Page 1

Examen d'història

1- Pel context històric d'aquest text ens em de remuntar a 1930. On sota la dictadura de Primo de Rivera, les forces republicanes d'UGT i PSOE es van alçar i van pactar la instauració d'una república federal. Problemes diversos (malentesos militars, la nit de Sant Joan de 1926, la crisi econòmica de 1929, amb la respectiva devaluació de la pesseta més l'oposició del govern..) va deixar a Primo de Rivera sense suport militar i va dimitir el 28 de gener de 1930. El següent va ser el Pacte de Sant Sebastià, on tots els dirigents republicans volien instaurar la República i fer caure els Borbons. El 14 d'abril de 1931, Pau Casals va proclamar la República, però el Govern Provisional de la República Espanyola no estaven preparats* (es respon aquest fet a la 2ª pregunta) i van decidir deixar aquest consell Republicà exercir com a Govern de la Generalitat de Catalunya. El següent pas, era obrir camí a una nova forma d'autonomia de Catalunya.


D'aquí aquest text. El text explica per què Catalunya exigeix un altre tipus de reconeixement com a Estat, i més valoració dins l'estat Espanyol. Cita les lleis constitucionals que emparen aquesta demanda i que la fan legal. I demanen un punt d'inflexió, on cap dels dos estats surti perjudicat, mantinguen la República i la democràcia. 2- L'Estatut de Núria, (Fet a la Vall de Núria i redactat per Jaume Carner) era clar: Defensava el dret de Catalunya a l'autodeterminació i reconeixia a Catalunya com un estat autònom dins la República Espanyola. Partia de la base, de què la República seria federal per tots, i que la sobirania de Catalunya, seria només de Catalunya i del poble català. Declarava el Català com a única llengua oficial. I d'acceptar-se aquest estatut, s'instaurarien competències oficials exclusivament Catalanes en tots els àmbits: jurídics, policials, lleis, escoles i educació, sanitat, política, la banca.. etc. I la Generalitat disposaria de tots els impostos directes, emancipa'n-se així totalment de l'Estat de la República Espanyola, donant-li's els impostos indirectes bàsics. Nota; (*) Arribats a aquest punt, trobo que és interessant recordar, que l'Estat Provisional de la República Espanyola, mai va ser tan republicà com deia ser, ni volia realment un estat federal. (O bé, tenien infiltrats de dretes, que van moure fils des de dintre, per desfer la República). Possiblement, tampoc hi havia gens d'interès per derrocar els Borbons. Potser en un principi sí, però malauradament, més endavant, en les decisions unitàries importants, a l'hora de trencar l'estat i progressar, no ho van fer. O van ser infectats des de dins, per no fer-ho. Personalment crec que aquest fet és clau, per entendre tot el conflicte posterior, i el complex procés polític que va transcendir, de l'Estatut de Núria, a l'Estatut de Catalunya (400 dies després...) en el qual, després de llargues disputes, Catalunya va quedar igualment sotmesa a les lleis Espanyoles. Reduint l'Estatut de Núria, a tot el contrari del què demanaven. Catalunya no seria un Estat Autònom, si no, una "Regió" Autònoma. No existiria la ciutadania Catalana, si no, l'Espanyola. El poder no dependria del poble, si no de les Corts. El Català i el Castellà serien igualment oficials. La Generalitat no podia interferir en l'ensenyament, si no, que havia de crear centres nous per tal moció. L'Estat Espanyol assumia plena competència en la defensa, l'exèrcit, tributs, moneda, banca, legislació laboral i l'església.


L'Estatut de Núria va ser aprovat per 1.063 municipis catalans (99,9%) El 2 d'Agost de 1931, el poble Català es pronuncià a favor de l'estatut de Núria, amb un 75% de participació a favor. El 25% contrari, eren militars i burgesos, que no eren catalans. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya, va ser aprovat per les Corts Espanyoles, però no va ser acceptat pel poble català. Encara que va ser, un xic de llum, després de 400 dies d'incertesa. 3- Etapes de la Revolució Política de la 2ª República Espanyola: 1-Govern Provisional de la República Espanyola. 1931. 2- Bienni Reformista 1931-1933 Manuel Azaña guanya les eleccions, i fa reformes que posen en perill els bens de l'Església i dels burgesos, cosa que no agrada gaire a les dretes. 3- Bienni Negre (o Bienni Conservador) 1933-1935 L'Erroux i la dreta conservadora guanyen les eleccions, i desfan tota possibilitat d'evolució pel país, denegant l'anterior reforma. 4- El Front Popular (UGT i PSOE) esquerres, febrer de 1936, guanyen les eleccions per majoria històrica.

Això va desembocar en un cop d'estat el dia 18 de Juliol de 1936 de les dretes, comandat pel General Francisco Franco i els militars, que va començar al Marroc i va anar pujant. La crueltat amb la qual mataven a qualsevol que no fos de dretes va ser inhumana. Inclús mataven a militars seus, si no hi estaven d'acord. Es calcula que van morir prop de 500.000 persones. Unes 500.000 més, van haver d’exiliar-se si no volien morir. Ès coneixeria com a Dictadura Franquista, i seria la més sàdica de les guerres de la nostra història. La Guerra Civil Espanyola (18 de Juliol de 1936- 1 d'Abril de 1939). Els actes abusius i bàrbars que van cometre, encara són ferides obertes en la població Catalana a dia d'avui.


Història  
Història  
Advertisement