Page 1

GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE AMPOSDRU

UNIUNEA EUROPEANĂ

Fondul Social European POSDRU 2007-2013

Instrumente Structurale 2007-2013

ORGANISMUL INTERMEDIAR REGIONAL PENTRU POS DRU REGIUNEA BUCUREŞTI ILFOV

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni!” POSDRU/97/6.3/S/50247

cariera

sanse egale

discriminare

egalitate

stereotip

egalitate

dezvoltarea carierei

conducere

implicare

femeie

promovare

medic

dezvoltare director

leader

asistenta

schimbare

dedicare

0 sansa pentru , ,

dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul cariera

oportunitate curaj

Inovație

familie competenta perseverenta

RESPECT

detriment

tenacitate

dezaprobare

Povesti de succes , A S O C I AȚ I A „ C E N T R U L R O M Â N D E I N I Ț I AT I V E ”

|

WWW.ASCRI.RO

initiativa

pasiune director

magna cum laude

corectitudine

sacrificiu

etica atitudinedevotament

sanitar


Ioana Alina Anca Succesul în carieră nu este în niciun caz egal cu vârful piramidei. Tot ce contează este să-ți găsești propria cale în care să excelezi.

Daniela Artimof Bucuria misiunii îndeplinite, bucuria de a câştiga în competiţie cu mine însămi!

Daniela Bartos

Pentru mine succesul în carieră a însemnat să muncesc mult, nici întrun caz recompensele financiare sau salariale. Cu alte cuvinte pot spune că munca mi-a adus cele mai mari satisfacții.


Anca Buliman Pentru mine, succesul înseamnă să realizezi tot ceea ce-ți propui și motorul pentru a merge mai departe.

Anca Capisizu Succesul în carieră este un cumul de satisafacție personală, a colaboratorilor și a pacienților. Am depus o întreagă devoțiune pentru profesie, nu neapărat pentru carieră și sunt convinsă că dacă nu faci cu plăcere ceea ce faci nu ai nicio șansă să crești profesional

Violeta Caraivan Satisfacția realizării profesionale și a viitorului copilului meu – un cumul din toate.


Diana Cocei Succesul în carieră presupune atingerea treptată a unui ideal care merită atins iar pentru aceasta este nevoie de o serie de eforturi mici, repetate zi de zi.

Ileana Carmen Dindelegan Succesul in viata inseamnă reușite profesionale, familiale, sociale și prestanță și demnitate în viața zilnică

Carmen Ginghină Succesul îl asociez cu satisfacția pe care o ai în momentul în care reușești să rezolvi un caz dificil sau atunci când vezi că lucrările tale sunt publicate în reviste de prestigiu


Cristina Iftimescu Succesul, reprezintă pentru mine un ideal, de aceea pot spune că succesul înseamnă să-ți realizezi visul de-o viață.

Anca Roxana Lupu Trebuie în permanență să lupți și să consideri fiecare pas atins ca pe o barieră ridicată în drumul tău către ținta finală.

Constantina Macavei Pentru mine succesul în viață înseamnă relizarea tuturor viselor și dorințelor pe care mi le pun în minte.

Daniela Moșoiu Succesul se cuantifică prin ceea ce dăruiești familiei, comunității profesionale din care faci parte si comunității în sens larg.


Beatrice Nimereanu Pentru mine succesul este reprezentat de fiecare reușită profesională, fie că este vorba de însănătoșirea unui pacient sau de promulgarea unei propuneri legislative.

Diana Păun Succesul în viață înseamnă să poți împleti în mod armonios viața de familie cu profesiunea. Cariera trebuie să reprezinte pentru orice femeie una dintre priorități, iar satisfacția profesională în domeniul medical poate reprezenta una dintre cele mai mari reușite în viață.

Liliana Pintilie Eu prefer să vorbesc mai curând despre reuşite în realizarea unor proiecte, în implementarea unor idei, în depăşirea unor provocări, decât de „succes” la modul general.


Crina Sinescu

Mariana Ristea Succesul înseamnă ca am ajuns aici şi am avut curajul să rămân eu însămi.

Noțiunea de succes în carieră este foarte subiectivă și depinde foarte mult dacă privești din exterior sau din interior. Din interior nu vei fi niciodată mulțumit cu ce ai făcut, pentru că întodeauna îți dorești mai mult de la tine.

Lucreţia Titircă Nu știu dacă succesul are legaturaă cu chemarea, unii spun că trebuie să ai chemare pentru o profesie ca să ai succes.


Motto: “Incearcă sa fii un om de valoare și nu neaparat un om de succes” Albert EINSTEIN

PROIECTUL Implementarea proiectului „O șansă pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”, reprezintă un răspuns la Strategia Europeană de Ocupare şi a Liniilor Directoare Integrate pentru promovarea Egalităţii de Şanse între femei şi bărbaţi prin promovarea principiului egalităţii de şanse în toate domeniile vieţii. Încurajarea egalității de şanse pe piaţa muncii pentru femei este extrem de importanta in domeniul sanitar. În acest sens, proiectul își propune ca obiectiv general asigurarea accesului egal la ocupare și îndeosebi la construirea unei cariere profesionale și implicarea în funcții de conducere a femeilor din sistemul sanitar, în vederea creării unei piețe a muncii inclusive, duce la schimbarea și depăşirea stereotipiilor de gen.

În cadrul proiectului, în primul an de implementare (2011), s-a desfășurat activitatea de “Realizare a unei cercetări privind segregrarea profesională bazată pe gen in sectorul de sănătate”; astfel, în perioada aprilie-iulie 2011 a fost aplicat la nivelul personalului din domeniul medical românesc un Chestionar care a vizat segregarea de gen în sectorul de


sănătate. S-a realizat o analiză comparativă între femei si bărbați, în ceea ce privește nivelul de ocupare, profesiile, posibilitățile de dezvoltare a carierei si veniturile în cadrul sistemul sanitar. Au fost aplicate 1002 chestionare la care a răspuns personalul din sistemul medical romanesc din cele opt euroregiuni de dezvoltare. De asemenea, s-a realizat o analiză a datelor statistice pe ultimii ani, date obţinute pe baza informaţiilor colectate printr-o cercetare statistică exhaustivă, din publicaţiile oficiale obţinute de la diverse instituţii de specialitate, dar şi printr-o serie de studii de caz în care au fost agregate informaţii culese prin consultarea directă a site-urilor unor operatori din sectorul sanitar. Interpretarea datelor din chestionare, analiza statistică și Raportul final sunt cuprinse în “Cercetarea privind segregarea profesională bazată pe gen în sectorul de sănătate”, publicată tot ca rezultat al proiectului și în care e descrisă situația la nivelul țării, în ceea ce privește segregarea profesională bazată pe gen.

POVEȘTILE DE SUCCES Tot în cadrul acestei activitati a fost realizată și o acțiune de colectare a unor povești de succes a femeilor care își desfășoară activitatea în sistemul sanitar: medici, asistente medicale, moașe, în diverse poziții de conducere sau execuție, în sistemul public sau privat sau în organizații


neguvernamentale care promovează programe/proiecte/ acțiuni în domeniul socio-medical. În cadrul broșurii sunt surprinse 19 “povești” colectate atât în cadrul cercetării, dar și la recomandarea organizațiilor de profil din sistemul sanitar. Deși au fost contactate mai multe persoane și invitate să spună povestea succesului lor, fie au refuzat apariția în broșură, fie au condiționat apariția de nepublicarea numelui sau alte condiții. Fiecare persoană a prezentat în stilul propriu povestea sa, orientativ urmând temele propuse într-un Ghid de interviu (prezentat în Anexe). Există multe alte femei care au merite deosebite în sistemul sanitar, având recunoaștere atât națională, cât și internațională, dar care nu au putut fi contactate în timp util pentru a ne împartăși ideile lor despre succes și carieră în cadrul acestei broșuri. Ne cerem scuze anticipat persoanelor care meritau a fi amintite în orice lucrare dedicata succesului, dezvoltării carierei și reusitei și care sunt exemple de dăruire, curaj și inițiativă în sistemul sanitar din România și care nu au putut fi amintite în această broșură din diverse motive. Fără a se dori a fi o listă exhaustivă, în lucrarea de față se enumeră o mică parte dintre femeile care își desfasoara cu devotament “meseria” de a fi aproape de semenii în suferință, depășindu-și de multe ori rolul de cadru medical la nivel interrelațional.


Profesionalismul și seriozitatea cu care și-au desfășurat activitatea de-a lungul anilor au dus la recunoașterea meritelor lor, atât de către colegii lor, cât și de forurile naționale și internaționale. SUCCES … CE ESTE SUCCESUL? Este unanim acceptată ideea că nu există o “rețetă” a succesului. Nimeni nu poate prescrie “rețeta” și specifica ingredientele care pot să ducă cu siguranță la reușită. Este clar că fiecare atribuie succesului un sens anume, în funcție de necesitățile, interesele și așteptările sale, la un moment dat și de scopurile pe care și le-a propus în viață. Foarte diferite și interesante au fost definițiile pe care fiecare femeie le-a dat succesului în carieră. In schimb, aproape toate au recunoscut că e nevoie să muncești mult și să ai anumite calități indispensabile (de care uneori nici nu ești conștientă). Succesul nu vine dintr-odată! Din cele amintite de persoanele intervievate, este nevoie de: implicare, devotament, pasiune, respect, dedicare, inovație, competență, atitudine, respect, etică, deontologie, inițiativă, tenacitate, corectitudine, participare, creație, nevoie de schimbare, motivație, curaj, demnitate... De asemenea, fără o pregătire continuă și o informare permanentă asupra noutăților din domeniu, fără dorința de adaptare la nou și perseverență nu poți să atingi succesul/ reușita profesională.


Poate fiecare femeie are la începutul carierei acest „ideal“ al succesului; unele chiar îl împlinesc, uneori chiar fără a fi conștientă că a devenit de femeie de „succes” sau fără a-și dori în mod special. Cu atât mai mult este de apreciat acest succes într-o lume “dominată” de bărbați la nivel de management și la nivelul anumitor sectoare „consacrate” (neurochirurgia, chirurgia cardiovasculară).

POVEȘTI, MITURI... În multe culturi, nu numai în România circulă unele „mituri”, unele neavând nici un suport sau bază reală:  Femeile nu vor să fie manageri  Nu au aceleaşi aptitudini ca bărbaţii  Nu au pregătirea necesară pentru a conduce o echipă  Nu au destulă experienţă  Nu rezistă la un program de muncă de 80 de ore pe săptămână  Munca şi calitatea de mamă sunt ireconciliabile Prejudecăţile culturale şi lipsa de încredere în femei sunt principalele bariere de care se lovesc femeile din întreaga lume. Potrivit specialiştilor în resurse umane, cel mai important factor negativ este faptul că nu li se oferă şansa de a combina viaţa personală cu cea de familie.


În general, femeile cu succes în carieră au de înfruntat mult mai multe obstacole ca bărbații, datorită standardelor duble. Cineva afirma cândva că „un bărbat care muncește 16 ore pe zi, fără timp pentru viața personală, este «ambițios» și «motivat», în timp ce pentru mulți, o femeie care face același lucru este considerată «obsedată». Unele femei reusesc să obțină o carieră de succes adoptând strategiile masculine, transformându-se într-un «animal de pradă» pentru a supraviețui cerințelor și competiției. Cele care obțin însă succesul cu adevărat și devin lideri sunt cele care nu renunță la valorile proprii, de incluziune și motivare pozitivă. Chiar dacă mediul poate fi uneori ostil pentru femeile care aleg cariera înaintea familiei, tocmai atuurile lor feminine le ajută să obțină succesul.


Ioana Alina Anca Ioana Alina Anca s-a născut într-o familie de medici, prin urmare nu este niciun secret de ce a ales să practice această meserie. Important nu este însă de ce a ales, ci cum a ales. Acum, după aproape 30 de ani de la absolvirea ca șef de promoție al Facultății de Pediatrie din cadrul UMF “Carol Davila”, poate afirma cu mândrie că nu și-a încălcat niciun principiu și că în tot ceea ce a realizat a ales să spună întodeauna lucrurilor pe nume, chiar dacă acest lucru nu a fost mereu pe placul tuturor. Încă de la începutul carierei a ales întocmai ca și tatăl său atât activitatea medicală, cât și cea didactică. Astfel, în cadrul UMF Carol Davila a fost pe rând asistent universitar suplinitor, asistent universitar titular, șef de lucrări și conferențiar universitar, în prezent ocupând postul de șef de catedră la Clinica I și II Pediatrie Spitalul Prof. Dr. Alfred Rusescu. În paralel cu activitatea didactică a urmat etapele clasice ale ramurei medicale ajungând în acest moment șef de Secție ATI pediatrică și neonatală la Clinica prof. Dr. Alfred Rusescu Bucuresti. De asemenea, a ales să se perfecționeze în carieră urmând o serie de specializări și supraspecializări în România și în străinătate. În ceea ce privește succesul în carieră nu crede că acesta este egal cu vârful piramidei. „Tot ce contează este să-ți găsești propria cale în care să excelezi.” La sfârșit contează ce ai reușit să lași în urmă, nu ce funcții ai ocupat. De asemenea, văzut din propria perspectivă nu crede că în sistemul medical actual din România se poate vorbi în adevăratul sens al cuvântului de succes, datorită situației în care acesta se află. Una din componentele succesului este echilibrul, iar un sistem cu atâtea lipsuri nu iți poate oferi echilibru. Dacă vorbim însă despre succesul în carieră văzut din exterior crede că acesta se rezumă la ce ai reușit să realizezi și la ce lași în urmă.


Crede că pentru a reuși în acest sistem ai nevoie în primul rând de voință și corectitudine. De asemenea trebuie sa fi dispus să faci și anumite sacrificii. Vei avea din ce în ce mai puțin timp pentru tine pe măsură ce responsabilitățile cresc. Important este ca la sfârșitul zilei, când pui părțile bune și părțile mai puțin bune în balanță aceasta să se încline în direcția potrivită.

De asemenea, pentru a te putea simți împlinită în carieră este strict necesar să reușești să împletești viața privată cu cea profesională, ceea ce de multe ori nu este ușor în acest domeniu. Pentru cineva din afara sistemului este foarte greu să înțeleagă viața de medic, o viață agitată ce implică un ritm alert cu nopți petrecute la spital, urgențe și ore suplimentare.

Cu toate că pentru cineva din afara sistemului poate părea ciudat având în vedere activitatea ștințifică și didactică pe care o desfășoară, crede că una din cele mai mari realizări profesionale de până acum este faptul că reușește să mai publice cărți. Este foarte greu șă îți mai găsești timp pentru scris atunci când, pentru a avea un trai decent, ești practic obligat să lucrezi și în sistemul medical privat.

Pentru viitor își dorește să mai scoată o carte și pe cât posibil, alături de studenții săi să reformeze, cel puțin practic, partea de învățământ medical. Își dorește să poată aduce în catedra pe care o conduce asistenți tineri cărora să le păstreze entuziasmul pentru această minunată profesie.

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la inceput de carieră? • Să își găsească un mentor în care să creadă. Daca nu te formezi pe langă cineva este foarte greu să devii o personalitate. Dacă vor să rămână și să profeseze în România să își găsească pe cineva pe care sa-l admire atât profesional, cât și uman. • Va trebui să dea dovadă de agresivitate, păstrandu-și în același timp și omenia. Practic, dacă ai chemare nu ar trebui să existe limitări.


Daniela Artimof

Doamna Daniela Artimof și-a început cariera ca asistent medical în anul 1979, după absolvirea ca șef de promoție al Liceului Sanitar Galaţi. Cu toate că intrase deja în câmpul muncii a ales să-și continue studiile, în toate domeniile conexe îngrijirilor medicale. Astfel, în acest moment în CV se regăsesc atât diplome obținute ca urmare a absolvirii școlii postliceale, cât și diplome universitare de licență și masterat. Deloc surprinzător, alături de specializările medicale a ales să urmeze și cursurile facultății de de Ştiinţe ale Comunicării - Specializarea Comunicare Socială şi Relaţii Publice Galaţi, considerând că o astfel de specializare este esențială într-o meserie precum cea de asistent medical, în care înțelegerea și comunicarea sunt esențiale.

Succesul îl definește ca fiind „Bucuria misiunii îndeplinite, bucuria de a câştiga în competiţie cu mine însămi!”. Pentru a „atinge” însă succesul crede că este nevoie de foarte multă muncă, disciplină, perseverenţă, hotărâre, determinare și simţ al datoriei. De asemenea, este foarte important să nu cedezi în momentele de cumpănă, să nu dai înapoi din faţa niciunui eşec, să nu cedezi niciunei greutăţi și să nu te sperie piedicile. Este esențial să crezi şi să lupți pentru adevăr și pentru onoare și să nu te mulțumești cu lucruri facile. Succesul este o stare de mulţumire, de bine, un motor pentru munca din fiecare zi, pentru alte provocări! Este mulţumirea că toată munca depusă dă rezultate pentru mulţi oameni şi abia, într-un târziu şi pentru sine.

Pentru a reuși în carieră este nevoie de încredere în sine - pentru că acest lucru înseamnă să te cunoşti în mod realist pe tine cu adevărata ta valoare şi capacitate de muncă, de mobilizare, respect de sine, omenie, respectarea cuvântului dat, respect faţă de celălalt, respect faţă de valori şi adevăr, comunicare cu oamenii, răbdare de a asculta, empatie, perseverenţă, ambiţie, determinare, optimism, disponibilitate la efort, 18 ore din 24 ore, zilnic.


Succesul în viața profesională presupune echilibrul dintre viaţa de familie şi viata publică! Este nevoie de concentrare pe obiectivele propuse, de dăruire, de efort susţinut şi trebuie o mulţumire sufletească, de securitate chiar şi a inimii şi sufletului! Este nevoie de o familie normală, care să-şi asume responsabilităţile; rolurile acasă sunt împărţite, fiecare are muncile lui domestice! Dar cel mai important este încrederea în familie. Iubirea şi respectul pentru preocupările celuilalt, atenţia la nevoile celuilalt! Nimic nu se obţine în viaţă fără dăruire, fără implicare responsabilă, fără puterea sacrificiului!

Până acum în traseul său profesional nu s-a simțit efectiv discriminată, cu toate că a fost şi consilier local, în Consiliul Local al Municipiului Galaţi și a avut şi funcţii politice, însă a resimțit o parte din stereotipurile de gen prezente în România, dar acestea au fost doar unele superficiale, de suprafață. Crede că în Romania, femeile trebuie să învingă prejudecăţile conform cărora rolurile tradiţionale de mamă şi soţie sunt suficiente pentru a fi împlinite. Încă se etichetează o femeie de succes ca fiind mai puţin o mamă bună sau o soție fidelă!

Mass-media oferă false modele de femei de succes în România, asociind acestor femei un bărbat puternic care le-ar sta în spate şi le-ar fi garantat evoluţia de succes! Femeile sunt supuse unei duble poveri: una legată de identitatea biologică şi cealaltă legată de exercitarea profesiei în noua societate românească! Bărbaţii discreditează o femeie puternică, nu acceptă ca femeia să fie independentă financiar sau în poziţii de putere!

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Să îşi urmeze visul cu ambiţie, determinare, perseverenţă, disciplină, verticalitate, empatie, toleranţă, comunicare, rigoare, spirit de sacrificiu, omenie şi multă răbdare! Bucuria reuşitei, satisfacţia obiectivelor împlinite, recunoştinţa celorlalţi, afecţiunea primită şi dăruită oamenilor, merită lupta! • Să nu uite că totul în viaţă se realizează cu oameni, că zâmbetul şi politeţea nu trebuie să lipsească din relaţiile cu semenii, că fiecare om are nevoie de respect şi preţuire! • Să le mulţumim celor dragi care ne-au fost mereu alături şi ne-au dăruit, necondiţionat, din timpul vieţii lor!


Daniela Bartoș

Dr. Daniela Bartoș este șefa secției de Medicină Internă și Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, însă pentru majoritatea românilor, numele dr. Daniela Bartoş este legat de mandatele de ministru al Sănătăţii pe care le-a ocupat de-a lungul timpului (august-decembrie 1996, respectiv decembrie 2000 - iunie 2003). Unul dintre proiectele din perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii este cel legat de descentralizarea spitalelor, proiect ce a fost propus în perioada mandatului său. Cu acea ocazie a subliniat principala problemă a sistemului medical din România: lipsa finanţării, la care se adaugă lipsa unei strategii pe termen lung şi lipsa de autoritate.

În prezent, este şeful Secţiei Medicale I, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, fiind medic primar pe boli interne, medic specialist cardiolog, medic specialist pe sănătate publică şi doctor în ştiinţe medicale. În paralel, dr. Daniela Bartoş este şi cadru universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „CarolDavila” din Bucureşti, activitate ce o desfășoară de aproape 30 de ani. Aceasta din urmă este strâns legată de activitatea ştiinţifică. Astfel, prof. univ. dr. Daniela Bartoş este autorul şi coautorul a peste 50 de comunicări şi articole publicate în reviste de specialitate: „Ghid pentru rezidenţi”, „Ghid de urgenţe în Medicina Internă”, „Compendiu de boli cardiovasculare”, ”Actualităţi în infarctul miocardic acut”, “Ghid de Medicină Internă - cazuri clinice” etc.


Activitatea prof. univ. dr. Daniela Bartoş a fost recunoscută în numeroase ocazii. Astfel, Daniela Bartoş a primit premiul “Alliance for Reproductive Health”, pentru activitatea desfăşurată în beneficiul îmbunătăţirii sănătăţii femeilor din România. În 2002, a primit medalia “Steaua României în grad de cavaler”, iar în 2008 premiul pentru activitatea ştiinţifică şi pentru cea mai bună lucrare ştiinţifică.

Succesul în carieră îl asociază strâns cu satisfacțiile profesionale, iar după cum declară, cele mai mari satisfacții le are atunci când se întâlnește cu foști pacienti care îi mulțumesc că le-a salvat viata. „Pentru mine atunci când reușești să îi salvezi viața unui om este o satisfacție maximă și mai cred că, de altfel, această satisfacție o are orice medic. Este acel sentiment de împlinire profesională care îți dă satisfacția că tot ceea ce ai învățat din facultate și până în prezent, pus de tine în practică duce la salvarea unei vieți sau la alinarea suferințelor celor bolnavi.” Cu toate că în acest moment în România datorită „ideilor preconcepute și mentalităților învechite ale bărbaților” care ocupă deja funcții de decizie, accesul femeilor către posturi de conducere este unul foarte greoi, crede că atât timp cât iubești oamenii și iubești ceea ce faci, nimic nu este imposibil. Ai nevoie doar de foarte multă muncă și determinare. De asemenea, trebuie ca din cand în când să fi dispusă și la anumite sacrificii. În parcursul său profesional, pentru a putea realiza tot ceea ce și-a propus a fost nevoită să facă și sacrificii, însă dacă ar putea să ia totul de la capăt acum, nu ar schimba nimic. „Din nefericire am renunțat la multe lucruri și poate cel mai dureros episod din viața mea a fost atunci când am primit reproșuri din partea copiilor mei care considerau că trebuia să îmi petrec mai mult timp cu ei.”

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Ceea ce trebuie să știe orice femeie care va vrea să ajungă într-o poziție de conducere în sistemul sanitar din România este că acest lucru nu se poate realiza decât prin foarte multă muncă, dorință de a ajuta pe cei bolnavi, tenacitate și foarte multă tărie de caracter.


Anca Buliman Doamna Anca Buliman a absolvit Facultatea de Medicină Generală “Carol Davila” și s-a specializat în Radiologie și Imagistică Medicală. A absolvit cursuri postuniversitare de management și management sanitar și timp de un an, a ocupat postul de Director General al Direcției Generale a Creșelor din sectorul 4. În acest moment este Asistent Universitar la Catedra de Anatomie și Embriologie a Facultății de Medicină Generală “Titu Maiorescu” și din anul 2006 ocupă postul de manager al Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar – Arseni”.

Ca de altfel în orice alt domeniu, pentru a reuși în sistemul medical ai nevoie de foarte multă determinare, perseverență și consecvență. Niciodată nu trebuie să uiți de bunul simț în tot ceea ce faci. În sistemul medical este nevoie în primul rând să iubești oamenii și orice decizie pe care trebuie să o iei, o iei ținând cont de nevoile lor. În ceea ce o privește a fost destul de simplu și natural, pentru că ceea ce face este chiar ceea ce iubește. Cu siguranță acesta este și motivul pentru care crede că cea mai mare împlinire profesională de până acum o trăiește zi de zi. „Împlinirea profesională mi-o găsesc în fiecare zi când mă trezesc și pornesc spre misiunea mea.” Atât meseria cât și ocupațiile sale de până acum au avut un numitor comun: dragostea de oameni. Oricât de greu a fost uneori, dorința de a face bine în jurul său au facut-o să depășească orice obstacol. Succesul în carieră îl definește simplu și concret ca fiind realizarea tuturor lucrurilor pe care ți le-ai propus. Mai departe depinde de fiecare cât de departe este dispus să privească.


Crede că orice tip de performanță cere și un sacrificiu, o renunțare la un anumit ceva, într-un anumit moment. Depinde foarte mult însă de fiecare persoană cum asociază succesul și sacrifiicile. Atunci când îți prioritizezi ideile și idelurile ceea ce pentru unii poate părea sacrificiu pentru tine poate reprezenta o etapă elementară. Acesta este și motivul pentru care nu crede că se poate vorbi despre un echilibru real între planurile personale și profesionale până nu ai reușit să faci tot ceea ce ți-ai propus. Acest lucru însă este aproape imposibil de atins pentru că pe măsură ce reușești să duci la bun sfârșit ceea ce ți-ai propus inițial, îți stabilești idealuri tot mai înalte. Practic singurul echilibru despre care se poate vorbi în acest context este cel cu tine însuți, iar pentru acesta este nevoie în permanent să iei mai mult dintr-o parte și să pui în cealaltă.

În ceea ce privește legătura între viața de familie și carieră situația este una aproape matematică. „Mai întâi, succesul în carieră se bazează foarte mult pe forța ta interioară. Apoi, ai succes și vrei să-l împarți cu altcineva. Așa apare familia! De aici încolo, ele sunt în interdependență: armonia din familie se reflectă în viața profesională, iar succesul în carieră, aduce armonie în familie”. Cu toate că privit din afară sistemul medical românesc este unul unul plin de stereotipuri și discriminări, experiența i-a demonstrat că, dacă te străduiești să fii cât mai bun în ceea ce faci, poți să reușești la fel de bine, indiferent că ești femeie sau bărbat. Tocmai de aceea crede că discriminarea este un concept cât se poate de relativ. Până nu demult credea că a fost mai mult o problemă de mentalitate a societății în care trăim. Femeia era considerată insuficient de puternică, pentru a-și putea asuma misiuni atât de responsabile. Dacă ne uităm însă acum în jur, vedem că realitatea se schimbă și femeile dovedesc că sunt cel puțin la fel de bune ca bărbații, în orice funcție de conducere. Sunt din ce în ce mai multe femei care confirmă proverbul “omul potrivit, la locul potrivit”. Pentru viitor, Anca Buliman își dorește să rămână fidelă devizei “În viață nu este important să faci lucruri extraordinare, ci să le faci extraordinar de bine“.

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • O femeie tânără, la început de carieră, trebuie să-și urmeze visul, indiferent de greutăți, răscruci sau alte “intemperii”. Rețeta mea are trei ingrediente nelipsite: perseverență, consecvență și tenacitate. Fără acestea trei, celelalte calități ale unei femei nu sunt suficiente pentru a o conduce către succes.


Ana Capisizu După absolvirea Facultății de medicină și farmacie Carol Davila din București în anul 1983 a ales să-și continue cariera medicală pe două planuri: cel medical și cel universitar. Începând cu anul 2004 este director medical în cadrul Spitalului de boli cronice „Sfântul Luca” din capitală, spital în cadrul căruia lucrează încă din anul 1990. De asemenea, este cadru didactic asociat al catedrei M6/disciplina RFMB/clinica SCUB din cadrul UMF „Carol Davila” iar CV-ul îi apare în „Who’s who Medical în România“ cea mai cuprinzătoare enciclopedie a personalităților lumii medicale contemporane din România și diaspora.

În ceea ce privește succesul în carieră nu crede că acesta este egal cu vârful piramidei. Tot ce contează este să-ți găsești propria cale în care să excelezi. La sfârșit contează ce ai reușit să lași în urmă nu ce funcții ai ocupat. Văzut din propria perspectivă nu crede că în sistemul medical actual din România se poate vorbi în adevăratul sens al cuvântului de succes, datorită situației în care acesta se află. Una din componentele succesului este echilibrul, iar un sistem cu atâtea lipsuri nu iți poate oferi echilibru. Dacă vorbim însă despre succesul în carieră văzut din exterior crede că acesta se rezumă la ce lași în urmă și la ce ai reușit să realizezi.

Succesul în carieră este un cumul de satisafacție personală, a colaboratorilor și a pacienților. A depus o întreagă devoțiune pentru profesie, nu neapărat pentru carieră și este convinsă că dacă nu faci cu plăcere ceea ce faci, nu ai nicio șansă să crești profesional. Personal, își iubește profesia și încearcă să insufle această dragoste atât studenților, cât și personalului medical din subordine.


Crede că indiferent de sex cheia către succesul în carieră ar trebui să fie aceeași. Este o meserie caracterizată de schimbări permanente, astfel încât acumularea de noi cunoștințe este elementară, atât în timpul facultății, cât și odată intrat în câmpul muncii. La locul de muncă responsabilitatea este impetuos necesară. Este un domeniu în care cel mai probabil nu există o a doua șansă și orice greșală poate avea repercursiuni grave. Fără responsabilitate nu ai nicio șansă să progresezi. Este aproape de la sine înțeles că performanța în medicină cere multe sacrificii și de cele mai multe ori familia are de suferit, însă cele două nu se exclud. Chiar dacă nu există o rețetă de succes pentru îmbinarea acestora crede că formarea unei familii la început de carieră poate ajuta. Un post de conducere în medicină nu este indicat la o vârstă fragedă datorită numeroaselor responsabilități pe care acesta le implică, responsabilități pe care nu le poți îndeplini fără o experiență vastă în spate. Cum experiența se acumulează în timp, viața de familie se poate dezvolta armonios în paralel cu cariera. Apogeul profesional va fi atins în perioada în care familia necesită din ce în ce mai puțină atenție, astfel încât vei putea să te dedici din ce în ce mai multor responsabilități. În ceea ce privește accesul femeilor din domeniul medical la funcții de conducere nu consideră că în acest moment în România mai există piedici. Totul se rezumă la abordarea fiecăruia și la dorința de afirmare. Este adevărat că femeile pornesc cu un ușor handicap datorat implicării suplimentare față de bărbați în viața de familie, însă acesta nu este nicidecum un impediment. În final, nu depinde decât de tine și de cum ești tu construit. Dacă îți dorești ceva cu adevărat există mari șanse să se îndeplinească indiferent de presupusele stereotipuri și mentalități. În acest moment spitalul în care lucrează este ca un al treilea copil al său, iar pentru viitor își dorește ca acesta să devină unul dintre cele mai performante unități medicale din țară. Acesta s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp datorită mixturii de management civil și medical centrat pe mulțumirea pacientului. De asemenea, având în vedere că este într-o perioadă de „efervescență profesională” își dorește să reușească să concretizeze activitatea didactică și cea de cercetare în publicații de specialitate. Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Tot ceea ce faci trebuie să faci cu responsabilitate. Trebuie să îți pui întrebări și să îți dai răspunsuri în permanență. Medicina are logica ei imbatabilă iar întrebări precum „De ce faci?, cum faci?, pentru ce faci? si ce rezultate vei avea? Ar trebui să nu lipsească de pe buzele niciunui debutant. • Disciplina muncii și echilibrul sunt elementare. Nu trebuie să te lași doborât de insuccesele medicale pentru că acestea vor fi inerente. • Nu în ultimul rând, NU VĂ UITAȚI FEMINITATEA!


Violeta Caraivan

„Am fost numită “Tutankamon” în sala de operații: la începutul carierei am îngrijit primul născut al unei paciente. Peste 15 ani, acel copil a dat naștere unei fetițe, pe care am asistat-o la naștere. Iar în urmă cu un an de zile, în blocul operator numele unei paciente m-a facut să intreb: “esti fetița lui X?” La care răspunsul a fost: “Nu, aceea e BUNICA MEA!” . . . Prima diplomă obținută a fost cea de Asistent Medical de ObstetricăGinecologie în anul 1977 în Constanța, însă de atunci și până acum a reușit să-și creeze un CV cu care ar putea să lucreze oriunde în lume în acest domeniu. A absolvit instituții prestigioase din domeniul medical și a urmat cursuri și programe de perfecționare, atât în România, cât și în străinatate. Printre acestea amintim University College of Dublin, School of Nursing, Midwifery and Health Systems – Preceptorship Programme for Clinical Nursing Staff și Norvegian Cooperation Programmes – HSE Courses – Întărirea capacității de organizare și funcționare a Comitetelor de Sănătate și Securitate în Muncă din România Pe plan professional, cariera și-a început-o la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde a trecut prin toate stadiile ierarhice, în acest moment ocupând funcția de asistent principal de Obstetrică-Ginecologie în cadrul secției de Obstetrică I Bloc Operator. În paralel, ocupă funcții de conducere în principalele organizații non-guvernamentale din domeniul sanătății, respectiv presedinte al organizatiei filialei S.C.J.U. Constanta - vicepresedinte al Sindicatului SANITAS Constanța și Președinte al Comisiei Naționale de Moașe, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.


„După o viață de muncă pot sa fac doar niște constatări: satisfacții profesionale în planul carierei, satisfacții sociale, satisfacții sufletești în ceea ce privește familia. Satisfacția realizării profesionale și a viitorului copilului meu – un cumul din toate.” Crede că pentru a reuși în sistemul sanitar, trebuie în primul rând să ai o chemare pentru acest domeniu. Fără sensibilitate și iubire pentru oameni și viață nu ai cum să lucrezi cu pasiune, iar fără aceasta nu vei fi niciodată motivată să ajungi cât mai sus.

Pentru că succesul îl asociază strâns cu mulțumirea sufletească nu crede că te poți considera cu adevărat împlinită fără realizarea unui echilibru între viața profesională și cea familială. Practic până acum consideră că nu a renunțat în niciun moment la un aspect în favoarea celuilalt. „Sunt convinsă însă că permanenta căutare a echilibrului între viața profesională și cea de familie este o “rețetă” a succesului în sine, căci altfel am da dovadă de egoism.” Nu crede că există o definiție a succesului universal valabilă, cum de altfel nu crede că fără chemare pentru ceea ce faci, vei putea să declari sincer că ai succes. Pentru unii poate înseamnă o poziție importantă, un job de pe urma căruia îți vin foarte mulți bani și toate plăcerile materiale și confortul pe care aceștia îi implică. Personal crede că nu trebuie neaparat să fii CEO într-o multinațională, atât timp cât îți găsești echilibrul și ești împăcat cu tine. În ceea ce privește șansele femeilor de a ajunge în funcții de conducere crede că singurul impediment este cel de mentalitate, datorat în primul rând subiectivismului. Chiar dacă pe parcursul carierei sale nu s-a simțit discriminată, crede că cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că domeniul în care lucrează este puternic feminizat.

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la inceput de carieră? • Să se implice cu multă dăruire în tot ceea ce face și să nu uite că perfecționarea este continuă. Și mai ales să nu renunțe niciodată, oricâte greutăți ar avea: voință mai presus de toate!


Diana Cocei Absolventă a facultății de medicină și farmacie Carol Davila din București în anul 1995, Dr. Diana Cocei conduce în acest moment departamentul de fertilizare in vitro din cadrul Columna Medical Center, cea mai mare clinică de FIV din România și una din cele mai moderne clinici din Europa. De asemenea, din anul 2009 este președinta Asociației Embriologilor din Romania, organizație apărută ca urmare a necesitatii de stabilire si consolidare a unei forme organizaționale care să susțină și să urmărească rolul global fundamental al embriologiei și mai ales al embriologului ca specialist în domenii ca reproducerea umană asistatată, cercetare medicală sau bioetică. În ceea ce privește traiectul profesional a urmat stagii în chirurgie generală, chirurgie oncologică, endocrinologie și obstetrică ginecologie alegând să se dedice în totalitate acestuia din urmă. A participat la stagii de pregătire și de specializare atât în România cît și în țări precum Germania, Belgia, SUA, Italia, Austria, Danemarca, Franța etc. În anul 2009 ca urmare a promovării examenului ESHRE în Amsterdam a devenit, alături de Dr. Monica Dăscălescu, singurii embriologi seniori din România. În paralel, începând cu anul 1999 a devenit Responsabil coordonator al Colectivului de Cercetare Ştiinţifică din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof.Dr.Panait Sârbu” Bucureşti, iar din anul 2008 pînă în anul 2011 a deținut functia de Sef Departament de Reproducere Umana Asistata în cadrul aceluiași spital. Succesul în carieră îl asimilează cu atingerea treptată a unui ideal care merită atins, iar pentru aceasta este nevoie de o serie de eforturi mici, repetate zi de zi cu aceași dăruire și cu același entuziasm.


Este de părere că perfecționarea continuă este esențială pentru a reuși în carieră în domeniul medical. Aceasta, alături de pasiune și dedicație reprezintă cheia succesului. De asemenea trebuie să fi capabil să treci peste obstacolele inerente domeniului și să știi întodeauna ce îți dorești cu adevărat pentru viitor. Drumul este lung și cere multe sacrificii pe parcurs, însă dacă pui pasiune în ceea ce faci, vei ajunge la un moment de echilibru. Nu crede că viața de familie și cea profesională se exclud. Este adevărat că în anumite etape ale carierei ești nevoit să sacrifici o bună parte din timpul acordat familiei pentru carieră, dar acest lucru se datorează strict problemelor din sistemul medical românesc. Depinde de fiecare cum își prioritizează cele două componente. Asemeni multor colegi din domeniu i-a fost oferită șansa de a lucra în străinătate însă a refuzat mereu aceste oferte tocmai pentru a nu sacrifica viața de familie. Într-un final poți face performanță oriunde dacă asta îți dorești cu adevărat. În ceea ce privește accesul femeilor la funcții de conducere este de părere că din punct de vedere legislativ nu exista absolut niciun impediment, iar din punct de vedere instituțional în majoritatea domenilor mentalitățile retrograde încep să dispară. În mare parte totul depinde de încrederea în sine și de determinare. Femeile sunt oarecum în dezavantaj datorită responsabilităților familiale, însă, în cele din urmă ceea ce ar trebui să primeze sunt competențele. De aceea, atât timp cât este dedicată și are încredere în forțele proprii, orice femeie are șansa de a atinge performanțe deosebite.

Într-un domeniu precum fertilizarea in vitro poți considera orice intervenție reușită o realizare, însă deschiderea Columna Medical Center a reprezentat până în prezent momentul de împlinire maximă. Faptul că a reușit să reunească unii dintre cei mai cunoscuți medici pe probleme de infertilitate într-o locație capabilă să rivalizeze cu orice altă clinică din Europa și a creat deja un renume pentru aceasta, a reprezentat totodată și cea mai mare provocare profesională de până acum, cât și cea mai mare realizare.

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Fiecare trebuie să-și aleagă un domeniu pe care efectiv să-l iubească. În acest fel nu vei simți niciodată că te sacrifici și vei avea mult mai multe șanse de reușită profesională. Atunci când faci ceea ce îți place nimic nu te poate opri din traiectul profesional pe care ți-l propui.


Ileana Carmen Dindelegan Ajunsă la vârsta de 71 de ani, doamna Carmen Dindelegan poate fi considerată o femeie de succes atât pe plan profesional cât și în plan plan personal, având o casnicie exemplară din care au rezultat doi copii și trei nepoți.

În anul 1965, în urma absolvirii cu rezultate deosebite a școlii Tehnice Sanitare din Cluj, a fost „reținută” ca instructoare de practică, în învățământul postliceal sanitar. A evoluat pe parcursul anilor în posturi cu responsabilități școlare, de practică, de învățământ, obținând gradul definitiv și gradul II didactic. A fost desemnată de către conducerea Ministerului Sănătății să participe la diverse conferințe și simpozioane internaționale în țări precum Franța și Austria. În paralel a fost asistentă medicală coordonatoare la Spitalul Județean Zalău, oraș în care, odată cu înființarea în anul 1990 a Școlii Postliceale Sanitare, a preluat responsabilitatea pregătirii teoretice și practice a elevilor.

Până la pesnsionare, în anul 1995, a activat în școală, unde datorită rezultatelor a reușit să atragă aprecierile MSF Belgia, organizație prin intermediul căreia au fost organizate periodic schimburi de experiență cu instituții de prestigiu din Belgia și Marea Britanie.


În anul 2008, a ales să se întoarcă în învățământ ca maistru instructor la Scoala Postliceală Zalău, unde pregătește elevii din anul I și conduce Comisia Diriginților, Comisia de Disciplină din Școală și este purtătoare de cuvânt.

Crede că pentru a reuși în domeniul sanitar, se cer multe și diverse calități, precum: seriozitate, determinare, disponibilitate pentru pregătire teoretică și practică continuă, simț al responsabilității și umanității, empatie, abnegație, echilibru, dăruire de sine, susținere fizică și morală, prin urmare putere de muncă și un psihic echilibrat.

Este de părere că accesul femeilor la poziții de conducere în domeniul sanitar nu este facil și nici nu se produce prea des, pentru că femeia în general, renunță greu la sarcinile ei speciale din familie. De asemenea, nu există destulă înțelegere din partea celor apropiati și încă există foarte mulți posesori de mentalități conservatoare, depășite, retrograde.

A reușit să găsească echilibru perfect între viața profesională și cea personală, cu toate ca nu a fost deloc ușor. Acest lucru a fost posibil doar prin participarea întregii familii la menținerea respectului, demnității și onoarei fiecărui membru de familie. Sprijinul reciproc, altruismul, seriozitatea și implicarea în problemele de familie, au concurat la înțelegere și întrajutorare. Reușita acestui echilibru stă în calitatea și caracterul membrilor cuplului familial, în înțelegere, susținere reciprocă și toleranță în toate situațiile neașteptate. Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Sfatul meu pentru femei tinere care doresc să performeze, este acela că au nevoie de toată puterea pentru a reuși în oricare sector medical, fie practic, fie de cercetare. Trebuie să nu renunțe la ceea ce și-au propus, să persevereze fără odihnă dar să nu uite că personalitatea trebuie mereu controlată, îmbunătățită și înfrumusețată, pentru a fi o adevarată reprezentantă a femeilor moderne.


Carmen Ginghină Prof. dr. Carmen Ginghină ocupă funcția de șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. C.C. Iliescu” din Capitală din anul 1997. A fost directorul medical al Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof.dr. C.C. Iliescu” în perioada 2000-2001. În aceași perioadă a fost și Președinte al Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății, iar în perioada 2002-2005 a fost Președintele Societății Române de Cardiologie. Este renumită pentru activitatea sa profesională, remarcându-se îndeosebi prin realizarea stimulatorului cardiac extern declanșat de masajul cardiac. De asemenea a redactat “Micul tratat de cardiologie”, lucrare medicală inclusă în programa pentru Rezidențiat. Pentru a reuși însă să combini armonios aceste elemente este nevoie atât de foarte multă muncă, cât și de seriozitate, rigoare, înțelepciune, echilibru și perseverență. De asemenea, având în vedere că medicina presupune mai presus de toate munca în echipă ai nevoie de foarte multă înțelegere și încredere, atât în relația cu colegii cât și cu pacienții. Succesul în carieră îl asociază cu reușita preofesională și cu recunoașterea primită pe cele trei planuri în care activează: medical, didactic și în cercetare. Satisfacția pe care o ai în momentul în care reușești să rezolvi un caz dificil sau atunci când vezi că lucrările tale sunt publicate în reviste de prestigiu nu poate fi descrisă în cuvinte. Cum fără satisfacție profesională și personală nu se poate vorbi de succes, pentru prof. dr. Carmen Ginghină este esențială îmbinarea armonioasă a acestor componente.


Nu este adepta ideii conform căreia o femeie trebuie să renunțe la viața familială pentru a reuși să performeze într-un anumit domeniu. Mai mult, crede că cele două componente sunt complementare și se potențează una pe cealaltă. Trebuie doar să ai capacitatea de a acorda atenție și timp ambelor acțiuni – cu predominanța uneia, adecvat situației de moment. Personal, a avut parte de susținerea familiei încă de la început, când tatăl său a îndrumat-o practic către medicină atunci când oscila între politehnică și filologie. Mai apoi soțul ei a susținut-o și a stimulat-o – contribuind enorm la cariera sa și a fiului său care deasemea a îmbrățișat cariera de medic.

Având în permanență sprijinul familiei, dar și al colegilor de breaslă și lasând în urmă orice fel de stereotip de gen sau idee preconcepută a reușit să devină președinta Societății Române de Cardiologie, distincție pe care o consideră una din cele mai importante din cariera sa. Alegerea în această funcție a reprezentat practic, atât o recunoaștere de către colegi a potențialului său profesional (ca medic și profesor) și uman, cât și o provocare organizatorică și managerială pe care a dus-o la capăt cu succes.

În ceea ce privește numărul mic de femei aflate în funcții de conducere în sistemul medical nu crede că este vorba de niciun fel de îngrădire legislativă și nici socială. Totul ține de încrederea pe care o ai în forțele proprii și de dorința de a realiza un anumit lucru. Mai mult este de părere că femeile au un atu în fața bărbaților datorită unui set de trăsături mai des întâlnite la femei decât la bărbați: comunică mai ușor, înțeleg situațiile de viață, sunt răbdătoare și responsabile – așa cum sunt multe personaje feministe. De asemenea, de multe ori sesizează diversele nuanțe înaintea colegilor bărbați…

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Să-și “construiască” o carieră profesională solidă (prin învățare și experiență directă). Ca să fii cu adevărat un șef respectat – trebuie să ai o valoare și o ținută profesională fără fisură. Să nu-și neglijeze nici o secundă viața personală, familia – de aici pot veni echilibrul și calmul.


Cristina Iftimescu „De multe ori m-am confruntat cu fraza „Cristina, fii bărbată”.

Doamna Cristina Iftimescu și-a început cariera ca asistent medical odată cu terminarea școlii postliceale sanitare Bacău din dragoste pentru această meserie și din dorința de a alina suferințele celor bolnavi. În anul 1994 a ales să se dedice mișcării sindicale când dorința colegilor săi au determinat-o să înceapă munca sindicală reprezentându-le interesele în fața reprezentanților angajatorilor. A ocupat funcția de Asistent medical principal obstetrică ginecologie în cadrul spitalului Cl. Profesor Dr Panait Sarbu.

În prezent este vicepreședinte al Federației SANITAS unde coordonează departamentul social și cel de egalitate de gen. Din această poziție reprezintă România ca membru tituar în Uniunea Sindicatelor din Serviciile Publice Europene la cele mai importante organisme din cadrul Uniunii Europene.

Succesul îl definește ca fiind un ideal, realizarea visului de-o viață, iar pentru a putea fi atins este nevoie în primul rând de „pasiune” pentru această profesie, apoi de multă muncă, tenacitate, încredere de sine și nu în ultimul rând de voință.


Pe tot parcursul său profesional nu a fost nevoită să facă compromisuri reușind să îmbine cariera cu viața de familie. Acest lucru a fost posibil atât datorită colegilor săi de serviciu, dar mai ales soțului care a înțeles-o și mai mult, a sprijinit-o în tot ceea ce a avut de făcut.

Consideră că în acest moment în România încă sunt întâlnite sterotipurile de gen conform cărora femeia trebuie să se ocupe numai de așa-numitele „munci ușoare” și bineînțeles de familie. Acesta este și motivul pentru care o femeie pentru a putea să acceadă la funcții de conducere va avea nevoie de 1% talent și de 99% muncă.

Având în vedere maturitatea profesională la care a ajuns, pentru viitor își dorește încă un mandat în cadrul Sindicatului SANITAS, în timpul căruia să poată găsi și apoi pregăti o tânără sau un tânăr care să-i continue munca cu aceeași dăruire și tenacitate. Crede că în România de azi este nevoie de cat mai mulți tineri dedicați, capabili să depășească barierele de mentalitate încă menținute în sistemul actual.

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Pentru o tânără care dorește să se afirme și să evolueze spre o funcție de conducere în sistemul sanitar românesc este foarte important să aibă în primul rând încredere în ea, încredere în visul ei că poate. Este nevoie de foarte multă muncă. Important este să îți dorești întodeauna să te perfecționezi, să devii mai bun și să nu uiți niciodată că oricât de sus ai ajunge trebuie să rămâi „femeie”.


Anca Roxana Lupu Conf. dr. Anca Roxana Lupu a absolvit ca șef de promoție în 1970 Facultatea de Medicină și Farmacie din București devenind Doctor în Științe Medicale din anul 1996. Este medic primar în Medicină internă și Hematologie Clinică. În paralel conduce Catedra de Hematologie Colțea, desfășoară o bogată activitate medicală de specialitate și are o serie de cărti publicate ca prim autor sau coautor, în domeniul hematologiei. De asemenea, este membru în diverse societăți științifice din țară și din străinătate. Este co-președinte al Comisiei Profesionale de Hematologie a Ministerului Sănătății.

Chiar dacă nu se consideră neapărat o femeie de succes crede că este esențial ca succesul să ți-l planifici pe planuri apropiate și de perspectivă. Trebuie în permanență să lupți și să consideri fiecare pas atins ca pe o barieră ridicată în drumul tău către ținta finală. Este esențial să-ți modifici pe parcurs idealurile în funcție de cantitatea de informație pe care o asimilezi și în funcție de oportunitățile apărute.

Pentru a reuși în carieră ai nevoie în primul rând de pasiune. Atât timp cât pui pasiune în ceea ce faci este imposibil să nu progresezi. Trebuie să fii înzestrat cu diplomație și foarte multă răbdare pentru că în realitate nimic nu se întâmplă de la sine și la final tu ești singurul care poate schimba ceva. Pentru aceasta vei avea nevoie de foarte mult ajutor de aceea este necesar să te înconjori încă de la început numai de oameni competenți pe a căror expertiză să te poți baza în permanență.


Pe parcursul vieții prioritățile ți se schimbă permanent. Chiar dacă acum, privind în urmă își dă seama că pentru carieră a fost nevoită să facă anumite sacrificii, în special în ceea ce privește timpul petrecut alături de familie, în momentul în care le-a facut, le-a privit ca pe niște etape firești ale meseriei pe care și-a ales-o. Cel mai importat însă este să ai parte de înțelegere din partea celor din jurul tău, pentru că doar cu sprijinul familiei vei reuși să ai o carieră de succes.

Așa cum era și de așteptat momentele de împlinire sunt numeroase într-o astfel de carieră, iar ele sunt atât pe cale didactică, medicală cât și administrativă. Pe cale didactică, de fiecare dată când un fost student o caută după ani de zile pentru a-i cere sfatul este cea mai clară dovadă că studenții au încredere și îi apreciază sfaturile. Din punct de vedere administrativ probabil cea mai mare realizare de până acum a fost acreditarea departamentului de transplant în cadrul sectiei de hematologie, departament care nici măcar nu exista în momentul în care s-a transferat la acest spital.

În ceea ce privește accesul femeilor în funcții de conducere nu crede că aceasta mai este o problemă reală în acest moment în România. Din punct de vedere legislativ nu există absolut niciun impediment, iar mentalitățile retrograde au început să se facă din ce în ce mai puțin simțite. Practic singurele bariere rămase sunt cele de curaj. Femeile nu au suficient curaj să acceadă în poziții care până nu de mult erau considerate ca fiind rezervate bărbaților.

De asemenea un alt posibil motiv pentru prezența în număr mic a femeilor în structuri de conducere este responsabilitatea pe care acestea o au în familie. Privind însă cifrele actuale din învățământ acest lucru cu siguranță se va schimba. În acest moment în facultate sunt mai multe fete. Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la inceput de cariera? • Fiecare trebuie să încerce pe cât posibil să facă ceea ce și-a dorit de la început și ceea ce îi place. Dacă însă, din varii motive va ajunge să facă altceva, trebuie să o facă cu un maxim de responsabilitate și seriozitate. Trebuie să se integreze într-o echipă serioasă și capabilă. Pe parcursul carierei vei avea nevoie doar de oameni în care să știi că te poți baza indiferent de situație


Constantina Macavei

Doamna Constantina Macavei este asistent medical licențiat în cadrul institutului de Endocrinologie „C. I. Parhon” din București unde, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la înființarea institutului a primit diploma de excelență pentru rezultate desosebite în cadrul spitalului. A facut parte din echipa care a dus la înființarea Sindicatului SANITAS din cadrul Institutului în 2007 din dorința de a face cât mai multe pentru colegii săi, iar acum ocupă funcția de președintă a acestuia. Din această funcție se asigură în premanență de noi posibilități de dezvoltare profesională pentru colegii săi.

Cu toate că dorința sa era să devină profesoară, la insistențele mamei sale a ales profesia de asistent medical, dar acum, privind în urmă îi mulțumește acesteia pentru sfatul prețios. În această meserie a avut parte de numeroase satisfacții profesionale. „Satisfacții profesionale au fost multe și mai toate au legatură cu echipa medicală, cu abilitatea de a găsi modalitatea optimă de a salva viața unui pacient … poate unul dintre ele ar fi când, aflândumă singură pe o tură de noapte am reușit cu promptitudine să minimizez pierderile de sânge ale unei paciente care în urma unui accident la toaletă și-a dislocat o mare parte din mușchiul coapsei, eu lucrând într-un institut cu profil nechirurgical, am fost nevoită să fac manevrele de urgență și să o trimit la un spital de urgență unde ulterior a fost salvată.”


Succesul îl asociază cu relizarea tuturor viselor și dorințelor pe care și le pune în minte și crede că pentru a reuși în domeniul sanitar ai nevoie în primul rând de chemare pentru această meserie și în al doilea rând de capacitatea de a pune suflet în tot ceea ce faci.

Este convinsă ca a ajuns unde este acum datorită principiilor solide de care a dat dovadă în întreaga carieră. Atât timp cât crede cu adevărat în ceva este dispusă să își susțină ideea și nu cedează sub nicio formă. Acesta este și motivul pentru care colegii au ales-o să le reprezinte interesele sindicale.

Crede că în acest moment în România din punct de vedere legislativ nu există niciun motiv pentru care femeia să nu acceadă la funcțiile de conducere. Din păcate încă se regăsesc numeroase stereotipuri de gen care se aplică în piața muncii, iar aceste stereotipuri sunt cele care împiedică accesul femeilor la funcții de conducere. Crede că la nivel instituțional unui bărbat îi este foarte greu să accepte o femeie ca șef, indiferent de situație. Din păcate aceste stereotipuri joacă un rol mult prea important în accesiunea femeilor pe scara ierarhică, în detrimentul competențelor.

Chiar dacă știe că poate părea foarte greu la prima vedere, crede că atât timp cât îți dorești cu adevarat se poate găsi un echilibru între viața de familie și activitatea profesională. Este esențial să existe un dialog armonios. Ambii parteneri să dea dovada de înțelegere și să se sprijine reciproc.

Ce sfaturi ati da unei femei tinere, aflate la inceput de cariera? • I-aș sugera să se înarmeze cu răbdare, să se perfecționeze continuu, iar dacă simte că aceasta este menirea ei să depășească cu inteligență micile sau marile provocări. Să nu uite în același timp că familia, alături de profesie, este unul din factorii împlinirii depline.


Daniela Moșoiu

Dr. Daniela Moșoiu, este Director de Educație, Strategie și Dezvoltare Națională în cadrul Fundației Hospice “Casa Speranței” din Brașov. A absolvit în 1991 cu diplomă de onoare Facultatea de Medicină din Cluj, după care și-a definitivat studiile în domeniul Oncologiei Medicale, precum și în acela al Îngrijirii Paliative, devenind formator acreditat. Din 1997 a devenit responsabilul pe probleme de educație și formare profesională continuă din domeniul paliației pentru personalul medical și nu numai, odată cu deschiderea Centrului de Studii pentru Medicină Paliativă din Brașov, contribuind astfel la instruirea a numeroși profesioniști din țară și din străinătate. Este cea care a pus bazele Asociației Naționale de Îngrijire Paliativă, totodată promovând și contribuind la dezvoltarea acestui domeniu în România.

În 2004, în calitate de Vice-Președinte al Comisiei Naționale de Îngrijire Paliativă și Terapia Durerii din cadrul Ministerului Sănătății, dar și de promotor al paliației, a contribuit la schimbarea cadrului legislativ cu privire la prescrierea și utilizarea opioidelor din România, punând, de asemenea, în 2008, bazele unui parteneriat între Ministerul Sănătății și Hospice “Casa Speranței”. Acesta este de asemenea și momentul pe care îl consideră ca fiind cea mai mare împlinire pe plan profesional mai ales în urma tuturor mesajelor sincere de mulțumire primite de la pacienți.


Din 1997 și până în prezent, a urmat cursuri specifice domeniului și apoi a participat ca lector la numeroase conferințe și congrese de specialitate atât în țară cât și în străinătate. Consideră că succesul se cuantifică prin ceea ce dăruiești familiei, comunității profesionale din care faci parte și comunității în sens larg. Practic, succesul înseamnă să pui în valoare “talentul” cu care ai fost înzestrat. De asemenea ,pasiunea joacă un rol foarte important. Ca să reușești în orice domeniu trebuie să faci cu pasiune și competență ceea ce ți-ai propus. Cu toate că munca în îngrijiri paliative este solicitantă prin faptul că pentru acești pacienți, timpul este foarte prețios, iar acest lucru poate aduce cu sine o angrenare crescută în detrimentul familiei, nu crede că viața de familie și cea profesională se exclud. „Familia este suport și sursă de energie, de bucurie și împlinire și este locul în care poți să aplici și să valorizezi lecțiile de viață învățate de la pacienți și să primești încurajare și sprijin în zilele când vii încărcat de la muncă. Pentru mine bucuria de a fi mamă și soție este cel putin la fel de importantă ca și aceea de a fi medic.” Când vine vorba de șansele de reușită în carieră, nu crede că o femeie este dezavantajată comparativ cu un bărbat. Pentru a reuși trebuie în primul rând să crezi în tine și asta le și îndeamnă pe tinerele debutante. Atât timp cât te dăruiești 100% lucrului pe care îl faci nu ai cum să nu reușești. De asemenea, le îndeamnă pe tinerele debutante să facă ceea ce își doresc pentru viitor cu pasiune și cu plăcere.

Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Faceți cu pasiune și placere ceea ce faceți. Poziția de conducere înseamnă în primul rând responabilitate și nu poți fi liderul adevărat al unui grup decât dacă știi cum să modelezi calea, să-i motivezi pe cei ce te urmează, să aduci schimbările necesare și să nu uiți să sărbătorești victoriile cu întreaga ta echipă și să oferi credit tuturor celor care au contribuit la victorie.


Beatrice Nimereanu Aboslventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din Bucuresti, Dr. Beatrice Nimereanu a ales să-și continue cariera pe o latură diferită față de celelalte protagoniste din această broșură. Cu toate că este specialist de medicina generală și specialist în dermatovenerologie, în acest moment își exercită profesia ca specialist în management și sănătate publică.

Și-a început cariera ca medic stagiar la Spitalul de Urgență Floreasca de unde a fost repartizată cu media 9,70 în „câmpia muncii la țară” în partea de nord a județului Constanța unde a stat aproape 10 ani de zile. A intrat apoi prin concurs în Ministerul sănătății ca medic expert, poziție ce a ocupat-o până în anul 2000 când a devenit consilier. Au urmat funcții precum Șef serviciu sau Director general adjunct pe domeniul relația cu Uniunea Europeană, libera circulație a persoanelor în spațiul comunitar etc. De asemenea a participat la negocierile de pre-aderare în grupurile de lucru. După aderarea României la Uniunea Europeană principala sa activitate a devenit recunoașterea calificărilor profesionale. Acest nou post implică atât crearea unei legislații în domeniu, cât și implementarea acesteia.

În ceea ce privește succesul, Dr. Beatrice Nimereanu îl asociază cu fiecare reușită profesională, fie că este vorba de însănătoșirea unui pacient sau de promulgarea unei propuneri legislative. Însă reușitele care i-au adus cele mai mari satisfacții au fost cele obținute pe partea administrativă, precum cadrul legal de recunoaștere a calificării.


Este de părere că pentru a reuși în sistemul medical este nevoie de foarte multă muncă și de determinare. Trebuie să înveți permanent, căci informația se schimbă rapid, iar în medicină responsabilitatea este covârșitoare. De asemenea, ai nevoie de o chemare interioară către acest domeniu. Nu poți profesa și cu atât mai mult nu poți atinge performanță fără să ai ceva în tine care să te facă să ai grija de cel „de la celălalt capăt al firului”. Pentru a ajunge la performanțe notabile este de părere că trebuie să fi dispus să faci o serie de sacrificii. Personal a renunțat la foarte multe în special în perioada în care a fost medic. Era nevoită să ajungă o dată la 3-4 luni acasă la familie. Făcea naveta permanent, iar acest lucru a împiedicat-o să stea cu copilul pe care l-a văzut direct stând în picioare. Per total sacrifici cu totul viața de familie. Nu știi dacă merită! Este de părere că, principala problemă în cazul ocupării funcțiilor de conducere de către femei în România este una legată strict de mentalitate. Femeia din păcate nu a ajuns să se debaraseze de grijile zilnice. Încă nu are cine să se ocupe de copii, de părinți pentru ca femeia să poată dedica mai mult timp dezvoltării profesionale. Dependența altora de femeie este foarte mare frânând practic ascensiunea profesională. Este bine pentru familie, prost pentru carieră, dar primează familia. Este de părere că în toată această ecuație între profesie și familie, elementul cheie este înțelegerea. Dacă ai parte de sprijin din partea celor dragi este mult mai ușor. Succesul și familia nu se exclud, trebuie doar să ai mulțumire vizavi de latura profesională pentru că îți dorești să demonstrezi că poți, însă nu trebuie să neglijezi familia. Depinde de cei din familie și de cum văd aceștia evoluția. Părinții te sprijină într-un fel și familia altfel. La maturitate constați că sunt mult mai prețioase clipele petrecute cu familia decât orice altceva. Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Să aibă răbdare și să nu renunțe la ce și-a pus în gând. Să își motiveze permanent foarte bine alegerea, să nu își manifeste nesiguranța și să acumuleze cât mai multe cunoștințe. • Femeia este cărămida societății și trebuie să aibă grijă de moștenitori. Trebuie să găsească echilibru de la început. Trebuie să își aranjeze cariera și apoi să facă copii. La vârsta tânără nu poți să delimitezi ce iți dorești. Obligatoriu este să ai familie, cariera vine. Trebuie să faci bine tot ceea ce faci!


Diana Păun Dr. Diana Loreta Păun a absolvit în anul 1992 Facultatea de Medicină din Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” – Bucureşti și până în prezent a urmat toate etapele de învățământ postuniversitar, alături de o serie de cursuri, specializări și supraspecializări suplimentare. Stagiatura și rezidențiatul le-a urmat la Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele și la Institutului Naţional de Endocrinologie C. I. Parhon din București.

În prezent este Manager al Institutului Naţional de Endocrinologie “C.I.Parhon” Bucureşti și Sef de lucrări în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, catedra de Endocrinologie unde desfășoară atât activitate universitară cât şi de cercetare ştiinţifică. Succesul în viață înseamnă să poți împleti în mod armonios viața de familie cu profesiunea. „Cariera trebuie să reprezinte pentru orice femeie una dintre priorități, iar satisfacția profesională în domeniul medical poate reprezenta una dintre cele mai mari reușite în viață.”

Crede că pentru a reuși în acest domeniu o femeie are nevoie în primul rând de toleranță, înțelepciune, dorință de muncă și perseverență. Toate acestea, alături de pasiunea pentru ceea ce ți-ai propus să faci, sunt elemente cheie pentru o carieră de succes.


Nu este adepta ideilor conform cărora pentru a reuși în carieră este nevoie să sacrifici viața de familie, cu toate că știe cât de greu este să reușești să le împletești pe amândouă, dar dacă ai alături colaboratori de nădejde și încredere în propriile forțe, nimic nu este imposibil. Mai mult crede că este esențial ca cele două să se afle într-o strânsă legatură. „După o zi grea de muncă, confortul și căldura căminului îți aduc liniștea necesară reîncărcării bateriilor, iar sfaturile pe care și le poate de omul de lângă tine sunt de multe ori mai obiective și mai pertinente decât cele pe care le poți primi de la profesioniști.”

Pentru viitor își dorește să aibă capacitatea de a învăța în continuare, de a asimila și de a-i ajuta pe cei din jur indiferent dacă sunt pacienți sau angajați, pentru că în medicină, ca și în management, progresul este continuu și trebuie să se adapteze permanent noului. Alături de acestea „Îmi doresc să am sănătate și puterea de muncă necesare pentru a depăși orice viitor obstacol.”

În ceea ce privește accesul femeilor la funcții de conducere crede că mentalitățile constituie una dintre principalele bariere pentru accensiunea femeilor, tendința de a ne opune schimbării fiind frecvent întâlnită în sistemul sanitar. „Orgoliile fără sens, de multe ori ne domină viața de zi cu zi, iar orgoliul masculin, mai pregnant, poate reprezenta una din motivațiile pentru care femeile nu reușesc să se afirme pe deplin în sferele de putere”. Toate acestea sunt însă impedimente de suprafață care pot fi depășite cu multă ambiție și muncă susținută. În cele din urmă „bărbații pot fi niște colaboratori de încredere în viața de zi cu zi, eu cred că în ultimă instanță calitățile de leadership nu depind de sex, ci de talent și pregătire. ” Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? • Aș sfatui-o să-și dezvolte abilitățile în domeniul în care vrea să reușească prin studiu, pregătire, muncă și să se înarmeze cu foarte multă răbdare. Nu există o rețetă de succes, dar fără îndoială că profesionalismul în orice domeniu nu poate fi contestat, ci dimpotrivă susținut.


Liliana Pintilie A absolvit liceul sanitar urmând apoi toate formele de învăţământ la care a avut acces în România postdecembristă ca asistent medical. A făcut completare de studii la şcoala postliceală, apoi a mers la Colegiul universitar medical din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi a devenit asistent medical diplomat. În momentul în care au fost înfiinţate studiile universitare de lungă durată pentru asistenţi medicali, la Facultatea de Medicina “Victor Papilian” din Sibiu, s-a înscris şi la facultate, iar după absolvirea ca asistent licenţiat, a urmat şi cursurile de masterat în Management sanitar. În anul 2011 a absolvit masterul în Managementul sănătăţii şi securităţii în relaţiile de muncă la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii “Lucian Blaga”, Sibiu şi un alt master în Studii europene la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, la Centrul de Studii Europene. În cei 26 de ani de carieră medicală, poate spune că nu a părăsit în niciun moment „banca de studiu”, urmând practic, toate formele de pregătire pe care un asistent medical din România le-a avut la dispoziţie în ultimii 20 de ani. În ceea ce priveşte traiectoria profesională, a început ca asistent medical la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost timp de 21 de ani şi asistent medical şef la Clinica III Medicală, iar acum ocupă postul de director de calitate la Arcadia Hospital din Iasi. Din 1997 este preşedinta Filialei Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, dar a fost aleasă de colegi în funcţia de preşedintă a organizaţiei la nivel naţional, funcţie pe care a ocupat-o timp de 7 ani.


Chiar dacă această perioadă a fost cea mai aglomerată din viaţa profesională de până acum, este perioada cu cele mai multe împliniri. În anul 2001 când și-a început mandatul de președintă a Ordinului, nu numai că nu exista nicio lege a profesiei de asistent medical, nu exista un cod de etică. Mentalitatea era că asistentul medical nu reprezintă o profesie distinctă, ci trebuie să fie un subordonat al medicului fără drept de replică. De aceea, au fost necesare eforturi mari şi insistente pentru aprobarea şi acceptarea oricărui document propus de Ordin referitor la exercitarea profesiei, oricărei funcţii în cadrul sistemului ce urma să fie ocupată de asistenţi medicali. Atunci când a apărut prima lege a profesiei, legea 461 din 2001, documentul a fost scris în întregime de Ordin, dar a fost promulgat într-o formă trunchiată. Şi în aceste condiţii, însă, au fost reprezentanţi ai instituţiilor de stat care se întrebau ce nevoie au asistenţii medicali de o lege. Începutul afirmării profesiei de asistent medical ca una distinctă nu a fost foarte uşor, iar asistenții medicali încă se izbesc de această mentalitate şi de oameni care încearcă să blocheze dezvoltarea profesiei. În anul 2006, sub conducerea sa, OAMGMAMR s-a afiliat la FEPI (Consiliul European al organizaţiilor de reglementare). „Am învăţat mult, noi ca organizaţie profesională şi de reglementare, de la colegii noştri din FEPI. Practic au fost puse atunci bazele unor relaţii de încredere cu alte organizaţii similare din Europa care funcţionează şi astăzi, de exemplu în cadrul proiectelor cu finanţare europeană şi un numai. În ceea ce privește succesul, evită să utilizeze această formulă atunci când vine vorba despre sine, preferând să vorbească mai curând despre reuşite în realizarea unor proiecte, în implementarea unor idei, în depăşirea unor provocări, decât de „succes” la modul general. Satisfacţia cea mai mare o are atunci când ideile şi eforturile sale prind viaţă și atunci când poate să spună că a schimbat în bine o situaţie, când a imprimat o direcţie mai bună sau corectă unor evenimente, atunci când a reuşit, atât cât a putut, să aibă o influenţă pozitivă în viaţa unor oameni. Pentru a reuși în sistemul medical, ca de altfel în orice alt sistem, consideră necesar, în primul rând, să îţi placă ceea ce faci. Iar dacă îţi place, motivaţia de a reuşi este una interioară, iar performanţa vine de la sine. De asemenea, pentru a performa ai nevoie, pe lângă entuziasm, şi de foarte multă voinţă, de încredere în corectitudinea a ceea ce faci, de perseverenţă şi de disponibilitatea de a învăţa mereu de la oamenii din jurul tău. Crede că trebuie să fii deschis şi la critici, pentru că şi așa ai de învăţat. Este important să nu te laşi descurajat de cei care spun că „nu se poate”, că “este prea dificil” sau chiar “inutil”. Performanța, în general cere sacrificii, însă depinde foarte mult de cum alegi să privești lucrurile. În cazul Lilianei Pintilie aceasta nu crede că viața de familie și viața profesională se exclud, chiar dacă de-a lungul timpului a pierdut anumite momente importante din viața copiilor săi. „Eu nu pot să spun că am renunţat la anumite lucruri ”pentru carieră”. Am renunţat nu pentru carieră, ci pentru că am dorit întotdeauna să fac lucrurile mai bine, să mă implic mai mult, să schimb ceea ce am considerat că trebuie schimbat sau îmbunătăţit”.


Mariana Ristea Doamna Mariana Ristea este probabil una dintre cele mai cunoscute asistente medicale din vestul țării, activitatea sa fiind un model pentru tineri atât pe plan medical cât și pe plan didactic, datorită evoluției sale profesionale. Și-a început cariera medicală în anul 1975 după absolvirea Școlii Postliceale Sanitare Arad când s-a angajat ca asistentă medicală de pediatrie la Leagănul de copii din Arad. Cum domeniul medical este unul în care perfecționarea este esențială, până în prezent a absolvit atât studii universitare de licență cât și de masterat. De asemenea, a participat la peste 50 de cursuri de specializare sau perfecționare în România și în străinătate. Pe plan profesional a ales să activeze atât în plan medical cât și în plan didactic. Astfel, în acest moment, ocupă funcțiile de Asistent Universitar – Disciplina Teorii, concepte, diagnostic de nursing în cadrul U.V.V.G.Arad și funcția de Asistent medical principal licentiat în cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgență. De asemenea, începând cu anul universitar 2004 – 2005 până în prezent este și Decan pentru anii III și IV, specializarea asistență medicală. În definirea succesului pornește de la un citat din Tom Rust „Succesul înseamnă să ai curajul să rămâi tu însuţi”. Extrapolând ne declară că succesul este curajul de a îndrăzni să greşim, să luptăm, să ne schimbăm, să evoluam şi să fim în stare să ne confruntăm cu situaţiile contradictorii ale existenţei umane. Practic succesul este reprezentat de recunoașterea colectivă atinsă fără compromisuri.


Crede că pentru a reuși în sistemul medical din România ai nevoie de o serie de atribute precum: responsabilitate, adaptabilitate, competenţă şi curajul de a spune întodeauna ceea ce crezi. Fiind în același timp un domeniu în care interacționezi cu toate categoriile sociale, ai nevoie atât de generozitate, onestitate, loialitate, răbdare și perseverenţă, cât și de cunoștințe solide de comunicare.

De asemenea, un rol foarte important în dezvoltarea profesională este jucat de familie. Crede că cele două nu doar că nu se exclud, ci sunt într-o strânsă legătură. Nu te poți considera o persoană cu adevărat împlinită atât timp cât nu există un echilibru între viaţa de familie şi cariera profesională. Este nevoie de un program riguros și de o bună planificare a timpului. Dacă reușești să faci asta atunci cel mai probabil nu va trebui să faci sacrificii și vei putea să te dezvolți pe ambele planuri, concomitent.

În decursul carierei sale a avut parte de multe împliniri profesionale, însă cel mai important moment și, în același timp cel ce a oferit cele mai mari satisfacții profesionale, a fost reprezentat de accederea în corpul academic al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, ca asistent universitar, post ocupat prin concurs. Acest post a fost și cel ce i-a facilitat ocuparea funcţiei de manager de spital. Până în prezent este singura femeie asistent medical care a ocupat această funcţie. Mai mult, a avut curajul de a prelua conducerea unui spital ce avea contul blocat de trei luni și care înregistra pierderi masive. Cu ajutorul unei echipe de profesioniști dedicați a reușit să aducă instituția în linie dreaptă.

Ce sfaturi ați da femeilor tinere, aflate la început de carieră? • Să stăpânească foarte bine domeniul în care doresc să performeze atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic. De asemenea, să argumenteze toate acţiunile pe care le fac foarte bine și să fie pregătite în orice moment să facă față unor situații atipice. • Este esențial să nu te descurajeze eventualele eșecuri sau dificultăți inerente acestui domeniu. Trebuie să îți propui ținte realizabile în traseul profesional și pe măsură ce le atingi, să ridici standardul.


Crina Sinescu Absolventă ca șefă de promoție a ceea ce presa a numit “generația de aur a medicinei românești”, prof. dr. Crina Sinescu face parte din elita medicilor cardiologi din țară, fiind recunoscută de asemenea și peste hotare. Este la fel de apreciată însă și pe plan didactic, având o vechime neîntreruptă în învățământul superior de peste 30 de ani. Este doctor în știinte, iar lista lucrărilor științifice cuprinde peste 230 de tratate, articole și rapoarte, publicate sau prezentate la diverse congrese naționale și internaționale. Succesul de care se bucură astăzi profesorul Crina Sinescu a presupus, o pregătire și o informare continuă. A urmat o serie de stagii în Franța, Anglia, Germania, SUA și a participat la numeroase congrese internaționale. Face parte din Asociația Profesională a Cardiologilor din România, este membru al Societății Europene de Cardiologie (ESC) și al Societatii Mondiale de Cardiologie, precum și membru al Grupului de lucru de Ecocardiografie aparținând ESC. Și-a început cariera medicală încă de la sfârșitul anului cinci de facultate când a câștigat concursul de internat. Atunci au fost 200 de studenți ce au concurat pentru 20 de locuri de interni. Prima specializare a fost de medicină internă însă, după foarte puțin timp, a ales cardiologia, specializare căreia i s-a dedicat neîntrerupt din 1984 până în prezent. Acum, după mai bine de 35 de ani de activitate, în cadrul Galei Sănătății doamnei profesor Crina Sinescu i-a fost înmânat trofeul câştigător pentru “întreaga carieră medicală” Crede că noțiunea de succes în carieră este foarte subiectivă și depinde foarte mult dacă privești din exterior sau din interior. Din interior nu vei fi niciodată mulțumit cu ce ai făcut, pentru că întodeauna îți dorești mai mult de la tine. De asemenea nu crede că se poate vorbi de o persoană de succes atât timp cât medicina este o muncă de echipă. Nu poți să spui că doar tu ai succes și colaboratorii tăi nu. De aceea este esențial ca în primul și în primul rând toți membrii din echipa ta să aibă încredere în tine și să te susțină în permanență.


Crede că pentru a reuși în sistemul medical românesc trebuie să ai o serie de calități suplimentare față de calitățile necesare pentru a reuși în străinătate. Dacă în statele vestice ai nevoie doar de neuroni pentru că în rest statul iți oferă toate facilitățile necesare unei dezvoltări armonioase, la noi ai nevoie de foarte multă determinare și spirit de sacrificiu. Trebuie să fi conștient că performanța adevărată se face doar prin perfecționare continuă, iar pentru aceasta este nevoie de bani. De aici practic intri într-un cerc vicios. Trebuie să muncești suplimentar pentru a putea acoperi costul cursurilor și al materialelor, iar acest lucru consumă timp, astfel încât cel mai probabil nu vei mai putea sa te pregătești cum trebuie. Stereotipurile de gen le sunt prezentate copiilor încă de la vârste fragede, din stadiul de joacă, iar acest lucru se reflectă mai târziu asupra dezvoltării profesionale. Pentru a reuși să acceadă la funcții de conducere de cele mai multe ori femeile sunt nevoite să sacrifice viața de familie. Sunt foarte rare cazurile în care treburile casnice se împart în mod egal între soț și soție. Nici cazul dumneaei nu a fost o excepție. Ne-a mărturisit că a trebuit să renunțe la viața personală într-un procent foarte mare. A renunțat la concedii de recreere și probabil cel mai important a renunțat la timpul petrecut cu fetița ei care a fost crescută de bunici. Cariera medicală îți aduce însă și foarte multe împliniri profesionale. Pentru Crina Sinescu fiecare examen, concurs sau promovare a reprezentat o împlinire. Momentul maxim însă a fost construirea Clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului clinic de urgență Pr. Dr. Bagdasar-Arseni. A participat direct la aceasta încă de la deschiderea spitalului în anul 1994. A construit clinica de cardiologie de la zero alături de o echipă de medici dedicați în ciuda dificultăților din sistem. Este foarte greu să faci performanță într-un sistem care nu te ajută aproape deloc. Lipsa banilor alocați sănătății nu trebuie să se vadă în calitatea serviciilor oferite, iar acest lucru este din ce în ce mai greu de realizat. Crede că singurele probleme pe care femeile le întâmpină în ascensiunea în carieră sunt cele legate de mentalitate. Este mult mai greu pentru o femeie să se impună în fața unei adunări formate preopnderent din bărbați. A pățit personal să fie ignorată în ședințe și consilii doar pentru că este femeie. O altă problemă este legată de cum afectează funcțiile de conducere comportamentul unei femei și imaginea pe care aceasta o are în fața subalternilor. Involuntar ajungi să ai anumite trăsături pe care nu le aveai inainte. Asprimea, lipsa de răbdare, tendința de a ridica tonul foarte ușor, sunt trăsături pe care ți le însușești treptat și pe care societatea de obicei le acceptă doar din partea unui bărbat, nicidecum la o femeie. Ce sfaturi ați da unei femei tinere, aflate la început de carieră? Este foarte important pentru tinerele care intră în sistem să-și evalueze de două ori prioritățile. Poți să acorzi întâietate vieții de familie dar atunci, din păcate șansele de a atinge performanțe deosebite scad direct proporțional cu timpul petrecut în afara sistemului. Dacă în schimb vrei performanță nu trebuie să ai regrete. Nu se pot face toate la fel de bine. Nici măcar în străinătate unde grija materială nu este la fel de pregnantă.


Lucreția Titircă Considerată cea mai proeminentă personalitate românească contemporană a profesiei de asistent medical, a făcut pionierat prin cărţile scrise şi a dus o muncă asiduă pentru afirmarea şi dezvoltarea acestei profesii, fiind asemănată cu celebrele sale înaintaşe în domeniu: Florence Nightingale, Edith Cavell şi Virginia Henderson, femei care au dat identitate profesiei, au pus bazele nursingului modern în lume şi şi-au dedicat viaţa îngrijirii sănătăţii şi alinării suferinţei umane. Și-a început cariera în domeniul sanitar o dată cu terminarea ca șef de promoție a Şcolii Tehnice Sanitare de trei ani din Sighetu Marmaţiei, însă traseul educațional nu s-a oprit atunci. De-a lungul anilor a participat la peste 35 de cursuri de perfecționare și calificare atât în România cât și în țări precum Austria, Elveția sau Danemarca. În urma absolvirii a fost repartizată la sala de operaţie a Spitalului Sighetul Marmației. Timp de 46 de ani a activat ca profesor de tehnica a îngrijirii bolnavului la Sighet şi Baia Mare • Director şi director adjunct 18 ani la scolile de stat Sighet –Filiala Satu Mare, Baia Mare şi şcoala particulară „Carol Davila” înfiinţată de Lucreţia Titircă. • Asistentă şefă coordonatoare pe întreg spitalul (azi director de îngrijri ) 15 ani la Spitalul Judeţean Baia Mare. • Director la Fundaţia de Îngrijiri la domiciliu Crucea Alb Galbenă din 2002 până în prezent • Preşedinte USSM (Uniunea Societăţilor de Știinţă Medicale - Secţia cadre medii). În anul 1996 a fost trimisă de către Ministerul Sănătăţii la Spitalul Clinic Floreasca din Bucureşti, pentru a le împărtăşi asistentelor şefe din experienţa de asistentă şefă coordonatoare la Spitalul Judeţean Baia Mare. Acest post nu era nominalizat special la Ministerul Sănătăţii, numirea dumneaei fiind un experiment iniţiat de către directorul Spitalului Judeţean Baia Mare-doctorul Constantin Opriş. A fost pionieră pe ţară în acest experiment, iar în urma reușitei acestuia, astăzi funcţia se numeşte director de îngrijiri.


Despre succesul în carieră nu poate afirma că acesta are legatură cu chemarea. „Unii spun că trebuie să ai chemare pentru o profesie ca să ai succes. Personal nu consider că am avut chemare pentru profesia de asistentă medicală. În tinereţe nu m-am gândit niciodată să îmbrăţişez aceasta profesie, mă gândeam la Facultatea de matematică sau mai degrabă la drept”. Crede însă cu tărie că adevarata cheie a succesului este reprezentată doar de muncă. „Dacă fără a avea o chemare anume am reuşit să realizez ceva care ar putea fi considerat deosebit pentru unii, se datorează firii mele şi convingerii că dacă te-ai apucat de o treabă să o faci cât mai bine. Deci succesul înseamnă muncă multă şi iar muncă.” În ceea ce privește calitățile necesare pentru a putea reuși în domeniul medical doamna Titircă ne-a dezvăluit o parte din calitățile identificate de dumneaei de-a lungul carierei sale. „Vocaţie sau nu, profesiunea de asistent medical îţi cere suflet, capacitate de a te transpune cu imaginaţia în situaţia celor care suferă, care să ducă la conştientizare a necesităţii de a pune toate cunoştinţele, energia fizică şi psihică în activitatea pe care o desfăşori”. • Ca să te poţi dezvolta şi exprima la capacitatea valorică trebuie să ai şi condiţiile necesare şi din alte puncte de vedere (de dotare materială, colaboratori de calitate, număr de personal suficient și alte lucuri necesare unei munci de calitate). • În situaţii dramatice sau în ceea ce priveşte îngrijirea bolnavilor care nu se pot mobiliza e bine să rămânem la clasicul procedeu, care se dovedeşte întotdeauna de efect, pentru îmbunătăţirea muncii, spunîndu-le colegilor „Închipuiţi-vă că mama, tata, fratele, fiul vostru ar putea fi în această situaţie, tot asa aţi fi de neatente, de neglijente?”. • Fiecare asistent responsabil are posibilitatea de a fi mentor, ajutor pentru formarea colegilor mai tineri, absolvenţi sau a asistenţilor mai puţin interesaţi. Trebuie să le imprime în conştiinţă că practicarea profesiei de asistent medical nu se face eficient fară un cumul de calităţi: empatie, competenţă, conştiinţă, responsabilitate profesională, implicare, spirit umanitar cu minte limpede, om de caracter, harnic, cu rigurozitate printr-o comunicare verbală şi non verbală adecvată, răbdare, comportare decentă, respectarea demnităţii pacientului, întelegere şi multe altele. • Nu toate calităţile sunt înzestrări native, înnăscute odată pentru totdeauna, ele se învaţă, se educă, se rafinează. E nevoie de asistenţi care gândesc, nu de asistenţi robot care ne împing spre muncă de rutină, blazare, resemnare. De fapt, nemulţumirile și reclamaţiile pacientului se referă mai rar la calitatea actului medical, ci mai ales la comportament. Rezultatul crează o imagine falsă despre asistenți, imagine care se generalizează. De aici convingerea că omenia este tot atât de importantă ca și competența. Esențial este ca cei ce se ocupă de îngrijirea bolnavului să identifice toate sentimentele, senzațiile, atitudinile care le încearcă omul bolnav. Unii nu observă problemele bolnavului. Cum să poti extirpa răul dacă nu-l identifici?” La calitatea îngrijirii contribuie respectul deosebit ce se acordă fiecărui pacient. Un comportament civilizat şi omenos de la un om de cuvânt şi cumpătat contribuie la creşterea prestigiului personalului sanitar. Indiferent de situație nu trebuie să promită ceea ce nu este sigur că poate face.


UNIUNEA EUROPEANĂ

GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE AMPOSDRU

Fondul Social European POSDRU 2007-2013

Instrumente Structurale 2007-2013

ORGANISMUL INTERMEDIAR REGIONAL PENTRU POS DRU REGIUNEA BUCUREŞTI ILFOV

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni!” POSDRU/97/6.3/S/50247

AXA PRIORITARĂ 6

“Promovarea incluziunii sociale”

DOMENIUL MAJOR DE INTERVENȚIE 6.3

“Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii” Titlul Programului

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni!”

Titlul Proiectului

O șansă pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar

Editorul Materialului

Asociația „Centrul Român de Inițiative”

Data publicării Aprilie 2012

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Brosura femei de succes  

O Sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you