Page 1

INT E RV I E W

Tekst: Anders Brinck Rosenholm Foto: Tuala Hjarnø

Træd ind i Martin Thorborgs

HJERNE

Erhvervsmanden Martin Thorborg har ladet sin personlighed dissekere. Med en personlighedstest som skalpel har Penge & Privatøkonomi undersøgt projektmagerens indre mekanik og set på, hvilke egenskaber der gør ham til en af Danmarks mest succesfulde iværksættere.

36

P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I juli/august 2013 penge.dk

Martin Thorborg stod blandt andet bag opstarten af Jubii, mens han i dag er invol­veret i iværksætter-­ portalen Amino.dk og netop har lanceret den digitale fakturaservice Deniro.

penge.dk juli/august 2013 P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I

37


INT E RV I E W

L

angs væggene står malerier og plakater i lag og læner sig op ad hinanden. Der har ikke været tid til at hænge dem op. Desuden er der heller ikke plads, men det er Martin Thorborg ligeglad med. Han hiver en indrammet plakat frem fra stakken. Den er flosset med gulnede kanter og bærer tydelige tegn af at have hængt på et drengeværelse uden den beskyttende glasramme. Men motivet er lige så tydeligt nu, som da entrepre­nøren købte den for over 30 år siden. Det er hans favorit­motiv. Det er blåt i blåt og viser en endeløs vej, der snor sig langs ensformige huse i de samme far­ ver. Et enkelt hus skiller sig dog ud, da ejeren har malet ­taget stribet. Det ser skørt ud i det konforme villa­ kvarter, og billedet viser, hvordan ­politiet er ankommet for at slæbe af sted med den ­uheldige mønsterbryder. Analysen af den personlighedstest, som iværk­ sætteren Martin Thorborg på rekordtid har besvaret, bærer et lige så tydeligt præg af en mand, der gør, som han vil. Testen måler på 12 personlighedstræk, der blandt andet fortæller, hvor udadvendt eller hvor ­detaljeorienteret han er. Hans modstand mod kasserne fremstår så entydigt, at erhvervs­psykologen Morten Feld, der står bag analysen, har følt sig nødsaget til at komme med en mild advarsel: Vær forsigtig med at for­ tælle Martin Thorborg, hvem han er, eller hvordan han er. Ethvert forsøg på at tvinge Jubii-grundlæggeren ned i diverse kasser vil kun blive mødt med modstand.

Trodsig outsider

Den gamle barndomsplakat indkapsler Martin ­Thorborgs genstridige personlighed. Billedet må have givet genklang i en hvileløs sjæl, der ikke ville eller kunne være som sine jævnaldrende i Bagsværd. Familien havde ikke råd til det mærketøj, hans kammerater gik i. I stedet fik Martin Thorborg huller i ørerne, blev Greenpeace-tilhænger og var naturligt tiltrukket af andre trodsige eksistenser. I skolen fik han dårlige karakterer, og utilstrækkeligheden strakte sig ind i gymnasiet, som han droppede ud af efter en dumpe­karakter i kemi. Hans beslutning var ikke et forsøg på at flygte fra virkeligheden. Det var et ønske om selv at forme den. Det unge iværksætterhoved ville noget andet end akademisk dannelse. Hans vej ind i de selvstændige erhvervsfolks geled begyndte med udviklingen af søgemaskinen Jubii og salget, der gjorde ham til mangemillionær før de 30 år. Men inden vi forgriber os på historien, så lad os se nærmere på den særlige personlighed, der gemmer sig bag den 43-årige ildsjæls meritter. Med sin resolutte besvarelse af personlighedstesten er Martin Thorborgs mentale geografi blevet kortlagt. 38

P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I juli/august 2013 penge.dk

Inde i hans hoved er der især et karaktertræk, der rager op i landskabet: Drive. En evne til at kanalisere sin energi – ja nærmest koncentrere den til en laserstråle og pege den mod et ønsket mål. Det går stærkt inde i Martin Thorborgs hoved. Testen viser, at hans tempo er så højt, at der er fare for, at han taber folk undervejs. Men når Martin Thorborg får en idé, er han som en narkoman, der får sit fix. Tit er det om morgenen, at de bedste idéer opstår. For nylig vågnede han klokken halv seks, fordi han fik en idé til, hvordan forretningsmodellen for hans nyeste projekt Dinero skulle være. Idéen gør ham nærmest høj. Han har intet andet valg end at stå op og gå i gang. »Det kan være svært for andre at følge med en gang imellem. Det er min udfordring. Jeg forstyrrer min organisation en hel del. Jeg prøver at lade være med at stresse dem for meget, men det er svært. Jeg får hele tiden inputs og mange nye idéer. Det er også derfor, jeg sidder her, og de andre sidder der,« siger Martin Thor­ borg og henviser først til sit eget afsondrede kontor, som vi sidder i denne eftermiddag, og dernæst resten af virksomheden på den anden side af glasruden.

BLÅ BOG Navn: Martin Thorborg Alder: 43 år Uddannelse: Droppede ud af

gymnasiet. Uddannet kontorassistent på Frederiksberg politistation.

Karriere:

1995: Medstifter af webportalen Jubii. 2000: Sælger Jubii til Lycos. 2003: Medstifter af it-sikkerhedsfirmaet Spamfighter. 2005: Begynder iværksætter­ portalen Amino.dk. 2008-2012: Bosat i Florida samt rejser i Asien og Australien med familien. 2009: Køber sig ind i Danmarks største site for kvinder – min-mave.dk. 2010: Kåret til årets foredragsholder i to kategorier. 2012: Starter regnskabs- og faktureringsvirksomheden Deniro.

Privat: Gift med Camilla, der er

politibetjent, sammen har de børnene Emma (9) og Mads (7).

penge.dk juli/august 2013 P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I

39


INT E RV I E W UGENTLIG ARBEJDSTID

Rundt om

MARTIN THORBORG

før 70 -

nu 45 timer om ugen

DAGLIGE HENVENDELSER 0ver 100 pr. email

STØRSTE INSPIRATIONSKILDE Jeg følger 400 forskellige profiler på

Uden idéer ville Martin Thorborg være en fattig mand. Det er dem, han styrer efter. Ifølge personlighedstesten skal han videre til det næste, når målet er nået. Hvis idéen ikke fører nogen steder hen, skal den skrottes. Videre til det næste. Ifølge manden selv kommer der et konkret projekt ud af 10-15 af de lyse indfald. Iværksætterens næse for idéer er lige så trænet som den på en trøffelgris. Med snuden i jorden finder han den kreative underskovs juveler og vælter dem frem i lyset, men det er først, når tanken bliver koblet til handling, at idéen tager form. »Jeg er glad den dag, min idé er materialiseret. Når min idé er online, er værdsat og bliver brugt af folk og kan give økonomisk overskud, der stopper min inte­ resse. Jeg er ikke den, der siger, nu går vi til ud­landet, nu optimerer vi, nu skal vi alt muligt andet. Nej, det ­efterlader mig iskold. Det er der, mine skiftende partnere op gennem årene har været stærke. Det inte­resserer ikke mig.« Entreprenørens indædte vilje til konstant at udvikle og efterprøve har ført mange af hans idéer ud i livet. Først var der Jubii, en idé han samlede op på vejen og udviklede til en millionforretning. Siden stiftede han Spamfighter sammen med en partner og så iværk­ sætterportalen Amino, der i dag har mere end 100.000 månedlige brugere. Så købte han sig ind i kvindesitet min-mave.dk for at sætte gang i udviklingen, og på vej hjem til Danmark efter fire år i Florida begyndte han specialist-sitet Agera. Nyeste tiltag på Thorborgs iværk­ sætterstamme er virksomheden Dinero, der er en gratis online fakturaservice.

Omfavn din indre idiot

Martin Thorborg opsøger selv sine idéer. Især Twitter bliver afluret efter potentielle muligheder, og så lytter han generelt meget – især til familie, venner og dem han møder på sin vej.

SÅDAN TESTEDE VI MARTIN THORBORG Martin Thorborg blev udsat for personlighedstesten BtB, der står for Bidrag til Bedømmelse. Det er en test, der måler på 12 forskellige personlighedstræk. Testen bruges primært i forbindelse med rekruttering af medarbej­ dere og foretages kun af folk, der er uddannede til at analysere testens fund. Testresultaterne blev evalueret af erhvervspsykolog Morten Feld og blev først fremlagt for Martin Thorborg under interviewet.

P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I juli/august 2013 penge.dk

SIDSTE FERIE

Min Ipad mini

Barcelona

Twitter

Optimering nej tak

40

VIGTIGSTE JOBGADGET

med familien

BIL En Fiat

500 cabriolet

Han lytter til de udfordringer, folk omkring ham op­ lever i hverdagen. Når han eksempelvis står i kø foran parkometeret sammen med en flok irriterede bilister, undrer han sig over, hvordan det kan tage to ­minutter at printe en p-billet. Er der penge i at udvikle et bruger­ venligt system til billetautomaterne? Når han har ­fundet et hul, for­søger han at finde en løsning. Løsningen skal dog være salgbar. Tricket er at holde blikket rettet mod brugeren. Det er brugeren, der skal være i fokus. Ifølge Martin Thorborg er det her, kæden ofte hopper af for andre. Produktet bliver for avanceret og innovativt, så det ikke kan sælges til dem, der var tænkt til at købe det. For at undgå den grøft tager han gerne sin indre idiot i hånden. »Det begynder med erkendelsen af at forblive dum. Jeg stiller så mange dumme spørgsmål til mine pro­ grammører. De er ved at blive sindssyge, når de prøver at forklare mig sammenhængen, og jeg bare spiller dum. For selvfølgelig kunne jeg godt lære at finde ud af det, hvis jeg ville. Men det vil jeg ikke. Og det vil ­brugeren derude heller ikke. Det er jo ikke svært at gøre et system avanceret. Det, der er svært, er at gøre det simpelt og nemt at bruge.«

Freudianske streger

Ifølge personlighedstesten er Martin Thorborg en mål­ rettet type, der har brug for klare målsætninger for at motivere sig selv. Men som forudsagt af erhvervspsyko­ logen Morten Feld protesterer manden i centrum. Han ryster på hovedet af udsagnet. Martin Thorborg mener, at det er spild af energi at lave konkrete målsætninger hele tiden, fordi verden konstant forandrer sig. Han mener, at hans personlige brændstof består af to ting. Penge er den ene. Martin Thorborg elsker penge, og det tilskynder ham til at arbejde hårdt for dem. ­Penge er lig muligheder. Den anden ting er udfordrin­ gen. Iværksætteren lever af at udfordre sig selv, men fornøjelsen ligger lige så meget i at udfordre andre. »Jeg synes, det er fedt at lave et produkt, der går op imod et firma som Microsoft. Jeg kan godt lide at udfordre det bestående. Når noget bliver for stort og selvhøjtideligt, synes jeg, det er skægt at pille det ned. Det er skægt at se etablerede brancher, der har været arrogante, falde i grus.« Det er her, Freud ville rynke brynet og tegne en lige streg tilbage til Martins barndom. Men psykoanalyse er overflødig. Martin Thorborg ved godt, hvad han har taget med sig gennem årene. Han har altid følt et åndsfællesskab med de små i samfundet og dem, der var udenfor. Ligesom han altid har langet ud efter big business og foragtet det etablerede.

Selv om du har Martin Thorborgs mobilnummer, er han svær at få fat på: »Min telefon er altid på lydløs, og jeg ­taler kategorisk næsten aldrig i den.«

Han sagde nej til Yahoo, da de bød 400 millioner for Jubii. Et bud, der kunne have gjort ham til milliardær i dag. Men penge var pludselig en ringe motivation, når en kæmpe som Yahoo alligevel bare havde tænkt sig at lukke hans virksomhed og dermed eliminere en konkurrent. Det blev ikke med grundlæggerens gode vilje, og Jubii blev i stedet solgt til Lycos med håbet om, at virksomheden kunne føres videre. Sådan endte det ikke. Alligevel fortryder han ikke sit valg. Han er vant til at tage chancer og satser gerne på sin egen mave­ fornemmelse.

Utilregnelig ener

Det virker selvmodsigende, at en mand, der tilstår sin kærlighed til penge, i næste åndedrag stolt beretter, hvordan han afslog Yahoos millioner. Martin Thorborg er ikke nem at blive klog på, og du får hurtigt en sni­ gende fornemmelse af, at han foretrækker det sådan.

NÅR NOGET BLIVER FOR STORT OG SELVHØJTIDELIGT, SYNES JEG, DET ER SKÆGT AT PILLE DET NED. MARTIN THORBORG, IVÆRKSÆTTER.

penge.dk juli/august 2013 P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I

41


INT E RV I E W MARTIN THORBORG:

5 gode råd til iværksætteren

1.

2.

5.

Sælg med det samme

Husk passionen

4.

Start nu ikke i morgen

3.

Som at løbe maraton

Nyd vejen

»Drop de mange ­overspringshandlinger og lad være med at vente, til du er færdig med uddannelsen, hvis du vil være iværksætter. Kom i gang med det samme. Det betyder ikke, at du skal kvitte dit studie eller arbejde. Du kan starte op, når du har fri – det vigtigste er, at du ikke venter.«

»Lad være med at bygge og hygge i en evighed. Få et produkt færdigt hurtigst muligt, så du kan sælge og mærke, om markedet kan lide det, du har lavet. Det er med ­kunderne, du udvikler dit produkt og kan se, om det er salgbart.«

»Du skal være passio­ neret omkring det, du laver. En passion for salg er et godt udgangspunkt for iværksætteri. Hvis du har en passion for golf, så find på noget, der ligger inden for det område. Husk, at du kommer til at bruge en hulens masse tid på det, så du skal kunne lide nogle af processerne.«

»Det tager typisk fem år at bygge en virksomhed op. Det kan være, du kan få et overskud efter tre år, men der er ingen, som bare kører efter 3-6 måneder. Det er kedeligt at tro, at du skal løbe 100 meter, når det er et maraton. Husk derfor at have økonomien med, så du har råd til at fuldføre projektet.«

»Husk at nyde processen og værdsat de små sejre. Målet skal du selv­følgelig altid gå efter, men ­stadigvæk – det er dagene i kælderen, det er samarbejdet med kunderne, det er salget, det er de nye idéer. Det er alt det, der er fedt, og det skal du huske at nyde.«

»Her forleden kom der en gammel narkoman op og stjal alt vores videoudstyr. Vi havde godt set ham luske rundt, men opdagede først tyveriet, da han var stukket af med det hele. Vi regnede ud, at han højst sandsynligt sad nede på mændenes hjem. Så vi gik ned og bankede på, og ganske rigtigt, der sad han med hele lortet. Efter en snak fik vi vores udstyr igen, og så stak jeg ham 100 kroner til bajere … « Martin Thorborg spejder efter en reaktion, inden han fortsætter: » ... Og så kan folk da tænke: Hvad fanden, du gav ham 100 kroner for at stjæle jeres videoudstyr? Men han er jo bare en stakkel. Han fatter dårligt, hvad han har gjort. Så hvad skulle det hjælpe at melde ham?« I sin ungdom meldte Martin Thorborg sig frivilligt til Den Kongelige Livgarde, selv om han havde ­trukket frinummer, og i mange år var det også en drøm at blive politibetjent. Det blev han godt nok aldrig, men han giftede sig med en. Så meget for rebellen mod den e­ tablerede magtstruktur. Ophavsmanden selv er ligeglad med, hvordan det hele ser ud. Han er vant til, at folk hænger deres for­ domme om halsen på ham. Der er dem, der fejlagtigt tror, at han er meget social og udadvendt. En type der bare kaster sig hovedkulds ud i tingene. Men det flugter ikke med iværksætterens egen opfattelse. I sit privatliv vil Martin Thorborg gerne slippe for at være i centrum, han kender ikke sine naboer, og når han er derhjemme, vil han bare have lov til at være i fred. Han kan endda blive helt genert, hvis folk genkender ham på gaden.

Den entreprenante arv

I lang tid troede Martin Thorborg, at han havde arvet ildsjælen fra sin far. Som dreng var det naturligt for den unge Thorborg at se familiens mandlige overhoved 42

P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I juli/august 2013 penge.dk

som en rollemodel. Faderen var udviklingschef på en højtalerfabrik, og i lang tid var Martin overbevist om, at hans entreprenante evner kom herfra. Men de seneste år er det gået op for ham, at det forholder sig ander­ ledes. »Min far er faktisk ret sat. Han er både meget regel­ ret og ikke særligt entreprenant, når det kommer til ­stykket. Han er skidegod til at få idéer, men er aldrig brudt ud og har lavet sit eget. Han har altid været ­underlagt chefer. Og så gik det op for mig, gud, det er jo min mor!« Martin Thorborgs mor kom til Danmark fra Schweiz. Alene flyttede hun til et fremmed land, fordi hun ikke brød sig om det sted, hun var vokset op. Det var for konformt og uden muligheder. I Danmark mødte hun Martins far, og de to flyttede sammen. Moderen havde en uddannelse som pædagog, men der var ingen job at få. I stedet fandt hun et gammelt hus, søgte hos kommunen og fik lov til at starte et fritidshjem. Sådan skabte hun et job til sig selv. Den type er hun stadig i dag. Hun sætter hele tiden nye ting i gang og kan aldrig sidde stille. Ifølge ­sønnen er det et mareridt at køre bil med hende, fordi hun konsekvent gør, hvad der passer hende. Skidt pyt med færdselsreglerne. Der er ingen regler, der er til for hende. »Jeg kender ikke andre, der er så meget sin egen som min mor. Hun har så meget passion, og det kræver hun også af andre. Det har jeg arvet. Hvis folk ikke har ­passion, så kan de fise af. Det gider jeg ikke spilde min tid på. Jeg accepterer, at der er visionsløse mennesker. Jeg accepterer, at der er masser af mennesker, der har det fint med 8.00 til 16.00 og leverpostej fra Stryhns. Jeg accepterer det, men jeg forstår det ikke. For mig er det liv komplet irrelevant.« penge.dk juli/august 2013 P E N G E & P R I V A T Ø K O N O M I

43

Portræt: Træd ind i Martin Thorborgs hjerne  

Læs historien om Jubiis grundlægger og en af Danmarks mest indædte iværksættere. Martin Thorborg fik lavet en personlighedstest, som dannede...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you