Page 1

Andrés ZAMBRANO ARCHITECTURE PORTFOLIO


THANKS TO MY PARENTS FOR THEIR ENDLESS LOVE, THEY ARE ALL MY REASONS...

EDUCATION ARCHITECT | UNIVERSIDAD DE LOS ANDES | COLOMBIA | 2013 SKILLS AutoCAD | SketchUp | V-Ray | Photoshop | Illustrator | MS Office Hand Modeling | Hand Drawing | Laser Cutting Quick Learner | Methodical | Creative | Sense of belonging Spanish | English INTERESTS Urbanism | Housing | Landscaping | Interior Design | Graphic Design | Photography CONTACT ea.zambrano128@uniandes.edu.co (+51-1)3165299480


01 CALERA MOUNTAIN HOUSE 05 26th MEDIA LIBRARY 09 FUNCTIONAL FURNITURE 15 TEMPORARY BUILDING 17 PAIL CHILDREN HALL 21 SUBA MASTER PLAN 23 CAMACHO MATIZ: RENOVATION 27 FENICIA HOUSING MODULE 33 MD CULTURAL PARK 39 BOGOTA ART GALLERY

“DISCIPLINE IS THE REFINING FIRE BY WHICH TALENT BECOMES ABILITY” ROY L. SMITH


BOGOTA ART GALLERY

It is implemented on an existing abandoned structure. The project is located at 63th street, on the eastern hills of Bogota. A couple of buildings are articulated by a square and these contain a first level uses such as administration, cafeteria, shop and three higher levels intended for the exhibition of art works. Light and harmony are essential for the building's succes. Cocrete, wood and glass work together to provide a well-lighted environment for showcasing the work of artists.

1


- 2.0m

- 1.5 m

- 2.0m

- 1.5 m

- 1.5 m

- 2.0m

- 3.0m

- 2.5 m

- 3.5 m

- 4.0m

- 4.5 m

B B As c e n s o r N.+8.5

N+1.0

Vi v i e n d a d e d o s p l a n t a s

N.+7 .0

- 1.0m

Av e n i d a c i r c u n v a l a r

- 0.5 m

0m

N.+7 .6

N.+4.6

N.- 2.0

Ca l l e 6 3

Mu r o c e r r a m i e n t o 1 p i s o

0m

- 0.5 m

- 1.0m

- 1.5 m

- 2.0m

- 2.5 m

- 3.0m

- 3.5 m

- 4.0m

- 4.5 m

- 5 .0m

- 5 .5 m

- 6 .5 m

- 7 .0m

- 7 .5 m

- 8.0m

- 8.5 m

- 9 .0m

LOCATION PLAN

n .+8.5 n .+7 .0

n .+4.6

n .+1.0 0m 1

n .- 2.0

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

SECTION B - B

2


The windows are oriented to the north and south where there is virtually no direct solar incidence. These also allow the entry of diffused light, framing the wooded landscape of the eastern hills of Bogotรก. From the outside the building looks dark, but from within the site is framed as an integral part of the project. The facade gives rhythm to rectangular buildings, generates amplitude inside and appear shadows that make an atractive volume. Congregation area has a square receipt and a view to the west of the city.

3


- 2.0m

- 1.5 m

- 1.5 m

- 2.0m

- 2.5 m

- 3.0m

- 3.5 m

- 4.0m

- 4.5 m

Vi v i e n d a d e d o s p l a n t a s N.- 2.0

N.- 2.0

FLOOR PLAN 1 Ca l l e 6 3

MAR 21

JUN 21

BOGOTA ART GALLERY

Art Exhibition Interior view

DEC 21

AZIMUTH

HOUR

100.6 8°

14: 00

- 100.6 8°

10: 00

9 3.6 °

16 : 00

- 9 3.6 °

10: 00

6 6 .49 °

16 : 00

5 6 .03°

13: 00

- 6 6 .49 °

10: 00

- 5 6 .03°

8: 00

136 .42°

13: 00

119 .28°

16 : 00

- 136 .42°

10: 00

- 119 .28°

8: 00

SOLAR INCIDENCE

4


CALERA MOUNTAIN HOUSE

LOCATION PLAN

5

The project is located in the town of La Calera. It is situated 16 kilometers from Bogota, Colombia. At 2600 meters of altitude the house is implanted in a mountain landscape.


6


7

CALERA MOUNTAIN HOUSE Access home view


FLOOR PLAN 1

FLOOR PLAN 2

The house is a shelter that feeds the scenery and it is implanted discreetly about the mountain. Stairs organize space horizontally and vertically as well as being the first scene upon entering the building. There is a first level intended for social and service areas. Private areas are on the second level, there is a bridge that connects the master bedroom to the others. The structural walls give the impression of being an introvert home, but inside the windows frame the landscape and capture the sun controllably.

8


26th Media Library It is a metropolitan scale equipment and is located at the International Center of Bogota on 26th Street and Caracas Avenue. The project aims to renovate an area where land is expensive but is impaired. An architectural intervention tends to be successful when it affects the everyday lives of people , so the appropriation of space is pursued. The project will be transited two million people a day and it is a culture and employment trigger for a place where social problems currently as poverty and lack of education are presented .

9


10


26th MEDIA LIBRARY LOCATION PLAN 26t hS tree t

A

E

12

13

I

14

N.+

0.8

M

N.0

.0

N.+

0.8

N

AV

CA

RA

CA

S

CONSTRUCTION: Total area of land : 20,608 m2 Total Building Area : 24,282 m2 Construction index = 1.17 Caracas Avenue

11

OCCUPANCY: Total area of land : 20,608 m2 First floor area : 3.201m2 Occupancy rate = 0.15


26th MEDIA LIBRARY URBAN SECTIONS

NORTH - SOUTH

WEST - EAST

12


THE BUILDING | Form, method and implantation

Solar Energy

Managing rainwater

Solar Protection

The buildings form results from turn a square into a rhombus in order

to support 3 large terraces on one side and a vacuum in the opposite side to generate counterbalance. The vacuum ventilates and illuminates the interior. As the building increases in height, the area of the floors decrease, so the hierarchy and appropriate behavior for earthquakes is provided. The terraces protected from solar incidence and accompany the sun’s journey from east to west. They are oriented towards the humble neighborhoods that seek to recover socially and urbanely; they are included in the landscape. Also serve to articulate the project and connect with other buildings in the second level the different sides of the Caracas Avenue and 26th Street. The slope of the decks is conducive to capture water from rain and capture the sun with solar panels that store energy and supplying the building. A metal structure to the large volume of lightness is proposed; also, it contributes to change the uses over time depending on the needs of the population. This is complemented by glass facades with opacity to control the solar incidence. The 85 % of the land is intended to public space for the congregation, movement and transition of the inhabitants. A gifted wooded edge of a square is proposed to accommodate any type of activity and complement the present building.

13

Gravity center

Vacuum - Terraces


T

wo rhombus are implanted in the downtown of Bogota and connected through a square intended to services and circulation. This communicates to two free floorspace in each of the seven levels. The program is proposed as follows:

ROOM SCHEDULE | Uses and areas

BASEMENT 1 - 2 Parking area: 6.138m2 Download area: 875 m2 Bicycle parking: 1.269m2 FLOOR 1 Nursery. Toy Library. Area: 2,564 m2 FLOOR 2 childcare services Area: 646 m2 Administration: 45m2 Nursing: 45m2 Meeting room: 45m2 FLOOR 3 - 4 Trade Area: 2,294 m2 (each floor) FLOOR 5 Library Area: 1006 m2 FLOOR 6 Reading Rooms Area: 1756m2 FLOOR 7 Restaurant and Event Room Area: 1762m2 SERVICES AND CIRCULATION AREA: Area: 625 m2

SERVICES AND CIRCULATION MODEL

14


FUNCTIONAL FURNITURE | Shaping the habit

T

15

he architect must design spaces that contribute to the quality of life. Part of his responsibility is to understand human behavior and its relationship with the world to bring proposals that transcend time by its utility, quality and harmony. SHAPE is suitable for the habit because it does not obstruct the space that is part of it, promoting its efficient use, and exalting his main qualities: visual, light and space. The habit is enriched by the provision towards a beautiful horizon to peace and inspiration so that there is INTEGRATION. This furniture production takes into account little material, easy assembly, anthropometry and gravity. SPECIFICATIONS

At 3:45 pm customer finishes her business day and goes home. Time is not spent to sleep or watch television, her HABIT is use of natural light in the northeast corner of her apartment and an old TV cabinet for JEWELRY DESIGN.


Vertically on the wall works as a shelf. When removing the cabinet becomes a desk overlooking the eastern hills of Bogota.

Working on the old TV cabinet

Working on the new jewerly design table.

16


TEMPORARY BUILDING | ice-cream shop

17


Front facade

Rear facade

There are cases in which architecture should

be flexible and designed to occupy different places. A module that can grow depending on the need and the size of land on which it is proposed to be implanted. The design is developed to realize an ice cream shop on different properties of Bogota. It requires that the building can be transported easily, its construction takes little time and an attractive design.

Floor plan

18


BUILDING COMPONENTS 7 6

5 1- Foundation 2- Flange plate 3- Steel deck 4- Rubber tile 5- "I" metal section 6- Alucobond 7- Beams brace 8- 7mm windows 9- Metal channel Rubber packing

19

9 4 3

8 2

1


Interior View

20


PAIL CHILDREN HALL

OBJECTIVE | CONCEPT

Encourage reading in children by creating a dynamic reading and game space, which is achieved through the interplay of forms, the entry of light and material properties chosen.

21


MODULE

FLOOR PLAN

MATERIAL AND RELATIONSHIP WITH THE OUTSIDE Plastic pails were chosen as the main material of the project. A material that allows you to filter the light diffusely between the spaces left by the pails.

GRID

A MODULE THAT IS REPEATED Pavilion´s design comes from the radial division of a circle into three equal parts. This allowed the generation of walls in different directions, which contributed to the spatiality of the pavilion. Another advantage of the module is available that generates structural stability to form a triangle. THE FLOOR PLAN DESIGN The location of the modules on the ground takes from by a grid that allowed all pails have the same angles and out easier implementation and construction.

MATERIAL

22


SUBA MASTER PLAN Provide quality public space

23


The project is located in Suba (northwest of Bogota) where cycling

and public buses (72% of the population) are the most recurrent transportation, but bike paths and walking trails are deficient in terms of sizing and continuity thereof. So, it is proposed a boulevard that gives prominence to pedestrians, increased public space and create continuity in routes and accessibility to neighborhoods in the area. The percentage of public space goes from 0.9 acres to 6.1 acres, equipped with street furniture, parks, places of residence and two vehicular traffic lanes in each direction. The complement of this initiative is given to treat the footpath, open blocks and platforms where people are passing in different levels. SUBA HILLS JUAN AMARILLO WETLAND

C .C . P L A Z A IM P E R IA L P O R T A L T M

S U B A

INTERVENTION AREA

L A C A M P IÑ A

ACCESSIBILITY

SUBA TV. 91

FUTURE BIKE PATHS EXISTING BIKE PATHS BIKE PUBLIC TRANSPORTATION

21 ANGELES

BIKE PARKING GRATAMIRA CIUDAD DE CALI AVENUE

SUBA – AV. BOYACA

PUBLIC TRANSPORTATION BUS ROUTES 5-1 SUBA RINCON 11-4 AURES 11-4 CIRCULAR AURES 11-3 VILLAMARIA

TM BUS STATION KR . 77 CLL. 80

LOCATION PLAN | SUBA RINCON | BOGOTA

11-5 AV. CALI

24


Green Corridor as articulator of uses. Axis container public space. Urban Connection: wetland - up hills - neighborhoods - city. Mobility: plurality of transport and accessibility. Building: housing and commercial relocation. Equipment.

Road network 11%

PRIVATE SPACE 36%

25

GENERAL PLAN

LAND

PUBLIC SPACE 53%


Suba Master Plan

FROM 2.3 SQUARE METERS PER INHABITANT, TO 15.2 SQUARE METERS.

EXISTING OCCUPACY RATE:0,72 CONSTRUCTION INDEX: 2,1 LAND AREA: 9591m2 BUILDING AREA: 20190m2 FIRST FLOOR AREA: 6730m2

PROPOSAL OCCUPACY RATE: 0,26 CONSTRUCTION INDEX: 2,76 LAND AREA: 9591m2 BUILDING AREA: 26450m2 FIRST FLOOR AREA: 2425m2

26


CAMACHO MATIZ: RENOVATION Build on the built

27

Interventions in network road has forgotten about the buildings, even those like Camacho Matiz that have a particular historical value. The project consists to revitalize this important corner of Bogota and restore a building that is wasted.

JIMÉNEZ AVENUE EXISTING VIEW


FLOOR PLAN 1

AIR PROJECT VIEW

Before the intervention, there were some trade booths occupying public space and congested street. Public space is the intervention biggest goal . This consists to release the first floor and create a second level where different flows and activities are developed. The building Camacho Matiz is shown dense and turns his back on a major city street. Therefore intervention gives a public and transparent aspect to that part of the city. The first three levels are accessible to any city, as well as its cover. All are connected to the public space by means of a new facade containing the vertical circulation of the main building.

28


ORIGINAL FLOOR PLAN

29

INTERVINED FLOOR PLAN

STRUCTURE MODEL

FORCE ANALYSIS

EAST FACADE


CAMACHO MATIZ

Structure Analysis

The forces that receive the building were estimated by

Staad Pro (analysis software). This reveals that the structural system is more rigid than is required at present, so intervention only needs a structural wall to support the vertical circulation on the facade. The building has adequate compartments to earthquakes and made easily the intervention both inside and outside the building.

FORCE ANALYSIS

NORTH FACADE

30


N + 2 5 .6

N + 2 1 .6

N + 1 8 .0

N + 1 4 .4

N + 1 1 .0

N + 7 .4

N + 3 .8

N 0 .0

SOUTH - NORTH SECTION PUBLIC SPACE RENOVATION EXISTING Pedestrian circulation = 1422.7 m2 AFTER INTERVENTION Pedestrian circulation = 1422.7 m2 Public indoor = 388.3m2 Vertical circulation (deck access) = 850.5m2 Plaza / Public Park = 3609.6m2 Public ramps = 4690.7m2 Public floor (2nd and 3rd floor) = 8182m2 TOTAL: 19143.8m2

31

WEST - EAST SECTION


VEGETATION EXISTING 10 Trees (around the building) AFTER INTERVENTION 14 Trees in the Square / Park 2 Trees (small size) on the roof Neighboring green facade, covered with bougainvillea Total: 16 + 700m2 GREEN AREAS

INTERVENTION OF FIRST AND SECOND FLOOR

FACADE SETRUCTURE SECTION

STREET REVITALIZATION

32


FENICIA HOUSING MODULE The project consists of a prefabricated universal module with spatial and structural fexibility that attaches to different users and family groups. Given its design conditions, the module allows the variation of its use over time. This module creates architectural conditions in 3 different scales - City, Environment and inhabitants, allowing to create different housing typologies - Bar, Tower, House over House, etc.

33

Its necessary to understand housing as a system that coexists with social, economical, sustainable principles, construction time, fexibility and transformation variables that must ensure the basic needs of the citizens.


The project is an example of

one of the different possibilities that the Housing Module system offers to intervene an specifc sector of a city. Architectural Intentions consist of design a Flexible housing project that allows the temporary relocation of a variety of family groups that are part of the Partial Plan of ”Fenicia”, creating a relationship between the different activities of the sector - University student’s life, stores facilities and the urban environment. The architectural design is composed with a set of activities - commercial activities, fexible housing, restaurants, and cultural spaces - that connect the community with the place and the environment.

ROOF FLOOR PLAN

34


The first floor public space becomes relevant because it connects the city with the project. It also articulates various uses such as trade, services and facilities. There's wooded areas, squares and parks to community life.

35

FIRST FOOR PLANE | PUBLIC SPACE


HOUSING TYPICAL FLOOR

36


HOUSING MODULE / PROJECT SECTION

STUDENT HOUSING

37

HOUSING FOR SINGLE OR COUPLE

FAMILY HOUSING


g. Corte por Fachada

Esc : 1/20

STRUCTURAL SECTION DETAIL

Fenicia Housing Module

38


MD

CULTURAL PARK

39


Based on the previous study

of Minuto de Dios neighborhood and its location relative to Bogota, the composition of public space is proposed to remove the limits and articulate various uses. The project is implemented in the current neighborhood square, opposite the Museum of Contemporary Art and the MD University. It consists of a library, church, housing, retail, offices and parking.

40


MD LIBRARY FIRST FLOOR | 420m2

41

MD PARISH OFFICE FIRST FLOOR | 471m2 MD TRAFFICABLE CHURCH ROOF | 708m2


MD LIBRARY -2 FLOOR | 914m2

MD PARKING | 1481m2 | 50 places MD TRAINING CLASSROOM | 158m2 MD CHURCH | 1372m2

PROJECT SECTION

42


LIBRARY SECTION

43

CHURCH SECTION


LIBRARY'S PUBLIC YARD CHURCH´S INTERIOR VIEW

44


45

STRUCTURAL DETAILS


MD

CULTURAL PARK

Glass cube: library access

Courtyard: lighting library

46


AERIAL VIEW OF THE PROJECT Location in Bogota

Architectural projects take shape where the boundary line disappears to become a point of transition and not a 47

delimiter. The division of the city, obvious and aggressive, has given a connotation of insecurity to the street, these tend to be empty where the car is main character, community life is reduced in parks and plazas, and social gathering is mainly given to the interior of the buildings.


GENERAL PROJECT IMAGE

Composition of public space

MD

CULTURAL PARK

It is shown in the MD neighborhood where public space is poor, disjointed and basically used for the movement of people. So this project is a reinterpretation of the limit to acquire a spatial connotation in terms of integrating spaces of various kinds, as part of a whole in the city. The church and library will complement the Art Contemporary Museum; theatre and educational facilities in the area share public space and give back to the neighborhood community life outdoors.

48


OBJECT | PRODUCT | CONCEPT | DEVELOPMENT | NEED | INNOVATION | SPACE | LIVING | PLAN | FUNCTION | PROJECT | BUILD | COMMUNICATE | CREATE | BEAUT


TY | INCLUSIVE | SUSTAINABLE | DISCIPLINE | DREAM | CULTURE | PASSION | COLOR | LIGHT | SHADOW | NATURE | IMAGINATION | PERSEVERANCE | DARE | DO

Andrés ZAMBRANO ARCHITECT | UNIVERSIDAD DE LOS ANDES

ea.zambrano128@uniandes.edu.co | 3165299480


Bogotรก COLOMBIA

UNIVESIDAD DE LOS ANDES|2013

Andrés Zambrano  

ARCHITECTURE portfolio | Selected projects | Universidad de los Andes | Bogotá, Colombia | 2013