Page 19

‘De energiemarkt is een markt die op verjaardagsfeestjes heel eenvoudig lijkt.’ groeid tot een bedrijf met 37 medewerkers en leveren we gas en elektriciteit aan bedrijven in het hele land.” Manfred: “Gazprom is natuurlijk een enorm bedrijf met wereldwijd honderdduizenden medewerkers. Daar zat heel veel potentieel, dat wisten wij door onze ervaring bij de andere energiebedrijven. Het is heel interessant om in deze markt te werken. Energie is net als politiek: er verandert heel veel en elk jaar zijn er weer andere ontwikkelingen die heel veel impact kunnen hebben.”

Toekomst

“Toen we begonnen in Nederland, waren de verhoudingen tussen Nederland en Rusland het beste in de afgelopen honderd jaar”, vertelt Sytse. “Men wilde graag dat Gazprom Energy de markt, die aardig verzadigd was, kwam opschudden. Een nieuwe speler werkt vernieuwend voor de marktwerking.” Veel gestelde vraag: Als je klant wordt bij Gazprom Energy, komt je gas dan rechtstreeks uit een Russische pijpleiding, of ligt het wat genuanceerder? Sytse: “Veertig procent van het aardgas in Europa komt uit Rusland. Zeker nu er een afname van gaswinning vanuit Groningen en de Noordzee is, stijgt de vraag. Rusland levert haar gas via een ingewikkeld netwerk aan pijpleidingen in heel Europa. Het is dus niet zo dat het gas dat bij jou binnenkomt, daadwerkelijk allemaal uit Rusland komt.”

De toekomst van aardgas is in zekere zin onzeker. Toch blijft het koffiedik kijken, meent Manfred: “De overheid stevent af op een toekomst waarin de gebouwde omgeving veel minder afhankelijk is van gas, maar sterk inzet op elektriciteit en alternatieve warmtebronnen zoals aardwarmte of restwarmte. De kolencentrales gaan naar verwachting rond 2030 van het net en de laatste kerncentrale zal snel volgen. Dit betekent dat er meer en meer windmolens en zonnepanelen zullen verschijnen voor de opwek van elektriciteit. Gasgestookte centrales blijven nodig om de schommelingen in de elektriciteit opwek van de windmolens en zonnepanelen op te kunnen vangen. Ook is er veel industrie, zoals de chemische industrie, die gas ook als grondstof voor hun productie inzet.” Met het oog op de toekomst, levert Gazprom ook al elektriciteit. Het concern heeft al grote windmolenparken in Rusland laten bouwen. Sytse: “Dat we op een zeker moment overgaan op een volledige verduurzaming van onze energiehuishouding, is een feit. Wanneer dat precies is? Dat zal de toekomst uitwijzen.”

Digitaal en duurzaam

Trots

Zo duurzaam als mogelijk ondernemen is een pijler van Gazprom Energy in Nederland. Het bedrijf is bijvoorbeeld gevestigd in een A-klasse kantoorpand, er wordt volledig papierloos gewerkt en de afvalstromen zijn zeer beperkt. Gazprom Energy werkt daarnaast volledig digitaal. Het bedrijf zet daar honderd procent op in, niet in de laatste plaats om de kosten voor de klanten laag te houden, maar ook om de Co2-footprint minimaal te houden. Raphaël Feddes is manager backoffice en customer service. Hij vertelt over het complete online systeem voor de klanten van Gazprom Energy: “Klanten kunnen via onze web-omgeving overal bij, die digitale insteek maakt ons heel sterk. In de business-to-consumer markt is die ontwikkeling al veel langer bezig, de zakelijke markt bleef daarin achterlopen. Wij hebben een van de beste online portals voor de zakelijke markt ontwikkeld. Klanten hebben veel inzicht en kunnen bijna alles wijzigen wat ze willen. De lijntjes zijn ook kort, dus we kunnen snel schakelen.” “We zijn altijd aan het bekijken waar het beter kan”, betoogt zijn collega Olger Jan Lekx, business analist bij Gazprom Energy. “Onze klanten merkten daar natuurlijk nagenoeg niets van, dat gebeurt in de achtergrondprocessen. Alle IT-systemen hebben we zelf gebouwd, dus we hebben ook de flexibiliteit om dingen te veranderen zoals wij dat willen. De systemen zorgen ook voor een hoge kwaliteit van dienstverlening. ” Erik Dolman begon zes jaar geleden bij Gazprom Energy en is als Sales Manager verantwoordelijk voor het MKB segment. “Het is een enorm avontuur om te zien dat je in een team van jonge mensen de jongere generatie aan het werk ziet die met elkaar iets moois aan het opbouwen zijn. Er zijn weinig organisaties waarbij individuen en teams zoveel vrijheid en ruimte krijgen.” “HIT Profit vroeg ons of we een systeem konden maken waarin het voor klanten makkelijker is om zelf wijzigingen door te voeren. Dat hebben we gedaan en dat heeft ons in relatief korte tijd op de kaart gezet, waardoor we nu koploper zijn in de niche.”

Het enthousiaste team van Gazprom Energy is zonder uitzondering trots om voor het bedrijf te werken. Raphaël: “We waren ooit een typische startup. We willen voorkomen dat we een standaard bedrijf worden zoals andere grote leveranciers. We hebben groeiambities, maar willen wel de hoogste kwaliteit blijven bieden.” “Anders dan bij de grote energieleveranciers, wordt hier echt naar je input geluisterd”, zegt Cindy Geurts, sales support van het MKB team. “Het maakt het werk erg leuk, want wat je doet, heeft direct resultaat. Daarnaast is het ook nog eens een heel dynamische markt.” Erik: “Het is een markt met een product dat op verjaardagsfeestjes heel simpel lijkt. De complexiteit aan de achterkant is echter enorm en altijd in beweging.”

Rusland

19

Profile for Asega Media & Communication

HIT Profit Magazine #21