Issuu on Google+

asem alhadrab a collection of creative works


contents institutional buildingks

parliament bathsworks april 2012

urban planning

downsview redux january 2012

public installation

symbiote october 2011

public installation

sanctum

may 2011

residential building

ctrl

april 2011


an institutional building which explores the relationship between the body in motion, bodies of water and architecture. this proposal seeks to answer this call by exploring not only a building which expresses the aforementioned criteria, but also responds to its site and delivers that which is necessary to the nearby inhabitants.

a revitalization on a large scale, downsview park features large network of landing strips that was formerly used for aircraft testing for the downsview airport. an attempt to improve upon the current conditions of the park, the design intends to increase activity and sustainability in the park as well as honour the rich aviation history was once active here.

a public installation in a spacially challenged corridor between two high traffic buildings on ryerson campus, the ryerson architecture building and ryerson’s student residence. two walls of specified height and width were requested such that they may aid and direct the flow of pedestrian traffic rather than impede it.

a public installation in a pocket park located at the corner of queens quay w and york st., which is in need of revitalization. the site is also challenged by a gardiner express way off ramp. the proposed solution is to be site sensitive and innovative.

a custom home designed on a specified rooftop in toronto. this home is to be tailored to the personalities of these two inhabitants, an eccentric writer and a police officer, and as such should reflect these personalities in the architecture.


3

2 7

1

12

15 14

16

17

18

13

10

4

5

11

6 8

9

level -1

level 0

5m institutional buildingks

parliament bathsworks april 2012

level 2

level 1

1 2 3 4 5

lobby retail retail storage male dressing room female dressing room

6 7 8 9 10

waiting area massage male warm rooms female warm rooms male hot rooms

11 12 13 14 15

female hot rooms mineral baths washrooms massage administrative

16 bar 17 cool room 18 outdoor patio


3

2 7

1

12

15 14

16

17

18

13

10

4

5

11

6 8

9

level -1

level 0

5m institutional buildingks

parliament bathsworks april 2012

level 2

level 1

1 2 3 4 5

lobby retail retail storage male dressing room female dressing room

6 7 8 9 10

waiting area massage male warm rooms female warm rooms male hot rooms

11 12 13 14 15

female hot rooms mineral baths washrooms massage administrative

16 bar 17 cool room 18 outdoor patio


lobby

dressing room

warm

natural light water confidence

glimmers of light max moisture

natural light

lush greenery

luxury

excitement

cleanliness

clean

curiosity

air circulation

known

vibrant greenery

healing

movement


hot

mineral baths

massage

cool

lobby

dark darkness

immersed in water

max dry heat

high moisture

luxury

refreshment

re-emergence

instinct

lush greenery

relaxation

natural light

retail

perspire

cleanliness

soft light

relaxation

memories

mysterious

heaing

release

victory

still

luxury

purity

prestige


roof assembly

interior separator

floor assembly

water wall separator

floor assembly

granular fill roofing membrane sheathing rigid insulation moisture barrier steel deck continuous i-beam tile cladding concrete lattice bearing wall water retention fleece soil pockets irrigation drip line aromatic greenery treated water marble slab water proof adhesive membrane rigid insulation concrete slab radiant floor heating high pressure nozzle water water marble flooring water proof adhesive membrane rigid insulation concrete slab undisturbed soil water supply and return ducts radiant floor heating


the challenge: the site, located at parliament and carlton streets is in dire need of revitalization. the design brief calls for an institutional building which explores the relationship between the body in motion, bodies of water and architecture. this proposal seeks to answer this call by exploring not only a building which expresses the aforementioned criteria through architecture, but also responds to its site and delivers that which is necessary to the nearby inhabitants.


the proposed solution after a thorough site analysis, the program of a traditional turkish bath house was decided upon. the site is calm, quiet and does not need the attention of the mass public. this building will feature its own water treatment facility, through natural processes the facility will filter and treat its own water as well as that of the surrounding neighborhood, and will provide local residents with grey water for irrigation and sanitation. the building will incorporate the natural water treatment process into its architecture, via a living machine. this machine will grow, adapt and react, much like the human body.


Collaborative 2012

DOWNSVIEW Site Plan

re-invisionment

Collaborative 2012

DOWNSVIEW Bombardier Aviation Museum

re-invisionment Site Plan

SVIEW Site Plan

ment

Skate Park

Archives and Community Library

Bombardier Aviation Museum

Admin/ washroom

te

Bombardier Aviation Museum

Skate Park

Skate Park

Archives and Admin/ Community Library Archiveswashroom and

Boardwalk

PartiAdmin/ Community Library washroom

Park Section

Parti

Linear Park

Parti

Linear Park

landscaping pedestrian path Boardwalk

Forest Trail

bike path

Boardwalk

pedestrian path Linear Park

inear Park Section Linear Park

Boardwalk

Forest Trail

Boardwalk

site plan

team 29

linear park section Linear Park Section

pedestrian path Skate Park

Boardw

Parti

100m

Kenan Elsasser Chun Tam Bomba Nikita Yakushev Asem Alhadrab Andrew Chee Sarah Gertler Julia Mozheyko Daniela Cojocariu Shannon Clayton North Dominic Panganiban landscaping path Vadim Novik Bombardier Aviationpedestrian Museum and Archive

Forest Trail

Boardwalk

Sout Forest Trail

Boardwalk

North Elevation Green Space

Bombardier Aviation Museum and Archive Linear Park

Green Space Activity Linear Park

est Trail

South Elevation The 2012 Redux Downsview Redux is a East Elevation Green Space collaborative exercise for which various groups propose alternate Green Space design strategies to improve Linear Activity Park Plan Linear Park Downsview Park. Our group has been Linear Park given authority over Section 29, Linear Park Plan North Elevation East Elevation located within the centre of the Elevation park. West South Elevation Passing through and extending past The 2012 Redux Downsview Redux is a Green Space Section 29 is a large network of collaborative exercise for which landing strips that are currently used Green Space various groups propose alternate by Bombardier Inc. for aircraft testing Activity design strategies to improve Linear Park at the Downsview Airport. In order to Downsview Park. Our group has been Linear Park West Elevationimprove upon the current conditions South Elevation given authority over Section 29, of the park, our team strives to located within the centre of the park. increase activity and sustainability in The 2012 Redux Downsview Redux is aPassing through and extending past Linear Park Plan the park as well as honour the aviation collaborative exercise for which Section 29 is a large network of activities that were once active here. various groups propose alternate landing strips that are currently used Elevation Bombardier Aviation Museum andNorth Archive

Boardwalk

Linear Park Plan urban planning

Green Space

downsview redux Activity january 2012

Green Space


Space

ark

ux is a

been

ark. ast

sed ting er to ons

y in ation ere.

n 28. g

ways to

ve ofile), craft

Bombardier Aviation Museum and Archive

bombardier aviation museum and archive

North Elevation north elevation

eastElevation elevation East

south elevation South Elevation

westElevation elevation West


the challenge: in a spacially challenged corridor between two high traffic buildings on ryerson campus, design two ‘walls’ of specific height and width which may aid in the flow of traffic rather than impede it. the term ‘wall’ is loosely defined in this assignment, and may be interpreted as any generally monolithic structure which emerges from the ground plane in an overall vertical manner. these walls are to reflect a specific concept, as well as a purpose.

public installation

symbiote october 2011


the proposed solution: symbiotic. two walls that do not impede traffic, but rather direct it with ample space for users to pass by. symbiotic’s west wall acts as a canopied shelter, and its east wall is an immersive, enveloping seating area. located between ryerson’s architecture building and ryerson’s student residence, the driving concept behind symbiotic was to portray the relationship that each student has to his/her school. the defined purpose for the project was to aid in student gathering, and directing students and passers by.


a

a

a

a

1:100 1:100

plan plan

south elevation public installation

symbiote october 2011

south elevation


nalp

001:1

symbiote was intended to be built with glue laminated timber and ‘cor-ten’ steel. the rust produced by the metallic support rods and symbiotic latching further emphasizes the intended symbiotic feel. the ‘two walls’ project was our first 3D modelling experience as first year students of architecture at ryerson.

noitavele htuos


1

2 1:600

3 public installation

sanctum

may 2011

4


1

2

3

4


the challenge: the small green space located at the corner of queens quay w and york st. is in need of revitalization. the site is also challenged by a gardiner express way off ramp. the proposed solution: the site faces considerable noise pollution from the surrounding traffic and nearby airport. water walls are to be installed on the inner and outer circumference of the off ramp, so as to act as pleasant white noise. the grade is also to be sloped downward in a circular fashion to reach the focal point, a large pond with a grand waterfall several metres below street level. as a result, tumbling water creates a pleasant ambience and removes virtually all outside noise, a sanctum among the busy streets of toronto.


99 a

aa

22

1

11 2

2 3

33

88

a

1 77

3 9

a

1 2

55

53

4

66

4 7

5 aa

9

key key key key 1 entry

2 33 1

2 3 4 bed 1 bed 11 laundry 2bed 1 bed 1 entry laundry 2closet 3 laundry 2 laundry 2 2 closet closet 6 water closet 4 closet3 3 1 closet 3 3 foyer water closet 4 bathcloset 5 water 4 4 4 exercise water closet bath 5study 6bath 5 bath6 5 56sauna study study 6 study 6 6 6 entertainment 7 dining 8 kitchen 9 pantry 1:200

1:200 1:200 1:200 ground floor ground floor ground ground floor floor a a

22

8 1 entry 2 closet entry 1 entry 8 3 foyer 212closet 11 closet 2 closet 33foyer 4 exercise foyer 3 foyer 44exercise 5 sauna exercise 4 exercise 55sauna 6 entertainment sauna 5 sauna 66entertainment 7 dining entertainment 6 entertainment 77dining 8 kitchen dining 7 dining 7 88kitchen 9 pantry kitchen 8 kitchen 979pantry pantry 9 pantry

key

8

44

9

3 244

4 5 3 55 4

1 66

6

5

6

5

second floor second floor secondsecond floor floor

bed 1 laundry 2 closet 3 water closet 4 bath 5 home study is to 6be

ctrl is based upon a 6m x 6m structural grid, the challenge: ctrl is based upondesigned a 6m x 6m structural grid, and was after multiple iterations of grid, ctrl is based ctrl is abased 6m x 6m upon structural a 6m x 6m grid, structural design a custom home on a 6rooftop. this tailored toupon theafter personalities of two inhabitants, in and wasquintessential designed multiple iterations of simple geometries. the 4 and was designed and was after designed multiple after iterations multiple of home’s iterations of quintessential simple geometries. the home’s gross floor area is approximately 300 square this case, eccentric writer john keating and a police officer. quintessentialquintessential simple geometries. simple the geometries. home’s the home’s gross floor area is approximately 300 square

metres. gross floor area gross is approximately floor area is approximately 300 square 300 square metres. metres. metres. solution: the suspended room separators grant the the suspended room separators grant the the inhabitants to completely redefine the suspended theroom suspended room grant separators the every grantthe the personatop the green p parking garage at 67 yorkville avenue inthe toronto, ctrl is a separators home created suit inhabitants tothe completely redefine everyto via spacethe in home, and are controlled the inhabitants toinhabitants completely toredefine completely every redefine every in the home, and as are controlled via alities of an eccentric writer, and a rigid police officer. the space prevalent theme ofare ‘control’ is evident throughout control. ahome, result, each ‘room’s’ sizevia space remote in the home, space and in the controlled and are via controlled a remote control. as a result, each ‘room’s’ size may be manipulated toas create a different feel. size remote control. remote as a result, control. each a ‘room’s’ result, each size ‘room’s’ the home, where one’s views, room sizes,and privacy aremay controlled per the user’s wishes. be manipulated to create a different feel. may be manipulated may be to manipulated create a different to create feel. a different feel.

the5proposed

ground floor

1:200

second floor

south elevation south southelevation elevation south elevation ctrl is based upon a 6m x 6m structural grid,

and was designed after multiple iterations of quintessential simple geometries. the home’s gross floor area is approximately 300 square metres.

geometries structural grid geometries structural grid geometries geometries structural structural grid grid the suspended room separators grant the east elevation the inhabitants to completely redefine every residential building

ctrl

south elevation

space in the home, and are controlled via remote control. as a result, each ‘room’s’ size may be manipulated to create a different feel.


ctrl is based upon a 6m x 6m structural grid, and was designed after multiple iterations of quintessential simple geometries. the home’s gross floor area is approximately 300 square metres. the suspended room separators grant the the inhabitants to completely redefine every space in the home, and are controlled via remote control. as a result, each ‘room’s’ size may be manipulated to create a different feel.


end.


portfolio II