Page 1

Spookie Bikes Spookie Bikes is het afstudeerproject in de vakgroep consumergoods van Matthias Alderweireldt, gerealiseerd in het academiejaar 2008-2009. Hilde Francq van Color Box N.V. trad op als externe promotor. Spookie Bike is een meegroeifiets die kinderen van 4 tot en met 10 jaar op elk tijdstip van hun groeifase de juiste fietshouding aanreikt. Hiermee wordt een oplossing aangeboden omtrent de korte levenscyclus, gebrekkige veiligheid en lage kwaliteit van huidige kinderfietsen. De innovatie ligt dan ook in het centraal stellen van de jonge gebruiker tijdens het ontwerpproces. Hierdoor wordt de levenscyclus van een kinderfiets verdrievoudigd en de fietservaring flink veraangenaamd. Dit alles zal leiden tot een sterkere fietscultuur bij de volgende generaties met vele individuele en maatschappelijke voordelen.

Groeicurves

Fietsleerproces

Motivering

Personaliseerbaarheid

Aan de basis voor het unieke design ligt het groeiende kinderlichaam. Door rekening te houden met de evoluerende groeicurves en de fietshouding, werd een frame ontworpen dat zich kan aanpassen aan de volledige doelgroep. Met deze nauwkeurige afstelling wordt aan de kwetsbaarheid van kinderen tegemoet gekomen. Naarmate de kinderen ouder worden zal de Spookie Bike een sportievere rijstijl aanbieden.

Het fietsleerproces is een onvergetelijke gebeurtenis voor alle kinderen. De Spookie Bike maakt het mogelijk om het volledige fietsleerproces te doorlopen op slechts ĂŠĂŠn fietsmodel. Door het demonteren van de pedaalcrank kan de Spookie Bike in de eerste fase als loopfiets gebruikt worden. Zo worden zijwieltjes, die foutieve gewoontes aanleren, vermeden. Nadat het kind voldoende gevoel voor balans heeft ontwikkeld, zal hij het trappen en sturen kunnen aanleren en zo uiteindelijk het fietsleerproces vervolledigen.

Om het fietsgebruik te stimuleren bij de jonge doelgroep is de Spookie Bike uitgerust met een geĂŻntegreerd beloningssysteem. De beloningen bestaan uit decoratieve items die enkel te verkrijgen zijn dankzij deze prestaties. Zo kunnen anderen zien welke vorderingen het kind al gemaakt heeft. Op het display vooraan de fiets kan afgelezen worden hoever het geschenk nog ligt. Een verhoogd fietsgebruik kan de fysische ontwikkeling bevorderen en gezondheidsproblemen voorkomen.

De look van Spookie Bikes is volledig personaliseerbaar. Er is een groot aanbod aan stickersets beschikbaar waarmee de fiets gedecoreerd kan worden. Op de website van Spookie Bikes bestaat ook de mogelijkheid om zelf stickersets te ontwerpen. Naast de stickersets zijn ook de handvaten, spatborden en het zadel naar smaak vervangbaar. Zo blijft de Spookie bike altijd up-to-date met de laatste hypes en trends en kunnen de kinderen hem zelf een persoonlijke toets geven.

Spookie Bikes Poster  

Spookie Bikes: meegroeifiets voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar