Page 1

Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

“LAS AMISTADES PELIGROSAS” FITXA TÈCNICA Durada: 119 min. Nacionalitat: Regne Unit i EEUU Any: 1988 (Color) Direcció. Stephen FREARS Productora: WARNER BROS. Productor: NORMA HEYMAN i HANK MOONJEAN Guió: CHRISTOPHER HAMPTON (Basat en l’obra de Choderlos de Laclos) FotografIA: P. ROUSSELOT Montatge: MICK AUDSLEY Música: GEORGE FENTON Dir. Artística: STUART CRAIG I GÉRARD JAMES Vestuari: JAMES ACHESON

SINOPSI ARGUMENTAL França al segle XVIII. La perversa i fascinant Marquesa de Merteuil planeja una venjança per al seu últim amant amb l’ajut del seu vell amic, el Vescomte de Valmont, un seductor tan immoral i depravat com ella. Una virtuosa dona casada, Madame de Tourvel, a la qual Valmont conquesta, es veurà involucrada a les perilloses maquinacions de la marquesa.

QÜESTIONARI DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA ÈTICA 1.

Madame de Merteuil i Madame de Tourvel representen en la pel·lícula dos models de dona oposats. Mostra aquesta oposició tot i indicant els trets o característiques de cadascuna d’elles. La diferència que hi ha és que Madame de Merteuil és una dona calculadora, però utilitza la seua intel·ligència per a fer el mal a altres persones, en canvi Madame de trovel és una dona innocent que només creu en l'amor i a fer el bé a altres persones.

2. La sexualitat és una de les parcel·les de la vida humana on s’inicia l’alliberament al segle XVIII. Indica almenys 3 elements que indiquen aquest canvi a la moral sexual en l’època moderna. En eixa època la sexualitat estava molt mal vista, sobretot per l'església, ja que deien que Déu no estava d'acord amb tot allò que s'ha relacionat a la sexualitat, ara la sexualitat és un poc més normal entre les persones, ja que és algo natural, tot i que encara l'església no està conforme amb açò.

1


Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar. 3. Quina dona de les que hi apareixen a la pel·lícula et sembla més moderna, més d’acord a l’esperit de les Llums? Madame de Merteuil, Madame de Tourvel, Cécile de Volanges, sa mare ...? Justifica la teua resposta. Madame de Merteuil es la dona que s’assembla més a l’aspecte de pensament de l’època de les llums, perquè raona les respostes i no s’identifica amb ningun aspecte religiós. 4. Per què suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont seduir a Madame de Tourvel, tal i com li proposa Madame de Merteuil? Recorda els seus trets. Suposa un gran repte per al Vescompte de Valmont seduir a Madame de Tourvel, ja que ella pensa que sols hi ha un amor, el verdader. També creu en l’església i pensa que si fa algun pecat Déu la castigarà. Per aquest motiu Madame de Merteuil li proposa aquest repte tan complicat.

5. Madame de Tourvel ens mostra en la pel·lícula una gran conflicte moral que a sovint tenim les persones. Podríeu identificar-lo en termes generals, no narrant els esdeveniments concrets? El conflicte que té es que no fa el que ella vol, sinó el que els demés li diuen. 6. Diríeu que Madame de Tourvel és una persona “major d’edat” d’acord a l’ètica de Kant? Justifica detingudament la teua resposta utilitzant els teus coneixements. Madame de Tourvel no és una persona “major d’edat” d’acord amb la teoria ètica de Kant, ja que és deixa influir per els demés i no es deixa dur per els seus sentiments, així que no pot ser una persona lliure.

7. Mme de Merteuil i el Vescomte de Valmont són persones independents, captivadores, dominadores. Recorda la seua relació, si estan enamorats, si es demostren la seua estima, què valor simbòlic té el maquillatge de la Marquesa i raona: com aconsegueixen aquesta classe de persones el poder? Es el camí cap al plaer? Els dona finalment la felicitat? Madame de Merteuil i el Vescomte de Valmont no estaven realment enamorats, ja que eren rivals i entraven en un joc de qui dominava a qui. El valor simbòlic que té el maquillatge es per a donar una imatge que vols donar però no eres. La gent aconseguia el poder, dominant als altres i entrant en un joc de seducció i sensualitat. No es el camí cap al plaer, ja que al final es descobreix qui es en realitat, així que finalment no ens dona la felicitat.

8. L’ètica kantiana proposa que una bona conducta moral és tota aquella acció en la que considerem als altres com un fi en si mateix i no com a un mitjà per aconseguir els nostres propòsits. Valora d’acord a aquest principi ètic les accions de la Marquesa de Merteuil, el Vescomte de Valmont, Cécile de Volanges i el Cavaller Danceny. El Vescompte de Valmont i la Marquesa de Merteuil no compleixen la bona conducta moral que proposa l’ètica Kantiana, ja que per a ser ells feliços utilitzen els sentiments del demés, en canvi Cécile de Volanges u el Cavaller Dancery complien l’ètica Kantiana, perquè consideraven als altres com ells mateixos.

2


Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

9. Una bona acció moral, segons Kant, per ser racional ha de ser universalitzable, és a dir, ha de ser desitjable que tothom la realitzara de igual manera. Consisteix a dir, que el que és bo per a un ha de ser bo per a tothom. Com valoraries d’acord a aquest principi ètic als personatges anteriors. El Vescompte de Valmont i la Marquesa de Merteuil no són racionals, perquè no compleixen la llei de Kant, ja que ells sols es preocupen per la seua felicitat i no pensen que fan mal als demés, aleshores no és bo per a tot el món. Al contrari que El Vescompte i la Marquesa, Cécile de Volange i el Cavaller Dancery si compleixen aquesta teoria perquè intenten fer les coses que estan bé per a tots, i per a ells.

10. La pel·lícula és una crítica a la moral i els costums de l’aristocràcia durant el segle XVIII. Elabora tu aquesta crítica. Fixa’t als que són i com els mostren públicament els diferents personatges, el significat de l’escena final de Mme de Merteuil, al desenllaç de Valmont, etc. Nosaltres no estem d’acord amb la crítica moral i els costums de l’aristocràcia durant el segle XVIII, ja que la majoria de les persones sols es preocupaven per el seu interès sense voler donarse conter que estaven ferint als altres, com per exemple, tenien molts amants encara que sabien que algunes persones estaven enamorades verdaderament d’ells. No totes les persones eren així, ja que hi havia gent que es preocupaven per els demés i intentaven fer les coses bé.

3

ètica  

ètica qüestionari

ètica  

ètica qüestionari

Advertisement