Nixe Juny 2019

Page 1

NIXE 2018-2019 21 de juny de 2019


Editorial Ha arribat el moment que cadascú agafi el seu ​Nixe​particular i solqui la seva embarcació rumb a experiències noves, bressolades per les aigües calmes de l’estiu. Potser quan llegireu aquestes ratlles ja fareu vacances i les darreres aventures de l’any us seran una mica llunyanes. Quan ens tornem a embarcar al N ​ ixe​comunitari haurem de pensar a recollir les experiències compartides perquè perdurin una mica més a la nostra memòria i perquè les puguin conèixer persones que tenim ben a la vora. Esperem que gaudiu d’aquest darrer número de la revista. Bon estiu i bona travessia!


Consell de redacció Nouhaila ​ El Hajami -​4t ESO B Àngels​Garcia Cunyat - ​Coordinadora de Convivència Gianni​Dennilson Gómez Álvarez - ​ 2n Batxillerat B Abdel​ karim​Haloui Haddou Azghai -​1r Batxillerat A Youssef​Hichou Debboun - ​ 1r ESO A Andrea​Segura - ​ 1r Batxillerat A


Contingut L​ es dones al món tècnic

5

Reacció!

10

L​ es matemàtiques del​​triangle de Sierpiński

12

Adéu, hola!

20

La gala de Sant Jordi

22

El dolor

26

Estereotips i gènere

27

Projecte COEDUCACIÓ​​Què és? Per a què serveix?

31

Visita a l’antiga catedral

34

Des d’un altre cantó

36


Les dones al món tècnic Jornada de portes obertes - 31 de maig

Entrevista a​Noelia Aguado Molina​ , Sandra Prieto Díaz​(alumnes del Grau superior T ​ ècnic superior en Sistemes electrotècnics i automatitzats​) i a na Rosa Cursach Salas​ , directora de l’Institut Balear de la Dona A què pensau que es deu la mirada negativa cap a les dones quan accedeixen a un cicle formatiu de caire tècnic? Jo pens que es deu a com t’han criat, depèn de l’educació que t’han donat. De quina manera aquesta jornada ens ajuda a fer una passa endavant? (R.C)- ​És el fet de tenir referents, veus que hi ha dones que són electricistes, i comences a raonar pensant “jo també ho puc ser”, o si tens dubtes. Jo crec que aquestes jornades són molt importants per aquests motius.


Pensau que el problema pot estar influït per la publicitat? (R.C)- ​Completament, jo una de ses feines que tinc a l'Institut de la Dona és l’observatori de publicitat sexista, nosaltres rebem denúncies.

Per exemple, els típics anuncis de colònia o una empresa de maquinària de neteja, i al costat d’una aspiradora hi havia una dona vestida amb una faldilla curta, un estereotip de “chacha” amb talons. Vam solicitar a l’empresa que retiràs aquesta publicitat, de fet, amb una empresa vam arribar a judici. Era una barberia, tenia un cartell a defora que tenia tres símbols: un home, un ca i una dona. I l’únic que estava ratllat era el de la dona, és a dir, només hi podien entrar els cans i els homes. Una cosa és que, quan una clienta entri, li dius, “no tallam el cabells” i l’altra és la publicitat ofensiva. A vegades les empreses no saben gestionar la publicitat o no en són conscients.


Com veu la gent que dones cursin estudis de caire tècnic dins un món majoritàriament masculí? Com ha estat la vostra experiència? Al principi es fa difícil entrar en una aula on només hi ha homes, però després per a mi en concret va ser una experiència molt grata. Quins consells ens donau per fer un ús més responsable de l’energia? Fa falta un poc més de conscienciació, si ho has estudiat saps perfectament l’esforç i l’energia que requereix, i allà és quan et planteges si accions quotidianes com encendre un llum fa realment falta. La premissa més important és que no hem d’encendre-ho tot a la vegada.


Finalment, com seria un món sense pobresa energètica? En​Cristòfol Jaume​, cap d’estudis dels cicles formatius del nostre IES, ens esmenta que avui en dia, un món sense pobresa energètica és una utopia, un món sense pobresa energètica seria un món en què tothom pogués viure dignament. Ens explica que hi ha persones que han reflexionat sobre aquest tema; a ell en concret, li agrada en Nikola Tesla, ell preveia aprofitar les energies renovables per poder distribuir energia neta a tothom sense cap cost, de fet, ell va idear els pols magnètics de la Terra per poder idear l’energia, seria un món ideal, però avui en dia existeix l’entrebanc del capitalisme. Per eliminar la pobresa energètica hem de recórrer a energies netes, com les renovables, que són gratuïtes i viables.

Gianni​Dennilson Gómez Álvarez Abdel​ karim​Haloui Haddou Azghai Andrea​Segura SerraReacció! El Govern de les Illes Balears anima a tota la ciutadania, entitats públiques i privades a unir-se a un PACTE SOCIAL CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES. Unir-se al pacte consisteix a llegir el manifest i a comprometre’s a fer en el nostre dia a dia les accions que ens proposen. D'aquesta manera crearem una societat sense violències masclistes. L’IES Arxiduc s’ha adherit a aquest pacte social i, doncs, ​ens hem compromès, com a entitat, contra les violències masclistes​. Us animem a fer vostre el compromís per l’eliminació d’aquesta violència que atempta contra les nostres germanes, esposes, filles, amigues… només pel fet de ser dones.


A la​Jornada de portes obertes​hi havia una parada per crear consciència de la importància del compromís personal i moltes i molts dels nostres alumnes la van aprofitar.

Tu, com a individu, també​t’hi pots adherir​. Endavant!

Àngels Garcia Cunyat


LES MATEMÀTIQUES DEL TRIANGLE DE SIERPIński

L'assignatura de matemàtiques sempre arrossega la immerescuda fama de dificultat i de...​ .això per a què serveix ?​ Per aquest motiu em vaig proposar construir amb els alumnes de 4t d'ESO de PRAQ una figura que ens permetés estudiar d'una altra manera el temari. El repte no era senzill: aconseguir més de 1000 llaunes per muntar el famós Triangle Fractal de Sierpiński ​i relacionar-ho amb el contingut didàctic de les matemàtiques de 4t d'ESO. En la dècada dels 70 es van començar a estudiar en matemàtiques els anomenats objectes ​fractals que, de manera senzilla, es poden interpretar com a objectes que es repeteixen a si mateixos independentment de l'escala utilitzada per observar-los. Aquests objectes van resultar ser molt útils per explicar fenòmens naturals i estudiar característiques geomètriques amb patrons caòtics (com per exemple, mesurar la longitud de la costa d'Anglaterra). És molt comú en matemàtiques que diferents conceptes sorgeixin en èpoques i llocs diferents per després encaixar a la perfecció. En aquest cas, el matemàtic polonès Waclaw ​Sierpiński va introduir el seu famós triangle mig segle abans del desenvolupament exhaustiu de la ​geometria fractal​. La seva construcció és molt simple: 1) Partim d'un triangle equilàter. 2) Unim els punts mitjans dels costats i eliminem el triangle central. 3) Repetim el procés amb cadascun dels tres triangles obtinguts, sense oblidar l'eliminació dels triangles centrals. 4) Continuem el procés de forma indefinida.


Aquest objecte compleix dues propietats curioses: es repeteix a si mateix a qualsevol escala i la repetició infinita del procés de construcció porta a una figura que té superfície zero i perímetre infinit, cosa que desafia la lògica de la intuïció. Aquesta figura ens ajuda no només a entendre el concepte de fractal, sinó a visualitzar diversos conceptes matemàtics relacionats amb les​successions​: ● El nombre de llaunes de cada triangle ve donat per la progressió geomètrica ●

Així, el primer triangle té 3 llaunes, el segon 9, el tercer 27. La longitud de la base i altura de cada triangle s'obtenen també com una progressió geomètrica i una successió:

on d=66 mm és el diàmetre d'una llauna. A més, per arribar a aquestes expressions hem treballat amb ​radicals​, el ​Teorema de Pitàgores​, i l'​expressió de l'altura d'un triangle equilàter en funció del seu costat​. Abans de començar el projecte, era imprescindible també saber quantes llaunes anàvem a necessitar i les dimensions totals de la figura. Per a això, usem la fórmula que ens permet obtenir la suma de diversos termes consecutius d'una progressió geomètrica.


Gràcies a tot això, vam saber les dimensions que hauria de tenir la paret per poder col·locar la nostra Successió de Triangles de Sierpiński. NIVELL

NOMBRE DE LLAUNES L​ n

LONGITUD BASE b​ n

ALTURA h​ n

1

3

132 mm

123 mm

2

9

264 mm

237 mm

3

27

528 mm

466 mm

4

81

1056 mm

923 mm

5

243

2112 mm

1838 mm

6

729

4224 mm

3667 mm

Amb totes les dades i material (finalment vàrem poder reunir totes les llaunes!!) i ens vàrem posar a fer feina…


Al muntatge vàrem estar molt cohesionats.


Finalment així ens va quedar


Als meus alumnes… Marc Campoy Kevin Cela Erick Joshua Delgado Nosa Festus Ángel Giménez Miriam González Camilo Jiménez Iván López Raúl Maroto Catalina Mba Brandon Meneses Graciela Moreira Rafael Quesada Jimmy Aaron Ramon ...que m'han donat la motivació necessària com per ficar-me en una cosa així.

​Ana Fernández Domínguez


I elles i ells, què en pensen? Al principi jo ho prenia com una broma, la professora ens deia que havíem de dur llaunes però després quan vàrem començar el projecte a mi em va fer molta il·lusió. Per a mi ha sigut molt fàcil fer-ho tot, rentar-les llaunes, aferrar-les amb silicona...​El millor ha estat la nostra convivència.

La meva experiència fent el triangle ha estat molt bonica perquè ho recordaré durant anys. Record quan es varen caure totes les llaunes i las vàrem construir: va ser un exemple que ​per moltes complicacions mai hem de baixar els braços​i ha anat molt bé i estem molt orgullosos de nostre treball i el recordarem amb nostàlgia.

Quan vàrem començar va costar reunir totes les llaunes, la professora ens deia que estàvem fent una feina de reutilització i al final ​a base d'esforç s’aconsegueixen les coses​, va ser molt divertit, tots varen posar un gra de sorra i per la perseverança de la professora vàrem aconseguir fer el triangle.Adéu, hola! Batxillerat ha estat com pujar una muntanya empinada. Al principi comences amb molta il·lusió i ganes, i aquell camí que resultava tan difícil i costós, pareix fàcil i suportable. Però a mesura que vas avançant veus com la cosa no és tan fàcil i com pareix que quan més a prop estàs del cim, més difícil és arribar-hi. No us diré que he donat el millor de mi perquè seria mentida. Hi va haver setmanes en les quals no vaig fer gaire cosa, però també hi va haver setmanes en les quals quasi no dormia i plorava de desesperació perquè no em veia capaç de seguir. No obstant això, sempre he tingut familiars, amics i professors que han confiat plenament en mi i han estat aquella empenta que m’ha ajudat a seguir.


Finalment, dir-vos que fer el batxillerat tampoc és tan dolent perquè, sincerament, si estudies i, sobretot, si ets constant, es pot aconseguir fàcilment. Bé, ara és hora de dir adéu a aquesta etapa tan agredolça plena de malsons i moments bons d’aprenentatge i creixement. Però consider que els comiats són molt tristos, així que ​prefereixo dir hola​. Hola a les noves aventures i desafiaments. El que ara pareix un final és el començament de coses grans (o això esper). Molta sort a tots i ​ no deixeu que la por us aturi​!

Whitney Osegie


La gala de Sant Jordi El dia 16 d'abril del 2019 es va celebrar el dia de la gala de Sant Jordi al nostre institut. Va tenir lloc en el gimnàs, des de les 12 fins les 14.05 hores. Al gimnàs varen muntar un escenari que estava decorat amb una bandera catalana i amb uns petits corets de tela amb la bandera catalana, finalment vàrem posar moltes de cadires que la meva classe va ajudar a baixar.


Aquell dia va ser molt divertit ​i a mi em va agradar molt. Sabeu per què em va agradar? Doncs em va agradar perquè va ser molt interessant i, sobretot perquè, aquell dia també donaven diferents premis i jo en vaig guanyar molts.


També es va realitzar un Kahoot sobre D ​ on Quijote​ , unes preguntes sobre el llibre que esteim llegint en classes de català, hi havia nins que varen fer un petit concert amb el piano, també jo vaig llegir una biografía sobre l'Arxiduc Lluís Salvador.

Irene Prohens PeteráčováEl dolor Un grup d’alumnes de l’IES ARXIDUC vàrem assistir al ​Recull de literatura jove 2019 per a l’entrega del premi d’un llibre en el qual s’incloïa un relat o un poema escrit per alumnes de 4t ESO del nostre centre al voltant del tema ​​el dolor​ . Les guanyadores vàrem pujar a l’escenari per fer-nos entrega del ​llibre i es va fer una foto per recordar el moment. Per últim, es varen llegir els millors escrits de cada curs i després van concloure la gala amb una obra de teatre feta per alumnes del col·legi Santa Mònica. Va ser una tarda agradable i els alumnes ens ho vàrem passar molt bé.

Mary Carmen Alonso delgado


Estereotips i gènere Enrique Urbano, professor de Dret Penal i representant de l’Oficina d’Igualtat de la UIB, ens ha ofert diversos tallers sobre Estereotips i gènere​als quals ha assistit tot l’alumnat de 2n d’ESO, com a part del projecte Coeducació. Aquestes són algunes de les impressions que hem rebut:

Projecte ​COEDUCACIÓ Què és? Per a què serveix?
Visita a l’antiga catedral L'església de Santa Eulàlia és d'estil gòtic i va ser construïda a principis del segle XV. Va ser anomenada així per Jaume I en honor a la comtessa de Barcelona. Va fer les funcions de catedral fins que va ser construïda l'actual. Cal destacar que en aquest lloc va ser batejat Ramon Llull, un dels homes més importants de la llengua catalana.


Els alumnes de primer de batxillerat vàrem tenir l'honor de pujar a les terrasses i observar la magnífica vista del cor de l'antiga ciutat de Palma. En aquesta darrera foto podeu observar la plataforma que feia pujar i baixar les làmpades d'oli que feien de llum.

Karim Haloui AzghaiDes d’un altre cantó Posar-se en el lloc de l’altre, l’empatia​… com de diferent i millor és el món quan ho sabem fer! Quan ho practicam estam dibuixant un món on és més fàcil conviure, on ens podem mirar als ulls amb confiança i respecte​.


Cadascú de nosaltres té oportunitats de crear moments de comprensió mútua, de benestar, en definitiva. A la Comissió de Convivència treballem pel benestar, per la comprensió, pel diàleg, per l’empatia… Per això el ​7 de juny, a la Jornada de Convivència, ​professores i professors van aprendre a fer karate, rap, estètica, pizza, circuits elèctrics casolans, punts de llibres amb linòleum, a ballar bachata o Salay, a jugar a futbol o escriptura àrab de la mà d’alumnes esdevinguts profes per unes hores. Descobrírem el joc del ​Silenci​i a ballar Tik-tok.

Agraïm la participació d’alumnes que, generosament, ens ensenyaren a fer pompons de llana i borsetes aromàtiques o a fer les primeres passes per a dibuixar.D’altres profes ens van mostrar habilitats secretes, com fer rimes elàstiques, concursos sobre les Illes Balears, fer carteres i polseres amb material reutilitzat o ballar zumba.

A més a més, la mare d’una alumna va pentinar d’altres alumnes amb trunyelles típiques del Salay i el pare d’una altra alumna, lutier de professió, va fer un taller sobre el violí i en va proposar un altre sobre ​Capacitats diverses, ​amb la col·laboració de la Fundació Tutelar Demà.Â

Finalment, hi va haver una partida d’escacs d’un jugador amb una trentena d’adversaris đ&#x;˜˛Â i el I Campionat Internacional d’Escacs de l’IES Arxiduc.           Â


En definitiva, va ser una gran jornada, on ​tothom va tenir l’oportunitat d’ocupar un espai diferent al que ocupa habitualment, de veure la vida des d’un altre cantó i, doncs, d’entendre millor l’altre.

Àngels Garcia Cunyat


Bon estiu!