Page 1

ASSOCIACIÓ ARRELS LOCALS Història, territori i divulgació


Volem ser una entitat creada per divulgar la història d’una forma diferent, dinamitzada per un equip interdisciplinari format per tres persones, la Bea, la Marta i l’Esther. Bea Jiménez: Llicenciada en història i màster en Cultura històrica i comunicació. Apropar la història i el patrimoni cultural a tots els públics d'una manera divertida i agradable. Marta Sánchez: Màster TIC en educació i formació. Llicenciada en Comunicació Audiovisual. Promoure l'ús de les TIC en activitats culturals i de formació oferint una divulgació històrica. Esther Tort: Educadora i Llicenciada en Psicologia. Arrelar la història a l’entorn, recordant les històries familiars per a difondre-les al públic en general. Presentar el territori.


OBJECTIUS Oferir divulgació històrica i gestió cultural. Posar en valor el patrimoni històric del poble o comarca i constituir una oferta d’oci cultural de qualitat per a diferents col·lectius de la societat. Revaloritzar la cultura i el patrimoni, despertant la curiositat a través de la història i donar a conèixer l’entorn. Promoure activitats culturals combinant el rigor històric amb el lleure. Promoure l’ús de les TIC en les diferents activitats culturals i de formació.

PROPOSTES ●

Itineraris, rutes i visites temàtiques d'història de Sant Feliu i municipis del Baix Llobregat.

Introducció de TIC com tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement de la nostra ciutat (rutes amb smartphone, QR...)

● Esdeveniments culturals personalitzats ● Activitats i tallers destinats a diferents públics (Gent gran, escoles i públic familiar) ● Píndoles exprés de coneixement local adreçades a persones nouvingudes a la ciutat que inclouen visites d'orientació i familiarització amb la ciutat.

● Visites culturals personalitzades o en grup a museus, centres d'art i culturals, exposicions, monuments, jaciments arqueològics, etc.

● Documentals del patrimoni històric de Sant Feliu (Palau Falguera, Pere Dot i les roses, Can Nadal, la Plaça de la Vila, Barri de la Salut...) combinant la narració històrica amb experiències personals, imatges, bibliografia i altres elements per tal de poder explicar en imatges la història que amaga aquell espai o personatge de la ciutat.La nostra primera proposta seria fer-ne un del Palau Falguera o també sobre la Joana Raspall. ●

Col·laboracions amb altres entitats de la ciutat per enriquir l’oferta cultural de Sant Feliu

● Web o blog on hi hagi intercanvi de coneixements històrics, entrevistes, fonts, imatges.


EXEMPLE DE PROPOSTES “Un tast de Sant Feliu!” Tipus: Itinerari pel carrer acompanyat de fonts històriques. Imatges o textos. Descripció: A través de 6 personatges expliquem fets històrics relacionats amb diferents espais del centre de Sant Feliu. Objectius: ○ Apropar la història de Sant Feliu als seus habitants d’una manera dinàmica i lúdica però també amb rigor històric ○ Posar en valor el patrimoni històrico-cultural del poble Públic: General i gent gran Estat: Primera ruta realitzada el 8 de juliol del 2012. La propera està programada pel 30 de setembre. També ho hem proposat al casal de gent gran.

“Sancti Felicis 1010 anys” Tipus: Esdeveniment cultural Descripció: Tallers medievals + Ruta històrica teatralitzada dels 1010 anys de Sant Feliu + Sopar amb la reproducció del musical “Mil anys en deu dits”. Objectius: ○ Promoure el reconeixement d’aquesta data com a efemèride important de la ciutat. ○ Oferir una activitat lúdicocultural de qualitat. ○ Divulgar la història de Sant Feliu d’una manera amena i divertida Públic: General Estat: Ho vam fer el passat 28 d’agost del 2012 i considerem que va tenir molt bona rebuda de manera que tenim la intenció de tornar-ho a repetir. Més informació: Organitzat conjuntament amb Calaix de Sastre. Presentació al vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=tEczBhnNWAg

“T’enrecordes?” Tipus: Taller Descripció: Treballar la memòria històrica de Sant Feliu a través dels records, dels pensament i d’imatges de la gent gran, aprofitar “les seves històries” per a explicar la història de la nostra ciutat. Objectius: ○ Posar en valor la importància de la gent gran com a font directa de la història ○ Destacar els canvis que ha viscut la ciutat en la segona part del segle XX ○ Els beneficis de compartir la historia a través de la seva propia experiència participant en la reconstrucció cultural del seu poble. Públic: Gent gran Estat: Proposat al casal de la gent gran Més informació: A la llarga, la proposta és posar en contacte les experiències que ens expliquen la gent gran per tal que fossin ells qui expliquessin la història del s.XX als nens i joves de la ciutat. Organitzar activitats intergeneracionals.


“Fotografia la teva història” Tipus: Taller Descripció: Explicar diferents espais públics de la ciutat amb referències històriques i donar coneixements del llenguatge audiovisual per tal que després cada infant o jove retratés aquell espai des de la seva perspectiva. Objectius: ○ Apropar la història de Sant Feliu als nens i joves d’una manera, dinàmica i lúdica ○ Posar en valor el patrimoni històrico-cultural del poble ○ Oferir una activitat innovadora, promovent les TIC com a eina per l’aprenantatge Públic: nens i nenes entre 10 i 14 anys Estat: En construcció

“Ruta interactiva per Sant Feliu” Tipus: ruta interactiva amb smartphone pels carrers de Sant Feliu amb codis QR que incloguin imatges, vídeos... Descripció: ruta històrica per Sant Feliu. Objectius: ○ Apropar la història de Sant Feliu als seus habitants d’una manera dinàmica i lúdica però també amb rigor històric ○ Posar en valor el patrimoni històrico-cultural del poble ○ Utilitzar les TIC com tecnologies de l’aprenentatge i del coneixement de la història de la nostra ciutat Públic: General Estat: en construcció Més informació: Possible col.laboració amb altres associacions


ARRELS LOCALS  

Història, territori i divulgació