Page 1


CUPRINS

Labelexpo Europe a împlinit 40 ani

14

Labelexpo Europe 2019, ediţie jubiliară, s-a încheiat într-o notă foarte bună şi cu rezultate excelente, spun organizatorii. 693 expozanţi au avut standuri în târgul care a avut loc între 24 şi 27 septembrie la Bruxelles.

Ținta ta, Color Copy

18

Atunci când Antalis, liderul european în distribuția de hârtie, soluții de packaging și materiale pentru comunicare vizuală, se întâlnește cu Mondi, furnizorul global de hârtie, ies cele mai reușite proiecte și evenimente.

Octobeverest 2019, o ediție de Oscar

Konica Minolta 2019 Forum Rethink your Scope

20

Tipografia Everest a organizat și în acest an, alături de invitați, propriul său Oktoberfest, Octobeverest, evenimentul ajungând, astfel, pe 18 octombrie, la cea de-a cincea ediție.

38

Konica Minolta Business Solutions Europe a organizat la jumătatea lunii octombrie o întâlnire cu partenerii săi internaționali la Copenhaga, Danemarca.

60.000 de vizitatori la Pack Show 2019

26

Pack Show 2019, singura expoziție de packaging din România, care s-a desfășurat între 30 octombrie și 3 noiembrie la Complexul expozițional Romexpo din București.

Plusul care face diferența

32

Reacția celor doi antreprenori români și soluția găsită de aceștia arată că succesul și eșecul sunt doar un simplu feedback.

Spiritul alchimist și ingineria chimică pot reinventa un produs

36

După ani de muncă asiduă și investiții considerabile, a câștigat pariul său cu chimia, reușind să dezvolte un adeziv hibrid, care îmbină un polimer sintetic și unul natural: Hybrid PVA.

Print&Sign zona de confort a industriei

52

A 15-a ediție a Print&Sign și-a închis porțile în aceeași atmosferă ca la deschiderea acestuia.

PUBLISHER Relu LICIU - relu.liciu@print-romania.ro Radu MIHAI - radu.mihai@print-romania.ro REDACTORI Romulus CRISTEA - romulus.cristea@print-romania.ro Cristian FAUR - cristian.faur@print-romania.ro Irina TOMȘA - irina.tomsa@print-romania.ro LAYOUT, DTP & FOTO Gabriel COLȚA - gabriel.colta@print-romania.ro

Cuvinte cheie în packaging în 2020

Ca la orice sfârşit de an, tendinţele din piaţă şi din tehnologie pentru anul următor devin subiect obligatoriu de lectură pentru factorii decizie din orice domeniu.

ILUSTRAȚII Andreea CHIRICĂ CORECTURĂ Elena TĂTARU TRAFIC COORDINATOR Roxana STAMATI - roxana.stamati@print-romania.ro RESPONSABIL EDIȚIE ON-LINE Cristina PETREA COLABORATORI Cristina CALAFETEANU, Marius BUICULESCU

72

Revistă tipărită pe hârtie DCM 115 g/m2 Copertă tipărită pe carton Prime FBB Bright New 190 g/m2 produs de ADRESA REDACȚIEI Str. Peneș Curcanul nr. 20, sector 3, București Str. Alex. Constantinescu nr. 19, sector 1, București Telefon: 021.326.66.20; C.P. 51- OP 32, 011032 PRINT ROMANIA, SIGN ROMANIA și PACK ROMANIA sunt publicații editate de Semantika Publishing SRL (ISSN 2066 - 2998) Reproducerea conținutului acestei ediții este permisă doar cu acceptul autorilor. Print Romania, Sign Romania și Pack Romania sunt mărci înregistrate

1


PACK ROMÂNIA

Echipa Pack Romania

2

După 10 ani petrecuți în IT și publicitate, în 2004 Radu Mihai pune bazele unuia dintre proiectele editoriale care stau la baza actualei formule editoriale. În paralel își continuă activitatea de regizor de film.

Relu Liciu este unul dintre fondatorii proiectului Print Romania. Cu o experiență în vânzări de peste 25 de ani reușește să stabilească contacte cu personalități diferite folosindu-se de onestitatea și simplitatea cu care intră în relații cu ceilalți.

Cu o experiență de jurnalist de 28 de ani, Romulus Cristea reușește să combine precizia analizei economice cu acribia unui documentarist. Este pasionat de secretele Bucureștiului și autorul mai multor cărți despre istoria zbuciumată a anilor ’90.

Poliglot și practicant al artelor marțiale, Cristian Faur reușește să surprindă esențialul din fiecare eveniment, fără a uita să îl raporteze la contextul actualității. Este preocupat de noile tehnologii și de felul în care acestea își fac loc în viața noastră.

Irina Tomșa a studiat Istoria și Teoria Artei la UNARTE. Este un publicitar cu peste 20 de ani de creație ATL, BTL și online. Îi place să scrie materiale de presă și fiecare subiect o provoacă să descopere toate detaliile și să contureze noi interpretări.

Lumea văzută prin obiectivul lui Gabriel Colța are mai multă culoare și este capabilă să ne surprindă mai mult decât realitatea. Fost aruncător de greutăți, Gabi pune cu ușurință în pagină imaginile pe care le captează, alături de textele colegilor săi.

Cristina Petrea contribuie cu entuziasm de peste 20 de ani la strategiile de marketing și comunicare ale brandurilor. Îi plac începuturile, să învețe mereu lucruri noi dar și să construiască, pas cu pas, proiecte cu efecte durabile, pe termen lung.

Roxana Stamati este coordonatorul informațiilor din interiorul redacției. Este cel mai tânăr membru al redacției, are un excelent simț de observație, un foarte bun comunicator și reușește să aducă bună dispoziție fiecărui membru al echipei.

După 8 ani de proiecte online dezvoltate pentru companii din Iași, Cătălin Mărgărint și-a mutat centrul de interes către antreprenorii din București. Este cel care se ocupă de infrastructura online a publicațiior.


3


PACK ROMÂNIA

Recipient PET revoluționar de 6,5 grame

Noua sticlă X-Lite Still de 50 de centilitri (0,5 litri) fabricată de o companie din cadrul Tetra Laval cântărește doar 6,5 grame. Șase grame și jumătate! Adică, un pic mai mult decât greutatea a două coli de hârtie format A4. Doar atât cântărește noul recipient fabricat din polietilenă tereftalată (PET) denumit X-Lite Still de 50 de centilitri și produs pe o mașină Super Combi, de la compania Sidel. Reprezentanții companiei au prezentat noul ambalaj ca fiind „cel mai ușor din lume“ și având „caracteristici revoluționare“. Noul recipient de tip PET are o înălțime de 195 de milimetri și este destinat îmbutelierii apei plate nepresurizate. Pentru închiderea/ sigilarea recipientului se pot utiliza dopuri de tipul Novaqua RightCAP26 de la Novembal. Noua sticlă de la Sidel are jumătate din greutatea unei sticle PET obișnuite de aceeași capacitate,

A-Z

4

120+ STOC

ceea ce conduce la importante economii ale costurilor de producție, transport și reciclare, se menționează pe site-ul companiei italiene. În prezent, soluția oferită de Sidel constituie cea mai rentabilă și mai durabilă soluție de ambalare. Pentru producătorii de apă îmbuteliată, utilizarea noii sticle poate aduce în doar un singur an, prin reducerea consumului de plastic PET și a energiei, economii de două milioane de euro, se menționează pe site-ul companiei Sidel. O sticlă clasică PET de aceeași capacitate cântărește 12 grame. Sidel este o companie din cadrul grupului Tetra Laval, cu sediul în Parma (Italia), și care produce echipamente și oferă servicii pentru ambalarea lichidelor alimentare (apă, băuturi carbogazoase,

lactate, sucuri, cafea, ceai și altele). Tetra Laval este o corporație multinațională de origine suedeză cu sediul central în localitatea Pully, din Elveția.


5


PACK ROMÂNIA

Târgul de produse de economie circulară „Circular Yard Sale“ Piese de mobilier, scaune de birou, rollbox-uri, canapele și mese, alături de haine și produse de artă, realizate din deșeuri reciclabile, sunt expuse, în București, într-un spațiu neconvențional. Târgul de produse de economie circulară este organizat de Asociația Economiei Circulare (AEC), iar pe durata a două zile vizitatorii vor intra în contact cu principiile economiei circulare și pot învăța metode pentru recondiționarea sau reciclarea mobilierului, textilelor sau plasticului, pe durata workshopurilor dedicate. Evenimentul, organizat în incinta NOD Markerspace, de pe Splaiul Unirii, va mai găzdui ateliere de croitorie și upcycling textile, precum și sesiuni de reciclare a ambalajelor PET. Voluntarii de la AEC, alături de copii, vor transforma

6

ambalajele din plastic în ghivece pictate manual, dar și în alte obiecte. Organizatorii târgului au programat un atelier de tâmplărie și upcycling mobilier, precum și workshop de antreprenoriat în economie circulară. Produsele expuse în cadrul expoziției sunt: mobilier reciclat și hamace (Elfii Pădurii), haine reutilizate – magazine online (Garderobă infinită), ambalaje din hârtie reciclată (Vrancart), denim reciclat (ARTelier), decorațiuni interioare din lemn recuperat (The Dolls Lab), farfurii din tărâțe (Biotrem), artă din deșeuri și

produse recuperate (pictor Alina Codin). Proiectul este finanțat și susținut de Start ONG, Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Asociația Economiei Circulare (AEC) este o organizație non-guvernamentală ce promovează conceptul de economie circulară în România și organizează evenimente care implică oamenii activi în susținerea acestui tip de economie.


Reprezentati in Romania de Graphic Open Systems

Fondată în 1954, firma catalană Comexi are o vastă experiență în producerea de echipamente pentru industria ambalajelor flexibile. Lider global pe segmentul său, Comexi integrează cinci linii de business: producție de echipamente pentru tipar flexografic, tipar offset, laminare, tăiere longitudinală și rebobinare, și servicii digitale. De asemenea, prin departamentul de service și de asistență tehnică oferă clienților suport 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Împreună cu Graphic Open Systems, Comexi își manifestă disponibilitatea și angajamentul său față de clienții români activi în segmentul tiparului de ambalaje flexibile.

www.comexi.com

Flexografic · Offset · Laminare · Tăiere longitudinală · Servicii digitale

www.comexictec.com

comexi.com · comexictec.com 7


PACK ROMÂNIA

Barurile din SUA și Italia utilizează paiele din paste făinoase Barurile din Italia și de pe Coasta de Vest a Statelor Unite s-au adaptat din mers legislației restrictive din domeniul mediului și cererii consumatorilor: au înlocuit paiele din plastic cu cele fabricate din paste făinoase. Producătorii de materiale plastice, distribuitorii și comercianții ar trebui să ia mult mai în serios toate schimbările majore care au loc, în prezent, la nivel mondial în ceea ce privește comportamentul consumatorului și protecția mediului înconjurător. În Uniunea Europeană, din 2021, comercializarea paielor din materiale plastice nu va mai fi permisă. Și din acest motiv, distribuitorii și comercianții din Italia oferă pentru băuturile servite în baruri și restaurante paie din paste făinoase. La fel s-a întâmplat și în altă

zonă a lumii, pe Coasta de Vest a Statelor Unite: la barurile din Santa Monica și Malibu. Cocktailurile se sorb prin macaroană, prin pai fabricat din paste făinoase. În aceste orașe, autoritățile locale au interzis utilizarea paielor din plastic datorită îngrijorărilor privind poluarea accentuată a oceanului. Deși paiul din material plastic creează aparența unui obiect mai puțin important datorită faptului că utilizarea acestuia face parte din cotidian, piața globală a paielor din plastic generează afaceri uriașe care depășesc cifra de 4

miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari SUA), potrivit companiei de cercetare a pieței Zion. Următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021: tacâmuri din plastic de unică folosință; farfurii din plastic de unică folosință; paie din plastic; bețișoare de urechi din plastic; bețișoare din plastic pentru baloane; produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Cutiile de pizza și pixurile nu pot fi reciclate

Paharele de iaurt sau paharele de ceai și cafea, pixurile din plastic, cutiile de pizza, respectiv periuțele de dinți sunt pe lista obiectelor care nu se pot recicla. Acestea reprezintă un pericol iminent pentru mediul înconjurător, se arată într-o analiză publicată de platforma de educare Harta Reciclării. Conform unei liste care cuprinde 14 obiecte despre care se credea că se pot recicla, pe prima poziție se află pungile de cumpărături de plastic și folia de plastic. Despre aceste tipuri de ambalaje se precizează că sunt foarte des utilizate, dar din păcate nu pot fi reciclate. Din acest motiv, reprezentanții platformei de conștientizare recomandă utilizarea acestora pe cât de puțin posibil și înlocuirea cu 8

pungi reutilizabile. În cazul paharelor de iaurt, al paharelor de plastic de unică folosință (de apă, de bere) și al paharelor de ceai și cafea, specialiștii sunt de părere că este foarte bine de știut că aceste tipuri de recipiente, chiar dacă se întâmplă să aibă simbolul de reciclare inscripționat, nu pot fi reciclate. În acest sens, se recomandă alternativa de a folosi cana termoizolantă și sticla de apă reutilizabilă din inox sau sticlă. Printre obiectele ce nu se pot recicla se mai află pixurile de plastic, caserolele din

plastic de unică folosință, precum și cutia de pizza. În cazul ambalajului din urmă, se precizează că, deși acesta este din carton, grăsimea se îmbibă în structura sa,

făcând imposibilă reciclarea. „Ca alternative, ai putea să prepari o pizza delicioasă acasă sau să o mănânci direct la restaurant“, notează sursa citată.


CULORI METALIZATE SPECTACULOASE ÎNTR-UN SINGUR PROCES DE TIPAR Adăugați efecte metalizate multicolore etichetelor și ambalajelor flexibile

METALIZAȚI CULORILE

PROFITĂ DE AVANTAJUL DIGITAL

MARJE DE PROFIT CRESCUTE

Oferă brand-urilor o gamă largă de culori metalizate într-un singur proces de tipar digital.

Transferă lucrările din analog în digital și profită de avantajele tiparului cu date variabile.

Economisește de la subtraturile metalizate costisitoare și realizează efecte metalizate cu valoare adăugată ridicată.

 +40 213 500 026

 contact@printman.ro

 www.printman.ro

9


PACK ROMÂNIA

UE trebuie să recicleze mai mult și mai eficient Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să îmbunătățească gestionarea deșeurilor, în special a celor din plastic și a deșeurilor electronice, și să recicleze mai mult pentru a limita impactul negativ asupra mediului înconjurător. „Uniunea Europeană trebuie să găsească modalitățile prin care să își trateze deșeurile plastice într-o manieră respectuoasă cu mediul, de exemplu prin creșterea reutilizării și reciclării“, a subliniat Agenția Europeană de Mediu (EEA). Conform raportului prezentat de EEA, într-un singur an UE produce 30 de milioane de tone de deșeuri plastice, dintre care doar 17% sunt reutilizate sau reciclate. Aceasta în condițiile în care, în 2017, cererea de plastic în cele 28 de state membre UE, plus Elveția și Norvegia,

10

s-a ridicat la 51 de milioane de tone, utilizate în principal pentru ambalaje și construcții. „O proastă gestiune a deșeurilor plastice are efecte negative asupra mediului înconjurător și a climei, în special bucățile de plastic și microparticulele de plastic din râurile și oceanele din întreaga lume“, susține EEA. La începutul lui 2019, UE exporta în fiecare lună aproximativ 150.000 de tone de plastic. Această cifră era de două ori mai mare în anul 2016, cu 300.000 de tone exportate în fiecare lună, în principal

spre China și Hong Kong, care între timp au restricționat importurile de deșeuri și le-au reorientat spre alte țări asiatice unde tratarea deșeurilor este mai puțin controlată. Reciclarea poate garanta o valorizare eficientă a componentelor electronice și o limitare a efectelor asupra mediului, estimează EEA, care citează un studiu norvegian din anul 2016 care sugerează că reciclarea unui singur telefon mobil permite economisirea echivalentului unui kilogram de CO2.


11


PACK ROMÂNIA

Konica Minolta propune un nou model MGI JetVarnish

Konica Minolta a anunţat oficial lansarea noului MGI JetVarnish 3D One, sistem entry-level pentru finisarea și lăcuirea UV a materialelor tipărite. Prin această acțiune, compania accelerează creșterea sa pe piața imprimării industriale și a printurilor comerciale. Primul model MGI JetVarnish 3D One este deja disponibil în Centrul de Testare al Competențelor din Franța și este destinat demonstrațiilor, conform unui comunicat trimis presei, urmând ca alte dispozitive MGI JetVarnish 3D One să fie disponibile, în curând, și în showroom-urile Konica Minolta. Startul vânzărilor pentru acest echipament va fi la începutul anului viitor, sistemul urmând a fi vândut exclusiv de către Konica Minolta. Noul MGI JetVarnish 3D One a fost dezvoltat cu scopul de a orienta producția de finisare și lăcuire a materialelor tipărite către piețe precum cele ale ambalajelor de lux – de dimensiuni mici, cele de carte, reviste și broșuri, meniuri, albume foto etc. Clienții țintă vor fi cei care dețin imprimante digitale, furnizorii de artă grafică și clienții actuali Konica Minolta care doresc să descopere, în continuare, noi oportunități de afaceri profitabile. Sistemul inovator de producție de înaltă calitate folosește un lac universal, care oferă multiple efecte tactile 2D și 3D, atât pentru o acoperire fină, cât și pentru una texturată, printr-o singură trecere. MGI JetVarnish 3D One este cel mai nou membru al familiei MGI JetVarnish. Acesta va oferi mai multe oportunități

12

de dezvoltare a afacerilor, pentru clienți. Astfel, aceștia pot intra pe piețele de publicitate, marketing și design, precum și pe piețele ambalajelor de lux, transformând joburile standard în produse tipărite premium. Printre caracteristicile și punctele cheie ale noului echipament se numără: Costuri mai mici de producție, permițând opțiuni de finanțare mai ușoare. Grosimea variabilă a lacului, între 21 și 116 microni, într-o singură trecere. Un scaner AIS pentru înregistrarea automată de la coală la coală, fără a fi nevoie de semne de recunoaștere, fără pierderi și, implicit, fără timp destinat configurării. Software-ul MGI include un editor de lacuri pentru modificarea jobului „on-the-fly”, un calculator de costuri și un instrument de gestionare a joburilor încărcate pe mașină. Ca parte a specificațiilor de bază, tehnologia MGI este combinată cu tehnologia Konica Minolta în ceea ce privește capetele de printare piezoelectrice. Lăcuirea poate fi realizată atât pe printurile realizate digital, cât și pe cele offset. Uscarea și întărirea instantanee a lacului, imediat după trecerea prin mașină, se realizează prin intermediul unui LED

ecologic (destinat unui mediu fără ozon), iar aceasta este, de asemenea, o specificație prevăzută ca standard. Viteza de înnobilare a colilor A3 poate ajunge până la 2.077 de coli / oră, iar dimensiunile maxime pot fi de până la 364 x 750 mm. Printre specificațiile opționale pot fi enumerate includerea datelor variabile pentru personalizare, un convertor automat care transformă PDF-urile în fișiere TIFF și o opțiune de detectare automată la scanare (AIS) a substraturilor metalizate (folie). Tony Charlet, Director General Industrial Printing, a declarat: „Intențiile de cumpărare, atitudinea și evaluarea clientului se îmbunătățesc atunci când este introdus un element tactil pe un produs sau ambalaj tipărit. În această direcție a fost dezvoltat noul MGI JETVARNISH 3D One, având scopul de a realiza materiale care să transforme consumatorul într-un client receptiv. ” Senzația tactilă și textura specifică materialelor înnobilate joacă un rol din ce în ce mai important în transformarea obiceiurilor de cumpărare ale consumatorilor de astăzi. La fel, percepția asupra mărcii care ajută la modelarea gândirii este cu mult îmbunătățită din perspectiva clientului final. De exemplu, un raport al Asociației Foil & Specialty Effects (FSEA) arată că timpul petrecut de către consumator, pentru identificarea produselor dorite, este redus cu 45% în cazul materialelor înnobilate, spre deosebire de cele obișnuite. În plus, produsele înnobilate cu folie și lac rețin atenția cu 18 procente mai mult decât cele tipărite clasic. Având în vedere rezultatul dorit de producători, capacitatea unui produs de a atrage atenția vizuală a consumatorului are o influență puternică asupra deciziei de cumpărare a acestuia. Cu cât indivizii se concentrează mai mult asupra unui produs, cu atât mai ridicate sunt șansele ca produsul în cauză să fie ales și să fie ținut minte pe viitor, mai spune comunicatul Konica Minolta.


Benzile dublu adezive ORABOND în industria de packaging

Oferite de către Algernon:

Orabond 1397PP

Orabond 1397TR

Orabond 1348

Orabond 1410

Orabond 1293

Orabond 1358TM

Și alte produse Orafol, la dispoziția dumneavoastră!

www.folii-adezive.ro

021.332.31.52 comenzi@algernon.ro 13


PACK ROMÂNIA

Labelexpo Europe a împlinit 40 ani

Labelexpo Europe 2019, ediţie jubiliară, s-a încheiat într-o notă foarte bună şi cu rezultate excelente, spun organizatorii. Aceştia şi-au descris evenimentul drept unul cu cel mai pronunţat caracter internaţional de până acum. 693 expozanţi au avut standuri în târgul care a avut loc între 24 şi 27 septembrie la Bruxelles TEXT Cristian Faur

ROMÂNII, PRINTRE CEI MAI ACTIVI

Întins pe 9 pavilioane şi aproape 40.000 mp, mai mult decât în 2017, show-ul a oferit cea mai largă paletă de tehnologii de tipar destinate ambalajului şi etichetelor cu demonstraţii live de până acum. S-a vorbit foarte mult mai ales de zone cu creştere puternică, precum soluţiile hibrid, ambalajele flexibile şi automatizarea. Vremea nu prea grozavă nu i-a oprit pe cei 37.903 vizitatori din 140 ţări din a trece pragul expoziţiei, număr considerabil mai mare decât cel din ediţiile precedente. India, China şi Japonia au avut delegaţii foarte numeroase O altă zonă cu creşteri importante faţă de 2017 a fost chiar cea în care locuim noi: Europa de Est. Croaţia a avut o creştere de 51 procente, Lituania 36, România 25, Rusia 14. Şi brazilienii s-au prezentat la târg cu 14% mai mulţi decât acum 2 ani.

LANSĂRI ŞI VÂNZĂRI PE BANDĂ RULANTĂ

Marii producători de maşini au anunţat zilnic contracte multiple semnate, unele chiar în premieră pentru anumite ţări. Exemplele sunt nenumărate. Maşina cu numărul 200 model HP Indigo 20000 Digital Press a fost vândută către o companie de converting din Slovenia, Domino N610i în 7 culori s-a vândut chiar în prima zi unui convertor belgian, Lombardi a vândut cinci echipamente Synchroline 430 în primele două zile de târg, Gallus a semnat pentru trei echipamente cu destinaţia India, maşina de etichete AccurioLabel 230 de la Konica Minolta, văzută în premieră la acest eveniment s-a vândut şi ea din prima zi, Grafiks Maskinfabriks a vândut o linie de conversie plus echipamentele aferente de finisare către un client britanic, Grafotronics a lansat şi a şi vândut noul model de tăiere laser unei companii americane, în timp ce Screen a reuşit să vândă primul său echipament TruePress în 14

Germania. Producătorii indieni de utilaje au avut rezultate foarte bune, UV Graphic Technologies reuşind să semneze contracte pentru nu mai puţin de şapte prese Ultraflex UFO. Multitec a bătut palma pentru echipamentul său S1 full servo cu un convertor din Rusia, iar Monotech Systems a vândut trei maşini Colornovo, una în Europa, una în China şi a treia tot în Asia. Şi producătorii chinezi, au avut, la rândul lor, rezultate foarte bune. Wanjie a obţinut unul dintre cele mai importante contracte ale sale pentru soluţiile de producţie de etichete către un utilizator din Spania. Rhyguan a vândut trei dintre maşinile sale de finisare în prima zi, unul în Italia, celelalte două în Germania.

ŞI MAI MULTE LANSĂRI

Într-o demonstraţie că acest show a evoluat dintr-unul destinat doar etichetelor către unul care tratează tot ce ţine de packaging, cei ce fac inovaţie în ambalajul flexibil au fost mult mai vizibili la această ediţie. Aici s-au putut vedea lansări precum cea a producătorului Omet, cu echipamentul flexo X7 pentru tipar de etichete şi ambalaj flexibil cu lăţime de 670 mm; Lombardi a lansat noua linie Invicta i2, pentru ambalaj flexibil în sectorul mid-web; Nilpeter a lansat modelul FA-Line de 17”, precum şi cea mai nouă soluţie de tăiere semirotativă din portofoliu. Echipamentele hibride au fost un alt subiect de mare interes. Printre cei care au lansat astfel de echipamente la târg se numără BOBST, cu al său Master DM5 pentru etichete sau MPS, care a venit cu o ediţie nouă a modelului hibrid EF Symjet, pe dimensiuni de 430 mm. Mark Andy a prezentat în premieră o soluţie hibridă entry-to middle level, care a şi arătat live la show ce poate face în materie de converting. Gallus a prezentat Digital Printbar, echipament digital inkjet de finisare dotat pentru efecte speciale; cum am mai spus, Konica Minolta a arătat


EVENIMENT

pentru prima dată la show AccurioLabel 230, în timp ce Grafotronic, dintre cele 11 echipamente prezentate la stand, a venit cu 7 modele în premieră. Flexible Packaging Arena a fost unul dintre cele mai populare zone din târg, fiind mereu plin. Aici, vizitatorii au avut acces şi s-au folosit de el de fiecare dată în număr foarte mare pentru a asista la cele 11 demonstraţii live cu acest tip de tehnologie. S-au putut vedea în direct la lucru echipamente precum Xeikon CX500 (digital) sau BOBST M6 (UV flexo) fabricând soluţii de ambalaj destinat zonei food după cele mai noi standarde GMP. HP a făcut demonstraţii de producţie de pungi cu modelul Indigo 20000. De fapt, HP

Indigo a avut cele mai multe demonstraţii, atât cu propriile echipamente destinate acestei pieţe, precum HP Indigo 8000, lucrând cu o soluţie ABG Fast Track sau HP Indigo 6900 Digital Press, un adevărat best-seller, lucrând în linie cu o soluţie de finisare Kurz.

PREMII, EDUCAŢIE ŞI OCHII SPRE ASIA

Label Industry Awards 2019 a avut loc în prima seară a expoziţiei. Avery Dennison, Esko, GMG şi GEW s-au numărat printre marii căştigători, premiaţi într-o atmosferă şi o muzică specifice modei de acum 40 ani, câţi numără Labelexpo Europe azi. Însă nu a fost totul doar despre petreceri,

s-au discutat şi alte lucruri importante. În cadrul Sustainability Insight Cafe, unde sponsori au fost Avery Dennison, Xeikon, Ravenwood Packaging şi Sihl ARTISYO Packaging s-a discutat foarte mult despre sustenabiliate şi soluţii disponibile pentru cei care îşi doresc un business responsabil faţă de mediu. Label Academy a fost iar un loc foarte popular pentru cei care au dorit să îşi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe din această industrie cu ajutorul experţilor pe cele mai diverse şi mai noi subiecte. Însă a mai avut loc o premieră care trebuie menţionat, pentru că el reflectă înteresul tot mai crescut dinspre şi înspre Asia. În prima zi a Labelexpo Europe şi cu două

15


PACK ROMÂNIA

luni înainte de începerea Labelexpo Asia, a avut loc primul eveniment denumit, simplu, China Day. În cadrul acestuia, o delegaţie de peste 100 reprezentanţi ai producătorilor de ambalaje şi etichete din ţara asiatică au putut vizita expoziţia. Printre ei s-a numărat şi vicepreşedintele asociaţiei PEIAC, partener cheie la Labelexpo Asia.

NIŞTE ORGANIZATORI FERICIŢI

Lisa Milburn, managing director, Labelexpo Global Series, a spus: “Suntem foarte mulţumiţi de faptul că la cea de-a patruzecea aniversare Labelexpo Europe a fost cea mai mare, cea mai internaţională de până acum, mai ales că astăzi se mişcă rapid către statutul de show care nu se mai ocupă doar de etichete, ci şi de ambalaje. Cred că acest lucru s-a văzut din paleta extraordinară de soluţii inovatoare pentru ambalaj flexibil sau maşini hibride prezente la eveniment, lucru ce le oferă producătorilor care lucrează cu astfel de soluţii şi mai multe opţiuni pentru propriile afaceri.

În feedback-ul pe care l-am primit de la vizitatori şi clienţi, s-a vorbit foarte mult despre calitatea superioară a contactelor şi discuţiilor, dar şi despre numărul mare de contracte încheiate la târg, un număr incredibil dintre acestea fiind semnate pe loc, chiar la expoziţie. Nu în ultimul rând,

83 procente din spaţiul destinat organizării Labelexpo Europe 2021 au fost deja rezervate. Acest lucru arată că industria mondială a ambalajelor şi etichetelor rămâne la fel de vibrantă cum a fost şi până în prezent, şi că acest show, chiar şi după 40 ani, rămâne o platformă vitală şi centrală pentru tot ceea ce înseamnă business în domeniu.”

FEEDBACK ROMÂNESC

“Labelexpo 2019 cred că a fost o ediţie care menţine linia cu care suntem obişnuiti în ultimul deceniu, tiparul digital, însă am găsit şi câteva surprize. Pe de o parte, am văzut tendinţa unor producători de maşini de tipar flexo pentru etichete de a forţa limita de 570mm către 660 - 670mm, pe de altă parte nu am remarcat interesul, la care mă aşteptam, pentru zona specială din târg dedicată demonstraţiilor de tipar pentru gama ambalajelor flexibile. Mă aşteptam la un număr de expozanţi şi vizitatori în creştere şi mă aşteptam şi la participarea multor producători relativ noi în această afacere, a producţiei de etichete. Cred că Labelexpo va rămâne pe mai mulţi ani evenimentul de referinţă, în pofida evenimentelor locale care nu reuşesc expansiunea regională. Pentru noi, a fost o participare şi foarte plăcută şi foarte eficientă. Am făcut înţelegeri şi am semnat contracte atât pentru maşinile de tipar, cât şi pentru cele de finisare sau echipamente şi utilaje conexe. Am definitivat parteneriate exclusive, în ţările în care activăm”, a declarat în exclusivitate pentru revista noastră Cristian Haţăgan, Director Euro Top Grafix şi unul dintre participanţii cu cea mai mare experienţă la acest eveniment. Labelexpo Europe 2019 a beneficiat de susţinerea şi promovarea unor importante asociaţii din industria de profil, precum FINAT, AIMCAL, EUWID, Felberga, SPPES, UNFEA sau VskE. 16


PROMO

PRODUCĂTOR DE AMBALAJE INDUSTRIALE ŞI FURNIZOR DE SOLUŢII PENTRU AMBALARE

Cea mai eficientă folie de protecție folosită pe piață: 305 μm cu filtru UV

AMBALAJE PENTRU EXPORT

Materiale de ambalat pentru transport maritim, rutier și aerian

FOLIE CU BARIERĂ DIN ALUMINIU: DUPLEX, TRIPLEX și cu 4 straturi QUADRUPLEX MONDAPLEN ® - material ondulat de fixare realizat din 3 straturi de spumă din polietilenă

AMBALAJE PERSONALIZATE ( BESPOKE)

Amortizare, packaging de retenție și suspensie, KORRVU ®

PROTECŢIE ÎMPOTRIVA COROZIUNII

Centru de dezvolatare a ambalajelor (PDC)

Protecție împotriva coroziunii cu folie VCI

Laborator de testare pentru material de ambalat

Protecție împotriva coroziunii cu hârtie VCI

Bobinare pe orizontală cu folie stretch din polietilenă TWISTPAC ®

AUTOMATIZĂRI, MAŞINI ŞI ECHIPAMENTE

Mașini pentru umplerea spațiilor

Servicii clienți: Antalis România Str. Matei Basarab nr 20A, sector 3 030674, Bucureşti / ROMÂNIA Tel: +40 (0) 21 301 18 40 Fax: +40 (0) 21 301 18 38 E-mail: packaging@antalis.ro www.antalis.ro

Mașini automate de pliere și închis cutii, de ambalare și de legare

SOLUTIONS

17


PACK ROMÂNIA

Ținta ta, Color Copy Atunci când Antalis, liderul european în distribuția de hârtie, soluții de packaging și materiale pentru comunicare vizuală, se întâlnește cu Mondi, furnizorul global de hârtie, ies cele mai reușite proiecte și evenimente. Așa s-a întâmplat în 11 octombrie, când Antalis și Mondi au invitat clienții la evenimentul „Ținta ta, Color Copy*“. Evenimentul nu s-a desfășurat într-o sală pentru prezentări cu flipchart și grafice, ci într-un poligon de tir de agrement acoperit. Ținta întâlnirii a fost Color Copy, hârtia care a împlinit 30 de ani. Concentrare, dar și relaxare după o săptămână plină de proiecte, invitații Antalis & Mondi s-au așezat regulamentar pe linia de tragere și s-au focusat pe ținte. „Ne dorim timp liber petrecut cu oameni faini, căutăm experiențe noi de fiecare dată, de aceea organizăm mereu evenimente altfel. Decorul, adrenalina momentului, noutatea experienței au făcut parte din ingredientele unui eveniment reușit. După acest eveniment știm că invitații noștri vor ținti calitatea, de fiecare dată când vor alege hârtia potrivită pentru print.“ Alina Penciu, Marketing & Communications Manager Antalis România. Au avut invitați care au intrat într-un astfel de decor pentru prima dată și pentru care experiența a fost memorabilă. S-au remarcat și cei care au deja dezvoltată o pasiune pentru tirul de agrement și care s-au simțit în poligon ca pe terenul lor de joacă preferat. Color Copy este hârtia care a fost creată în 1989 și este recunoscută prin calitatea, reproducerea perfectă a culorilor prin gradul de alb optim și prin 18


certificările de mediu de care dispune. Într-o perioadă în care lucrurile se schimbă cu repeziciune, unele lucruri trebuie să rămână la fel, iar Color Copy este un exemplu. În România, hârtia Color Copy este distribuită de Antalis prin intermediul celor trei centre de distribuție din Ilfov, Iași și Cluj care acoperă solicitările din întreaga țară. „Pasiunea pentru hârtia Color Copy a reușit să mobilizeze cunoscătorii acestui produs emblematic, în ceas de aniversare. Satisfacția garantată 100% în utilizarea Color Copy a dat încredere și celor mai pesimiști participanți, plăcut surprinși la finalul sesiunilor de tir. Mă bucură faptul că am reușit să onorăm promisiunile făcute clienților, chiar și în acest mod inedit.“ Sandu Marius, Channel Sales Manager – Mondi. 19


PACK ROMÂNIA

Octobeverest 2019, o ediție de Oscar TEXT Cristian Faur

Tipografia Everest a organizat și în acest an, alături de invitați, propriul său Oktoberfest, Octobeverest, evenimentul ajungând, astfel, pe 18 octombrie, la cea de-a cincea ediție. Sloganul petrecerii a fost „Noi suntem Everest!“ și toată lumea a fost sărbătorită, însă nu au lipsit nici premianții. „Mă uit în jur și vă văd pe voi, oamenii care zi de zi fac Tipografia Everest autentică, mai bună, mai productivă. Astăzi ne sărbătorim pe noi, marea Famile Everest, pentru că noi toți suntem Everest! Familia noastră numără în prezent peste 160 de profesioniști și doar împreună am reușit să ajungem unde suntem azi. Timpul ne-a arătat că este esențial să ne derulăm munca într-un mediu plăcut, să sărbătorim succesul, să învățăm din greșeli, să fim mai buni zi de zi și, cel mai important, să fim uniți. Eu vă mulțumesc fiecăruia în parte și vă dedic această petrecere!“, a declarat Dan Abraham, directorul general al companiei, la debutul evenimentului. Întâlnirea a fost și mai importantă decât de obicei, întrucât organizația împlinește 25 ani de existență în decembrie. Au 20


EVENIMENT

fost acolo, în curtea Tipografiei Everest, inclusiv oameni care sunt în această echipă încă de la început, iar conducerea organizației a făcut totul pentru a-și manifesta aprecierea pentru efortul, profesionismul și loialitatea lor în această perioadă. Pentru că tot aminteam de Oscar, au fost și premiați cei care s-au remarcat în activitate cu și pentru Everest, iar trofeele au avut forma unor statuete precum cele decernate la cunoscuta gala anuală a cinematografiei. Fotografiile tuturor celor 160 de membri ai echipei au stat tot timpul la loc de cinste pe un panou special, căruia i-a fost adăugat un altul, de pânză, pe care toți participanții au fost invitați să își lase propriile amprente în culori din gama CMYK. Concertele, jocurile, concursurile, mustul și proțapul au fost din partea

casei, ca la toate edițiile de până acum, organizatorii depunând toate eforturile ca toată lumea să se simtă ca într-o familie. „Anul acesta, am dorit să ducem lucrurile la rang înalt, de festin, de răsfăț. Am păstrat nota tradițională cu care ne-am obișnuit invitații, căreia i-am adăugat un iz boieresc. Am dorit să oferim experiențe (poate noi și altfel pentru unii) prin care să ne manifestăm gratitudinea față de toți cei care lucrează împreună cu noi. De la experiențele culinare la mood-ul general, muzică, set-up, totul a fost gândit în cel mai mic detaliu pentru a obține zâmbete pe fețele invitaților. Ceea ce consider că am și obținut. Am vrut să îi facem să se simtă importanți, căci noi așa îi considerăm“, ne-a transmis Alexandra Abraham, Development Manager în cadrul companiei.

21


PACK ROMÂNIA

RETHINK PACKAGING

22


PROFIL

Oferiţi adevărate experienţe senzoriale cu ajutorul echipamentelor de la Konica Minolta În contextul actual al pieţei mondiale de packaging, dominată de resurse din ce în ce mai diversificate de producţie, impactul vizual și constructiv al ambalajelor și etichetelor atrage deopotrivă atenţia consumatorilor și a producătorilor. Industria de packaging a înregistrat, în ultimii ani, o evoluţie fabuloasă. Segmentul de imprimare digitală a ambalajelor și etichetelor a luat un mare avânt și reprezintă o zonă în continuă dezvoltare, în întreaga lume. Piaţa din România urmează tendinţele mondiale și oferă oportunităţi majore de dezvoltare. Pentru a veni în întâmpinarea producătorilor de ambalaje din România, Konica Minolta oferă instrumentele necesare pentru dezvoltarea afacerilor acestora, facilitând astfel accesarea oportunităţilor din piaţă. Graţie tehnologiei de printare existente în dotarea echipamentelor comercializate de Konica Minolta, puterea imprimării digitale și industriale a crescut. Creativitatea și calitatea de execuţie pe care le oferă sistemele digitale și industriale de printare dezvoltate de Konica Minolta sunt recunoscute la nivel mondial.

Senzaţia tactilă crește impulsul pentru cumpărături Designul ambalajelor a fost dintotdeauna un instrument de marketing. Ca produse de marketing, ambalajul și eticheta unui produs transmit către consumator senzaţii puternice, precum îndemnul de a-l testa și cumpăra. Având în vedere varietatea de produse din zilele noastre, evoluţia ambalajului a luat amploare, iar aspectul este unul dintre cele mai importante criterii în ochii consumatorului. Efectele tactile adăugate pe un ambalaj sau o etichetă pot crește vânzările unui produs și pot contribui la îmbunătăţirea generală a imaginii brandului. Proprietarii de mărci și producătorii de ambalaje trebuie să se asigure că produsele lor ies în evidenţă.

Transformă ambalajul obișnuit într-unul de senzaţie În prezent, există nenumăraţi furnizori de print – atât offset, cât și digital – care oferă doar servicii de “printare” obișnuite. Cu toate acestea, există jucători vizionari pe piaţă, care încearcă să iasă din tipar prin diversificarea ofertei de produse destinate pieţei de packaging. Aceștia iau în calcul îmbunătăţirea produselor prin utilizarea unor noi procese de imprimare, care pot oferi plus valoare materialelor, rezultând unele mult mai atrăgătoare. Efecte speciale precum printarea tridimensională sau aspectul metalic, strălucitor, au fost posibile și în trecut. Însă, cu metodele de producţie convenţionale, acest proces era deseori ineficient și consumator de timp, în special pentru lucrările supuse unor termene stricte. Odată cu tehnologia de lăcuire UV de la MGI, ce permite adăugarea de efecte 3D de excepţie - acum și în format mare, Konica Minolta revoluţionează industria pentru furnizorii care doresc să ofere consumatorilor ambalaje speciale, cu finisări de lux. Lucrările înnobilate cu ajutorul sistemelor JetVarnish se remarcă prin note sofisticate și exclusiviste, sunt pline de vitalitate și creativitate, iar percepţia tactilă este inedită, reușind să capteze instant atenţia și să declanșeze emoţii. Ca urmare, ambalajele finisate în acest mod vor face ca numele și reputaţia brandului pe care îl reprezintă să se evidenţieze faţă de cele obișnuite. Tehnologia aplicată de MGI și Konica Minolta, existentă deja pe mai multe modele

Senzaţiile percepute de creier, ca urmare a simţului atingerii mai poartă numele de “senzaţii haptice”. Tehnologia Haptică este una dintre tehnicile cu ajutorul cărora sunt create aceste senzaţii și se referă la orice formă de tehnologie care interferează cu utilizatorul prin simţul atingerii. Această tehnologie va continua să schimbe, în viitor, modul în care trăim și interacţionăm. Studiile arată că, prin atingerea unui obiect, percepţia asupra acestuia influenţează puterea de cumpărare. Simţind textura unui obiect, apare percepţia de proprietate asupra acestuia, care este urmată de o evaluare finală a produsului mult îmbunătăţită. În acest context, Konica Minolta este determinată să ofere tot mai multe oportunităţi de dezvoltare, prin lansarea noilor sisteme de tipar digital și industrial de format mare, precum și prin parteneriatele dezvoltate, graţie cărora aduce pe piaţă noi tehnologii de printare ce conţin tehnologie haptică.

23


PACK ROMÂNIA

de echipamente dezvoltate în urma acestui parteneriat, transformă lucrările tipărite în produse spectaculoase și irezistibile, care vor atrage atenţia clienţilor dvs. și, implicit, a clienţilor acestora. Sistemele de finisare și lăcuire UV, dezvoltate de MGI și combinate cu tehnologia Konica Minolta, în ceea ce privește capetele de printare piezoelectrice, permit evidenţierea zonelor definite și adăugarea de efecte 3D pe materialele tipărite. Aceste îmbunătăţiri aduse printurilor efectuate atât offset, cât și digital, creează experienţe tactile complet diferite faţă de un produs tipărit clasic.

pieţei, urmând ca, începând cu primele luni ale anului viitor, să pună la dispoziţia acestora posibilitatea de a testa sistemul JetVarnish 3D în showroomul Konica Minolta - Digital Imaging Square.

RETHINK packaging Industria tipografică evoluează constant și extrem de rapid. Astfel, trendul pieţei se orientează asupra formatelor mari și urmărește tranziţia de la formatul maxim B3 (353x500 mm), la B2 (500x707 mm). Această zonă este greu tangibilă pentru tiparul digital de înaltă calitate, însă Konica Minolta și-a făcut intrarea pe acest segment, încă din 2016, prin lansarea primului sistem de tipar digital inkjet pe format mare - AccurioJet KM-1. Acest sistem poate printa până la 3000 de coli B2 pe o singură faţă/oră, cu o rezoluţie de până la 1200 dpi. Câteva dintre avantajele majore oferite de acest sistem sunt trecerea de la tiparul offset la tiparul digital, posibilitatea de printare hibridă prin integrarea AccurioJet KM-1 în procesele offset existente, imprimarea duplex și pe coli de dimensiuni mai mari sau imprimarea pe ambalaje sau hârtie texturată. Konica Minolta a creat un mostrar pentru a prezenta gama largă de culori ce pot fi produse pe modelul AccurioJet KM-1, recunoscut drept cel mai bun sistem de tipar digital B2+ de către Asociaţia Europeană a Presei Digitale. Ca urmare a acestei recunoașteri, Konica Minolta este primul producător de sisteme digitale și furnizor internaţional de soluţii care, în urma unui program detaliat de testare, a obţinut certificarea FOGRA53 în luna iulie a anului curent. Criteriile de recunoaștere și obţinere a acestui premiu au fost, printre altele, stabilitatea, versatilitatea și precizia culorilor.

RETHINK label

Konica Minolta vine, astfel, în întâmpinarea furnizorilor de print cu servicii de finisare digitală tactilă, cu ajutorul cărora marjele de profit pot crește cu până la 400%, ceea ce duce la o recuperare rapidă a investiţiilor efectuate. Compania acordă o atenţie deosebită zonei de înnobilare a printurilor, zonă ce reprezintă un segment valoros al industriei tipografice, în plină dezvoltare în întreaga lume. Dovadă în acest sens este și gama diversificată a sistemelor pentru înnobilare, cu dimensiuni de la SRA3 (32x45 cm) – JetVarnish 3DS și Meteor, la 50x70 cm – JetVarnish 3D și până la 75x120 cm – JetVarnish 3D EVO. În România, există deja mulţi furnizori de servicii de print care deţin sisteme de finisare și lăcuire UV de la Konica Minolta. Însă, din dorinţa de a inova, unii dintre clienţii strategici ai companiei au decis să facă trecerea de la MGI JetVarnish 3DS, la MGI JetVarnish 3D – urmărind astfel trendul de transformare a businessului către formate mai mari. Sistemul de producţie MGI JetVarnish 3D oferă, printre alte beneficii, creșterea productivităţii și posibilitatea de înnobilare a materialelor cu un format maxim de 50x70 cm. Fiind o companie cu adevărat centrată pe client, Konica Minolta sprijină constant dezvoltarea tuturor furnizorilor care doresc să urmărească trendul

24

Introdusă acum patru ani, tehnologia de imprimare digitală pe bază de toner a etichetelor reprezintă, în continuare, un real succes pe piaţă. Anul acesta, în cadrul LabelExpo de la Bruxelles, a fost instalat sistemul cu numărul 450 din seria AccurioLabel. Compania a înregistrat, astfel, o creștere accelerată pe zona de imprimare industrială a etichetelor. AccurioLabel 230, succesorul


modelului AccurioLabel 190, este un echipament industrial de producţie digitală a etichetelor ce prezintă îmbunătăţiri notabile precum creșterea vitezei de până la 73%, productivitate îmbunătăţită, opţiune de supratipar, consum energetic mai bun, pierderi de hârtie reduse semnificativ, ușurinţă remarcabilă în utilizare, calitate superioară a printării. Dezvoltată și fabricată împreună cu firma daneză Grafisk Maskinfabrik, tehnologia aplicată pe modelele AccurioLabel a fost concepută pe baza tehnologiei AccurioPress. Noul echipament se adresează segmentelor mici și mijlocii și este dedicat tipografiilor, furnizorilor de soluţii de etichetare și ambalare sau deţinătorilor de mărci comerciale. Echipamentele de imprimare digitală pe bază de toner a etichetelor, împreună cu sistemul MGI JETvarnish 3DWeb Color pot realiza etichete și ambalaje cu aspect îmbunătăţit, prin adăugarea de efecte 3D și lac UV. JETvarnish 3DWeb Color produce o acoperire UV în straturi plane, texturi cu lacuri în relief 3D și efecte plane și embosate din folie. În plus, soluţia completă include o staţie de pregătire flexografică și un sistem de tăiere semi-rotativ pentru producţie all-in-one.

Povestea copertei Încă de la deschiderea noului showroom în România, Konica Minolta - Digital Imaging Square, compania a intrat pe piaţa de packaging și etichete, la nivel local, prin efectuarea unor materiale recunoscute ca mostre în portofoliul european. Graţie acestor materiale, Konica Minolta Business Solutions România a dezvoltat parteneriate. atât cu furnizori de servicii tipografice, cât și cu beneficiari ai acestor servicii. Lucrările realizate cu sprijinul acestora sunt din ce în ce mai complexe și mai atrăgătoare. Un partener important pentru companie și care a participat la cele mai importante târguri de carte din România, anul acesta, cu multe dintre materiale realizate cu ajutorul echipamentelor MGI de la Konica Minolta, este editura Baroque Books & Arts. Această editură este și cea care a furnizat imaginea

copertei Konica Minolta, realizată pentru această ediţie a revistei Pack România. Colaborarea dintre Konica Minolta și editura Baroque Books & Arts presupune efectuarea unor materiale destinate atât promovării cărţilor editate, cât și împachetării acestora, intrând astfel și pe zona de packaging. Parteneriatele dezvoltate în ultima perioadă vin ca o confirmare a faptului că, într-o societate în care designul îndeplinește rolul de punte între industrie și artă, între idei și soluţii de finalizare, între cultură și economie, compania Konica Minolta se situează ca jucător principal pe piaţa de tipar digital și înfrumuseţare a materialelor tipărite. Acest lucru este confirmat și de cotele de piaţă din 2018 la sistemele de producţie, care reprezintă valori de 85,3% pentru echipamentele alb-negru și 56,6% pentru color. Toate aceste ponderi înseamnă locul 1 în categoriile respective. Așa cum ne dictează și direcţia de dezvoltare a companiei, la nivel global, suntem întotdeauna cu un pas înainte pentru a descoperi noile provocări prin dezvoltarea constantă de noi tehnologii. Astfel, Konica Minolta folosește experienţa și poziţia de lider pe piaţa echipamentelor de tipar digital pentru a veni în întâmpinarea clienţilor săi și a le oferi soluţii diversificate de printare și finisare, prin intermediul unui vast portofoliu ce conţine atât sisteme de producţie alb-negru și color, precum și sisteme de finisare și lăcuire UV, împreună cu o multitudine de soluţii software care facilitează procesul de tipărire, reduc implicarea umană și costurile de producţie ale materialelor solicitate de către societatea contemporană. RETHINK Packaging este umbrela sub care compania oferă soluţii tuturor jucătorilor din piaţa de imprimare digitală a ambalajelor, deschiși dezvoltării propriilor afaceri de pe acest segment aflat în continuă expansiune.

Konica Minolta Business Solutions Romania

Str. Copilului nr. 18, sector 1

București 012178

România

www.konicaminolta.ro 25


PACK ROMÂNIA

60.000 de vizitatori la Pack Show 2019

SOLUȚII DE AMBALARE PENTRU SEGMENTUL DE AGRIBUSINESS Spre deosebire de edițiile anterioare, când expoziția intra doar în vizorul vizitatorilor de profil, Pack Show 2019 a fost vizitat și de potențiali clienți veniți din rândul producătorilor agricoli – ceea ce demonstrează interesul în creștere al micilor producători agricoli pentru zona de ambalaje și a soluțiilor de ambalare. 26

Pack Show 2019 s-a desfășurat în paralel cu alte trei expoziții de anvergură: Indagra, Indagra Food & Carnexpo și Expo Drink. În cele 5 zile rezervate expoziției de packaging, pavilionul central a fost scena întâlnirilor de afaceri productive, a ofertelor de parteneriat și a discuțiilor axate pe informații tehnice și de calitate în domeniul producerii, imprimării, ambalării, etichetării și transportării ambalajelor. Standurile cu roboți industriali și

echipamente personalizate pentru automatizarea liniilor de producție, precum și zonele de prezentare a automatizărilor de ultimă generație, pentru industriile de farma & food, au constituit puncte de atracție atât pentru specialiști, cât și pentru vizitatori. Astfel, Eurodac a venit cu cei mai inovatori roboți industriali, adaptați fabricilor românești. Echipamentele performante și automatizările industriale sunt proiectate de specialiștii companiei conform cerințelor clienților, pentru


Pack Show 2019, singura expoziție de packaging din România, care s-a desfășurat între 30 octombrie și 3 noiembrie la Complexul expozițional Romexpo din București, s-a bucurat de prezența a 60.000 de vizitatori români și străini. TEXT Romulus Cristea

· 125 companii expozante locale şi internaţionale · 60 de firme aflate la prima participare · 12 ţări participante (Bulgaria, China, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria) · 4.986,5 mp suprafaţa expozantă · peste 80 de echipamente de packaging cu tehnologii de ultimă oră · 5 zile pline cu demonstraţii LIVE 27


PACK ROMÂNIA

creșterea productivității din industria alimentară, industria farmaceutică, a bunurilor de consum, a materialelor de construcții, cosmetică sau auto.

INOVAȚII ÎN AMBALAJE

Exquisite a prezentat la Pack Show 2019, în premieră, cea mai nouă linie de îmbuteliere pentru lichide vâscoase. Azoc Star, reprezentantul local al Smurfit Kappa, unul dintre giganții industriei de ambalaje la nivel mondial, a prezentat în cadrul expoziției pungi cu disconector și mașini de ambalare bag-in-box. Smurfit Kappa deține în România peste 90% din piața de ambalaje bag-in-box. Compania furnizează soluții de tip bag-in-box pentru producători de lichide alimentare (vin, lapte, ulei, apă, sucuri); ambalaje tip bag-in-box: pungi (tip EVOH, metalizate, pouch-up) și cutii pentru 3 litri, 5 l, 10 l și 20 l. Biodeck, primul brand românesc care oferă ambalaje prietenoase cu mediul, „care respectă ciclul de viață al naturii“, a prezentat produsele companiei care au la bază plante, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia-de-zahăr. La standul Biodeck au fost prezentate: pahare kraft, paie, capace pentru pahare, saci menajeri, pungi, farfurii, caserole, tacâmuri, pungi pentru căței și altele. O altă companie din România, Arimex, a expus produsele companiei italiene Biobags: pungi fabricate exclusiv din amidon de cartof, imprimarea fiind realizată cu cerneală non-toxică, pe bază de plante.

PARTICIPANȚII-EXPOZANȚI, DESPRE EDIȚIA PACK SHOW 2019

Ing. Radu Croitoru, managerul Elettrograf, reprezentant pentru Collagraf, Power Adhesives și Steinel: „Pack Show 2019 a fost o ediție care s-a menținut la nivelurile anterioare ale expoziției. Iar echipa de la Euro Expo s-a descurcat foarte bine cu organizarea. În rest, au venit la standul nostru și specialiști și vizitatori care s-au interesat de produsele noastre. A existat interes pentru produsele și serviciile noastre“. Adrian Curic, directorul general GSR Group, din Cluj: „Putem afirma că această ediție a târgului de packaging și-a menținut poziționarea deținută la edițiile precedente. A fost un târg similar celui din toamna trecută. Am discutat cu mai mulți clienți, am explicat vizitatorilor despre gama noastră de produse“. Adrian Nicolae, director de vânzări la Eurodac Consulting: „A fost, în linii mari, la fel ca anul trecut. Am avut destui clienți care ne-au vizitat și s-au arătat interesați de produsele noastre. Personal, am reușit în două zile să completez fișele de client pentru mai mult de 50 de reprezentanți de companii“. 28


INFOGRAFIC

sappi

Atelier

New GC1

29


PACK ROMÂNIA

Tipografii români au intrat pe cel mai mare autodrom din Europa de Est Pe 22 noiembrie invitatii evenimentului Safety Pack organizat de Antalis și susținut de MetsaBoard* au petrecut câteva ore pe cel mai mare autodrom din Europa de Est. TEXT Cristian Faur

„Siguranța” a fost conceptul în jurul căruia a gravitat evenimentul, fie că vorbim despre siguranța la volan sau siguranța pe care ți-o oferă alegerea unui carton folosit la packaging care scoate în evidență calitatea produsului. Evenimentul a început cu o prezentare axată pe beneficii, iar Adrian Murăruș, reprezentantul producătorului în România a captat audiența cu aplicațiile dintre cele mai diverse, pe care MetsaBoard Prime FBB Bright New și MetsaBoard Classic FBB aflate în portofoliul Antalis le pot avea. Participanții care au acceptat provocarea de a intra pe circuit au fost reprezentanții tipografiilor din România și curajoșii care au zis “da” invitației Antalis. Invitații care au rezistat atmosferei de sfârșit de toamnă au încercat mașinile pregătite pentru asfaltul circuitului, alături de piloții profesioniști. Participanții care au pus piciorul prima oară pe un autodrom au trăit senzațiile mersului cu mașina doar pe două roți sau cum e să conduci orbește ajutat de un copilot.

AU FOST CINCI ORE DE ENTUZIASM, ADRENALINĂ ȘI SENZAȚII UNICE, MEMORABILE

MetsaBoard Prime FBB Bright New este un carton albit cu spate cretat care este recomandat pentru ambalajele produselor de lux din industria cosmetică, a vinurilor și ciocolatei sau industria electronicelor. Disponibil în gramaje de la 170 la 380g/mp și pretabil pentru tipar offset și digital, garvură și flexo. Pentru contactul direct cu alimentele acest produs este acreditat. MetsaBoard Classic FBB este un carton cretat recomandat pentru confecționarea ambalajelor pliabile. Disponibil în gramaje de la 200 la 340g/mp. Recomandat pentru ambalajele din industria alimentară, inclusiv pentru alimentele congelate dar și pentru industria farmaceutică. Cartoanele îndeplinesc cele mai noi cerințe față de mediul înconjurător. 30


INTERVIU

Calitatea și flexibilitatea pentru a crea noi oportunități de afaceri Echipamentul de top din portofoliul Komori capabil să îndeplinească chiar și cele mai exigente cerințe Calitatea și stabilitatea tiparului, ușurința la schimbarea culorilor și posibilitatea de a tipări pe suporturi cu o grosime de până la 1,0 mm la o viteză de până la 18 000 coli pe oră fac din Lithrone GX40 soluția potrivită pentru producția de ambalaje din carton. M a d e

 +40 213 500 026

i n

J a p a n

w i t h

s t a t e - o f - t h e - a r t

w: www.printman.ro e: contact@printman.ro  contact@printman.ro

t e c h n o l o g i e s

t: 021 350 00 26 f: 021 350 01 26  www.printman.ro 31


PACK ROMÂNIA

Plusul care face diferența Ana Maria Petrișor și Cristian Petrișor sunt cunoștințe mai vechi ale cititorilor publicațiilor noastre. Intelligent Labs este compania pe care au înființat-o și sub egida căreia au lansat echipamente de producție produse, în premieră în România. Sfârșitul anului 2019 îi găsește pe cei doi antreprenori români într-o poziție inedită: aceea de a lansa o companie de producție de echipamente de tăiere în Elveția. Intelligent Labs+ este prima investiție românească în domeniul tehnologiei în Elveția. Povestea acestui demers inedit ascunde o realitate pe care cei mai mulți dintre noi încearcă să o evite: felul în care România este privită de companii din țările dezvoltate. Reacția celor doi antreprenori români și soluția găsită de aceștia arată că succesul și eșecul sunt doar un simplu feedback. Diferența dintre ele este dată de ce facem cu conținutul acestuia. TEXT Radu Mihai

32

Cum s-a diversificat linia de produse față de ceea ce făceați în urmă cu câțiva ani? Cu mult curaj, dat fiind ca a venit un client care să ne solicite niște utilaje mai sofisticate, pe care nu le făceam înainte și asta nu pentru că nu am fi fost în stare ci, mai degrabă, pentru că nu credeam că suntem în stare. Este vorba despre un echipament de debitare a folior din aluminiu. Pe această piață joacă doar firmele nemțești în principal și pentru noi a fost destul de dificil să ne imaginăm că am putea intra în această competiție. Venirea acestui client a însemnat o investiție foarte mare în capacitățile noastre de producție.

noi în fabrică, au făcut teste, le-am depășit așteptările și au zis ok, vă comandăm acest produs.

Ce l-a făcut să vă acorde încredere? În primul rând am venit cu o ofertă calitativ similară cu alți furnizori, dar la un preț mult mai bun, aproape la jumătate. Au venit la

Ați fi putut folosi subansamble sau părți produse în România în realizarea acestui echipament? Da, am fi putut, dar, din păcate, nu ar fi fost

Care sunt câteva caracteristici ale acestui echipament? Este un echipament de frezare pentru foi din aluminiu, ceea ce implică respectarea unui număr foarte mare de cerințe tehnologice. Sistemul de vacuumare trebuie să fie foarte performant, iar precizia care se solicită este foarte ridicată. Este adevărat că în afară de concepția și munca noastră, nu este nimic românesc în mașină. Toate componentele sunt produse de către producători renumiți în industrie.

luate în considerare de către potențialii clienți, care sunt foarte atenți nu numai la performanțele echipamentului, ci și la modul în care acesta este construit și la piesele din care este realizat. O variantă ok este să înglobezi piese cu renume. Controllerele sunt Siemens pentru că, de exemplu, în industria aeronautică este unul dintre cel mai renumiți furnizori. Există companii din alte domenii care ar putea fi folosi aceste echipamente? Da, este vorba despre industria prelucrărilor materialelor plastice, industria auto sau industria medicală. Avem clienți care prelucrează policarbonat și au nevoie de precizie foarte mare a tăierii și de o fixare foarte bună pe masă, cerințe la care echipamentul nostru răspunde foarte bine. Până acum am instalat acest


INTERVIU

echipament doar la companii care activează în domeniul aeronautic, dar avem solicitări din afara țării, de la clienți din mai multe domenii de activitate. Care este poveseta Intelligen Labs+, start-up-ul pe care l-ați deschis în Elveția? Suntem mândri că putem spune că, din activitatea unei firme românești, putem să susținem un start-up în Elveția. Costurile sunt foarte ridicate, dar ne bucurăm să arătăm că se poate merge și pe acest drum: nu există numai situația în care investitorii străini vin aici, în România, și angajează sau achiziționează capital tehnologic românesc pe care îl pun în slujba lor, ci se poate ca niște oameni din România să meargă acolo să își deschidă o afacere. Am, ajuns la această decizie în urma unui eveniment petrecut anul trecut. În 2018 am fost la un târg în Germania cu aceeași mașină ca anul acesta. Singura diferență este aceea că pe echipament scria: fabricat în România. Impactul a fost foarte mic, nici nu au sesizat că existăm. Anul acesta am venit cu aceeași mașină dar sub denumirea Intelligent Labs+ - echipament produs în Elveția. Deschiderea a fost foarte mare, am primit comenzi, vom încheia contracte cu companii din SUA și Germania, iar toți competitorii noștri nemți, care nu un an în urmă nu observaseră că existăm pe piață, au venit și ne-au felicitat pentru treaba pe care o facem și s-au bucurat să ia șepcuțe de la noi cu cruciulițe elvețiene. Aparent poate să pară o formă de discriminare, dar

cred că este vorba despre altceva. Relația comercială trebuie să se petreacă cu o firmă care este într-un spațiu care să le asigura garanția că, în cazul în care se întâmplă ceva, să nu trebuiască să fie implicat un sistem juridic care nu este capabil să rezolve rapid și eficient problemele. Nu erau deranjați că producția se face în România. V-a lăsat un gust amar? Aasta este realitatea. Este un business și trebuie să profităm de orice context, trebuie să evoluăm și nu ne permitem să ne blocăm în emoții de genul acesta. Interesul nostru este să ne creăm piețe, iar pentru acest lucru a trebuit să apelăm la această strategie. Fie că ne place sau nu, România este privită ca o țară de muncitori și mai puțin una de creatori. Partea de industrie grea, de realizare a structurii, care este cea mai dificilă se va realiza în continuare în Romania. În Elveția este o reprezentanță comercială, dar și partea de asamblare. Structura se va face în România, iar partea de asamblare se va face în Elveția. De aceea putem să spunem că produsul este Swiss made. Există sprijin pe care vi l-a oferit statul elevețian? Nu am solicitat niciun fel de sprijin pentru înființarea acestui start-up. Ne-au primit cu brațele deschise și s-au arătat extraordinar de flatați că o firmă de tehnologie vrea să investească în țara lor. Tot procesul administrativ a decurs foarte ușor. Banca așteaptă să facem primele vânzări.

Care sunt reperele financiare ale acestei investiții? Am investit câteva zeci de mii de euro pentru deschiderea acestui punct de lucru. Avem un spațiu închiriat, nu se pune problema de a achiziționa un teren pentru construcția unor facilități de producție. Mergem în continuare și pe partea de a dezvolta echipamente pentru aplicații din zona producției publicitare. Punctul de lucru de Elveția este destinat unor echipamente pe care nu le putem comercializa din România. Echipamentele care sunt destinate induistriei prelucrătoare de metale vor fi comercializate de firma elvețiană. Veți angaja oameni din Elveția? Da, este o condiție pusă de statul elevețian. Noi sunetm singuri români angajați ai firmei din Elveția. Care sunt costurile de producție ale echipamentului? Componentele depășesc 80.000 de euro, iar costurile fixe înglobate sunt în jurul sumei de 20.000 de euro. Ceea ce este important este faptul că putem vinde aceste echipamente cu un profit care să ne asigure dezvoltarea în viitor. Intenționăm să ne găsim distribuitori care vor lua și sarcina intervențiilor sau a problemelor de garanție. Au existat cereri foarte multe de la companii din Statele Unite, iar acest lucru este o dovadă în plus a faptului că va fi nevoie de un distribuitor care să asigure interacțiunea cu o piață pe care o

33


PACK ROMÂNIA

cunoaștem foarte puțin.

oricum ești copiat în maxim doi ani.

Care este termenul în care realizați un astfel de echipament, de la data primirii comenzii? 30 de zile este termenul de producție, de la data lansării în producție

Care este punctul forte al Intelligent Labs? Cel mai mare atuu al nostru îl reprezintă faptul că, așa cum suntem noi învățați, ca români, suntem multitasking și un om îndeplinește mai multe sarcini. În acest caz costul nostru de producție este mai mic decât al altor companii cu activitatea similară. Este vorba atât de noi doi, cât și despre colaboratorii noștri. Aceasta este o provocare pe care o vom întâmpina, deoarece în spațiul vest european este bine cunoscut faptul că specializarea este cea care guvernează procesul de producție.

Este un produs patentat? La ritmul în care evoluează societățile în ziua de azi, patentarea este un proces care mai degrabă îți încetinește ritmul de dezvoltare. Evoluția este atât de rapidă, încât ceea ce menține în picioare o firmă ca a noastră este inovația aplicată direct. Testezi și dai drumul pe piață, pentru că

34

Deocamdată savurăm rezultatele târgului la care am fost, și ne bucurăm de acest moment benefic pentru noi. Ne bucurăm că a fost doar o problemă de percepție a contextului și nu o chestiune legată de produsul nostru. Cu cât o să putem vinde mai multe mașini, cu atât vom crește Intelligent Labs Romania si Intelligent Labs + De ce ați ales Elveția? Credem că dintre toate țările europene brandul de țară cel mai puternic îl are Elveția și ne-am simțit apropiați de valorile pe care și le-au asumata și pe care le promovează și le susțin.


35


PACK ROMÂNIA

Spiritul alchimist și ingineria chimică pot reinventa un produs neschimbat de 70 de ani

Copilărit într-o fabrică de adezivi pentru hârtie din Turcia, Efe Erdem a fost predestinat să îmbrățișeze aceeași meserie ca a celorlalți membri ai familie care au creat această afacere în 1975: chimia industrială. Spiritul rebel și ambiția de a fi independet, caracteristică oricărui tânăr, l-a purtat la Londra, unde a reușit, după eforturi grele, să creeze un lanț de restaurante cu ștaif. Când nimeni nu se aștepta, a lichidat afacerea din Londra și a investit aproape tot, prin firma sa Alkemie Adhesives, în activitatea de cercetare-dezvoltare a adezivilor din fabrica familiei. După ani de muncă asiduă și investiții considerabile, a câștigat pariul său cu chimia, reușind să dezvolte un adeziv hibrid, care îmbină un polimer sintetic și unul natural: Hybrid PVA. Noul adeziv inovator, a convins cei câteva sute de clienți ai fabricii din Turcia și, din 2018, încearcă să se impună și pe piața din România. TEXT Relu Liciu

Domnule Erdem, cine este Alkemie Adhesives și cu ce se ocupă? Alkemie Adhesives este o tânără companie din Turcia, specializată în fabricarea și comercializarea adezivilor pentru industria hârtiei. Compania mamă, Erçen Tutkal, are o experiență de peste 40 de ani în acest sector. Filiala noastră din România, cu același nume, a fost înființată la finele anului 2018. Producția de adezivi a început în luna aprilie, la fabrica amenajată în Domnești, lângă București. De unde acest nume foarte mistic al companiei? Termenul este simbolic și reprezintă curiozitatea umană, cea care a stat la baza progresului umanității. În al doilea rând, să nu uităm că rezultatele pozitive ale cercetărilor întreprinse de alchimiști au constituit începuturile chimiei moderne ca știință. Când ați decis să vă extindeți operațiunile în România? 36

În 2018, în urma vizitei pe care am făcut-o la Pack Show. După o prospectare inițială a pieței, care a durat circa două luni, am început să facem teste în producție la o serie de producători mari din industria hârtiei și din sectorul ambalajelor. Pentru că livram adezivul din Turcia, ne-am dat seama că aceasta nu este soluția cea mai facilă și nici cea mai economică, și am decis să construim o fabrică aici. A urmat înființarea firmei, amenajarea fabricii, obținerea aprobărilor, angajarea și pregătirea personalului etc. Începerea producției s-a prelungit cu două luni față de ceea ce planificasem, însă mă bucur că am avut norocul să întâlnim oameni foarte dedicați și implicați. Doamna Alisa Niculescu, directorul general al companiei, este cu noi de la început. Ce tip de adezivi fabrică Alkemie și căror segmente de piață se adresează? În România producem gama de adezivi Hybrid PVA, o emulsie pe bază de

poliacetat de vinil și rășini naturale, iar în Turcia fabricăm și o gamă de adezivi pe bază de amidon modificat și rășini naturale. Hybrid PVA include cinci serii de produse, având aceeași formulă de bază, dar proprietăți adaptate fiecărei aplicații. De exemplu, Seria S este formulată pentru cașerarea cartonului ondulat cu diverse tipuri de suporturi din hârtie, iar Seria M pentru cașerarea cartoanelor solide și a mucavalelor. Pentru paleții din hârtie am conceput seria PP, iar pentru producția tuburilor din hârtie și a colțarelor de carton Seria MK. De asemenea, gama Hybrid PVA include și un adeziv special creat pentru producția cartonului tip fagure, denumită Seria DC. De ce este acest adeziv hibrid și ce îl face inovator? Este hibrid deoarece formula sa include un polimer sintetic, poliacetatul de vinil, și derivați de colofoniu, care sunt polimeri naturali. Tehnic vorbind, combinând un polimer sintetic cu catenă lungă, cu


INTERVIU

un polimer natural cu catenă scurtă, am obținut un produs care se remarcă prin proprietăți net superioare adezivilor din poliacetat de vinil. Asta îl face inovator. Domnule Erdem, merită să reinventezi un adeziv care nu mai are secrete pentru nimeni? Fabricăm adezivi din 1975 și ne străduim să le oferim clienților soluții la probleme, nu doar produse și prețuri. Este și un neastâmpăr profesional. Atât eu, cât și ceilalți membri ai familiei implicați în firmă, suntem chimiști. Adezivii din poliacetat de vinil au multe avantaje, dar și limitări. Hybrid PVA a apărut în urma analizei problemelor pe care le aveau clienții noștri cu adezivii din poliacetat de vinil și din dorința de găsi soluții. Pentru că nu există o soluție pentru toate problemele, am identificat cele mai importante neajunsuri și ne-am concentrat pe rezolvarea lor. Este vorba de lipsa rezistenței la compresiune a produselor din hârtie după lipirea cu adezivi obișnuiți din poliacetat de vinil și lipsa rezistenței la temperaturi scăzute a acestor adezivi. În concluzie, studiile ne-au dus la concluzia că este mai eficient să păstrăm avantajele poliacetatului de vinil și să încercăm să adăugăm un alt compus care îi poate remedia defectele, dezvoltând un adeziv hibrid. După o serie de încercări cu diverși compuși, am obținut rezultate promițătoare utilizând o rășină naturală, utiliziată ca reticulant la fabricarea hârtiei. În parteneriat cu un mare producător de rășini naturale din Canada și cu sprijinul

echipei sale de cercetare, am reușit să aducem adezivul hibrid în faza de lansare pe piață. Întregul proces s-a încheiat în 2013 și a însumat peste doi ani de cercetaredezvoltare. În ultimii cinici ani am furnizat Hybrid-PVA către mari producători locali și internaționali din industria hârtiei și a ambalajelor. Prin ce proprietăți se remarcă Hybrid PVA? Hybrid PVA a fost creat pentru a rezolva două probleme ale adezivilor din PAV: rezistența scăzută la compresiune după lipire și rezistența slabă la temperaturi scăzute. Nu le-am înlăturat definitiv, însă le-am remediat considerabil. Grație rășinii naturale, Hybrid PVA are o rezistență la compresiune mai mare cu până la 30% față de adezivii din PAV, fără o scădere a elasticității produsului final. Rășina naturală crește și rezistența adezivului la temperaturi scăzute. Testele de laborator au dovedit că Hybrid PVA își păstrează capacitatea de lipire chiar și la -2 °C. Comparativ, adezivii din poliacetat de vinil au probleme de lipire dacă sunt folosiți sub 10 °C și se deteriorează iremediabil dacă sunt expuși la temperaturi apropiate de zero, fapt inerent în timpul transportului și depozitării. Hybrid PVA este solubil 100% în apă și nu conține solvenți industriali pe bază de hidrocarburi, permițând curățarea utilajelor doar cu apă. De asemenea, adezivul nostru are un pH bazic și nu este coroziv pentru piesele metalice ale mașinilor. Hybrid PVA reduce consumul pe metru pătrat cu până la

20%, oferă un timp de lipire mai rapid, și are o rezistență sporită la umiditate după uscare. Domnule Erdem, credeți că puteți convinge prin calitate o piață pentru care prețul a devenit principalul criteriu în alegerea materiilor prime? Prețul este un element critic peste tot în lume, nu doar în România. Însă, a convinge un client doar prin preț, înseamnă că nu știi cum să te impui altfel în fața competitorilor, ceea ce este dăunător pe termen lung. Alkemie oferă un mix de avantaje care, însumate, le garantează clienților beneficii mai mari decât dacă ar alege produse foarte ieftine. Vorbim de calitatea și rentabilitatea produselor, de calitatea serviciilor, de atitudinea proactivă etc. Este rețeta prin care am câștigat încrederea a sute de clienți în Turcia. Legat de preț, veți fi surprins, Hybrid PVA este foarte competitiv. Comercializați produsele direct sau prin distribuitori? Relația directă cu clienții este determinantă. Nu evităm distribuitorii, însă credem, după 40 de ani de activitate, că aceasta este calea cea mai eficientă prin care putem rămâne orientați către client. Nu poți fi proactiv dacă scurcircuitezi fluxul informațiilor și înțelegi eronat nevoile clientului. Produsele noastre se adresează unor segmente ale industriei hârtiei în care fiecare aplicație și fiecare proces de fabricație depind de un spectru mare de variabile — de la materii prime și utilaje, la multe altele. Înțelegând corect nevoile clientului, îi putem oferi soluții adaptate nevoilor sale. Cum vă promovați produsele? În general prin contact direct cu clienții. Oferim gratuit adeziv pentru testare și participăm activ la testele de producție ale clienților, indiferent unde se află fabricile. Nu este calea cea mai comodă, însă dă cele mai bune rezultate. Așa cum se vede, suntem și expozanți la târgurile din domeniu.

Efe Erdem, administrator și acționar principal Alkemie Adesives, și Alisa Niculescu, director general al companiei.

După un an de activitate locală, cum vedeți piața din România? Comparativ cu cea din Turcia, este mult mai mică. Este greu de comparat, având în vedere că discutăm de două economii diferite ca mărime și de un număr proporțional de fabricanți de produse din hârtie. Personal, cred că România depinde excesiv de importuri, iar asta are efecte negative asupra industriei hârtiei. În rest, sunt impresionat de atitudinea foarte prietenoasă a românilor și de interesul lor pentru produse inovative, care pot eficientiza producția. 37


PACK ROMÂNIA

Konica Minolta 2019 Forum Rethink your Scope Konica Minolta Business Solutions Europe a organizat la jumătatea lunii octombrie o întâlnire cu partenerii săi internaționali la Copenhaga, Danemarca. European Leadership Campus a fost numele celui mai important eveniment al producătorului japonez din acest an și a reunit partenerii Konica Minolta pentru a le prezenta cele mai noi produse, soluții și servicii ale companiei și pentru a le oferi un cadru de discuție despre nevoile pieței și felul în care aceasta își schimbă coordonatele. În 2019, tema principală a formului a fost „Rethink your Scope”, invitând participanții să ia în considerare atât provocările, cât și oportunitățile ridicate de transformarea digitală. România a fost prezentă al acest summit prin conducerea Konica Minolta România, alături de care o echipă a Pack România a luat pulsul unui eveniment la care au participat peste 2000 de profesioniști ai industriei. TEXT Relu Liciu

PREMISELE UNUI EVENIMENT COPLEȘITOR

Să aduci împreună 1000 de profesionști ai unei industrii și să le menții atenția conectată la mesajele transmise este o sarcină din ce în ce mai grea într-un moment în care oamenii tind să se baricadeze din ce în ce mai mult în fața asaltului informațional, chiar și atunci când acesta vine cu conținut relevant pentru activitățile lor profesionale. Declarațiile anterioare evenimentului au fost centrate pe prezentarea temei evenimentului și pe conceptul inedit pe care evenimentul îl propunea: un campus în care profesioniștii dezbat trendurile industriei în care activează. „Suntem încântați să primim partenerii noștri la campusul nostru european de leadership”, a declarat Keiji Okamoto, președintele Konica Minolta Business Solutions Europe. „Tema noastră din acest an -„ Rethink your Scope ”- este atât o invitație cât și o provocare pentru noi înșine și partenerii noștri. Împreună, putem pune sub semnul întrebării status quo-ul industriei noastre și sunt convins că 38

vom realiza noi oportunități interesante. Suntem poziționați perfect în noua eră a ceea ce su numește azi "Locul de muncă conectat”. Prin regândirea naturii muncii, oferim soluții care ne ilustrează viziunea de a reuni oameni, spații și echipamente. La ELC 2019, vrem să arătăm partenerilor noștri apreciați cum îi împuternicim să aducă această transformare clienților lor,” a punctat președintele Konica Minolta Business Solutions Europe în cuvântul de deschidere. European Leadership Campus 2019 oferă partenerilor Konica Minolta informații despre tendințele cheie ale pieței, precum și perspectivele companiei de a aborda oportunitățile emergente ale pieței de astăzi. De asemenea, evenimentul a fost o foarte bună ocazie de aoferi o vedere cât mai cuprinzătoare asupra portofoliului de soluții, produse și servicii de la Konica Minolta. „ European Leadership Campus 2019 este mult mai mult decât o conferință”, explică Olaf Lorenz, directorul general al diviziei de marketing internațional la Konica Minolta Business Solutions Europe. „Formatul campusului

permite un schimb real de cunoștințe cu partenerii noștri comerciali apreciați. Participanții vor putea să se înscrie atât pentru vizionarea unor echipamente, cât și la prezentări specifice, precum și cu perspectivă pe teme precum evoluția conceptului de "loc de muncă conectat” sau provocarea ridicată de fenomenul fake news, pentru care oferim seminarii practice de afaceri. Acestea vor explora modul în care partenerii noștri pot beneficia de oportunitățile de vânzare prezentate de noi soluții, cum ar fi Workplace Hub, produse cu realitate augmentată și soluții Konica Minolta, concepute pentru a sprijini procesele de afaceri mai durabile. Și pentru tipărire profesională, există atât de multe lucruri de văzut la European Leadership Campus 2019! Hardware-ul de premieră mondială va fi afișat exclusiv - chiar înainte de lansarea sa globală. Vizitatorii ELC 2019 nu vor fi dezamăgiți, ” spunea în avanpremiera evenimentului Olaf Lorenz, directorul general al diviziei de marketing internațional la Konica Minolta Business Solutions Europe.


EVENIMENT

DIGITAL OFFICE ȘI WORK PLACE HUB, CALEA SPRE UN VIITOR INTEGRAT

Promisiunile oficialului Konica Minolta s-au dovedit acoperite de felul în care s-a desfășurat evenimentul și de conținutul acestuia. Konica Minolta este poate unul dintre jucătorii cheie ai industriei tipografice tradiționale japoneze, care a articulat o viziune puternică și o strategie de reinventare a activității sale de bază. Platforma sa Workplace Hub, anunțată acum câțiva ani, este lansată în sfârșit pe canalul indirect din Europa, orientat către IMM-uri pentru a ajuta la simplificarea infrastructurii IT. Cu tehnologia Workplace Hub, Konica Minolta integrează serviciile IT într-un singur sistem. Scopul său este de a reduce complexitatea gestionării unui mix diferit de instrumente, servicii și dispozitive printr-o singură platformă. Workplace Hub oferă o platformă unificată, care reunește software, gestionarea licențelor, actualizări automate și servicii bazate pe cloud într-un singur loc. Clienții pot utiliza Workplace Hub lunar, iar modelul de servicii IT gestionat ajută să se asigure că clienții nu mai au nevoie să dedice resurse gestionării și administrării infrastructurii IT.

O temă centrală a expoziției ELC a lui Konica Minolta a fost conceptul locului de muncă conectat (Connected Workplace). Soluțiile Digital Office Konica Minolta urmăresc să sprijine biroul conectat prin 7 domenii cheie: conectivitate, design universal, securitatea datelor, partajarea fișierelor, scanarea și gestionarea documentelor și servicii de imprimare mobile și de tip "in Cloud". Prin mai multe achiziții în spațiul de servicii IT, Konica Minolta face o declarație foarte fermă referitor la repoziționarea activității ca furnizor de servicii IT, rămânând totuși angajat în activitatea sa principală de tehnologie de imprimare.

PRIMUL PAS ÎN LUMEA ECHIPAMENTELEOR BAZATE PE TONER

Făcând pasul spre un domeniu care interesează mai mult cititorii acestei publicații vom accesa o serie de informații oferite de Edoardo Cotichini, Team Manager Industrial Printing Business Building, Professional Print Planning, Konica Minolta Business Solutions Europe. Detaliile oferite de reprezentantul Konica Minolta completează peisajul

Edoardo Cotichini, Team Manager Industrial Printing Business Building

unui eveniment în care vedeta zonei de imprimare a fost AccurioPress C14000, primul echipament lansat de Konica

39


PACK ROMÂNIA

evenimente de acest gen. Dinamica pieței este atât de intensă încât trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă. Bineînțeles că vom avea noutăți la Drupa și în zona pe care o acoperă responsabilitatea mea, dar acestea nu au fost gândite pentru o lansare specială la acest eveniment.

Minolta în zona echipamentelor de imprimare bazate pe toner Care sunt planurile cu acest nou echipament? Vom încerca să începem procesul de vânzare cât mai curând. Săptămâna viitoare vom fi prezenți la un eveniment de lansare Statele Unite, în Dallas și apoi vom începe procedura de lansare a produsului pe piață. Vom aborda acest pas în două etape, În prima vom avea în vedere teritorii ca Italia, Spain, Germania și Anglia, care sunt teritorii unde prezența noastră este foarte consistentă. Produsul a fost dezvoltat într-un termen foarte scurt. De aceea am ales această strategie de lansare în câteva teritorii tampon, pentru ca ulterior să lansăm produsul pe toate piețele în care acționăm. Care credeți că sunt aspectele care descriu cel mai bine acest echipament? Aceste echipamente vor ajuta clienții care

40

doresc să-și extindă și să-și eficientizeze afacerile prin automatizare avansată, mai puține puncte de interacțiune cu operatorul și o productivitate mai mare, cu efecte tangibile care să conducă la o prodcutivitate crescută de înaltă calitate, cu mai puține pierderi. Am vrut să venim cu un produs care este mai avantajos în gama de echipamente entry level. Avem un număr mare de clienți care au echipamente de imprimare de producție produse de noi și am vrut să le oferim posibilitatea și companiilor medii sau mici să facă pasul către această categorie. Așa că vedem acest produs ca pe o trambulină pentru companiile medii și mici pentru a face un salt către o nouă dimensiune a afacerii lor. Ce aveți în plan pentru Drupa 2020? Drupa este Drupa. Fără îndoială, cel mai important eveniment al industriei de imprimare. Mergem acolo de fiecare dată, dar nu ne stabilim strategia după

Care sunt cele mai importante aspecte ale piețelor est european din perspectiva dvs? Noi numim acest spațiu cluster-ul de est. Un criteriu de analiză îl reprezintă, cum este și firesc, dimensiunea țărilor. Spre exemplu, nu ne putem aștepta să vindem 15 unități în Slovenia, unde este o performanță că avem deja instalate 3 echipamente. În ceea ce privește zona în ansamblul ei, obiectivele cantitative sunt legate, firesc, de piețe mari, cum sunt Rusia și Polonia. Oricum, este zona cu cea mai mare creștere dintre zonele pe care le am în responsabilitate. Europa de est a fost întotdeauna un spațiu în care am avut interes special. În ceea ce privește Romania, cred că este o țară care evoluează fantastic din punctul nostru de vedere. Ceea ce este important de menționat, și asta este valabil pentru fiecare spațiu în care Konica Minolta este prezentă, este aceea că nu ne interesează doar să vindem un produs, ci să dezvoltăm o relație de lungă durată cu cel care a achiziționat un echipament sau un serviciu Konica Minolta. Care sunt provocările pe care le aduce viitorul? Cred ca viitorul va fi foarte mult influențat de cum se va integra workflow-ul în noul context în care este plastă o companie de imprimare. Miza se va pune pe integrarea între software și hardware. În ultima vreme vorbim din ce în ce mai mult despre concepte precum industry 4.0. Cea de-a patra revoluție industrială va avea în centru entități care nu sunt de obicei văzute ca industrii, iar aplicațiile din zona imprimării vor face parte din cele care se vor schimba foarte mult în viitor. Ne mișcăm foarte


EVENIMENT

repede atunci când vine vorba de zona imprimării industriale. Tehnologia a ajuns la un asemenea nivel încât cele mai multe invoații sunt luate de bune de-a gata. De aceea, cred că accentul va fi pus în viitor pe modul în care un produs poate fi făcut mai ușor de folosit, indiferent de cât de complexă este tehnologia integrată în el sau cât de specializată este aplicația cărei îi este destinat. Puteți să ne oferiți câteva cifre în ceea ce privește seria Accurio destinată imprimării de etichete? Avem instalate 179 de echipamente în Europa, iar 88% dintre clienți sunt companii implicate exclusiv în tiparul de etichete, în vreme ce restul de 12% provin din rândul furnizorilor de servicii de imprimare comercială. Pot să afirm că există un trend din ce în ce mai vizibil al mutării celor care furnizează servicii de imprimare comercială către tiparul de etichete. Comenzile sunt mari în acest domeniu. Pe scurt, aici sunt banii. Există în piață o opinie care ne plasează produsul în competiție cu alte echipamente cum sunt cele din familia Indigo de la HP. Este o poziție în care am ajuns din pricina unei dinamici foarte interesante a pieței, de tipul celei de care aminteam mai sus, de transfer al furnizorilor de servicii de imprimare comercială către tiparul de etichete.

Poziționarea aleasă de noi a fost una într-o zonă de mijloc. Din fericire a fost și este un spațiu de manevră mare. Care este declarația pe care o face Konica Minolta prin această lansare? Accurio Press C14000 este primul demers al Konica Minolta de a intra în piața de echipamente de imprimare bazate pe toner. Avem statistici care spun că, la nivel mondial, 60% din echipamentele de imprimare digitale sunt bazate pe toner și aici includem și tehnologiile bazate pe toner lichid. Era o mișcare firească să intrăm în acest segment, mai ales că avem în ADN-ul nostru toate informațiile pentru a face acest pas. Până acum, Konica Minolta nu a produs un echipament de imprimare de înaltă producție, bazat pe toner. Din 2015, presa sa cu jet de cerneală AccurioJet KM-1 a fost modelul de producție cu o viteză de 3.000 de coli pe oră, concepută mai mult pentru aplicații de înaltă calitate, asemănătoare cu tipărirea offset. Seria AccurioPress C6100s este concepută pentru a sprijini furnizorii cu nevoi mici și medii de producție. AccurioPress C14000 acoperă decalajul dintre aceste două produse din segmentul HPP, oferind un volum de imprimare mai mare și un ciclu de îndelungare pentru a ajunge la noi clienți de tipărire comercială în cadrul segmentului heavy production

“ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ROMANIA, CRED CĂ ESTE O ȚARĂ CARE EVOLUEAZĂ FANTASTIC DIN PUNCTUL NOSTRU DE VEDERE. CEEA CE ESTE IMPORTANT DE MENȚIONAT, ȘI ASTA ESTE VALABIL PENTRU FIECARE SPAȚIU ÎN CARE KONICA MINOLTA ESTE PREZENTĂ, ESTE ACEEA CĂ NU NE INTERESEAZĂ DOAR SĂ VINDEM UN PRODUS, CI SĂ DEZVOLTĂM O RELAȚIE DE LUNGĂ DURATĂ CU CEL CARE A ACHIZIȚIONAT UN ECHIPAMENT SAU UN SERVICIU KONICA MINOLTA.” MICHAEL MOLBAEK, SENIOR MANAGER PRODUCTION PRINTING

print, care necesită productivitate ridicată, eficiență a operațiunilor și calitate pentru servicii de direct mailing, broșuri și cataloage.

41


PACK ROMÂNIA

MIMAKI motivează și prezintă Atelierul de PACKaging Creația și design-ul de ambalaj sunt pe val și de aceea, MIMAKI încurajează Atelierul de PACKaging. Este o reală oportunitate antreprenorială care poate funcționa profitabil cu numai două echipamente! Lazăr Panov - Director general Geko, master dealer Mimaki pentru România, Bulgaria și Moldova Piața de ambalaje din România s-a maturizat și oferă oportunități noi, pentru atelierele sau departamentele de creație și prototipare. Am depășit momentul în care componenta creativă nu era luată în serios și nu se plătea. În prezent, efortul de creație este monetizat separat și cererea este pe un trend pozitiv. Ambalajul vinde marfa. Este un lucru cunoscut și recunoscut în orice mediu sau canal de vânzare. Designul de ambalaj, eticheta de produs si display-ul de prezentare, conturează prima și ultima impresie în delicatul moment de decizie al cumpărătorului. Legislația impune norme noi de afișare. Retailerii nu se mai bazează pe factorul uman proactiv ci pe atracții pasive. La raft, produsul atrage sau nu, iar decizia de cumpărare se face în câteva secunde. De aceea, producătorii de orice fel, se concentrează cu mare atenție la detaliile estetice și funcționale ale ambalajelor.

42

În această realitate, MIMAKI încurajează Atelierul de PACKaging. Este o reală oportunitate antreprenorială care poate funcționa profitabil cu numai două echipamente. Informația digitală și simulările virtuale de pe un ecran nu mai sunt suficiente. Pentru a implementa un design de produs ambalat, se prezintă prototipuri finite reale cât mai apropiate de rezultatul producției de serie. Beneficiarii pot solicita modificări în mai multe runde. La formula finală se ajunge după un lung șir de dezbateri, evaluări si testări. Amabalajul a devenit și la noi un criteriu esențial pentru succesul vânzării unui produs. Atelierele de creație funcționează în spații mici și se rezumă la calculatoare, soft-uri, un echipament de print si un cutter plotter plan. Dacă acestea sunt prea mici iar ambalajele mari, se pot face asamblări inteligente. Un astfel de atelier poate fi pornit cu bugete mici și un break iven scurt. Pentru un prototip se poate cere orice sumă pentru că nu există încă repere de piață consolidate. În plus, creația se vinde bine și la export. În prezent totul pornește cu creativii și cercetarea de piață facută de marketeri. Producția așteaptă cu răbdare bunul de tipar. Odată lamurită versiunea finală se pornesc liniile de producție performante și totul devine repetitiv. Este foarte păgubos să se facă modificări în procesele de producție de serie. De aceea, printer-ul și cutter plotter-ul

digital plan satisfac majoritatea nevoilor de a materializa estetic și la scară reală orice fel de ambalaj. Pentru o formulă de lucru tip start-up, Mimaki recomandă echipamentele de print UJF 6042 și UJF 7151 iar pentru decupari tot în format plan, CFL605-RT sau CF2. Se spune că lumea nu mai are imaginație pentru că este bombardată de prea multe imagini. De aceea board-urile

solicită prototipurile pe masă în format real. Focus grupurile marketerilor solicită de asemenea produsele în format real. Obiectele se realizează pe imprimante 3D iar ambalajele se obțin cu ajutorul printer-ului și al plotter cutter-ului. Subiectul merită o discuție detaliată pentru care echipa GEKO vă stă la dispoziție cu celeritate. Singurul lucru pe care nu-l putem oferi este curajul de a îndrăzni și talentul artistic necesar creației de produse amabalate extraordinar…


43


PACK ROMÂNIA

Digital Print Day® eseu despre viitorul în PACKAGING Ambalajul vinde, protejează, clarifică, poluează și diferențiază Articolul de față ar fi banal dacă repetăm ce s-a mai spus despre impactul ambalajelor în viitorul nostru. Ecologiștii au preocupările lor, producătorii merg înainte iar brandiștii urmăresc evoluția cu mare atenție. Actorii sociali sunt importanți pentru toate strategiile de dezvoltare ale brandurilor. Creșterea consumului a provocat subiecte multiple despre impactul ambalajelor față de consumatori vs succes, mediu, climă și consecințele de viitor. Cine generează tendințele și cine va regla busola pentru noile generații de ambalaje? Actorii sociali devin destul de mulți și funcționează în bărci diferite. Societatea civilă conștientizează și face presiuni asupra politicienilor. Lobbyiștii corporațiilor fac și ei ce știu. Reglementările se mișcă destul de lent iar piața de consum merge înainte într-un ritm alert. În tot hățișul acesta de interese, declarăm că alegerea finală o va face tot Măria Sa consumatorul. De când s-a inventat marketingul ca știință, ambalajul a ocupat cel puțin 25% din resurse. Atenția dezvoltatorilor de produse față de importanța ambalajelor, evoluează în aceeași direcție. Atributele principale rămân RECUNOAȘTEREA și DIFERENȚIEREA. Doar că acestea nu mai aparțin exclusiv designerilor. A mai apărut ceva legat de impactul relațional. Nu este suficient ca produsul să arate bine pe raft sau pe display. Nu sunt suficiente culorile, textura, experiența senzorială și formele care influențează subliminal tentația de a avea și a cumpăra. Recent, a intervenit atributul social. Consumatorul va avea atât de multe opțiuni încât va putea să aleagă din perspectiva celor mai diverse percepții. Formatorul de opinie pe stil vechi nu va mai exista. Oricum majoritatea clasicilor 44

sunt oripilați de succesul influencerilor din noua generație. Multă vreme opinia unui critic specialist, trebuia probată cum multă expertiză. Astăzi este suficient să ai un gen de imagine publică extinsă și se asigură jumatate din vanzare. Marketerii se aruncă pe audiența lor, adaugă niște tentații și gata încă o bună parte din succes. Așa arată lucrurile astăzi. Mâine însă este o altă zi… Deocamdată responsabilitatea socială este abordată superficial. Se preconizează ca aceasta să crească la nivel de mase largi. Nu va fi suficient ca un produs să fie bun. Calitatea conținutului va deveni o evidență. Promisiunea de valoare va face diferența și aici intervine relația dintre consumator și brand, de ce anume face brandul în plus. Pe cine susține? Ce normă socială promovează? Ajută în vreun fel partea nefericită sau nedezvoltată socetății? Se leagă astfel, mult râvnitul lovemark, forma supremă de atașament emoțional față de un brand. Cineva instruit și informat, poate spune că nu prezentăm nimic nou sub soare. Aceste practici funcționează deja. Desigur, însă abordarea nu a devenit majoritară pe scară largă printr-o formă evoluată de marketing one to one. Globalizarea va folosi cultul personalității consumatorului unic. Mergând pe această logică, am putea spera că într-o zi, cobrandurile se vor realiza împreună cu beneficiarul. Nu intrăm în rețetar ci doar în etichete și ambalaje. Așa cum revistele prezintă deja coperțile personalizate cu prenumele beneficiarilor, așa ar putea să ajungă toate ambalajele comandate online. Scenariul acesta poate fi realizabil numai datorită tehnologiei digitale. Dacă un client dorește să-și vadă fotografia pe cutia de lapte, va fi posibil. Dacă fiecare ambalaj va fi marcată electronic printr-un

NFC tag, atunci marketerii vor fi foarte fericiți, asigurându-se acuratețea trasabilității. Dacă toți consumatorii vor avea acces la evoluția unui cont în care se adună contribuția celor mulți într-un scop caritabil, impactul față de brand și diferențierea se va face printr-un atribut social. Poate de aceea ultimele campanii de succes sunt majoritatea sociale. Structurile statale nu vor fi în stare să acopere toate nevoile sociale. Și aici intervine conștiința colectivă și societatea civilă organizată. Din punct de vedere tehnic, lucrurile pot evolua astfel încât destinația finală să fie ultra personalizarea. Câtă vreme tehnologia poate fi conectată online, consumatorul își va putea comanda orice moft. Ar putea fi ales un anumit tip de ambalaj dintr-o listă, cu prețuri diferite. Laptele ar putea fi livrat în sticlă, cutie sau pungă, cu numele copilului imprimat, alături de o imagine cu personajul său preferat. Să fie livrat acasă sub formă de abonament. Iar o mică parte din banii plătiți să ajungă într-un cont al echipei de cercetare a văcuțelor vesele rezistente la toate bolile. Am exagerat puțin, tocmai pentru a face înțelese posibilitățile infinite ale diferențiatorilor sociali prin multiplele posibilități ale printului digital și a întregului arsenal adiacent, tot digital. Următoarea mare demonstrație de inovație și creativitate o vom vedea anul viitor la DRUPA. Toți marii producători de tehnologie digitală promit că ne vor lăsa cu gura căscată…

Marius Buiculescu – inițiatorul proiectului Digital Print Day®


DOSAR

45


PACK ROMÂNIA

Sappi Europa se alătură programului media HP Indigo Alliance One

Sappi Europa are plăcerea de a anunța că a semnat un acord de colaborare cu HP Indigo, în cadrul programului media HP Indigo Alliance One. Alianța subliniază angajamentul continuu al ambelor companii față de industria media ca fiind elementul definitor în hârtia cretată și în tehnologii de imagistică digitală. Colaborarea va acoperi subiecte comerciale, de cercetare și dezvoltare ale pieței, având stabilite multe contacte ca fiind parte a co-dezvoltării între cele două companii. Produsele emblematice Sappi Magno și GalerieArt au fost certificate pentru a fi utilizate pe mașinile de tipar HP Indigo, oferind o disponibilitate globală fără egal a hartiei certificate pentru utilizarea in baza setată a HP Indigo. Marco Eikelenboom VP Sales and Marketing at Sappi Europe a comentat: „Ca lider de piață în producția de hârtii grafice cretate, colaborarea nostră intre Sappi Europe Alliance One și HP Indigo este o componentă logică în misiunea noastră de a asigura atractivitatea materialelor tipărite în cadrul întregului mix de materiale media. Doar astfel de relații adevărate pot proteja impulsul necesar pentru inovarea produsului, care este prezentat în portofoliul nostru de produse media certificate, ca parte integrantă a familiilor Magno, GalerieArt și EuroArt. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu HP Indigo și alți membri media ai Alliance One pentru succesul durabil al industriei media”. Alon Bar-Shany, directorul general al HP Indigo a completat: „Sappi și HP Indigo au lucrat împreună ani de zile pentru a ajuta clienții noștri comuni să crească profitabil. Este foarte interesant să ducem relația noastră la nivelul următor. Astept cu nerăbdare să colaborăm și să aducem calitatea și cunoștințele Sappi și clienților noștri”. 46

DESPRE SAPPI Sappi este un important furnizor global de produse și soluții durabile în domeniile producției de celuloză, hârtiei tipografice, ambalajelor și hârtiilor de specialitate, hârtii pentru embosare, etichete, biomateriale și bioenergie. Ca o companie care se bazează pe resurse naturale regenerabile, sustenabilitatea este în centrul atenției noastre. Fabricile Europene Sappi dețin un lanț de certificări în conformitate cu Forest Stewardship Council® (FSC®) și / sau Programul pentru avizarea sistemelor de certificare forestieră (PEFC). Hârtiile noastre sunt produse în fabrici acreditate cu ISO 9001, ISO 14001, ISO 50 001 și certificarea OHSAS 18001. Sappi deține înregistrare EMAS la 8 din cele 10 fabrici din Europa. Sappi Europe SA este o divizie a Sappi Limited (JSE), cu sediul în Johannesburg, Africa de Sud, cu 12 500 de angajați și18 instalații de producție pe trei continente în noua țări, 37 de birouri de vânzări la nivel global și clienți din peste 150 de țări din întreaga lume. Aflați mai multe despre Sappi pe www.sappi.com.


THINK INTERVIU ABOUT THE BOX

47


PACK ROMÂNIA

Metsä Board lansează un nou tip de carton fără plastic, cu barieră eco, pentru piaţa alimentară

Consumatorii şi brandurile din toată lumea caută alternative sustenabile la ambalajele din plastic, factorul reciclare facilă fiind cel mai important. Pentru a satisface aceste nevoi, compania a lansat anul acesta un nou tip de carton fără plastic şi cu barieră eco care poate fi transformat din nou după folosire foarte uşor în hârtie sau carton. MetsäBoard Prime FBB EB este un material cretat complet, cu barieră eco şi barieră de nivel mediu împotriva umezelii şi a grăsimii, calităţi care îl fac recomandabil în mod special pentru ambalarea şi servirea alimentelor.

O ALTERNATIVĂ FĂRĂ PLASTIC ŞI RECICLABILĂ

De vreme ce materialul folosit pe post de barieră eco nu conţine plastic, acesta nu necesită un proces de separare a plasticului, ceea ce face reciclarea un proces facil, ecologic şi ieftin. Materialul este perfect compatibil cu tehnicile de reciclare a hârtiei şi cartonului existente în prezent.

SIGUR PENTRU CONTACTUL DIRECT CU ALIMENTELE

MetsäBoard Prime FBB EB este produs din fibre proaspete şi pure, 100% trasabile, provenite din păduri nord-europene

48

administrate sustenabil. Este sigur de folosit în contact direct cu alimentele şi nu conţine agenţi OBA sau substanţe fluorochimice. Este disponibil cu certificări PEFC™ sau cu FSC©. Pe lângă faptul că este uşor de reciclat, MetsäBoard Prime FBB EB este uşor, contribuind la reducerea amprentei de carbon.

O EXPERIENŢĂ DE BRAND ATRACTIVĂ

MetsäBoard Prime FBB EB este cel mai strălucitor carton fără agenţi OBA şi are calităţi excelente de pretabilitate pentru print, ceea ce îl recomandă pentru ambalaje atractive care pot avea contact direct cu alimentele. MetsäBoard Prime FBB EB este recomandată pentru: • Servirea mâncării • Mâncare proaspătă

• Mâncare uscată • Mâncare congelată • Alte tipuri de folosire care necesită proprietăţi tip barieră

AMBALATUL PREMIUM ŞI SIGUR ESTE ESENŢIAL

“Packaging-ul este o necesitate – pentru distribuţia alimentelor şi pentru siguranţă, dar şi pentru evitarea risipei de mâncare. Ambalajul de carton făcut din materiale regenerabile este o alegere sustenabilă, iar cu mai multă dezvoltare a proprietăţilor tip barieră acum putem oferi un suport pentru mai multe tipuri de aplicaţii.Noul nostru carton cu barieră eco fără plastic oferă multe oportunităţi interesante pentru transportul sau servirea alimentelor, dar şi pentru alte tipuri de folosinţă în care sunt necesare proprietăţi tip barieră”, a spus Katja Tuomola, Business Development Director, Metsä Board.


ANALIZÄ‚

49


PACK ROMÂNIA

Cât câștigă un manager de top recrutat să lucreze în România

Interviu cu Werner Stein, președintele Stein&Partner

Compania specializată în recrutare a forței de muncă înalt calificate Stein&Partner a intrat pe piața din România în urmă cu 25 de ani. Echipele de experți ai firmei recrutează specialiști în toate domeniile industriale, dar și manageri de top care să gestioneze afaceri de anvergură. În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat, președintele și fondatorul Stein&Partner ne-a relatat despre metodele prin care sunt recrutați specialiștii, precum și despre greutățile întâmpinate în a convinge manageri de top să rămână o perioadă mai îndelungată în România. TEXT Romulus Cristea

Cum ați ajuns să faceți afaceri în România? Deci, ceea ce facem noi este să căutăm oameni potriviți, manageri pentru companii, pentru că nu găsim întotdeauna aici, în țară. În 1994, când am început activitatea în România, eram printre primii care făceam acest lucru aici. Scopul meu și al specialiștilor din companie a fost să atragem investitori să vină în România. Acum, cunosc foarte bine situația din România, cunosc țara și știu că e nevoie de manageri competenți. Oamenii au încredere în mine. Când am început acest business, știam foarte bine să gestionez aceste lucruri pentru că aveam deja o afacere în acest domeniu, în Germania. Am venit cu tot ceea ce știam eu aici. Prima dată am venit în România în 1991 pentru trei luni cu „SOS satele copiilor“, apoi mi-am dat seama că țara e frumoasă și are mult potențial. Ce era să mai fac? Care sunt principalele 50

domenii pentru care compania dumneavoastră recrutează specialiști? În toate domeniile – construcții,

industria alimentară, IT etc. Dar, în principal, acum ne concentrăm în domeniul agriculturii, pentru că mai ales în ultimii trei ani a avut loc o


INTERVIU

creștere puternică pe acest segment al afacerilor din agricultură. Marea problemă în agricultură e că nu găsim oameni experimentați și pregătiți corespunzător (manageri de top) pentru România și care să poată gestiona suprafețele agricole mari ale unor ferme de 10.000-20.000 de hectare sau chiar mai mult. Cum procedează experții de la Stein&Partner pentru a găsi specialiștii de top pentru agricultură? În primul rând, căutăm oameni în diverse locuri din lume unde agricultura este deja mult mai dezvoltată, de exemplu în zonele din Africa de Sud, America de Sud, chiar Rusia sau Ucraina. Acești oameni trebuie să fie dornici să vină aici, în România. Acest lucru este foarte important. De asemenea, pentru industria alimentară și agricultură mai căutăm oameni pentru recrutat din țări ale Uniunii Europene, precum Germania și Austria (deși din Austria e mai dificil, pentru că agricultura este mai puțin extinsă decât în alte state). În principiu, noi avem o bancă de date bine pusă la punct, știm unde să găsim oameni competenți și cum să discutăm cu ei. În cazul unei solicitări din partea unei companii, cât timp durează recrutarea unui manager de top? În ceea ce privește perioada necesară pentru recrutarea managerilor de top, aceasta se situează în intervalul de 2-4 luni. De exemplu, recrutarea unui specialist de top solicitat de către o societate agricolă cu afaceri mari durează între două și patru luni. Când există o astfel de solicitare, au loc mai multe discuții, negocieri. Căutăm să găsim persoanele calificate corespunzător și care, bineînțeles, sunt capabile să ocupe poziția respectivă pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Managerii la nivel mondial sunt obișnuiți să stea trei ani într-o țară, apoi să se mute alți trei ani în altă țară. În mod special în domeniul agribusiness nu sunt foarte mulți care să stea 10-20 de ani într-o singură țară. Sunt doar câțiva care nu se mută tot timpul, de exemplu vor să stea în Anglia, în Rusia etc. Ce salarii primesc managerii străini care ajung să lucreze în România? Salariile pentru astfel de oameni sunt mari, de 10.000-12.000 de euro, dar vorbim despre managerii de top. Din punctul de vedere al afacerilor, dacă

ne raportăm la acest aspect și la sume, pentru o exploatație agricolă de 10.00015.000 de hectare, realizezi o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Pe ce perioade de timp rămân să lucreze managerii de top la noi? Au existat cazuri când personalul înalt calificat, managerii de top, recrutați prin intermediul companiei specializate Stein&Partner, au rămas la posturile pentru care au fost selecționați chiar și 16 sau 19 ani. Aceștia rămân, de obicei, în România, pentru o perioadă de 5-10 ani, însă aceste intervale variază mult, în funcție de domeniu, zone, planuri de afaceri și altele. De obicei, căutăm oameni care sunt dispuși să vină, în țară, pentru o perioadă de 3-5 ani, ceea ce este destul de greu. Altfel, dacă ar fi simplu, companiile ar găsi singure personalul de care au nevoie. Trebuie să ai resursele necesare și bănci de date ca să ai posibilitatea să contactezi oamenii. Sunt însă și persoane care vin singure spre noi, în căutarea unui loc de muncă specializat. În România, de obicei, persoanele recrutate stau între 5 și 10 ani. Au fost manageri care au stat în același loc și 16 ani, sau 19 ani. În mod normal, activitatea noastră este călăuzită de succes și din acest motiv căutăm oameni de succes. De asemenea, face parte tot din businessul nostru: câteodată trebuie să găsim manageri interimari – pentru un proiect anume, sau doar pentru o perioadă de un an. Există totuși și o migrație a acestor specialiști, la un interval de timp mai scurt, după sosirea în România? O mulțime de români pe care i-am adus în cadrul unor companii, după un an, pentru că erau foarte buni, au fost direcționați apoi spre sediile centrale, în Rusia de exemplu, sau Franța, Elveția, Germania, America. Deci, încep de aici, după care avansează și merg în afară. Foștii noștri candidați sunt peste tot în lume. Știm că există anumite domenii cu un deficit permanent de personal înalt calificat. Doctorii și IT-iștii de unde sunt recrutați? Doctorii, de exemplu, încercăm să îi aducem înapoi în țară, nu să îi trimitem în afară, spre alte zone. În domeniul IT sunt multe companii din afara țării care sunt interesate să aibă manageri români, pentru că toată Europa, toată lumea este în căutare de oameni specializați în IT. Iar acum, odată cu dezvoltarea industriei de generație 4.0,

interesul pentru specialiști este din ce în ce mai crescut. Există, în prezent, un interes crescut pentru sectorul de start-up-uri, în Europa, în orașe precum Berlin, Barcelona, Tel Aviv etc. Și acum, România se prezintă tot mai mult ca o zonă importantă, mai ales pentru orașele București sau Cluj. În ce domeniu este cel mai dificil să găsiți specialiști? Este o problemă mai mult decât vizibilă, în special, în agricultură. În toate celelalte domenii găsim manageri foarte buni români, chiar și români din afara țării. Acestora din urmă le cerem să se întoarcă în țară, să vină să lucreze aici, pe posturi foarte bune, în poziții foarte bune. În agricultură, recrutarea de personal înalt calificat a fost o problemă să spunem mai ales în ultimii cinci ani, pentru că agricultura a început să aibă, din ce în ce mai mult, o amplă dezvoltare. Afacerile s-au extins foarte, foarte mult. Firmele de investiții au început să vină în România și să investească în agricultură, așadar au nevoie de manageri pentru exploatări agricole mari, pentru că nu e de ajuns să deții pământul, trebuie să și produci ceva. Din acest motiv ai nevoie de oameni care știu să producă. În agricultură, nu e ușor să realizezi ceva durabil.

25 DE ANI DE ACTIVITATE RECENT, COMPANIA STEIN&PARTNER A ÎMPLINIT 25 DE ANI DE ACTIVITATE. „COMPANIA STEIN&PARTNER ESTE PREZENTĂ PE PIAȚA DE EXECUTIVE SEARCH DIN ROMÂNIA DE APROAPE 25 DE ANI. ÎN CIUDA NUMELUI GERMAN, FIRMA ARE ÎN SPATE O POVESTE 100% ROMÂNEASCĂ, CARE, ÎN TIMP, S-A EXTINS ÎN TOATĂ EUROPA DE EST. ÎN 1994, CÂND AM ÎNCEPUT ACTIVITATEA ÎN ROMÂNIA, ERAM PRINTRE PRIMII CARE FĂCEAM ACEST LUCRU AICI. SCOPUL MEU ȘI AL SPECIALIȘTILOR DIN COMPANIE A FOST SĂ ATRAGEM INVESTITORI SĂ VINĂ ÎN ROMÂNIA“, NE-A DECLARAT WERNER STEIN, PREȘEDINTELE ȘI FONDATORUL COMPANIEI. 51


PACK ROMÂNIA

Print&Sign zona de confort a industriei

A 15-a ediție a Print&Sign și-a închis porțile în aceeași atmosferă ca la deschiderea acestuia. Un aer de mulțumire suficientă amestecat cu îmbufnarea în fața unei sarcini repetitive părea că îi animă, atât pe organizatori, cât și pe expozanți. Același cifre care clamează un succes crescător de la o ediție la alta se amestecă cu declarații placide ale expozanților despre eficiența unei astfel de participări. Probabil că evenimentele de genul Print&Sign ca și alte medii de comunicare ale industriilor de nișă, printre care se numără și publicații ca aceasta pe care o țineți în mână, se situează pe un platou suficient de sigur pentru a le asigura stabilitatea financiară, dar incapabil să le propulseze spre statutul de reper informațional și de comunicare al industriei pe care îl aveau odată. TEXT Radu Mihai

PRINT & SIGN 2019 A AVUT 20% MAI MULŢI VIZITATORI DECÂT EDIŢIA PRECEDENTĂ

Organizatorii Print & Sign au raportat o participare a vizitatorilor cu o cincime mai mare decât data trecută când a avut loc târgul. Declarat eveniment dedicat printului digital regional, Print & Sign a primit peste 6000 persoane pe porţile sale anul acesta. Cei mai mulţi vizitatori au fost din categoriile top management (41%) şi middle management (37%), urmaţi de specialişti (22%). În ceea ce priveşte domeniile din care au provenit vizitatorii, cei mai mulţi au fost din marketing, publicitate şi media (22%), producţie publicitară (21%), tipografii (12%), industria textilă (10%), arhitectură şi design (5%) - care au fost, de altfel, şi principalele domenii targetate de organizatorul expoziţiei, conform unui comunicat care ne-a parvenit de la acesta. După cum anunţă acelaşi comunicat, cei mai mulţi vizitatori Print & Sign au fost interesaţi de produse din categoria tiparului digital (35,12%), tipar pe textile (22,32%), producţie publicitară (21,98%), large format (16,18%), tipar industrial (15,58%) la această ediţie cu numărul 15 a cunoscutei întâlniri a celor interesaţi de 52

această piaţă din ţară şi din regiune. Print &Sign 2019 (9-12 octombrie) s-a desfăşurat împreună cu Digital Signage Show, expoziţia de display-uri digitale şi tehnologii interactive şi Corporate Gifts Show, singura expoziţie din România pentru industria de promoţionale. Cei mai mulţi vizitatori ai celei de-a doua ediţii Digital Signage Show au fost interesaţi de următoarele categorii de produse: sisteme digitale de afişare, digital signage (65,71%), videowall (46,43%), ecrane LED (42,86%), display-uri large format (41,43%), touchscreen-uri (39,64%), sisteme interactive (35,36%). Produsele cu cea mai mare căutare din cadrul Corporate Gifts Show au fost agendele, calendarele şi block-notesurile (69,25%), cutii şi pungi (53,73%), obiecte promoţionale high-tech (51,86%), obiecte promoţionale de semnalistică şi comunicare vizuală (50,93%), textile promoţionale (50%), ne mai spune organizatorul Euroexpo.

AȘTEPTĂRILE EXPOZANȚILOR

După trecerea în revistă a datelor furnizate de organizatori, vă propunem o radiografie


REPERE

extrasă din opiniile unora dintre expozanți invitați să răspundă la trei chestiuni: așteptările cu care au venit la expoziție, noutățile pe care le prezintă și eficiența unei astfel de participări. Răspunsurile acestora întăresc senzația de blocaj al unui eveniment care refuză înnoirea pentru a asigura zona de confort a propriilor clienți. Nu este o strategie greșită, dar senzația că singura șansă a acestei nișe este aceea de a replica rețete testate pe alte piețe este din ce în ce mai intensă. O scurtă rememorare a istoriei celor patru zile ale expoziție nu poate trece pe lângă prima zi în care am invitat câțiva expozanți să ne expună așteptările cu care întâmpină această ediție. Răspunsurile acestora creează o hartă veridică a teritoriului pe care își desfășoară activitatea. Între pragmatimsul celor care își leagă aștepările de integrarea obiectivelor într-o strategie mai amplă și lejeritatea celor care afirmă că singura aștaptare este aceea de a identifica așteptările vizitatorilor, opiniile exprimate întăresc senzația de deja-vu pe care citirea acestui articol o poate oferi cititorului obișnuit cu relatările noastre de la precedentele ediții ale Print&Sign. „E o întrebare grea. Nu avem nicio 53


PACK ROMÂNIA

așteptare. Ce, trebuie să avem în fiecare an așteptări? Sunt ani mai buni, ani mai modești. Oricum, mult mai important decât așteptările noastre sunt așteptările clienților noștri. Dacă clienții noștri cresc și noi vom crește odată cu ei.” Bogdan Vasilescu, general manager Grup Transilvae. „Anul acesta împlinim 25 de ani și este un moment aniversar pe care vrem să-l trăim împreună cu toți partenerii noștri. Ne așteptăm ca piața în care acționăm să ne perceapă așa cum suntem: un partener de încredere pentru prezent și pentru viitor.” Viorel Verzea, general manager Verla. „Vrem să intrăm în legătură cu clienți interesați de lucruri noi și de direcții noi de dezvoltare pentru tehnologia inkjet.” Ioan Bălașa, Mons Medius „În centrul așteptărilor noastre stă dorința de a avea o gamă diversificată de vizitatori, nu doar din domeniul imprimării, ci și din alte industrii.” Adrian Nicolae, AnemonaCom „Îmi doresc să ne întâlnim cu clienții din România pentru a le prezenta cele mai recente tehnologii din domeniul wideformat.” Victor Matei, Canon „Așteptările sunt mari pentru că este o perioadă caracterizată de creștere economică, în ceea ce ne privește atât pe noi, cât și pe clienții noștri. Am investit într-un stand mare, în care am adus multe echipamente și sper să avem cât mai mulți vizitatori.” Ionuț Șișu, Adline Solutions

SUB ZODIA TEXTILELOR

Ediția 2019 a Print&Sign a avut o vedetă incontestabilă: imprimarea textilelor. Aplicațiile care țineau capul de afiș ale evenimentelor Fespa sau Drupa de acum patru ani au ajuns acum să fie mainstream-ul aplicațiilor de imprimare digitală din România. Răspândirea aproape generalizată a scos în evidență exotismul unor aplicații inedite: „Sunt mai multe noutăți pe care le prezentăm la această ediție, dar vreau să o menționez pe cea mai exotică: imprimarea pavelelor din beton,” a spus Ioan Bălașa, director general Mons Medius. Companiile cu portofoliu extins au ales să pună accentul pe cele mai noi produse apărute în oferta acestora. „Un produs nou pe care îl propunem clienților noștri sunt plăcile din carton rigid cu 54


REPERE

interior de tip fagure, produse de compania Swedboard din Suedia. Este un produs 100% ecologic și 100% reciclabil și este ideal atât pentru aplicații din domeniul imprimpării, cât și pentru industria ambalajelor,” a detaliat Adrian Nicolae, directorul general AnemonaCom. „De la Hewlett Packard avem noile impirmante HP Stitch care sunt proiectate numai pentru imprimarea textilelor, atât pentru imprimarea directă a textilelor sintetice, cât și pentru imprimarea pe hârtie în vederea transferării pe un material textil cu ajutorul unui echipament calandru. Un alt aspect demn de menționat îl reprezintă prezentarea, în premieră pentru România, a două generație de echipamente roll-toroll Colorado de la Canon,” a descris Bogdan Vasilescu noutățile propuse de Grup Transilvae. „Am adus de la furnizorul nostru tradițional Flora o imprimanta concepută pentru print pe materiale textile,” a declarat managerul Adline Solutions, Ionuț Șișu.

EFICIENȚA, ÎNTRE NECESITATE ȘI INERȚIE

Solicitați să evalueze eficiența investiției în participarea la târg, managerii intervievați au avut opinii convergente către ideea că eficiența este un atribut al calității vizitatorilor și mai puțin numărului de vizitatori ai expoziției. „Poate să fie un client și să ne recuperăm investiția și pot fi 50 de clienți care să ne treacă pargul standului și să nu ne recuperăm investiția făcută în participarea la târg. După participarea la un astfel de eveniment este foarte greu de contabilizat câți dintre cei care ne contactează ulterior o fac în urma prezenței noastre la expoziție, dar experiența ultimleor două participări mă fac să cred că a merita investiția.” Lazăr Panov, general manager Geko „Cel mai important pentru noi este să existe clienți interesați. Un client bun face cât toată expoziția. Daca are și capacitatea de a investi e cu atât mai bine.” Bogdan Vasilescu, Grup Transilvae Răspunsul este simplu: contează numărul de vizitatori cu impact. Numărul de cărți de vizită adunate pe perioada expoziției nu reprezintă neapărat un indicator bun pentru eficiență, dar este un pas important înainte în evaluarea viitoarelor strategii de vânzare. Viorel Verzea, Verla „Cel mai important este relevanța oamenilor care vin la stand.” Victor Matei, Canon 55


PACK ROMÂNIA

Încotro ne îndreptăm? Maxim istoric pentru euro și rată anuală a inflației printre cele mai mari din Europa TEXT Romulus Cristea

Leul s-a depreciat în noiembrie față de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric. Reprezentanții Băncii Naționale a României consideră că presiunile pe curs vin din cifrele de deficit comercial, la care se adaugă importuri masive prilejuite de anumite sărbători și situația deficitului comercial. Cu toate acestea, specialiștii în finanțe spun că este vorba de o „situație de fond“, care „în cifre absolute e totuși marginală“. 56

MIȘCĂRILE PE CURS DEPIND DE CONTEXTUL INTERNAȚIONAL

Mișcările pe cursul leu/euro nu au fost foarte mari, în condițiile în care acestea depind foarte mult de contextul internațional, susține ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care însă a mai adăugat că sunt alte cifre negative, precum cele legate de sectorul industrial, despre care se poate spune că a intrat în recesiune. „Nu a fost foarte prost cursul leu/euro. A fost mișcare de câteva zile. Am văzut o depreciere a leului în câteva zile. Nu mi s-a părut o mișcare foarte mare, dar trebuie să ținem cont de contextul internațional. Totuși, au venit și alte cifre proaste din economie. Economia crește cu 3% versus 5,5%, investițiile străine mai mici după nouă luni decât anul trecut, industria are deja trei trimestre pe negativ și am putea spune că sectorul industrial este în recesiune. Deci, există și alte elemente negative acolo, dar cursul știți cum e moneda națională, este cel mai bine să fie liberă“, a afirmat Florin Cîțu, într-o emisiune la postul Digi 24. Întrebat dacă devalorizarea monedei naționale va ajuta la împrumuturi sau la buget, ministrul Finanțelor a răspuns: „Nu cred, dar nu aș putea să comentez așa ceva din această poziție de ministru al Finanțelor“. Leul s-a depreciat în 14 noiembrie cu 0,34 bani (0,07%) față de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit

de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,7669 lei/euro. De asemenea, creșterea economiei a încetinit în trimestrul trei al acestui an la 3%, pe serie brută, față de aceeași perioadă a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

DEFICITUL „A SĂRIT“ LA 1,14 MILIARDE DE EURO

România a înregistrat în primele opt luni ale acestui an un deficit de 1,14 miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 24% față de aceeași perioadă a anului trecut, când acesta s-a cifrat la 923,44 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), publicate de Agerpres. În perioada menționată, exporturile s-au majorat cu aproape 6%, însumând 4,28 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 9,3%, până la 5,43 miliarde de euro. Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie–august 2019 în țările intra și extra comunitare a fost aproape dublă față de cea importată, însă România continuă să exporte cu precădere materii prime și aduce din import produse procesate cu valoare adăugată mare. Astfel, în primele opt luni au fost exportate 11,23 milioane de tone de


ECONOMIC

produse agroalimentare, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a consemnat o cantitate de 10,801 milioane de tone. Importurile au totalizat 5,87 milioane de tone la opt luni, față de 5,65 milioane de tone în perioada similară din 2018. Conform datelor MADR preluate de Agerpres, în primele opt luni din acest an, importurile de carne de porc au crescut atât cantitativ, cât și valoric față de aceeași perioadă din 2018, ocupând în continuare prima poziție în topul produselor importate. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 august au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, în timp ce anul trecut s-au adus de pe piața UE și din țări terțe 169.795 tone, în valoare de 312,46 milioane de euro.

DE UNDE VIN CELE MAI MARI ÎNCASĂRI DIN EXPORTURI

De asemenea, s-au majorat și importurile de produse de brutărie, patiserie și biscuiți, de la 93.816 tone, în valoare de 194,98 milioane de euro, în primele opt luni din 2018, la 102.851 tone și 221,07 milioane de euro cheltuiți pe aceste produse în ianuarie – august 2019. În top 5 produse importate de România în primele opt luni ale acestui an se mai află preparatele alimentare nedenumite, cu 47.822 tone, în valoare de 210,26 milioane de euro, preparatele pentru hrana animalelor, cu 287.005 tone (190,47 milioane de euro), și ciocolata și alte preparate alimentare care conțin cacao, cu o cantitate de 49.306 tone, în valoare de 184,335 milioane euro. În ceea ce privește exporturile, România continuă să obțină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spațiul intra și extra comunitar, pe primul loc situându-se și în acest an, la opt luni,

grâul și meslinul, cu o valoare de 820,07 milioane de euro și o cantitate de peste 4,4 milioane de tone. În aceeași perioadă din 2018 s-au consemnat exporturi de 4,12 milioane de tone de grâu și meslin, în valoare de 709,58 milioane de euro. Porumbul ocupă locul al doilea, cu 2,93 milioane de tone și încasări 584,32 milioane de euro, fiind urmat de țigările de foi, trabucuri și țigarete, cu 25.330 tone (445,95 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui, chiar și sfărâmate, cu 816.906 tone (322,65 milioane de euro), și de alte tutunuri și înlocuitori de tutun, cu 5.480 tone și o valoare de 163,52 milioane de euro. În ianuarie – august 2018, porumbul ocupa tot a doua poziție la exporturi, cu o cantitate de 1,989 milioane de tone, pentru care s-au încasat 407,68 milioane de euro.

EXCEDENT ȘI DEFICIT LA ANALIZA BALANȚEI COMERCIALE

Ministerul Agriculturii preciza într-un comunicat recent că analiza balanței comerciale cu produse agroalimentare pentru primele opt luni ale anului 2019 arată deficite comerciale la carne și organe comestibile, lapte și produse lactate, legume și fructe, precum și la preparatele pe bază de cereale. Pe de altă parte, în intervalul menționat, se înregistrau excedente comerciale, la exportul de cereale, animale vii, semințe și fructe oleaginoase. „După analizarea cifrelor prezentate în balanță, conducerea MADR și-a fixat ca obiectiv elaborarea de strategii și politici specifice fiecărei grupe de produse agroalimentare unde au fost înregistrate deficite mari. Astfel, la pozițiile unde s-a constatat lipsa unităților de procesare a materiilor prime, factorii de decizie din minister au identificat ca soluții de echilibrare monitorizarea atentă a investițiilor care se vor realiza din fonduri europene nerambursabile.

Investițiile în dezvoltarea capacității de procesare a materiilor prime agricole vor avea ca scop creșterea valorii adăugate a acestora“, menționa ministerul de resort. Potrivit sursei citate, la pozițiile unde s-au înregistrat deficite comerciale, cum ar fi legumele, instituția anunță continuarea acordării ajutorului de minimis pentru cultivarea tomatelor în spații protejate în vederea asigurării pieței locale cu tomate produse în România pe o perioadă cât mai lungă a anului. Conform MADR, toate aceste strategii vor fi centralizate, detaliate și vor fi incluse în viitorul Program Național Strategic 2021–2027, pe care România îl va transmite la Comisia Europeană (CE). În 2018, România a înregistrat un deficit de 1,153 miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 35,1% față de 2017, când a consemnat 853,9 milioane de euro. Anii 2013 și 2014 sunt singurii în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, după 20 de ani în care importurile au devansat exporturile de alimente și produse agricole. Din 2015 a revenit din nou pe deficit, înregistrând un minus de 89 de milioane de euro.

ROMÂNIA, UNGARIA ȘI SLOVACIA AU ÎNREGISTRAT CELE MAI RIDICATE RATE ALE INFLAȚIEI

Rata anuală a inflației în zona euro a fost în octombrie de 0,7%, în scădere față de 0,8% în septembrie, și de 1,1% în Uniunea Europeană, mai mică față de luna precedentă, respectiv 1,2%, iar România, Ungaria și Slovacia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflației din UE, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor cifre, inflația din zona

57


PACK ROMÂNIA

euro este tot mai departe de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%. În luna octombrie 2018, rata inflației în zona euro și în Uniunea Europeană era de 2,3%. Cele mai ridicate rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în România (3,2%), Ungaria (3%) și Slovacia (2,9%), iar cele mai scăzute în Cipru (- 0,5%), Grecia (-0,3%) și Portugalia (-0,1%). Comparativ cu luna precedentă, inflația anuală a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în opt și a urcat în cinci țări membre. În cazul zonei euro, cea mai ridicată contribuție la rata anuală a inflației a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de prețurile la alimente, alcool și țigări (0,29 puncte procentuale) și prețurile la energie (minus 0,32 puncte procentuale). În schimb, inflația de bază („core inflation“), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la nivelul de 1,2% în luna octombrie, similar cu nivelul înregistrat luna trecută. Inflația de bază este urmărită cu atenție de Banca Centrală

UN NOU ÎMPRUMUT MINISTERUL FINANȚELOR A ÎMPRUMUTAT DE LA BĂNCI, ÎN NOIEMBRIE, SUMA DE 858 DE MILIOANE DE LEI ÎNTR-O EMISIUNE DE OBLIGAȚIUNI ÎN VALOARE DE 500 DE MILIOANE LEI ȘI CU SCADENȚĂ ÎN 2024 (LA O DOBÂNDĂ DE 4,09% PE AN). VALOAREA NOMINALĂ A EMISIUNII DE LUNI A FOST DE 500 DE MILIOANE DE LEI, IAR BĂNCILE AU SUBSCRIS 1,462 MILIARDE DE LEI. LA LICITAȚIE AU PARTICIPAT ȘAPTE DEALERI, VALOAREA TOTALĂ A OFERTEI FIIND DE 1,46 MILIARDE DE LEI, DIN CARE BĂNCILE AU OFERIT ÎN NUME PROPRIU 1,27 MILIARDE DE LEI. OFERTELE CONSIDERATE NECOMPETITIVE S-AU RIDICAT LA 174 DE MILIOANE DE LEI. SUMA TOTALĂ ADJUDECATĂ A FOST DE 858 DE MILIOANE DE LEI, BĂNCILE OFERIND 733 DE MILIOANE DE LEI. RANDAMENTUL LA MATURITATE AFERENT PREȚULUI MEDIU DE ADJUDECARE A FOST DE 4,09%, IAR RATA CUPONULUI A FOST DE 4,5%. 58

Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

CUM VA FI CONSTITUIT BUGETUL PENTRU 2020

Bugetul pentru anul viitor va fi constituit pe proiecte majore și dacă va exista posibilitatea va fi un buget multianual, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. „Creditele de angajament au fost un lucru nociv și sunt un lucru nociv pentru această economie și sper să fie primul buget construit pe proiecte majore, nu pe 1.000 de proiecte, și vedem, nu știu dacă o să fie posibilitatea, dar studiem să avem un buget multianual. Deci aceasta înseamnă mai puține credite de angajament. Dar, ca idee, va fi un buget construit pe proiecte majore și nu o să avem incluse acolo tot felul de proiecte, doar ca să fie incluse în buget și apoi banii să fie luați de la aceste proiecte și duși către baroni locali, așa cum s-a făcut până acum“, a spus Florin Cîțu, citat de Agerpres. Întrebat de ziariști dacă bugetul pentru 2020 va fi construit pe un deficit mai mare sau mai mic de 3% din PIB, el a menționat că „va fi un deficit care va încerca să țină cont de toate recomandările Comisiei Europene și de tratatele pe care le avem semnate cu Comisia Europeană“. „Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe legislația în vigoare. Dacă e legislație în vigoare, va avea loc“, a declarat Florin Cîțu, întrebat dacă anul viitor va avea loc majorarea punctului de pensie. La întrebarea dacă există posibilitatea să apară taxe noi, ministrul Finanțelor a precizat că nu trebuie „aruncată povara unei guvernări dezastruoase asupra cetățenilor care nu merită asta. Nu vom avea aceste soluții niciodată“.

COMPARAREA PREȚURILOR ACCENTUEAZĂ CONCURENȚA

Decizia Consiliului Concurenței de a permite monitorizarea și compararea prețurilor alimentelor și carburanților, prin Monitorul Prețurilor, va accentua concurența, nu o va slăbi, a declarat, într-o conferință, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR). „Consiliul Concurenței a luat o serie de măsuri foarte corecte. Îmbunătățirea gradului de transparență la nivelul consumatorului, cum este Monitorul prețurilor pentru alimente și carburanți. Transparența în ceea ce privește informarea datelor de piață este esențială. Această decizie a Consiliului Concurenței permite monitorizarea și compararea prețurilor produselor, alimentelor și carburanților, va

accentua concurența, nu o slăbește. Transparența nu slăbește concurența, cu efecte benefice asupra calității produselor, prețurilor acestora, precum și asupra serviciilor oferite. Toate aceste aspecte ajută și aduc beneficii publice consistente. În opinia mea, implicarea nu doar a specialiștilor în macroeconomie, ci și a reprezentanților mediului de afaceri, în dezbaterea publică a problemelor cruciale pentru dezvoltarea economiei și societății românești, este un element esențial“, a declarat șeful BNR. În altă ordine de idei, Isărescu a anunțat că, la nivelul băncii centrale, va fi organizat un grup de lucru care va analiza relația dintre mediul de afaceri și sistemul bancar. „Vreau să vă mai anunț că am luat decizia, la nivelul Băncii Naționale, să facem un grup de lucru care să abordeze relația dintre mediul de afaceri, economia reală și sistemul bancar. Vă invităm să participați la aceste dezbateri“, a menționat Mugur Isărescu. În iulie 2019, Consiliul Concurenței a lansat platforma „Monitorul Prețurilor pentru Carburanți“, care conține informații despre tarifele practicate în marile lanțuri de benzinării din România.

AVANS ECONOMIC ÎN TRIMESTRUL III ROMÂNIA S-A AFLAT PRINTRE STATELE UNIUNII EUROPENE CU UN AVANS SEMNIFICATIV AL ECONOMIEI ÎN TRIMESTRUL TREI DIN 2019 COMPARATIV CU PRECEDENTELE TREI LUNI, ARATĂ ESTIMAREA PRELIMINARĂ PUBLICATĂ DE OFICIUL EUROPEAN DE STATISTICĂ (EUROSTAT). NU SUNT DISPONIBILE DATELE PENTRU ESTONIA, IRLANDA, GRECIA, CROAȚIA, LUXEMBURG, MALTA, SLOVENIA ȘI SUEDIA. UNIUNEA EUROPEANĂ A ÎNREGISTRAT O CREȘTERE ECONOMICĂ DE 0,3% ÎN TRIMESTRUL TREI DIN 2019, DUPĂ UN AVANS DE 0,2% ÎN PRECEDENTELE TREI LUNI, ÎN TIMP CE EXPANSIUNEA ZONEI EURO S-A MENȚINUT LA 0,2%, SIMILARĂ CU CEA DIN PERIOADA APRILIE – IUNIE 2019. TOATE ȚĂRILE UE AU RAPORTAT CREȘTERI TRIMESTRIALE ALE PIB ÎN TRIMESTRUL TREI DIN 2019, IAR CEL MAI SEMNIFICATIV AVANS A FOST ÎN POLONIA (1,3%), UNGARIA (1,1%), BULGARIA, CIPRU ȘI LETONIA (TOATE CU 0,7%) ȘI ROMÂNIA (0,6%).


ECONOMIC

59


PACK ROMÂNIA

China dictează creșterile de pe piața globală a cartonului ondulat În acest an, piața cartonului ondulat pentru ambalaje la nivel global este estimată să ajungă la o valoare de aproape 198,9 miliarde de euro (aproximativ 220,34 miliarde de dolari americani), în creștere cu 3,6% față de anul 2018. Estimarea este realizată luând în calcul ritmul mediu anual de creștere al pieței anunțat de analiștii companiei Smithers Pira. Creșterea din acest an este determinată, ca de altfel și în perioadele precedente, de aportul Chinei (liderul jucător pe piața cartonului ondulat), urmată fiind de Statele Unite ale Americii. Piața globală a cartonului ondulat încetinește, când economia Chinei „se răcește“. TEXT Romulus Cristea

UN RITM MAI LENT DE CREȘTERE

În termeni reprezentând creșterea cererii pieței de carton ondulat, volumul a crescut cu 4,3% anual în perioada 2009–2015, potrivit raportului experților de la Smithers Pira. Pentru perioada viitoare, creșterea generată de cererea pieței va continua, însă va fi una moderată. Raportul „The Future of Global Corrugated Packaging to 2021“ menționează că, în intervalul 2016– 2021, volumul cererii va consemna un ritm anual de aproximativ 3,6%. În ansamblu, această temperare a pieței este explicată prin încetinirea motoarelor economiei mondiale, în special în zonele în care se află țări cu un consum semnificativ. Diminuarea volumului cererii este explicată, în primul rând, de „răcirea“ economiei chineze, manifestată printr-un ritm mai lent de creștere, la care se adaugă perspectivele nu foarte optimiste pentru America de Nord și 60


INFOGRAFIC

Cererea globală pentru ambalajele din carton ondulat va crește constant în următorii ani

Europa Occidentală. Altfel spus, când China „strănută“, efectele se resimt pretutindeni.

mondial, volumul consumului de carton ondulat destinat industriei ambalajelor va ajunge la 160 de milioane de tone.

CONSUMUL ESTIMAT

FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ PRODUCȚIA GLOBALĂ

Perioada următorilor ani va fi marcată de o temperare a pieței, ritmul anual al cererii urmând să fie în medie de 3,6%, față de o valoare de 4,3% înregistrată în perioada anilor 2009–2015. Pentru comparație, piața mondială a cartonului ondulat a înregistrat în cursul anului 2015 o cifră de afaceri de 208,46 miliarde de euro (echivalentul a 230,8 miliarde de dolari SUA). Această valoare a cifrei de afaceri corespunde unui volum de consum (cererea existentă pe piață) de 128,6 milioane de tone. Raportând valoarea estimată a cifrei de afaceri a pieței corespunzătoare anului de referință 2021 la nivelul anului 2015, rezultă o creștere estimată (valoric) a cifrei de afaceri cu 44,3 miliarde de euro. Pentru anii următori, creșterea medie anuală a pieței poate depăși 8,8 miliarde de euro. Pentru anul 2021, se estimează că, la nivel

Factorii care contribuie la încetinirea ritmului de creștere pe domeniul cartonului ondulat sunt în principal: scăderea economiei din China, prăbușirea prețului petrolului și tulburările din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, complementar, există și o evidentă tendință de consolidare, fuziunea dintre RockTenn și MWV creând un gigant mondial care aduce o contribuție de 12,3 miliarde de euro (15 miliarde de dolari SUA) în producția de carton ondulat. Potrivit analiștilor, alți factori care ar putea influența producția globală din domeniul cartonului ondulat (pe lângă volatilitatea prețului petrolului) ar putea fi legați de eventuale modificări ale legislației legate de siguranța alimentară, evoluții ale cumpărăturilor pe internet și competitivitatea altor tipuri de ambalaje din plastic.

160 mil. t va fi consumul global de carton ondulat estimat pentru nivelul anului 2021;

3,6% este ritmul mediu de creștere anuală a pieței cartonului ondulat pentru următorii trei ani;

199 mld. €

este valoarea pieței cartonului ondulat la nivelul anului 2019;

17%

reprezintă scăderea temporară a cererii din industrie, la granița anilor 2015–2016;

220 mld. €

este estimarea pentru piața globală a cartonului ondulat, la nivelul anului 2021. 61


PACK ROMÂNIA

De la ulei ieftin și alimente ”sănătoase” la biocombustibil și produse industriale ecologice M-am documentat mult despre incendiile care au devastat Pădurea Amazoniană în 2019 și am aflat că una dintre principalele cauze ale dezastrului ecologic este dorința unor țări de a-și crește suprafețele plantațiilor de soia. TEXT Irina Tomsa

CUM S-A ÎNCINS PIAȚA DE SOIA PÂNĂ A DAT FOC AMAZONIEI

M-am întrebat ce anume o fi inflamat într-atât piața de soia. Să fie oare cererea în creștere pentru produsele ecologice, inclusiv cerneluri, vopseluri, adezivi, produse de etanșare despre care voiam inițial să vă scriu? S-a descoperit rețeta unui aliment din soia care să eradicheze foametea? Ce s-a întâmplat în 2018-2019 ca să se ajungă aici? Nu am găsit nicăieri răspunsul, așa că m-am documentat, am pus cap la cap informațiile și am făcut deducții de bun-simț. Pentru a înțelege interesele care guvernează piața, am vrut întâi să văd care sunt cei mai mari producători. Apoi am vrut să aflu ce a determinat cererea de soia de-a lungul ultimelor decenii. Am aflat și ce a produs scânteia în 2018. Mi s-a părut curios că nimeni n-a mai pus cap la cap aceste fapte și n-a analizat traseul logic. Pe parcursul documentării am descoperit însă o întreagă istorie de manipulări, fake news și mușamalizări, așa că nu m-am mai mirat. 62

PE LOCUL I, STATELE UNITE

Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial de soia, iar pe locul al II-lea, la o distanță tot mai mică în ultimii ani se află Brazilia, care speră să-și întreacă în 2020 competitorul. De la locul al III-lea în jos se numără Argentina, China, India, Paraguay, Canada, iar restul intră la ”și altele”, potrivit statista.com. Nu mă așteptam să văd SUA atât de sus în top și am cercetat istoria.

CUM A INTRAT SOIA ÎN ȚARA TUTUROR POSIBILITĂȚILOR

Soia (Glycine hispida) este o plantă erbacee din familia leguminoaselor originară din Asia. History.com scrie că soia, atestată documentar în China încă din secolul al XI-lea î.e.n., a ajuns în America în 1765. Atunci un fermier pe nume Samuel Bowen și-a dorit să înființeze o mică plantație de soia în Savannah, Georgia, pentru a produce sosul tradițional chinezesc, notează siteul care îl citează pe Matthew Roth de la Universitatea din Pennsylvania, autorul

cărții ”Magic Bean: The Rise of Soy in America”. Ceea ce a început dintr-un fel de capriciu al unui fermier căruia îi plăcea sosul de soia a ajuns, după cum vom vedea, să întreacă orice imaginație. Domnul Bowen și-a îndeplinit visul. Planta s-a prins repede, era rezistentă și productivă, iar dincolo de sos au apărut diverse utilizări neașteptate. Roth menționează că în timpul Războiului Civil soldații foloseau boabe de soia ca substitut pentru cafea, dar este sceptic: ”am impresia că a fost o păcăleală cu comenzi prin poștă care a primit recenzii amestecate”. Boabele de soia au fost apoi transformate într-un înlocuitor de făină de grâu pentru diabetici, dar avantajul lor cel mai important s-a dovedit la utilizarea în furaje pentru porci și păsări, continuată și azi la scară globală. În zorii veacului trecut, soia îi fascina pe americani, care o studiau pe toate părțile și-i căutau noi întrebuințări. În 1904 specialistul în științe agricole George Washington Carver a descoperit


ANALIZĂ

poveștii profesorului Roth, ca să aflăm cu ce informații s-a întors chinezul Kin. Dar n-avea cum să vină cu tolba plină de rețete. Asiaticii folosesc soia de sute de ani, dar niciodată nu au considerat-o un substitut pentru carne. Din datele cele mai recente, furnizate chiar de industria de soia, consumul din China, Indonezia, Coreea, Japonia și Taiwan variază între 9,3 și 36 de grame pe zi per locuitor, ceea ce echivalează cu câteva bucățele de tofu adăugate într-o supă miso. Roth spune că printre marii pionieri ai alimentelor din soia a fost Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, care patrona câteva sanatorii și colegii sanitare americane. Clienții de aici, dispuși să mănânce înlocuitori de carne și de lactate din soia, au devenit o sursă frumoasă de venituri pentru fabricile adventiste de alimente care din 1930 și-au dezvoltat și o rețea de magazine cu ”hrană sănătoasă”. Tot adventiștii au fost primii care au produs mazăre la cutie în anii 1910, substitute de carne în anii ‘20 și lapte de soia în anii ‘30.

FORDUL CU CAROSERIE DIN SOIA

Reclamă din 1946 care îl înfățișează pe John Ford în mijlocul unei plantații. Compania Ford anunța că este ”prima care cultivă piese auto la fermă”. Sursa foto: History.com.

Henry Ford, inventatorul automobilului și fondatorul mărcii care-i poartă numele, era atât de fascinat de plantă încât a cultivat-o pe hectare întregi. Și-a făcut un costum din fibre proteice din soia în care se poza pentru reviste, dar avea ambiția să cupleze mai mult tehnologia auto cu roadele agriculturii, așa că a decis să producă un automobil din plastic derivat din soia. Potrivit TheJohnFord.org, automobilul Ford ”din soia” a fost produs și prezentat în premieră pe 13 august 1941 la Dearborn. Potrivit declarației

că boabele erau bogate în proteine și a emis de asemenea teoria conform căreia rotația culturilor cu plantații de soia ar crește calitatea solului. Fermierii americani au apreciat argumentele și s-au pus pe plantat.

MIRACOLUL ÎNFĂPTUIT DE BISERICA ADVENTISTĂ DE ZIUA A ȘAPTEA

Primul Război Mondial a dus la nevoia de a folosi soia cea bogată în proteine ca substitut pentru carne în alimentația umană. Roth spune că guvernul SUA a trimis un cetățean de origine chineză pe nume Yamei Kin înapoi în țara natală cu misiunea de a investiga tofu și utilizările sale ”la sursă”. În paralel, echipe de economiști și bucătari americani încercau să facă pâine și alte alimente din soia, dar au constatat că boabele erau greu de gătit. History.com nu spune continuarea

Fordul cu caroserie din soia prezentat la Dearborn în 1941. Sursa foto: TheJohnFord.org. 63


PACK ROMÂNIA

designerului Lowell E. Overly care a lucrat la realizarea prototipului, caroseria era din ”fibră de soia într-o rășină fenolică cu formaldehidă pentru impregnare”. Primul automobil Ford ”din soia” a dispărut din cauze neclare, iar următorul a fost distrus în procesul de fabricație. Apoi a venit Al Doilea Război Mondial, care a schimbat toate prioritățile și experimentele n-au fost reluate.

TOTUL PENTRU FRONT, TOTUL PENTRU SOIA!

Încă din Marea Criză izbucnită în 1929, soia era rafinată pe scară tot mai largă și inclusă sub formă de ulei în diverse produse alimentare. După a doua conflagrație mondială, soia devenise deja o prezență importantă, dar invizibilă în hrana americanilor. Matthew Roth spune că din plantație

64

până la farfurie ”soia își pierduse pierdut identitatea”, fiind rafinată în ulei sau margarină și ajungea prin intermediul furajelor în carnea de porc, pui, vită și în lapte. Istoria solid documentată de pe soyinfocenter.com detaliază cum în Al Doilea Război Mondial guvernul american a încurajat fermierii să cultive soia, nu doar prin afișe care spuneau ”Cultivând mai multă soia, ajutați America să distrugă dușmanii libertății!”, ci și prin ajutoare financiare consistente. Ca urmare, plantațiile s-au extins. Alimentele din soia au ajuns cu adevărat în meniul americanilor și de aici în întreaga lume datorită mișcării hippie începând din anii ‘60. Partizanii mișcării au promovat tofu ca aliment vegetarian ”responsabil”, apoi au îmbrățișat și înlocuitorii de carne și

lapte din soia. Amploarea curentului și propagarea rapidă a noii mode în alimentație și stil de viață dincolo de granițele SUA au favorizat culturile de soia, exporturile și profiturile cultivatorilor americani. În anii ’80 producătorii de soia au mai primit o veste bună: s-a descoperit că boabele conțin substanțe fitochimice care ar putea fi responsabile de scăderea colesterolului și de combaterea unor forme de cancer. Industria de soia era deja o super-putere economică nu doar în America, ci și la nivel global, fiindcă SUA intrase încă de la sfârșitul anilor ’50 în cursa pentru locul întâi în topul exportatorilor mondiali.

CU CE FAKE NEWS S-A ÎNTINS ULEIUL DE SOIA PE 80% DIN PIAȚA AMERICANĂ

Între 1980 și 1990 industria de soia din Statele Unite era încântată de profit, dar voia mai mult. Fermele de animale aduceau comenzi mari, consumul în alimentație mergea bine, existau aplicații farmaceutice și industriale foarte rentabile, dar mereu e loc de mai bine. Așa că strategii industriei au lansat o campanie de marketing cu obiectivul de a intensifica masiv consumul de ulei de soia în alimentație. Teza conform căreia grăsimile saturate din unele uleiuri cresc colesterolul și provoacă maladii cardiovasculare vă este cunoscută? La noi au apărut doar vagi ecouri târzii, dar ea a fost lansată în SUA în 1985 și a continuat cu obstinație, având în bătaia puștii uleiurile de palmier și cocos, care ar conține mari cantități de grăsimi saturate. Nici un studiu științific nu a confirmat acuzația, ba dimpotrivă: cercetătorii au dovedit că uleiurile de palmier și de cocos sunt inofensive pentru sistemul cardiovascular, însă vocile lor nu s-au mai auzit pe fondul gălăgios al campaniei pro soia. În doar câțiva ani, uleiul de soia a ajuns la 80% din ponderea uleiurilor vegetale consumate de americani. Industria nu a spus însă că produsul pe care-l comercializa nu era ulei vegetal natural, ci ulei hidrogenat din soia, care conține acizi grași trans, care chiar sunt dăunători pentru inimă. În 2002, Institutul de Medicină din SUA a dat publicității o declarație în care spunea că ”nici un nivel de grăsimi trans nu este considerat sigur pentru alimentație”, dar vestea n-a afectat deloc industria uleiului de soia. Strategii își îndreptaseră de ceva timp tunurile împotriva ”grăsimilor animale pline de colesterol”, iar efectele se vedeau deja la nivel global. Oamenii au fost convinși să evite untul, untura, baconul și carnea


ANALIZĂ

grasă de orice fel, preferând margarina și crescând consumul de ulei vegetal. Ca urmare, toată piața uleiurilor vegetale a crescut, iar de această creștere a profitat cel mai mult uleiul din soia împreună cu derivatele lui. Nici astăzi nu vorbește nimeni sus și tare despre dezavantajele pentru sănătate ale uleiului din soia. Consumatorul obișnuit știe doar că este un ulei pe care-l poate folosi la orice mâncare, nu fumegă la temperaturile înalte necesare prăjirii ”la ceaun”, are un gust neutru care nu-l schimbă pe cel al preparatelor și mai ales este teribil de ieftin. Oamenii de bună-credință au prostul obicei să creadă că dacă un produs s-ar dovedi nociv ar fi scos de pe piață sau măcar ar exista avertismente peste tot, așa cum sunt cele privitoare la tutun.

AU APĂRUT BIODIESELUL ȘI O MULȚIME DE PRODUSE ”BIO” DIN SOIA, DAR CULTURILE NU SUNT BIO DELOC

Din 2000 încoace, industria și-a diversificat producția cu mai multe tipuri de margarină, lapte de soia, batoane nutritive, pudră proteică, înlocuitori de carne și de produse din carne etc. A fost produs și se comercializează cu succes carburantul biodiesel din soia, s-au dezvoltat produse pentru diferite industrii: agrozootehnică, farmaceutică (mai ales cele de larg consum ca lecitina și vitamina E). De asemenea, au fost create alternative ”bio” pentru diverse sectoare: materiale de construcții, chimie, cosmetice și îngrijire personală ș.a.m.d., inclusiv pentru domeniul ambalajelor și cel tipografic, după cum știți. În ultimele decenii însă, soia modificată genetic a devenit cultura de bază pentru că e rezistentă la toxine și fermierii americani pot folosi din belșug toxicul erbicid glifosat (cunoscut sub denumirea comercială de Roundup, produsul brevetat de Monsanto). De ani de zile se tot fac studii care demonstrează că Rondup este nociv, dezvăluind tot mai multe efecte negative ale substanței. Deși Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a declarat în 2015 glifosatul ca fiind un “cancerigen uman probabil”, în 2017 erbicidul a fost reautorizat pe piața europeană pentru o perioadă de cinci ani. Culmea coincidenței: exact până în 2022, când îi expiră lui Monsanto (azi Bayer) licența pentru Roundup. Iar când în culturile americane de soia reziduurile de glifosat au ajuns de trei ori mai mari decât nivelul maxim

admis, ce credeți că s-a întâmplat? FDA a schimbat normele și a triplat pragul maxim. Asta înseamnă să fii superputere și să ai aliați de același calibru.

LEGENDA ”SUPERALIMENTULUI” E ÎNGHIȚITĂ PE NEMESTECATE

Americanii au reușit să-și facă plantațiile de soia cât mai productive și vor cât mai multe aplicații cu valoare adăugată pe care să le desfacă pe cât mai multe piețe. Alimentele din soia sunt din nou pe val grație tendinței vegane în creștere și chiar dacă uleiul ieftin și nu prea sănătos n-a cucerit Europa, pe bătrânul continent debarcă tot mai multe ”lactate” din soia, înlocuitori de carne și de produse din carne, băuturi și tot felul de preparate care promit lungi liste de beneficii datorate ”superalimentului” numit soia. Cele mai multe promit o siluetă de vis, un organism sănătos, imunitate, energie, frumusețe, armonie cu natura și protecția animalelor. Adică aproape tot ce-și poate dori cineva, exceptând inteligența. Tendințele vegetariene sunt pe val de câțiva ani buni, iar adepții lor sunt promotorii consumului de produse din soia pe care le consideră un mijloc de a salva animalele de fermă și o hrană sănătoasă. Argumentul imbatabil în favoarea ”superalimentului” care îi convinge nu doar pe vegani este acela că asiaticii consumă de sute de ani soia și toată lumea știe că sunt sănătoși, longevivi, eficienți, n-au probleme cu greutatea corporală etc. Da, dar repet: conform statisticilor chiar și în ziua de azi consumul de soia în China, Indonezia, Coreea, Japonia și Taiwan variază între 9,3 și 36 de grame pe zi per locuitor. Cum am mai spus, 36 de grame echivalează cu o supă miso cu câteva cubulețe de tofu. Mai important decât atât: asiaticii nu consumă soia modificată genetic și cu reziduuri de erbicid toxic transformată în ulei hidrogenat sau alte produse conexe, ci folosesc metodele lor tradiționale, lăsând boabele la fermentat pentru un timp suficient de îndelungat pentru a distruge toxinele prezente în mod natural și la culturile bio. Institutele de cercetare din întreaga lume au realizat sute de studii și au analizat toate componentele chimice ale boabelor de soia, consemnând apoi la ce ar fi bună fiecare. Da, este adevărat că soia conține proteine, vitamine, acizi grași și o serie de alte substanțe benefice, dar depinde foarte mult cum este procesată sau gătită, în ce cantități e consumată și de cine. Nici americanii, cei mai vechi

consumatori ai uleiului și alimentelor din soia, nu au apucat încă să aibă un istoric care să-i facă subiecți relevanți pentru studii serioase și reprezentative despre efectele alimentației bogate în soia la bebeluși, studenți, adulți, gravide și vârstnici. Și chiar dacă aceste studii vor apărea cu rezultate negative și cele mai importante foruri de sănătate vor declara că nu este indicat consumul unor substanțe din soia, industria americană de profil este prea puternică pentru a se lăsa afectată. Vă spuneam că atunci când s-a ridicat problema grăsimilor trans din uleiul hidrogenat de soia, Institutul de Medicină din SUA a declarat în 2002 că ”nici un nivel de grăsimi trans nu este considerat sigur”. Suntem în 2019 și un raport recent realizat de compania de cercetări de piață IMARC are previziuni roz pentru perioada 2020-2024: uleiul de soia va cunoaște o creștere frumoasă a cererii în următorul interval, mai ales pentru că e ieftin și de aceea dezirabil pe piețele ”emergente”, dar și pentru că este foarte sănătos, nu îngrașă etc. Motivația conține toate promisiunile minunate pe care le-am enumerat mai sus, plus multe altele, astfel încât și eu aproape că am fost tentată să cumpăr. Asta înseamnă marketing briliant: să manipulezi chiar și un publicitar cu peste 20 de ani experiență care s-a documentat intensiv și tocmai scrie despre aspectele negative majore ale produsului tău.

AVERTISMENT: URMEAZĂ UN PARAGRAF CU CONȚINUT AMEȚITOR

În afară de utilizările pentru industria alimentară, zootehnică și farmaceutică, uleiul de soia are numeroase aplicații în diverse industrii unde e folosit ca substitut pentru produse petrochimice. În momentul de față, cea mai promițătoare dintre acestea este biocombustibilul, dar există și plastic, cauciuc, vopseluri (inclusiv tip latex sau emailate), cerneluri, adezivi, produse de etanșare, masticuri, lubrifianți, solvenți, lumânări, insecticide, perne de scaun, creioane și multe altele. Cât de multe altele? Amețitor de multe. În lista de pe soynewuses.org/products numai cele cu litera A se întind pe aproape 5 pagini. La B sunt și mai multe, fiindcă o mulțime de produse au denumiri care încep cu particula Bio. Sunt covoare, cosmetice de tot felul, inclusiv fixativ de păr, produse de curățat tot ce se poate curăța, ulei hidraulic… Am citit articolele de pe ussoy.org (un alt site al industriei americane de soia) din categoria utilizări industriale. Vă 65


PACK ROMÂNIA

enumăr primele subiecte, în ordinea afișată la data documentării: 1) ulei pentru finisarea mobilei de lux; 2) șlapi și încălțăminte de ploaie; 3) gazon artificial moale ca iarba și foarte rezistent; 4) vopsea pentru marcaje rutiere, și ea plină de calități; 5) anvelope, dar colaborarea cu Goodyear e deja o știre din 2017.

CE A DEZECHILIBRAT TOTUȘI PIAȚA DE SOIA ÎN 2018?

China este cea mai mare piață de desfacere pentru soia și în același timp o țară aflată în duel comercial cu SUA. Pe scurt, Trump a impus Chinei noi taxe pe mărfuri, iar în 2018 China a ripostat renunțând la importurile de soia din SUA. După șase luni și ceva, situația s-a detensionat ca urmare a unui armistițiu între Donald Trump și omologul său Xi Jinping. Americanii s-au văzut nevoiți să se gândească la piețe alternative, pentru că situația s-ar putea repeta. Iar competitorilor ca Brazilia, Argentina și Paraguay le-au sclipit ochii gândindu-se că într-o zi ar putea fi ei aleșii Chinei și și-au propus să producă mai mult. În aprilie 2019 site-ul oficial al Uniunii Europene a publicat documentul ”Declarație comună UE-SUA: Statele Unite ale Americii sunt principalul

furnizor de boabe de soia al Europei, importurile americane crescând cu 121%”. Rata de creștere se referă la intervalul iulie 2018 - aprilie 2019, iar în acel moment spațiul comunitar devenise pentru americani cea mai atrăgătoare piață de desfacere cu 22%, urmată de China cu 18% și Mexic 9%. S-a dovedit așadar că producătorii americani de soia pot dormi liniștiți chiar dacă s-ar duela iarăși Xi Jinping și Trump.

AMERICA LATINĂ CREDE ÎN VISUL AMERICAN, DEȘI ”SUPERALIMENTUL” NU-I ȚINE DE FOAME

În America Latină soia a ajuns la sfârșitul secolului al XIX-lea și era folosită inițial doar la furaje. Imigranții japonezi care au început să se stabilească în Brazilia în 1908 au deschis calea utilizării boabelor în alimentația umană sub formă de tofu, sos de soia și alte preparate din bucătăria lor tradițională. La începutul veacului trecut Brazilia, Argentina, Paraguay, Mexic și Columbia aveau plantații de soia destul de întinse. Al Doilea Război Mondial și apoi creșterea demografică au mărit cererea de produse din soia, care s-a extins de la cele tradiționale de sorginte asiatică la

Reclamă la Saci, Brazilia, anii 1960. Imagine preluată de pe spicyvanilla.com.br. 66

alimente bogate în proteine ca tortillas sau pâine cu adaos de făină de soia. Un gigant american a sărit în ajutor: Coca-Cola a lansat în Brazilia în 1969 prima sa băutură pe bază de soia, numită Saci. Produsul fusese dezvoltat la solicitarea Organizației Națiunilor Unite și ca atare conținea proteine, grăsimi, zaharoză și un grup de vitamine astfel formulate încât sticla de 200 de mililitri să asigure 25% din doza zilnică recomandată. Proiectul a fost oprit în 1976 din cauză că Saci nu ajungea unde trebuia să ajute, produsul fiind prea scump. Desigur, site-ul oficial al companiei nu spune asta, ci subliniază că Coca-Cola a produs încă din anii ’60 o băutură hrănitoare destinată ”celor mai sărace națiuni din lume”. Din informațiile de pe soyinfocenter.com se pare că invenția cu adevărat utilă a fost cea introdusă în Brazilia de R.H. Moretti în 1977: ”vaca mecanică”, o instalație capabilă să producă până la 200 de litri lapte de soia sterilizat pe oră chiar în punctul de distribuție, adică în spitale, școli etc. Invenția a fost premiată, iar sistemul a avut mare succes în epocă, însă nu am găsit surse din care să aflu ce s-a întâmplat cu vaca mecanică după anul 1981.


ANALIZĂ

Țările sud-americane și-au orientat cercetările spre utilizarea în domeniul alimentar, căutând formule cu soia hrănitoare în special pentru bebeluși și copii. Sunt state care se luptă cu sărăcia și au nevoie de alimente ieftine. Nu este o cerere determinată de teorii conform cărora grăsimile de origine animală ar fi nesănătoase, ci de faptul că pentru mulți oameni lactatele și carnea sunt pur și simplu prea scumpe. Cercetătorii caută încă soluții pentru crearea unor băuturi din soia care să fie la fel de bogate nutritiv ca laptele, dar semnificativ mai ieftine și cu un gust pe care copiii să-l accepte. Optimismul oamenilor de laborator se stinge când se ajunge la calculele financiare pentru tot lanțul de producție și distribuție.

ȚĂRILE SĂRACE ÎȘI ARD PĂDURILE CA SĂ PRODUCĂ SOIA DIN CARE ȚĂRILE BOGATE SĂ FABRICE PRODUSE BIO

Producția de soia a fost intensificată în ultimii zece ani în Brazilia, Argentina, Bolivia și Paraguay. Acestea sunt exact țările care s-au confruntat cu cele mai mari defrișări, iar deciziile luate recent de guvernanți pentru a crește suprafețele destinate fermelor de soia, de palmier pentru ulei și de bovine au

dus în 2019 la cele mai devastatoare incendii din zona Amazonului. În jungla amazoniană defrișările ilegale sunt o poveste lungă, iar înființarea fermelor a agravat problemele și înainte de acest an devastator. Centrele agrozootehnice au nevoie de drumuri pe care să treacă utilajele agricole și camioane cu marfă, centrale electrice, benzinării și multe alte elemente de infrastructură. Drumurile care trec prin pădure le simplifică munca tăietorilor ilegali de lemn. Camioanele și centralele electrice poluează, divizează habitate, sărăcesc ecosisteme și comunități. De bunurile produse în fermele agrozootehnice din Amazonia nu beneficiază populația săracă, ci acestea ajung la export, sau adesea sunt în mare parte contractate direct de giganții multinaționali, la un preț și mai mic. Iar argumentul cu înmulțirea locurilor de muncă e neconvingător: fermele sunt intens mecanizate și au nevoie de puțini lucrători, și aceștia necalificați, deci mână de lucru ieftină. Președintele brazilian Jair Bolsonaro, venit la putere în 2018 și care a crescut în primăvara lui 2019 suprafețele de pădure care pot fi defrișate legal, provocând incendiile care au șocat planeta, are ambiția ca țara sa să

devanseze SUA și să preia supremația exporturilor de soia. Ceea ce, conform predicțiilor, se va și întâmpla chiar în 2020, când Brazilia va deveni cel mai mare exportator mondial. De pe pământurile care încă mai fumegă va obține producția suplimentară. Toate estimările indică o creștere a cererii globale de soia în intervalul 2020-2024, iar cel mai recent raport disponibil pe care l-am consultat spune că principala oportunitate este pentru uleiul ieftin, numai bun pentru ”piețele emergente”. Adică țările sărace. Faptul că uleiul poate fi transformat și în alte produse, alimentare și non-alimentare este menționat în treacăt, la final. Prin urmare, Brazilia, Bolivia și Paraguay își ard pădurile și distrug ecosisteme unice în lume ca să obțină mai multe boabe de soia pe care să le vândă ieftin la export, ca atare sau sub formă de ulei pentru alte țări care se confruntă tot cu sărăcia și foametea. La fel, ba chiar la un preț mai mic își vor vinde producția unor țări dezvoltate, cu industrii capabile să transporte boabele ieftine în produse cu valoare adăugată, de la biocombustibil la produse industriale, farmaceutice, chimice, cosmetice și alimentare ”bio” pe care piețele sofisticate le cer tot mai insistent, în numele sustenabilității.

67


PACK ROMÂNIA

FlyerPrint și Eureka Machinery, un parteneriat web to finishing

Cornel Poroșnicu, General Manager, FlyerPrint, este unul dintre oamenii de print din România care nu doar vorbesc despre noile tehnologii din poligrafie, ci le și implementează, promovează și folosesc cu succes. Ne-am cunoscut la Print & Sign 2019, unde am avut ocazia să discutăm despre două subiecte foarte fierbinți în industrie, la care organizația pe care o conduce este pe vârf de val în țara noastră: web to print și finisare. TEXT Cristian Faur

Standul companiei de la evenimentul anual național (dar care devine, încet, regional) destinat comunicării grafice imprimate era plin de echipamente de finisare dezvoltate și produse de Eureka Machinery. Am vrut să știm cum se combină web to printul cu mașinile, internetul cu poligrafia, vechiul cu noul în această industrie în folosul tuturor direct de la sursă, adică de la reprezentanții FlyerPrint și partenerii lor de la Eureka. În primul rând, a fost una dintre primele ocazii în care în revistele noastre se poate vedea cum procedează cineva care are curaj să investească și să își construiască o afacere în jurul unei soluții care are potențialul de a schimba radical felul în 68

care se face print acum și în viitor. De vorbit am tot vorbit de ceva timp cu mulți jucători din industrie pe această temă, dar de data aceasta am reușit să avem o discuție cu cineva care pune web to print în lumina reflectoarelor din postura celui aflat în prima linie și care vede cum acest domeniu se dezvoltă. „Web to print este o aplicație în care clientul își poate încărca designul în platformă dacă îl are, plătește, apoi comanda se poate duce direct la mașina de print, fără ca cineva să intervină între client și echipamentul de print“, spune șeful FlyerPrint. Ce înseamnă, dincolo de interfețe și contact direct pe web, pentru clienții companiei? În primul rând, viteză, pentru că site-ul FlyerPrint ne spune


PROFIL

că livrările pot ajunge în orice colț al țării începând cu primele 24 ore de la lansarea comenzii. „Am început acest proiect, suntem primii care am reușit să punem în realitate o aplicație web to print în România, avem nevoie de un model nou de business, un model de viitor, care să schimbe printul. Avem clienți noi, iar ei ne-au schimbat perspectiva despre acest lucru. După șase luni de activitate avem foarte mulți clienți. Am început cu o comandă sau două pe zi, astăzi, avem șapte, zece comenzi pe zi. Cu fiecare lună cresc numărul de comenzi, tirajul lor și valoarea afacerii. Aceasta este o soluție pentru tot ce înseamnă tipar. Nu este doar ceva pentru cărți de vizită. Se poate face print pe textile, se pot face ambalaje, tot ce înseamnă print. Clientul, advertiserul, stă în propriul birou, face designul pe platformă, pentru că are această posibilitate, plasează comanda, iar produsul ajunge la el în câteva zile sau chiar în primele 24 de ore de când aceasta s-a efectuat“, mai declară Cornel Poroșnicu în exclusivitate pentru revista noastră. Totuși, care este știrea din acest articol? Știrea nu este nouă, pur și simplu ne-a parvenit în momentul în care ne-am cunoscut personal: ieșenii de la FlyerPrint sunt de aproape un an distribuitori autorizați pentru Europa Centrală și de Est ai soluțiilor de finisare dezvoltate de Eureka. Pentru cei care nu îi cunosc, chinezii de la Eureka Machinery sunt o organizație puternică și ambițioasă, care deja a obținut certificări și a pus piciorul ferm pe piețele americane și vest-europene. Jessica Chang, Sales Manager, Eureka Machinery, a fost și ea prezentă în standul FlyerPrint cu ocazia Print & Sign și i-am oferit posibilitatea de a vorbi despre compania pe care o reprezintă și despre planurile pe care aceasta le are pentru parteneriatul cu firma ieșeană pentru țara și regiunea

noastră. „Compania noastră, Eureka Machinery, reprezintă o investiție 100% a Guowang Group, iar birourile noastre sunt în Shanghai. Am început cu mașini de tăiere, apoi am dezvoltat soluții de finisare care se potrivesc foarte bine cu industria ambalajelor. Astăzi, suntem printre cei mai importanți producători de echipamente de finisare highend. Avem, de asemenea, parteneriate cu firme din Japonia și Germania. Aceste parteneriate ne-au adus la un nivel superior în ceea ce înseamnă controlul calității și inspecția asamblării și a componentelor. Astăzi, avem mașini foarte avansate, mai ales pe zona CNC, în care atât

șasiurile, cât și cele mai mici piese în mișcare sunt tratate la același nivel de calitate.“ Am întrebat-o pe interlocutoarea noastră și despre relația cu FlyerPrint și despre planurile companiei pe care o reprezintă pentru regiunea noastră. „Pentru noi, zona României este una destul de nouă. L-am cunoscut pe Cornel Poroșnicu la drupa, în 2016, unde a și achiziționat un echipament de-al nostru de care a fost foarte mulțumit. Apoi, până la urmă, în relația noastră, el a devenit distribuitor. Știe cum lucrează mașinile noastre și ce calitate au, așa că avem încredere în el. Pas cu pas, vom fi alături de

el pe piața românească și vom explora cu siguranță și posibilitățile pe care le avem împreună și în țările din jur.“ Așadar, putem vorbi despre un parteneriat care îmbină două tendințe care astăzi pot face diferența în print, pentru că ele atacă două probleme majore ale acestei industrii: viteza și valoarea adăugată. Adică, web to print și finisare împreună, într-un model de business one-stop shop. Iar acest lucru are potențialul de a oferi pieței românești soluții de care are nevoie acută în prezent, dar ne și poate transforma ca țară întrun exportator de soluții de calitate și de modele de bune practici în domeniu.

69


PACK ROMÂNIA

Paperworld, Creativewold şi Christmasworld rămân evenimente de referinţă pentru trendsetterii din aceste domenii şi în 2020 Cel puţin acest lucru au lăsat să se înţeleagă reprezentanţii organizatorilor show-urilor de anul viitor la obişnuita conferinţă de presă anuală pre-eveniment din această toamnă, destinată reprezentanţilor presei din ţările riverane Dunării, care a avut loc la Viena. TEXT Cristian Faur FOTO Messe Frankfurt

Ca de obicei, şefii evenimentului triplu, Eva Olbrich (foto) şi Michael Reichhold, director Christmasworld, respectiv, director Paperworld şi Creativeworld (foto), care au venit personal să vorbească presei despre ce urmează să să întâmple la sfârşitul lui ianuarie la Frankfurt, ca în fiecare an şi din discursurile acestora a reieşit că principalul lor scop este ca aceste evenimente să îşi consolideze statutul deja obţinut, acela de evenimente-fanion, care stabilesc moda în domeniile lor de interes. În acest sens, următoarea ediţie a acestui triplu eveniment se va axa pe cele mai importante teme de interes, prezente şi viitoare. Mediul impactul generat din industriile în care activăm asupra sa va fi una dintre temele de mare importanţă pe agendă, dar, în general se vor aborda foarte multe subiecte de foarte mare interes pentru cei care îşi doresc să aibă un business sănătos din toate punctele de vedere. Fiind evenimente cu un caracter businessto-business, teoretic acest aspect ar trebui discutat cel mai mult, însă cei de la Messe Frankfurt au şi experienţa, şi 70


EVENIMENT

informaţiile care să cunoască perfect faptul că dacă acesta este cazul penttru mulţi expozanţi, foarte mulţi dintre vizitatori reprezintă organizaţii care se adresează consumatorului final. Iar gazdele conferinţei de presă vor trata cu cea mai mare seriozitate acest aspect la Frankfurt anul viitor. Pentru că şi vizitatorii, şi expozanţii sunt foarte importanţi, şi unii şi ceilalţi

vor avea ocazia să înveţe mai bine diferenţele şi similitudinile dintre b2b şi b2c, iar la Paperworld, Christmasworld şi Creativeworld 2019 le va da această oportunitate în cele mai diverse moduri. Aşa că, pe lângă frumuseţea evenimentelor şi exponatelor în sine, toţi participanţii au şansa de a pleca de la ele nu doar mai impresionaţi, ci şi mai educaţi. Aşadar, printre exponatele din cadrul târgurilor,

nici la întâlnirea următoare nu vor lipsi posibilităţi de a învăţa şi altfel, respectiv, seminarii sau demonstraţii practice, plus spaţiile destinate în fiecare an tocmai celor mai noi tendinţe din fiecare dintre aceste domenii, hârtie, birotică, papetărie, decoraţiuni şi alte activităţi creative. Evenimentele vor avea loc în perioada 25-28 ianuarie anul ce vine, găzduite de centrul expoziţional Messe Frankfurt.

71


PACK ROMÂNIA

Cuvinte cheie în packaging în 2020

Ca la orice sfârşit de an, tendinţele din piaţă şi din tehnologie pentru anul următor devin subiect obligatoriu de lectură pentru factorii decizie din orice domeniu. Unele sunt deja foarte bine cunoscute şi deja acceptate şi de manageri, şi de analişti ca atare. Altele pot părea exotice la prima vedere, dar şi în privinţa lor apar destul de multe voci avizate care spun în comun că deşi azi sunt emergente, cel mai probabil se vor număra printre tendinţele despre care se va discuta şi atunci când va veni vorba despre tendinţele din packaging din 2021. Iată lista noastră. TEXT Cristian Faur

RECICLARE

Evident, aici nu vorbim despre un subiect nou, însă nici problema impactului pe care îl are o industrie producătoare asupra mediului şi resurselor nu s-a rezolvat, în ciuda eforturilor de până acum. După ani de discuţii şi diferite abordări pe această temă, destul de mulţi specialişti, şi în packaging şi în probleme de mediu, au recunoscut că nu există o soluţie simplă aici. Specialistul britanic în packaging, Alex Jones, spune că a devenit destul de clar că designerii, procesatorii, reciclatorii, administraţiile, şcolile şi nu în ultimul toţi cetăţenii trebuie să lucreze împreună pentru a face paşi înainte. Au apărut destul de multe idei bune din dezbaterile pentru această temă deloc simplă. De exemplu, administraţii locale care au iniţiat campanii de informare pentru populaţie, pentru ca aceasta să ştie ce este reciclabil şi ce nu. O parte dintre ele au raportat rezultate bune în ceea ce priveşte evitarea prezenţei unor elemente contaminate printre produsele trimise la reciclat. Şi cei care reciclează au început să investească în echipament robotizat de selecţie, care ajută la rândul lui la reducerea gradului de periculozitate a materialelor intrate în proces. Ce face industria noastră? În primul rând, demonstrează că este capabilă să ofere şi chiar o face pentru clienţii 72

lor soluţii pentru ambalaje reciclabile, ba mai mult, şi client, şi producător îşi dau de multe ori mâna pentru a ajunge cât mai repede şi oriund este posibil, la amblaje 100% reciclabile sau deja reciclate. Un exemplu recent este

campania de marketing a celor de la Coca Cola, care îşi încurajează clienţii să recicleze sticlele băuturilor şi a anunţat deja ce produs va fi prezent pe piaţă doar în sticle reciclabile, fiind vorba de o marcă de apă minerală.


TREND

MINIMAL

Nu vorbim despre un stil muzical, ci despre designul minimalist de ambalaj. Ştim cu toţii expresia “esenţele tari vin în ambalaje mici”, dar problema nu este cât de mici sunt ambalajele, ci cum arată. Aspectul exterior cât mai simplu al unui ambalaj va deveni un factor tot mai important nu doar anul viitor, ci şi în ceilalţi ani care vin. Această tendinţă a fost clar vizibilă chiar de anul acesta pe piaţă şi minimalismul va rămâne la modă cel puţin o perioadă, mai ales pentru că are merite speciale pentru toată lumea, de la producător la consumatorul final: scoate în evidenţă mai bine calităţile produselor din ambalaj, oferă un fundal pe care brandul producătorului se vede mai clar şi reduce consumul de resurse. O nişă care profită la maxim de această tendinţă este sectorul food, dacă acesta ar putea fi denumit nişă, în măsura în care este cel mai mare consumator de ambalaje. Aici, actorii de pe piaţă au înţeles destul de rapid importanţa unor ambalaje. Un ambalaj simplu, transparent, poate n-ar fi privită ca o idee foarte originală sau creativă, dar este una foarte importantă în primul rând pentru consumator, care când vine vorba de mâncarea sau băutura sa, de obicei preferă să vadă cu ochii lui ce conţine ambalajul. Chiar şi cei care folosesc astfel de ambalaje pentru produsele pe care le vând au de câştigat, pentru că un design mai degrabă lipsit de complicaţii şi onest, care arată clar ce e în cutie şi cine este producătorul le permite să stabilească mai uşor o relaţie de încredere cu clientul. Cu mai puţine elemente grafice care distrag atenţia clientului de la produs către ambalaj, produsele în sine au mai multe şanse să atragă atenţia asupra lor şi asupra brandului din spate. Acestea vor avea un impact mai mare şi vor putea să transmită mai lesne un mesaj clar. Rich Quelch, şef de marketing la Lifestyle Packaging spune că mai ales

pentru generaţiile care cresc cu reţele sociale unde văd foarte multe imagini este foarte imporantă calitatea şi claritatea lor. Şi alţi specialişti spun că din punct de vedere estetic, packagingul va apela din ce în ce mai mult la design simplu şi curat în 2020.

E-COMMERCE

La acest capitol, deja niciun producător serios de ambajale nu mai poate ignora standardele şi cererile celor care practică acest tip de comerţ. Principala lor grijă este ca produsele pe care le trimit să ajungă întregi la client. Companii precum Amazon au standarde foarte stricte în ceea ce priveşte ambalajele pe care le folosesc şi nivelul de securitate pentru ele, mai ales în ceea ce priveşte, de exemplu, lichidele. Mai există, de asemenea, o problemă cu produsele care au prea mult ambalaj. Foarte mulţi consumatori nu au o părere prea bună despre un produs cu prea mult ambalaj, pentru că au senzaţia că aşa se contribuie mai mult la poluare. Dar apare o dilemă pentru furnizor: dacă folosesc foarte

puţin ambalaj, nu cumva produsul meu va părea cheap? De aceea, colaborarea foarte strânsă dintre producătorii de ambalaj şi e-comercianţii i-ar ajuta foarte mult pe primii să evite cheltuieli inutile şi să fie mai prompţi şi mai precişi în încercarea lor de a-i ajuta pe ceilalţi.

ONDULAT

Cartonul ondulat, care poate ar fi fost până acum doar menţionat în vreun paragraf despre alt trend, va deveni atât de important în 2020 încât merită categoria lui. De faptul că uzul tot mai des al acestui material anul viitor este o certitudine sunt foarte convinşi producători importanţi pentru acest produs, precum cei de la DS Smith. În opinia acestora, cartonul ondulat şi folosirea sa vor deveni fapte mult mai dese în domenii precum e-commerce, FMCG sau aplicaţii tip point of sale. Tendinţa de a renunţa la plastic şi trecerea la materiale sustenabile, precum cartonul ondulat, este tot mai prezentă în strategiile marilor utilizatori şi a brandurilor de top.

73


PACK ROMÂNIA

Aproape toţi cei responsabili să gândesc la alternative pentru a înlocui ambalajele de unică folosinţă şi pentru reducerea deşeurilor, cei mai mulţi dintre ei fiind deja obligaţi prin legi naţionale şi acorduri internaţionale în acest sens. Cartonul ondulat, material şi reciclabil şi reciclat, sună pentru multă lume ca soluţie foarte bună. Cartonul ondulat a început să câştige tot mai rapid teren odată cu creşterea comerţului online. Odată cu creşterea spectaculoasă a cantităţii de cumpărături făcute la distanţă, a crescut cel puţin în aceeaşi măsură şi nevoia de carton ondulat. O soluţie rigidă şi sustenabilă precum aceasta a câştigat respectul atât a e-tailerilor cât şi a altor domenii care găsesc util acest material.

SMART PACKAGING

Există foarte multe certitudini din partea specialiştilor că utilizarea ambalajelor inteligente nu poate să fie decât mai mare în 2020. Aceasta se explică şi prin emergenţa şi prezenţa tot mai deasă pe piaţă a unor soluţii precum realitate augmentată, cloud labelling, etichete anticontrafacere sau tehnologii pentru trasabilitatea produselor. David Mather, responsabil de marketing la Zappar, spune că anul ce ne aşteaptă va fi unul foarte important pentru ambalajul cu realitate augmentată şi ambalajul conectat, pe măsură ce consumatorii cer tot mai mult din partea brandurilor să respecte standarde de mediu tot mai înalte. Aceste tipuri de tehnologii care fac

74

parte acum deja din multe ambalaje, cu ajutorul scalabilităţii lor infinite, dau posibilitatea consumatorilor de a se educa în privinţa impactului asupra mediului şi, în acelaşi timp, permite companiilor să îşi promoveze mai bine produsele şi să-şi apropie mai mult clienţii. Un telefon inteligent poate transforma un ambalaj inteigent într-un Discovery Channel digital, pentru că astfel se pot afla foarte multe lucruri despre provenienţa ingredientelor ori componentelor şi a produselor, şi atât telefonul, cât şi ambalajul pot deveni mult mai utile, pe de o parte, iar pe de alta pot creşte nivelul şi numărul de vânzări şi loialitatea. Aşa-numitul connected packaging şi realitatea augmentată pot fi folosite pentru a explica nişte lucruri mai pe îndelete, atât pentru a-i surprinde, cât şi pentru a-i satisface pe consumatori. Ele au capacitatea de a informa şi instrui când vine vorba de scopul, provenienţa şi sustenabilitatea unui produs. Odată cu lansarea 5G în 2020, puterea unor astfel de soluţii va creşte exponenţial şi primul şi cel mai mare beneficiar al acestei circumstanţe ar putea fi tocmai ambalajul. Când acest nou val de transformare digitală va porni, etichetele vor fi printre primele lucruri care vor folosi cloudul, lucru care poate fi util pentru companiile de orice mărime. Este vorba despre soluţii care nu necesită nici investiţii uriaşe, nici cheltuieli mari sau echipe numeroase de IT. Până acum, de obicei, cei care îşi permiteau să implementeze soluţii de management

al etichetelor şi echipele de specialişti care să se ocupe de aşa ceva au fost corporaţiile cu bugete pe măsură. Acum, odată cu simplificarea acestor procese, cu apariţia cloud-ului şi cu distribuţia de soft în calitate de serviciu, este mai simplu şi pentru companiile mici să aibă acces la astfel de soluţii fără la fel de multe bătăi de cap ca în prezent şi fără multe cheltuieli.

MENŢIUNI SPECIALE

Cele menţionate până aici nu sunt singurele lucruri despre care cei care se gândesc despre ce ne aşteaptă anul viitor spun că vor constitui adevărate trenduri. Mai există şi alte subiecte de interes. În primul rând, problemele unor afaceri rămân aceleaşi indiferent de tehnologii sau de modă, iar modelele de distribuţie şi strategiile de investiţii vor rămâne mereu în topul preocupărilor, deci, şi în 2020, şi în packaging. Ambalajul comestibil este pe un trend ascendent de ani de zile şi multă lume se aşteaptă ca, pe măsură ce apar noi tehnologii să ajute acest tip de produs să fie mai de încredere, şi ponderea sa în piaţă să crească. Aceste soluţii, noi sau nu, sunt cele de la care specialiştii din packaging, marketing, IT, studii de piaţă se aşteaptă să fie pe primul plan anul viitor şi să conducă avansul industriei ambalajelor spre un viitor mai bun, cel puţin în anul care vine. Lista poate fi oricând completată, având în vedere viteza cu care noile tehnologii apar şi sunt adoptate.


OPINII

Greu de perceput este, uneori, normalitatea Detaliile mărunte compun și descriu ansamblul. La fel, lucrurile obișnuite, care nu ne zdruncină trăirile, compun normalitatea. Ce se întâmplă însă când starea firească a lucrurilor îți este străină prin mediul și cultura în care viețuiești? Percepi deformat realitatea și te poți îndrepta spre zona patologicului. Poate părea oarecum forțată, dar o discuție despre primul tur al recentelor alegeri prezidențiale poate naște concluzii asemănătoare. TEXT Romulus Cristea

Nu a fost nimic perfect, dar, prin comparație, primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 a fost mai normal, mai așezat, mai liniștit decât precedentele, cel puțin dacă ne raportăm la perioada postdecembristă. Au lipsit circul extrem, dezbaterile nesfârșite din programele de televiziune, scandalurile din secțiile de votare, turismul electoral, sutele de mii de afișe lipite ilegal pe stâlpi sau alte elemente de mobilier stradal. Și a mai fost ceva și puțină lume a observat: este primul an în care a dispărut toată semnalistica electorală. A mai văzut cineva, pe undeva, indicatoarele cu mesajele care te îndrumau către secțiile de votare? Acele plăcuțe din lemn sau PVC prinse cu sutele peste tot, în jurul secțiilor de votare, cu înscrisul „Către secția de votare nr...“? Cine a luat decizia renunțării la aceste indicatoare merită apreciat. Nu de alta, dar suntem în secolul digitalizării, aproape toată lumea are telefoane inteligente sau tablete și internetul e mai mult decât disponibil. Plus că sute de mii de lei au fost astfel economisite. În altă ordine de idei, aprige nemulțumiri a iscat printre politicieni și alegători faptul că au lipsit dezbaterile electorale, în direct. Dezbaterile interminabile ale politicienilor care ne umpleau până acum spațiul de emisie al televiziunilor. S-a vorbit chiar despre un „deficit democratic“ pe care l-ar produce lipsa unor astfel de întâlniri, de dezbateri etc. Ce să-i faci, a fost doar mai puțin circ. Ai de altfel unde să citești sau de unde să te informezi despre intențiile ori programul oficial al candidaților. Nu este prima oară și nici ultima oară când un candidat, indiferent de la ce partid este, refuză o dezbatere cu contracandidatul. De asemenea, nu suntem și, probabil, nici nu vom rămâne singura țară unde se întâmplă astfel. Ca să avem și exemplificări, Ion Iliescu a refuzat cu ani în urmă să participe la o dezbatere în direct cu contracandidatul său, naționalistul

Corneliu Vadim Tudor, și astfel de decizii au luat și alți candidați la președinție din Italia, Franța sau din alte zone. Nu sunt excepții, nu sunt aceste decizii deloc de condamnat. Fiecare adoptă strategia care îi convine sau care i se potrivește, mai ales când sondajele îl arată ca aproape sigur câștigător. Deloc surprinzător, candidații noștri la Președinție (e vorba de primul tur) nu au mai cheltuit bani cu nemiluita. De vină a fost și legea care prevede că dacă un candidat nu atinge pragul de 3% nu-și poate deconta cheltuielile în pragul prevăzut de lege și trebuie să restituie sumele cheltuite aiurea, dacă a beneficiat de fonduri de la stat. Au fost și situații interesante. Mai mulți candidați, siguri de altfel că nu ating pragul de 3%, au refuzat de la bun început paza și transportul asigurat de Serviciul de Pază și Protocol (SPP). Tot așa, când Biroul Electoral Central (BEC) a tras linie și a făcut publice sumele cheltuite de candidați, unii dintre ei au declarat și au prezentat deconturi cu zero lei. A fost cel puțin un candidat care nu a cheltuit bani nici măcar pentru un covrig cumpărat pentru observatorii săi. Și poate că așa și este normal, pentru că voluntariatul și dedicarea în politică sunt mai importante decât unele interese pecuniare. Mai trebuie neapărat precizat că toți candidații, dar absolut toți au cheltuit pentru turul I al alegerilor sub plafonul stabilit pentru decontare de la buget, ceea ce este iarăși un lucru îmbucurător. Și mai bucuroși am fi dacă politicienii nu ar beneficia de niciun ban de la buget și dacă ar veni exclusiv cu banii lor de acasă. Și deși unii mai vociferează, toate acestea sunt elemente care indică un parcurs spre normalitate. Sunt pași mici, dar importanți pentru o Românie pe care o dorim normală. Se pot face multe, poate exista și suficient respect și fără circ și fără cheltuieli extravagante. 75


PACK ROMÂNIA

De final de an TEXT Cristian Faur

Se apropie de sfârşit un an calendaristic destul de complicat şi politic, şi economic pentru ţara noastră. Dar mai ales destul de greu predictibil, plin de neprevăzut. Nici următorul nu se anunţă mai sigur. Cu două rânduri de alegeri, cu o situaţie greu de anticipat în privinţa cui pleacă, cui vine sau cui rămâne la putere şi ce planuri are pentru noi toţi, atunci tuturor nu are cum să ne fie decât complicat să facem planuri pentru noi înşine sau pentru organizaţia noastră, oricare ar fi ea, numai de print să fie, dacă tot ne pricepem la asta. Mai ales că, deşi am hotărât deja cine este preşedinte, guvernarea tot interimară este. Impredictibilitatea unei situaţii este cel mai greu examen pentru un strateg. Vorbim un pic de politică, dar nu despre politicieni, nu vă faceţi griji. Tot despre noi vorbim, de fapt, despre cei din mediul de afaceri. Iar aceste lucruri nu sunt valabile doar pentru ţara noastră, ci pentru foarte multe, la fel cum nu sunt valabile doar pentru noi, ci şi pentru alţii. Oricum, cine spune că ştie ce se va întâmpla cu certitudine anul viitor, ori ştie mai mult despre noi decât noi toţi la un loc, ori se referă strict la ce va face ea sau el. Să sperăm că urmează un an liniştit, în măsura în care aşa ceva va fi posibil.

76


TREND

DuPont™ Cyrel®

www.gos.ro

Cyrel® FAST Thermal Workflow

Productivitate și durabilitate fără egal

Procesare mai rapidă

Impact mai mic asupra mediului

Cyrel® FAST thermal workflow este o soluție completă – echipament şi consumabile – care permite: controlul îmbunătățit al procesării, calitate și consistență produsului final și reducerea cu până la 75% a timpului de procesare a plăcilor.

Cyrel® FAST thermal workflow are cel mai mic impact asupra mediului posibil astăzi, mai mult de 98% din emisii fiind captate în cazul unităților Cyrel® FAST 2000 TD.

Costuri mai mici

Performanţe îmbunătăţite

Cyrel® FAST thermal workflow vă ajută să economisiți bani și materiale, reducând: consumul de clişee cu până la 15% – comparativ cu metodele convenționale de procesare – și costurile generate de tratarea și eliminarea deșeurilor, mulţumită procesului fără solvenți.

Cyrel® FAST thermal workflow îmbunătățește productivitatea în procesul de imprimare, prin reducerea timpilor de setup al maşinilor de tipărit, viteze mai mari de imprimare și durată de viață mai lungă a clişeelor.

DuPont ™, logo-ul oval DuPont și toate mărcile comerciale și mărcile notate cu ™, SM sau ® sunt deținute de filialele companiei DuPont de Nemours, Inc. în afară de cazurile când este indicat altfel. © 2019 DuPont.

77


PACK ROMÂNIA

78


INTERVIU ANALIZÄ‚

79


PACK OPORTUNITĂȚI ROMÂNIA

CONSUMABILE - MATERIALE

ECHIPAMENTE FINISARE

CONSUMABILE - MATERIALE

soluții profesionale pentru industria

DISTRIBUITOR RECUNOSCUT AL: l Adezivi hotmelt l Pistoale şi sisteme de lipit cu adezivi hotmelt l Bandă pp, poliester, folie cu bule l Capse bandă pp 13, 16, 19 mm l Cărucioare bandă metal l Cleşti de legat 13, 16, 19 mm l Cărucioare bandă pp, PES l Bandă adezivă ambalaj office@nis.ro ; 0264-438.776 ; bucoffice@nis.ro Tel/fax:+ 4(021) 208 94 18 Mobil: + 40722 288 432 e-mail: radu.croitoru@elettrograf.ro www.elettrograf.ro skype:elettrograf SERVICII TIPAR

UTILAJE FINISARE

Finisarea face diferența

Ghilotine cu Garanție 5 ani! Prețuri fără concurență!

www.pergamon.ro

80

tipografică

Mașini de înfoliat pentru tipar digital FOLIANT Cehia

office@nis.ro ; 0264-438.776 ; bucoffice@nis.ro

SERVICII

TIPAR DIGITAL


Profile for ARTEBIZ

PACK ROMANIA nr. 4 nov. 2019  

Tehnologie, design, antreprenori și trenduri în industria ambalajelor din România

PACK ROMANIA nr. 4 nov. 2019  

Tehnologie, design, antreprenori și trenduri în industria ambalajelor din România

Profile for artebiz