Page 1

De Gentse Courant Vakbond heeft ook zijn rol en moet dat aan zijn achterban tonen Personeel Stad Gent ontevreden Blz. 4

Interview met Renato Neto AA GENT - CERCLE BRUGGE Blz. 6

Foto: publico.pt

VRIJDAG 25 OKTOBER 2013 | 1 EURO

Het is voor iedereen goed om eens in andere cultuur te werken Marleen Temmerman

Blz.

8

P2 Nationaal & Internationaal P3 Economie P4 Stadspolitiek P5 Wawasda P6 Sport P7 Cultuur P8 Interview

Termont: “Huurders weigeren sociale woningen” GENT (eigen berichtgeving) – Dat poten"ële huurders woningen weigeren zorgt mee voor de hoge leegstand van sociale huurwoningen in Gent, zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A). Volgens gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA) zijn de maatregelen die het Gentse stadsbestuur neemt om de sociale huurwoningen aantrekkelijker te maken “niet concreet genoeg.” Frac"eleider Dirk Holemans (Groen) zegt dat het probleem ligt bij te kleine subsidies vanuit Vlaanderen. Op de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag wierp Siegfried Bracke het schepencollege voor de voeten dat tien procent van de sociale huurwoningen in Gent momenteel leegstaat. “En dat terwijl er 10.000 unieke gezinnen op de wachtlijst staan”, zei Bracke. Burgemeester Termont gaf toe dat de leegstand van sociale woningen een “ernstig en zorgwekkend probleem” is. Het hele proces van verhuring verloopt niet vlot genoeg. “Zo worden sociale woningen soms geweigerd door potentiële huurders“, zei

Termont. “Op de vraag waarom woningen geweigerd worden, is geen eenduidig antwoord te geven.” Dirk Holemans, naast fractieleider ook ondervoorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent, erkent het probleem. “Sommige patrimonia in Gent zijn verouderd”, zegt Holemans. “De panden die daar staan, zijn minder aantrekkelijk dan nieuwere sociale woningen, die qua ruimte en comfort beter zijn. Men moet altijd rekening houden met de ouderdom en locatie van het pand. Zo zijn er bijvoorbeeld sociale woningen vlak bij de Bourgoyen, naast het groen. Die zijn uiteraard aantrekkelijker dan woningen naast een drukke baan. Huurders wachten dan liever tot er een gunstig gelegen sociale woning vrijkomt. Het is niet omdat de wachtlijst zo lang is, dat mensen het recht niet meer hebben te kiezen voor een woning die hen ligt.” Holemans zegt dat men de verouderde gebouwen moet renoveren om ze aantrekkelijker te maken, en dat kan alleen mits er meer financiële middelen komen vanuit de Vlaamse regering. “WoninGent, de grootste huisvestingsmaatschappij in

Gent, zit voor een groot deel met een zeer verouderd patrimonium. De budgetten om dat patrimonium te renoveren worden ter beschikking gesteld door de Vlaamse regering. En het is door te kleine budgetten vanuit de Vlaamse regering dat er te weinig kan worden gerenoveerd. Dan krijg je gebouwen die niet meer aantrekkelijk zijn, en waar mensen minder graag gaan wonen. Wat meneer Bracke zou moeten doen, is ervoor zorgen dat de Vlaamse regering meer geld ter beschikking stelt voor renovatie, in plaats van kritiek te geven op de inspanningen van het gemeentebestuur.” Bracke’s N-VA maakt deel uit van de Vlaamse regering, maar Freya Van den Bossche (SP.A) is er minister van Wonen. Zij is tevens lid van de gemeenteraad in Gent. Burgemeester Termont zegt dat de stad maatregelen neemt, maar is niet geheel optimistisch over de problematiek bij sociale woningen. “De leegstand moet verder worden teruggedrongen, maar gelet op de ouderdom van het patrimonium en andere hinderpalen is het een illusie te denken dat zoiets helemaal uitgewist kan worden.” (Peter Detailleur)

Burgemeester van Gent Daniël Termont Foto: Belga

E17 veiliger, zelfs met uitgeschakelde trajectcontrole

Internetextensie .gent vóór .vlaanderen GENT (datanews) – In de tweede helft van 2014 zal de extensie .gent beschikbaar zijn. Dat maakte ICANN, de wereldwijde autoriteit voor domeinnamen, bekend. In totaal werden ruim 1.400 nieuwe domeinnamen aangevraagd. Naast .gent volgen nog .brussels en .vlaanderen. Gent staat eerste in de lijst van de aanvragen en zal dus eerder behandeld worden dan Brussel en Vlaanderen. (JDV)

Weer villa De Sterre tegen de grond Oude villa’s aan De Sterre worden gesloopt om plaats te maken voor moderne flatgebouwen. De huizen die verdwijnen zijn gebouwd in het interbellum en kort na de oorlog. (PD) Foto: Naomi De Bel

Armand Van Puyle wint eerste edi!e van Gents dictee Het blij! zacht BRUSSEL (kmi) – De bewolking neemt toe en lichte regen trekt van oost naar west door het land. De temperaturen blijven zacht tussen 14 en 18 graden. Vanavond klaart het op en in de loop van de nacht wordt het overal droog. Er waait een ma"ge tot krach"ge wind met rukwinden tot 60 kilometer per uur. (HN)

GENT (eigen berichtgeving) – De Gentenaar Armand Van Puyle heeft woensdag de eerste editie van het Gents dictee gewonnen. Hij was de beste van 37 deelnemers. De moeilijkheid is dat er geen officiële Gentse spelling bestaat. Gentenaar Armand Puyle won woensdagavond de eerste editie van het Gents dictee. Een organisatie van het Willemfonds en de Gentsche Sosseteit. De opkomst was bescheiden. Er kwamen 37

deelnemers en ongeveer evenveel supporters opdagen. De organisatie was tevreden, maar ze benadrukt toch dat het altijd beter kan. “Volgend jaar zullen we het dictee opnieuw organiseren, maar zullen we meer publiciteit maken zodat de opkomst wat groter is.” Het Gents dictee wordt volledig in het Gents afgenomen. “Het bestaat uit twee delen”, vertelt een van de organisatoren Marc De Jode. “Het eerste deel wordt gewoon in het Algemeen Nederlands afgenomen,

het tweede in het Gentse dialect.” De grootste moeilijkheid hierbij is dat er geen officiële spelling bestaat voor het dialect. Een Gentse vertaling van het Groene boekje bestaat tot op heden niet. Niemand die dus echt weet wat de juiste schrijfwijze van een woord is. De deelnemers moesten vooral op hun buikgevoel vertrouwen. “Het was niet te moeilijk, het moest vooral geestig zijn”, vertelt de organisator Van Puyle in zijn mooiste Gentse dialect. (RDM)

BRUSSEL (Belga) – De trajectcontroles op de E40 en E17 worden soms uitgeschakeld en daar heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) geen enkel probleem mee. “Het is voor ons belangrijker dat de pakkans voldoende hoog is, zodat het rijgedrag verandert en het aantal ongevallen daalt”, benadrukte Cybelle De Buyck, woordvoerster van het kabinet Crevits. “Het was nooit de bedoeling dat de trajectcontrole 24 uur per dag zou draaien.” De positieve impact van de trajectcontrole is duidelijk merkbaar. “In Gentbrugge, waar de trajectcontrole al het langst actief is, is het wegbeeld veel rustiger en het aantal ongelukken sterk teruggedrongen”, stelt De Buyck. (NDS)

Volta genomineerd voor ‘Best Restaurant Design’ GENT- Het Gentse restaurant Volta werd door horecavakblad Venuez genomineerd in de categorie ‘Best Design Awards’. Met die nominatie maken ze kans op een Belgian Hospitality Award, uitgereikt door Venuez. Volta is het enige Gentse restaurant genomineerd voor ‘Best Design’. De andere kandidaten zijn twee restaurants uit Antwerpen en een uit Knokke. (PD)


2 | DE GENTSE COURANT | Vrijdag 25 oktober 2013

Grootschalige stroompanne door ontploffing MACHELEN (eigen berichtgeving)- Een ontploffing van een hoogspanningscabine in Machelen heeft voor een stroompanne gezorgd in heel België. In de regio rond Machelen vielen treinen stil. Vooral het treinverkeer richting de luchthaven van Zaventem was getroffen. Netwerkbeheerder Elia was snel op de hoogte van de stroomonderbreking en kon het probleem meteen oplossen. Volgens Elia werd de stroom uit veiligheidsoverwegingen slechts enkele seconden onderbroken. (NC)

Start voorlaatste fase werken Gentsesteenweg in Aalst GENT (Belga) – De laatste fase van de werken aan de Gentsesteenweg in Aalst start vandaag. Dat heeft het agentschap Wegen en Verkeer gemeld. Het verkeer blijft tijdens de werken voor beide richtingen toegankelijk. Het doel van de werken is het veiliger maken van de Gentesteenweg. De zwakke weggebruikers krijgen onder meer aangepaste voorzieningen en nieuwe voetpaden. (RDM)

Uitstel verkoop school Sint-LievensHoutem GENT (Belga) – De beslissing over de verkoop van de gemeenteschool in SintLievens-Houtem is uitgesteld. Omdat de school en de ouders het voorstel om de school te verkopen absoluut niet zien zitten, besliste het gemeentebestuur om samen met de ouders, de schooldirectie en het personeel te zoeken naar de beste oplossing. (HN)

DNA-test voor vermeende ouders Maria GENT (Belga) – De Bulgaarse politie heeft een Bulgaars Romastel ondervraagd. Ze verdenken het koppel ervan de echte ouders te zijn van Maria, het meisje dat enkele dagen geleden bij een zigeunerfamilie in Griekenland is teruggevonden. Sacha Roussev wacht nu een DNA-test af om uit te maken of zij wel degelijk de moeder is van Maria. Ze zou haar blonde dochter aan handelaars verkocht hebben wegens geldproblemen. Dat zegt de Britse krant Daily Mirror. (JDV)

Maria Foto: nieuwsblad.be

Na•onaal & Interna•onaal

Fietsers terroriseren Gentse winkelstraten

“Ik ben al meerdere keren opzij moeten springen” GENT (eigen berichtgeving) – De poli!e in Gent zal voortaan veel strenger optreden tegen fietsers die geen rekening houden met voetgangers in het centrum. Nu wordt er vaak veel te snel gereden in de voetgangerszones. Fietsers denken de heersers van Gent te zijn. Ze rijden zonder pardon eenrichtingsstraten in en zigzaggen aan een te hoge snelheid door de druk bewandelde voetgangerszones. Autobestuurders en vooral voetgangers schrikken zich vaak een bult als er weer eens een fietser voorbijraast. Voetgangers en fietsers maken regelmatig ruzie en het aantal klachtenbrieven over ‘fietsterroristen’ stijgt jaarlijks, dat zegt de woordvoerder van Politie Gent, Manuel Mugica Gonzalez. Op dit moment worden de controles vooral uitgevoerd op plaatsten waarover er veel klachten binnen komen. De politie is zeker niet van plan in de winkelstraten te gaan staan om fietsers die te snel rijden tegen te houden. Maar als een politieagent zoiets ziet gebeuren, wordt er wel streng opgetreden, met enkel een waarschuwing kom je er niet meer van af. “Wat we ook moeten doen, is de fietsers sensibiliseren. Wij werken nauw samen met de dienst mobiliteit van Stad Gent en er zullen bijvoorbeeld heel wat flyers uitgedeeld worden bij de komende acties.” In winkel – en wandelstraat de Lange Munt zijn er vaak problemen. Er is geen apart fietspad en fietsers en wandelaars bewegen er zich

Fietsers slalommen tussen de mensen in de Langemunt Foto: Hanne Neys kriskras door elkaar. Dat zorgt voor heel wat gevaarlijke situaties. Sylvia Devuyst komt geregeld shoppen in de winkelstraat. Volgens haar helpt sensibilisatie duidelijk niet en moeten de fietsers op drukke momenten gewoon afstappen. “Ik ben al meerdere keren opzij moeten springen voor een fietser die veel te snel reed”, vertelt Sylvia. Ook de Kortrijksepoortstraat is één van de pijnpunten. Fietsers

mogen er niet in de richting van het station fietsen, omdat tram 1 daar te veel hinder van ondervindt. Ze doen het wel, want het is nu eenmaal de kortste weg naar het station. Jannes Dewulf woont in de Kortrijksepoortstraat en vind het belachelijk dat er niet gefietst mag worden. “Overal in Gent mogen fietsers in de twee richtingen rijden, behalve hier. Als je hier woont, is dat echt vervelend, ik moet elke

LEIDSTER GENTS THUISZORGCENTRUM VRAAGT AANDACHT VOOR DEMENTIE

“Demen"e genezen is nog niet aan de orde” GENT (eigen berichtgeving) – Twee dagen na het overlijden van de 15-jarige Shanna, kaart Debbie Verhelst in Gent na over dementie. Verhelst is leidster van het Gentse Thuiszorgcentrum en hoopt door haar lezingen mensen, vooral ouderen, te sensibiliseren voor de bekende slopende ziekte. “Ik wil vooral het taboe doorbreken.”

COMMENTAAR

Hulpeloos

Uitzonderlijk Verhelst gaf gisterenmiddag een presentatie over dementie voor 55-plussers in de ontmoetingsruimte Pratershol. Het risico is volgens haar het grootst vanaf de leeftijd van 80 jaar, vijfmaal de leeftijd van Shanna. “’15 jaar is dus héél uitzonderlijk, dat komt niet veel voor. Men spreek pas van jongdementie bij volwassenen tussen 45 en 65 jaar. Maar een jonge of oude persoon, dat maakt eigenlijk niet uit op vlak van behandelingen. Het enige dat de medische wereld op dit moment kan doen is de ziekte vertragen en stabiliseren.” Vandaag de dag gebeuren volgens Verhelst wel betere diagnoses en kan men dementievormen zoals Alzheimer alsmaar sneller opsporen en behandelen. Ook de politiek erkent ondertussen het probleem van de ziekte. “De Vlaamse overheid heeft een tweetal jaar geleden een project

dag het hele stuk wandelen. Een tijdje geleden liet de stad weten op zoek te gaan naar een oplossing, maar daar is voorlopig nog niks van in huis gekomen”, zegt een gefrustreerde Jannes. In november zijn er nog enkele grootschalige controleacties gepland. De politie zal dan vooral controleren of fietsers een licht hebben. Fietser, u bent gewaarschuwd. (Hanne Neys)

Debbie Verelst gee# de lezing over demen!e Foto: Jonas Chris!aens gelanceerd over dementie: Vergeet dementie, onthou mens. Vlaams minister van Volksgezondheid Vandeurzen richtte bijvoorbeeld een aantal sensibiliseringsgroepen op rond zorgverlening. Er ligt een voorstel klaar met een aantal pijlers die de overheid snel wil bekijken om de zorg van mensen met dementie te verbeteren.”

Complimentjes “Ik wil door mijn lezingen het taboe doorbreken. Ik spreek niet graag over ‘dementerenden’ maar over mensen met een dementie. In ons ogen hebben mensen met dementie een raar gedrag maar hoe ga je daar mee om als pakweg je

echtgenoot of iemand uit je vriendenkring getroffen wordt? Hoe ga je om met zo’n impact op je leven? Je moet vooral de persoon zelf goed doen voelen, ondanks zijn ziekte. Geef hem complimentjes, moedig ze aan zodat hun zelfvertrouwen niet geschaad wordt.” Als laatste geeft Verhelst nog een tip mee voor mensen die in aanraking komen met de ziekte. “Ga het niet uit de weg, praat erover met je huisarts. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer effect je behandelingen zullen hebben. Zo kan je nog een aantal belangrijke beslissingen nemen naar de toekomst toe zoals wilsverklaringen vastleggen met de familie.” (Jonas Christiaens)

Een 15-jarig meisje uit Berchem is gestorven aan dementie. Toen ik dat artikel zag moet mijn gezicht boekdelen gesproken hebben. Hoe kan dit nu? Een kind zie je normaal vrolijk rondhuppelen en tegen zijn ouders klagen dat het eten niet lekker is. Jezelf niet kunnen uiten op zo’n jonge leeftijd is een verschrikking. Je kijkt hulpeloos toe hoe anderen over jouw leven beslissen en je opsluiten in een gesloten instelling – zonder dat je dat zelf allemaal beseft. De aparte dementie-afdelingen in bejaardentehuizen mogen dan wel bedoeld zijn voor hun eigen veiligheid, maar ze zijn ook handig voor ons. Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ouderen wegkwijnen in rusthuizen. We zien dementie als een bejaardenziekte, als een aandoening voor mensen van wie het lichaam versleten is. Het is meer dan schrijnend dat iedereen pas opschrikt van die vreselijke ziekte wanneer een jong meisje erdoor getroffen wordt, terwijl we ouderen verstoten uit onze maatschappij. Ook zij zouden goed geholpen zijn met een luisterend oor. Ze vertellen pure nonsens, maar ze zijn zich wel bewust van de aandacht die ze krijgen. Dat is wat hen gelukkig en onszelf menselijk maakt. Maar al te vaak ziet de maatschappij dementerende ouderen niet meer als mensen, wel als last. Die gedachte is nog veel zieker dan dementie zelf. (GDL en NC)


Vrijdag 25 oktober 2013 | DE GENTSE COURANT | 3

Economie

FRANCHISEFORMULE IS VEILIG OPSTAPJE VOOR BEGINNENDE ONDERNEMERS

“Veel starters durven de uitdaging vaak niet aan”

Ondernemen in Vlaanderen biedt ondernemers de kans om te netwerken en zich te informeren Foto: Annelies Delchambre

Op ‘Ondernemen in Vlaanderen’ staan grote bedrijven als Delhaize en Albert Heijn om zaakvoerders te rekruteren die onder de vlag van de supermarktketen een eigen winkel willen opstarten. Franchising heet zoiets. En dat is blijkbaar voor veel bezoekers een verrassing. “Veel mensen weten niet dat franchising mogelijk is bij ons”, zegt Marielle van der Hel van Albert Heijn. Nochtans is zo’n franchiseformule zeer interessant voor een beginnende zelfstandige. “Albert Heijn biedt een totaalpakket aan, je weet dus wat je hebt. De uitbater moet enkel nog de klanten aanbrengen”, aldus van der Hel. Dat bevestigt ook organisator Sandra Janssens: “Veel starters durven de uitdaging vaak

niet aan. Zo’n franchiseformule geeft hen een ruggensteun. De kans is ook kleiner dat ze falen”, aldus Janssens.

Starter coaches Bezoekers die het toch aandurven om een eigen zaak te starten, kunnen advies op maat inwinnen bij een starter coach van Securex. Christine Germonprez, een lerares Zedenleer uit Aartrijke, werkt momenteel nog in bijberoep, maar is van plan om binnenkort haar eigen kruidenwebshop op te starten. “Ik ben herboriste of kruidenverwerker. Op mijn blog deel ik al allerhande recepten voor kruidenmengsels met de wereld. Ik organiseer ook workshops waarin deelnemers bijvoorbeeld hun eigen mosterd leren maken”, verduidelijkt ze. Voor ondernemingsloket Securex is Germonprez de verpersoonlijking van hun doelgroep. Via allerhande workshops proberen ze beginnende ondernemers te informeren over de vele taken en valkuilen die bij de start van een nieuwe zaak horen.

“Wij merken dat starters vooral heel veel versnipperde info sprokkelen. Wij zijn er om dat allemaal te bundelen en het geheel in goede banen te leiden”, zegt Barbara De Reu van Securex. En daar kunnen de starter coaches dus bij helpen.

“Er is geen tekort aan goede ideeën, integendeel” “Er is geen tekort aan goede ideeën, integendeel”, zegt De Reu, “maar het durft al eens verkeerd lopen in de uitvoeringsfase.”

Goed voor het hart Ook herboriste Christine Germonprez heeft er al een gesprek met een starter coach op zitten. Veel heeft dat echter niet opgeleverd. Ze loopt er een beetje verloren bij. “Ik betwijfel of ik hier wel op mijn plaats ben”, zucht ze. “Het gaat mij

om bewustmaking. Ecologie is de fabriek van de toekomst. Mensen beseffen niet wat voor weelde aan grondstoffen er in hun tuin groeit. Vingerhoedskruid of meidoorn zijn bijvoorbeeld heel goed voor het hart. Maak daar een bereiding van in plaats van een pilletje te nemen. Maar wij kennen dat als onkruid en spuiten het dus dood. Heel jammer”, aldus Germonprez.” ‘Ondernemen in Vlaanderen’ is ondertussen aan zijn vijfde editie toe en trekt jaarlijks zo’n 3.500 bezoekers. “We willen het ondernemerschap in Vlaanderen promoten”, zegt organisator Carine Janssens. De vakbeurs focust daarbij vooral op het zakelijke aspect van het ondernemen. Maar voor herboriste Christine Germonprez gaat het om veel meer dan dat. “Mij gaat het vooral om de filosofie achter mijn idee, meer nog dan het verkopen van mijn product”, poneert ze stellig, “ik denk dus niet dat ik hier een antwoord op mijn vragen ga vinden”. (Annelies Delchambre)

Volvo test draadloos oplaadbare wagens GENT (Eigen berichtgeving) – Volvo Cars ziet een toekomst in het draadloos opladen van elektrische wagens. Dat zegt Mark De Mey, woordvoerder van Volvo Cars, aan de hand van een onderzoek van het kenniscentrum Flanders’ Drive. “De technologie is er al, maar de markt is er voorlopig nog niet klaar voor”. “Inductive charging”, zo heet de technologie waarbij een auto draadloos kan worden opgeladen. Het Vlaams kenniscentrum voor de automobielindustrie Flanders’ Drive voert hier al onderzoek naar sinds 2010 en dat werpt nu ook zijn vruchten af. In samenwerking met Volvo Cars Gent testte Flanders’ Drive het systeem van inductief opladen met behulp van elektromagnetische stroom uit. Hieruit blijkt dat een elektrische Volvo C30 kan opgeladen worden in ongeveer 2,5 uur. De wagen wordt op een oplaadplaat geparkeerd, waarbij hij automatisch wordt opgeladen. “Het voordeel bij deze techniek, is dat er verder niets moet gedaan worden,” aldus Linda Corstjens, communicatiemanager bij

Flanders’. “Wanneer de bestuurder de motor stillegt, wordt de batterij automatisch opgeladen. Dat zou de drempel voor het gebruik van elektrische wagens kunnen verlagen.” Toch zijn de draadloos oplaadbare wagens nog niet voor meteen volgens Mark De Mey van Volvo. “We voeren intensief onderzoek naar de mogelijkheid om elektrische wagens commercieel te produceren. Momenteel hebben we echter nog geen definitieve plannen. Op technologisch vlak zijn we klaar, maar de markt is voorlopig niet klaar voor de elektrische wagens, we verwachten dat de eerste van de band zullen rollen tussen 2015 en 2017.” Niet alleen Volvo is bezig met de innovatieve technologie. Ook Bombardier, fabrikant van vliegtuigen en treinen en Van Hool, bekend van de Lijnbussen, zouden gebruik willen maken van “inductive char-

GENT (eigen berichtgeving) – Film Fest Gent heeft dit jaar elf procent meer tickets verkocht voor festivalfilms dan vorig jaar. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher wil in de toekomst nog meer interactie tussen filmmakers en het publiek. Duynslaegher was “bijzonder verheugd te kunnen vaststellen dat onze inspanningen om filmmakers in dialoog te laten treden met het publiek beloond werden”. Cineasten die naar Gent kwamen, konden hun film kort voorstellen net voor de avant-première. Na de film was er de kans voor de mensen die de film net gezien hadden om vragen over de film te stellen aan de regisseur. “We willen in de toekomst nog verder die informele ontmoetingen tussen filmmakers en publiek uitbouwen en stimuleren”, aldus de artistiek directeur. Volgens hem is dat ook precies wat een festival uniek maakt. “Dat je er niet louter avant-premières kan bekijken of films die niet voor het reguliere circuit bedoeld zijn, maar ook dat de filmauteurs en acteurs hun werk komen toelichten en vaak heel benieuwd zijn naar de reacties van het lokaal publiek.” Film Fest Gent vond dit jaar voor de veertigste keer plaats. Er waren in totaal 97 langspeelfilms en 30 kortfilms uit meer dan 30 landen te zien. De Grote Prijs voor Beste Film ging naar het sociaalrealistisch drama ‘The Selfish Giant’ van de Britse regisseur Clio. (HC)

Euro op hoogste peil in jaren GENT (eigen berichtgeving) – De euro piekte gisteren rond de middag op 1,3822 dollar. Dat is de eerste keer sinds november 2011. De oorzaak voor die stijging is de fameuze Amerikaanse Shutdown in het begin van deze maand en tegenvallende cijfers op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Analisten vermoeden dat deze situatie nog maanden onveranderd zal blijven. (RDM)

Nieuwe iPhones vandaag te koop

Binnenkort wordt deze C30 misschien draadloos opgeladen Foto: dieselsta•on.com

ging”. Ze werkten nauw samen met Flanders’ Drive bij de onderzoeken. Ook opladen tijdens het rijden zou mogelijk moeten zijn, een toepassing die vooral bij bussen zou kunnen gebruikt worden. Elektrische wagens die op te laden zijn via een kabel, zoals enkele jaren geleden voorspeld werd, is verleden tijd volgens Flanders’ Drive. (Jaro De Bie)

Chinese vicepremier bezoekt Volvo Gent GENT - De Chinese vicepremier Ma Kai brengt vandaag een formeel bezoek aan Volvo Gent. Hij wordt vergezeld door Li Shufu, de voorzitter van Geely. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) en Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers zullen de Chinese toplui begeleiden. Ma Kai is in België in het kader van handelsbesprekingen tussen de Europese Unie en China. (JDB)

Foto: eweek.com

GENT (eigen berichtgeving) – De koudwatervrees bij ondernemers is groot. De vakbeurs ‘Ondernemen in Vlaanderen’ is een eerste kennismaking met wat een eigen zaak opstarten is, maar het wantrouwen blijft. “Ik betwijfel of ik hier wel op mijn plaats ben.”

Ticketverkoop Film Fest Gent elf procent gestegen

GENT (eigen berichtgeving) – De iPhone 5S en 5C zijn vanaf vandaag te koop in ons land. De 5S is een verbeterde versie van de iPhone 5. De 5C is er een goedkopere versie van. De nieuwe smartphones van technologiebedrijf Apple zijn ook in ons land erg gegeerd, zegt winkelketen Switch. Daar verwachten ze een grote opkomst, tenminste naar Belgische normen. “Het is echter onmogelijk om een toestel te reserveren. We zullen de voorraad verkopen die we ter beschikking hebben, maar hoe groot die zal zijn, kunnen wij niet voorspellen.” (RDM)


4 | DE GENTSE COURANT | Vrijdag 25 oktober 2013

Stadspoli•ek

Vakbonden stadspersoneel dreigen met acties GENT (eigen berichtgeving) – De vakbonden sluiten niet uit dat er ac•es komen nog voor het stadsbestuur op 9 november de begro•ng voorstelt. Ze vrezen zware besparingen op het personeel. De zoektocht naar een begroting in evenwicht duurt langer dan verwacht. Al sinds eind mei zitten meerderheidspartijen sp.a, Groen en Open Vld samen om een akkoord te vinden over de meerjarenbegroting. De moeilijkste klip die ze daarbij moeten nemen is het vullen van een put van 105 miljoen euro. Ellen Nicque van de socialistische vakbond ACOD klaagt aan dat er nog geen enkel overleg geweest is en dat de vakbonden niet op de hoogte zijn van de grootte van de besparingen. “Wij zijn ingelicht over de nieuwe departementenstructuur, maar niet over het aantal voltijdse equivalenten dat zou verdwijnen.” Het stadsbestuur maakte eerder al de intentie bekend om tot 2018 elk jaar tussen 2,9 en 4 miljoen euro te besparen op de stadsadministratie. Burgemeester Termont (sp.a) wees er wel op dat er geen naakte

Zogende mama’s blijven welkom in Gentse resto’s GENT (eigen berichtgeving)– Vrouwen die borstvoeding willen geven tijdens een restaurantbezoek blijven nog steeds welkom in Gent, zelfs in sterrenrestaurants. Toch verbood de Nederlandse Chef-kok Niven Kunz uit Den Haag een vrouwelijke klant om borstvoeding te geven in zijn zaak. “Een vrouw die borstvoeding geeft aan haar baby, dat is toch de normaalste zaak van de wereld”, vindt Jan Van den Bon, zaakvoerder van het gelijknamige Gentse sterrenrestaurant aan het Citadelpark. “Zolang het discreet gebeurt, is dat voor mij absoluut geen probleem. Iedere zaakvoerder is vrij om zijn eigen restaurantbeleid te bepalen maar een jonge mama verbieden om borstvoeding te geven? Nee, dat vind ik een nogal kortzichtige mentaliteit.” Luc Van Daele, coördinator van Horeca Gent, deelt die mening. “Vorig jaar hebben we zelfs een campagne ondersteund vóór borstvoeding in horecazaken, onder meer door het plaatsen van ludieke en suggestieve verkeersborden. Maar je moet het natuurlijk niet uitlokken. Met een baby naar een sterrenrestaurant is op zich al geen goed idee. Maar toch zijn zogende moeders altijd welkom.”(JC)

Zwembad Strop verspilt massa leidingwater Gent – Het Stropzwembad heeft vorig jaar alleen al liefst 25 miljoen liter leidingwater (of 24.230 kubieke meter) verbruikt. In 2007 en 2008 samen was dat nog 219 kubieke meter. Er gaat miljoenen liters kraantjeswater verloren door een defecte installatie om grondwater te zuiveren. Het probleem met de installatie is nog niet opgelost. (HC)

besparing opleveren. “De diensten moeten zoveel mogelijk in hetzelfde gebouw komen te zitten. We werken al twee jaar aan deze oefening over onze kerntaken en efficiëntie”, zegt stadssecretaris Paul Teerlinck.

ontslagen zouden komen. De besparingen zouden gebeuren door gepensioneerde ambtenaren niet te vervangen.

“Veel geruchten die de ronde doen zijn, zijn cowboyverhalen”

“De geruchten zorgen voor veel onrust onder het personeel”

Nancy Verbeeck (dienst personeel stad Gent) Schepen van Personeel Martine De Regge (sp.a) kon niet reageren, Nancy Verbeeck van haar kabinet wel: “Het gebeurt nu al dat ambtenaren die vertrekken niet vervangen worden. Het is nog niet zeker dat dat verdergaat, maar gezien de budgettaire toestand waarschijnlijk wel.” Ze ontkent ook dat er geen overleg met de vakbonden geweest is. “Er is wekelijks overleg met de vakbonden, maar over de impact van de besparingen op het personeel wachten we op een akkoord binnen het schepencollege,” legt Verbeeck uit. “Eens het college eruit is, gaan we

Ellen Nicque (ACOD) Vakbonden protesteerden maandag bij aanvang van de gemeenteraad voor het stadhuis in Gent Foto: nieuwsblad.be opnieuw met de vakbonden rond de Daarnaast zou ook de werkdruk stijgen voor de ambtenaren die wel tafel zitten. in dienst blijven. “De geruchten Dat het zolang wachten is op een over de besparingen zorgen voor akkoord, bewijst volgens Verbeeck veel onrust onder het personeel, vooral dat het een moeilijke zeker bij zij die een tijdelijke discussie is. “De schepenen willen contract hebben. Zij weten niet tot een gedragen begroting komen of ze nog kunnen meedoen aan en nemen hun tijd om alles goed te officiële procedures.” bestuderen.” Het stadsbestuur wil de Naar het aantal personeelsleden stadsdiensten ook zoveel mogelijk dat gaat verdwijnen, blijft het centraliseren. Dat zou leiden tot gissen. Ellen Nicque schat dat het minder departementshoofden en om zevenhonderd voltijdse banen directies en dus ook een fikse gaat in de periode van nu tot 2018.

Ellen Nicque sluit intussen niet uit dat er acties van de vakbonden komen. “Dat kan zelfs nog voor 9 november zijn. We hebben daarover al overlegd met de andere vakbonden. Acties zullen wel steeds aangekondigd worden.” Nancy Verbeeck denkt ook dat er nog acties zullen komen. “De vakbond heeft ook haar rol, en moet aan haar achterban tonen dat ze nog steeds een vakbond zijn.” Veel van de geruchten over het aantal afvloeiingen dat moet gebeuren, zijn volgens Verbeeck ‘cowboyverhalen’. (Hanes Cool)

CAMPAGNE GAAT OP ZOEK NAAR WIJSTE IDEE VAN GENT

Fietsen herstellen bij een pintje GENT (eigen berichtgeving) – De campagne ‘Wijs van Gent’ plaatst •en originele ini•a•even in de kijker die elk op hun manier de stad beter maken. Een daarvan is de Fietskeuken in de Brugse Poort. “We trekken mensen uit allerlei lagen van de bevolking aan”, zegt Floor Aper van de Fietskeuken. Op de website van ‘Wijs van Gent’ kan iedereen stemmen op zijn favoriete project. Één initiatief steekt er momenteel met kop en schouders bovenuit. De Fietskeuken, een open fietsatelier in een oude meubelfabriek in de Brugse Poort, verwelkomt elke donderdagavond heel wat Gentenaars. Mensen komen er knutselen aan hun fiets of eten

“Zowel ‘klein mannen’ als oudjes vinden hun weg naar de Fietskeuken” een vegetarisch hapje mee met de vrijwilligers. “Eigenlijk is de Fietskeuken (of Bikekitchen) een internationaal concept dat komt overgewaaid uit Noord-Amerika”, verduidelijkt Floor Aper van de Fietskeuken. “Onze voorzitster Louise leerde het concept kennen tijdens haar Erasmusperiode in Wenen en was zo enthousiast dat ze bij haar terugkeer de Fietskeuken heeft opgericht”, zegt Aper. Via een eenvoudig iets als de fiets brengt de Fietskeuken mensen uit alle lagen van de bevolking samen. “Wij trekken inderdaad een breed publiek aan, van ‘klein mannen’ en oudjes tot allochtonen en rasechte Gentenaars”, stelt ze.

Ook open fietsatelier de Fietskeuken dingt mee naar het wijste idee van Gent. Foto: de Fietskeuken

Waar is dat feestje? De geselecteerde initiatieven vormen een bont allegaartje van originele concepten. In wassalon de Wasbar kun je bijvoorbeeld een pintje drinken terwijl je wacht. Op de velden van bioboerderij Wijveld kun je dan weer zelf je groenten oogsten. En met de applicatie ‘NiteOwl’ kun je opzoeken waar je favoriete dj speelt en wie van je vrienden al aanwezig zijn op dat feestje.

Wijs idee Stad Gent focust al een tijdje op duurzame vormen van stedelijke ontwikkeling. Een jury van experts selecteerde de tien ‘wijze ideeën’ voor ‘Wijs van Gent’ uit meer dan tachtig originele stadsprojecten.

“De geselecteerde ini!a!even vormen een bont allegaartje van originele concepten” Alle initiatieven dragen op hun manier bij aan een sociaal en ecologisch duurzame toekomst. De campagne focust op ‘smart citizens’ of slimme burgers. En laat dat nu net het centrale thema zijn van twee conferenties die eind november plaatsvinden in Gent. “Met de campagne willen wij de Belgische

Stedenconferentie en de jaarlijkse conferentie van Eurocities kenbaar maken aan de Gentenaar”, zegt Lise Hullebroeck van de dienst Stadsparticipatie van Stad Gent. “Daarom roepen wij iedereen op om op zijn favoriete idee te stemmen op de website van ‘Wijs van Gent’”, aldus Hullebroeck. Floor Aper van de Fietskeuken hoopt via ‘Wijs van Gent’ vooral andere mensen aan te sporen om een soortgelijk initiatief op te bouwen. “Als we via de campagne andere mensen kunnen inspireren, dan zou dat heel mooi zijn”, besluit ze. Stemmen voor het wijste idee van Gent kan nog tot 22 november op de website van ‘Wijs van Gent’. (Annelies Delchambre)


TH EM AC AF ÉS IN GE NT

Wawasda

Vrijdag 25 oktober 2013 | DE GENTSE COURANT | 5 1. De Wasbar op de Nederkouter 2. Café Rock Circus in de Overpoortstraat 3. Backdoor Café in de SintAmandstraat 4. Café Cesar in de Voskenslaan 5. Bidon Café en Bicycle in de Bisdomkaai 6. Boekhandel paard van Troje op de kouter

Bier alleen is niet genoeg

Café Cesar is eeen vvan Ca an d de ve vele le moge mo geli ge lijkhede li den. de n. D Dee ba barr is voll vo lled ll edig ed ig gewijd aan de sstr trip tr ipreek ip ekss ek vann Ur va Urba banu ba nus en iiss te v vin inde in den de in d dee Vo Vosk skenslaan. sk n. E Err is een stri st riph phoe oekk me met alle boe oeke oe ken van ke de ccar arto ar toon to onfiguur. He on Hett ca café richt zich zi ch nie iet al alleen op Ur Urba banusstrips. ba Ook an ande dere de re stripverh rhal alen zijn er welkom om.. Hett Pa He Paar ard van Troje bevindt ar zich zi ch oopp de Kouter en is naast ee een n koffi ko ffiebar ook een boekhand ndel nd el. De el zaak za ak won dit jaar nog de p pri rijs ri js v voo oorr oo boekenverkoper van h bo het et jjaa aar. aa r. E Err is een ruim assortim imen im entt va en van n zo zowe well we Nede derl de rlandstalige ge aals ls E Eng ngel ng elst el stal st alig al igee ig boek bo eken ek en. Fictie en ie,, no ie non-fi fict ctie ie,, cu ie cult ltur lt urel ur elee el en k kin inderboe oeke oe kenn he ke hebb bben bb en aall llem ll emaa em aall aa een ee n pe permanen ente en te ppla laat la atss in d at dee za zaak ak.. ak “Wee zi “W zijn jn erg rg kkri riti ri tisc ti sch bi sc bijj de aaan anko an koop ko op vann bo va boek eken. Be ek Best stse st sell se llers al alss ’5 ’50 0 Shad Sh ades ad es Of Gr Grey ey’ ko ey kome men n er h hie ier ni ie niet et in. Hi in Hier er in Ge Gent nt zzij ijn ij n er all ge geno noeg no boek bo eken ek enwi en winkel wi elss di el diee zu zulke bo boek eken ek te k koo oopp aanbie oo iede ie den” n”,, stelt ei n” eige gena ge naar na ar Bart Ba rt V Van an Ake ken. ke n. Een en k kop op k kof offi of fie of een ee n va vann de bie ierenn ui ie uitt he hett ru ruim imee im aanb aa nbod nb od ddrinken en tter erwi er wijl wi jl jjee je n nie ieuw ie uwee uw favo fa vori vo riet ri etee boek et ek aaan an hhet lezen bent is nog no no nooi oit zo makkelijk gew ewee ew eest. ee Hett B He Bac ackd ac kdoo oorr ccafé sp spit itst it st zzic ich ic h

COLUMN

voor oral or al toe opp li lief efhebber ef erss va van n de rock ro ck-‘n-roll een ck n da datt ad adem emtt he em het ca café fé ook oo k ui uit. t. Dee mu mure ren re n ha hang ngen ng en v vol ol met et conc co ncer nc ertp tpos tp oste os ters te rs v van an g gro root ro othe ot hede he den de alss Th al Thee Ro Roll llin ll ing in g St Stones een n Oa Oasis. Door Do or d dee boxe xen xe n sc schalt enk nkel d dee best be stee gi gita taar ta armu ar muzi mu ziek zi ek.. De eeig ek igen ig enaa en aars aa rs zijn zi jn m mom omen om ente en teel el b bez ezig ez ig m met et eeen en nieu ni euw eu w pr proj ojec oj ect in u ec uit itga it gang ga ngsb ng sbuu sb uurt uu rt d dee Over Ov erpo er poor po ort. or t. H Hun un n nie ieuw ie uwee ba uw barr ‘R ‘Roc ockk Circ Ci rcus rc us’’ m us moe oett ee oe een n ‘o ‘oas ase van rock‘n-r ‘n -rol -r olll wo ol word rden in een co comm mmerciëlee mm buur bu urtt wa ur waar arin in v voo ooral La Lady dy G Gag aga gesp ge spee eeld ld w wordt dt’. ’. De be bedo doel do elin el ing g is om h het et m muz uziekg kgenre w wee eerr hi ee hip p te make ma ken. n. V Vol olge gend ge ndee we nd week ek ssta taat ta at d dee open op enin en ing g ge gepl plan pl and. an d. De W Was asba as bar is eeen ba en ccom ombi om bina bi nati na tie ti van een n wa wass ssal ss alon al on een n ee een n ca café. Eigenaars Dr Drie iess He ie Hena nau na u en Yurii Vandenbogaer erde er de w won onne on nen ne n in apr pril pr il van dit jaar het et E Eén én-p én -pro -p rogr ro gram amma am ma Tops To psta ps tarter. Het wa ta wass ssal ss alon al on/c on /caf /c afé af is eeen aant ntwoor nt ord d op d dee oe oers rsaa aaie aa ie rout ro utin ut inee van he in hett wa wach chte ten. te n. H Het et is ni niet et meer me er n nod odig om oe od oeve verl ve rloo rl ooss na oo naar ar jjee rond ro nddr nd draa dr aaie aa iend ie nde on nd onde derg de rgoe oed d te k kij ijke ij ken. ke n. Terw Te rwij rw ijll je aaan ij an het w was asse sen n be bent nt k kan an je rrustig een n ko koude pi pint nt o off ee een n koffi ko ffie drink nken nk en. Naas en ast de w as was as een n de plas pl as is er ook ok de mo moge geli ge lijk li jkhe jk heid he id om m te eete ten. te De B Bidon ope pend pe nde nett zi nd zijn jn d deu eure eu ren n in d dee Bi Bisdom omka om kaai aan ka an d dee Ou Oude de Bees Be este es tenm te nmar arkt ar kt.. Het is eeve kt vene ve neen ne enss ee en een n koffi ko ffieeba bar. ba r. H Hie ierr staat de fiets ie ts iin n he hett midd mi ddel dd elpu el punt pu nt v van an de be belang ngst stel st elli el ling li ng.. ng In h het et u uit itst it stal st alra al raam ra am staan an h hip ippe pe fiet etse sen se n te p pro ronk nken nk en. Er w en wor orde or den de n fiet etsa sacc cces esso es soir ires ir es ttee koop op aaan ange an gebo ge bode bo den de n zoals fiet zo etsh shel sh elme el men, me n, zzad adel ad els en el drin dr inkb kbus kb usse us sen. se n. ((Jo Jona Jo nass De Vriez eze) ez Foto:Marie Buyers

GENT - Er schieten ste teed eds meer en meer themacaf afés af és u uit d de grond. Eigen enaa en aars d aa doe oen er alles oe aan om zich h te o ond nder nd ersc scheiden en van de rres est. V es Van an e een en café in h het et themaa va van n stri ripfi ri pfigguurr Ur Urba banu nuss tot een ko koffi ffieba bar wa ba waar ar je fietsonder erde er dele de len le n ku kunt nt kkopen en.. Je en kunt het zo o ge gekk ni niet et b beden enke en ken. ke n.

Door Nic De Schepper

Dag Zwarte Pietje In het Amerikaanse bergstadje South Park woedde ooit een debat over de stadsvlag. De vlag toonde vier blanke mensen die een zwarte aan het ophangen zijn. Nogal racistisch, vindt u ook niet? Toch waren er veel mensen die vasthielden aan die vlag wegens het historisch belang ervan. Zelfs de kinderen van de lokale basisschool werden erbij betrokken. Wees gerust, het gaat hier om een satirische animatiereeks. Het einde van de clinch is zelfs een van de meest hartverwarmende momenten die de reeks ooit gekend heeft. Toch duiken er in de realiteit vaak vergelijkbare problemen op. Rond deze tijd van het jaar vragen heel Vlaanderen en Nederland zich af of Zwarte Piet racistisch is. Neen. Hoewel hij stoute kinderen moet straffen is hij een heel goede kerel. Hij levert de cadeautjes af en is de beste vriend van de Sint. Verder is hij speels en grappig. Het beste argument werd afgeleverd door die andere Sintvriend Bart Peeters. Zwarte Piet is helemaal niet zwart. Zijn gezicht zit vol roet van door de schoorstenen te kruipen. Een man met zwart gezicht zou verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden door de kinderen. Verschillende bekende Afro-Vlamingen zoals Eric Baranyanka en George Arrendell getuigden in hun jeugd vergeleken te zijn met Zwarte Piet. Genoeg stof voor de Verenigde Naties om zich te gaan moeien met de zaak. Maar is een verbod dan de juiste reactie? Hij wordt vooral gebruikt als middel om aan racisme te doen. Je moet niet de misbruikte middelen maar het racisme zelf aanpakken. Je kan twee vechtende mensen hun stokken afnemen, maar dan vinden ze wel een andere manier om elkaar af te maken. Het zwarte hulpje van een heilig man is onschuldig en zet absoluut niet aan tot racisme. Een man met zwart gezicht in een grappig kostuum is nog altijd iets anders dan vier blanken die een zwarte opknopen.

1 2

3

4

5

6

“Gent bakermat van slacklinen in België” GENT (eigen berichtgeving)Twee bomen en een slappe koord. Meer heb je niet nodig om te slacklinen. De evenwichtsport is een rage onder jongeren, maar de nieuwe sport wordt niet door iedereen getolereerd. “In België worden slackliners uit parken geweerd vanwege de schade aan bomen, terwijl men in Duitsland speciale parken heeft voor slackliners”, zegt slackliner Kim Devos (30). Wie vaak in Gent komt, kan er haast niet meer naast kijken. “In het Zuidpark in Gent worden bijna dagelijks bijeenkomsten georganiseerd. Dat gebeurt via de Facebookgroep ‘Slackline Gent’. Daar wordt dagelijks het uur gepost en bij goed weer komen vele lefgozers naar het Zuidpark. In Duitsland en Nederland is slacklinen al groot, maar hier staat het nog in zijn kinderschoenen. Slackliners worden hier uit parken geweerd vanwege de schade aan bomen, terwijl men in Duitsland speciale parken heeft voor slackliners”, zegt Devos. Het duurde niet lang tot Kim Devos deelnam aan wedstrijden en zo werd hij samen met zijn vriend Yannick Lis de beste slackliner van België. “Zo een wedstrijd duurt vier minuten. In die tijd moet je zo zot mogelijke tricks doen op de slackline. Val je

11.11.11 EVALUEERT NU AL ACTIE TEGEN HONGER IN DE WERELD

“Kook van woede was een succes” GENT (eigen berichtgeving) – Drie op de vier Vlaamse gemeenten hebben gratis soep uitgedeeld aan hun inwoners. Daarmee was de actie ‘Kook van woede’ van ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 een succes. Toch moeten we voor concrete cijfers over de actie nog wachten tot 11 november.

WAWASDA Gentse slackliner Kim Devos in ac#e Foto: NDB er af, dan moet je stoppen.” Lenigheid, evenwicht en vooral lef zijn de ingrediënten voor een goede slackliner. Een ongeluk is snel gebeurd. “Iedere slackliner moet wel eens op zijn bek gaan om beter te worden. Met de term ‘slacklinen’ wordt het balanceren op een slappe (‘slack’) koord (‘line’) bedoeld. Kim Devos, jeugdcoördinator

van klimclub Bleau in Gent, introduceerde het slacklinen in België. Hij startte de eerste slacklinelessen, -demo’s en –wedstrijden in België. “Gent is de bakermat van het slacklinen in België. Ondertussen zijn er al meerdere klimclubs in België die initiaties aanbieden en is de sport uitgegroeid tot een rage onder jongeren. (Nicola Cantoro)

“Met de ‘Kook van woede’ actie wilden we honger en vooral de oorzaken ervan extra onder de aandacht plaatsen”, vertelt Peter Van Craenenbroeck woordvoerder van de 11.11.11 koepel. “Drie op vier Vlaamse gemeenten namen deel aan de actie waarbij gratis soep werd uitgedeeld. We kunnen nu reeds zeggen dat het een succes was.” De vorige weken kookte Vlaanderen letterlijk en figuurlijk van woede. Tal van acties werden her en der op poten gezet om honger in de wereld onder de aandacht te brengen. Anno 2013 lijdt nog steeds een op de acht mensen honger. “Dat is onaanvaardbaar”, zegt Van Craenenbroeck. Voor officiële cijfers over de opkomst voor de actie moet er nog gewacht worden tot 11 november. Op die dag trekt 11.11.11 opnieuw van deur tot deur voor hun klassieke fondsenwerving. Op het einde van de actie zal de organisatie de politieke wereld confronteren met concrete cijfers. “We willen zo snel mogelijk een coherent voedselbeleid in België en de politici moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen.” (RDM)


6 | DE GENTSE COURANT | Vrijdag 25 oktober 2013

Sport

Renato Neto (22) ontvangt met gehavend AA Gent ex-ploeg Cercle Brugge

“Het mag gaan stoppen met die blessures” GENT (eigen berichtgeving) – KAA Gent en Cercle Brugge trappen vanavond de twaalfde speeldag van de Jupiler Pro League op gang. De Buffalo’s zoeken nog steeds naar de eerste driepunter onder nieuwe coach Mircea Rednic. Renato Neto neemt het op tegen zijn ex-ploeg: “Zelfs met al die blessures moeten we vol voor de overwinning gaan.”

is dat centraal op het middenveld en dit weekend zelfs achterin. Ik verwacht wel weer een meer aanvallende rol te krijgen zodra de meeste geblesseerden terug zijn.” Gaan jullie Lepoint hard missen? Neto: “Het is sowieso moeilijk met al die blessures. Lepoint is ook iemand die je op verschillende posities kan uitspelen en die zijn in deze situatie extra handig. We zullen zijn afwezigheid wel opvangen, maar het mag gaan stoppen met die blessures.”

Merkt u een groot verschil in mentaliteit in de kleedkamer sinds de komst van Rednic? Renato Neto: “De laatste weken onder Fernandez was er een soort van moedeloosheid in de groep geslopen. We hadden sinds de match thuis tegen Bergen niet meer gewonnen en je merkte dat ook de spelerskern zich vragen begon te stellen. Al bleef iedereen wel absoluut achter Fernandez staan. Tijdens de wedstrijden gingen de kopjes na een tegengoal snel naar beneden. Rednic heeft ons tegen Lokeren alvast weer op de rails gekregen ondanks de 2-0-achterstand.”

“Duidelijk verschil in mentaliteit onder Rednic” Had Rednic een groot aandeel in de terugkeer van vorige week? Neto: “Absoluut. De manier waarop hij op ons inpraatte tijdens de rust heeft zeker een grote rol gespeeld. Ook zijn tactische ingrepen hebben een duidelijk positief effect gehad.” Is Rednic de juiste man om Gent weer op de sporen te krijgen? Neto: “Ik ben ervan overtuigd dat hij een verschil kan maken. Ik merk nu al een groot verschil qua mentaliteit. Ik ga niet proberen de toekomst te voorspellen, maar volgens mij is de ommekeer vorige week al ingezet.” Volgt u uw ex-ploeg Cercle Brugge nog? Neto: “Ik weet dat ze nu na hun slechte seizoensstart aan een sterke reeks bezig zijn. Ze wonnen op KV Mechelen en maakten veel kans om te winnen tegen Zulte Waregem. Ik heb er tenslotte veel bijgeleerd.”

Sergio Padt stond tegen Lokeren voor het eerst in de basis. Is hij beter dan Frank Boeckx? Neto: “Ze hebben beide hun kwaliteiten. Over wie van de twee de beste is, ga ik geen uitspraken doen.” De scheidsrechters stonden dit weekend alweer zwaar onder vuur. Zijn ze hier echt

zoveel slechter dan elders? Neto: “Naar mijn mening valt dat nog mee. De scheidsrechters zijn in Europa sowieso van een hoger niveau dan elders in de wereld vind ik. Ook in Hongarije (Neto werd vorig jaar nog door Lissabon uitgeleend aan Videoton, red.) heb ik een paar keer serieus gevloekt.” Hoe ver kunnen jullie nog geraken? Wordt er in Gent nog aan de titel gedacht? Neto: “Ik weet niet of titelambities realistisch zijn. Met het play-offsysteem kan natuurlijk nog veel. We staan momenteel op vijf punten van play-off 1 en na de halvering van de punten ligt alles weer helemaal open.” Wanneer is het seizoen voor jullie geslaagd? Neto: “In het begin van het seizoen hebben we gezegd dat we voor Europees voetbal gaan. Dat blijft voor mij het doel.”

“Tegen Lokeren is de kentering ingezet”

Gaat Cercle net als vorig jaar lang moeten strijden om in eerste klasse te blijven? Neto: “Ik vermoed dat bij hen de kentering al is ingezet. Ik denk dat ze zich snel gaan kunnen loswrikken uit die degradatiezone. We zullen het sowieso moeilijk krijgen tegen hen, zeker met die blessuregolf bij ons.”

Blijft u dan bij Gent? Neto: “Waar ik volgend jaar speel, weet ik nog niet. Het behalen van Europees voetbal zou wel zeker een doorslaggevende factor kunnen worden. Al voel ik me zeker goed bij Gent.” (Nic De Schepper)

Bij Cercle is Thibaut Van Acker geschorst. Gaan ze die hard missen? Neto: “Hij begon wel een vaste waarde te worden op het middenveld. In mijn ogen zijn wij sowieso sterker en moeten we gewoon vol voor de overwinning kunnen gaan. Of Van Acker dan meespeelt bij hen verandert daar weinig aan.”

Renato Neto moest tegen Lokeren depanneren in de verdediging: “Ik verwacht een aanvallendere rol te krijgen zodra de meeste geblesseerden terug zijn.” Foto: www.publico.pt

Na het uitvallen van Christophe Lepoint moest u centraal achterin depanneren. Is dat een mogelijkheid voor de toekomst? Neto: “Ik speel natuurlijk liefst wat aanvallender. Daar maak ik op training ook geen geheim van. Maar ik heb geen enkel probleem om te depanneren waar dat nodig is. Momenteel

Het succes van de Oost-Vlaamse volleybalploegen: van waar komt het? nu ook de vruchten van. Het is de ideale manier om de jeugd die afstudeert van de volleybalschool op te vangen.”

GENT (eigen berichtgeving) – Maar liefst vier van de acht vrouwelijke volleybalploegen in de kwartfinales van de Beker van België komen uit OostVlaanderen. Zowel VDK Gent, Asterix Kieldrecht, Richa Michelbeke als VC Oudegem kwalificeerden zich. Is OostVlaanderen aan een forse inhaalbeweging bezig in het volleyballandschap?

Respect

Aantrekkingskracht “Ik denk dat het veeleer toeval is”, zegt Nico De Clercq, trainer van Michelbeke. “Oost-Vlaanderen is nooit het walhalla geweest van het Belgische volleybal. Zo zijn er in Zuid-Oost-Vlaanderen, net als de regio Kortrijk trouwens, minderwaardige jeugdopleidingen. Men pompt daar niet genoeg geld in de opleidingen. Andere takken zoals voetbal zijn belangrijker. Waar Oost-Vlaanderen als provincie wel van profiteert, is zijn centrale ligging. Dat is een enorme aantrekkingskracht voor spelers. Brussel, Antwerpen en West-Vlaanderen zijn redelijk dichtbij, dus we kunnen vissen in een grote vijver. Door het succes van de Oost-Vlaamse ploegen kunnen zij op hun beurt natuurlijk

De dames volleybalploeg van Asterix Kieldrecht gaat naar de kwar"inales van de beker van België Foto: volleykieldrecht.be gemakkelijker talenten afpakken van streekgenoten. Het is een dubbeltje op zijn kant.” “Je moet trouwens de term Oost-Vlaanderen met de nodige korrel zout nemen”, gaat De Clercq verder. “Zo werkt Asterix Kieldrecht samen met een volleybalschool uit Limburg, terwijl VDK Gent veel leden ronselt in Universiteit Gent. En zoals je weet, zitten daar studenten uit heel Vlaanderen.” Volgens Philip Van Cleemput, commercieel verantwoordelijke van tienvoudig bekerwinnaar

Asterix Kieldrecht, zijn het juist de jeugdopleidingen die OostVlaanderen onderscheiden van de rest. “Vorige decennia waren het vooral Tongeren en Herentals die de plak zwaaiden. Het verschil was wel dat zij dat met hoofdzakelijk buitenlandse speelsters deden, die nu onbetaalbaar zijn geworden. Kieldrecht begon als eerste met het project ‘Studeren en topsport’ waarin onze Belgische jongeren hun studies combineren met minimum twintig uur training per week. Gent volgde een jaar later, net als Oudegem. Zij plukken daar

Het recent succes van de OostVlaamse volleybalploegen legt ze hoe dan ook geen windeieren. Er is meer belangstelling voor wedstrijden, zelfs vanuit andere sporttakken. “Er is meer publiek aanwezig, ja. Ik merk dat we nu bijvoorbeeld ook veel voetbalfans aanspreken. Mensen zien tout court graag streekderby’s. Maar ik vind het vooral belangrijk om samen te werken met andere sporttakken uit de streek in plaats van hun fans af te nemen. Zo creëer je een winwinsituatie”, zegt De Clercq. Van Cleemput treedt hem daarin bij. “De volleybalwereld in België is maar een klein wereldje, dus alleen door samen te werken en door allemaal met de neus in dezelfde richting te staan, kunnen we iets maken van onze sport. Dat het respect stilletjes aan begint te komen kan je zelf bewonderen op televisie. Zo wordt zondag 3 november de wedstrijd Kieldrecht –Gent uitgezonden op tv.” Die wedstrijd kan u vanaf 15u15 live volgen op Sporza. (Jonas Christiaens)

Charleroi-doelman Mandanda verlengt contract CHARLEROI (Belga) = De Congolese doelman Parfait Mandanda heeft zijn contract bij RSC Charleroi met een jaar verlengd. Hij ligt nu vast tot 2018. Dat meldt de Waalse eersteklasser op zijn website. De 24-jarige Mandanda speelt sinds augustus 2011 voor de Zebra’s. Hij is de jongere broer van Marseille-sluitstuk Steve Mandanda. (JC)

RONDE VAN HAINAN

Theo Bos oppermach!g in China PEKING (Belga) - De Nederlander Theo Bos heeft gisteren zijn vierde zege op rij geboekt in de Ronde van Hainan, een regio in Zuid-China. De spurtbom van de Nederlandse wielerformatie Belkin Pro Cycling won de vijfde etappe na een massaspurt. Zijn land- en ploeggenoot Moreno Hofland blijft leider in het algemene klassement. De Ronde van Hainan eindigt maandag. (JC)


Vrijdag 25 oktober 2013 | DE GENTSE COURANT | 7

Cultuur

Ciné Kadee, meer dan film alleen GENT (eigen berichtgeving) – De vierde edi•e van het filmen mediafes•val voor kinderen, Ciné kadee, gaat vanavond van start. Het hele weekend lang kunnen kinderen en hun ouders genieten van speelfilms, kor•ilms en anima•efilms. Ciné Kadee is een samenwerking van Het Jeugdfilmfes•val en Cultuurcentrum Circa. Dit jaar vind het festival voor de eerste keer plaats in het KASK, er is een echte cinemazaal en er is een medialab. Het medialab is een ruimte die vol staat met allerlei computerspelletjes en interactieve installaties. De kinderen kunnen er bijvoorbeeld helemaal zelf een stop-motion animatiefilmpje maken. “We proberen kinderen op een speelse manier cultuur bij te brengen, ze kunnen niet enkel naar de film, ze kunnen heel actief dingen leren en ontdekken,” zegt Senta Kochanek van Circa.

Openluch•ilm onder de stadshal op Ciné kadee 2012 Foto: nieuwsblad.be

En kinderen die thuis geen computer of tablet hebben, kunnen die hier eens uittesten. Want ook het sociale aspect is belangrijk voor Circa. “Wij proberen bij elk evenement dat we organiseren ervoor te zorgen dat er een mooie mengeling van mensen is, kansarmen bijvoorbeeld vinden de weg naar cultuur veel minder gemakkelijk”, vertelt Kochanek. “Wij gaan actief op zoek naar manieren om armere mensen of allochtone gezinnen te betrekken bij culturele evenementen.”

dan laten weten of er interesse is en dan zorgt Circa ervoor dat die mensen aan een verlaagde prijs kunnen deelnemen. Volgens Kochanek is het met kinderen extra moeilijk, ze zijn moeilijker te bereiken en de ouders zijn niet altijd gemakkelijk te overtuigen. “Maar we hebben via onder andere vzw Jong toch een vijftigtal kinderen die komen dit weekend. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid, kunnen zij voor één euro naar onze films komen kijken.”

Circa contacteert steeds het OCMW en andere organisaties die met kansarmen werken. Die kunnen

Kochanek vertelt hoe Ciné Kadee ontstaan is; “Wij organiseren al zeven jaar ons filmfestival

Flightless Bird, een meerstemmige Bon Iver GENT (eigen berichtgeving) – De jonge Gentse rockgroep Flightless Bird is één van de twintig finalisten die strijden voor de titel ‘De nieuwe Lichting’, een talentenwedstrijd van Studio Brussel. Een nieuw succes voor de groep nadat ze eerder op het jaar ook al genomineerd waren voor ‘de beloften’. Gedurende 20 weken kiest een jurylid van de nieuwe lichting één finalist, die mag dan het nummer live brengen op Studio Brussel en krijgt een reportage op OP12. “Wij hadden het niet verwacht, maar we hadden het natuurlijk wel gehoopt”, geeft Tobie Speleman, de zanger van de groep, toe. “ We zijn eigenlijk een indie rock band

samengesteld uit leerlingen uit het conservatorium van Gent. We kunnen onze stijl eigenlijk moeilijk beschrijven, al hebben we ons wel gebaseerd op de muziek van Band of Horses en Bon Iver.” Tom Van Laere, alias Admiral Freebee, was het jurylid dat Flightless Bird naar de finale stuurde. “Het is niet echt mijn ding”, zei Van Laere aan Studio Brussel. “Maar dat wil niet zeggen dat ik niet onder de indruk was van hun muziek. Die gitaarrif en het gebruik van verschillende stemmen vond ik echt goed klinken.” Of de Flightless Bird Soldier’s Heart en Rhino’s are people too zal opvolgen wordt pas in april bekendgemaakt. Dan worden de drie bands bekendgemaakt die de titel van ‘de nieuwe lichting’ mogen dragen. (GDL)

TRIPPELEN TUSSEN GEESTIG EN SERIEUS

Malavita (The Family) Is er een leven na het maffiabestaan? Over deze vraag buigt regisseur Luc Bresson zich in Malavita (The Family), waarbij een Amerikaans maffiagezin zich probeert aan te passen aan het gemoedelijke leven in Normandië. Gepensioneerd maffiabaas Giovanni Manzoni (Robert De Niro) geniet met behulp van getuigenbescherming een rustige oude dag in het noorden van Frankrijk. Daar tracht hij zich samen met zijn vrouw Maggie (Michelle

Pfeiffer) en zijn tienerkinderen Belle en Warren in te passen in het NoordFranse leven. Zoals te verwachten valt, slaagt de familie daar niet in. Bresson lijkt in Malavita niet te kunnen kiezen tussen een serieuze maffiafilm, waarbij Manzoni wordt achtervolgd door zijn oude leven, en een hersenloze komedie, waarin een maffiafamilie zich niet kan aanpassen aan het plattelandsleven. Toch levert hij, mede door knappe acteerprestaties, een genietbare film af. (JDB)

op locatie, Ciné Privé. Daar merkten we dat heel wat mensen zich afvroegen waarom er geen gelijkaardig festival was voor kindjes. De eerste editie vond ook gewoon plaats tijdens Ciné Privé. We hadden een klein zaaltje knus ingericht en toonden er enkele filmpjes. Dat was onmiddellijk een groot succes, met zo’n honderd aanwezigen. Ondertussen staat Ciné Kadee op zichzelf en vorig jaar hadden we ongeveer 800 bezoekers per dag.” De films die op het festival te zien zijn worden heel zorgvuldig geselecteerd, er wordt een heel jaar aan gewerkt om de beste films te

kunnen tonen. De kortfilmselectie bevat bijvoorbeeld filmpjes die je nergens anders te zien zult krijgen, die worden enkel vertoond op filmfestivals dus de kinderen krijgen echt iets unieks te zien. Op het programma staan onder meer ‘Frankenweenie’ en ‘Kauwboy’. En op zaterdagavond is er zelfs een Ciné Kadee fuif. ‘Beasts of the Southern wild’ van Benh Zeitlin is de openingsfilm van het festival. De film is voor iedereen gratis en speelt deze avond om 19u in de binnentuinen van het KASK. Een dekentje meebrengen mag. (Hanne Neys)

Expo Scorsese sober, maar impressionantt GENT (eigen berichtgeving) - In het Caermersklooster in Gent loopt een tentoonstelling over de gevierde Amerikaanse filmregisseur Martin Scorsese. De expo is grotendeels ontstaan uit de privécollectie van Scorsese zelf, samen met heel wat stukken uit de verzameling van acteur Robert De Niro. De expo is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken. Zo komen we heel wat te weten over het persoonlijke leven van de regisseur, bijvoorbeeld over zijn familie en zijn motieven om te filmen. Maar er zijn ook iets meer technische hoofdstukken

over de cameravoering en de montage. Het is de soberheid van de opstelling g die de tentoonstelling zo krachtig maakt. Bij het opzetten van een koptelefoon neemt Scorsese zelf je mee in zijn wereld van de film. In een apart zaaltje zit het beste van de tentoonstelling verstopt. Op vier ie grote schermen worden scènes uit de verschillende films van Scorsese geprojecteerd. In een oogopslag zie je bijvoorbeeld de links tussen de verschillende films of een en dezelfde scène uit verschillende standpunten. Impressionant.

TIPS VOOR KIDS Nog inspiratie nodig voor de herfstvakantie? Dan kunnen de volgende tips soelaas bieden. Halloween in Puyenbroeck Wat? Animatie voor kinderen in halloweensfeer met als afsluiter een fakkeltocht door het domein. Wanneer? 27 oktober Waar? Provinciaal Domein Puyenbroeck Huizen, kleine en grote Wat? Kinder- en jongerenatelier, waarbij creatief gewerkt wordt rond het thema ‘huizen’ Wanneer? 28 tot 31 oktober Waar? Vrije Academie Gent Een tafeltje voor Tommy Wat? Creatief atelier voor gezinnen, waarbij ze hun eigen speeltafel kunnen ontwerpen en mee naar huis nemen. Wanneer? 29, 30 en 31 oktober Waar? Design museum Gent Kinderyoga Wat? Workshop waarbij kinderen spelenderwijs leren kennismaken met yoga. Wanneer? 29 en 31 oktober Waar? Zaal L’équilibre, Ledeberg Poppentheater met Pierke Wat? Poppenspel over de avonturen in het sprookjesbos van Pierke van Alijn. Wanneer? 30 oktober en 2 november Waar? Het Huis van Alijn Van Fjorden, Kollen en Trollen Wat? Vertelsessie over donkere bossen, Vikingen en elfjes. Wanneer? 30 oktober Waar? Bibliotheek Sint-DenijsWestrem 1001 stippen Wat? Tentoonstelling rond de wonderlijke wereld van de paddenstoelen Wanneer? Elke dag van de herfstvakantie (uitgezonderd zaterdag) Waar? De wereld van Kina (AD) De echte fans worden fa waarschijnlijk wa helemaal blij he van de talrijke va rekwisieten die re aanwezig zijn. aa De boks outfit uit ui ‘Raging bull’ hangt er bu en ook het echte taxirijbewijs van taxi Robert De Niro, da dat hij behaalde D Ni om zich volledig te kunnen inleven in zijn personage Travis in ‘Taxi driver’. De expo kwam er naar aanleiding van het Film Fest Gent, maar is nog tot 26 januari te bewonderen in Gent. (Hanne Neys)

RAKETKANON IN DE CENTRALE 23/10

Alles kapot De Gentse noiserockers van Raketkanon speelden woensdagavond een thuismatch. Ze kwamen hun plaat Rktkn #1 nog eens voorstellen. Met enkele uppercuts hing het publiek tegen het einde van de avond in de netten. De vriendelijke Nederlanders van Traumahelikopter mochten het publiek al wat opwarmen. Met hun Ramonesesque rechttoe, rechtaan rock slaagden ze in hun opzet. De nekspieren werden voor het eerst lichtjes uitgedaagd. In hun thuisland zijn ze al een hype, nu begrijpen we waarom. Daarvoor was het al de beurt aan Deer. Veel had de band niet om het lijf. Veel lawaai, weinig inhoud. Halfelf, de lichten dimmen en de

spanning in het publiek stijgt. De heren van Raketkanon betreden het podium. Aftrappen doen ze met Judith. Het voelt aan alsof je met je oor op het spoor ligt, luisterend naar een aanstormende trein die steeds dichtbij komt. En of hij is aangekomen. De eerste kopstoot was een feit. En het was niet de enige van de avond. Single Herman (de band geeft hun liedjes liever namen dan titels) kwam vroeg in de set aan bod. Frontman Pieter-Paul Devos dook voor het eerst de menigte in en de eerste samenzang deed het haar op de armen rechtkomen. Dat de Gentenaars nog iets anders kunnen dan veel lawaai maken werd duidelijk bij Lena. Het nummer begon bijna als een ballad

Raketkanon (RKTKN) Foto:www.raketkanon.com

maar ontspon zich halverwege tot een nieuwe aanval op de trommelvliezen. Raketkanon beukte erop los. Het zweet droop van de muren en zelfs de stoerste kerels konden naar het einde toe een adempauze gebruiken. Hiermee bevestigden ze een van de strafste livebands van het land te zijn. (Jonas De Vrieze)


8 | DE GENTSE COURANT | Vrijdag 25 oktober 2013

Interview

Directrice van WHO Marleen Temmerman over haar werk in Afrika

“Voor iedereen is het goed om eens in een andere cultuur te werken” GENT (eigen berichtgeving) - Marleen Temmerman is officieel geen gynaecologe meer, maar ze kan het niet laten: zelfs op 10.000 meter hoogte redt ze baby’s. Twee maal werd ze verkozen tot Strafste Gentenaar, maar de wereld is haar speeltuin. “Soms denk ik wel ‘Verdorie, ik heb te veel werk’, maar ik klaag er niet over.” Binnenkort vertrekt ze naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, vorige week zat ze nog in India. Op de terugvlucht naar België reanimeerde de directrice van het departement Gezondheid en Onderzoek van de WGO een baby die een hartstilstand had gekregen. “Wat daar op dat vliegtuig gebeurd is, kan je gerust een klein wonder noemen”, zegt Temmerman. “Het kindje had een aangeboren hartafwijking en de moeder had haar kind in India laten opereren. Kun je je voorstellen hoe triestig het zou zijn als het kindje gestorven zou zijn op de vlucht na de operatie? Een heldin ben ik zeker niet. Ik werd geholpen door een Indiase dokter en er waren voldoende middelen aanwezig op het vliegtuig om het kindje te redden.”

middelen in de openbare sector om de mensen echt te helpen. Hier is onze gezondheidszorg gebaseerd op solidariteit en op kwaliteit. Ook in Amerika is dat heel wat minder. Als je daar rijk bent, heb je niet te klagen. Ben je minder rijk, dan is het een ander verhaal. In een land als Kenia is dat zeker zo. Dat is een heel leerrijke periode geweest. Ik denk dat het voor iedereen eens goed is om een keer in een andere cultuur te werken. Of dat nu in een ontwikkelingsland is of niet maakt niet uit.”

“Een vliegtuig is niet de meest hygiënische plek om te bevallen”

Klopt het beeld dat ze in Afrika amper of geen voorbehoedsmiddelen gebruiken? Temmerman: “Waar mensen zeer gelovig zijn en vooral bij fanatieke godsdiensten die de vrouw onderdrukken, worden voorbehoedsmiddelen zelfs verboden. Maar er zijn ook landen die het heel goed doen in Afrika. Rwanda heeft bijvoorbeeld veel inspanningen gedaan op vlak van de geboortebeperking en een vasectomieprogramma opgestart. Daarbij wordt een sneetje bij de zaadleiders van de man aangebracht, zodat hij onvruchtbaar wordt.“ Moet België meer inspanningen doen voor Afrika? Temmerman: “De Belgische regering onderhandelt met een land als Congo. Gezondheidszorg, vrouwenzaken, anticonceptie, HIV, … Dat staat allemaal niet op de eerste plaats bij regeringsonderhandelingen. Ook de ontwikkelingslanden stellen die punten niet voorop. Ze willen economie, infrastructuur en een heleboel andere dingen. Traditioneel komen gezondheid en onderwijs altijd op de laatste plaats. Dat is ook hier het geval en dat is een spijtige zaak. Het probleem is dat we met onze westerse bril naar Afrika kijken. Maar dat heeft daar allemaal tijd nodig. Mensen zijn veel armer, hebben veel minder. Er is ook veel meer corruptie. Als we zouden leren uit ons verleden, dan moeten we ook beter begrijpen dat er voor zo een dingen tijd nodig is.”

Kwam u al voor gelijkaardige situaties te staan in uw leven? Temmerman: “Ik heb al enkele malen medisch moeten ingrijpen op een vliegtuig. Ik was dus niet echt aan mijn proefstuk toe, maar dit was wel een extreem geval op leven en dood. Ooit heb ik een bevalling moeten doen op een vliegtuig. Ik kan je verzekeren dat dat hygiënisch niet de optimale plek is om te bevallen. Op een vlucht van Brussel naar New York kreeg een man een hartstilstand. Die heb ik dan niet meer kunnen redden, maar ik heb wel meer schrijnende dingen meegemaakt in mijn leven.” U heeft altijd al een druk leven gehad. Hoofd van de gynaecologie in Gent, senator van SP.A, u heeft boeken geschreven, bekleedt een nieuwe topfunctie bij de WGO… Denkt u er aan om het wat rustiger aan te gaan doen? Temmerman: “Ja, maar het is eigenlijk mijn eigen keuze. Soms denk ik wel ‘Verdorie, ik heb te veel werk’, maar ik klaag er niet over. Als ik van de ene dag op de andere gezegd zou hebben: ‘Het is te zwaar, ik stop met gynaecologie of politiek of trek me terug uit het WGO’, dan kon ik dat. Dat is de rijkdom van een keuze te hebben. Ik was gestopt met politiek, maar hield nog de gynaecologie en nu de WGO over. Vele mensen moeten hard werken en hebben geen keuze. Zij kunnen dan niet beslissen om ermee te stoppen.” Wanneer besefte u dat u in de gynaecologie zou stappen? Temmerman: “Ik wou altijd heel graag iets doen met ontwikkelingslanden. De mensen en de kinderen daar gaan helpen stelde ik als doel voorop. Ik had enkel een middel nodig om die droom te verwezenlijken en dat was de geneeskunde. Dan ben ik daar maar in gestapt. En dan ‘en cours

Directrice WGO Marleen Temmerman redt nog steeds levens zelfs op het vliegtuig Foto: vermeytenfonds.worldpress.com de route’ zeg maar, na een jaar of vijf geneeskunde vond ik de stages in de gynaecologie het boeiendst.” Doet u momenteel zelf nog bevallingen? Temmerman: “ Het hoofdstuk gynaecologie ligt nu achter mij. Mijn werk in de gynaecologie werd geleidelijk aan minder. Aan het einde van mijn carrière werkten we vaker met wachtdiensten. Vroeger moest ik wekelijks een paar keer naar Gent in het midden van de nacht. Daar ben ik nu wel van af (lacht).” Hoe bent u dan in de politiek terecht gekomen? Temmerman: “Ik was dat helemaal niet van plan, maar aan de andere kant, als je dingen ziet die je wil veranderen, dan is het mooi als je dat ook effectief kan doen. AGALEV vroeg aan mij om de partij te vervoegen. Hier in Lokeren

“Gezondheidszorg, vrouwenzaken, an!concep!e, HIV, … Dat staat allemaal niet op de eerste plaats bij regeringsonderhandelingen” waren er vrij veel dingen die ik anders zag en AGALEV had een goed plan volgens mij.” Ook op het gebied van abortus? Temmerman: “Laat ons zeggen: wat de lokale politiek in Lokeren betrof, was ik wel akkoord met de standpunten van AGALEV. Ik ben dan opgestapt omdat ik ook moest werken in Genève. Achter de principes van AGALEV, nu GROEN, sta ik nog altijd. Maar ik vond ze denigrerend. Dan ben ik uit de politiek gestapt en heb ik een tijdje in het buitenland gezeten. Daarna heeft SP.A mij gevraagd om voor de nationale politiek te gaan.

Ik heb daar lang aan getwijfeld. Ik dacht bij mezelf: als ik mij kan bezighouden met dossiers waar ik iets meer van afweet dan een ander, in de gezondheidszorg, in de ontwikkelingssamenwerking, dan kan ik misschien iets bijdragen aan de politiek en bepaalde dingen realiseren. Dat was mijn doel.” U heeft zes jaar in Kenia gewoond. Hoe kijkt u daar nu op terug? Temmerman: “ In Afrika is er een gebrek aan middelen, geen gebrek aan kennis en opleiding. De universiteiten zijn er goed, maar dikwijls is er een gebrek aan

Ziet u de toekomst qua gezondheidszorg rooskleurig in? Temmerman: “Er is veel aan het veranderen in Afrika . Natuurlijk mag je Afrikaanse landen niet over een kam scheren. Kenia heeft bijvoorbeeld een nieuwe grondwet sinds een aantal jaren. Een wet die veel meer rechten voor de gewone mensen, veel meer vrouwenrechten en verplichte scholing gerealiseerd heeft. Lagere school is daar nu verplicht en gratis. Dat voel je nu nog niet, maar na één generatie betekent dat dat meisjes daar ook kansen zullen krijgen. Toen ik begon te studeren was het ook niet normaal dat arbeiderskinderen naar een universiteit gingen. Dat was helemaal niet de gewoonte. Wij moesten daar echt voor knokken. We vergeten een beetje dat wij ook hebben moeten knokken voor verandering in het verleden. In Afrika is er een proces aan de gang en als wij wat hulp bieden kunnen we dat proces doen versnellen.” (Nicola Cantoro)

Courant2510  

Deadline-oefening studenten Bachelor in de journalistiek Arteveldehogeschool

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you