Page 19

INTERJÚ

LIKÓ MARCELL, VAD FRUTTIK

CSAK EGY TÉSZ­TASZŰRŐ VAN A FEJEMBEN Gitáros létére jobban érdekli a rocknál az elektronikus zene, zenekarával a kettő elegyét játssza. Nemrég egy teljes remixalbumot is kiadtak korábbi dalaikból. Mindig is érdekelte a kísérletezés, most éppen Bartók-művek hangmintázásával próbálkozik. Likó Marcival, a Vad Fruttik Artisjus-díjas frontemberével beszélgettünk fesztiválokról, kedvenc zenéiről, az új album hátteréről és halálról. DSZ: Az idén 25 éves Szigeten beszélgetünk. Mit jelent számodra ez a fesztivál? Milyen élményeid kötődnek hozzá? LM: Talán az volt az első Szigetem, amikor David Bowie is fellépett – húsz éve történt, 18 múltam. Láttam itt a Foo Fighterst, a Faith No More-t, a Morcheebát és a Faithlesst is. Emlékszem, hogy akkoriban egy szpíker ment fel a színpadra bemutatni a zenekarokat: „most jön a fészlessz!” (nevet). Ezen a bulin jól be is téptem, és haverommal, Csabival ettünk valami húst, ami elképesztően sós volt. Emlékszem, hogy amikor beleharaptam, azt éreztem, hogy összeszűkül a világ. Bedugult a fülem, először feketefehérre váltott, majd kezdett elmenni a kép, mondtam is, hogy kicsit rosszul vagyok. „Gyere, ülj ide a padra!” „Oké, de hol a pad?” Addigra már nem láttam.

LM: Radiohead, Nine Inch Nails, egy Arca nevű DJ – aki a Björkkel dolgozott együtt –, Soulwax, meg a nukleáris zenéket készítő Amon Tobin. Ezek közül Arca volt igazán új, a többieket ismertem már régről.

DSZ: Mennyire vonódik be a te zenehallgatásod a Fruttik dalaiba? LM: Valamennyire biztosan. Úgy képzelem el az alkotást, hogy nem egyedül DSZ: Van még időd koncerteket nézni a fellépésetek előtt vagy után? találom ki, amit létrehozok. Csomó minLM: Végignéztem a napi programot és ezek a törökök (Gaye Su Akyol – a szerk.) den hat rám – nem csak zenék – és abból fogtak meg. A Szigeten inkább a világzene érdekel jobban. Sajnos pont úgy szokott a sok hatásból egyszer csak képződik valenni, hogy mire mi végzünk, addigra lemaradok arról, akit megnéznék. lami. A végeredmény nem én vagyok, nekem csak egy tésztaszűrő van a fejemben, DSZ: Hogy telt az idei fesztiválszezon úgy, hogy már többen házasok, gyermekes amin fennakadhat húsz deka Trent Reznor, apukák vagytok a zenekarból? tizenöt deka Thom York, öt deka Charles LM: Jól! Kitaláltam azt, hogy nem megyek el ezekkel (a zenésztársaira mutat) min- Bukowski és még sorolhatnám. den alkalommal parittyákat inni. Ha vége a koncertnek, előfordul, hogy megisszuk azt, ami maradt – vodka és kóla összeöntve, meg hasonló finomságok. Legurítasz belőlük DSZ: Nemrég részt vettél Horváth hármat, aztán kilősz az űrbe. Gergő lemezmeghallgató estjén, ahol az idén húsz éves OK Computer volt teríDSZ: Melyik a kedvenc magyar fesztiválod és miért? téken a Radioheadtől. Mikor találkoztál LM: A családias ügyek jönnek be, mint a Fishing vagy az Alterába, de inkább adott először az albummal és mit jelent szákoncertek, mint fesztiválok emelkednek ki. A Budapest Park-béli fellépéseinket külö- modra? nösen szerettem idén. LM: Amikor kijött. Ha megkérdezik, hogy melyek a kedvenc lemezeim, ezt bizDSZ: Ha mondanod kellene öt előadót, akiket az elmúlt évben nagyon sokat hall- tos az első három közé sorolom. A másik gattál és megszerettél, melyek lennének azok? kettő az R.E.M. Automatic for the 17

Dal+Szerző magazin 2017/03  

Az Artisjus ingyenes zeneipari és kulturális magazinja. Megjelenik negyedévente.

Dal+Szerző magazin 2017/03  

Az Artisjus ingyenes zeneipari és kulturális magazinja. Megjelenik negyedévente.

Advertisement