Page 1

IZ PRETEKLOSTI ZA SEDANJOST IN PRIHODNOST

ARTEMISIA d.o.o.


Dragi prijatelji! Veseli nas, da vam lahko predstavimo blagovno znamko »ORIGINAL NACH MARIA TREBEN«, ki je nadaljevanje, Marijine nesebične želje, pomagati sočloveku v trenutkih, ko je te pomoči najbolj potreben. Naše prababice in babice so se zdravile z zdravilnimi zelišči, ker večina današnjih zdravil še ni obstajala. Njihova lekarna, so bili travniki in gozdovi. Zaradi napredka medicine in farmacevtske industrije imamo danes na voljo veliko vrst zdravil, ki imajo določene stranske učinke, ki mnogim bolnikom povzročajo večje težave, kot pa bolezen sama. Prav zaradi teh stranskih učinkov zdravil, ljudje zopet posegajo po zdravilnih zeliščih, ki so danes narejena po farmacevtskih normativih in so na razpolago v različnih fitoterapevtskih pripravkih, za ohranjanje dobrega počutja. Znanje o zdravilnih zeliščih je pomagalo tudi Mariji Treben, da je premagala tifus, v času po 2. svet.vojni, ko zdravil ni bilo na razpolago. S svojim znanjem je pomagala ohraniti zdravje sebi, svojim bližnjim in tudi drugim. Kasneje so se nanjo začeli obračati posamezniki, ki v sodobni medicini niso našli učinkovitih odgovorov na svoje težave. Krog pomoči potrebnih se je večal in večal, zato se je odločila, da bo napisala knjigo »ZDRAVJE IZ BOŽJE LEKARNE« in s tem svoje znanje delila z vsemi, ki si to želijo. Veseli smo, da slovenskemu tržišču lahko ponudimo proizvode, narejene po njeni originalni recepturi. To so izdelki, ki prinašajo s seboj tradicijo prejšnjih generacij in jo prilagajajo današnjemu, hitremu načinu življenja. Izdelke po njeni recepturi, so že mnogo let pripravljali v galenskem laboratoriju lekarne v Grieskirchnu, kjer je Maria Treben živela, ker pa je povpraševanje iz leta v leto raslo se je priprava prenesla v enega najmodernejših evropskih laboratorijev s področja predelave zdravilnih zelišč in fitoterapije.

ARTEMISIA d.o.o.

Naravni proizvodi po originalni recepturi Marije Treben, so narejeni po njenih normativih in v skladu z sodobnimi standardi kakovosti ter pod strogo kontrolo.


FITOTERAPEVTSKI PROIZVODI (Glej prilogo 1) ŠVEDSKA GRENČICA (Original nach Maria Treben) • alkoholna Embalaža: 500ml in 200 ml Navodila za uporabo: Oralno -1 žlico (15ml) zjutraj in zvečer z nekaj vode, čajem ali sokom. Zunanje - kot obkladek. Priprava obkladka: Vzamemo vato, gazo ali bombažno krpo, navlažimo s švedsko grenčico ter jo položimo na del telesa, kjer želimo, da obkladek deluje. Obkladek zaščitimo z nepropustno folijo in ga s povojem pričvrstimo na telo, da se ne more premikati. Še posebno so obkladki priporočljivi ponoči. Če imate občutljivo kožo, priporočamo, da jo pred namestitvijo obkladka namažete z zaščitno kremo (ognjičeva krema), da ne bi zaradi alkohola prišlo do pordečitve ali vnetja kože. Vsebina: (Glej prilogo 2)

ŠVEDSKA GRENČICA BREZ ALKOHOLA (Original nach Maria Treben) • brezalkohola Embalaža: 500ml in 200 ml Navodila za uporabo: Oralno 1 žlico (15ml) zjutraj in zvečer z nekaj vode, čajem ali sokom. Zunanje kot obkladek. Priprava obkladka: Vzamemo vato, gazo ali bombažno krpo, navlažimo s švedsko grenčico ter jo položimo na del telesa, kjer želimo, da obkladek deluje. Obkladek zaščitimo z nepropustno folijo in ga s povojem pričvrstimo na telo, da se ne more premikati. Še posebno so obkladki priporočljivi ponoči. Vsebina: (Glej prilogo 2)

SUHA ZELIŠČA ZA PRIPRAVO ŠVEDSKE GRENČICE (Original nach Maria Treben) Embalaža: 72 g Navodila za pripravo: V 2 litrsko stekleno posodo stresemo suha zelišča in jih prelijemo z 1,5 litra, 38–40% žitnim žganjem ali domačim sadnim žganje. Če imamo žganje s stopnjo alkohola 50-55% pa pri 1 litru žganja odvzamemo približno 2 dl le tega in dodamo 2 dl hladne prevrete vode, da dobimo 38-40% alkohola. Pustimo 20-30 dni na toplem prostoru ter vsak dan vsebino dobro premešamo. Po tem roku zmes precedimo in grenčico shranjujemo v temnih steklenicah. Zelišča, ki so ostala po odcejanju, pa shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik za pripravo obkladkov. OPOZORILO! Beneški Terjak v naših zeliščih ni v obliki kroglice, kot doslej, ampak v razpršeni obliki, zaradi boljše porazdelitve zelišč v žganju. Vsebina: (Glej prilogo 2)

ARTEMISIA d.o.o.


MAZILA OGNJIČEVA KREMA Embalaža: 50ml in 100 ml Uporaba: Za nego suhe in razpokane kože na rokah, stopalih, obrazu, za nego dojenčkov – pri pleničnem vnetju. Krema je tudi idealna za zaščito kože pred mrazom v hladnih zimskih mesecih. Sestava: Calendula officinalis ( ognjič) – celi rane, opekline in proti vnetjem, ima dezinfekcijske lastnosti, hrani in ščiti. Vsebuje veliko karotenoidov, ki ji dajejo oranžno rumeno barvo. Lanolin – je vosek, ki ga dobimo na ovčji koži in dlaki. Vsebuje mešanico esterov maščobnih kislin in holesterol. S predelavo lanolina se pridobi tako imenovani alkohol volne, to je vosek, ki ima enake lastnosti in sestavo kot človeška koža.

KREMA IZ ŠVEDSKIH ZELIŠČ Embalaža:50 ml in 100 ml Sestava: mešanica švedskih zelišč (Glej prilogo 2) Uporaba: Primerna za dobro fizijološko stanje mišic in sklepov, ter nego aknaste in mozoljave kože.

GEL DIVJEGA KOSTANJA Embalaža:50 ml in 100 ml Uporaba: Primeren vsaki krat, ko občutimo težke, utrujene, pekoče, nemirne in otekle noge, predvsem zaradi dolgega napornega delovnega dneva na nogah in pred dolgimi potovanji z avtomobilom, vlakom ali letalom. Gel prijetno hladi in ne masti.

Sestava: Aesculus Hippocastanum( divji kostanj) - zmanjša permeabilnost kapilar, izboljša pretok linfe, poveča pritisk v venah, ima protivnetni učinek, zmanjša otekline, stene žil in ven postanejo bolj odporne; Hamamelis Virginiana (nepozebnik) - ima protivnetno lastnost, zoži žile, Melilotus officinalis (medena detelja)- izboljša pretok linfe, zmanjša otekline, predvsem v stenah ven; Poligonum Fagopyrum (ajda) - vsebuje rutin, ki poveča toničnost kapilar in zmanjša pojav krvavitev pri ljudeh z visokim pritiskom, izboljša mikrocirkulacijo pri kroničnem venskem popuščanju.

ANTICELULITNI GEL Embalaža:100 ml Uporaba: zelo prijeten gel, ki ne masti in se ne lepi. Vlaži kožo, jo omehča, izboljša njeno elastičnost, omili izgled pomarančne kože, ki bo vidno bolj napeta in žametasta. Nanese se ga na stegna, boke, pas, trebuh dva-tri krat na dan z masažo do popolnega vpitja v kožo. Sestava: Alchemilla vulgaris (navadna plahtica) – ima sposobnost krčenja in andstringentne lastnosti, zmanjša občutljivost in vnetja sluznic; Camellia sinensis (čajevec) – blaži vneto in srbečo sluznico in kožo; Centella asiatica – izboljša prekrvavitev in toničnost ven, zmanjša zaustavljanje krvi v venah, izboljša pretok krvi od nog proti srcu; Fucus vescicolosus (mehurjasti bračič- rjava alga) – vsebuje polisaharide, vitamine, in minerale ter jod, zaradi katerega se pripisujejo algi shujševalne lastnosti in delovanje proti celulitu, ker poveča bazalni metabolizem in zmanjša sintezo maščob; Hedera helix (navadni bršljan) – zunanje se uporablja proti celulitu, saponini imajo sposobnost krčenja, zato zožijo žile; Melilotus officinalis – ima astringentne lastnosti in zmanjša otekline, specifičen je za probleme vensko linfatskega sistema. Izboljša mikrocirkulacijo, zmanjša permeabilnost žilnih sten in izboljša vračanje venske krvi proti srcu in linfatsko cirkulacijo.Ruscus aesculeatus (bodeča lobodika) – vsebuje flavonoide in rutazid, ki ima podobno delovanje kot vitamin P- poveča odpornost kapilar. Uporablja se v primeru krčnih žil, hemoroidov, flebitov, ima protivnetno, diuretično in antireumatično lastnost; Stevia rebaudiana – daje toničnost koži.


KOZMETIKA

SABRINA BALZAM Embalaža: 50ml Uporaba: balzamično mazilo za lažje dihanje pri prehladu in za inhalacije v primerni posodi z vročo vodo. Sestava: poprova meta, kafra, rožmarin, mentol. Opozorilo! Vse navedbe učinkovin in pojasnila o njihovem delovanju so povzeta iz znanstene literature fitoterapije in farmakonjozije.

GEL ZA PRHANJE IZ ŠVEDSKIH ZELIŠČ Embalaža: 200 ml Blag, negovalen in poživljajoč, čistilni gel, iz švedskih zelišč z nežnim vonjem. Primeren za dnevno nego telesa.

LOSJON ZA TELO IZ ŠVEDSKIH ZELIŠČ Embalaža: 200 ml Vsebuje izvlečke švedskih zelišč, odličen je za dnevno nego telesa. Dragocena olja zmehčajo in zaščitijo kožo, primeren po običajni kopeli v kombinaciji z gelom za prhanje iz švedskih zelišč.

ŠAMPON IZ REPINČEVE KORENINE Embalaža: 200 ml Idealno dopolnilo k Ekstraktu koprive in repinčeve korenine, krepi lase in jim daje večji volumen.

KOPRIVNI ŠAMPON ARTEMISIA d.o.o.

Embalaža: 200 ml Z neutralnim pH, primeren za vsakodnevno umivanje las. Zaradi posebnih učinkovin koprive in izvlečka švedskih zelišč daje lasem volumen in lesk ter zagotavlja obstojnost pričeske.


EKSTRAKT (TINKTURA) KOPRIVE IN REPINČEVE KORENINE Embalaža: 200 ml Tinktura za tanke, šibke, redke lase, proti izpadanju las in proti prhljaju. Navodila za uporabo: količino pipete se nanese na mokre ali suhe lase, dvakrat na dan, ter rahlo vmasira v lasišče. Ni potrebno izpirati, ker ne masti lasišča.

ETERIČNO OLJE ČAJEVCA Embalaža: 20 ml

BALZAM ZA USTNICE

ARTEMISIA d.o.o.

Priloga (1) Fitoterapija Definicija: Fitoterapija je metoda zdravljenja ali ohranjanja dobrega počutja z uporabo zelišč in njihovih izvlečkov, poznana že od prazgodovine pa do danes. Beseda fitoterapija izvira iz grške besede phyton (rastlina) in terapeia ( zdravi). V večini evropskih držav je formulirana kot alternativna medicina, čeprav se nekatera zelišča oz. njihove dele uporablja tudi v današnji klasični medicini, kot zdravila. Zelišča proizvajajo zdravilne učinkovine, ki jih uporabljajo za razne namene npr.: odganjanje žuželk, boj za obstoj v ekosistemu, privabljanje žuželk, za oploditev itd. Najvažnejše zdravilne učinkovine ali metaboliti so: fenoli, polifenoli (tanini in flavonoidi), terpeni, glikozidi (antrakinoni), terpenoidi, saponini (fitosteroli, kardioaktivni glikozidi, triterpeni), eterična olja, smole, alkaloidi itd. Ti metaboliti so zelo pomembni, ker v našem telesu povzročijo farmakološke aktivnosti, ki so lahko pozitivne ali negativne. Moderni fitoterapevtski pripravki so narejeni iz svežih ali posušenih zelišč z uporabo različnih raztopin in metod. Če je raztopina etanol, govorimo o hidroalkoholnih izvlečkih, to so matične tinkture ali tekoči izvlečki. Če je raztopina voda se govori o čajih, poparkih, prevretkih ali maceratih na mrzlo. Če je raztopina olje, govorimo o oleolitih. Obstajajo še suhi in mehki izvlečki zelišč, pridobimo jih z uporabo raztopin, ki se jih ne uporablja v prehrani, kot je npr. heksan in se ga na koncu postopka popolnoma odstrani iz preparata. Za pripravo fitoterapevtskih izdelkov je potrebno dobro poznavanje delovanja človeškega organizma, zdravilnih učinkovin zelišč, njihovega doziranja, stranskih učinkov, galenike in zeliščarstva (rastišče, gojenje, obiranje, predelava, shranjevanje zelišč).


Matična tinktura Definicija: Matična tinktura je hidroalkoholni izvleček, ki se ga pridobi z namakanjem svežega ali suhega zelišča v alkoholni raztopini. Hidroalkoholno raztopino (voda + alkohol) se doda v razmerju od 1 do 10, glede na težo zelišča. Namakanje traja približno 21 dni. V homeopatiji so matične tinkture uporabljene kot baza vseh nadaljnih razredčitev homeopatskih zdravil. Priloga (2) Zelišča v naravnih fitoterapevtskih proizvodih Marije Treben in njihove lastnosti Vsebina za: • ŠVEDSKA GRENČICA (Original nach Maria Treben) - alkoholna • ŠVEDSKA GRENČICA BREZ ALKOHOLA (Original nach Maria Treben) • ZELIŠČA ZA PRIPRAVO ŠVEDSKE GRENČICE (Original nach Maria Treben) ZEL PRAVEGA PELINA - Artemisia absinthium - spodbuja prebavo, uravnovesi črevesno delovanje, odstrani črevesne vetrove, uravnovesi menstrualne težave, odstranja črevesne parazite; MIRA - aromatična smola-Commiphora myrrha - za dobro delovanje ustne in nosne sluznice ter sluznice požiralnika. Pomaga prebavi. KAFRA – Cinnamomum camphora - v mazilih za zunanjo uporabo pospeši prekrvavitev, za bolečine v sklepih, proti srbenju, blag lokalen anestetičen učinek. KORENINA KURKUME ZEDOARJE – rumen-oranžno-rjav prah korenine Kurkume je ena od sestavin curryja - pospešuje izločanje žolča, pomaga delovanju jeter, prebavi, proti krčem v črevesju, antioksidant, za menstrualne težave, za dobro gibljivost sklepov. MANA – Fraxinus ornus - odvaja telesne tekočine, pomaga delovanju ledvic, uravnovesi odvajanje

blata, normalizira volumen in trdnost le tega, naravno sladilo, za boljšo gibljivost sklepov. KORENINA KOMPAVE ali KARLINE - odstrani telesne tekočine, pomaga prebavi, odstrani vetrove, uravnovesi potenje. KORENINA ZDRAVILNEGA GOZDNEGA KORENA ime Angelika Officinalis - spodbuja prebavo, uravnovesi črevesno delovanje, odstrani vetrove, za menstrualne težave proti glavobolu, mukolitik pri kašlju, kot kopel za blaženje bolečin v mišicah, za revmatske in nevralgične bolečine, kot obkladek za utrujene oči in za čiščenje kože; KORENINA PRAVEGA INGVERJA - Zingiber Officinalis - proti bruhanju, spodbuja prebavo, uravnovesi črevesno delovanje, odstrani vetrove, za črevesne krče, pospeši izločanje žolča, uravnovesi delovanje kardio cirkulativnega sistema, uravnovesi menstrualne težave, ima antikoagulantne lastnosti, antioksidant, prepreči vnetja, zmanjša bolečine v sklepih; CVET ŽAFRANA - Crocus sativus - uravnovesi menstrualne težave, uravnovesi potenje, proti krčem, deluje pomirjevalno, spodbuja prebavo, ker poveča izločanje prebavnih sokov: PLOD KARDAMOMA - Elettaria cardamomum - za zdravljenje zob in dlesni, za obolenja v grlu, vnetja v pljučih, pri zdravljenju tuberkuloze, vnetja vek, za prebavne motnje; LISTI ROŽMARINA - Rosmarinus Officinalis - izboljša prebavo in delovanje jeter, uravnovesi črevesno delovanje, odstrani vetrove, antioksidant, uravnovesi delovanje kardio cirkulativnega sistema, antirevmatik, za artrozo, za izpiranje ustne votline, za čiščenje in celjenje ran, kot antinevralgik, izboljša razpoloženje, proti depresiji. KORENINA GOLOSTEBELNEGA SLADKEGA KORENA - Glycyrrhiza glabra - pri prebavnih motnjah, pri želodčni rani, pri kronični bolezni jeter, kot preventiva pri autoimunskih boleznih in antiviralno sredstvo, antiflogistik proti vnetjem, deluje pozitivno na gibljivost sklepov in zaščiti sluznice, ekspektorant, blaži kašelj, zaprt nos boleče grlo. Sveže uporabljeni listi celijo rane, imajo antibakterično lastnost, uravnovesi hormonsko izločanje, predvsem estrogena.


MUŠKATNI OREŠČEK - Myristica fragrans - antiseptik, zmanjša slabost in bruhanje, uravnovesi črevesno delovanje, odstrani vetrove, pomaga prebavi, za dobro stanje in delovanje sluznic, antioksidant. Njegovo maslo, za zunanjo uporabo je učinkovito za revmatska in nevralgična obolenja. Velike količine muškatnega oreška zmanjšajo produkcijo prostaglandin in zato učinkujejo na rast zarodka. V veliki količini (5g) ima lastnosti podobne noradrenalini. MACIS ALI OVOJ MUŠKATNEGA OREŠČKA - V kulinariki je uporabljen kot barvilo rumene ali oranžne barve. SKORJA CIMETOVCA - Cinnamomum zeylanikum - za prehlad, kot antibakterično antiseptično sredstvo za dihala, zmanjša holesterol in trigliceride v krvi. Pomaga prebavi, odstrani vetrove, uravnovesi črevesno delovanje in odvajanje. Eterično olje cimeta ima močan protiglivični učinek, zunanje poveča periferično prekrvavitev kože, antioksidant, uravnovesi metabolizem karbohidratov. CVET DIŠEČEGA KLINČEVCA - Eugenia caryophyllata, poznana tudi kot Syzygium aromaticus družine Myrtaceae - zelo močan lokalni anestetični učinek, zmanjša zobobol. V medicini je izvleček klinčkov uporabljen v razkužilih za ustno votlino. Blaži glavobol in pospeši prekrvavitev, pomaga prebavi, uravnovesi črevesno delovanje, odstrani vetrove. LISTI ŽAJBLJA - Salvia officinalis - antiseptik, utrdi dlesni, pomaga prebavi, odstrani vetrove, pomaga pri težava v menopavzi, uravnovesi potenje, za dobro počutje nosu in grla, antioksidant, za telesno in mentalno utrujenost, pomirja. TERJAK: žajbelj, angelika, ingver, cimet, muškatni oreščken, ovoj muškatnega oreščka, klinčki - Priloga (3) OPOZORILO! Vse navedbe učinkovin in pojasnila o njihovem delovanju so povzeta iz znanstvene literature fitoterapije in farmakonjozije.

Priloga (3) ZGODOVINA TERJAKA V 3. – 2. stol. Pred n..š. je živel Pontski kralj Mitridat. Bal se je zastrupitve, zato je zahteval od svojega osebnega zdravnika Krautea, naj iznajde zdravilo, ki bi učinkovalo proti strupom. Krautea je pripravil zdravilo, sestavljeno iz 50ih različnih sestavin, katerega je kralj užival vsak dan, kot preventivo proti zastrupitvi. Po porazu z Rimljani je bil kralj Mitridat tako razočaran nad izgubo vojne, da je naredil samomor z mečem, ker je bil na stupe odporen. V današnji medicini se uporablja besedo ‘’mitridatizem’’ ki pomeni fizijološko toleranco na strupe in odpornost na njihov učinek. Na Mitridatovem gradu so Rimljani, v kraljevem zabojčku za zdravila, našli recept za ta proti strup, imenovan Mitridatium. Leuko, je recept prevedel v latinščino in tako je bila skrivnostna formula izročena takratnim zdravnikom v uporabo. V istem času kralja Mitridata je živel cesar Neron, ki se je prav tako bal zastrupitve. Zato je njegovemu osebnemu zdravniku Andromahu staremu ukazal naj pripravi tudi njemu proti strup. Andromah je prvotnemu receptu Mitridatiuma dodal še meso strupene kače oziroma modrasa. Tako se je rodil terjak po Andromahu. Galen je ta recept napisal v verzih, v knjigi ‘’De Theriaka ad Pisonem’’, ter dodelil ime therjak, ki izvira iz grške besede ‘’therion’’ in pomeni protistrup za vse vrste strupenih živali na splošno. Tekom stoletij so razni znani zdravniki, kemiki, farmakologi in zeliščarji opisovali njegovo pripravo, shranjevanje in uporabo. Najboljši terjak je bil iz Benetk, še danes poznan kot Beneški terjak Takratna Serenissima je imela zelo dobre odnose z vzhodnimi državami Evrope in Azije, tako, da so se lahko nemoteno oskrbovali z originalnimi zelišči za pripravo terjaka, ki je imel večjo kvaliteto od ostalih, zato je postal znan po celem svetu. Zadnjo pripravo terjaka, po pisnih virih, zasledimo v Bolonji leta 1796, v Benetkah pa so ga pripravljali do leta 1850. Zadnja zabeležena priprava terjaka je bila narejena v Neaplju leta 1906. Konec izdelave terjaka soupada z rojstvom moderne farmakologije in iznajdbo Aspirina.


Prepis starega rokopisa po dr. Samst-u 1. Če jih večkrat vdihavamo ali njuhamo, ovlažimo z njimi teme glave, položimo na glavo navlaženo krpo, preženejo bolečine in omotico, krepijo spomin in možgane. 2. Pomagajo pri motnih očeh, zmanjšajo rdečino v očeh in bolečine. Preženejo tudi lise in sivo mreno, če pravočasno navlažimo očesne kote ali polagamo navlaženo krpo na zaprte oči 3. Ozdravijo kozavost in različne izpuščaje, tudi kraste v nosu ali kje drugje po telesu, če jih večkrat in dobro navlažimo. 4. Pri zobobolih damo v nekaj vode jedilno žlico teh kapljic in to raztopino zadržimo nekaj časa v ustih ali pa boleči zob namočimo z ovlaženo krpo. Bolečina mine in gnilobi bo odzvonilo. 5. Mehurčke na jeziku ali druge poškodbe pogosto vlažimo s kapljicami in ozdravitev bo dokaj hitra. 6. Če imamo vneto ali ranjeno grlo, tako da hrano in pijačo težko požiramo, vzamemo kapljice zjutraj, opoldne in zvečer, jih počasi pogoltnemo in ozdravitev bo kmalu tu. 7. Če imamo krče v želodcu, vzamemo pri napadu polno jedilno žlico kapljic. 8. Pri kolikah zaužijemo tri polne jedilne žlice kapljic, počasi eno za drugo, in kmalu bomo občutili olajšanje. 9. Kapljice nam v telesu razpršijo vetrove in hladijo jetra, preženejo vse trdovratne želodčne težave in težave drobovja in pomagajo pri zaprtju. 10. So tudi odlično sredstvo za želodec, kadar ta slabo prebavlja in ne zadržuje jedi. 11. Prav tako pomagajo pri bolečinah v žolču. Zjutraj in zvečer vzamemo polno jedilno žlico kapljic, ponoči si damo obkladke s kapljicami in vse bolečine bodo kmalu minile. 12. Pri vodenici vzamemo šest tednov zapored zjutraj in zvečer po eno jedilno žlico kapljic v belem vinu. 13. Pri bolečinah in šumenju v ušesih s kapljicami navlažimo kos vate in ga vtaknemo v uho. Zelo dobro pomaga in celo povrne izgubljeni sluh.

14. Če ima ženska bolečine v maternici, ji damo tri dni zapored zjutraj polno jedilno žlico kapljic v rdečem vinu, potem naj gre pol ure na sprehod, sledi zajtrk, vendar brez mleka. Na mleko kapljic ne jemljemo. 15. V zadnjih 14 dnevih nosečnosti vzemite zjutraj in zvečer po eno polno jedilno žlico kapljic, kar bo olajšalo in pospešilo porod. Otročnici damo vsaki dve uri kavno žličko grenčice toliko časa, da se laže in brez bolečin izloči posteljica. 16. Če se po porodu pri dojenju pojavijo vnetja, bodo po vlažnih obkladkih iz grenčice hitro izginila. 17. Otrokom pospešijo izločanje vodenih koz. Otrokom dajemo kapljice glede na starost, razredčene z vodo. Ko se začnejo koze sušiti, jih pogosteje navlažimo s kapljicami in brazgotine ne bodo ostale. 18. Otrokom in odraslim preženejo gliste, celo trakuljo. Otrokom jih moramo dajati glede na starost. Na popek privežemo navlaženo krpo in skrbimo, da bo vedno vlažna. 19. Pri zlatenici bodo vse težave zelo hitro minile, če jemljemo trikrat na dan po polno jedilno žlico teh kapljic, na zatečena jetra pa polagamo obkladke. 20. Odpirajo vse zlate žile (hemoroide), zdravijo ledvice, iz telesa odvajajo tekočine brez dodatnih kur, rešijo nas depresij in melanholije in vzbujajo apetit in presnovo. 21. Tudi notranje odpira zlato žilo (hemoroide), če jo na začetku pogosteje omočimo in z uživanjem od znotraj omehčamo, posebej pred spanjem. Z zunanje strani je treba položiti navlažen kos vate. Odvečno kri požene v tek in zmanjšuje pekoč občutek. 22. Če človek leži v nezavesti, mu po potrebi odpremo usta, vlijemo jedilno žlico kapljic in bolnik bo prišel k sebi. 23. To sredstvo, če ga zaužijemo, prežene tudi bolečine pri tihi božjasti (krči). Krči bodo čez čas ponehali. 24. Pri pljučni jetiki vzamemo kapljice zjutraj na tešče. Kura naj traja šest tednov. 25. Če je ženska izgubila mesečno perilo ali je le-to premočno, jemlje kapljice tri dni in to ponovi dvajsetkrat. Kapljice vzpostavijo pravilno hormonsko ravnotežje. 26. To sredstvo pomaga tudi pri belem toku.


27. Če koga muči padavica (epilepsija), mu je treba kapljice dati takoj. Bolnik naj potem jemlje samo to zdravilo, ker krepi napadeno živčevje kot tudi telo in nas varuje pred vsemi boleznimi. 28. Zdravijo ohromelost, preženejo omedlevico in slabost. 29. Zdravijo tudi vodene koze in šen. 30. Če ima človek vročino, vročičen ali mrzel, in je popolnoma šibak, mu damo jedilno žlico kapljic in bolnik bo kmalu prišel k sebi, če ni obremenil telesa z drugimi sredstvi. Pulz bo postal normalen. In četudi je bila vročina zelo visoka, se bo bolnik kmalu počutil bolje. 31. Kapljice zdravijo tudi raka, stare vodene koze in bradavice, razpokane roke. Če je rana stara in gnojna ali če je na njej divje meso, vse dobro speremo z belim vinom, nato pa pokrijemo s krpo, omočeno s kapljicami. Odstranimo bule in bolečine ter divje meso in rana se začne celiti. 32. Brez nevarnosti zacelijo vse rane, usekanine in vreznine, če jih pogosteje navlažimo s kapljicami. Vzamemo krpo, jo namočimo v kapljicah in z njo prekrijemo rano. Čez kratek čas izgine bolečina, preprečijo nastanek prisada in zagnojitve in zdravijo tudi stare strelne rane. Če so v tkivu luknje, nalijemo kapljice v rano, ki je prej ni nujno očistiti. Z rednim polaganjem obkladkov bo prišlo do ozdravitve v kratkem času. 33. Odstranijo vse brazgotine, tudi če so še tako zastarane, vreznine in zastarane odprte rane, če jih omočimo do 40-krat. Za ranami, ki jih zdravimo s temi kapljicami, ne ostanejo brazgotine. 34. Iz osnove zdravijo tudi vse fistule, tudi če se zdijo neozdravljive. Poškodba je lahko poljubno stara. 35. Zdravijo vse poškodbe zaradi opeklin, ki so nastale zaradi ognja, vroče vode ali maščobe, če poškodovano mesto vztrajno vlažimo s kapljicami. Tudi mehurji se ne tvorijo, odvzamejo vročino, celo gnojni mehurji se v celoti pozdravijo. 36. Odstranjujejo buške in lise, ki so nastale zaradi različnih udarcev. 37. Če človek nima apetita, mu kapljice vrnejo izgubljeni okus. 38. Pri hudi slabokrvnosti kapljice povrnejo izgubljeno barvo, če jih nekaj časa jemljemo vsako

jutro. Čistijo kri in tvorijo novo, pospešujejo tudi njeno kroženje. 39. Revmatične bolečine v sklepih izginejo, če uživamo kapljice zjutraj in zvečer in če na boleče mesto polagamo s kapljicami navlaženo krpo. 40. Zdravijo zmrzline na rokah in stopalih, tudi če bi bila odprta mesta. Če je mogoče, kar največkrat polagajmo ovlaženo krpo, še posebej ponoči. 41. Na kurja očesa položimo s kapljicami omočen kos vate in poskrbimo, da je vata na bolečem mestu ves čas vlažna. Čez tri dni sama od sebe izpadejo ali pa jih brez bolečin izluščimo. 42. Zdravijo tudi ugrize steklih psov in drugih živali. Kapljice zaužijemo, saj učinkujejo zdravilno in uničujejo vse strupe. Rane prekrijemo z vlažno krpo. 43. Pri kugi in drugih nalezljivih boleznih je dobro, da večkrat na dan zaužijemo kapljice, saj zdravijo kužne tvorbe in fistule tudi, če tičijo že v vratu. 44. Kdor ponoči ne more dobro spati, naj vzame kapljice pred spanjem. Pri nervozni nespečnosti položimo z razredčenimi kapljicami omočeno krpo na srce. 45. Pijanega človeka z dvema jedilnima žlicama teh kapljic lahko v trenutku streznimo. 46. Kdor vsak dan zjutraj in zvečer uživa te kapljice, ne potrebuje nobene druge medicine. Kapljice krepijo telo, osvežijo živce in kri, preprečujejo tresenje rok in nog. Na kratko, učinkujejo, proti vsem boleznim. Telo ostane strumno, obraz pa mladosten in lep. OPOZORILO! Prepis starega ropkopija po dr. Samst-u je prevzet iz knjige „ZDRAVJE IZ BOŽJE LEKARNE“ Maria Treben Copyright 2010 Artemisia d.o.o. vse pravice pridržane. To gradivo je zgolj informativne narave.


Ekskluzivni zastopnik in uvoznik:

ARTEMISIA d.o.o. Strma pot 1, 6210 Sežana Tel: 05 90 60 771, www.artemisia.si E-mail: artemisiadoo@gmail.com

Preventivne in medicinske kompresijske nogavice za probleme s krčnimi žilami na nogah. Certificirane s testom Hatra

Nakupovalni center Fama Stjenkova ulica 1 6210 Sežana

Svetovni leader na področju inhalatorjev za aerosol terapijo za bolezni spodnjih dihal: astma, bronhitis in bolezni zgornjih dihal: rinitis, sinuzitis in timpanitis.

Maria Treben - Artemisia doo  

Izdelki Original nach Maria Treben Naše prababice in babice so se zdravile z zdravilnimi zelišči, ker večina današnjih zdravil še ni obstaj...

Maria Treben - Artemisia doo  

Izdelki Original nach Maria Treben Naše prababice in babice so se zdravile z zdravilnimi zelišči, ker večina današnjih zdravil še ni obstaj...

Advertisement