Page 1

EYE OPENER


Begin van Coninx Keukens in garage naast ouderlijk huis Oude Molenweg 13 in Maastricht gestart met 4 keukens en keuken in huis.

In 1973 pand aan de Rijksweg 59a Gronsveld ingericht als showroom.


De keukenvisie van “keukoloog” Hub Coninx Anno 1971: langst bestaande keukenzaak van Limburg In april 1971 stapte Hub Coninx in de keukenbranche, als een van de eersten in Limburg. “Mijn collega´s destijds: Luxbouw in de Stationsstraat in Maastricht, groothandel Ploum op het Volksplein in Maastricht, Pijls-Huls in Geleen en Zambon in Meerssen.” Andere grote namen van nu kwamen later: Pierre Horn, Goergen, Plan keukens en meer. “Sommigen claimen een oudere startdatum, maar dat kan alleen omdat de bedrijven eerder in andere branches actief waren, als aannemer, sanitairinstallateur of anders.” Bij Ploum werkte Lou Voorjans op de keukenafdeling en Eddy Willems in de centrale verwarming. Na opheffing van Ploum in de jaren ‘80 ging Lou Voorjans zelf keukens verkopen in de Plankstraat Maastricht en Eddy Willems centrale verwarming en keukens in de Sint Josephstraat in Heer. Tom Goergen begon in 1973 met de verkoop van keukens, Plan Keukens nam in de jaren ‘80 een winkel over van een aannemer en begon hier met de verkoop van keukens. Er zijn in die periode diverse keukenzaken gestart en weer opgeheven. Coninx Keukens is bewijsbaar de langst bestaande nog perfect functionerende keukenzaak van Limburg. Luxere keukens Wat luxere keukens kwamen net op in 1971. “Ik heb nog de keukens meegemaakt met granito bladen en gordijnen voor de onderkasten. Ik verkocht begin 1971 keukens met meestal een aanrecht van 170 tot 220 centimeter en een paar bovenkasten. Inbouwapparatuur was er nog niet.” Atag presenteerde in 1972 een inbouwkookplaat type 770rvs en 771rvs, samen met gasoven 1234. Siemens en AEG presenteerden


eind 1972 hun eerste inbouwapparatuur. “In die jaren verkocht ik keukens vanuit de garage naast het huis van mijn ouders. In 1973 ben ik, omdat er destijds niets te huur was in Maastricht, naar Gronsveld gegaan. Ik huurde daar een pand tegenover de kerk aan de Rijksweg. Hier bouwden we in 1976 de eerste greeploze keuken van Nederland. Die plaatsten we in de showroom en we kreeg veel bekijks. Het was revolutionair. Pogingen tot nabootsing volgden.” Eigen productie “In 1980 startten we de eigen keukenproductie in een hal aan de Industrieweg te Eijsden.Daarnaast bleven we fabriekskeukens verkopen.

We waren succesvol en daarom namen we in 1991 een grote hal op een zichtlocatie naast de autoweg A2 in gebruik. In de totale bebouwing van 1200 m² zat eerst 200 m² showroom. Deze showroom is in de loop der jaren via verdiepingsvloeren uitgebreid tot 600 m². Ons bedrijf bleef al die jaren trendsetter door de uitvinding van speciale greepuitvoeringen en dergelijke, zeker op greeploos keukengebied. We hadden ook een heel eigen visie.”


De keukenwereld is in de loop der jaren geĂŤvalueerd, met name waar het de kastfronten betreft. “In 1971 begonnen we met twee keukenmerken: Holighaus en Geba, destijds merken die garant stonden voor een goeie kwaliteit. De fronten van de kunststof keukens waren van HPL (formica). De kasten hadden 19 millimeter dikke wanden en vaste plintkasten, de eerste laden liepen nog op houten latjes. Die laden moesten af en toe met kaarsvet worden ingesmeerd.â€? In de loop der jaren zijn de plintkasten vervangen door plintpoten. De plinten lopen door onder de hele keuken. De laden zijn vervangen door rollensystemen. Wie een huis kocht kreeg met gemak wat extra hypotheekruimte voor de installatie van een luxe keuken.

HPL keukenfront van Holighaus geplaatst door Coninx Keukens. In 2015 is deze keuken 35 jaar oud!


Echter, toen de crisis uitbrak in 1979 met rente op de hypotheek van 14%, moesten de keukens goedkoper worden aangeboden. Veel fabrikanten hebben de producties aangepast en vervaardigden vooral fronten van melaminekunststof. Ontwerpprijs Deze crisis duurde niet lang. “Wij besloten in 1980 om niet mee te gaan in de grote prijsconcurrentie met marges van enkele honderden guldens. Wij gingen zelf degelijke keukens maken, die op de onderdelen waarop wij service moesten geven beduidend beter werden gemaakt. We hebben daardoor een flinke groei doorgemaakt met provinciale en landelijke bekendheid.” Coninx keukens staat voor kwaliteit, wist men. Helaas ontstond daardoor ook vaak het idee dat deze keukens niet voor iedereen betaalbaar waren. “Wij bleven echter groeien, hielden vast aan onze kwaliteitsnorm en besteedden steeds meer aandacht aan het keukenontwerp.” Dat werd in 1989 beloond met de prijs van IKM (Internationale Keuken Manifestatie) voor het beste keukenontwerp. Dat ontwerp was van Hub Coninx en Marcel Schepers. In 1991 en 1992 besteedden bladen als Eigen Huis & Interieur en VT Wonen meerdere keren redactionele aandacht aan de keukens van Coninx. “Wij werden bekend door onze mooie ronde deurpanelen in diverse kleuren bekleed met echt HPL.” De innovatie ging verder. Uittrekbare kookplaten werden in bladen aangebracht. De capaciteit groeide van vier naar zeven pitten. Meerdere openingswijzen voor greeploze keukens zijn tot op heden nog niet nagemaakt.


De keuken van vandaag Coninx keukens van vandaag zijn nog steeds van superieure kwaliteit. “Onze plinten zijn van watervast verlijmde multiplex, tweezijdig bekleed met echt HPL, in de volksmond bekend als formica. De hoekverbinding is in verstek gezet, dus u treft bij ons geen kunststof hoekjes aan, zoals bij fabriekskeukens.” “Voor alle plaatmateriaal dat door water kan worden aangetast gebruiken we watervast verlijmde multiplex. Dat geldt ook voor de bodems van aanrechtonderkasten en de kasten onder op hoogte staande vaatwassers. Bij fabriekskeukens voorzien van aluminium bodemplaten kunnen beschadigingen ontstaan door aan- en afvoer via gaten in de bodem voor leidingen voor water en afvoer, die niet meer watervast zijn. Wij bouwen een dubbele bodem in kasten waarin koelkasten of diepvriezers worden ingebouwd. Dit in verband met beluchting en ontluchting. Wij bouwen dus geen roosters in de plinten en de plafondlijsten.” “Voor de binnenkasten gebruiken wij plaatmateriaal bekleed met 160 grams melamine. Ter vergelijking: als een bouwmarkt witte meubelplaat in de aanbieding heeft, lijkt deze grijs gegolfd. Dit komt doordat er slechts 80 grams melamine op de platen zit. De fabriekskeukens gebruiken meestal 120 grams. De persing van deze platen is zodanig dat bij ons een schroef voorgeboord moet worden om een goede bevestiging te krijgen, bij een slechte persing kunt u gemakkelijk met een handschroevendraaier een schroef indraaien. Foto’s maken dit duidelijk.” Fronten Keukens met fronten van melamine kunststof en foliefronten zijn eigenlijk niet geschikt als keukenfront.


Onderstaande foto’s tonen dat. Een keukenkast is de kast die het meest met water in aanraking komt en ook de meeste geopende kast in huis. De meeste fabriekskeukens hebben zijwanden met een dikte van 16 millimeter. Vooral nu er steeds meer laden gebruikt worden, is dit te gering. Laden met een inhoudsgewicht van zeker 30 kilogram zijn eerder regel dan uitzondering en bij een mindere kwaliteit plaatmateriaal kunnen de schroeven los raken met alle problemen van dien.

Op deze foto’s o.a.: Gezwollen bodem en wanden door water. Losgeraakte hardboard rugwand. De kier ontstaat na het plaatsen van te grote spullen in de kast. Folie laat los van de deur.

Er zijn verschillende ladesystemen te koop, bijvoorbeeld van de merken Blum, Grass en Hettich. De mogelijkheid van bijpassende accessoires is een belangrijk gegeven. Ieder keukenkoper heeft thuis wel een keuken met beschadigingen aan de plaatmaterialen van de kasten, veroorzaakt door stoom of water. Wilt u dit vermijden, koop dan een kwaliteitskeuken van Coninx.


Garantie “Wij geven vijf jaar garantie op kastconstructies. Collega’s geven met gemak 10 of 20 jaar garantie. Realiseer u wel dat die garantie alleen materiaalfouten van de kasten betreft en zeker geen gebruiks-, slag-, stoot- en waterschade.” Garantie wordt deels door de fabrikant verstrekt (meestal twee jaar) en deels door de leverancier. De vraag is of de leverancier na de garantietermijn nog bestaat. “Wij kunnen u als het ware levenslange garantie aanbieden en bij klachten steeds het woord ‘gebruiksschade’ hanteren. Maar daarmee bent u niet geholpen. Foliedeuren met twee jaar garantie worden bij loslaten van de foliefronten binnen de termijn doorgaans vervangen. Echter, na twee jaar moet u als klant deze fronten steeds nieuw kopen. Dat geldt ook voor fronten van melamine. Deze kunnen echt niet tegen water en vocht. Hierop zit dan ook geen garantie, maar wordt steeds gebruiksschade aangegeven.” Probeer ons uit en u zult zien dat wij voor iedere opstelling de beste oplossing hebben zonder “passtukken” De keus aan materiaal is zo divers dat u zonder hulp hieruit niet meer een keus kunt maken.


Aandachtspunten voor een slimme koop van uw keuken De bewegende delen van een keukenkast worden het meest gebruikt van het hele huis. Daarom is het wenselijk hier goed op te letten. U kunt kijken naar de laden en de kastconstructie. Als leek hebt u geen zicht op de dikte van het materiaal, de persing en meer. De fronten kunnen van onderstaande materialen zijn vervaardigd: • Kunststof: deze zijn uitgevoerd in melamine: direct op spaanderplaat gegoten melamine kunststof. Het materiaal is poreus en kan niet tegen vlekken en water! U constateert na enige tijd al dat er stukjes uit zijn, vlekken op zitten en dergelijke. Wij namen proeven met deuren die we 24 uur deels lieten rusten in een bak vol water. • Foliefronten, onder meer de uit mdf geperste kunststof, herkenbaar aan de afgeronde deurkanten en de scherpe achterzijde bij de overgang naar de rug. Deze fronten zijn eigenlijk niet geschikt voor een keuken. Ze kunnen namelijk niet tegen water en niet tegen warmte. De fronten vertonen dan blaren of laten los. Dit kan al naar korte tijd gebeuren. De meeste fabrikanten geven twee jaar garantie, maar daarna blijft het u geld kosten om de fronten te vervangen. • HPL fronten: dit zijn fronten van zevenlaags kunststof platen met een basis van mdf. Deze fronten zijn te vergelijken met TRESPA panelen die onder andere vaak buiten aan de dakgoten, op de boeiboorden en aan de zijkanten van dakkapellen zitten. Deze zijn 20-laags, de fronten zijn water- en hittebestendig. Er kan echter een probleem ontstaan als de HPL niet tweezijdig aan de fronten zit: de fronten kunnen deze scheef trekken. Werkt u dit front af met ABS-bandjes, dus stootvast, dan zijn de fronten hufterproof. Liefst met laserverlijming van de bandjes, dus bijna onzichtbare bandjes bij dezelfde kleur.


• HPL Fingerproof middels nanobehandeling, in september 2015 als eerste bij ons te koop. Let bij de fronten van HPL of acryl op of deze eenzijdig verlijmd zijn. Dan zullen ze altijd scheef trekken. Tweezijdige verlijming is een must. Acryl fronten zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een krasvast oppervlak. Dat is zeker een pluspunt bij uw toekomstige keuken. Tweezijdig garandeert ook een recht front. Zie ons voorbeeld van een deur na een verblijf van 160 uur in een bak water. De lak op keukenfronten kan mat zijn of hoogglans. De kwaliteit van de fronten kunt u aflezen aan de zijkanten van de deuren. Zij moeten net zo glad zijn als de fronten. Let bij fineerfronten op of het hout verticaal of horizontaal zit met doorlopende houtstructuur. Maak een afspraak in onze showroom en u raakt snel overtuigd van het feit dat wij aan andere kijk hebben op de aanschaf van uw nieuwe keuken. Uw wooncomfort wordt niet alleen met een werkruimte uitgebreid, maar ook met het genoegen dat alles nu past in uw totale interieur. Ervaar onze schier onuitputtelijke mogelijkheden en andere planningsmethoden, omdat wij niet aan vaste maten gebonden zijn. Onze productie is maatwerk, de nieuwste machines in samenhang met de grote keuze van fronten, die komen uit de toppers van de Duitse keukendeuren industrie. Hier wordt voor ons per opdracht alles op maat gemaakt: breedte, hoogte en diepte bepalen wij zelf. Na assemblage in ons bedrijf hebt u een uniek product dat heel veel jaren zal meegaan. Geniet hiervan! In de loop van de jaren is ons team versterkt. Eind 2009 hebben mijn zoons Marco en Angelo keukenwebshops gebouwd in diverse landen, in Nederland onder andere


www.keukenmarkt-Nederland.nl. Vanuit onze hallen in Gronsveld worden iedere dag spullen naar heel Europa verzonden. De ontvangers profiteren van het grote aanbod, grotendeels verkregen


door zelfstandige import. Binnenkort koopt u ook via hun websites fabriekskeukens tegen voordelige prijzen. Wij leveren dan uit onze showroom via twee werkmaatschappijen keukens in iedere prijsklasse. Kortom: wij zijn klaar voor het nieuwe tijdperk. Profiteer van onze ervaring en de Coninx drive. Wij bieden u als Coninx Keukens in samenwerking met Keukenmarkt keukens aan in iedere prijsklasse.

Veel succes met de aankoop van uw nieuwe keuken wordt U toegewenst door Uw keukoloog,

Hub Coninx Tekst: Bert Salden


Veilingweg 7 | 6247 EP Gronsveld | T. 043 - 408 19 00 | F. 043 - 408 29 15 coninxkeukens@live.nl | www.coninx.nl | bedrijfsnummer 28669

Coninx Keukens brochure 2015  
Coninx Keukens brochure 2015  
Advertisement