Page 1

K

zZmogh: De unstFabriek Â


£ Wat is Zzmogh?  

 

Zzmogh is een kunsteducatieve vereniging. Op een actieve en speelse manier de creativiteit van kinderen uitdagen om samen tot een voorstelling, een toonmoment of een tentoonstelling te komen: dat is zZmogh. Wat biedt Zzmogh aan ? 1.  Een woensdagnamiddag workshop 2.  Kunsteducatie in scholen, bibliotheken, jeugdwerking,… 3.  Kunsteducatie op hogescholen ( voornamelijk in de lerarenopleiding ) hoe kunst integreren? is hierbij de centrale vraag 4.  De Kunstenfabriek


£ Wat is de KunstenFabriek?

  De KunstFabriek is een open speel- en werkplek voor kinderen: onder begeleiding van kunstenaars, docenten en vrijwilligers leren ze elke dag nieuwe technieken. De kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen kiezen tussen 3 ateliers. Na een korte introductie gaan ze zelfstandig – alleen of in kleine groepjes – aan de slag om een eigen kunstwerk te creëren.Op het einde van elke KunstFabriek-periode stelt Zzmogh alle gecreëerde werken tentoon. Momenteel wordt de KunstenFabriek enkel in Gent (Sint-Amandsberg) en enkel in de schoolvakanties georganiseerd.

3 pijlers zijn van groot belang :

Inspireren experimenteren toonmoment

Wat onderscheidt de kunstenfabriek van andere vakantieopvang ?

Vrijheid ! De kinderen kunnen volledig hun ding doen en ze bloeien er volledig van open. Je kan ook 1 dagje komen uitproberen en je hoeft niet alle dagen te komen.

 


£ Wat kan ik voor Zzmogh en voor de KunstenFabriek betekenen?     Eerst en vooral wil Zzmogh zijn diverse aanbod inperken en veranderen. Zzmogh wil op termijn willen de gedachte achter de KunstenFabriek, wat hun eigen product en stokpaardje is, uitbreiden naar de andere zaken die ze aanbieden ( zoals kunsteducatie op scholen , woensdagnamiddag workshops ,… )       De KunstenFabriek is dus het ideale voorbeeld van wat Zzmogh is en waar het naar streeft. Daarom leek het mij nuttig en belangrijk om de KunstenFabriek in beeld te brengen , omdat beelden ook zoveel meer zeggen dan woorden. Momenteel is er enkel verouderd en rommelig beeldmateriaal van de KunstenFabriek. Het hele concept is ook moeilijk te verwoorden. In onze huidige tijden leven we in meer in een beeldcultuur dan in een woordcultuur. Het spreekt mensen meer aan.


wil aan potentiele klanten en aan iedereen die hen subsidieert kunnen tonen wat zij doen en op welke manier ze dat doen en er is geen betere manier om dat te doen dan door een filmpje te tonen : WAT IS DE KUNSTENFABRIEK? (met als achterliggende boodschap: waar staat Zzmogh voor ) Wel de KunstenFabriek voor deze herfstvakantie zit momenteel volzet. En de reden dat hij zo snel vol zit, is omdat mensen het concept via WOM ( Worth Of Mouth ) aan elkaar doorspelen en vertellen. Het zou ook fijn zijn om geheel nieuwe mensen aan te trekken.

£ Wie is dus de doelgroep (van het filmpje, uiteraard)?     De kinderen, ouders, kunstenaars die willen meewerken, maar ook evengoed de overheid.   Alle potentiële klanten.  

 

£ Met welk doel?     Meer subsidies , kans op uitbreiding naar bijvoorbeeld een andere stad of een andere buurt in Gent. Het aantrekken van nieuwe mensen.      


Plan van aanpak  

£ Welk verhaal wil ik vertellen?

  Ik zou graag vertellen wat de kinderen doen in de KunstenFabriek en tonen welke sfeer daar hangt. Ik zou ook graag in de verf zetten hoe de kinderen zelf tegenover de manier van werken staan en ook enkele docenten en vrijwilligers en ouders aan het woord laten. Natuurlijk is het geen plat promofilmpje , maar is vooral de idee achter Zzmogh ( de 3 pijlers ) belangrijk en dat zou ik dan ook graag weergeven. Achteraf heb ik de ouders ,kinderen en begeleiders niet geïnterviewd. Anders ging het te veel op een documentaire lijken.       Dit zou ik graag doen via een creatieve/kunstzinnige ‘documentaire’. Deze documentaire bevat vooral beelden en weinig gesproken tekst. Ik zou graag de beelden voor zich laten spreken met de passende muziek. Deze documentaire moet dan dienen als een soort trailer en ook de gevoelens van een trailer oproepen : nieuwsgierigheid en zin om te participeren. Achteraf gezien is het filmpje geworden wat ik ervan verwacht had. Een nieuwsgierig makende teaser die vooral goed toont hoe het eraan toe gaat in de Kunstfabriek.


£  Hoe ga ik dat allemaal aanpakken ?

  Van 28 tot 31 oktober ben ik vier dagen gaan filmen in de Kunstfabriek. Het was er heel erg fijn en de kunstenaars en de kinderen waren heel erg enthousiast. ‘Wauw zo’n grote camera’ Alvorens ik gaan filmen ben heb ik natuurlijk wel enkele voorbereidingen moeten treffen.

C  Synopsis     Eerst en vooral heb ik een synopsis geschreven. Na een paar slechte ideeën af te voren was ik tot het idee gekomen om gewoon te tonen wat er juist allemaal gebeurd in de KUNSTfabriek Dit met veel detailbeelden en vooral esthetisch mooie beelden.. De kinderen komen aan in de Kunstfabriek. Ze luisteren en kijken wat de drie ateliers inhouden. Nadien mogen ze kiezen aan welk atelier ze deelnemen. De 3 ateliers die we gefilmd hebben zijn : Costume del ’Arte , Houtatelier en Deurenkomedie. De kinderen experimenteren volop met kunst en achteraf kunnen ze alles tonen aan hun mama, papa, oma en opa.  

 


C  Draaiboek   Op maandag 28 oktober , dinsdag 29 oktober , woensdag 30 en donderdag 31 oktober gaan filmen. We zijn meestal een hele dag gaan filmen behalve donderdag zijn we enkel het toonmoment gaan filmen. We hebben heel heel erg veel beeldmateriaal dat we ook verder gaan gebruiken en verwerken in filmpjes per atelier. Hieronder, op het storyboard kan je zien welke shots we effectief op welke dag gefilmd hebben.  


C  Storyboard ( nog inscannen)


C  Montage

Eerst de ruwe montage ( tegen volgende week vrijdag 15 november ) Tegen de week erna montage af ( 22 november ) zodat het filmpje getoond kan worden of de visitekaartjes (uitgedeeld kunnen worden op 30 november getoond kunnen worden op de Kunstfabriek met ouders.   29 november naar Zzmogh gaan om eens te kijken voor muziek en verdere uitwerking van het concept.      

Ruwe  montage    

15  november  

Montage af    

22  november    

Visitekaartjes  

30 november  af  


C  Filmpje


£ Website : www.dekunstfabriek.be

  Op de website die er sober en eenvoudig uitziet, komen allerlei foto’s van de kunstfabriek. Maar hoofdzakelijk staat het filmpje centraal De mensen kunnen meteen naar het filmpje kijken en in ingebed in de website ( staat op Vimeo om de goede kwaliteit te behouden ) Hoe leren de mensen de link van deze website kennen ? Momenteel is de website nog een Tumblr: www.dekunstfabriek.tumblr.com zZmogh ging erover nadenken om de domeinnaam www.dekunstfabriek.be te kopen. Deze domeinnaam is nog vrij.

                 


£ Visite kaartjes

  De mensen krijgen een visitekaartje waarop de simpelweg een kunstwerkje opstaat en een stempel met de website en de gegevens van Zzmogh ( de stempel was zoek en het leek ons achteraf gezien toch leuker om met het bijhorende lettertype te werken, en dan konden we er meteen ook een QR code op zetten ). Het ziet er goed uit, maar is ook heel basic   ( verschillende soorten papier en stukjes afval zodat ieder kaartje uniek is en zeker de moeite waard om bij te houden ) Voor echte papierverzamelaars.   Deze kaartjes worden uitgedeeld in scholen en aan bezoekers van de Kunstfabriek en via de andere activiteiten van Zzmogh. Op 30 november was een workshop in de zZmoghfabriek en daar hebben we voor het eerst de visitekaartjes uitgedeeld. Ze werden goed onthaald en iedereen stak de kaartjes zorgvuldig weg.  


£ Evaluatie? Ik vond het heel interessant om met een echte opdrachtgever te werken. Later zou ik graag iets in de culturele sector doen en tijdens deze opdracht heb ik ontdekt dat het absoluut niet gemakkelijk is om met kunstenaar samen te werken. Ik heb ook nog beter leren werken met photoshop Indesign en vooral met Final Cut. Het flipboard was echt een karweitje, maar het heeft de moeite geloond. Ik vond het ook echt tof om echt iets helemaal alleen af te werken voor een ECHTE opdrachtgever. Het heeft veel werk en tijd gekost maar het was zeker de moeite waard.

 


£ Toekomst zZmogh vzw was heel enthousiast over het resultaat, zo enthousiast zelfs dat ze gevraagd hebben om in de krokusvakantie opnieuw te komen filmen en van elk atelier apart een filmpje te maken.

Zzmogh  

digital storytelling

Zzmogh  

digital storytelling

Advertisement