Sy om med Jenny Skavlan

Scroll for more

Page 1


SY OM med Jenny Skavlan

–1–


Innholdsfortegnelse

Hvorfor en bok om omsøm

5

Blanke plagg med sysaker til

10

kapittel 1

Skjorten 12 Perledekor 14 Frynseskjorte 24 Nagleskjorte 30 Skinnkrage 38 Skjorte med vinger 44 Skaikrage 50 Krage med struktur 54

kapittel 2

Shortsen 60 Nagleskjorts 62 Blondeskjorts 68 Frynseskjorts 74

–2–


kapittel 3

Skjørt

80

Skjørt med silkebånd 82 Tyllskjørt 88 Skjørt med silkeskjerf 92 Sølvsplitt 98 Skjørtekappe 104 Sølvkappe 110 Paljettskjørt 116 Skjellskjørt 120 Skjørt med lakk og lær

126

kapittel 4

Underkjoler og korsett

132

Blondetopp 134 Frynsetopp 140 Korsett med påsydde strikker

144

kapittel 5

gammelt nytt 148 Tenk nytt utenfor boksen

152

En smule etnisk eleganse

156

Håpet er lyseblått 160 Fra forløs til formfull 164 Skinn som skinner 168 En hypermoderne Askepott-historie

172

Kolofon 182 Takk til 183

–3–


–4–


Hvorfor en bok om omsøm? Jeg har vært opptatt av klær, tekstiler, strukturer og farger så lenge jeg kan huske. Med en mor som er kostymedesigner og som har hatt systudio i barndomshjemmet hadde jeg et skattkammer tilgjengelig fra tidlig alder. Fra jeg var gammel nok til å håndtere nål og tråd boltret jeg meg i systudioet. En periode gikk det i vesker, og bunnen skulle være stiv, så da gikk alle cornflakesbokser og telefonkataloger med til å stive dem opp. Jeg la like mye jobb i lappebuksene jeg sydde av alt jeansstoffet som kunne oppdrives i heimen som jeg nå gjør med en kjole til en premiere. Ettersom moren min er kostymedesigner og tekstilkunstner er det mange fjonge, eldre damer som har levert gamle kjoler og klær hjem til oss så mor kan bruke stoffet. Disse kjolene

har samlet seg på loftet og har vært utgangspunktet i mange av mine selvsydde antrekk. Jeg har tatt to år med motedesign på to forskjellige høyskoler i København. På ett tidspunkt var søknadene fylt ut for videre utdannelse, men mye film- og tv-jobbing har foreløpig kommet i veien for designskoledrømmen. Å sy har jeg likevel gjort hele tiden, men jeg syr mest om, fremfor å konstruere klær fra bunnen av. Jeg er stor fan av de klassiske snittene og ser ikke det store poenget med å skape nye snitt, men jeg liker å gi et plagg det lille ekstra. Derfor finner jeg vintageplagg med stoff eller mønster ingen andre har og gjør passformen mer anvendelig. Det er det denne boken handler om.

–5–


Jeg syr, derfor er jeg Jeg er en person som holder et høyt tempo. Det gjør at jeg får gjort mye, men det kan gå litt fort i svingene. Skapergleden og gleden ved fullført prosjekt driver meg. Samtidig har jeg alltid neste utfordring i bakhodet og vil løse den på beste og raskeste måte − også. Oppi alt hastverket finner jeg små, rolige oaser − små smutthull hvor alt står litt stille, jeg glemmer alt annet og tar meg god tid. Det blir en slags meditasjon. Noen utfører yoga, noen løper, noen ser en film. Jeg syr. Det vil si: Jeg dekorerer, syr om, tegner plagg jeg skal sy og drømmer meg bort og inn i mitt eget lille motehus. Så mye utadvendt jobbing som jeg driver med, har jeg behov for innadvendt jobbing hvor produktet ikke er meg selv, men en krage, en kjole eller en veske.

At antrekket er midt i blinken i forhold til trendbildet akkurat i øyeblikket er ikke så viktig. Det som derimot kan få blodet mitt til å bruse, er farger, overflater, tekstiler og silhuetter. Det kan like gjerne være en kjole i en gammel film eller en sofa som inspirerer meg som de hotteste trendene vist på catwalkene. Jeg synes det er veldig gøy å reise litt i tid motemessig: Å ta med seg detaljer, snitt og farger fra 40-, 50- og 70-tallet og tilpasse dem til nåtiden synes jeg er fantastisk! Om du tar den dårlige samvittigheten mange føler når de kjøper et plagg de egentlig ikke trenger og sammenligner med den gode mestringsfølelsen du får av å reparere noe, eller sy om et plagg du har fra før til å bli et nytt og unikt plagg – så vet du hvor jeg vil.

–6–


Klesklinikken – med unikhetsgaranti Jeg har jeg også vært så ekstremt heldig å få lov til å bli med inn i garderoben til H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit. Og ikke nok med det: Hun hadde funnet fram en Chloékjole som hun gjerne ville utfordre meg til å sy om. Eller kanskje vi skal kalle det å gi den en ansiktsløftning? For meg var det en kjempespennende utfordring: Å få lov til å transformere en designerkjole som i tillegg er fra garderoben til en så designbevisst kvinne som Kronprinsessen. ”Omsøm er både morsomt, miljøvennlig og bærekraftig. En kjole kan bli som ny ved å gjøre små endringer i snitt og detaljer. Men vi trenger litt kreativitet – og av og til andres blikk – for å se nye muligheter i gamle plagg. Forhåpentligvis kan denne boken være til inspirasjon,” sier Kronprinsessen. Godt sagt! For i denne boken tilbyr vi klærne dine både førstehjelp og plastisk kirurgi, samtidig som deler av den også er ment som inspirasjon. Jeg velger å se på det som klinikk for klærne dine, en klesklinikk. Boken tilbyr også terapi for deg og klærne dine. Lær dem å kjenne, se potensialet i dem, se hva de mangler og hva de matcher i garderoben din som du ikke har tenkt på, så kan du ikke lenger bruke klisjeen ”jeg har ingenting å ha på meg!”. Du vet at du har minst én kjole bakerst i skapet, som henger nettopp der fordi du får dårlig samvittighet av å se på den, den var litt for dyr, du har aldri brukt den og selv om den er fin i stoffet skulle du bare sydd opp, inn, ut eller bare hatt det lille ekstra ...? Her kommer klesklinikken inn så du ikke går i samme fellen en gang til og kjøper en ny – når du likevel har mer enn nok i skapet ditt. Når jeg har lest et moteblad, sitter jeg som oftest igjen med en ønskeliste med designer-

plagg jeg aldri kommer til å ha råd til samt følelsen av å ha litt for flisete hår og litt for korte bein. I en undersøkelse spurte Bik-Bok jenter om å beskrive stilen sin. 9 av10 sa at de ikke ville se ut som alle andre. Likevel går mange jenter rundt som kloner av hverandre og handler i akkurat de samme butikkene. Det er ikke så lett å være unik når utvalget er lite og likt, kopier av trendene som begrenses av stylistene og innkjøperne. Det er på tide med et lite opprør! Denne boken gir deg tips som kan gjøre plaggene dine unike uten at det koster en formue, den er ment som en hjelp til å se det som egentlig er rett foran øynene dine og lære deg smarte triks til å sy om og fornye klær.

–7–


–8–


–9–


BLANKE

plagg med sysaker til

– 10 –


Jeg har tatt utgangspunkt i fire enkle basisplagg som de fleste har i garderoben sin. Disse fire plaggene er det enormt mye potensial i, du kan se på dem som blanke lerreter. Med noen enkle grep kan disse plaggene som du kanskje er blitt litt lei, bli unike med masse morsomme og kule detaljer. I disse tider er produktene vi skaper ofte i form av dokumenter, ord og tall på en datamaskin. Å fysisk skape noe er veldig tilfredsstillende, å sitte med noe håndfast i hendene som du har laget selv, gir mestringsfølelse. Det du selv skaper får også en ny verdi, idet du selv har bidratt til å gjøre noe unikt. Jeg klør i fingrene av å tenke på alle de skjulte skattene i form av gamle kjoler, kåper, bluser og hatter som ligger stuet vekk på loft, i esker og bakerst i klesskap. Det er på tide å tørke støv av symaskinen og gi disse skattene en polering. Ved å sy om, dekorere og se potensialet i plaggene så blir du ikke bare den kuleste på festen, men litt miljøvennlig også! Lykke til!

– 11 –


Kapittel 1

SKJORTEN

– 12 –


Alle har en, og den er konstant å se på catwalker verden over. Snittet, detaljene og fargen varierer. Men en skjorte er en skjorte. Skjorten er mitt absolutte favorittplagg. Den skaper skarpe og tidløse linjer i et antrekk. Jeg elsker alt fra hvite herreskjorter til storblomstrete chiffonskjorter og slitte jeansskjorter. Du kan style den til hverdags med en enkel genser over eller rocke den opp med høye hæler og ettersittende blyantskjørt til fest. En markert krage vil alltid være prikken over i’en. Og en nystrøket, elegant skjorte vil alltid gi et antrekk et eksklusivt preg. Du kan dekorere mansjetter, snipper, skjortekragen og skuldre. Du kan sy på ekstra elementer som skinnlomme og skuldervinger. Du kan fjerne stoff, f.eks. ermene, lage åpning i ryggen eller gjøre den kort. Alle disse grepene er med på å gjøre plagget unikt. Skjorten får et helt nytt liv, og det er veldig gøy å skape den om!

Visste du? at på 1900-tallet lanserte man den såkalte ”button-down”-skjorten som tilsier at kragen er kneppet ned på selve skjorten. Det var fordi kragen ikke skulle blåse i hytt og pine når polospillerne gjorde det de skulle – nemlig spille polo. – 13 –

Skjortens historie Den begynte som unisex, ble mannens eiendom (mens vi fikk blusen) og så tok vi den tilbake, gitt. Snakk om kjønnsrollehistorie i et nøtteskall. Skjorten hadde opprinnelig samme funksjon som undertøy: Å sørge for at kjolen din ikke kom for nærme huden – for da måtte den vaskes oftere. Som regel var den av lin, men etter hvert også av bomull. På 1300-tallet var Venezia skjorteprodusentene over alle, men Brooks Brothers var nok den merkevaren og det firmaet som gjorde skjorten til en ”må ha”-del av alle garderober – først for menn og etter hvert også for kvinner.


– 14 –


Perledekor En veldig lett teknikk for å gjøre en enkel skjorte spesiell og moteriktig, er å sy på perler og strass! Du trenger nål og tråd, og så må du kjøpe de perlene du liker! Man kan bruke små glassperler, store plastperler eller klassiske perler, mulighetene er endeløse. Om du vil ha en litt subtil look kan du bare dekorere tuppen av snippene, eller gå helt amok og lage en skikkelig partykrage med perler og strass på hele skjortekragen. Skjorter med dekorerte krager er veldig fint å style med en chunky strikkegenser over til hverdags. I tillegg til å dekorere kragen kan du fjerne ermene for å lage en vårlig look.

– 15 –


Slik gjør du det! 1

Lag en knute på enden av tråden.

4

2

Stikk nålen gjennom stoffet, opp fra undersiden.

Fortsett slik til du har brodert på de perlene du ønsker.

– 16 –

5

3

Tre på perlen og stikk nålen ned gjennom stoffet, opp igjen og tre på en ny perle.

Husk å feste tråden skikkelig så den ikke løsner og perlene faller av.


Dette trenger du: Nål, tråd og perlene du skal dekorere med.

Tips Dekorer akkurat så mye av kragen som du liker, det kan være veldig fint å bare dekorere tuppene, da blir spissene spissere. Bland stener, store og små perler med nagler. Gå bananas! Det er fint å bruke en kontrastfarge på perlene for å skape mer liv, f.eks. vil en blå

– 17 –

skjorte med rosa perler være ganske tøft. Hengeperler kan se ut som en blondekant. Kjøp store smykker i kjedebutikkene og bruk stenene og perlene! Det er ofte store smykker med mye fine stener og perler på salg. Med en liten tang kan du klippe smykket fra hverandre og bruke stenene til andre ting.


Snipp og snapp Hvis du virkelig går litt berserk med perler og nagler, så hold deg til bare snippen og la den få all oppmerksomheten.

– 18 –


– 19 –


For den rastløse Disse perlene satt i system tar det bare ti minutter å montere, og vips så har du en ny skjorte.

– 20 –


For den tålmodige Har du virkelig god tid, så kan du dekke hele kragen med perler som går ton-i-ton.

– 21 –


Blondeeffekt Disse utsøkte dråpeperlene skaper en blondeeffekt; de festes bare øverst og henger tungt ned.

– 22 –


– 23 –