Page 14

GHID DE ORIENTARE ȘI CONSILIERE A CARIEREI

C1,2,3,4

- Posibilele traiectorii ale unei cariere

T1,2,3

- Punctele de maxima ascensiune si momente de schimbare a carierei

P

- Traiectoria unei cariere planificate

I

- Interval de timp (4-5 ani)

x

- Axa "timp"

y

- Axa "statut social"

Mass-media are o pondere tot mai mare în informarea privind dinamica pieţei muncii, mobilitatea profesională, în promovarea unor modele ale succesului în carieră (site-uri specializate, anunţuri în ziare, târguri ale locurilor de muncă).

În urma unui studiu efectuat de specialiştii AJOFM Dâmboviţa, se constată o scădere a interesului pe piaţa muncii pentru următoarele ocupaţii: laminator, oţelar, forjor, reglor, termist-tratamentist, desenator tehnic. Acelaşi studiu relevă că, în ultimii ani, printre ocupaţiile care au făcut obiectul restructurării se numără: strungar, sudor, sculer-matriţer, miner, fierar-betonist, frezor. Printre cele mai solicitate ocupaţii de pe piaţa forţei de muncă sunt: croitor, tâmplar universal, brutar, faianţar, pavator, agent comercial, agent de pază, mecanic

auto,

instalator

încălzire

centrală

şi

gaze,

şofer

etc.

(http://www.wall-street.ro)

Dezvoltarea carierei - este un proces de învăţare şi adaptare la diferite roluri exercitate de către o persoană pe parcursul vieţii, include diferite stadii, aflate în succesiune cronologică şi presupune medierea între factorii de personalitate şi cerinţele sociale, în beneficiul individului. Acest proces cuprinde totalitatea factorilor psihologici, sociologici, educaţionali, fizici, economici care combinaţi influenţează natura şi importanţa muncii pe parcursul întregii vieţi a unei persoane.

13

Profile for tiberiu Stavarus

Ghid de orientare si consiliere  

Ghid de orientare si consiliere in industria lemnului

Ghid de orientare si consiliere  

Ghid de orientare si consiliere in industria lemnului

Profile for ascri