Page 43

2006 TWITTER, FACEBOOK

2005 YOUTUBE

2010 PINTEREST, INSTAGRAM

2014 KICKSTARTER

2009 WHATSAPP

2011 SNAPCHAT

Het succes van Facebook zorgt ervoor dat het terrein wint van MySpace en Hyves, ook in Nederland. Dat schept mogelijkheden voor Pinterest en Instagram, welke ook in dat jaar zijn gelanceerd. Instagram werd vrijwel direct een grote hit, want we konden er met z’n allen ongegeneerd op los filteren. Bovendien was het de eerste applicatie waarmee je real-time op je mobiel foto's kon nemen, bewerken en delen via andere sociale media. Kort daarna kwam Snapchat op de markt. Het werd steeds belangrijker om alsmaar sneller dingen te delen. Twitter was op dat gebied nummer één en speelde hierin destijds dus een grote rol. Want was op dat gebied de nummer één. Door de groei in smartphones en bijbehorende applicaties, werden sociale media steeds toegankelijker. Daardoor steeg ook het algehele gebruik, want we namen onze smartphone overal mee naartoe.

Tegen 2012 heeft Facebook een miljard gebruikers wereldwijd en 60% van de Nederlanders een smartphone. De introductie van Kickstarter volgt én vanaf 2014 is het snelle 4G-netwerk voor het hele land beschikbaar. Het aantal Nederlanders met een smartphone groeit vervolgens tot 85%. Ook verschijnen de eerste Livestreaming apps, zoals Meerkat en Facebook Live Video. Daarna staat het eigenlijk even stil, wat betreft nieuwe sociale media. Er is met name regelmatig opspraak over hoe deze bedrijven omgaan met privacy en aangezien jezelf wellicht ook een van de vele gebruikers bent, is dat hoogstwaarschijnlijk niet aan je voorbijgegaan.

2017 STORIES

2015 MEERKAT, FACEBOOK LIVE VIDEO

2018 INSTAGRAM TV

WHAT’S NEXT? Mede door de problemen rondom ieders privacy begin dit jaar, loopt de toename in Facebookgebruik voor het eerst terug in Nederland. Heeft dat gevolgen voor de toekomst van sociale media? Lastig te zeggen, we zullen hoogstens voorzichtiger en selectiever worden in wat die we online zetten. In plaats van specifieke voorspellingen, kunnen we beter praten over mogelijke trends. Veel platformen zijn geschikt voor het opdoen van inspiratie en waarderen van elkaars posts. Niet zozeer op commerciële zaken, advertenties daargelaten. Daar gaat verandering in komen. Wat voorheen een onschuldig product leek op je tijdlijn kan door middel van nieuwe technologie en data (retargeting door analyse kijk- en klikgedrag) de grenzen vervagen tussen daadwerkelijke inspiratie en een commerciële transactie. Het optimaliseren van een ultieme shoppable ervaring en vergroten van de brand experience worden daarmee ook op sociale media - steeds belangrijkere onderdelen om consumenten te bereiken.

43

Profile for Asega Media & Communication

HIT Profit Magazine #21