Page 1

.10

Greenmills de Groene Fabriek

.03 Nieuw Havenlied

.06 Stadhaven Minerva

.14 Wild Geuzenbos

juli 2010


IN DIT NUMMER

.03 Grote Belangstelling voor het Nieuwe Havenlied

.05 Bijzondere Hobby Maestro de Tango

.06 Stadhaven Minerva Buffer haven en Stad

VAN DE REDACTIE Voor jullie ligt een nieuwe Bolder. Deze editie niet alleen met nieuwe verhalen, maar ook met een nieuw gezicht. Een frisse, speelse en professionelere vorm die hopelijk lekker leest, en leuk is om mee te nemen naar huis. Wat gebleven is, zijn de verhalen van bevlogen collega’s en mooie foto’s van onze prachtige haven. Lees bijvoorbeeld over Marcel en zijn biobrandstof, maak kennis met de nieuwe OR, of neem een kijkje aan de onverwacht groene rand van de haven. Wat nog komt zijn nieuwe rubrieken. Gedachten daarover leven al in de hoofden van de redactie, maar jullie ideeën daarover horen we natuurlijk ook graag. Je kunt ze mailen aan

redactiebolder@portofamsterdam.nl of even langslopen bij Wessel Meerdinkveldboom of José Duindam.

.09 Coachend maar Duidelijk

.10 Bedrijf in Beeld Greenmills de Groene Fabriek

.13 Identiteitsonderzoek HA

.14 Schotse Hooglanders en Konikpaarden Wild Geuzenbos

COLOFON De Bolder is een uitgave van Haven Amsterdam Postbus 19406 1000 GK Amsterdam Nederland Tel +31 20 523 45 00 Fax +31 20 620 98 21 Email redactiebolder@portofamsterdam.nl Website www.portofamsterdam.nl Redactie Wessel Meerdinkveldboom, José Duindam Ontwerp Artmiks [image builders] www.artmiks.nl Datum juli 2010 Oplage 750 stuks

.16 De Nieuwe or Up and Running

.18 - 19 Nieuwspagina Agenda Personalia

Volgend regulier nummer verschijnt eind september 2010 Kopij ideeën inleveren vóór 15 juli a.s. bij de afdeling Communicatie De Bolder is het personeelsblad van Haven Amsterdam en verschijnt vier keer per jaar Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam


Beeld: Cris Toala Olivares

GROTE BELANGSTELLING VOOR HET

NIEUWE HAVENLIED Tekst: Berber Paarlberg

In november 2009 riep Ellen ten Damme namens HA muzikanten en bands op om het nieuwe Amsterdamse havenlied voor SAIL 2010 te maken. Op 12 maart was de finale van het Havenlied in De Melkweg. Uit bijna 200 inzendingen had de jury, met Ellen ten Damme als voorzitter, acht finalisten geselecteerd die met verve hun havenlied lieten horen. De oproep om het nieuwe Havenlied te maken bracht honderden mensen in actie om een lied te maken, en zich dus te verdiepen in de Amsterdamse haven.

Patrick de Noord, Vlucht13: “Er wordt wel meer georganiseerd, maar deze competitie stak er met kop en schouders bovenuit; je kunt voor een groot publiek spelen, in de Melkweg voor een professionele jury en op SAIL met Ellen ten Damme. Op de site stond dat het Havenlied over de nieuwe haven moest gaan, daar hebben we ons door laten inspireren. We zijn vrij kritisch maar dit was er zomaar.”

Peter ter Heege, Zänph: “Het ontstond aan de bar van mijn café. Ik zei tegen Gilles, die een band heeft: zal ik de tekst maken en jij de muziek? Ik fiets altijd van Monnickendam naar mijn café in Amsterdam. Op de pont zijn de eerste twee zinnen van ons lied ontstaan.”


Gert Nieveld, Weespertrekvaartmannen:

Gert Nieveld, Weespertrekvaartmannen:

“Een tekstschrijver benaderde ons koor of we zijn havenlied wilden uitvoeren. Een mooie tekst, waar onze dirigent Vincent een pakkende melodie bij heeft gemaakt. De tekst is alleen meer nostalgisch en gaat niet over de moderne haven. Het instuderen en opnemen van twee havenliederen voor een groot koor is niet te doen. Dus hebben we de nostalgische versie met het koor opgenomen en een aangepaste moderne versie als solo-inzending van Vincent ingestuurd.”

“Het is jammer dat geen van onze versies het nieuwe Havenlied is geworden. Ons koor heeft er nu wel een mooi nieuw lied bij. Mijn voorkeur ging uit naar het lied van Vlucht13: een mooi lied over de moderne haven, door een jonge band. Dat spreekt denk ik de jeugd, waar de haven het in de toekomst van moet hebben, meer aan.”

De oproep om het nieuwe Havenlied te maken, heeft de gemoederen van honderden mensen beziggehouden. Bijna 200 bands, singer-songwriters, koren en solisten hebben hun havenlied opgestuurd. In maart was de finale. In een stampvolle Melkweg streden de acht finalisten om de eerste plaats, aangemoedigd door een enthousiast publiek.

Peter ter Heege, Zänph: “We dachten: we maken een aardige kans als er 40, 50 inzendingen zijn. Het was een grote verrassing dat er zoveel inzendingen waren.”

Dominique Engers: “Als ik heel eerlijk ben, verwachtte ik wel in de finale te komen. Ik kom altijd een paar rondes verder.”

Patrick de Noord, Vlucht13: “We zijn zeer tevreden over ons lied. Maar dat we bij de laatste acht zaten, was echt een jubelmoment.” De jury koos Zänph als winnaar.

Peter ter Heege, Zänph: “Je ziet hoeveel tijd en moeite al die anderen erin hebben gestoken. Het is buitengewoon eervol om te winnen. Ik ben geen onderdeel van de band. Ik heb meegezongen toen ons lied het winnende lied was, maar ik ben de tekstschrijver en daar houd ik het denk ik bij.”

Dominique Engers: “Ik heb in 1993 een cd gemaakt en sindsdien gestaag doorgeschreven. Na dit avontuur heb ik besloten een tweede cd te gaan maken.”

Patrick de Noord, Vlucht13: “Ons havenlied blijft in ons repertoire zitten, want het is een volwaardig Vlucht13-lied. Het is jammer dat we van de jury niet hebben gehoord wat ze van ons liedje vonden. Maar wat overheerst is dat we in De Melkweg heerlijk hebben gespeeld en dat ons lied heel goed is ontvangen. Ik vind het nummer dat heeft gewonnen oprecht heel leuk, met een catchy refrein.”

FINALISTEN

Inmiddels heeft Zänph de single opgenomen. Deze is te downloaden op www.havenlied.nl.

WINNENDE LIED

Initiatiefnemer is Renee Menting, die samen met haar collega’s van de afdeling Communicatie de organisatie, communicatie en publiciteit rondom het Havenlied verzorgt. Zij is druk bezig het lied bij radio-stations te pluggen, optredens te regelen en er op allerlei manieren publiciteit aan te geven. Op 21 augustus zingt Zänph het lied samen met Ellen ten Damme op het hoofdpodium van SAIL. Er wordt ook een cd als relatiegeschenk gemaakt met het winnende nummer en de finalisten.

Aan de kaai van het IJ Zit een dronken toerist In de verte de pont Gehuld in de mist Het water dat klotst En vertelt van de tijden Van jonge matrozen En lichte meiden Gezang van de schepen Die daar zijn gelegen Zeelui die dwalen door sloppen en stegen Op zoek naar het bier In een kroeg waar men lacht Verlangend naar thuis Waar hun lief op hen wacht

David Feltkamp Dominique Engers Geert Jan Hoek Harry Slinger & Paradise Mick Harren Vlucht13 Zänph Zorita

In de Haven van Amsterdam

Refrein In de haven van Amsterdam Waar ik ooit mijn schip aankwam Mij verloor in de mooiste dromen Vol van verlangen ooit weer terug te komen


BIJZONDERE HOBBY

MAESTRO DE TANGO Tekst: Maartje de Gruyter

Netwerkbeheerder Fabio De León is in zijn vrije tijd erkend Maestro de Tango. Wereldwijd danst hij in close embrace. ’s Avonds laat Fabio serverproblemen en databeheer voor wat ze zijn. Dan gaat hij dansen, soms wel drie keer per week. Op een van de vele dansvloeren in Amsterdam waar de tango wordt gedanst. “Om iemand ten dans te vragen maak je eerst oogcontact, als je verzoek wordt geaccepteerd ga je samen de vloer op. Mijn sociale leven speelt zich voor een groot deel in de tangowereld af. Zo’n avond is voor mij deels voor de gezelligheid, deels om te trainen.”

Hartstochtelijk

Dansles geven vind ik geweldig.

Beeld: Marco Hillen

De ICT’er in Fabio haalt zijn geavanceerde mobieltje tevoorschijn. Hij laat een filmpje zien waarop hij met zijn vaste danspartner Manuela een show geeft. “Dit was een demonstratie op verzoek van het RO-theater in Rotterdam. We laten zoveel mogelijk bijzondere passen zien.” Fabio en Manuela zwaaien sierlijk met hun benen. Het ziet er vloeiend en gedisciplineerd uit. Toch is het allemaal improvisatie, vertelt Fabio. “Als danspartners stuur je elkaar aan, op een heel subtiele manier geef je signalen zonder dat het publiek daar iets van ziet. Het gaat puur intuïtief. Tango is een gevoelsdans. Ik kan er zowel verdriet als vreugde in kwijt. De Argentijnse Tango is veel hartstochtelijker dan de formelere Engelse Ballroom Tango.

Twee passies Fabio werd in 2001 toegelaten op de Tango Academie in Buenos Aires, bijzonder voor een danser van buiten Argentinië. Daar haalde hij het certificaat van Maestro de Tango. “Pas rond mijn twintigste ben ik begonnen met de tango. Ik was meteen gegrepen. Het voelde alsof er geen weg meer terug was.” Naast optredens in Paradiso en de Arena brachten tournees Fabio ook naar Canada, Amerika en Turkije. Toch combineert hij het dansen altijd met zijn ICT-werk. “Het lijken misschien onverenigbare passies, maar ik vind het allebei heel leuk om te doen. Ook dansles geven vind ik geweldig. Het komt er op neer dat ik mensen leer lopen, haha. De tango is een erg moeilijke dans. De man moet zijn voeten precies goed neerzetten zodat de vrouw goed om hem heen kan dansen op die hoge hakken. De basis heb je in drie maanden wel onder de knie, maar je kunt je je leven lang blijven ontwikkelen.”


Beeld: Marco Hillen

‘

‘

Een gevaarte van 22 meter hoog in het ij plaatsen, dat is wat.


STADHAVEN MINERVA

BUFFER HAVEN EN STAD Tekst: Dave Krajenbrink

Haven Amsterdam ontwikkelt in de Houthavens het veelzijdige bedrijventerrein Stadhaven Minerva. Creatieve en ambachtelijke bedrijven laten zich hier inspireren door prachtige uitzichten en de dynamiek van de haven. Woonstichting De Key zorgde voor de kers op de taart door het legendarische REM-eiland naar Amsterdam te halen.

De kop van de Haparandadam biedt een bijzondere blik op Amsterdam. Deze vorig jaar aangelegde dam geeft uitzicht op de noordelijke IJ-oever waar robuuste schepen liggen aangemeerd, de markante Kraanbaan op de oude NDSM werf en de vleugelboot die over het IJ richting IJmuiden raast. Aan de oostkant van de Haparandadam steken de nieuwe aanlegsteigers voor de binnenvaartschepen schuin in het water, even verderop lonkt het terras van restaurant Pont 13. De dynamiek van de haven is hier duidelijk voelbaar, maar is eerder rustgevend dan overheersend.

Grip houden Haven Amsterdam vormt de Minervahaven om tot Stadhaven Minerva, een bedrijventerrein voor creatieve en ambachtelijke bedrijven. De eerste pioniers, zoals reclamebureaus N=5 en Saatchi & Saatchi, Dedato ontwerpers & architecten en ontwerpbureau 52 Graden Noorderbreedte, zijn al neergestreken in deze inspirerende omgeving waar haven, woon- en werkfunctie organisch met elkaar zijn gemixt. “Het bedrijventerrein vormt een buffer tussen het industriële van de haven en de woonomgeving van de stad”, zegt Remco Barkhuis, adjuncthoofd Infrastructuur van Haven Amsterdam. Hij is projectmanager van Stadhaven Minerva. Door de economische crisis is de belangstelling van bedrijven om zich hier te vestigen minder, maar Remco maakt zich geen zorgen.

“De exploitatie van dit gebied is uitgezet voor dertig jaar. Bovendien biedt de crisis ook voordelen. Aannemers scherpen hun prijzen aan en overlast van werkzaamheden, zoals bij de nieuwe Danzigerkade, blijft voor nieuwe bedrijven beperkt.” Projectontwikkelaars wilden graag meebetalen aan de inrichting van de openbare ruimte van Stadhaven Minerva, maar Haven Amsterdam ging er niet op in. Remco: “We willen zelf grip houden op dit gebied, daarom blijven we ook eigenaar van de grond. Op die manier kunnen we bedrijven garanderen dat de activiteiten van hun buurman geen overlast geeft.”

Oud ijzerprijs Terwijl een binnenvaartschipper zijn auto van de Haparandadam op zijn schip takelt, gebaart Remco waar op de kop van de dam het kunstpodium staat gepland. Hier kunnen theaters of mode-ontwerpers straks hun werk presenteren, vlak naast het onderstel waarop in het najaar het REM-eiland zal verrijzen. Het voormalig prototype booreiland waar in 1964 de eerste commerciële televisie van de Reclame Exploitatie Maatschappij werd uitgezonden, komt naar Amsterdam. Nadat de uitzendingen werden verboden, diende het platform geruime tijd als meetstation van Rijkswaterstaat. In 2006 werd het eiland gesloopt en kwam het in de haven van Vlissingen terecht. Woonstichting de Key kocht het aan voor de oud ijzerprijs.


Beeld: De Key

HET IS AL HIP VOORDAT ER GEBOUWD IS.

Jeroen Rademaker, projectleider van woonstichting De Key, is zeer enthousiast dat Haven Amsterdam een plek had voor het REM-eiland. “Mijn jeugd bracht ik door op het strand van Noordwijk en dan zag ik de verte altijd het REM-eiland in zee staan.” Nu is Jeroen verantwoordelijk voor de reconstructie van het REM-eiland en de behouden komst van dit stalen mediamonument naar de Houthavens.

Slapeloze nachten

Meer informatie over Stadhaven Minerva en het REM-eiland:

www.stadhavenminerva.nl en www.dekey.nl/remeiland

In het najaar zal het REM-eiland in zijn geheel naar Amsterdam worden gesleept en op het onderstel worden geplaatst. Jeroen: “Daar heb ik zeker slapeloze nachten van. Een gevaarte van 22 meter hoog hier in het IJ plaatsen is een moeilijk project waarbij we veel hulp hebben gehad van Haven Amsterdam. Ik heb ervaring met bodemonderzoek bij bouwprojecten, maar bodemonderzoek onder water is toch een ander verhaal. De expertise van Remco was zeer welkom.” Jeroens betrokkenheid bij het REM-eiland stopt niet bij het

controleren van de lasnaden en het voorbereiden van de overtocht. Hij spoorde zelfs de presentatrices op die in 1964 op het REM-eiland werkten. “Het zou leuk zijn als zij bij de opening hiervandaan een uitzending presenteren.”

Nu al hip De bovenste verdieping van het REM-eiland, het vroegere helikopterdek, is straks vrij toegankelijk en zal een prachtig uitzicht bieden. Dek twee en drie zijn gereserveerd voor een restaurant. Het onderste dek is al zeer gewild onder reclamebureaus, maar De Key wil deze verdieping een maatschappelijke functie geven. Remco: “Het had op geen betere plek kunnen staan, dit wordt absoluut een publiekstrekker.” Ook voor De Key, dat samen met andere woningbouwcorporaties 1.700 huur- en koopwoning bouwt in de Houthaven is dit de kers op de taart. Jeroen: “Net zoals strandtent Blijburg IJburg op de kaart heeft gezet, gaat het REM-eiland reclame maken voor dit gebied. Het is al hip voordat er gebouwd is.”


COACHEND

MAAR DUIDELIJK Tekst: Berber Paarlberg

Ze heeft een visitekaartje met een waterhoofd, met alle functies die ze bekleedt. Na het vertrek van Astrid Kee is Janine van Oosten sinds 1 april de nieuwe havenmeester. “Ik had het zelf niet bedacht”, zegt Janine. ‘Ik ben gevraagd na te denken om te solliciteren als havenmeester.’ In 2006-2007 was Janine als interimmanager een tijdje regiomanager West van de Nautische Sector. “Daarna ben ik weer vrolijk m’n weg verder gegaan. Tot Astrid in 2008 belde of ik hoofd Verkeersleiding wilde worden. Ik was totaal verrast en heb meteen ja gezegd; terug naar de haven kwam recht uit m’n hart.”

TERUG NAAR DE HAVEN KOMT RECHT UIT MIJN HART. Als club moet je het doen, dus als mijn collega’s er niet voor waren, had ik dat serieus meegenomen.”

Duidelijk coachen Wat haar zo trekt aan de haven? “De dynamiek, de mensen met hun vaktrots en professionaliteit, de veelzijdigheid. Er ging destijds een wereld voor me open: alle partners, processen, belangen van veiligheid, een goed verloop van de scheepvaart.” Over een eventuele sollicitatie voor havenmeester is ze tegen haar directe collega’s heel open geweest. “Daar heb je echt wat aan.

Janine heeft alle functies van Astrid Kee overgenomen. Dus is ze niet alleen havenmeester van Amsterdam, maar ook Rijkshavenmeester, adjunctdirecteur van Haven Amsterdam. hoofd Nautische Sector en directeur van het Centraal Nautisch Beheer. “Ik heb een visitekaartje met een waterhoofd”, grinnikt ze. “Coachend maar duidelijk” wil Janine in haar nieuwe functie

verbinden, samenwerken en bouwen. Iets preciezer: ze wil de verbinding van de Nautische Sector met de rest van het bedrijf versterken. De samenwerkingverbanden die er zijn, ook de regionale, wil ze verder uitbouwen. En ze wil verder bouwen aan de reorganisatie. “Aandacht voor mensen is heel belangrijk daarin”, zegt ze nadrukkelijk. “Daar kunnen we nog beter in worden.” Dat Janine voorzitter is van Group Relations Nederland, een stichting die zich bezighoudt met ervaringsgericht leren over gedrag en onbewuste processen in groepen en organisaties, zal daar vast aan bijdragen. “We zijn zo druk met alles wat op ons afkomt, dat de mensen die het moeten doen niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Het mooie van Haven Amsterdam is dat we ons daarin ook verder kunnen ontwikkelen.”

JANINE PRIVÉ Gezin: Janine (59) heeft vier (volwassen) kinderen. Vrije tijd: lezen (“Ik ben gek op Engelse literatuur”), tijd met kinderen en vrienden, voorzitter Group Relations Nederland.

Beeld: Max Dijksterhuis

“En ik ga graag terug naar Noord-Amerika, waar ik tien jaar heb gewoond.”


BEDRIJF IN BEELD

GREENMILLS

DE GROENE FABRIEK Tekst: Dave Krajenbrink

Roestvrijstalen opslagtanks aan de Kretaweg glimmen in de zon. Hier verrijst biobrandstoffabriek Greenmills, die vanaf volgend jaar op grote schaal organisch restafval en organische reststromen zal omzetten in biobrandstoffen en groene stroom. In zijn soort is deze ‘groene fabriek’ uniek in Europa.

Kaantjes en reuzel. Eigenlijk is het daar allemaal Van de restproducten die na dit proces overblijven, mee begonnen. In 1950 begon vader Bakker met wordt compost gemaakt om als potgrond te het inzamelen van vet bij slagers om er vervolgens worden verkocht. kaantjes (uitgebakken stukjes vetspek) van te maken. Droomlocatie Die activiteit groeide uit tot het familiebedrijf Noba “Complete the circle, dat is wat we hier gaan doen”, Vetveredeling dat in Europa en Azië onder andere zegt Bart Raedts, directeur van Orgaworld dat is afgewerkt frituurvet inzamelt, aanvankelijk om te gespecialiseerd in organische reststoffenrecycling verwerken in zeep en diervoeding. Maar sinds het en energie. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland verbod daarop in 2002, vond zoon Peter Bakker en Canada. Tien jaar geleden zocht Orgaworld een nieuwe bestemming voor het afgewerkte vet: tweede generatie biodiesel. de samenwerking met Peter Bakker. Zestig jaar later staat een trotse Bart: “Omdat wat Noba/Rotie doet Peter Bakker voor het tankenpark complementair is aan wat wij doen. van Greenmills aan de Kretaweg, Wij zoeken synergie met andere bedrijven COMPLETE met bijna 100 roestvrijstalen en dat komt op deze plek allemaal bij THE CIRCLE, DAT opslagtanks van 22 meter hoog. elkaar. Het is echt majeur wat we hier IS WAT WE HIER Het concept Greenmills is een neerzetten.” Bart betrok ook Cargill GAAN DOEN. gezamenlijk initiatief van Noba/ (producent in agrarische grondstoffen) Rotie Vetveredeling, Tankstorage en koelspecialist BCS bij Greenmills. Amsterdam, Biodiesel Amsterdam, Tank en Truck Het afvalwater van deze bedrijven wordt straks Cleaning Amsterdam en Orgaworld. Uit afvalresten gezuiverd in de waterzuiveringsinstallatie van van de voedingsmiddelenindustrie en afgewerkt Greenmills. Marcel Gorris, commercieel manager frituurvet wekt de fabriek straks 25 miljoen m³ biogas van Haven Amsterdam, pakt de allereerste e-mail op, genoeg om 35.000 huishoudens op groene uit 2005 erbij, waarin Peter en Bart het idee van stroom te laten draaien. Met daarnaast de productie Greenmills presenteren aan Haven Amsterdam. van biodiesel (opslagcapaciteit 120.000 ton per jaar) “Zij hadden toen al de visie om het inzamelen kunnen 250.000 auto’s van brandstof worden voorzien. van reststromen, de productie van biobrandstoffen, Ook wordt hier gft-afval en producten die over de vergisting en compostering op één plek samen houdbaarheidsdatum zijn vergist tot biogas. te brengen.


Beeld: Marco Hillen

‘

‘

Wat we hier neerzetten is echt majeur.


IN AUGUSTUS 2000 TON, IN SEPTEMBER 5000 TON EN VANAF OKTOBER 10.000 TON PER MAAND. OP 2 JANUARI 2011 WIL IK OFFICIEEL OPEN.

Beeld: Marco Hillen

Dat project wilden wij als Haven Amsterdam graag hebben. Enerzijds uit commercieel oogpunt duurzaamheid is ook voor ons een interessante markt. Aan de andere kant willen we activiteiten in de haven duurzamer maken.” Op de vraag waarom voor de locatie van Greenmills is gekozen voor de Amsterdamse haven en niet voor bijvoorbeeld Rotterdam of Vlissingen, antwoordt Peter met de armen wijd en in onvervalst Amsterdams: “Omdat ik van Amsterdam houd! Ik wilde het alleen hier, het is een droomlocatie. Tien hectare grond aan het water, wat wil je nog meer?” Peter doelt op de Hornhaven waar het complex aan ligt.

Goede huisvader Met dit gezamenlijke initiatief heeft Haven Amsterdam bedrijven binnengehaald die flink bijdragen aan de groene ambitie van het havenbedrijf, namelijk in 2020 een van de meest duurzame havens van Europa te zijn. Er wordt nu 1 miljoen ton aan groene biomassa overgeslagen in het havengebied, dat moet over 10 jaar 14 miljoen ton zijn.

Marcel: “We staan dus nog aan het begin, maar de invulling van die ambitie is in full swing. Verduurzaming is een nieuwe tak van sport en dat gaat gepaard met onzekerheden. Gaan we wel of niet over op biodiesel, subsidiëren we windmolens nu wel of juist niet, enzovoort.” Bart: “De aanleg ervan is geen sinecure. We hebben met meerdere partijen te maken en dat loopt, laten we zeggen, niet altijd even gemakkelijk. Daarom ben ik blij met de samenwerking met Haven Amsterdam. Marcel weet precies wat wij hier aan het doen zijn. Bij problemen kunnen we snel met hem overleggen.” Marcel: “Dat is ook mijn rol. Een bedrijf moet zich goed thuis voelen en geholpen worden als er iets mis gaat. We willen een goede huisvader zijn.” Vanaf juli wordt de eerste biodiesel geproduceerd, verwacht Peter. “In augustus 2000 ton, in september 5000 ton en vanaf oktober 10.000 ton per maand. Op 2 januari 2011 wil ik officieel open.” Tegen Bart: “Ben jij in juli klaar om te vergisten?” Bart krabt achter zijn oren, strakke blik op de Hornhaven, de hersens kraken. “Ja”, besluit hij dan, “juli moet lukken.”


IDENTITEITSONDERZOEK HA

HOE ZIE JIJ ONS? Tekst: Marko van Hoogdalem

V E RN I E UWEN TOT JE EEN ONS WE EG T Onze campagne met tattoos, de Havenvisie, Sail, het havenlied… Er zijn tal van manieren waarop Haven Amsterdam zich momenteel profileert naar de buitenwereld. “Maar kloppen die beelden ook met hoe wij onszelf zien? Vinden we onszelf ook zo stoer, zo Amsterdams en nautisch als in de tattoos? Zijn we daadwerkelijk zo persoonlijk met en trots op ons bedrijf? We hopen het, maar eigenlijk weten het niet,” zegt Renée, “want we hebben dat nooit echt onderzocht. Tot nu.”

IS O M A N OK EEN IE TE A R OM A F F VA LLE N

‘Wat zeg je als je op een feestje

Ieder zijn smaak

‘Loesje’ zegt ook wat

over Haven Amsterdam praat?’

Het Identiteitsprogramma, een gezamenlijk project van Communicatie en P&O, bestaat uit verschillende onderdelen. Zo hebben twee focusgroepen –met vertegenwoordigers uit elke sector en staf- al een open discussiebijeenkomst gehad over onze identiteit. “Het viel me toen op hoeveel verschillende gezichten onze club kan hebben. Het ligt er maar aan wie er tegenaan kijkt”, zegt Renée. “Dat nautische mensen onze organisatie anders zien dan de commerciële collega’s, snap ik. Maar je ziet ook verschillen in hoeverre we ons verbonden voelen met de stad Amsterdam. Of in hoeverre we onszelf als ambtenaar zien. En of dat dan positief of negatief is. Ik heb zelf bijvoorbeeld wel iets met het ambtenaarschap, omdat ik dat niet vertaal naar ‘bureaucratisch’, maar naar ‘iets doen voor de gemeenschap’. Anderen zien dat wellicht anders. Maakt niet uit,want goede, foute, sociaal wenselijke of politiek correcte antwoorden bestaan niet in deze.”

De onderwerpen die tijdens de discussiepanels naar boven kwamen, vormen een belangrijke basis voor de enquêtevragen. De meeste zijn als stellingen weergegeven waarbij je kunt aangeven hoe (on)eens je het daarmee bent. Daarnaast ondergaan enkele medewerkers nog een diepte-interview. “En er zijn nog wat kleinere dingen waaruit we ook kunnen afleiden hoe mensen tegen ons als organisatie aankijken. Ik noem maar de ‘Loesje’-spreuken die we hebben gemaakt tijdens de Middenkader-Dag.”

Dit kan zomaar een vraag zijn uit de enquête die alle medewerkers in juni krijgen. De enquête is onderdeel van een uitvoerig onderzoek naar de ware identiteit van ons bedrijf. Senior adviseur Communicatie Renée Menting legt uit.

Gewoon, dóen! In het najaar zijn de resultaten van het Identiteitsonderzoek bekend. Renée: “Ik verwacht geen revolutionaire dingen; het is eerder een belangrijke nulmeting. Dit programma moet ons vooral meer houvast geven hoe en in welke richting we het beeld over ons moeten bijsturen. Dit onderzoek helpt ons aansluiting te maken tussen wat we zeggen, wat we doen en hoe we over onszelf denken.”


SCHOTSE HOOGLANDERS EN KONIKPAARDEN

WILD GEUZENBOS Tekst: Dave Krajenbrink

Temidden van de industriële bedrijvigheid ligt een verruigd gebied waar Schotse hooglanders en Konikpaarden grazen. Dennis van Randen van Beheer Westpoort is beheerder van dit Geuzenbos. “We laten de natuur zijn gang gaan”.

Zware winter

Dennis knielt neer bij een paar groene blaadjes waar een argeloze wandelaar straal aan voorbij zou lopen. “Kijk, de orchideeën komen op.” Zijn zintuigen staan op scherp. De bruine kiekendief, een groene specht of twee parende insecten, niets ontsnapt aan zijn aandacht. Ongeveer eens per week is hij in het Geuzenbos te vinden, een natuurgebied in het Westelijk havengebied waar Schotse hooglanders en wilde Konikpaarden de dienst uit maken.

Vossengeur Ooit waren hier de slibvelden van suikerproducent CSM. De keurig naast elkaar geplante eiken en beuken herinneren nog aan het productiebos dat hier werd aangelegd. Nu mag de natuur zijn gang gaan en dat levert een prachtig wild natuurgebied op. “Ruik je die penetrante lucht? Steek je hoofd er maar eens in.” Onmiskenbaar een vossenhol, weet Dennis. Vlak voor de ingang liggen veertjes en botjes. Als civieltechnisch beheerder bij Haven Amsterdam is Dennis verantwoordelijk voor het groen in het Westelijk havengebied en coördineert hij het werk aan wegen, kabels en leidingen. “De ene keer ben ik bezig met wegreparatie, dan weer met onderhoud aan een gebouw en het volgende moment sta ik tussen de Schotse hooglanders. Het is zeer afwisselend werk.”

Aan de noordkant graast een Konikpaard aan de duindoorn waarmee het Geuzenbos in dit gedeelte overwoekerd was. Dennis: “Door de natuurlijke begrazing heeft dit gebied meer een open karakter gekregen. Dat trekt weer andere vegetatie en dieren aan. ” De Koniks en Schotse hooglanders worden niet bijgevoerd, ze moeten het op eigen kracht doen. Dennis: “Ze hebben een zware winter achter de rug, maar er is nu weer eten in overvloed.” De grazers staan onder toezicht van FREE Nature, dat ook rondleidingen door het Geuzenbos houdt. Met FREE Nature en stadsecoloog Martin Melchers wisselt Dennis informatie uit en worden begrazingstactieken besproken. “Maar we willen zo min mogelijk ingrijpen om zoveel mogelijk variatie aan flora en fauna in het bos te krijgen.” Via de paddenpoelen waar de beruchte rugstreeppad vertoeft en de door Koniks getrapte bospaadjes steken we door naar de zuidkant van het bos, waar de hooglanders grazen. De oude kleiput is nu het domein van de kuifeend, krakeend en fuut. “De maanden mei en juni vind ik de mooiste tijd”, zegt Dennis. “Dan komt alles op, nieuw groen, vlinders, vogels. Als je heel vroeg door het bos loopt en de zon komt op, weet je niet wat je meemaakt.”

Het Geuzenbos is voor iedereen vrij toegankelijk. Meer informatie over het Geuzenbos en rondleidingen:

www.freenature.nl.


Beeld: Marco Hillen

‘

‘

Dan komt alles op, nieuw groen, vlinders, vogels. Als je heel vroeg door het bos loopt en de zon komt op, weet je niet wat je meemaakt.


DE NIEUWE OR UP AND RUNNING Tekst: Marko van Hoogdalem

In februari is de nieuwe ondernemingsraad

EVEN KENNISMAKEN:

gekozen. Inmiddels zijn ook de commissies

HET DAGELIJKS BESTUUR

gevormd, de taken verdeeld en de vele

VAN DE OR

stukken gelezen. Wat het Dagelijks Bestuur betreft, is de OR up and running. Meer betrokkenheid OR-voorzitter Huib Kneepkens blikt glunderend terug op de OR-verkiezingen. “Er hadden zich 28 mensen verkiesbaar gesteld. Dat is ongeveer één op de elf, twaalf medewerkers! We hadden de OR wel twee keer kunnen vullen. Zeer uitzonderlijk, want de meeste gemeentelijke diensten kampen juist met het tegenovergestelde. Ook opmerkelijk: niemand had zich vanuit een vakbond aangemeld, er waren enkel ‘vrije lijsten’. Het is heel een diverse club geworden. Veel variatie in leeftijd, achtergrond en OR-ervaring. Vrijwel alle sectoren zijn vertegenwoordigd en we hebben zowel ‘daglichtmedewerkers’ als mensen die volcontinu draaien. Leuk.”

Iedereen actief De OR kent nu negen leden en negen plaatsvervangende leden die op basis van hun kennis, ervaring en affiniteit zijn verdeeld over de commissies ‘Organisatie’ en ‘Personeel’. “Eigenlijk zijn we gewoon met z’n achttienen”, zegt vice-voorzitter Carla Jong. “Want ook de plaatsvervangers doen OR-klussen. Daardoor is iedereen actief betrokken en kunnen we efficiënt en goed voorbereid te werk gaan.” De OR maakt zich vooral op voor de ontwikkelingen rond de verzelfstandiging, maar richt zich ook op zaken als de evaluatie van het flexwerken of de nieuwe bureaustoelen.

“Via de OR hoop ik mijn eigen betrokkenheid met de organisatie te vergroten, maar ook die van álle medewerkers. Neem de verzelfstandiging; daar is een klein clubje heel intensief mee bezig, maar het raakt ons allemaal. Dus ik maak me er sterk voor dat we daar ook allemaal voeling mee krijgen. Verder zie ik voor mezelf vooral een coördinerende taak binnen het Dagelijks Bestuur. Ik heb inmiddels het werkplan van de OR geschreven en me vooral heel veel ingelezen. Ja, het is extra werk. Ik steek er ook best wat vrije tijd in. Last but not least meldde ik me voor de OR aan omdat er zoveel leuke collega’s op die lijst stonden.Mensen die kritisch durven te zijn en meedenken. Niet zo’n wij/zij-instelling.” Carla Jong, projectmanager Milieu & Ruimte / vice-voorzitter OR


Op de kleintjes letten Een OR vol teamspirit “De OR begint bijna op een verslaving te lijken, want dit is al mijn derde termijn, waarvan de tweede als secretaris. Het is soms schipperen met tijd, omdat ik maar één collega heb waarmee ik mijn gewone taken kan delen. Maar ik vind het OR-werk gewoon té leuk. Door de OR leer je de organisatie goed kennen en ontwikkel je jezelf. Daar krijg je veel ruimte en mogelijkheden voor.

DIE KENNIS EN ERVARING GEEF IK NU TERUG. IK STREEF VOORAL NAAR EEN JUISTE BALANS TUSSEN DE BEDRIJFS-EN PERSONELE BELANGEN. Zo heb ik me de afgelopen jaren kunnen specialiseren in arbeidsomstandigheden, waaronder RI&E’s (Risico Inventarisatie & Evaluatie). Die kennis en ervaring geef ik nu terug. Ik streef vooral naar een juiste balans tussen de bedrijfs en personele belangen. En ik let graag op de kleintjes. Buiten de verzelfstandiging is er veel meer dat onze aandacht verdient.”

In andere keukens kijken “Haven Amsterdam is een mooi bedrijf dat ik nóg mooier wil maken. Binnen de OR mag ik daarover meedenken en - beslissen. Daarnaast is de OR voor mij dé manier om kijkjes in de andere keukens te kunnen nemen. Ik wil de organisatie van haver tot gort kennen. Of het nu om een andere afdeling gaat of om een andere discipline, maakt mij niet uit. Ik ben bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in de sociale kant bij een verzelfstandiging. Betekent dat ook een nieuwe CAO? Moeten we ons verdiepen in een sociaal plan? En wat voor effect heeft dat op bijvoorbeeld de pensioenvoorziening? Pensioen is iets wat voor mij persoonlijk nog heel lang niet aan de orde is, maar voor de oudere collega’s wel. Ik ben benieuwd hoe zij daarmee omgaan, wat ze belangrijk vinden. Daarom wil ik veel de organisatie in om te praten.” Roel de van der Schueren, inspecteur Gevaarlijke Stoffen & Milieu / plaatsvervangend secretaris OR

“Ik weet niet eens precies hoe lang, maar mijn OR-historie gaat behoorlijk ver. Als voorzitter is dit nu mijn tweede termijn. En ik vind het nog steeds een enorme eer om van een aantal eenlingen een sterke club te maken. Een club die alert is, goed beargumenteert, beraadslaagt en krachtig durft te beslissen. Ook al stuit je daardoor wel eens op

IK WIL DE BESTE OR BOUWEN DIE DIT BEDRIJF KAN KRIJGEN. OM DAT TE MOGEN MANAGEN IS FABELACHTIG LEUK. tegenstellingen met anderen. Maar er verandert nu zoveel en zo snel, daar moet je als OR scherp bovenop zitten. Ik wil weten welke consequenties een verandering heeft en wat dat oplevert in het belang van én de haven van Amsterdam én het personeel. Kortom, ik wil de beste OR bouwen die dit bedrijf kan krijgen. Om dat te mogen managen is fabelachtig leuk.” Huib Kneepkens, onderzoeker Statistiek & Onderzoek / voorzitter OR

Eric van der Steen, toezichthouder Port Security / secretaris OR

Beelden: Marco Hillen


NIEUWSPAGINA FOTOWEDSTRIJD 2010 Haven Amsterdam organiseert, net als vorig jaar, samen met De Telegraaf en Sp!ts een havenfotowedstrijd. Tot 23 juli kan iedereen foto’s insturen met als thema ‘Haven Amsterdam, waar werelden elkaar ontmoeten’. De twintig mooiste foto’s komen van 26 augustus tot 19 oktober als foto-expositie voor de Stopera te staan. Een vakjury kiest drie prijswinnaars. De jury bestaat uit Dertje Meijer, Johannes Dalhuijsen (chef Beeldredactie De Telegraaf) en Ans Markus (kunstenares). De winnaars krijgen hun winnende foto op canvasdoek, hun foto wordt geplaatst in de Amsterdam-bijlage van De Telegraaf en in de Sp!its en maakt onderdeel uit van de foto-expositie voor de Stopera. De winnaar van de eerste prijs mag bovendien een dag meedraaien op de beeldredactie van De Telegraaf.

ACTIVITEITEN SAIL SAIL 2010 barst los op donderdag 19 augustus met de SAIL in. Vanaf die datum staat Amsterdam 4 dagen lang in het teken van SAIL. Haven Amsterdam organiseert tal van activiteiten tijdens het evenement. Zo zal op zaterdagavond het hoofdpodium in het teken staan van het Havenlied. Op het jongerenterrein in Noord is Amsterdam te zien als havenstad. Op de Verbindingsdam worden alle ART-on-a-BOX containers tentoongesteld en uiteraard zijn er rondvaarten voor relaties en medewerkers. Hoogtepunt is de SAIL In op de donderdag. Medewerkers en familie hebben de gelegenheid om deze vanaf Times Square en vanaf het balkon op de 12e etage van het Havengebouw te bekijken.

UIT DE OUDE DOOS Deze Bolder gaat behalve naar medewerkers ook naar de gepensioneerden van het havenbedrijf. Mensen met schatten aan ervaringen, jaren aan verhalen en vol met herkenbare gebeurtenissen. Voor een nieuwe rubriek zoeken we verhalen van vroeger met een link naar nu. Heeft u iets meegemaakt wat u graag nog eens na zou willen vertellen, waar de huidige collega’s van kunnen leren, om kunnen lachen of zich in kunnen herkennen, neem dan contact op met de Bolder. Stuur uw verhaal of idee naar redactiebolder@portofamsterdam.nl of naar De Bolder, afd. Communicatie, Postbus 19406, 1000 GK Amsterdam


AGENDA

IN DE VOLGENDE EDITIE

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

Klachtenmanagement

1 - 31 Juli

Nieuw Patrouillevaartuig 1 Juli - 20 September

Havenrondvaarten Rederij der Nederlanden 19 - 23 Augustus

SAIL 2010

Terugblik SAIL 2010 25 Augustus - 19 Oktober

Foto Expositie Stopera

PERSONALIA APRIL/MEI/JUNI Havengis Nieuwe collega’s per 01.04.2010 per 01.04.2010 per 19.04.2010 per 01.05.2010 per 01.05.2010 per 01.05.2010 per 01.05.2010 per 03.05.2010 per 17.05.2010

Jan van der Plas junior havenbeambte bij de Nautische Sector Frank Vandewalle junior verkeersleider bij de Nautische Sector Wesley Koeman junior havenbeambte bij de Nautische Sector Mark Koster junior verkeersleider bij de Nautische Sector Leonie van den Beuken hoofd ruimte & Milieu bij de Sector Infrastructuur & Milieu Jeroen Oskamp medior medewerker Financiële Administratie bij de afdeling Bedrijfseconomische & Financiële Zaken Gerrie Scholtes medior medewerker Financiële Administratie bij de afdeling Bedrijfseconomische & Financiële Zaken Dimitri Meijer junior havenbeambte bij de Nautische Sector Ingrid Tigchelaar hoofd Bedrijfseconomische & Financiële Zaken

Vertrokken per 01.04.2010 per 01.04.2010 per 15.04.2010 per 17.04.2010 per 01.05.2010 per 01.05.2010 per 01.05.2010 per 01.06.2010 per 15.06.2010

Firoz Abdoel medior medewerker Financiële Administratie bij de afdeling Bedrijfseconomische & Financiële Zaken Fred Sassen medior havenbeambte bij de Nautische Sector Arjan Lijnsvelt junior verkeersleider bij de Nautische Sector John van Beckhoven sluiswachter bij de Nautische Sector Astrid Kee hoofd Nautische Sector - havenmeester / adjunct-directeur George Keet directeur RON Woody de Loos algemeen medewerker bij de afdeling Algemene Zaken Hans de Winter schipper patrouillevaartuig bij de Nautische Sector Maarten de Raadt hoofd Deelnemingen de afdeling Bedrijfseconomische & Financiële Zaken

Jubilarissen op 29.04.2010 op 01.06.2010 op 30.06.2010

Joop Irik afdeling Algemene Zaken, 25 jaar in gemeentedienst Nico Swart Nautische Sector, 25 jaar in overheidsdienst Wilko Tijsse Claase afdeling Juridische Zaken, 25 jaar in overheidsdienst

Geboren op 12.04.2010 op 07.05.2010

Jesse zoon van Marieke van der Put afdeling Juridische Zaken Elin dochter van Sacha Dieperink Nautische Sector

nieuwspagina - agenda - personalia


www.portofamsterdam.nl

Juni 2010  
Juni 2010  

Once upon a time De Bolder was a dusty block of a magazine with no style, excitement or hierarchy. We transformed De Bolder into an attracti...

Advertisement