Page 1

http://artdelcanvi.blogspot.com.es art.del.canvi@gmail.com

D’on venim? Què és? Més creatius i desobedients per a què? De quina manera? Qui som?

Taller de Creativitat & Desobediència 2013-14 + Clínica de l’artista


«Em refereixo a la tasca de tractar de transformar-nos en persones que no necessitin paralitzar el món, congelar-lo i estabilitzar-lo, que no necessitin fer el que van fer els seus pares, que

siguin capaços d’afrontar el futur amb confiança sense saber què els portarà prou segurs de nosaltres mateixos

per poder improvisar en una situació que mai no ha existit...» La personalitat creadora, Abraham Maslow.

! Durant el primer any (de febrer a juny) del Taller de Creativitat i Desobediència, hem explorat plegats diversos aspectes de la creativitat i de la desobediència. ! Una primera presa de contacte per a la majoria. ! Per al 2013-14 es tracta d’avançar en aquest camí, ampliant i millorant a partir d'aquesta experiència, recollint els vostres suggeriments, i recolzant-nos en uns punts forts que exposem al llarg d’aquest dossier...


Creativitat Respondre a situacions noves amb versatilitat i fluïdesa.

Habilitat genèrica de ser més un mateix.

Intensificar la curiositat, la percepció i deixar que el moment ens absorbeixi. Connectar-se amb la part inconscient, amb la part innocent, amb la part salvatge, amb la part intuïtiva. Materialitzar l’imaginari

Desobediència

Manifestació pràctica d’una actitud desperta i activa.

Capacitat per prendre decisions de forma reflexiva, no automàtica.

Negar-se a complir ordres en contradicció amb principis ètics i drets fonamentals. Tàctica d’urgència quan la legitimitat entra en conflicte amb la legalitat. No es tracta tant ensenyar mètodes de desobediència com de posar al descobert i qüestionar els nostres automatismes d’obediència.


 Desvetllar la creativitat individual i grupal  Aprendre a confiar / Afluixar l’autocontrol 

Adquirir recursos versàtils per prendre decisions

Aprendre a desaprendre / Desprogramar-se

Transformar creativament les ordres internes

Fer-nos conscients dels nostres bloquejos i

Dissoldre’ls

 Concretar i realitzar el nostre projecte creatiu


De quina manera podem ser més creatius? !

No hi ha res semblant a un mètode o un seguit de receptes per arribar a ser

una persona més creativa. No és com fer un curs d’anglès. Ser més creatiu implica un abordatge global, una obertura, un desvetllament de la persona en conjunt. I, especialment, un canvi d’actitud que es tradueixi en accions.

Art del Canvi som: MAYTE H. MORERA. Arterapeuta, formada a ISPA. Treballadora social (ULL). Orientadora laboral. Experiència laboral en tots els àmbits socials tant individual com en grups. Artista incipient en deformació constant.

OSCAR PAMIES. Terapeuta gestalt i escriptor. Formació en Teràpia Gestalt a l'Institut Gestalt de Barcelona. Taller de creativitat amb Alejandro Jodorowsky. Taller de somnis amb Mireia Darder. Forma part d’Asetatro, grup de teatre social.


! Taller Orientat a

qualsevol persona major d’edat,

sense que sigui requisit que es consideri o exerceixi d’artista, dissenyador/a, inventor/a o qualsevol altre ofici creatiu, ja que partim de la convicció que tothom té un potencial creatiu a desenvolupar.

Un dissabte al mes. ! 4 hores !

Propostes basades en la teràpìa gestalt i l’arteràpia. !


Línies principals del Taller:

! 1) Creativitat. Realitzar una obra concreta. O bé, desenvolupar un talent particular (cuinar, recitar, organitzar festes...). Aprendre recursos expressius i obrir fonts de creativitat. 2) Bloquejos. Acompanyar l’evolució de cada participant pel que fa a reconèixer i abordar els seus bloquejos. I, cadascú al seu ritme, desfer-los. 3) Desobediència. La desobediència i la creativitat s’alimenten mutuament. Una actitud mansa, lligada a un excés de rutines i pautes, llasta la creativitat. Una creativitat obedient és un contrasentit. 4) La presa de decisions. Aprendre a diversificar i millorar la presa de decisions segons cada tipus de situació. 5) Cooperació. La interacció del grup augmenta les possibilitats creatives. Venim d’un ensenyament basat sobretot en la competència i l’autoexigència, i necessitem aprendre habilitats cooperatives per fer creació col·lectiva.

SO

U! E MI


Clínica de l’Artista ! !

“No es pot resoldre un problema amb la mateixa

mentalitat que s’ha creat.” ! !

!

!

!

!

Albert Einstein

El bloqueig creatiu pot ser com la travessa imprescindible d’un desert, pot ser com una saludable parada biològica després d’una fase d’eufòria desfermada, pot ser una necessitat de recollir-se, pot ser una sobtat buit blanc que s’instal·la dins nostre. De vegades ens enquistem en el bloqueig i aleshores comença un malestar comparable a una malaltia crònica. !

Algunes causes de bloqueig:

! * Desviar l’atenció de la creació en si cap a la finalitat: Guanyar un premi, obtenir una bona crítica, èxit de públic, rendibilitat econòmica... !

* Por al fracàs, por a l’èxit, por al ridícul, pànic escènic.

!

* Influències descoratjadores de la parella, pares, amics...

!

* Dispersió, inconstància...

!

* Falta de “nutrició” creativa.

!

* Causes no conscients.

! Amb la Clínica de l’Artista oferim sessions de teràpia individual específica, tant a artistes o creatius professionals com a qualsevol persona que vol desenvolupar el seu potencial creatiu.


Algunes “Wisites” d’interès: !

L’Art d’entendre:

http://pedacicosarquitectonicos.com/2013/08/30/orwell-vs-huxley-laexplicacion-de-por-que-nadie-hace-nada/ !

Art urbà:

http://www.yorokobu.es/arte-callejero-de-mala-calidad-y-con-recochineo/ http://www.flickr.com/photos/anabotellacrew/ http://issuu.com/frrresh/docs/frrresh8 http://www.banksyny.com/

L’Art de reciclar:

http://lachicadelmaletin.blogspot.com.es/ http://maestrosdelreciclaje.wordpress.com/trucos-y-consejos/ http://www.huffingtonpost.es/2013/03/12/ideas-para-reciclar-cosas-encasa_n_2862336.html#slide=2211382 http://ecocosas.com/category/rec/

L’Art del Canvi: http://artdelcanvi.blogspot.com.es art.del.canvi@gmail.com

Dossier taller creativitat 2  
Dossier taller creativitat 2  

Dossier informatiu del Taller de Creativitat & Desobediència 2013-14 + Clínica de l'Artista. Versió extensa.

Advertisement