Page 1

Passejades pel patrimoni del Montsia` i el Baix Maestrat


Presentació itineraris 2013

L

a voluntat del grup Terres de Cruïlla és desenvolupar sinèrgies per difondre, conservar i defensar el patrimoni cultural, ambiental, monumental, etc. del territori que es troba a banda i banda del riu Sénia. Els centres d’estudis, entitats culturals i veïnals que formem el col·lectiu presentem la quinta edició dels itineraris pel patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat. Enguany n’hem avançat el calendari. La proposta de 2013 comença el Divendres Sant a Mas de Barberans i es clou, com tots els anys, a Santa Bàrbara el mes de novembre. La major part de rutes es concentren durant el mes d’agost. L’aigua és un dels elements vertebradors de les passejades. També podreu conèixer torres carregades d’història o vestigis dels nuclis antics emmurallats segles enrere. Del patrimoni rural, en destaquen les oliveres mil·lenàries i les casetes de volta trabada. Acabarem amb un itinerari en carro per la plana del Montsià. En aquesta edició incorporem un sorteig entre les persones que hagen participat a més rutes. En aquest llibret trobareu una bolleta adjunta que haureu d’anar a segellar cada vegada que participeu en algun dels itineraris proposats. Vos invitem a conèixer una mica més el nostre ric patrimoni, a cavall entre les comarques germanes del Montsià i el Baix Maestrat. Benvinguts i benvingudes als itineraris per les Terres de Cruïlla! Gaudiu del viatge!

Itinerari 1 ELS PILARS DE L’AIGUA Mas de Barberans, 29 de març i 6 d’agost de 2013 9.00h Zona restaurants de Mas de Barberans Cal portar beguda, roba i sabates còmodes per a caminar. Grau de dificultat mitjana. Durada 4 hores. L’objectiu de l’activitat és conèixer les diferents fonts que abasteixen el poble; tindrem l’ajut dels membres de la Comunitat d’Usuaris d’Aigua de Mas de Barberans. Activitat complementària: presentació de l’audiovisual Espiral d’Aigua masovera, el dia 6 d’agost a les 10 h al Museu de la Pauma. Des del 1876, cinc fonts han estat els pilars del subministrament d’aigua de boca al municipi de Mas de Barberans: font del Boix, font del Bosc, font Cendrosa, font d’Onofre i font d’Aliau. Farem una passejada per les diferents fonts i aprofitarem per contemplar les restes de diferents canalitzacions, realitzades unes amb més encert que les altres. El recorregut també ens servirà per adonar-nos de la fragilitat del sistema d’abastiment per fer front a la demanda d’aigua actual. Conducció d’aigua

Font del Bosc


Itinerari 2 PENYABLANCA I SERRA SEGUERA Xert, 12 de maig de 2013 A les 7.00 h. del matí, eixida des de la Plaça de l’Ajuntament de Xert. Recorregut: 12,5 km. Dificultat: Mitjana-Alta. Cal dur esmorzar i dinar, beguda i botes de muntanya. Quasi tot el trajecte és per fora de pistes, circulant quasi completament per muntanya pedregosa, amb escassa vegetació. És important dur el calçat adequat. Recorrerem una de les parts més boniques de l’extensa muntanya de Xert: Penyablanca i la Serra Seguera, que marca el límit entre els termes de Xert i Vallibona, en plena Barcella de Xert.

Penyablanca i El Turmell

Moles des de Penyablanca

Des del punt de trobada (Plaça de l’Ajuntament de Xert), ens desplaçarem amb vehicles fins als peus de l’ermita de Sant Marc de la Barcella. Una vegada allí agafarem la pista del Turmell fins al Barranc de l’Ós. Pujarem el Barranc de l’Ós passant pels Bassis de Filaubert, que servia d’abeurall als animals. Arribarem a Penyablanca travessant el Planet del Llop. Caminarem pel fil de la Serra Seguera fins al Barranc de les Lloses, seguint pràcticament la línia de separació entre els termes de Xert i Vallibona. L’esmentat barranc ens conduirà fins a la Font de les Piques, des d’on tornarem als vehicles.

Itinerari 3 EXCURSIÓ A LA PARTIDA COVETA DELS GATS (BARRI CASTELL) I VISITA DEL MOLÍ D’OLI DEL TIO ENRIQUE El Castell i Sant Rafel del Riu, 13 de juliol de 2013 A Sant Rafel del Riu, avinguda del Riu (al costat del camp de Birles) a les 8.30h. Especificitats: Durada, aproximadament dos hores i mitja o tres, a ritme moderat. Trajecte a peu fàcil. Opció d’entrar a una cova. Cal dur calçat còmode, aigua i  protecció solar. Objectiu: Conèixer l’entorn rural del Barri Castell (Ulldecona)

Anirem per la vora del riu fins al Barri Bordales i des d’allí arribarem a la partida Coveta dels Gats. Allí ens fixarem en la Cova de l’Andalús,  i la sèquia que conduïa l’aigua des del pantà fins  als Masets (Els Valentins). Tot seguit, anirem al Barri Castell per tal de visitar el molí d’oli del Tio Enrique. Haurem fet un itinerari circular que finalitzarem amb la inauguració de la recreació del pas dels taulons per creuar al punt de partida, a Sant Rafel del Riu.

Molí del tio Enrique

Molí del tio Enrique


Itinerari 4 MAS DEL TRINXANT-POU DE LES PEREROLES-MAS DE ROC Rossell, 4 d’agost de 2013 A les 8.00 h. Eixida des de la Plaça de l’Ajuntament de Rossell. 9’5 km. Dificultat:MitjanaBaixa. Cal dur esmorzar, beguda, barret i botes de muntanya. El trajecte es reparteix entre pistes i senderes per muntanya pedregosa, amb escassa vegetació. L’Ajuntament repartirà un refrigeri entre els assistents. L’organització es reserva el dret de modificar la data o alguna part del recorregut. Mas del Trinxant

Mas de Roc

Aprofitant part del recorregut del sender 3 de Rossell ens dirigim en primer lloc a la Font d’en Ros. Tot seguit, ens desviem a la dreta cap a la zona dels Carrascalets. Després trobem una zona molt bona de lligallo anant cap al Mas de Trinxant. Una vegada al mas, pugem per un sender fins al pou de les Pereroles (servia d’abeurall als animals). Continuant pel mateix lloc arribem al Mas de Roc, on és previst el refrigeri. Una vegada allí,observem i fruïm de la vista fenomenal que tenim cap al mar, sempre que el temps ens ho permeta. Des del Mas de Roc baixem el camí que ens porta a la pista tradicional per tornar al poble.

Itinerari 5 LES TORRES DE DEFENSA COSTANERES AL LITORAL DELS ALFACS Alcanar, dissabte 17 d’agost de 2013 10.00 h. Davant del camp de futbol de Sant Carles de la Ràpita. Cal portar vehicle propi, calçat còmode i beguda. Durada aproximada: 3 hores Objectiu: Conèixer els elements cabdals del sistema defensiu de la costa del Montsià durant l’Edat Moderna, i com posteriorment s’han anat integrant en el paisatge rural i urbà (les torres que no han desaparegut). Visitarem un conjunt de fortificacions que daten del segle XVI, quan no són més antigues: les torres de la Guardiola i de Reverter (o dels Anglès); el seti de la Torre de Codonyol; i les torres de Picó (o de Gimeno) i de Prima (o de Morralla). Tot seguit el lloc on s’alçava la torre de les Cases i, finalment, la Torre del carrer Nou d’Alcanar.

Torre d’en Picó

Matacà a la façana d’una torre


Itinerari 6 ITINERARI PELS PLANS I VISITA AL CONJUNT DE LA TORRE DE MARTÍ La Sénia, 21 d’agost de 2013 18.00h, al davant del Centre d’Interpretació del Camp d’Aviació de la Sénia. El recorregut és per camí rural. Cal portar calçat còmode per caminar, aigua i berenar. La durada fins tornar al lloc d’origen és de tres hores. Objectiu: Visitar el conjunt arquitectònic de la Torre de Martí, contextualitzant-lo en el marc de la història de la zona als segles XIX i XX, i conèixer el paisatge humanitzat del sector de plana del terme de la Sénia. Sortirem de l’esplanada que hi ha davant del Centre d’Interpretació del Camp d’Aviació de la Sénia i anirem pel camí que delimita l’antic aeròdrom. Passarem pel costat de la bassa de reg dels Plans i arribarem al barranc d’Antaix. Des d’allí ens dirigirem a la Torre a través de camps d’olivera i marges de pedra seca. Un cop a la Torre visitarem el seu interior i n’interpretarem el conjunt. Després de berenar tornarem al punt de sortida.

Torre de Martí

Torre de Martí

Itinerari 7 LES MURALLES DE TRAIGUERA Traiguera, 25 d’agost de 2013 Trobada a les 9.30h del matí a la Font de Sant Vicent. Recorregut: 4 km al voltant del poble seguint el traçat de les muralles, o vestigis d’elles, amb explicacions a diferents llocs del recorregut. A les 12:00h al local dels Quatre Cantons es farà una xarrada sobre les muralles de Traiguera. Dificultat: Baixa.

A Traiguera s’han trobat restes arqueològiques que demostren el seu poblament en època ibèrica. Així mateix se la identifica amb la romana Thiar Iulia. L’època medieval, la Guerra dels Segadors i les guerres carlines, foren moments diferents en què es van fer construccions o reforçaments de trams de muralla. Detall d’un element de les muralles Muralla de Traiguera


Itinerari 8 VISITA GUIADA AL MUSEU NATURAL “OLIVERES MIL·LENÀRIES DE L’ARIÓN” Ulldecona, 31 d’agost de 2013 11.00 h Oficina de Turisme d’Ulldecona. Durada d’1 h 30 minuts aproximadament i dificultat baixa. Calçat còmode i protecció solar. El Museu Natural “Oliveres Mil·lenàries de l’Arión” ens permetrà conèixer els nostres paisatges més autèntics i replantejar-nos la importància del Patrimoni del passat per a crear futur.

Visita guiada a una olivera

Des de l’Oficina de Turisme d’Ulldecona pujarem amb cotxes al Fondo de l’Arión on es troba el Museu Natural i on, amb visita guiada, podrem gaudir, i contemplar, més de 35 magnífics exemplars d’Oliveres Mil·lenàries en poc més de 1,22 ha. La mostra més autènticament singular de l’agricultura tradicional mil·lenària i de la identitat i l’essència mediterrànies dels últims 2000 anys. Després de la visita es farà un tast d’oli mil·lenari. http://vimeo.com/26860521

Gran olivera mil·lenària

Itinerari 9 CASETES DE VOLTA AL PLA DE PENÍSCOLA Peníscola, 22 de setembre de 2013 Trobada enfront del Palau de Congressos a les 10.00 h. Durada estimada de 3 hores, distancia de recorregut d´aproximadament 4 km. Cal portar calcer adequat, aigua, i gorra. Objectiu: Donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i cultural vinculat a la producció agrària al pla de Peníscola i, especialment, una forma de construcció peculiar de les nostres contrades, les casetes de volta tabicada. També veurem sènies, passarem per la zona de la Marjal, amb les seues argires, ponts... En aquesta época podrem veure els cultius d´aquesta época de l´any, com les figues… El recorregut començarà enfront del Palau de Congressos. Des d´ací, seguint el riu de Peníscola cap amunt, entrarem al Prat, per la pasarel.la de fusta. Una vegada dins el Prat podem aprofitar per veure les sèquies que delimitaven les argires, petites illes (argira=illa en àrab) de terra molt fértil. Aquestes argires produien diverses collites cada any. També veurem els famosos ullals del Prat. Després arribem al peiró de l´assagador de la Creu. Just al costat trobem una caseta de volta composta per dues naus, una de més petita que l´altra. Continuem en dirección Benicarló pel camí vell. Ací veurem, alguna sènia i moltes casetes més, inclús una caseta restaurada per dins. Després ens tornem i anirem, aquesta vegada, pel camí nou, on entrarem a una caseta restaurada.

Sènia Casetes de volta tabicada


Itinerari 10 LA RUTA DE LES OLIVERES Sant Mateu, 29 de setembre de 2013 9.00 h Plaça Major, de Sant Mateu. Cal portar beguda, esmorzar, roba i sabates còmodes per a caminar. La durada aproximada serà de 4 hores i la dificultat serà baixa. Objectiu: Conèixer el patrimoni natural de la localitat de Sant Mateu i el patrimoni arquitectònic que envolta el terme.

Recorregut de les oliveres

Sortirem de la plaça Major i seguirem el recorregut de les Oliveres creuant el riu Benifarquell. Passarem per la Font de l’Aigua Nova i pujarem fins a la partida del Mas de Na Ferreres. Després passarem per l’assegador de Madrid i continuarem el recorregut per la Font de Morella fins arribar, finalment, al poble de Sant Mateu. Durant el recorregut explicarem els diferents elements arquitectònics i naturals que ens trobem i apreciarem la riquesa natural de l’entorn de la població de Sant Mateu.

Itinerari 11 A LES BASSES DE LA FOIA I SOLSÓ AMB CARRO Santa Bàrbara, 10 de novembre de 2013 Hora de trobada: 9.30 h davant del Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (encreuament de l’antiga carretera de València amb el passeig de la Generalitat) Durada aproximada: 3,5 h. Distància total per recórrer: 10 quilòmetres. Es pot portar l’esmorzar. Per a fer el recorregut amb carro cal apuntar-se, abans del dia 7 de novembre trucant als telèfons 695 308 093 o 679 222 392. El recorregut també es pot fer amb bicicleta o a peu. Objectiu: Experimentar el desplaçament amb carro, com era habitual entre els nostres avantpassats i conèixer uns paratges de gran riquesa natural, botànica i zoològica. Anirem a les basses de la Foia, on esmorzarem; recorrerem els horts de Solsó, espai que va ser dels primers a poblar-se quan es va colonitzar la plana; observarem diversos elements significatius que hi ha al barranc de la Galera i al llarg del recorregut, i acabarem amb una visita al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana.

Elements naturals

La Foia

Pont del tren al barranc de la Galera


Bases del concurs Terres de Cruïlla

Bons per al concurs

- Hi poden participar tots els assistents als itineraris sense límit d’edat. - S’haurà d’assistir a un mínim de sis itineraris.

1. Mas de Barberans

2. Xert

3. Sant Rafel - El Castell

4. Rossell

5. Alcanar

6. La Sénia

7. Traiguera

8. Ulldecona

9. Peníscola

10. Sant Mateu

- El premi consisteix en un lot de productes típics del territori. - El premi serà per a qui haja assistit a un major nombre d’itineraris. - En cas d’empat el lot se sortejarà entre els candidats. - La bolleta haurà d’estar signada amb el segell del centre que organitze l’itinerari.

11. Santa Bàrbara


Més informació a: http://terresdecruilla.wordpress.com/

Santa Bàrbara

Peníscola

Traiguera

La Sénia

Mas de Barberans

Sant Mateu

Ulldecona

Rossell

Xert

Alcanar

Sant Rafel

Itineraris per les Terres de Cruïlla  
Itineraris per les Terres de Cruïlla  
Advertisement