Page 1

I N S I D E I N F O R M AT I O N Stories for home and garden ©  RECHTS VAN DE KERK

© TRADEWINDS

© MEUBILI

VIER TRENDKAMERS KLEUR ALS RUSTBRENGER TIPS VAN FREDERIK SCHIEMSKY GEUR VOOR JE INTERIEUR

02 03 04 05

©  MIRA ZELE

BLOEMLEZING VAN DE TOPSTUKKEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN PLATTEGROND OPKOMEND ONTWERPTALENT

06 07 08 10

©  RECHTS VAN DE KERK

SMULLEN MET JE OGEN LEZINGEN DOOR PROFESSIONALS SPECIALISTEN MET KWALITEITSLABEL VERDWALEN IN DE SHOPPINGZONE

11 12 13 14

JE UNIEKE WOONVERHAAL BEGINT BIJ INSIDE OUT Op een vernieuwende manier in- en outdoor bij elkaar brengen. Dat is het hoofddoel van Inside Out. Het gloednieuwe woonevent wordt er een waar jong en oud, professionals en niet-professionals, trendsetters en liefhebbers van de tijdloze look bakken inspiratie opdoen voor binnen, buiten en zwembaden.

Op Inside Out krijg je een unieke kans om te zien hoe professionals inspelen op de huidige en toekomstige tuin- en interieur­ trends. Maar liefst 125 deelnemers brengen op 27 000 m2 het neusje van de zalm uit de woonwereld – voor zowel binnen als buiten. HOME IS WHERE YOUR STORY BEGINS In 2017 staat het vast dat je voor een unieke interieurlook gaat. En alles wat je daarvoor nodig hebt, vind je op Inside Out. De zorgvuldig geselecteerde stands tonen alle nieuwigheden en highlights uit

de woonwereld om je leefplek helemaal naar je hand te zetten. LIFE IS BETTER BY THE POOL Daarnaast vind je op het event ook net dát wat je zocht om je buitenomgeving in harmonie te brengen met je interieur. Want de tuin is allang geen lapje grond meer dat toevallig naast je huis ligt, maar een logisch verlengstuk van je thuis. Een groene plek die je uniciteit weerspiegelt en je persoonlijke DNA draagt. De aandacht gaat daarbij niet alleen naar tuinen en woonkamers, maar ook naar het stadsbalkon en zwembaden.

HIPPE TRENDKAMERS Je ontdekkingstocht door de verschillende Rooms brengt je onder meer langs de inspiratiezone. Dankzij de moodboxen die van top tot teen werden aangekleed volgens de nieuwste trends, krijg je hier een idee van hoe de hipste interieurs van dit moment er uitzien.

Your home should tell the story of who you are, and be a collection of what you love. Nate Berkus PROFESSIONELE TIPS Heb je ondanks alle inspiratie toch nog een duwtje in de rug nodig? In The Battle, Room 4, geven designers en architecten advies. Je kunt hier ook workshops of lezingen volgen. Over kleuren bijvoorbeeld, en hoe die je emoties en gedrag bepalen. Maar ook geurcoaching en interieurstyling komen aan bod.

©  FOREST AVENUE

©  MIRA ZELE


I N S I D E I N F O R M AT I O N

2

© DURLET

VOOR AF

COMMUNITY EVENT Vandaag geloven we niet meer in de grote verhalen, maar wel in de kleine verhalen, in de mensen rond ons die we kennen en vertrouwen. We geloven in de informatie die we delen om onze communities, de mensen waar we affiniteit mee hebben, uit te breiden. De bezoekers en exposanten van Inside Out, het nieuwe event voor interieur, tuin en zwembad, vormen samen ook zo’n gemeenschap. Over de grenzen van leeftijd, geslacht of afkomst heen delen ze een liefde voor alles wat te maken heeft met hun leefplek. Inside Out belooft dan ook een echt community-event te worden waar je niet alleen die spullen kunt kopen die je al lang zocht, maar waar je ook gelijkgestemden treft en advies inwint van geëngageerde deskundigen. En dat advies gaat heel breed: van de pure tuin- en interieurvragen over kleurcoaching tot zelfs tips voor een unieke geurbeleving. De indeling van de hallen, of Rooms zoals wij ze liever noemen, weerspiegelt de community feeling. Op Inside Out volg je niet gewoon de platgetreden paden, maar ga je op ontdekkingstocht langs de verschillende, zorgvuldig geselecteerde standen die als puzzelstukjes in de ruimte verspreid liggen, maar toch mooi in elkaar passen. En net als puzzelstukken vertonen ze allemaal een eigen ‘kleur’ — met extra aandacht voor de originele aankleding — terwijl ze allemaal samen een volledig, perfect in elkaar passend plaatje opleveren. Om je beleving helemaal af te maken, krijg je op Inside Out ook boeiende verhalen voorgeschoteld. Dat kunnen visuele stories zijn, zoals de voorstelling van de trends in de knap uitgewerkte moodboxen, of verbale: lezingen over acutele thema’s rond tuin en interieur. Be there or be square! Harry Vanhoyweghen Organisator Inside Out

DE LAATSTE INTERIEURTRENDS TASTBAAR VOORGESTELD

BINNENKIJKEN IN VIER TRENDKAMERS

Op Inside Out ontdek je de trends op woongebied in vier kamers, ingericht door het creatieve agentschap King George — specialisten op het vlak van interieur en design. Een voorproefje van wat je op de beurs mag verwachten door bezieler en ‘woonconnaisseur’ Nicolas Block.

“De trends in de woonwereld komen en gaan steeds sneller”, zegt Nicolas Block. “Nu de modewereld niet meer denkt in seizoenen, moeten ook de interieurmerken snel evolueren. De mode- en designwereld zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. Een eerste opvallende trend met knipoog naar de fashionwereld is het gebruik van rijke stoffen als fluweel in diepblauw, smaragdgroen … De trendroom ‘Fluweel Touch’ presenteert interieurideeën met zware stoffen in donkere kleuren, rijk behang, zachte texturen …”

VAN AFRIKA TOT IN AMERIKA

YIN EN YANG

BUITEN OF BINNEN, OF ALLEBEI

“De Scandinavische trend begint langzaam plaats te maken voor Aziatische invloeden”, gaat Nicolas Block voort. “Japans design heeft trouwens heel wat gemeen met dat van het Hoge Noorden. Alleen is de Aziatische traditie nog ouder en rijker, en wordt er nog meer nagedacht over mens en natuur. Het is die combinatie die we meer en meer zien terugkomen: design dat niet alleen ontworpen wordt voor zijn esthetische waarde, maar ook voor zijn vermogen om de mens letterlijk of figuurlijk in balans te brengen. In de trendbox ‘Feng Shui’ tonen we een interieur dat heel zen oogt met heel wat voorbeelden van fabrikanten die zich duidelijk door de Aziatische cultuur lieten inspireren.”

“Uiteraard kunnen we niet anders dan op Inside Out ook stil te staan bij de outdoortrends”, vindt Nicolas Block. “Ik spreek eigenlijk niet graag meer over een trend, want buitenbeleving is een vaste waarde geworden in ons dagelijkse leven. Waar vroeger de plastic tuinmeubels in mei van stal werden gehaald om dan eens in juli te kunnen barbecuën, is de tuin vandaag een volwaardige kamer waar we het hele jaar door onthaasten. In de trendroom ‘Inside Out’ tonen we de bezoekers hoe binnen en buiten in elkaar overvloeien, en hoe onze buiteninterieurs ons toelaten om het hele jaar door van ons stukje groen te genieten. Wie hip wil zijn, ontvangt zijn vrienden niet meer rond het kookeiland, maar rond de buitenkeuken met vuurpit.”

Ook het Zuiden krijgt een plek in onze interieurs. Nicolas Block: “Groenbeleving en tropische planten zijn al een paar jaar een hit in onze woningen. De nieuwste trend is nog exotischer en nog fleuriger met een mix van Afrikaanse, Arabische en Zuid-Amerikaanse invloeden. Een smeltkroes van kleuren, materialen en vormen. Denk aan het gebruik van ambachtelijk geweven riet, uitgesproken kleuren als felgroen en oranje, dierenhuiden, tropische bloemen …”

Alle King George Trendrooms vind je in Room 4, The Battle. Meer info: www.kinggeorge.land

COLOFON Artexis Easyfairs nv Maaltkouter 1 9051 Gent www.inside-out.gent Redactie: Siska Verstraete Vormgeving: Filip Erkens

© UMBRIS


I INNSSI IDDEE I INNFFOORRMMAATTI IOONN

33

DE KLEUR VAN

WELZIJN

We streven vandaag bewust naar een optimale gezondheid en naar wellbeing. Hoe vertaalt zich dat nu naar onze interieurs en ons kleurgebruik? De trendwatchers van Color Passport, een internationaal en multidisciplinair team van kleurexperten, geven uitleg.

© LEVIS

Onze visie op de natuur is de laatste jaren aan het evolueren. Waar we vroeger een groene omgeving zagen als een plek om te ontsnappen aan de drukte, een vorm van escapisme dus, gaan we vandaag op zoek naar een compromis of balans tussen mens en natuur. We beseffen dat we als mens een impact hebben op de natuur, maar we willen die impact zo beperkt mogelijk houden.

bewuster te worden van het moment. De tinten die passen bij deze trend zijn gedempte, natuurlijke kleuren als frisgroen en warme aardetinten, gaande van een lichte kleikleur tot aardebruin. Een zacht zonnig geel en mistige lila’s combineren hier perfect mee. En donkere grijsnuances geven een mysterieuze touch aan het geheel.

DUURZAAMHEID IN DE GENEN

©  BLUM / ORGALUX

Bij het beperken van de negatieve impact gaan we vandaag een stukje verder dan vroeger. Het concept van upcycling bijvoorbeeld wordt herbekeken. Kapotte toestellen of afgedankte materialen een nieuwe functie geven blijft een mooi initiatief, maar volstaat niet. En een nieuwe keuken realiseren op basis van gerecycleerd plastic is het probleem alleen maar uitstellen. Meer en meer gaan we daarom op zoek naar nieuwe materialen en technieken die het milieu zo min mogelijk belasten. Zo stelden studenten van de kunstacademie in Praag onlangs innovatieve materialen voor op basis van pitten van vruchten. Bedrijven als Lego zijn van plan om af te stappen van plastic. Verantwoordelijk gedrag op het vlak van duurzaamheid is een deel van ons DNA geworden. Onbezonnen consumptie wordt beschouwd als very unclassy. RUSTBRENGENDE KLEUREN Hoe vertaalt die evolutie zich nu in ons interieur? Om te beginnen beschouwen we de tuin als een verlengstuk van onze woning. De wanden worden glazen muren, de vloer loopt door naar buiten. We geven onze tuin ook graag een Japanse touch met waterpartijen, wandelpaden en opvallend rode accenten die je afleiden van je buzzing gedachten. Ook binnen creëren we rust. Tactiele texturen, zachte vormen, geluidsabsorberende materialen en een sobere inrichting nodigen uit om even te verpozen en je

© IN2WOOD

Verantwoordelijk gedrag op het vlak van duurzaamheid is een deel van ons DNA geworden.

Meer info: www.colorpassport.com. Mis ook de lezing van Color Passport niet op maandag 13 maart tussen 18.30 en 20.30 uur in Room 4, The Battle (zie ook p. 12).


I N S I D E I N F O R M AT I O N

VA N I N T E R I E U R A R C H I T E C T

TIPS

FREDERIK SCHIEMSK Y ÉÉN  DENK VAN GROOT NAAR KLEIN

Je wilt je interieur wel wat gezelliger maken, en beter afstemmen op de trends van vandaag. Maar hoe begin je daar nu aan? De eerste stap is natuurlijk een uitstapje plannen naar Inside Out, waar je niet alleen inspiratie opdoet, maar ook concreet advies krijgt van professionals. Interieurarchitect Frederik Schiemsky van IA Interior Architects — bij fans van tv-programma’s als Huizenjacht en De Inrichters doet zijn naam zeker een belletje rinkelen — geeft je alvast deze 6 gouden basisregels mee voor een geslaagd resultaat.

First things first: bepaal bij het inrichten eerst de belangrijkste functies van de woning. Wat wil je waar doen? Denk dan aan de concrete feiten waar je rekening mee moet houden. Hoeveel personen moeten er aan de eettafel kunnen aanschuiven? Hou je dan pas bezig met de aankleding en de sfeer die je in je interieur wil scheppen, om als allerlaatste je hoofd te breken over de kleine details.

TWEE  KIES BIJ BELANGRIJKE ZAKEN VOOR FUNCTIE BOVEN VORM Besteed bij de essentiële elementen in je huis — keuken, badkamer, bed — vooral aandacht aan het goed functioneren ervan, veeleer dan aan de vorm. Je hebt ze per slot van rekening elke dag nodig. Voor de kleinere details mag je de vorm dan weer laten voorgaan op het functioneren.

DRIE  BRENG KUNSTWERKEN AAN Vergeet niet om je ruimtes op een esthetische manier te vullen met kunst. Of dat nu gaat om kunst met kleine of grote K maakt niet zoveel uit, zolang je de grote, monotone muuroppervlakken maar op een decoratieve manier breekt.

VIER  BEPERK JE TOT DRIE EYECATCHERS PER KAMER Blikvangers in de vorm van een bijzonder materiaal, een originele kleur of een uniek accessoire geven je interieur karakter en persoonlijkheid. Overdrijf daar echter niet mee. Meer dan drie eyecatchers in een ruimte resulteert in een druk en onoverzichtelijk geheel.

VIJF  GA VOOR UPLIGHTERS De meeste mensen kiezen voor hanglampen om hun ruimtes te verlichten. Toch zijn uplighters vaak een betere optie. Het plafond fungeert namelijk als een groot reflectievlak dat het licht weerkaatst, wat je een grote lichtwinst oplevert.

ZES  HOU REKENING MET DE REFLECTIE VAN KLEUREN Als je een opvallende kleur wil aanbrengen op een van je muren, vergeet dan niet dat die kleur een invloed zal hebben op de andere muren. Schilder je bijvoorbeeld een zijwand in felrood, dan zullen de andere wanden in de kamer lichtroze lijken door de reflectie van de tint.

© HAY

4


I N S I D E I N F O R M AT I O N

5

BIJ DE NEUS GENOMEN

ADVIES IN REAL LIFE DOOR FREDERIK SCHIEMSKY Op 11, 12, 18 en 19 maart kun je met je plannen en/of interieurproblemen langsgaan bij Frederik Schiemsky in Room 4 The Battle. Aan de hand van meubels van Hay en accessoires die verkrijgbaar zijn op de standen van het event toont de interieurarchitect in real life hoe je je ruimte het best kunt inrichten. Onder leiding van de interieurarchitect plaatst een team van mensen de meubels en accessoires namelijk op een podium in de ideale opstelling. Hierdoor krijg je meteen ook inzicht in het ontwerpproces van een interieurarchitect. Ook kleuren en afwerking komen aan bod. Schrijf je in voor deze unieke kans via de website www.inside-out.gent en breng je plan mee.

als interieurelement

A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS GRATIS INTERIEUREN TUINADVIES Naast Frederik Schiemsky staat In Room 4 - The Battle nog een leger van designers en architecten klaar om jou te helpen. Hoe breng je meer licht binnen in je huis? Hoe maak je de woonkamer gezelliger? Welke planten kies je het best voor een kleine, onderhoudsvriendelijke stadstuin? Onze professionals zetten je op weg! ö Designtips krijg je van Kris Stoop (Studio Stoop), Severine De Wulf (Ginger), Hilde De Rore (De Interieurdokter), Catherine Meunier (Metamorfhome), Sofie Notteboom (Styling Sofie Notteboom) en Manou Rottiers & Pia Pavlin (Style at Home). ö Voor kleuradvies kun je terecht bij Color Passport. ö Moonwood vertelt je alles wat je moet weten om een aangename geurbeleving te creëren. ö Tuinarchitect Kris Verleyen staat je met raad en daad bij om jouw groene droom te realiseren. De persoonlijke sessies duren 20 minuten en zijn gratis. Schrijf je wel vooraf in via www.inside-out.gent.   

Wie een aangename sfeer wil creëren, besteedt vandaag niet alleen aandacht aan de meubels, accessoires, verlichting en kleuren, maar ook aan de geur die in de ruimte hangt. Philippe Maenhout van Moonwood, een bedrijf gespecialiseerd in geurmarketing, vertelt waarom.

Hoe komt het dat geur zo belangrijk is in een ruimte?  “Geuren zijn heel primair, sterk verbonden met je onbewuste. Ze sturen je emoties aan. Een aangename geur geeft je humeur een flinke boost. Via geur kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen zich ergens goed voelen. Veel winkels maken daar al gebruik van. Ze verspreiden in de showroom een parfum waardoor mensen wat langer blijven hangen, makkelijker tot een aankoop overgaan of sneller terugkomen. Via geur kun je ook angst en stress verminderen. Vandaar dat ook heel wat zorgcentra en ziekenhuizen gebruik maken van geurverspreiders.” Heeft het ook zin om in je eigen interieur aandacht te besteden aan de geurbeleving?  “­Absoluut. Geuren kunnen je helpen om helemaal te ontstressen. Onze geurverspreiders zijn voorzien van een timer. Je kunt de toestellen zo instellen dat je, wanneer je thuiskomt, meteen wordt ondergedompeld in een ontspannen, aangename sfeer.” Meer info: www.maenhout-nv.be/moonwood

Welke geuren helpen om je humeur een boost te geven?  “In de zomer is het fijn om je te omringen met mediterrane geuren, zoals vijgen, sinaasappel en zeezout, of met tropische aroma’s als kokosnoot en bergamot. Die brengen je meteen in vakantiestemming. In de winter gaat de voorkeur naar zwaardere, zoetere geuren als patchoeli, amber, leer … Je kunt ook een kerststemming creëren met houtnoten en kaneel.” Is het wel gezond om een geur te verspreiden in je huis?  “We leveren toestellen die op een heel gedoseerde manier geur verspreiden. Voor onze aroma’s werken we bovendien met bijzonder zuivere ingrediënten die we halen in Grasse, een stad in Zuid-Frankrijk die bekendstaat als de parfumstad. We leveren trouwens onder meer aan zorgcentra en ziekenhuizen. De gezondheidsnormen liggen daar heel hoog. En onze producten beantwoorden vanzelfsprekend aan die strikte normen.”

GRATIS GEURADVIES In Room 4 - The Battle geeft Moonwood elke dag van het event gratis advies over geurbeleving. Schrijf je in via www.inside-out.gent.

©  STYLE AT HOME


I N S I D E I N F O R M AT I O N

6

DE FINE- FLEUR OP INSIDE OUT bloemlezing van de topstukken

1

BUI TEN(GEWOON) DESI GN

Bank Palissade van Hay bij Ydee

Voor hun nieuwste tuincollectie gingen de broertjes Ronan en Erwan Bouroullec de mosterd halen bij houten omheiningen — palissades. Hoe eenvoudig de tuinmeubels er misschien ook uitzien, de sterdesigners deden er wel twee jaar over om de collectie helemaal op punt te stellen. Het knappe aan de ontwerpen? De eenvoud en het samenspel van hoeken en rondingen. De reeks is verkrijgbaar in drie kleuren: olijfgroen, lichtgrijs en antraciet.

[ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 113-11]

Meer info: www.ydee.be

4 DAGE L IJKS E OB JE C T E N AL S KU NST De sculpturen van Kim De Ruysscher beelden op een realistische manier banale voorwerpen uit als een voetbal, een kussen, een tube tandpasta, vuilniszakken of een rol toiletpapier. Daarmee leunt de Belgische kunstenaar wat aan bij grote namen uit de popart als Claes Oldenburg of Jeff Koons. Het grote verschil is dat Kim De Ruysscher niet met gips of kunststof werkt, maar met marmer. De robuuste tijdloosheid van die edele kunststeen doet je stilstaan bij de vergankelijkheid van de getoonde objecten. Meer info: www.kimderuysscher.com. Marmeren sculpturen van kunstenaar Kim De Ruysscher [ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 127-01]

Opbergsysteem Ossa van Functionals bij four rooms [ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 127-07]

2 Zitelement Puffone van Gart Creative Lab bij S.It [ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 122-10]

M AX IMA LE F L EXI BI LI TEI T, ­ M IN IMA LE IN S PANNI NG Ossa is niet alleen de naam van de straat in Berlijn waar ontwerpers Geckeler Michels wonen, maar ook van het modulair opbergsysteem dat het duo ontwierp. Dankzij het flexibele systeem, geïnspireerd op verhuisdozen, kun je met weinig moeite een leuke en functionele opstelling maken. De bodem van de ene module klikt namelijk vast in de bovenkant van de andere module, zonder dat je schroeven hoeft te gebruiken. De modules van duurzaam staal zijn verkrijgbaar in wit, Parallel (een soort groengrijs) en donkergrijs. Ook leuk als room divider. Meer info: www.fourrooms.be.

3 LOUNGEN I N ST IJL Puffone, een ontwerp van Gart Creative Lab, is volledig gevuld met minibolletjes van kunstschuim. Zodra je erin gaat zitten, past de poef zich aan de vorm van je lichaam aan. Dat levert een heel ergonomisch zitje op dat je bovendien makkelijk kunt verplaatsen. Extra pluspunten van Puffone zijn het uitgebreide kleurenpalet, de onderhoudsvriendelijke, weerbestendige stoffen en de aantrekkelijke prijs. Om in je buitenkamer of tuin een instant vakantiegevoel op te roepen. Goed om te weten: de poef is exclusief verkrijgbaar bij S.it, een nieuw Belgisch designlabel. Meer info: www.sit-design.be.


City pool concept en Iglusauna van Relex [ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 108-09]

5

VetSak van Ryan Buda bij Hoom [ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 125-10]

VE T CO O L

6

Luxueus loungen, dat kan in de VetSak, een zitzak ontworpen door de Zuid-Afrikaanse ontwerper Ryan Buda. De binnenkant van de lounger bevat een soort traagschuim, een materiaal dat zachter wordt door lichaamswarmte en maar langzaam naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. De hoezen zijn dan weer gemaakt van superzachte stoffen als ribfluweel. De zitzak bestaat ook in een onweerstaanbare langharige, fluffy versie. Probeer hem zelf eens uit op de stand van Hoom. Op eigen risico, want wie er eenmaal in zit, wil er nooit meer uit.

TWEE K E E R GE NIE T E N Heb je maar een klein tuintje of terras? Dat betekent niet dat je je de rust en het cachet van een zwembad hoeft te ontzeggen. Relex pakt namelijk uit met een modern city pool concept: een klein stadszwembad dat in elke tuin tot zijn recht komt. Wie over wat meer vierkante meter buitenruimte beschikt, kan bijkomend een Iglusauna overwegen. Die sauna, die zijn oorsprong in het Hoge Noorden kent, roept een echt één-met-de-natuurgevoel op. Ideaal om lichaam en ziel helemaal tot rust te laten komen in je eigen tuin.

Meer info: www.hoomdesign.be.

Meer info: www.relex.be

FRI S ALS EEN Z EEBRI ES De nieuwe zomercollectie van Dedon laat het nu al wat zomeren in je tuin. Zo is er de elegante buitenstoel Dean, ontworpen door de Franse designer Jean-Marie Massaud, die de gestroomlijnde look van een zeilboot meekreeg. De ziteilandjes Brixx van Lorenzo Bozzoli ogen dan weer heel speels. De geometrische modules zijn volledig bekleed met stof en aan alle kanten even mooi afgewerkt. Je outdoor zithoek samenstellen wordt zo een beetje als Tangram spelen. Meer info: www.rechtsvandekerk.be

Stoel Dean en zitsysteem Brixx van Dedon bij Rechts van de kerk [ROOM 1, THE PUZZLE, STAND 117-01]

7

SC

E H

E D ab

B

K I L

A

H C

L R e T E Th in

M R

N E

Vraag je je soms af waarom de ene fauteuil 100 euro kost en de andere 1000? Pure willekeur, of is er meer aan de hand? Veel heeft in elk geval te maken met de grondstoffen waarmee de producten tot stand komen — leer is vanzelfsprekend veel duurder dan stof bijvoorbeeld — en de technieken die daaraan te pas komen — arbeidsintensief, maar kwaliteitsvol handwerk tegenover snelle machinale fabricage. In The Lab, het atelier van Inside Out, lichten we alvast een tipje van de sluier. De professionals van Collstrop, specialist in tuinhout, Vinco Interior, verdeler van kwaliteitsmeubilair, en Cosylook, specialist in slaapcomfort, wijden je er namelijk in het productieproces van bepaalde stukken in. Ze vertellen je meer over de kwaliteit en waar je op moet letten bij de aanschaf. Bovendien lichten ze de prijzen van bepaalde stukken toe, beantwoorden al je vragen en geven waar nodig gepast advies. Room 5, The Lab

©  COSYLOOK / SCHRAMM


I N S I D E I N F O R M AT I O N

OUR PART NE R:

9


I N S I D E I N F O R M AT I O N

OPKOMEND

LAUREATEN WEDSTRIJD JONGE TUINEN INTERIEURONTWERPERS

ONTWERPTALENT Inside Out geeft aanstormend talent van eigen bodem graag een duwtje in de rug. Dat doen we onder meer door een wedstrijd te organiseren voor jonge interieur- en groenarchitecten. Siska Dekeyser (SIDE-interieur) en Jean-Jacques Lobbes overtuigden de jury met hun frisse ideeën.

Midden in het centrum van grote steden bevinden zich nog heel wat mooie ruimtes die dienst doen als stock of zelfs gewoon leeg staan. Zonde, want de ruimtes zouden een ideale uitvalsbasis kunnen vormen om het bruisende stadsleven te verkennen. Van dat gegeven zijn we uitgegaan voor onze interieur- en tuinwedstrijd. We vroegen de jonge ontwerpers om een leegstaande ruimte in Brugge, gelegen boven een winkel in de Steenstraat, om te vormen tot een hippe Airbnb. Omdat de Airbnb bedoeld is voor gasten van over de hele wereld, moest de ruimte een tijdloze en toegankelijke logeerplek worden, geschikt voor zowel junior als senior. Andere eisen: er moest een kitchenette aanwezig zijn, een eetzone, een zithoek, een badkamer en een slaaphoek voor twee volwassenen met eventueel twee kinderen. BRUGSE SCONE Het interieurontwerp dat het meeste indruk maakte op de jury — bestaande DE BRUGSE SCONE uit Nicolas Block (King George), Sylvie

Buydaert (Artexis Easyfairs), Iris Dryepondt (Interieurarchitecte Au Zenith), Laurence Machiels (groenjournaliste en tuinexperte), Olivier Standaert (groenen landschapsarchitect), Harry Vanhoyweghen (head of event Inside Out) en Steven Vercruysse (Tradix) — was het project Brugse Scone van Siska Dekeyser (SIDE-interieur). Centraal element in het ontwerp van Siska staat de schuine wand van multiplex, die een ruimtelijk gevoel oproept zodra je de Airbnb binnenkomt. De schuine wand laat het licht ook toe om tot heel ver door te dringen in de ruimte. De vele wittinten vergroten de luchtige, heldere sfeer die hier hangt nog. Ondanks de wittinten voelt de ruimte niet koud aan. De tint bevat namelijk een kleine toets rood (0502 - Y07R van het NCS-systeem) die meteen ook mooi harmonieert met het groen op het terras. In de schuine wand zitten de functionele ruimtes subtiel geïntegreerd. Naast een badkamer en toilet is er achter de wand ook nog plaats voor de klapstoelen en reiskoffers. De

ingebouwde zitbank maakt het ontwerp helemaal af. VERTI CALE Jean-Jacques Lobbes ontwierp volgens de jury de mooiste daktuin in samenwerking met Buro Buiten, The Garden Collective en Oak Interieur. In zijn project, Verti Cale, loopt het keukenblok door tot op het terras, waardoor de daktuin een verlengde vormt van de binnenruimte. In het buitenblok zit een grillelement geïntegreerd, zodat je op een warme zomeravond buiten kunt koken. Vanop het terras kom je via een bloktrap in het tuindeel, waar een pad van stapstenen je naar een zithoek met vuurschaal leidt. Hier geniet je maximaal van de ochtend- en middagzon. De beplanting bestaat uit wintergroene struikvormen met hier en daar een meerstammige struik die boven de wintergroene struikvorm uitkomt. Die zorgt niet alleen voor een gevoel van geborgenheid, maar ook voor een gefilterd beeld van de omgeving. 1

De twee winnende ontwerpen werden waarheidsgetrouw uitgewerkt in Room 4, The Battle. Je kunt er de originele, verfrissende ideeën van de ontwerpers dus met eigen ogen zien, voelen en uitproberen.

BRUGSE SCONE

visualisatie: vogelperspectief

VERTI CALE

visualisatie: zicht op daktuin met serre

visualisatie: zicht op de achtergevel

visualisatie: zicht vanuit de woning

10


I N S I D E I N F O R M AT I O N

L A AT J E V E R W E N N E N D O O R D E

Happy Food Family INSPIR ER ENDE CATER INGPU N TEN

Inside Out vergeet natuurlijk ook de innerlijke mens niet. Op drie plekken leggen de gezinsleden van de Happy Food Family je op culinair vlak in de watten. En Inside Out zou Inside Out niet zijn, mochten de cateringpunten niet bijzonder inspirerend zijn aangekleed. Geef dus ook gerust je ogen de kost terwijl je aan het smullen bent van de heerlijke gerechten.

Sister Kitsch Aan de ingang van Room 1, The Puzzle word je verwelkomd door het kleine zusje van de Food Family, dat wel van een beetje kitsch houdt. Je vindt hier dan ook glittertapijten, dieren van polyester en een levensgrote boom. Behang met Afrikaanse print van Arte, verlichting van L’Ombre en meubels van Extremis maken het plaatje af. Maar ook al heeft Sister Kitsch een zwak voor glitter en decadentie, op culinair vlak houdt ze het sober en gezond met maaltijdsalades als ‘Waldorf meets Gentse Waterzooi’ of een klassieke caesar salad, telkens begeleid van een groot stuk Turks brood. Als afsluiter kun je een ‘Pineapple Delight’ bestellen, een heerlijk dessert met ananas en mascarpone.

Brother Gold Ook grote broer Brother Gold is dol op glamour. Het centrale cateringpunt werd aangekleed met goudkleurige doeken en zwarte meubels. Je ontdekt hier ook de meubels van Bristol, de verlichting van D’haenens en het behang van Arte. In dit restaurant met bediening bestel je de betere vlees-, vis- en vegetarische gerechten als mi-cuit van zalm, gelakte varkenswang en toast champignon.

King George Café The king of the castle kan zich natuurlijk niet onbetuigd laten. Naast de inspiratieboxen zorgt het creatieve agentschap King George uit Sint-Niklaas in Room 4, The Battle ook voor een hippe bar, het King George Café. Het wordt een belevingsplek dat net als zijn grote broer, het King George Café in Sint-Niklaas, een bijzondere inrichting zal meekrijgen met een knipoog naar zomerkampen. Je zult hier niet alleen een hapje kunnen eten, maar ook rondneuzen tussen de vele verrassende accessoires. Geniet hier van een kopje dampende koffie in barristastijl, een kannetje exotische thee, een vers glas vruchtensap of knapperige gourmetpannini’s en dito salades.

Mother Love La mama ziet er tot slot persoonlijk op toe dat niemand met een lege maag blijft rondlopen. Met haar mobiele cateringkar rijdt Mother Love door alle Rooms, om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.

11


I N S I D E I N F O R M AT I O N

12

V E R H A LE N VO O R VO LWA S S E N E N 4 lezingen door professionals voor professionals

Wat zijn de nieuwste internationale trends op het vlak van urbanisatie? Hoe gaat een landschapsarchitect te werk? Hoe vergroot je de ruimtebeleving via geuren? De sprekers op de Inside Out-lezingen vertellen je er alles over. Omdat niemand beter is geplaatst om informatie te geven over de interieur- en tuinwereld dan de vakmensen zelf, die zich dag in dag uit met de materie bezighouden, vroegen we vier professionals om een lezing te houden op Inside Out: Yasmijn Soete (Color Passport), Steven Delva (landschapsarchitect), Jeroen Beekmans (mede-oprichter Pop-Up City) en Kubieke Ruimte.

HET LANDSCHAP ALS UITING VAN CULTUUR

WELLBEING VIA KLEUREN

Steven Delva

COLOR PASSPORT

Yasmijn Soete

DELVA LANDSCAPE ARCHITECTS

Voor groen- en landschapsarchitect Steven Delva is het landschap een afschrift van onze geschiedenis, een uiting van cultuur die bepalend is voor de identiteit van de bewoners. Het is ook een oneindige bron van energie en inspiratie, en staat voor het verlangen van de mens naar vrede, veiligheid en schoonheid. Wat Delva vooral wil bereiken met zijn groenontwerpen, is de belevingskracht van het landschap versterken. Hoe dat concreet in zijn werk gaat, toont de architect in zijn lezing aan met behulp van concrete realisaties en recente projecten. Een van die projecten is de Ceuvel in Amsterdam, een voormalige scheepswerf die wordt getransformeerd tot een zuiverend park en een broedplek van innovatieve ideeën voor de circulaire economie. Dichter bij huis werkte Delva LA aan de transformatie van de voormalige suikerfabriek in Veurne, het kolenspoor in Genk en het Vlaspark in Kuurne. Stuk voor stuk projecten waarbij unieke antwoorden gegeven worden op de uitdagingen van vandaag.

LEVEN IN DE STAD VANDAAG EN MORGEN

ONTWERPEN MET HEESTERS EN KRUIDACHTIGEN

Jeroen Beekmans

Kubiekeruimte vzw

MEDE-OPRICHTER POP-UP CITY

Al twintig jaar lang adviseert Color Passport, een onderneming met kantoren in Antwerpen, New York en Shanghai, bedrijven op vlak van kleur. De trendwatchers van Color Passport, het Time­ laBPs-team, vertaalt de tendensen naar innovatie en kleurstrategieën voor bedrijven en merken. Yasmijn Soete brengt op Inside Out een van die verhalen, namelijk hoe we geëvolueerd zijn in onze relatie met de natuur van een soort escapistische visie, waarin we dromen van een nomadisch leven, naar een balans tussen mens en natuur. Op 13 maart kom je alles te weten over de invloed van die trend op het kleurgebruik van vandaag.

Als mede-oprichter van Pop-Up City, een internationaal online magazine met meer dan 200 000 lezers per maand dat dagelijks schrijft over ideeën, trends en innovaties in het leven in de stad van vandaag en morgen, houdt Jeroen Beekmans de vinger aan de pols op het vlak van design, architectuur en duurzaamheid. Tijdens de lezing op Inside Out neemt Jeroen het publiek mee op een inspirerende reis langs verfrissende trends en creatieve initiatieven van over de hele wereld die je op een nieuwe manier laten kijken naar stedelijke transformatie, landschapsinrichting en de rol van groen daarin.

Enkele jaren geleden werden de Technische Vademecums Heesters en Kruidachtigen gepresenteerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Die vademecums moesten ontwerper en beheerder ondersteunen bij het (beplantings)ontwerp van groene ruimtes. Toch zijn de vademecums veelal nog onbekend. Het gebruik en de toepassing ervan in ontwerp, aanleg en beheer is niet altijd duidelijk. Kubiekeruimte, een platform en netwerk voor tuin- en landschapsontwerpers, licht ze daarom opnieuw toe op Inside Out. De sprekers zijn een auteur van een vademecum en een groenambtenaar met ervaring in de toepassing ervan.

Lees meer over de kleurtrends volgens Color Passport op p. 3

PRAKTISCH Alle lezingen zijn gericht naar professionals. Elke lezing duurt ongeveer 20 minuten. Na de lezingen krijg je de gelegenheid om na te praten over de aangesneden thema’s op de receptie. Maandag 13 maart van 18.30 uur tot 20.30 uur in Room 4, The Battle. Ontvangst om 18.30 uur, receptie om 20.30 uur.


I N S I D E I N F O R M AT I O N

13

TU I N VAN VE R TRO U WE N Groen- en vijverspecialisten met kwaliteitslabel © BECAUS

Wil je deze zomer je stukje groen opnieuw aanleggen, of wil je eindelijk je droom realiseren en een zwemvijver laten installeren in je tuin? En vertrouw je de job het liefst toe aan een betrouwbare vakman? Contacteer dan een professional met het kwaliteitslabel Tuin-Expert.

Tuin-Expert is een onafhankelijk kwaliteitslabel voor de professionele tuinaannemer die zich wil onderscheiden in het ruime aanbod van dienstverleners in de tuinsector. Elke Tuin-Expert houdt zich bij de uitvoering van het werk precies aan de offerte en de algemene consumentenvoorwaarden. Daarnaast staat het label voor klantvriendelijkheid, betrokkenheid en transparantie. De Tuin-Experten hanteren met andere woorden correcte afspraken dankzij een duidelijke offerte. Ze zijn bovendien vakbekwaam en scholen zich regelmatig bij. Op de website www. tuin-expert.be vind je een professional met de certificering in je buurt.

Het kwaliteitslabel Tuin-Expert wordt onder meer gesteund door Groen Groeien, een vereniging die de belangen verdedigt van de Vlaamse tuinaannemers. De organisatie heeft ook een speciaal platform voor tuinaannemers die zich specialiseren in het aanleggen van zwemvijvers: de Groen Groeien Zwemvijverbouwers. Een van de doelstellingen van dat platform is een beter kader voor de biologische zuivering van zwemwater ontwikkelen en zo de toekomst van de sector garanderen. Meer informatie: www.tuin-expert.be www.groengroeien.be

© BECAUS

© BECAUS


I N S I D E I N F O R M AT I O N

14

ZALIG VERDWALEN IN EEN

SHOPPINGWALHALLA Hadden we al gezegd dat Inside Out geen event is als een ander? Verwacht dus geen saaie hallen vol rechte gangpaden met klassieke beursstanden, maar avontuurlijke Rooms waar je op ontdekkingstocht gaat. Rondlopen op Inside Out is een beetje zoals het zalig verdwalen in de wirwar van steegjes van een middeleeuwse stad op vakantie, waarbij je van de ene verbazing in de andere rolt. De shoppingzone is trouwens letterlijk een labyrint, opgebouwd uit halfhoge wanden versierd met marmerbehang van Arte. Enkele parels die je tijdens je ontdekkingstocht niet links mag laten liggen.

LO U NG E N I N VIN TAGE STIJL BIJ LOF T L I VIN G

OUTDOOR KOOKAVONTUUR MET OPENFI RE

H E T IJZ E RST E RK E DE S IGN VAN L H J

Loft Living in Nieuwpoort is al lang een begrip bij designliefhebbers aan de kust. De shop biedt namelijk topmerken aan als Flexform, B&B Italia, Vitra, Knoll en MDF Italia. Sinds kort komt de zaak naar buiten met een bescheiden collectie zelfontworpen fauteuils, die de naam Mari meekreeg. Met hun metalen frame en kussen van geolied leer ogen de loungers uit de reeks bijzonder vintage. Uitsluitend te verkrijgen bij Loft Living.

Niets gezelligers dan op mooie zomeravonden samen met vrienden rond het open vuur zitten. Of het zou koken in de open lucht moeten zijn. Met de vuurschaal van OpenFire combineer je de twee. Aan de hand van accessoires vorm je de vuurschaal namelijk om tot een heus buitenkookvuur. Grillen, roerbakken, braden, stoven, toasten, frituren en zelfs gratineren: het is allemaal mogelijk. Van pizza bakken tot een glühwein opwarmen, met de vuurschaal van OpenFire wordt het een waar avontuur.

Wat krijg je als een passie voor metaalbewerking kruist met een passie voor design? IJzersterke meubels, zoals deze fauteuil Skwe van LHJ, een 100% Belgisch bedrijf dat alle ontwerpen met de hand uitvoert in het eigen atelier. De metalen basis wordt aangevuld met hout, glas, beton, stof … Deze comfortabele fauteuil, die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken, heeft kussens bekleed met Belgisch kwaliteitsleer, verkrijgbaar in een dertigtal kleuren.

Meer info: www.loftliving.be Loft Living, Room 1, Shoppingzone

Meer info: www.openfire-bbq.be OpenFire, Room 1, Shoppingzone

Meer info: www.lhjcraftwork.be LHJ Craftwork, Room 1, Shoppingzone

EN VER D E R. . . De schapen en zwijntjes van Floris Collection zijn decoratieve viervoeters die je interieur een paar graden opwarmen. De dieren, stuk voor stuk unieke exemplaren, werden aangekleed met echt bont van onder meer Toscaans lam, geit, konijn, rendier, springbok … Meer info: www.floriscollection.be Floris Collection, Room 1, Shoppingzone

Lijkt er wel een bom ontploft in de keuken nadat je hebt gekookt? Dan kun je wellicht een keukenschort gebruiken. Dankzij de ontwerpen van De Betere Schort oog je altijd stijlvol. Voor de would-be keukenprin(ses)sen. Meer info: +32 15 65 07 36 De Betere Schort, Room 1, Shoppingzone

Livwell presenteert bureaustoelen die de orthopedische zitbal koppelt aan het comfort van een stoel. Wanneer je op een SpinaliS-stoel zit, gebruik je automatisch je spierkorset, waardoor die actieve spieren beletten dat je wervelkolom in elkaar zakt. Meer info: www.livwell.be Livwell, Room 1, Shoppingzone


I N S I D E I N F O R M AT I O N

DE LABYRINTISCHE WINKELZONE VAN INSIDE OUT

15

DE H I P ST E MARKT O O IT:

BARONESS O. Inside Out edition, March 2017

BE LG I U M ’ S FIN E ST B IJ B IE TINI Voor de collectie Blackbird speelde ontwerper Alain Van Havre met contrasten: deuren en planken van robuust, naturel eikenhout, gevat in een superfijn frame van zwartgetinte eik. De reeks omvat twee dressoirs, een barkast en een tv-kast. Je vindt de collectie bij Bietini, een interieurzaak met tijdloze en hedendaagse meubels en accessoires van voornamelijk Belgische merken als Serax, Mobitec, Zee en Ethnicraft. Naast het grote aanbod van topdesignstukken heeft Bietini ook heel wat knappe tuindecoratie in huis. Meer info: www.bietinidesign.be Bietini, Room 1, Shoppingzone

Voor snoei- en takkenscharen met hefboomsysteem en gepersonaliseerd tuingereedschap kun je terecht bij Diogenes, al meer dan tien jaar een vertrouwd adres bij de groenaannemers. Meer info: +32 3 294 67 24 Diogenes, Room 1, Shoppingzone

Baroness O. is een Brussels platform dat design en communicatie verenigt en wereldwijde designtrends spot. Voor deze Lady draait design niet om het maken van mooie dingen, maar om het vertalen van ideeën en verhalen naar uitgebalanceerde concepten. Nieuwsgierig naar de laatste nieuwigheden in de wereld van interieur, kunst en mode? Volg dan zeker de blog op baronesso.com. De creatieve studio van het platform, brnso.com, houdt zich dan weer bezig met het offline communiceren en branden van designtrends: van tentoonstellingen cureren over pop-upwinkels organiseren, communicatieplannen uitwerken en concepten bedenken rond film, fotografie en print tot styling, productie en copywriting.  Op Inside Out brengt Baroness O. jong ontwerptalent en gevestigde, maar progressieve waarden. Je zult er namen terugvinden als Artek, Atelier Dialect, Hvid, Julie Van Den Meutter, Labt, Luster, Nathalie Teugels, PaulinePlusLuis, Que onda vos, Re-Do, Sment, Studio Blomma, Umbra Shift en Vitra. De stand wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een markt nieuwe stijl, met kraampjes waarin de trendy meubels, interieuraccessoires, tableware, papierproducten en textiel staan uitgestald als de hipste marktwaar ooit. Meer info: www.baronesso.com/market Baroness O., Room 1, Shoppingzone


INSIDE TRENDS

OUT EVENT

GARDEN HOME

EXTERIOR POOL

INTERIOR

Stories for home and garden 11–13 / 17–19 March

Info & tickets

www.inside-out.gent

Flanders Expo Ghent Maaltekouter 1 | Ingang via Room 1

WA N N EER ? Zat, Zon 11/12 maart: 10.30-18.30 uur Maa, Vrij 13/17 maart: 13.00-21.30 uur Zat, Zon 18/19 maart: 10.30-18.30 uur

insideoutgent

#insideout2017

www.inside-out.gent

TO EG AN G SP RIJS Aan de kassa € 15 | Online voorverkoop € 12 Afterwork Package € 25 | Readers Package € 30 VIP Package € 40 | Gratis voor begeleide kinderen < 12 jaar

Inside Information 2017  

Inside Out 2017 - Flanders Expo Ghent

Inside Information 2017  

Inside Out 2017 - Flanders Expo Ghent

Advertisement