Page 1

BOOK

Carina Costa

2005 | 2010


PROFILE Ana Carina dos Prazeres Costa

Name:

Praceta Victor Cesรกrio Fonseca, nยบ 1 3ยบ K 2560-689 Torres Vedras

Address:

+351 913042494

Phone:

acarinacosta@gmail.com

Email:

Portuguese

Nationality:

July 12, 1979

Date of birth:

Female

Sex:

Education / Formation: 1991-1998 - lived and studied in Macao, attended the School of Macao ( study art)

Dates:

1999-2000 - Attended the 1st year of Architecture at the University of Porto (Oporto University - FAUP) 2000-2006 - Architecture degree from the Autonomous University of Lisbon (UAL) (Graduate)

14 ( in scale of 0-20)

Average Course:

Professional Experience: During this period, held an academic internship at MMBB architects Studio, in Sao Paulo (Brazil).

2004_2005

currently working in Ricardo Moreno Arquitectos Studio, based in Lisbon.

2006_2010


12 3

3

3

3

3

2

9 13

1

14 11

10

8

U.A.L.

1 - Lobby / Reception 2 - Secretariat 3 - Offices 4 - Working Meetings 5 - Computer Rooms

6 - Reading Room / Documentation Centre 7 - Area of deposit / Documentation Centre 8 - Documentation Center living archive + archive 9 - Toillets

10 - Video Screening Room 11 - Multipurpose room 12 - Photography Exhibition 13 - Bar 14 - Storage

9

7

6

5

4

4

4

4

4

underwater museum - museu debaixo de รกgua


final thesis - projecto final de curso 

GR FLOOR

• PRE EXISTING CHURCH (MULTI- USE SPACE) •AUDITORIUM



1ST FLOOR

• Showers and dressing rooms • AUDITORIUM GALERIE



• PRATICAL DANCE CLASSES • EXHIBITION SPACE

2ND FLOOR



3RD FLOOR

• LIBRARY • MAGALHÃES LIMA ASSOCIATION

4TH FLOOR



• ENTRANCE / RECEPTION • THEORETICAL MUSIC CLASSES

5TH FLOOR



• BAR RESTAURANT TERRACE • PRATICAL MUSIC CLASSES

U.A.L.

music and dance school - escola de musica e dança

The proposed redevelopment of the Convent of Salvador in Alfama to School of Music and Dance, is defined by the introduction of a ramp, which is thus the space of the auditorium built on this, as well as the construction of a new body, which occupies area of the old ordinance. The introduction of a new “piece” that will unfold from the level of the courtyard to meet the quota of the road permits to cross the various spaces of the program, the points where it intersects the Convent, linking them together. This element is new and proposes a new patio use, and may be considered a representation space outdoors.Defines therefore the large coverage area of representing the school, the auditorium, to be built below it. The overlap area between ramps allow access from any natural light in a space that is itself buried. This is crucial in linking the Documentation Center, the convent and church. Across lists, the documentation center, school and cultural center Magalhães Lima, which occupies a space on the chapels of the church. Thus, it maintains a direct relationship with the church, local testing of popular marches, as well as the wide Salvador. Still occupies


final thesis - projecto final de curso

location

zoom out - surrounding area the monastery of the Savior

zoom out - surrounding area the monastery of the Savior

zoom IN - the monastery of the Savior

U.A.L.

zoom IN - patio of the monastery of the Savior

a space exhibition foyer, in the wing of the convent, which communicates directly with the lobby of the school across the contemporary dance and music, with the tradition of Popular Marches Lisbon. The documentation center is oriented parallel to the monastery and the church, looking for the same logical relationship to topography and the city. In an intermediate elevation between the Broad Street School and Courtyard, develops in continuity with a garden in a way that reaches up the quota of the Street. Build up a more intimate space, with a more filtered light, guiding them to the north, looking for the best relationship with the intended program. The roof of the building reaches the top floor of the convent, serving as a terrace at the cafeteria which is the same height. Thus intersect both buildings and establishes a new relationship with the city.


MMBB

Rua General Jardim, 482 cj 142 01223-010 São Paulo SP, Brasil mmbb@mmbb.com.br +55 11 3237 2311

redevelopment of praça josé bonifácio square Architecture: Fernando de Mello Franco, Marta Moreira e Milton Braga Employees: Ana Carina Costa, Marcelo Maia Rosa, Márcia Terazaki, Marina Acayaba, Marina Sabino e Thiago Rolemberg


MMBB

Rua General Jardim, 482 cj 142 01223-010 Sรฃo Paulo SP, Brasil mmbb@mmbb.com.br +55 11 3237 2311

residence in city boaรงava - residence Rolim de Camargo Architecture: Fernando de Mello Franco, Marta Moreira e Milton Braga Employees: Ana Carina Costa, Marcelo Maia Rosa, Mรกrcia Terazaki, Marina Acayaba, Marina Sabino e Thiago Rolemberg


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

home for the elderly - SINTRA Architecture: Ricardo Moreno e Luis Monteiro Employees: Ana Carina Costa


PLAN

FAÇADE

SETION A

RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

Architecture: Ricardo Moreno Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento

SETION B

SETION C

HOUSING - M HOUSE


NATIONAL COMPETITION - arquitectar 2008 2nd Prize RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

Architecture: Ricardo Moreno Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento, Patricia Soares


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

INTERNATIONAL COMPETITION - macaO LIBRARY Architecture: Ricardo Moreno Employees: Ana Carina Costa,Patricia Soares, Filipe Nascimento, Rita Basílio


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

MASTERPLAN LE GOLF - ORAN ARGELIE Architecture: Saraiva e Associados em parceria com Ricardo Moreno Arrquitectos Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento, Mário Crespo, Filipa Almeida, Rui Carvalho, Rodrigo Machado Soares


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

home for the elderly - fundação belchior carneiro Architecture: Ricardo Moreno Employees: Ana Carina Costa,Patricia Soares, Filipe Nascimento, Mário Crespo, Filipa Almeida


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

INTERNATIONAL COMPETITION - greeN 360° honorable mention Architecture: Ricardo Moreno Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento, Mário Crespo, Filipa Almeida


hortas

expressão dramática anfiteatro

B

refeitório / cozinha bar / esplanada

57 14 58

10

8

56

62

63

66

corte B

C

8

13

11 64 9

60 64

9

13

65

59

59

corte C

10

59 64

12

39

65

65

41

49

47

44

45

46

55

26

55

38

58

61 40

43

25

42

12 3

48

50

38

A

59

35 71 3 24

68

33

54

53

34

29 18

35

3

19

67

35

33

16

A 15

17

70

33

56

56

57

57

2

58

69 4

55

21

17

4

22

32

6

30

28 51

16

33

58

52

20

1

5

56

57

55

55

20

19 31

72

4

55

4 27

1

7

4 1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

58

1

1

1

1

1

1

1 37

23

36

57

B

C

56

1

\..planta piso 0 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

salas de aula sala de aula de grandes grupos sala de aula de pequenos grupos sala para tecnologias de informação e comunicação oficina de informática arrecadação de equipamento informático gabinete coordenador PTE laboratório biologia e geologia laboratório polivalente (física, química e biologia) sala de preparação e arrecadação arrecadação sala de desenho/ geometria oficina de ar tes plásticas, design ou pintura s a l a d e p r e p a r a ç ão d e a p o i o a o n ú c l e o d a s a r t e s oficina de expressão dramática (sala) oficina de expressão dramática (camarim) oficina de expressão dramática (arrecadação) sala técnica para actividade de estética

19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36.

espaço aulas teóricas balneário/ vestiário para alunos arrecadação/ área de apoio técnico posto trabalho para docentes sala de reuniões biblioteca escolar átrio principal recepção sala polivalente refeitório bar linha de distribuição despensa zona de permanência dos alunos área cober ta para alunos loja escolar associação dos alunos sala de pausa para professores

37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54.

copa vestiário de pessoal (com balneários m/f) posto de primeiros socorros, com i.s. anexa gabinete spo gabinete de educação para a saúde espaço de trabalho e atendimento área de espera gabinete para chefia dos ser viços administrativos t esouraria casa for te arquivo gabinete da associação de pais sala de directores de turma gabinete de atendimento (encarregados de educação) arrumação do refeitório arrecadação de material de limpeza oficina de manutenção g a b i ne t e t é c n i c o m a n u t e n ç ã o

55. instalações sanitárias p essoal m/f 56. i.s. alunas 57. i.s. alunos 58. i.s. (mobilidade condicionada) 59. espaços despor tivos cober tos 60. arrecadações para material de educação física 61. gabinete dos prof. de educação física e despor to 62. vestiários/ balneários de docentes masculino 63. vestiários/ balneários de docentes feminino 64. vestiários/ balneários de alunos masculino 6 5 . v e s t i á r i o s / b a l n e ár i o s d e a l u n o s f e m i n i n o 66. lavandaria 67. gabinete para trabalho de equipa de ensino especial 68. sala de terapia/ ensino estr uturado 69. espaço de recolhimento 70. salas de t rabalho 71. arr umos 72. i.s. adaptada a alunos com mobilidade condicionada 73.exposições e oficina para os alunos

corte A

0 1

RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

Architecture: Ricardo Moreno Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento, Mário Crespo, Filipa Almeida

5

NATIONAL COMPETITION - SCHOOL | escola mem martins

10 m


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

INTERNATIONAL COMPETITION - Hong kong | zhuahai | macaO bridge Architecture: Ricardo Moreno Arrquitectos em parceria com Saraiva e Associados Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento, Mário Crespo, Filipa Almeida


RICARDO MORENO Rua do Comércio nº 8 5º esquerdo 1100-148 Lisboa, Portugal r@rmoreno.pt +351 218888333

CONCEPT DESIGN - zhuahai landmark Architecture: Ricardo Moreno Arrquitectos Employees: Ana Carina Costa, Filipe Nascimento, Mário Crespo, Filipa Almeida, Nuno Paz


the proposal We designed a housing unit “type” assuming their insertion in the city. We assume that unit as a continent. Floor, ceiling and walls enclose the longitudinal prismatic volume of a shell of concrete, capable of association in multiple forms of collective edification. The results are 250m3 (5x20x2, 5 m) suggested by the announcement .. This hull receives the necessary infrastructure to contemporary domestic demands. The walls are the support facilities. Allow you to connect all the equipment and still get the volumes of storage. The floor offers high technical passage of hydraulic lines. The space between the floor and hull conforms shafts for ventilation-controlled compartment, possibly to be defined, in particular the core of health. The ends are cast to establish the relationships inside / outside: sunshine, ventilation, enjoyment of the landscape. The void is thus defined by a set of pairs of pivoting frames: two external to the closing of the continent and two internal volume forming environments. A tilting mechanism allows opening up to 180 degrees. Once the peripheral frames open, conforms to a space condition veranda, often used in tropical latitudes. The duplicity of the opposite openings facilitates air movement by pressure difference. Ensures renewal and cooling environments, without relying on mechanized systems. The internal frames or permit to subdivide land consolidation space. Shape the intimate environments, such as bedrooms, if and when desirable. Imagine that the hydraulic unit that makes up the toilet is an industrial artifact, easy transportation and installation. Buckminster Fuller and Arthur Quarmby have tests that serve as reference. Chosen a model and its implementation in the vacuum left by the hull allows the internal space by organizing a series of varied ways of occupation. It seems to us that all forms of address is temporary. Not necessarily the usual practice of change of address. We believe in the transformation of lifestyles and the fabric of “net relationships” that characterize the contemporary world. . The transient demand a space adaptable, flexible. The notion of value for the home brings with it the idea of formalizing a systems thinking to attribute a contribution to the architecture supporting the actions. A continent that mobile is realized through the transformation of space in their accustomed place by the subjectivity of its inhabitants.

MMBB

Rua General Jardim, 482 cj 142 01223-010 São Paulo SP, Brasil mmbb@mmbb.com.br +55 11 3237 2311

NATIONAL COMPETITION | TEKTÓNICA 2006 - LUXURY FOR ALL 1st Prize Architecture: Fernando de Mello Franco, Marta Moreira, Milton Braga Employees: Ana Carina Costa, Gabriel Manzi, Márcia Terazaki, Marina Sabino, Rodrigo Brancher e Thiago Rolemberg 3D Model: Thiago Oakley


international competition - chitchen iztรก 2008 2nd Prize Architecture: Ricardo Moreno , Ana Carina Costa,Patricia Soares, Filipe Nascimento, Bruno Gonรงalves


LEGEND: B

1 - RECETION 2 - SEATS 3 - WASHING HAIR 4 - MANICURE 5 - DRY HAIR 6 - MASSAGES WAXING TREATMENTS 7 - KITCHEN 8 - TOILLETS

8 SETION B

7

4

6

3

5

1 A

6

A

6

PLAN

2

2 B

2

SETION A

ANA CARINA COSTA

CONCEPT DESIGN - NEW SOUL SPA LISBON


PLANTA DO PISO 0

GROUND FLOOR PLAN

1

1 - PATEO 2 - KITCHEN 3 - LIVING ROOM 4 - DINING ROOM 5 - TOILLET 6 - STAIRS 7 - CLOSET 8 - BEDROOM

1

3 1

1

6 1

2

2

8 2 7

5

4

LEGENDA: 1- Pรกtios 2- Cozinha 3-Sala de estar 4-Sala de jantar 5-Wc 6-Acesso ao piso superior 7-Arrumos 8-Quarto PLANTA DO PISO 1

1ST FLOOR PLAN 1

1 - PATEO 2 - COVERD BALCONY 3 - FREE USE SPACE 1 4 - TOILLET 5 - FREE USE SPACE 1 6 - FREE USE SPACE 1

1 1

1

5 2

1 2

2 6

3

2

4 2

LEGENDA: 1- Pรกtios

2- Varandas Cobertas

3-Espaรงo 1

4-Wc

5-Espaรงo 2

6-Espaรงo 3

SETION 2

ANA CARINA COSTA

HOUSING - REMODELLING & ENLARGEMENT HOUSE IN alentejo

CORTE LONGITUDINAL 2

Portfólio_Arq.ta Ana Carina Costa  

anacarinaprazeres,costa