Issuu on Google+

ak

Aryanna Kathleen Mohseni interior design portfolio


I. 9N, chicago. united states II. exploration of form III. beverly historic center, chicago. united states IV. KoShin, sendai. japan V. 225 w wacker, chicago. united states VI. twisting wall. parametric design


I. 9N 900 n michigan ave downtown chicago 50,000 sq. ft.

9N is a proposed residential project for middle class families to take place on two floors of 900 N Michigan.

The concept behind 9N, and reason middle class families are able to afford this location, is each family will get a portion of the cost subsidized for volunteering at the recreation center. The rec center promotes social gatherings and interaction, with the intent of building a sense of locality among residents. What sets these condominiums apart from the rest located in 900 N Michigan is the idea of community these two floors aim to achieve. While North Michigan Avenue is prestigious and filled with luxurious retail shops and condos, 9N is an affordable housing solution for middle class families in an area of Chicago previously designed exclusively for the upper class.


N

r

re D sho ake

NL

N Michigan Ave

9N

Lake Michigan John Hancock Center

Water Tower Place


22nd floor

21st floor

open to below

open to below

open to below

lobby

open to below

garden

garden

laundry

laundry lounge

study lounge

children’s library

game room

loft 580 sq. ft.

locker rooms

fitness center

1 bedroom 1140 sq. ft. 2 bedroom 1450-1900 sq. ft.

mini basketball court

yoga studio

3 bedroom (2 story) 2560 sq. ft. 4 bedroom (2 story) 3060 sq. ft. public space

0

5

15

40


living 1

2

3

4

5

1. plaster 2. paint color 3. wood 4. ikat fabric 5. gray tweed


dining

6

7

8

9

6. paint color 7. painting 8. white linen 9. concrete 10. wood

10


laundry

11

12

13

11. wood 12. copper 13. white marble


lobby

14

15

16

14. paint color 15. white canvas 16. tan canvas 17. brown marble

17


lobby elevation


II. Exploration of Form

These formal explorations take a conceptual approach to form generation in order to mimic those

seen throughout the natural world. The various steps necessary to construct the different elements of geometry are documented, culminating with the layering of film editing techniques onto the interior of each form in order to further the experimentation process. This helps lead to a deeper exploration inside the figures, thus allowing space to be defined. The resulting models resemble something similar to infrastructure found in nature.


Obstructive Environments

The inspiration for the Rhino models stems from the idea of obstruction and its ability to hold us back, thus preventing us from achieving set goals. The objective is to develop a strategy to break down these obstructions or barriers to achieve simplicity in everyday life, resulting in a clear path to our goals. Two-dimensional drawings are studied as a jumping off point. Restrictions of certain elements on a particular area and its impact are then examined and recorded. The next step is to translate the research into a model reflecting an obstructive environment.

When working with a field/database in the beginning stages, inspiration is pulled from something obstructive by nature – a maze. Two mazes are constructed on separate planes in 3-dimensional space while tracing several paths through each. Experiments are conducted, and different elements of each path are selected at random and lofted to one another. Next, a model is constructed within the built field from elements of the maze. This results in a model with countless points, or spikes, protruding from its surface area, a seemingly perfect physical expression of obstruction.


Exploring the Model

After developing the obstructive spike model, the next step is to the apply the force of expansion. The strategy is to simplify the model via the chosen force since the objective is still to break through obstructions and simplify life.

When constructing the simpler model, the original model is visualized what it would look like if pulled from either end. The model is rebuilt accordingly to reflect the image in mind.

The result resembles beginning stages of blowing air into a balloon and being conscious of the expansion. Sections throughout multiple points are extracted to further explore its form and understand its volume.


film editing techniques

of interiors


dissolve


focus


fade out


zoom out


III. Beverly Historic Center 10244 s longwood dr beverly, chicago 1,035 sq. ft.

Beverly Historic Center acts as a welcome center and starting point to a journey throughout historic

Beverly Hills/Morgan Park on Chicago’s far Southside. The main objective is to educate and bring people into the neighborhood, and also to help preserve the sites. There are numerous beautiful old homes, schools, churches and other buildings located in these communities that often go unnoticed. The welcome center mimics the design of its surroundings and will connect to Given’s Irish Castle (left). It consists of two levels, the lower consisting of interior space while the upper is exterior space. Kiosks are available inside to view all possible locations and personalized maps print out once destinations are selected.


interior

information kiosks

exterior

outdoor seating

0

6


interior

1

2

3

4

1. stone 2. concrete 3. linen fabric 4. wood


Tanvi Trivedy Aryanna Mohseni Elaine Schmid


IV. sendai, japan

From March 11th through 13th of 2011, the northern coastal area of Japan was hit by both a tsunami and

an earthquake of 8.9 magnitude, one of the most powerful disasters recorded in Japanese history. The northeastern side of the country, especially its coastal regions, were most affected. Railways and roadways were left impassable, and countless homes were destroyed leaving residents to seek shelter in public spaces. While the loss of lives and homes may have been considerable, many lives were saved by Japan’s extensive disaster preparedness and strict construction codes. Countries around the world came together to help them through the devastation. KoShin is an effort to move forward and design a new Japan without forgetting its rich culture and history. The purpose of KoShin is to lay grounds for eco-living while building a new foundation from the bottom up. The effort intends to rebuild a stronger, happier and greener Japan than ever before. The focus is on the port city of Sendai, which serves as the capital of Miyagi Prefecture and closest major city to be affected by the earthquake’s epicenter. The city spans from the Pacific Ocean to the ĹŒu Mountains. The Hirose River flows through Sendai and is known for its exceptionally clean and clear waters. There are dormant volcanoes in Sendai as well as hot springs, indicating that the city has hydrothermal activity. The design will be driven through the following three traits: a living topography inspired by rice terraces, harnessing geothermal/ hydrothermal energy as a alternate power source and staying true to the Japanese aesthetic.


Map of tsunami’s impact and reach

How a tsunami works Normal

Fault

Disturbance Flood Tide

Raising Earthquake epicenter

Disturbance Ebbing Tide

Sinking Earthquake epicenter

Propagation

Velocity

Coastal Flooding Overlapping primary waves

Speed reduction


North American Plate

Sendai Epicenter of the earthquake

Pacific Plate

Fault Plane

Philippine Plate

= rural areas = forests, parks = Hirose river = Nambuku subway line = Miyagi Prefecture = Sendai streets = damage caused by disaster

Sendai City Grid


Section of KoShin Topography & Geothermal System Even though Sendai’s geography is diverse with mountainous western areas and hilly center areas, the eastern part—most affected by the tsunami—is made up of plains. The flat terrain made it difficult for people to reach higher and safer ground when it flooded. KoShin proposes new topography with a man-made foundation while the remaining land would be taken over by nature. The topography is terraced to make use of water runoff and will allow sustainable farming of rice along with other vegetables. Native Japanese plants will grow and fill out the spaces in the foundation, and will also support the geothermal energy system between the networks of houses.

1.

2.

3.


Sendai’s climate all year round is comparable to Washington D.C. and Athens, Greece. It has four seasons with the summers having mild temperatures, around 70°F (approx. 21.1°C), and the winters being dry and cold. Since Sendai is located in northern Japan, the flora consists of conifers and ground plants such as daikon and parsley.

4.

5.

6.

Native Plants of Japan 1. Daikon 2. Cudweed 3. Deadnettle 4. Chickweed 5. Water Parsley 6. Bamboo


A Living Topography


Conducting a few experiments with modeling clay and floral wire, we simulated effects of an artificial tsunami on a city attached to an underlying grid. From our studies, we started formulating a design based on the experiment as well as laying out traits to be incorporated.


Satellite Images of Sendai Before the tsunami and earthquake...

...and after the tsunami and earthquake.

Before...

...and after.

Before...

Sendai City Grid & KoShin’s Topography = City grid = New topographies

...and after.


Sendai, Renewed With damage from a devastating natural disaster, there is always a period of time for recuperation. Reconstruction of the Sendai area will not be easy. However, through this difficult period, there is a window of opportunity to secure a renewal, or KoShin, of the country. Our proposed design sets the groundwork to encourage eco-living and showcase Japanese design at its best.

Ho

usi

ng

Ge

Un

it

oth

erm

Flu id

al C om

pre

Pum

sso

ps

Ho

usi

Above: section view of topography Below: extended view of topography

Flu id

ng

for

Ge

oth

erm

r

al S

yst em

Pum

ps

150-200 ft underground

Right: exploded view of topography and housing unit


Floor plan of single unit home


Tearoom


The Japanese Aesthetic The last trait driving the design is staying true to Japanese aesthetic. Japan is deeply rooted in its culture and because of this, they have a distinct design aesthetic. Their design is confident and thorough, which is why many architects and designers throughout history look to it for inspiration. KoShin is no exception. Since the exterior of the house is a simple yet resilient shell, the interiors will reflect the softness and comfort of a traditional Japanese home.

A

Various tatami mat configurations

B

C

D


Living Area

Washroom


V. 225 W Wacker 225 w wacker dr downtown chicago 45,000 sq. ft.

Taking the existing building located at 225 W Wacker, a spa and restaurant are designed to replace the

4th and 31st floor, which are currently home to offices and a law library. Advised to implement a force throughout the planning phases, the new design for the interior spaces are created to be affected by compression, where small narrow spaces lead to large open areas in order for the compressive stress to be recognized. Characteristics include narrowing corridors rising from floor to ceiling, walls expanding and contracting throughout space and select furniture pieces hugging and releasing surrounding components.


W Wacker Dr

225 W Wacker


restaurant lounge seating

patio seating

lounge seating

bar

spa massage room sauna

lounge

hot tub

lobby

locker room

cafĂŠ

manicure

pedicure

0

5

15

40


spa rcp

1

2

3

4

1. copper 2. marble 3. tile 4. grey wood


spa room section 5

6

7

5. paint color 6. grasscloth wall covering 7. wood 8. marble

8


above: indoor seating


above: outdoor seating


restaurant

9

10

11

12

9. tan canvas 10. light wood 11. white canvas 12. concrete


VI. Twisting Wall wall installation 10’ x 8’

Using parametric design tools, a wall installation is created to uniquely define space. Instead of a solid

wall, a pattern inside is used to lighten the feel and make it appear more spacious for an open plan concept. The twisting form is representative of one shape blending into another with reaction points used to control the size, twist and depth of each individual shape in the wall. In doing so, the amount of light entering the space can be easily modified and controlled. The formula allows the designer to create a wall that is adaptable to both public and private spaces.


grasshopper code

control points to alter overall shape of wall

distance to offset surfaces

reaction point

number of divisions on the surface

amount of twist


120”

96”


front view

right view

top view


perspective


Portfolio