Page 1

memòria anual 2012 arxiu municipal de Constantí

Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 1


GESTIÓ DE L’EQUIPAMENT

Dades de referència Definició: L’Arxiu Municipal és l’equipament dedicat a la recuperació, conservació i divulgació del patrimoni documental del municipi. En especial, preserva la documentació del mateix Ajuntament, però també la de les entitats, empreses i particulars que l’hi han volgut dipositar. Dades de contacte: Arxiu Administratiu Adreça: carrer Major, 27 (43120 Constantí). Telèfon: 977 520 521 Correu: arxiu@constanti.cat Arxiu Històric: Adreça: Plaça de l’Hospital, 1r, 2a (43120 Constantí) Telèfon: 977 522 371 Horari d’atenció al públic: durant els mesos de setembre a juny, els dimarts de 17 a 19,30h i els dijous de 10 a 13h; durant els mesos de juliol a agost, els dijous, de 10 a 13h. Personal: Un tècnic superior d’arxius i un auxiliar administratiu en funcions d’auxiliar d’arxius.

Usuaris Estadístiques d’usuaris Nombre d’usuaris: 153. - Presencials:99. - Correu electrònic: 29. - Correu postal: 0. - Telèfon: 25. Assistents a les activitats culturals: 184.

Servei d’informació Cens d’arxius i documents Informació al personal de l’Arxiu Històric de Tarragona per a la confecció a la comarca del Cens d’arxius i documents de la Subdirecció General d’Arxius. Assistència a l’acte de presentació al Consell Comarcal. Web Ajuntament Revisió dels continguts sobre història i cultura al web de l’Ajuntament de Constantí. També a l’espai Facebook.

Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 2


Afitament del terme municipal Cerca de dades sobre les fites i l’afitament del terme de Constantí amb el de Tarragona. Represaliats del Franquisme S’ha facilitat informació a particulars o organismes que han sol·licitat dades específiques relacionades amb la repressió de la dictadura franquista. Consorci de la Tarragona Romana Assistència en l’elaboració d’un itinerari constantinenc que enllaci les indrets d’interès de l’època romana (els camins al voltant del mas de la Ferrerota, Pont de les Caixes, molins del camí dels Pallaresos i vil·la romana de Centcelles) i la seva senyalització. També sobre el possible arranjament de la llera del riu Francolí. Diputació de Tarragona Redacció de textos i cerca de dades i fotografies del patrimoni monumental i dels equipaments de Constantì per a la confecció del web sobre el Mapa de Recursos Culturals de la diputació de Tarragona sota la coordinació de l’historiador Albert Arnavat. També la revisió dels continguts sobre Constantí al web corporatiu de la Diputació. Generalitat de Catalunya Cerca de dades referides a Constantí per a la confecció del catàleg del Patrimoni Festiu, que elabora la Generalitat de Catalunya. Senyalització del monument de Centcelles Participació en la comissió de l’Ajuntament per coordinar amb l’empresa Sismotur la nova senyalització dels accessos al monument de Centcelles. Casino de Constantí Col·laboració en l’organització de l’acte de projecció pública de fotografies de Constantí fetes pel fotògraf tarragoní Valentí Canadell.

Difusió en mitjans de comunicació Constantí Ràdio Diverses entrevistes concedides a Constantí Ràdio referides a presentar les activitats i projectes que coordina o en les quals col·labora l’arxiu. Notícies elaborades per TAC12 4-5-2012. "Volen un atles del municipi", sobre la taula rodona d’ordenació del territori i l’anunci de l’inici del projecte d’elaboració de l’Atlas de la Biodiversitat de Constantí, tots dos dins del marc de les Jornades del Paisatge.

Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 3


Maig 2012. “Una xerrada de Carles Alcoy posa el punt i final a les II Jornades del Paisatge”, sobre la conferència d’Alcoy “Mitologia i paisatge”. 17-09-2012. “Ruta històrica pel carrer Major”, sobre la caminada popular.

Publicacions realitzades amb documentació de l’arxiu Pere Ferrando: “Constantí: una plaça castellera de primer ordre rescatada de l’oblit”, Estudis de Constantí, 28, pp. 4995. José Luis Cifuentes Perea: “José Casas Carbonell, una tumba sin cruz en las aguas de Santiago de Cuba”, Estudis de Constantí, 28, pp. 97-126. Josep M. Grau i Pujol: “Emigració de les muntanyes de Prades a Constantí i la Selva del Camp en la primera meitat del segle XX”, Estudis de Constantí, 28, pp. 127-153. Ivan Plana i Joan Vendrell: “Anàlisi dels resultats de les eleccions municipals a Constantí (1979-2011)”, Estudis de Constantí, 28, pp. 263-348.

GESTIÓ DE LA DOCUMENTACIÓ Préstecs de documentació S’han efectuat 125 préstecs temporals d’expedients de l’arxiu a les oficines de l’Ajuntament, preferentment a Serveis Tècnics. Transferències de documentació Transferències a l’arxiu històric: El pavelló poliesportiu transfereix la documentació dels anys 2001 a 2011 de la gestió de l’equipament, en total 8 capses definitives.

Nous ingressos Catastró Ingressa en suport digital el conjunt de plànols del cadastre de Constantí dels anys 30 que estaven en paper a l’Arxiu Històric de Tarragona. Fons Mas de Magriñà Ingressa el petit fons del mas de Magriñá; en realitat, es tracta de la documentació solta trobada pel terra en aquest important mas que va ser propietat durant molt de temps de Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 4


la família Castellarnau de Tarragona i posteriorment, els darrers anys, de la família Peña, de Mallorca. Restava abandonada al terra des de feia trenta anys. Ocupa 2 capses estàndard.

Instruments de descripció Pavelló poliesportiu S’ordena i inventaria la documentació transferida pel Pavelló Poliesportiu; en total, 34 unitats documentals. Fons Mas de Magriñà Catàleg d’aquest petit fons incomplet: 89 unitats documentals de la gestió de la finca, amb una cronologia que abasta des de l’any 1903 al 1982.

Digitalitzacions Plànols catastrals L’Ajuntament de Constantí contracta la digitalització dels plànols catastrals de Constantí fets als anys 30 del segle passat que es conserven a l’Arxiu Històric de Tarragoona. Són 49 plànols.

ACTIVITATS DE DIFUSIÓ II Jornades del Paisatge Celebració de les II Jornades del Paisatge amb els següents actes: 4-5-2012 Taula rodona “Ordenació del territori: passat, present i futur”, amb la presència de Josep Llop, president del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona; Sergi Saladiè, professor de geografia de la URV; José A. Latorre, naturalista; Josep M. Sabaté, alcalde de Constantí, i la moderació de Ricard Escarré. Assisteixen 30 persones. 10-5-2012 Xerrada de José A. Latorre “L’ús dels cultius per a l’equilibri de la biodiversitat”. Assisteixen 15 persones. 31-5-2012 Xerrada del narrador Carles Alcoy “Mitologia i paisatge”. Assisteixen 6 persones.

Coordinació de les “Rutes de Constantí” Edició dels Punts de Llibre Dotze nous punts de llibre centrats en la ruta pel Carrer Major. Repartiment a través de la Biblioteca Municipal a partir de la Diada de sant Jordi. Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 5


Edició de la revista Rutes de Constantí Coordinació del quart número de la revista “Rutes de Constantí” dedicat a la difusió dels aspectes turístics i culturals del terme municipal, amb la incorporació de continguts sobre divulgació de la salut pública. Caminada Popular Caminada popular per l’itinerari que recorre el carrer Major; des de les Escoles Velles fins a l’Església parroquial de Sant Feliu, amb l’acompanyament dels guies Carles Alcoy i Ricard Escarré. Assisteixen unes 30 persones.

Coordinació de l’Atlas de la biodiversitat de Constantí Reunió inicial i, a partir de juny, sortides naturalistes cada dos dissabtes, per fer treball de camp amb l’acompanyament d’un guia naturalista i catalogar totes les espècies de fauna i flora del municipi. Es fan cinc sortides i amb una assistència global d’una trentena de persones; aproximadament, el que dóna una mitjana d’una dotzena de participants en cadascuna.

Preparació de les Jornades d’Història de la música a Constantí Diverses reunions preparatòries amb el personal de la Biblioteca, l’escola municipal de Música Rafael Gibert i particulars per muntar unes Jornades sobre la història de la música a Constantí. Es posen en marxa algunes idees de recuperació i transcripció musical de composicions lligades a Constantí.

Col·laboració amb el Centre d’Estudis de Constantí Assistència i assessorament a alguns dels autors que col·laboren a la miscel·lània número 28 dels “Estudis de Constantí”. Suport a l’organització de l’acte de presentació, que és càrrec de la historiadora i arxivera Montserrat Flores. Assisteixen unes 70 persones.

Veïns a la fresca Coordinació del projecte de recuperació de retrats fotogràfics dels veïns de la Vila de dalt per a l’exposició pública. Idea original i comissariat a càrrec de Rusc Produccions. Primers contactes amb els veïns per la cessió de retrats fotogràfics. El crononauta a l’arxiu Inici del programa de ràdio dedicat a temes monogràfics de memòria històrica. S’enllesteix un primer programa, de dues

Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 6


hores, sobre les cartes dels milicians de Constantí que van anar al front de batalla durant la Guerra Civil.

Josep Estivill Tècnic de l’Arxiu Municipal de Constantí Constantí, 19 d’agost de 2013

Memòria Anual 2012 - Arxiu Municipal de Constantí – pàgina 7

Memoria 2012  

Memòria anual de l'Arxiu Municipal de Constantí

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you