Page 1

BACHELOR

communicatiemanagement


Heb jij een uitgesproken mening over hoe een bedrijf, organisatie of overheid jou aanspreekt? Ben jij diegene die niet wegzapt tijdens de reclameblokken? Vraag jij je al langer af hoe bedrijven erin slagen bovenaan de zoekresultaten van Google te staan? Dan schuilt er diep in jou ongetwijfeld een geboren communicatieprofessional. En dan is Bachelor in het communicatiemanagement helemaal jouw ding! In deze opleiding leer je informeren, duiden en ‘vertalen’ in woord en beeld. Talenkennis is essentieel. Behalve Nederlands staan ook Frans, Engels en Duits op het menu. Zowel mondeling als schriftelijk, maar altijd praktijkgericht. Theorie en praktijk zijn in alle aspecten van de opleiding optimaal op elkaar afgestemd. Via stage, gastsprekers, praktijkcases en rollenspelen bereiden we je perfect voor op de overstap naar de beroepswereld.


waarom deze opleiding? –– We staan garant voor intensieve studie- en studentenbegeleiding. –– Elke student is bij ons in de eerste plaats een persoon. –– Jouw talenten krijgen een belangrijke plaats: samen met jou proberen we ze maximaal te ontwikkelen. –– Ons diploma is een visitekaartje, jouw inzet en profiel bepalen welke deuren ermee open gaan. –– We houden de vinger aan de pols van de praktijk. In reële werksituaties leer je kritisch denken en zelfstandig problemen aanpakken. –– De wereld is onze achtertuin, aan jou om hem te ontdekken.


Hoe ziet jouw studietraject eruit? In de eerste schijf (=jaar) krijg je een stevige basis. De nadruk ligt op communicatie (uiteraard!), talen en een aantal ondersteunende opleidingsonderdelen. Zo krijg je in psychologie een inkijk in wat consumentengedrag nu precies is. En in recht leer je waarom je niet om het even welke foto zomaar online mag zetten. Klaar en toepasbaar. Vanaf de tweede schijf gaan we dieper in op de vele aspecten van communicatie. Bovendien ga je alles wat je leert steeds vaker toepassen in de praktijk. Op het einde van de derde schijf ben je de allround professional die bedrijven zoeken.

“Bij peer assessment beoordelen studenten elkaar. En daardoor overstijgt iedereen zichzelf: je kunt je niet wegsteken in de groep, elk doet zijn deel en werkt mee aan het best mogelijke resultaat.�


“De praktijk is nooit veraf. De oefeningen die we in de practica doen, zijn reële situaties, die ook in een bedrijf voorkomen. Op die manier zijn we prima voorbereid op de arbeidsmarkt.”


Doorgrond de geheimen van merken Hoe communiceert een bedrijf met de buitenwereld? Welke strategie schuilt erachter? Wat is de rol van marketing? Is sexy reclame ook goede reclame? Hoe schaaf je aan het imago van een merk? Als afgestudeerde weet je hoe de vork aan de steel zit. In de wereld van merken, media en marketing word jij de expert die websites, folders en andere kanalen optimaal inzet.

foto Claerhout

Liever iets minder commercieel? Geen probleem! Organisaties en bedrijven hebben nood aan goede relaties met tal van publieksgroepen: omwonenden, klanten, journalisten... Wie kiest voor Communicatiemanagement ontdekt evengoed hoe je op een maatschappelijk verantwoorde manier bouwt aan die relaties vanuit een strategische visie en gebaseerd op allerlei praktische vaardigheden. Hoe werk je een sponsoringbeleid uit? Hoe vang je crisissen op? Hoe organiseer je evenementen? Of wat krijgt een communicatieambtenaar bij de overheid op zijn bord? Elke vraag eist een campagne op maat.


Jij kiest wat je wordt De opleiding Communicatiemanagement leidt je niet specifiek op tot één beroep. Integendeel, nadien kun je nog heel veel kanten uit. Wil je graag in de reclame, de pr of de evenementensector? Dat kan. Ga je liever in een andere branche aan de slag? Geen probleem. Elk bedrijf, elke organisatie communiceert. Dus hebben ze allemaal mensen nodig zoals jij. In de privésector, de non-profit of bij de overheid: overal moet de communicatie worden gemanaged. Tegelijk zorgen we ervoor dat je ook tijdens je studies al jouw profiel kunt aanscherpen. De eerste twee jaren van je studie zijn dan wel voor iedereen gelijk; in het derde jaar geef je jezelf meer een smoel. Zie je jezelf al als woordvoerder? Of is het geschreven woord eerder aan jou besteed? Leg je de nadruk op overheidscommunicatie? Of is merkcommunicatie helemaal jouw ding? Het zijn maar enkele van de keuzes die jij mag maken... Via deze keuzetrajecten maak je aan toekomstige werkgevers duidelijk waar jij nog net iets beter in bent. Door zorgvuldig je stageplaats te kiezen, geef je je latere loopbaan al voorzichtig vorm. Het onderwerp van je bachelorproef maakt jouw plaatje ten slotte helemaal compleet.


“Tijdens het laatste jaar van je studies werk je zeven weken lang als een autonoom communicatiebedrijf aan een echte case, in ons geval voor KAA Gent. De Buffalo’s krijgen namelijk een nieuw stadion en daarbij hoort een communicatieplan om nieuwe supporters aan te trekken. De bedoeling is om nader te onderzoeken hoe KAA Gent de betrokkenheid bij jonge supporters kan vergroten en hoe ze meer de Gentse jongeren kunnen overtuigen om een echte ‘Buffalofan’ te worden. Wij zorgen voor een strategie en een geïntegreerde aanpak. Uiteindelijk is het een winwinsituatie: KAA Gent krijgt van ons heel wat advies en wij krijgen de kans om aan een levensecht project te werken. Het is een ongelofelijk boeiende ervaring. We leren met verschillende persoonlijkheden samenwerken, deadlines respecteren en efficiënt werken. De perfecte voorbereiding op het beroepsleven, dat nu stilaan dichterbij komt …” Barbara Bruynooghe en Kimberly Wattier, laatstejaarsstudenten Communicatiemanagement.


Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Raadpleeg de meest recente informatie altijd op www.arteveldehogeschool.be.

eerste schijf opleidingsonderdeel

SP

Communicatiemanagement 1 – – Marketingcommunicatie en public relations

4

Communicatiemanagement 2 – – Overheid, bedrijf en samenleving Media-analyse

4

Consumentengedrag – – Marketing –– Communicatie en psychologie

7

Visuele communicatie – – Beeldtaal –– Beeld: taal en techniek

8

Multimedia 1

3

Actualiteit en maatschappelijke oriëntatie 1 – – Sociologie –– Actualiteit en geschiedenis

6

Economische en juridische oriëntatie – – Economische oriëntatie 1 –– Juridische oriëntatie

6

Nederlands 1

4

Frans 1

4

Engels 1

4

Duits 1

3

Professionele vaardigheden 1

3

4 4 3 4 4

3 3 3 3

versie 2014-2015/01

opleidingsprogramma 2014-2015 bachelor in het communicatiemanagement

Studiepunten (SP) Studiepunten geven aan hoe zwaar een opleidingsonderdeel (= ‘vak’) weegt binnen een opleiding. Het geeft je een idee hoeveel uur je moet werken aan een opleidingsonderdeel in één academiejaar. Eén studiepunt is goed voor 25 à 30 uur inzet (naar de les gaan, studeren, taken maken en groepsopdrachten). Het is de bedoeling dat je de studiepunten waarvoor je inschrijft, omzet in credits of creditbewijzen. Deze credits tonen aan dat je een bepaald opleidingsonderdeel beheerst. Om credits voor een opleidingsonderdeel te behalen moet je 10 op 20 scoren. Een bacheloropleiding bevat 180 studiepunten. Standaard betekent dit gemiddeld 60 studiepunten jaarlijks, over een traject van drie jaar.

9


tweede schijf opleidingsonderdeel

SP

Communicatiemanagement 3 – – Communicatiebeleid –– Mediaplanning

7

Communicatiemanagement 4 – – Overheidscommunicatie

3

Communicatiemanagement 5 – – Reclame, direct marketing en retail –– Online communicatie / Social media –– Sponsoring en eventmanagement –– Communicatiepraktijk

7

Communicatieonderzoek

4

Grafische communicatie 1

3

Multimedia 2

3

4 3 3 2 2 2 1

Actualiteit en maatschappelijke oriëntatie 2 –– Politieke instellingen en leerstelsels –– Sociaal-culturele actualiteit 1 –– Religie, levensbeschouwing en zingeving

7

Bedrijfsmanagement en economische oriëntatie – – Bedrijfsmanagement – – Economische oriëntatie 2

5

Nederlands 2

4

Frans 2

4

Engels 2

4

2 3

Duits 2 - Berlijnproject

3

Professionele vaardigheden 2 – – Communicatieve vaardigheden – – Presentatietraining

6

Semestersysteem Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Er zijn drie periodes waarin examens worden afgelegd: 1 na het eerste semester, in de maand januari 2 na het tweede semester, in de maand juni 3 tijdens de derde examenperiode, in de maanden augustus en september. Een aantal opleidingsonderdelen loopt over het volledige academiejaar. 10

2 2 3

3 3


derde schijf

11

opleidingsonderdeel

SP

Communicatiemanagement 6 – – Digitale media –– Accountmanagement Communicatiemanagement 7 – – Creatieve ateliers –– één keuze uit: * Eventmanagement * Interne communicatie * Overheidscommunicatie / Public branding * Brand management

5

Communicatiemanagement 8 - één keuze uit: * Copywriting * Mediarelaties / Woordvoerderschap * Digital storytelling * Creativity & creative writing (Engels)

3

Cases: communicatieonderzoek en -advies

8

Mediatrends

3

Grafische communicatie 2

3

Actualiteit en maatschappelijke oriëntatie 3 - één keuze uit: * Sociaal-culturele actualiteit 2 * Intercultureel management * European media scene (Engels) * Deutschsprachige Begegnungen (Duits)

3

Nederlands 3

3

Frans 3

3

Engels 3

3

Professionele vaardigheden 3 – – Stage –– Jobgerichte trainingen Bachelorproef

17 15 2 4

3 2 5 1 4


Anderstalige trajecten Verruim je horizon en kies voor een anderstalig traject. Je kunt bij iedere opleiding van de Arteveldehogeschool een aantal opleidingsonderdelen in het Engels volgen gedurende een semester. Nederlandstalige en internationale studenten zitten samen in een groep. Je krijgt les van onze eigen docenten en van internationale gastdocenten. Een uitgelezen kans om je Engels bij te spijkeren, je opleidingsprogramma te pimpen en een internationaal netwerk uit te bouwen.

Zicht op werk? jazeker! Je opleiding bepaalt grotendeels je carrière. Met een diploma Bachelor in het communicatiemanagement kan je terecht in reclame-, marketing- en communicatiebureaus, of op de communicatiedienst van bedrijven. Maar pr-, of evenementenbureaus, overheidsinstellingen, non-profitorganisaties ... behoren evengoed tot de mogelijkheden. En dan zwijgen we nog van de brede waaier aan commerciÍle functies waarin onze afgestudeerden terechtkomen.

12

zin om verder te studeren? Zo’n 55 procent van onze studenten studeert verder. Je kunt aan de Arteveldehogeschool via een verkort traject een tweede professioneel bachelordiploma behalen. Bijvoorbeeld bedrijfsmanagement, grafische en digitale media of journalistiek. De Arteveldehogeschool biedt daarnaast nog andere mogelijkheden om je kennis te verdiepen: bachelor-nabacheloropleidingen, postgraduaten en bijscholingen. Binnen de Associatie Universiteit Gent vind je talloze bachelor-, master- en vervolgopleidingen die aansluiten bij jouw diploma. Zo kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een master Communicatiewetenschappen, Politieke wetenschappen, EU-studies of Sociologie. Meer info op www.ugent.be/studiekiezer. Check ook www.hogeronderwijsregister.be en www.onderwijskiezer.be voor mogelijkheden in heel Vlaanderen.


ARTEVELDEHOGESCHOOL

denk. doe. word. Aan de Arteveldehogeschool denk én doe je. In al onze opleidingen combineer je theorie en praktijk. Je bouwt competenties op vanuit een stevige wetenschappelijke basis. Die pas je vervolgens toe in realistische praktijksituaties. We coachen jou om het beste te halen uit jouw talent. Zo word jij: een uitstekende professional, die elke dag groeit. Sterk diploma Heel wat van onze opleidingen zijn door de Vlaamse Hogescholenraad aangeduid als de beste in hun vakgebied (zie www.vlhora.be, evaluatieorgaan, publicaties). Met een diploma van de Arteveldehogeschool zien werkgevers jou graag komen. 97% van onze afgestudeerden is aan de slag binnen het jaar na het afstuderen. Studeer je liever verder? Je bachelordiploma is een prima opstap naar een master of andere vervolgopleiding. Actie! Vanaf de eerste week vlieg je erin. Je gaat vaak zelf aan de slag via praktijkopdrachten, rollenspelen, groepswerk … Stages en bachelorproef, in eigen land of internationaal, laten je volop proeven van “the real thing”. Studentenvoorzieningen Financiële zorgen of vragen over je statuut? Emotionele kopbrekens? Zoek je een kot, een fiets of sport en cultuur? Eén adres: de dienst studentenvoorzieningen. Check www.arteveldehogeschool.be/studentenvoorzieningen.

OPleidingen aan de Arteveldehogeschool bachelor - bedrijfsmanagement - officemanagement - communicatiemanagement - journalistiek - grafische en digitale media - sociaal werk - pedagogie van het jonge kind - kleuteronderwijs - lager onderwijs - secundair onderwijs - ergotherapie - logopedie en audiologie - podologie - verpleegkunde vroedkunde bachelor na bachelor - creatieve therapie - buitengewoon onderwijs - oncologische verpleegkunde - schoolontwikkeling - zorgverbreding en remediërend leren postgraduaten en bijscholingen


ARTEVELDEHOGESCHOOL

Volgens de statistieken is Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen. Volgens ons is Gent gewoon de wijste stad van de wereld! Cultuur, uitgaan of sport: mogelijkheden zat, of je nu op kot zit of dagelijks pendelt. Gent is vlot bereikbaar met de trein en heeft een dicht netwerk van bussen en trams. Het is ook een heuse fietsstad.

Coaching op maat Natuurlijk is het in de eerste plaats jouw inzet die je studiesucces bepaalt. Maar we staan klaar om je daarbij te coachen. Waar mogelijk kiezen we voor onderwijs in kleine groepen, met aanspreekbare lesgevers, zodat jij je snel thuis voelt. Je krijgt een trajectcoach die je individueel begeleidt tijdens je studieloopbaan. Via trainingen (spelling, taalvaardigheid, omgaan met stress …) kan je je competenties bijspijkeren. Bijzondere studenten krijgen onze bijzondere aandacht. Ben jij topsporter of student-ondernemer? Of combineer je werken en studeren, heb je een leerstoornis of een beperking? Dan kan je aanspraak maken op een bijzonder statuut. Omdat we vinden dat élke student, ongeacht zijn of haar vooropleiding, afkomst, beperking, financiële situatie … kansen verdient om het beste uit zichzelf te halen. 14

studentenleven Het studentenleven aan de Arteveldehogeschool draait op volle toeren. Kom samen met je vrienden uit je kot voor de Student Kick-Off, de Nacht van het Examen, het filmfestival Gent, de Night of the Proms, de jaarlijkse kerstmarkt voor het goede doel, een fuif, een quiz, een openluchtfilm … Begint het al te kriebelen? Lid van de Associatie Universiteit Gent De Arteveldehogeschool behoort tot de Associatie Universiteit Gent, een samenwerkingsverband van vier partners: UGent, Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Howest. Dat biedt jou heel wat voordelen. Onze studieprogramma’s zijn afgestemd om vlot door te stromen naar een aanvullende opleiding.


INdividueel studiekeuzeadvies Twijfel je over welke opleiding bij je past? De dienst studieadvies maakt graag tijd voor een individueel gesprek. Bel 09 234 90 30 of mail studieadvies@arteveldehs.be. infomomenten en proefstuderen Snuif de sfeer op tijdens de infodagen, de proefstudeerlessen of de speciale infosessie voor ouders en begeleiders. De data van de infodagen vind je op de achterkant van deze brochure. Inschrijven Vanaf de eerste infodag (15 februari 2014) kan je je registreren via het web. Dit verbindt je tot niets, maar je spaart tijd bij je d足efinitieve inschrijving achteraf. Om je in te schrijven, vanaf vrijdag 27 juni 2014, meld je je persoonlijk aan en betaal je je inschrijvingsgeld (ca. 600 euro voor een voltijdse inschrijving). Voor data, openingsuren en een overzicht van de documenten die je bij inschrijving nodig hebt, check www.arteveldehogeschool.be. Meer info over de Arteveldehogeschool vind je in onze algemene brochure of op www.arteveldehogeschool.be.

>

Campus KantieNberg Kies je voor Bachelor in het communicatiemanagement, dan kom je terecht op campus Kantienberg. Onze grootste en nieuwste campus ligt in hartje Gent. Naast een reeks specifieke praktijklokalen vind je er een upto-date mediatheek en een studentenresto met een gevarieerd en gezond aanbod.

15


Academiejaar 2014 - 2015 Bachelor in het communicatiemanagement Arteveldehogeschool

info

Voetweg 66 9000 Gent 09 234 71 30 info.communicatiemanagement@arteveldehs.be www.arteveldehogeschool.be

Infodagen telkens van 10 tot 17 uur op de campus: 15 februari 26 april 28 juni 30 augustus 2014

Infosessie voor ouders en begeleiders zaterdag 1 februari 2014 om 10.00 uur op campus Kantienberg

Proefstuderen Ontdek wat studeren aan de Arteveldehogeschool is: kom 'proefstuderen' met de huidige studenten!

www.arteveldehogeschool.be

v.u. Johan Veeckman, algemeen directeur Arteveldehogeschool vzw, Hoogpoort 15, 9000 Gent

Communicatiemanagement  
Communicatiemanagement  
Advertisement