Ars Nova Copenhagen Christus surrexit program

Page 1

CHRISTUS SURREXIT

Hanna Kappelin, Ann-Christin Wesser Ingels Ellen Marie Brink Christensen, Elenor Wiman , Eva Wöllinger-Bengtson Jakob Skjoldborg, Luís Toscano, Paul Bentley-Angell, Stuart Kinsella Thomas Kiørbye, Asger Lynge Petersen, Lauritz Jakob Thomsen Kees Boeke, dirigentProgram

Johannes Touront (c. 1450-80) Anon. (c.1452-9) Anon. (c.1431) Guillaume Dufay (1397-1474) Anon. (c.1462-4) Anon. (c.14??)

Pange Lingua (c.1442) Pange Lingua Pange Lingua Pange Lingua (c.1441) Pange Lingua Pange Lingua

A4 A3 A3 A3 A3 A4

Trent Codex 92, 236v Tr.90, 334r Tr. 92, 78r Tr. 92, 236v Tr. 89, 222v Tr.88, 231v-232r

Henricus Ysac (c.1450-1517)

Introitus Resurrexi

A4

Choralis Constantinus II

Anon. (c.1452-1456) Anon. (c.1462-1464)

Kyrie Christus surrexit Gloria Christus surrexit

A3 A4

Tr. 90, 76r Tr. 89, 342v-344r

Anon. (c.1462) Anon. (c.1454-6)

Christ ist erstanden Christ ist erstanden

A4 A3

Tr. 88, 360v Tr. 90, 227v

Anon. (c.1462-1464)

Credo Christus surrexit

A4

Tr. 89, 344v-346r

Anon. (c.1470) Anon. (c.14??)

Christ ist erstanden Christus surrexit

A3 A4

Tr. 91, 154r Tr. 88, 248v-249r

Anon. (c.1462-1464)

Sanctus Christus surrexit

A4

Tr. 89, 346v-349r

Henricus Ysac

Introitus Resurrexi

A6

Munich, BS Mus ms. 31, 1


Denne påskekoncert giver et indblik i den bemærkelsesværdige og opfindsomme musik fra Trento Håndskrifterne, skrevet omkring 1450-1465, bevaret i Castello del Buonconsiglio i Trento i Italien. Programmet er sammensat og ledes af hollandske Kees Boeke, en af verdens førende kapaciteter indenfor dette repertoire. Den første gruppe af 6 stykker er baseret på sangen Pange Lingua, en salme skrevet af St Thomas Aquinas (1225-1274) til den katolske højtid for Kristi legeme. Den synges også skærtorsdag, under processionen fra kirken til det sted, hvor det allerhelligste sakramente gemmes indtil langfredag. De fleste af disse kompositioner er anonyme, men to er af Johannes Touront og Guillaume Dufay. De sidste to strofer, der separat kaldes Tantum Ergo, synges ved velsignelsen af de hellige sakramenter. Salmen beskriver læren om transubstantiation, hvor brød og vin forvandles til Kristi legeme og blod. Pange, lingua, gloriosi Corporis mysterium, Sanguinisque pretiosi, quem in mundi pretium fructus ventris generosi Rex effudit Gentium.

Syng, min tunge, om mysteriet, om den glorværdige krop og det dyrebare blod der til verdens pris, frugten af en ædel livmoder, Nationernes Konge udgydt.

Derefter følger en anonym messe bygget på Surrexit Christus, som er en cantus firmus. Christus surrexit. Mala nostra texit et quos hic dilexit hos ad coelos vexit. Kyrie eleison.

Kristus er opstanden Han har bødet for vores ondskab og de som han har set godhed i har han ført til himlen Herre, forbarm dig over os

Et si non surrexisset totus mundus perisset. Laudemus te hodie psallentes cantica laetitiae. Kyrie eleison.

Og hvis han ikke var opstanden ville hele verden være gået til grunde Lad os prise dig i dag synge sange af glæde Herre, forbarm dig over os

Alleluia. Laudemus te hodie carmine laetitiae. Kyrie eleison.

Halleluia! Lad os prise dig i dag med glædesange Herre, forbarm dig over os

I det tysktalende Sydtyrol, som Trento tilhørte dengang, var den kendt under titlen Christ ist erstanden.


1. Christ ist erstanden von der Marter alle. Des sollen wir alle froh sein, Christ will unser Trost sein. Kyrieleis.

2. Wär er nicht erstanden, so wär die Welt vergangen. Seit dass er erstanden ist, so loben wir den Herren Christ. Kyrieleis.

3. Alleluja. Des sollen wir alle froh sein, Christ will unser Trost sein. Kyrieleis.

Melodien var populær i tysktalende lande helt frem til Johann Sebastian Bachs tid. Dette kan blandt andet dokumenteres ved at den findes i tre forskellige udsættelser i Glogauer Liederbuch (c.1480), der primært indeholder sekulære udsættelser af populære kompositioner. Surrexit-messen er flettet sammen med en række motetter bygget på samme melodi, igen skrevet af forskellige ukendte komponister, sandsynligvis af sydtysk og østrigsk herkomst.

Programmet afrundes af to introitus kompositioner af Henricus Ysac (også kendt som Heinrich Isaac), der blev født i den periode, hvor Trento repertoiret er komponeret. En 4-stemmig version fra hans berømte samling af proprier (latinske messeled), Choralis Constantinus, kombinerer Resurrexit-hymnen med den der hører til Surrexit Christus, som messen er bygget på. Den monumentale 6-stemmige version, der runder programmet af, er fra et manuskript, der findes i Bayerische Staatsbibliothek."


Kees Boeke er født i 1950 i Amsterdam. Han studerede blokfløjte med Frans Brüggen og cello med Anner Bijlsma på Det Kongelige Musikkonservatorium i Haag. Efter sin eksamen med udmærkelse i 1969 grundlagde han Quadro Hotteterre. Han var også medlem af Kees Ottens middelalder og renæssance ensemble Syntagma Musicum i mange år og medstifter af creme fraiche (1972), Little Consort Amsterdam (1978) og Mala Punica (1989). I 1970 indledte Kees Boeke sine undervisningsaktiviteter i Haag og ved Sweelinck Conservatorium i Amsterdam. Siden 1990 har han været professor i blokfløjte og tidlig musik ved Hochschule für Musik Trossingen, Tyskland. I 2006 blev han udnævnt professor i middelalder- og renæssancemusik ved Institut für Alte Musik i Trossingen. Han har givet seminarer og masterclasses rundt om i verden og har været kunstnerisk leder af de internationale tidlig musik kurser på San Floriano Fra 1989 har han samarbejdet med Accademia Musicale Chigiana i Siena, for hvem han producerede Ludovico da Viadanas monumentale Vesper (Salmi en 4 Cori, 1612) i 1994. I 1996 begyndte Kees Boeke sit arbejde som musikalsk leder for ensemblet Cantica Symphonia med hvem han har lavet optagelser af Costanzo Festa og Guillaume Dufay. Han er blevet inviteret som gæstedirigent for vokal og instrumental ensemblet "L'Homme Armé" i Firenze og for Ars Nova Copenhagen med koncerter i Holland, Belgien og Danmark. I årenes løb har han samarbejdet med Hilliard Ensemble ved koncerter og indspilninger af musik af Heinrich Isaac, Orlando di Lasso, og Philippe de Monte. Kees Boeke har nu optaget over 70 udgivelser til Teldec, Das Alte Werk, EMI, RCA, Nuova Era, Channel Classics, Arcana, Symphonia, attacca, Erato, Philips, Stradivarius, Glossa, og hans eget label Olive Music, som han har grundlagt med sin kone, sangerinden Jill Feldman. De har også grundlagt et nyt ensemble, Tetraktys, for middelaldermusik. Arbejdsområdet er blandt andet Trecento-perioden, Dufay’s sange, Squarcialupi håndskriftet og den komplette indspilning af Chantilly håndskrifterne. I den moderne musiks verden har Kees Boeke den elektroniske blokfløjte duo, Duix, med Antonio Politano. Ensemblet har specialiseret sig i opføresler på bas blokfløjter med vægt på ny musik af italienske komponister. Kees Boeke er selv en aktiv komponist (Donemus, Amsterdam, Sheetmusicnow.com) og redaktør af tidlig og ny musik (Zen-On, Tokyo, Schott, London). Kees Boeke bor i Toscana, hvor han producerer ekstra jomfru olivenolie og vin


ARS NOVA Copenhagen blev grundlagt i 1979 og har for længst etableret sig som et af verdens fineste vokalensembler. Ensemblets chefdirigent og kunstneriske leder siden 2003 er den anerkendte engelske dirigent Paul Hillier. Ars Nova har desuden arbejdet med bl.a. Bo Holten, Tamás Vetö (begge tidligere chefdirigenter), Kaspars Putnins, Andrew Lawrence King, Anthony Rooley, Michael Bojesen og Søren Kinch Hansen (som alle har optrådt som gæstedirigenter). Ars Nova har den lidt usædvanlige konstruktion, at det er sangerne der ejer ensemblet og er den øverste beslutningsmyndighed. Gruppen omfavner således sammen med Paul Hillier den kunstneriske vision at være førende indenfor ensemblesangens svære kunst. Ensemblet har specialiseret sig i fortolkning af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden. Med en årlig koncertsæson i København og Århus, adskillige koncerter i det øvrige Danmark og tilbagevendende turnéer verden over, er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde. I det kommende år besøger gruppen bl.a. Kina på en længere turné, som en markant del af det danske kulturfremstød. Ars Nova aflægger i 2015 også besøg i bl.a. Ukraine, Tjekkiet og Spanien. Ars Nova har indspillet en lang række CD’er, der har vundet adskillige priser; heriblandt en Grammy for The Little Match Girl Passion med musik af David Lang. To aktuelle cd’er på DaCapo er ’Carambolage’ i samarbejde med Århus Sinfonietta med musik af Axel Borup Jørgensen (november 2014) og ’Carl Nielsen – Songs for Choir’ med 21 sange af 150-års jubilaren (december 2014). Andre nyere udgivelser (i udvalg) er ’Creator Spiritus’ på Harmonia Mundi med musik af Arvo Pärt og ’The Golden Age of Danish Partsongs’ på DaCapo Records med musik af en perlerække af de bedste danske vokalkomponister fra de seneste 200 år. Gruppen arbejder i øjeblikket på flere udgivelser med musik af 2015-jubilaren, Carl Nielsen. Således indspillede gruppen i januar Nielsens Tre motetter. Desuden udkommer i sommeren 2015 en cd med musik af argentiske Pablo Ortiz.


Ars Nova Copenhagen er støttet af: Statens Kunstråd, Dansk Korforbund, Københavns Kommune, Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden, Toyota Fonden, Oticon Fonden, Frimodt-Heineke Fonden, Sonning Fonden, Dansk Komponistforening, Dansk Kapelmesterforening (Gramex-midlerne) Mediepartnere: DRP2 & Politiken Du kan læse mere og tilmelde dig ensemblets nyhedsbrev på ARSNOVA.DK