Page 1

MANERES DE VIURE FENT ART AL CARRER.


L a m a nera de viure d'una a rti st a s treet-a rt , l'Andre a.

Fa 10 anys que l’Andrea va decidir abandonar el dret per dedicar-se a pintar. De fet va recuperar un hobby de petita, quan pintava en llibretes i anava a classes a una acadèmia artística. D’adulta va canviar les llibretes per les parets de solars abandonats al Raval de barcelona. Una manera d’expressar-se molt diferent en un moment en què la ciutat vivia una efervescència artística que ha perdut. Fa uns anys pintar paret era possible, ara és una falta greu, fins i tot si l’objectiu de les pintades és envellir zones degradades… i tenint en compte les normes estrictes dels grafitti que no permeten embrutar propietats privades ni fer determinats dibuixos. I aquesta estricta normativa és potser la que menys agrada a l’Andrea. I per això els seus dibuixos tenen una dosi de denúncia dirigida a fer una autocrítica al sectari món grafiter. per això es va batejar amb el nom artístic de B-Toy. perquè Toy en l’argot de l’street art es refereix a un dibuix dolentíssim. Amb els anys l’Andrea ha anat perfilant el seu estil i el fil conductor de la seva obra és la recuperació de la memòria històrica. Ho fa a través de retrats de dones d’altres èpoques. És la seva manera de reivindicar que la transgressió, el traspassar els convencionalismes ens ajuda a evolucionar. Per això ha fet del carrer la seva particular gal.leria artística. Una bona manera d’apropar l’art al carrer, d’humanitzar-lo i democratitzar-lo.


Banksy, el graffiter compromès Originari de Bristol, l’artista que fa servir el pseudònim de Banksy va començar a realitzar graffitis als carrers de la seva ciutat natal al començament dels anys 90 del segle passat. L’èxit de les seves obres, el missatge social implícit i la gran acceptació que va tenir l’impacte de la seva obra entre la població jove va ser clau per internacionalitzar el seu estil transgressor i actual, allunyat dels cànons de l’art tradicional. En aquest sentit, Banksy ha realitzat exposicions a Londres i a algunes de les principals ciutats d’arreu del món. La seva obra també presenta alguns temes recurrents, com ara la presència de rates (metàfora dels banquers, polítics i corruptes), soldats o policies (que sovint apareixen com símbols opressors).

Una obra de Banksy denunciant la persecució de l'art del carrer. Banksy aprofita espais urbans, com ja hem dit, als que necessàriament ha de visitar per planificar l’execució de la seva obra, que realitza en hores intempestives, allunyat de les mirades de la gent. El missatge crític de les seves obres i les noves eines de comunicació 2.0 faciliten la difusió de la seva obra.


Ara bé, Banksy també viu de l’art. Mitjançant el seu agent i representant Steve Lazarides els quadres de Banksy poden ser adquirits per particulars, habitualment mitjançant subhastes o galeries d’art, cosa que li ha costat algunes crítiques entre els crítics d’art i molts dels seus seguidors, que l’acusen d’haver-se venut al model consumista capitalista (especialment després d’haver treballat per algunes multinacionals com ara MTV o Puma).

Maneres de viure  

Aquí teniu la història de dues persones que fan art al carrer!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you