Page 1

Rep ortage

header

e e r t From to bar

olade c o h c n i g i Single moert een missie

Diep in de tropische bossen van het Caribische eiland Grenada heeft de anarchistische chocolatier Mott Green een bijzondere chocoladefabriek opgezet waar heerlijke chocolade gemaakt wordt. Onbekend voor het overgrote deel van de markt, die overspoeld wordt door massaproductie van cacao uit West-Afrika, veelal verweven met kinderarbeid. Letterlijk en figuurlijk ver weg van deze praktijken, maakt de coรถperatie die Mott opgericht heeft heerlijke biologische, maatschappelijk verantwoorde chocolade, sinds kort zelfs vervoerd naar Amsterdam met het zeilschip van Fair Transport. Tekst Caroline Lubbers Fotografie Grenada Chocolate Company

12

KTC magazine # 0

Mott Green

KTC magazine # 0

2


header

rep ortage

Toen Mott Green voor het eerst naar Grenada kwam, zag hij de enorme waarde en potentie van cacao en ook de grote lokale werkloosheid (40 procent). Hij kwam met het revolutionaire idee een coöperatie op te richten van biologische cacaoboeren die ook daadwerkelijk chocolade zouden maken in de tropen. Mott: “Het idee van de Grenada Chocolate Company is om een revolutie teweeg te brengen in de connectie tussen cacao­ boeren en het maken van goede kwaliteit chocolade en daarmee de positie van de boeren te versterken.” Helaas gaat het overgrote deel van de cacaoproductie in de wereld gepaard met slavernij en kinderarbeid. “Dit was de enige manier om absoluut zeker te weten dat de boeren goed betaald werden en dat we nooit iets met slavernij te maken zouden hebben.” 1 dorp voor 1 reep Het directe verband tussen de cacao en de reep is een belangrijk aspect, waar Mott zijn ‘tree-to-bar’ concept op gebas­ seerd heeft. “Om zo veel mogelijk te weten waar de cacao precies vandaan komt in de reep die je eet, is dat bij ons geheel te traceren.” Daarom houden ze het hele proces in eigen hand, van de teelt van de cacaoboom tot het verpakken van de reep. Het kost een heel dorp om een ​​ chocoladereep te maken en het kost acht maanden van boom tot reep. Uiteraard is het tropische klimaat een extra uitdaging voor het maken van chocolade, maar sinds de oprichting in 1999 is de Grenada Chocolate Company zo goed geworden dat ze nu award winning chocolade maakt. De cacao-oogst vindt het hele jaar plaats, met het hoogtepunt tussen december en maart. Aan het eind van een oogstdag wordt de cacao gewogen en worden de boeren betaald. Na een week drogen worden de cacaobonen overgebracht naar de chocoladefabriek aan het eind van de straat.

Deze bijzondere single origin chocolade bars zijn o.a. te verkrijgen via El Sauco - www.elsauco.biz.

KTC magazine # 0

“ Helaas gaat het overgrote deel van de cacaoproductie in de wereld gepaard met slavernij en kinderarbeid.”

Die is gevestigd in een voormalig woonhuis, een kleurrijk twee verdiep­ ingen hoog gebouw op de heuvel. De fabriek heeft een antieke Duitse brander in gebruik. Veel machines zijn antiek vanwege de kleinschalige productie – tegenwoordig is chocolade vaak massaproductie. Na een productie­ proces van een aantal dagen wordt de vloeibare chocolade in vormen gegoten, afgekoeld en ingepakt. De inpakruimte is de enige kamer met airconditioning in de fabriek. In deze kleine kamer pakken vier personen duizend repen per dag in. Het streven om op ethische wijze de beste chocolade te maken wordt met veel enthousiasme en commitment uitgedragen en dat proef je.

Er is een geïsoleerde koelruimte gebouwd op het schip, gevoed door wind- en zonneenergie, waar de chocoladerepen waren opgeslagen. Mott voer mee als bemanningslid en hield gedurende de hele reis toezicht op het koelsysteem. “De meeste chocola wordt als cacao vervoerd en dan ergens anders gemaakt. Onze manier van werken voegt veel meer waarde toe voor de lokale economie.”

Chocolade zeilboot Nog vóór zijn betrokkenheid bij deze chocoladeproductie was Mott actief met zonne-energie. De chocoladefabriek is dan ook uitgerust met zonnepanelen. Daarnaast transporteert Mott al sinds jaren de chocolade naar de omringende eilanden met windenergie: op zijn catamaran. Al zeilend ontstond zijn droom om al zijn chocolade duurzaam te vervoeren per zeilschip. Toen hij vorig jaar in contact kwam met de Nederlandse rederij Fair Transport, was de link snel gelegd. Resultaat: het eerste CO2-neutrale trans-Atlantische chocoladetransport ooit. De reis van Grenada naar Amsterdam duurde twee maanden en op 6 juni werd Mott warm verwelkomd bij het Scheepvaartmuseum.

KTC magazine # 0

15

Mott Green KTC Magazine  

Diep in de tropische bossen van het Caribische eiland Grenada heeft de anarchistische chocolatier Mott Green een bijzondere chocoladefabriek...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you