Page 1

ONAFHANKELIJK MAGAZINE VOOR EN DOOR ECHTE VOLLEYBALLIEFHEBBERS NUMMER 12 -2017 • LOSSE PRIJS: € 4,95

EK JEUGD ORANJE IN ARNHEM MEPPELINK EN VAN GESTEL GAAN VOOR MEDAILLES

NIMIR BLIJFT EEN SENSATIE. VOORMALIGE SPELVERDELER ALS AANVALLER TOPSCORER

www.volleymagazine.nl


www.mikasabenelux.eu +31(0)71-541 42 22 info@mikasabenelux.eu


INHOUD VOLLEYMAGAZINE NR. 12

KORTNIEUWS MET ONDERMEER OPLEIDINGSNIEUWS, NIEUWE SPONSOR NEVOBO, PRE JEUGD PLAATST ZICH VOOR EK EN MEER!

10

MEPPELINK EN VAN GESTEL GAAN VOOR MEDAILLES NIEUWE BONDSCOACH RICHARD DE KOGEL VOL AMBITIE NIMIR ABDELAZIZ BLIJFT EEN SENSATIE YANNICK VAN THEHARSKAMP BEACH: 20HEEFT JAAR!GEEN LAST ANEKDOTES OVER THE BEACH VAN “HET ZWARTE GAT” PAGINA 12

VC SNEEK EN SEESING PERSONEEL ORION WINNEN DE BEKER

16

HOE GAAT HET NU MET... CAROLINE KEULEN-TILLE PARAVOLLEY HEREN EN RUUT DE WIT

ACTIEF IN CHINA

DAGBOEK VAN EEN TEAMMANAGER EILERSSPORT BRENGT MIKASA NAAR BENELUX

PAGINA 36

DE CIJFERS VAN: TOON GERBRANDS EN PETER BLANGÉ EREDIVISIE BEACHVOLLEYBAL HEEFT ENORME POTENTIE TAPETIPS: ONDERRUG

30

JOEP VAN IERSEL (VOORZITTER ARBITRAGE) OVER ONZE INTERNATIONALE ARBITRAGE

COLUMN: HET WEL EN WEE VAN HEREN 2: OUD?!? UITLEG PROCES INSTROOM KAMPIOENEN TOPDIVISIES EN VOLGENDE RECHTHEBBENDEN

COLOFON VolleyMAGAZINE is een uitgave van YINGMEDIA en SOLSPORTS & Events. UITGEVER YINGMEDIA BV ism SOLSPORTS Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon: 0515-745005 Email: info@volleymagazine.nl

SLIEDRECHT SPORT PRESTEERT OVERTUIGEND BIJ FINALES NOJK COMPETITIE GAAT VOLGEND SEIZOEN DIGITAAL!

ADVERTENTIES Ying Mellema (Mobiel 06-10042999) Email: ying@volleymagazine.nl Arno van Solkema (06-55197505) Email: arno@volleymagazine.nl REDACTIE Kirsten van der Pol, Arno van Solkema VORMGEVING Quod Media Heerenveen (Frans van Dam)

ABONNEMENTEN Jaarabonnementen betreft vier uitgaven. Een abonnement kost 17 euro per jaar (buiten Nederland 28 euro). Abonnementen kunnen ieder moment ingaan en gelden tot wederopzegging. Opzegging dient schriftelijk en minimaal 6 weken voor aflopen abonnement. Betaling via automatische incasso. Een abonnement kunt u aanvragen via: administratie@volleymagazine.nl

16 19 22 24 25 26 29 30 33 34

NVVO VIERT ZIJN 35-JARIG JUBILEUM MET CLINIC

36

4 8 10 12

35 36 38

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder een vooraf gekregen,schriftelijke toestemming van de uitgever.


FOTO RONALD HOOGENDOORN

KORT NIEUWS

INVESTEER IN DE TECHNISCHE COMMISIE Investeer in de technische commissie door ze een (gesubsidieerde) beginnerscursus TC te laten volgen. Het indoorseizoen zit er. Veel verenigingen zijn al bezig met de puzzel van de trainers? Welke trainers blijven, en voor welke teams moeten we nieuwe trainers zoeken, hoe gaan we de teams indelen en wie moet omhoog of wie moet meer spelen? Dit is een uitdagende periode voor de technische commissie van de club. Gelukkig kun je als vereniging hiervoor ondersteuning krijgen. Met de beginners cursus voor TC’s krijg je handig tips en tools hoe om te gaan met elk seizoen terugkerende taken binnen de vereniging. Hierbij kun je denken aan het maken van goede teamindelingen, het vinden van bijbehorende trainers, en het vormgeven van technisch beleid. Een subsidie van €50 per deelnemer is beschikbaar. Neem contact op met een van de volleybalondernemers uit je regio om te weten wanneer een cursus gegeven wordt. Kijk op https://www.nevobo.nl/ trainer-coach/opleiding-tot-trainer/ ondernemers-vt2-en-vt3 voor de ondernemer uit jou regio.

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE VOLLEYBALTRAINER 4 OPLEIDING! In september 2017 start de VT4 opleiding (Volleybaltrainer 4). Ben jij een gemotiveerde trainer die het een uitdaging vindt om kennis en ervaring te ontwikkelen en hierdoor je team naar een hoger niveau te tillen, zowel in sportprestatie als in motivatie en enthousiasme? Dan is de VT4 iets voor jou! “De opleiding VT4 van de VolleybalACADEMIE leidt op tot een volleybaltrainer die werkt met selectieteams binnen één (of meerdere) vereniging(en). De volleybaltrainer-4 is werkzaam in de topdivisie, 1e of 2e divisie of bij de RTC trainingen. De volleybaltrainer-4 richt zich op het coachen, trainen en begeleiden van deze selectieteams, maar ontwikkelt ook technisch beleid en adviseert de vereniging hier over”. De workshops zijn gepland op: 8-9 september, 13-14 oktober, 3-4 november, 24-25 november,15-16 december, 12-13 januari 2016, 2-3 februari, 02-03 maart, 23-24 maart, 6 april. Daarnaast zullen er in maart en april nog 2 workshops gepland worden afhankelijk van je intakegesprek. Locatie van de opleiding zal zijn Nationaal sportpark Papendal in Arnhem. Deelnemers aan de opleiding VT4 2017 kunnen bij succesvol afronden van hun PVB’s voor 3112-2018 €750 euro subsidie terug vragen! Dit zorgt er voor dat de opleiding nog maar €1545 kost. Voor meer info bekijk de website van de Nevobo.

Dit jaar met € 750 subsidie vanuit het sport stimuleringsfonds!

NK BEACH INDOOR KAMPIOENEN Laura Bloem en Marloes Wesselink zijn Nederlands kampioen indoor. Het koppel won met 2-0 van de jonge talenten Emi van Driel en Raisa Schoon. De setstanden waren 21-14 en 24-22.

Van Driel (16) en Schoon (15), die vorig jaar nog als derde waren geëindigd, waren in hun halve finale eerder op de dag te sterk voor Jolien Sinnema en Joy Stubbe. De tieners zetten het eerste geplaatste koppel met 2-0 opzij: 21-16 23-21. De 27-jarige Bloem en de 29-jarige Wesselink versloegen

4 PAGINA

in de halve eindstrijd Annemieke Driessen en Ilke Meertens, eveneens met 2-0: 21-12 21-19.

Bij de mannen hebben Alexander Brouwer en Christiaan Varenhorst de nationale titel gewonnen. De ervaren beachvolleyballers, die speciaal voor het NK weer een duo vormden, wonnen in twee sets van de tieners Mees Blom (18) en Ruben Penninga (19). Het werd 21-17 en 21-19. In de halve finale werd gewonnen van Dirk Boehlé/Tim Oude Elferink. Mees en Blom wonnen hun halve finale van Jannes Van der Ham/Robin Kalmeijer.

FOTO: RONALD HOOGENDOORN


Michiel van der Kuip naar België Michiel van der Kuip is sinds dit seizoen bondscoach beachvolleybal van België en gaat de komende jaren het herenteam Koekelkoren/van Walle begeleiden met als hoofdoel plaasting voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Als speler werd Michiel in 1995 samen met Marko Klok Europees kampioen en hij was jarenlang bondscoach bij Beach Team Nederland. Als trainer van het team NummerdorSchuil werd Michiel 3x Europees kampioen en nam hij 2x deel aan de Olympische Spelen (Peking en Londen waar ze een 4de plaats behaalden). Weer een Nederlandse trainer die zijn kennis en kunde in het buitenland mag delen!

VV Utrecht meest gastvrije vereniging Nederland In het kader van ‘De Week van het Sportplezier’ heeft de Nevobo een prijs ingesteld voor ‘De meest gastvrije volleybalclub van Nederland’. Uit alle inzendingen werden zes clubs genomineerd, die in februari bezoek kregen van de genoemde Mr. Hospitality. Deze Mister Hospitality maakte bij iedere club een leuke vlog, waarin hij het hart van de gastvrijheid probeerde aan te tonen. Aan het einde van de rit kwam VVU als winnaar uit de strijd. Morgen mag de club zijn prijs in ontvangst nemen; Alle leden van de club en hun tegenstanders op deze thuisspeeldag krijgen een presentje, aangeboden door de Nevobo. De prijs wordt om 10.00 uur in de Galgenwaard uitgereikt aan een aantal VVU-jeugdteams door de kersverse Nevobo-directeur Guido Davio.

ALMELO GROTE WINNAAR NK RTC 2017 Zondag 9 april werd in de Jan Massinkhal in Nijmegen het 2e NK voor teams van de Regionale Talentcentra (RTC), de talentopleiding, gespeeld. Zeven teams van jongens jonger dan 15 en negen teams van meiden tot 14 jaar volleybalden om de nationale titels in hun leeftijdscategorie. Grote winnaar werd RTC Almelo, dat zowel bij de jongens als de meisjes de eerste plaats opeiste. Zij kregen hun medailles uit handen van Robert Horstink, voormalig international en tegenwoordig actief als volleybalambassadeur. De RTC’s zijn de officiële talentopleiding van de Nederlandse Volleybalbond. Geen wonder dus dat zowel Bram Ronnes, technisch directeur van de Nevobo en Bert Korteling, manager Beachvolleybal Team Nederland op de tribune zaten. De talenten werden luidkeels aangemoedigd door het overige publiek, dat vooral uit ouders bestond.

EINDKLASSEMENT NK RTC 9 APRIL 2017 - NIJMEGEN MEISJES JONGENS 1 Almelo 2 Nijmegen 3 Groningen 4 Apeldoorn 5 Weert 5 Rotterdam 7 Zwolle 8 Friesland

1 Almelo 2 Zwolle 3 Rotterdam 4 Weert 5 Sittard 5 Groningen 7 Nijmegen 9 Sittard

VOLLEYBALDIRECT SPONSOR NEVOBO

De Nevobo meldt met trots dat Volleybaldirect de komende vier jaar de officiële leverancier wordt voor Gala ballen, ballentassen en ballenkarren. De Nieuwegeinse onderneming zal in ieder geval tot 1 april 2021 de volleybalbond op allerlei manieren ondersteunen. Volleybaldirect.nl is een begrip in volleyballend Nederland. Volleyballers en verenigingen weten al jaren hun weg te vinden naar deze veelzijdige webshop. Daarnaast is Volleybaldirect vaak fysiek aanwezig bij grote Nevobo evenementen en gaat het bedrijf voorafgaand aan het nieuwe competitieseizoen bij veel verenigingen langs om spelers van nieuwe schoenen etc. te voorzien. De komende jaren zal Volleybaldirect zich nog nadrukkelijker manifesteren in volleyballend Nederland. Volleybaldirect zal Gala ballen gaan leveren voor tal van Nevoboteams- en competities zoals de RTC’s, de Talent Teams en de Eredivisie Beachvolleybal Tour. De komende maanden zal meer bekend worden gemaakt over de samenwerking tussen Volleybaldirect en de Nevobo. “Wij zijn ontzettend blij dat we vanaf 1 april 2017 de titel official supplier van Nevobo mogen voeren”, vertelt eigenaar Mark Meuleman van Volleybaldirect. “Het is voor ons een erkenning dat een gewaardeerde bond als de Nevobo een langdurige samenwerking met ons aangaat. Wij bieden in onze webshop producten aan voor alle volleyballers, van de breedte tot de top. Volleyballers beleven hun sport zeer gepassioneerd en daar leveren wij graag een serieuze bijdrage aan.”

PAGINA 5


OP ZOEK NAAR EEN PROFESSIONELE (SPORT) KLEDINGPARTNER? textielstra.nl heeft de vele uitdagingen die een vereniging, bedrijf of organisatie tegenkomt op het gebied van de kleding (en bijbehorende zaken) ondergebracht in een uitgekiend ‘full-service ontzorging model’. Dit full-service ontzorging model zorgt ervoor dat alle problemen op het gebied van de (team)sport- of bedrijfskleding voortaan tot het verleden toebehoren. Vele volleybalverenigingen en ruim 200 bedrijven gingen u voor! Kijk voor meer informatie op textielstra.nl

ENKELE VOORDELEN VAN TEXTIELSTRA.NL Gratis custom made (club)webshop (Club)Kleding incl. bedrukkingen per stuk bestellen 5-9 werkdagen levertijd Gratis gebruik maken van onze grafische afdeling Flexibiliteit door eigen interne drukkerij Keuze uit gerenommeerde merken Een hogere mate van uniformiteit en financieel resultaat

Geïnteresseerd? Bekijk alle voordelen van ons full-service ontzorging model op textielstra.nl


FOTO’S: RONALD HOOGENDOORN

EK JEUGD ORANJE IN ARNHEM PER WEDSTRIJD In de openingswedstrijd van het EK verloor Jeugd Oranje met 3-1 van Bulgarije. Passend kwam het team niet onder de druk uit waardoor Nederland te weinig tot goede aanvallen kwam. Jeugd Oranje wint hun tweede wedstrijd op het EK Jeugd met 3-0 van Rusland. Hoge servicedruk opgevolgd met een ijzersterk blok waren de ingrediënten voor de zege. De vrouwen van Jeugd Oranje verloren met 1-3 Duitsland in de derde wedstrijd. Nederland wint met 3-1 van Turkije en heeft zich mentaal sterk getoond. Nederland start goed tegen Italië maar de Oranje meiden verliezen met 3-1. Met twee overwinningen en drie nederlagen is Nederland derde geworden in de poule. De meiden van Oranje verloren de kruisfinale om plaatsen 5-8 met 3-1 van Slovenië. Door het verlies is Nederland uitgeschakeld voor plaatsing voor het WK in Argentinië in augustus van dit jaar. Door Polen met 3-1 te verslaan is het Nederlands team voor meisjes onder de 18 is zevende geworden op het EK. Oranje kwalificeert zich voor het Europees Jeugd Olympisch Festival dat eind juli in Hongarije wordt gehouden.

PRÉ JEUGD ORANJE PLAATST ZICH VOOR EUROPEES KAMPIOENSCHAP Zowel de jongens als de meiden van Pré Jeugd Oranje hebben zich geplaatst voor het Europees kampioenschap door alle wedstrijden tijdens het EEK in Spanje te winnen. PRÉ JEUGD ORANJE JONGENS

PRÉ JEUGD ORANJE MEIDEN

De jongens van Pré Jeugd Oranje hebben in Spanje ook perfect gepresteerd.

Alle drie wedstrijden in de poule tegen Polen (3-1), Spanje (3-0) en Letland (3-0) werden gewonnen.

Door overwinningen op Denemarken (31) en Spanje (3-1) zijn ook de Nederlandse jongens poulewinnaar geworden en die plek geeft recht op een EK-ticket. De Nederlandse jongens onder 17 jaar treffen van 3-11 juli Bulgarije, Servië, België, Wit Rusland, Griekenland, Duitsland , Rusland, Tsjechië, Finland, Italië en gastland Turkije als tegenstanders!

Dankzij de eerste plaats plaatst Oranje onder 16 jaar zich direct voor het EK, dat eind juli in Bulgarije wordt georganiseerd. Tegenstanders zijn in ieder geval gastland Bulgarije, Wit Rusland, België, Turkije, Rusland, Tsjechië, Finland en Italië. Een laatste toernooi later in de maand maakt het deelnemersveld compleet.

FOTO’S: RONALD HOOGENDOORN

PAGINA 7


DOOR: JOS HEMME

MEPPELINK EN VAN GESTEL GAAN VOOR MEDAILLES Madelein Meppelink en Sophie van Gestel stonden afgelopen zomer allebei op het zand van de Copacabana tijdens de Olympische Spelen. Maar niet samen, ze hadden allebei een andere partner. Meppelink speelde met Marleen van Iersel en Van Gestel vormde een duo met Jantine van der Vlist. Toen Van der Vlist besloot te stoppen, vonden de twee elkaar weer. “Het is bizar hoe simpel het meteen weer gaat met trainen. Het voelt als vanouds en enorm goed,� vertelt Meppelink

8 PAGINA


Meppelink en Van Gestel speelden lang samen en stonden als duo op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Ze waren samen in 2013 erg succesvol en stonden eerste op de wereldranglijst. Die positie verstevigden ze toen de Grand Slam van Corrientes wonnen. Ze zijn nog steeds het enige Nederlandse vrouwenteam dat goud pakte op het hoogste internationale niveau. “Daar hopen we dit seizoen meer aan toe te voegen, we gaan voor medailles in de World Tour. Op het eerste toernooi van dit seizoen in Fort Lauderdale lieten we al meteen zien dat we nog steeds sterk zijn samen. We eindigden daar meteen in de top tien en hebben ons nu intensief voorbereid op de rest van het seizoen. We gaan knallen,” aldus Van Gestel. De twee zijn enorm ambitieus nu er een nieuwe cyclus ingaat richting de Olympische Spelen van 2020. Meppelink: “We hebben als doen om dit seizoen elk toernooi in de top mee te doen. Het voelt zo goed tussen ons, we zouden bijna vergeten dat we een lange tijd niet samen speelden. Zeker een voordeel, andere ´nieuwe´ teams moeten starten op nul, bij ons voelt het nog enorm vertrouwd en weten goed hoe we spelen.” Juist omdat het meteen zo goed loopt, hebben de twee veel vertrouwen in dit seizoen. Ze hebben dan ook een mooie doel gesteld. “Ons doel is de World Tour Finales halen. Daar wordt het seizoen afgesloten met de beste teams van het seizoen, wij willen daar bij zitten. Dat betekent dus dat we elk toernooi goed moeten presteren. We denken dat het een realistisch doel is en gaan er vol voor,” zo blikt van Gestel vooruit. “We gaan voor de top, er zijn vele goede teams maar we denken dat we elk toernooi de laatste tien kunnen halen. Uiteraard hebben we piekmomenten bepaald, dat zijn het WK, EK en het toernooi in Den Haag. Maar we gaan dus elk toernooi voor de top acht. Ambitieus is dat zeker, maar wij zijn er van overtuigd dat het er in zit.” Meppelink vertelt ook waarom: “We schalen ons in de wereld in als top tien team. Uiteraard gaan we voor medailles. We denken dat het een zeer realistisch doel is. En andere teams zien ons ook zo, want in Amerika stonden er veel camera´s op ons gericht bij de start van het internationale seizoen.” De twee speelsters zijn blij dat ze elkaar weer hebben gevonden. Ze gingen uit elkaar omdat Van Gestel een break van een jaar naam. “Het is raar gelopen, maar we zijn er allebei ook heel ervaren van geworden en zijn nu zo veel verder. Dat maakt ons sterk. We merkten heel snel dat het qua communicatie en details in het spel tussen ons nog steeds klopt.” De twee kunnen het niet alleen goed vinden in het veld, ze zijn al jaren hele goede vriendinnen. Dat is zeker een pluspunt als je samen de hele wereld afreist en hotelkamers deelt. Ze vertellen graag waarom ze zo blij zijn dat ze weer een duo vormen. Van Gestel: “Madelein is op moment de beste blokkeerder van Nederland! Het vertrouwen is er dat we weer voor de grote prijzen gaan spelen. Een ander positief punt is elke dag in aanraking komt met Madelein haar

fanatisme. Ze is een echte topsportster, die elke dag nog beter wil worden. Daar geniet ik ook van. Madelein is een echte leider, dat vind ik fijn. Met Jantine nam ik die rol meer op me, al ligt dat niet volledig in mijn natuur. Dus het is voor mij fijn dat zij dat wel doet en ik me puur op mijn spel kan focussen. Op naar succes en naar de Spelen van 2020.” Ook Meppelink is enorm blij om weer samen met haar maatje in het veld te staan. “Sophie is zo snel in de verdediging dat de meest onmogelijke ballen nog worden verdedigd. Een stofzuiger achter je, daar wordt elke blokkeerder toch blij van. Ook is tet luisterend oor van Sophie altijd fijn. En we zijn allebei trainingsbeesten, we gaan altijd voor de volle tweehonderd procent. Je hoeft nooit te denken ‘haalt ze er wel alles uit’, want dat doen wij allebei automatisch. Heerlijk.”

PAGINA 9


TEKST: JOS HEMME

NIEUWE BONDSCOACH RICHARD DE KOGEL VOL AMBITIE

‘WE GAAN VOOR DRIE TEAMS OP HET WK’ De vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland hebben sinds 1 november te maken met een nieuwe bondscoach: Richard de Kogel. De Kogel volgt Morph Bowes op, die na een periode van vier jaar afscheid nam en nu voor Duitsland aan de slag is gegaan. De Kogel is enorm blij met zijn nieuwe baan en de eerste maanden zijn goed bevallen. En hij zit vol ambitie. “De Olympische medaille die Brouwer en Meeuwsen in Rio hebben gewonnen inspireert mij om met de vrouwen hetzelfde te bereiken.” In de volleybalwereld kent iedereen De Kogel wel, als speler werd hij twee keer Nederlands kampioen beachvolleybal en hij speelde vijf jaar lang in de World Tour. Nadat hij was gestopt, rolde hij meteen het trainersvak in. De Rotterdammer begeleidde een aantal internationaal spelende heren- en damesteams, op persoonlijke titel en ook bij Beach Team Aalsmeer. Sinds april 2016 werkt De Kogel voor de Nevobo als talentcoach van de jongens en meisjes en een half jaar later werd hij doorgeschoven. Hij tekende een contract voor een jaar, maar de intentie is om samen te werken tot en met de Olympische Spelen van 2020. Bij de vrouwen van BTN werkt hij intensief samen met bondstrainers Angie Akers en Margo Wiltens.

VERTROUWEN Na een trainingsstage op Tenerife vertelt de Kogel enthousiast over zijn nieuwe baan. ,,Het bevalt me enorm goed. Het zijn zes goede en hardwerkende speelsters die drie teams vormen. Ook met de hele staf voelt het goed, het is FOTO: RONALD HOOGENDOORN

10 PAGINA

De Kogel als trainer van Keemink/Vismans bij BTA

fijn samenwerken.” Als je vraagt naar zijn aanpak, moet hij even nadenken. Maar dan volgt er een heel duidelijk antwoord. ,,Het belangrijkste in mijn aanpak is het creëren van vertrouwen. Voor de speelsters is het ook een hele nieuwe situatie, een aantal spelen weer met iemand anders en een nieuwe trainer. Ik vind het dan ook essentieel om een band op te bouwen met elkaar, ze moeten mij als trainer volledig vertrouwen. Ook is het creëren van duidelijkheid onderdeel van mijn aanpak.” Als hij vertelt over ‘zijn’ drie teams, dan is het erg duidelijk waar ze naar toe werken. De vrouwen van BTN hebben een duidelijk doel dit seizoen. ,,Ons piekmoment is het WK. We willen daar met alle drie de teams staan. Dat is wel nog een uitdaging, want qua ranking zijn er verschillen. Manon Flier heeft nog amper punten, dus vooral voor haar en Marleen van Iersel wordt het pittig om zich te plaatsen. We gaan een uitdaging niet uit de weg en we hebben er met elkaar vertrouwen in dat we qua niveau met drie teams op het WK horen. Ik geniet ook echt van de ontwikkelingen die de speelsters al tonen. Verder willen we goed presteren op alle vijfsterren toernooien en het EK uiteraard. En het toernooi in Den Haag, want in eigen land wil je het altijd laten zien.”

VERRAST De Kogel vertelt over zijn teams en wat hij verwacht. ,,Sophie van Gestel en Madelein Meppelink staan er goed voor qua punten en ze hebben als nieuw team het voordeel dat ze al eerder samen hebben gespeeld. Dat zie je ook echt terug in het veld. Ze halen soms echt een heel hoog niveau, maar soms zakt het even weg. Ze werken keihard en zijn heel ambitieus.” Van Gestel en Meppelink zullen veel in het hoofdtoernooi starten, maar dat geldt niet voor de andere twee teams. ,,Manon is natuurlijk volledig nieuw in het beachvolley. Ze gaat met hard werken enorm vooruit en ook als team zie ik dat ze veel progressie tonen. Die twee moeten zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten pakken. We gaan dus heel goed kijken welke toernooien ze spelen, het liefst natuurlijk op de World Tour maar mogelijk ook kleinere toernooien als er daar meer kans is op rankingpunten. Ze behoren nog niet tot de wereldtop, Sophie en Madelein wel.” De bondscoach kijkt tevreden terug op het trainingskamp op Tenerife. ,,Heel goed om een periode zo intens met elkaar samen te zijn en veel te trainen, ook met een aantal buitenlandse teams. Met elkaar doe je weer veel ervaringen op, dat is ook goed voor het


teamgevoel. Het is ook elke keer verrassend voor mij als ik zie hoe ze vooruit gaan. Joy Stubbe en Jolien Sinnema vormen samen een erg jong team met enorm veel potentie. Jolien is al aardig ervaren, voor Joy wordt dit het eerste seizoen volledig in de World Tour. Die twee laten al gave dingen zien samen, zoals de winst in Fort Lauderdale op het Braziliaanse topteam Larissa/Talita.” De Kogel werkt op een andere manier vergeleken met de vorige bondscoach. ,,Ik heb vanaf het begin aangegeven dat we nu in het begin zitten van een cyclus. We gaan de teams niet scheiden, maar werken juist heel intens en veel met elkaar samen. Het samenwerken met Angie en de drie teams bevalt me goed, dit groepje is geïnspireerd door de prestaties van de mannen van BTN en de olympische medaille. Die mannen werken al jaren op zo’n manier, elkaar sterker maken. Dat is dus een verschil met hoe het was. De meiden merken ook dat het een fijne manier is en dat het goed werkt. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van elkaar, het zou toch stom zijn als je dat niet doet. Zo veel landen zijn er niet met drie damesteams in de World Tour. We investeren nu zo veel mogelijk in de voorbereiding op het seizoen, zodat de teams heel sterk en volledig fit starten. We willen zo snel mogelijk punten veroveren en zo veel mogelijk richting het WK. Eind mei wordt de WK-lijst bekend, dus meteen presteren is essentieel. Daar gaan we vol voor.”

Richard de Kogel als speler in actie tijdens regenachtig St. Antonis 2013.

De Kogel is al jaren op allerlei manier enorm betrokken bij de ontwikkeling van het beachvolleybal in Nederland. Als bondscoach wil hij dat blijven doen. ,,Uiteraard, je ziet al dat het breedte niveau van de sport in Nederland steeds beter wordt. Ik wil het hele beachvolleybal nog een schop onder de kont geven, in positieve zin. Bondscoach zijn houdt meer in dan alleen die drie teams begeleiden, het is veel breder. Dat is super gaaf. Ik wil dat het totale beachvolleybal ervan profiteert, het is een breed pakket.”

PAGINA 11


VOORMALIGE SPELVERDELER ALS AANVALLER TOPSCORER IN FRANSE COMPETITIE

NIMIR BLIJFT EEN SENSATIE Ineens, vlak voor de belangrijke evenementen voor Oranje in 2016, was er het besluit. De bom sloeg in de volleybalwereld harder in dan zijn hardste sprongservice. Spelverdeler Nimir Abdelaziz (25) werd aanvaller Nimir Abdelaziz. De sensationele set-upper volgde daarmee zijn hart. Bondscoach Gido Vermeulen schotelde hij daarmee met een mega-probleem op doordat zijn sleutelspeler plots wegviel. TEKST: MARCEL VERMEULEN // FOTO’S RONALD HOOGENDOORN

12 PAGINA


FOTO: RONALD HOOGENDOORN


FOTO: RONALD HOOGENDOORN

14 PAGINA


FOTO: RONALD HOOGENDOORN

De in het Afrikaanse Tsjaad geboren sporter gaf een nieuwe dimensie aan het spelverdelen. Meer dan regelmatig timmerde hij een pass boven de netrand in een keer in het vijandelijke veld. En zelfs als de bal enkele meters van het net verwijderd was dan kon de atleet - volgens Wikipedia goed voor een aanvalshoogte van 3.61 meter - zijn scoringsdrift niet beteugelen. Zijn aanvalspunten, opslagaces en geslaagde blokkering deden hem vaak in de topscorerslijsten belanden, een ongekend fenomeen voor een speler die toch vooral een dienende rol moet vervullen. Als gevolg van blessures bij Poitiers moest hij in januari 2016 noodgedwongen als aanvaller functioneren. Het wakkerde zijn latente liefde aan en in mei vorig jaar nam hij de beslissing dat hij in het vervolg als aanvaller in het volleybal door het leven wil gaan. Het blijkt een perfecte keuze te zijn geweest. Abdelaziz was als diagonaalspeler in vijftien wedstrijden goed voor 290 punten(!) en was tot zijn enkelblessure in maart de best presterende aanvaller en serveerder in de bepaald niet kinderachtige Franse competitie. Met 21 punten in de tweede playoffwedstrijd nam hij begin april afscheid van het volleybal in Frankrijk. Na Nederland, Italië, Turkije en Polen krijgt de woonwagen van de volleybalzwerver een nieuwe plek. Ongetwijfeld een locatie waar het geld goed is, want Nimir weet dat het in deze jaren verdiend moet worden. ,,Ik heb me al die jaren altijd meer aanvaller dan spelverdeler gevoeld’’, kijkt hij terug op zin switch. ,,Het is daarom ook dat ik elke kans aangreep om zelf te scoren. Niets mooier dan

“Ik heb geen moment spijt van de switch naar aanvallen”

Chaumont van Gijs Jorna in de play-off te sterk bleek. Nimir kijkt met plezier terug op de twee seizoenen in Frankrijk. ,,De Ligue A is erg competitief. Alle ploegen kunnen van elkaar winnen. Verder is Poitiers een goed georganiseerde club. Het is een leuk stadje en met de trein is Parijs ook maar anderhalf uur weg. Bovendien kan ik me in het Frans goed verstaanbaar maken.’’

die bal keihard binnen de lijnen te timmeren. Als spelverdeler moet je het spel opbouwen, een plan maken en de middenman van de tegenpartij zien te binden. Die zaken interesseerden me niet zo.’’

Zijn fantastische seizoen hoopt Nimir de komende tijd een vervolg te geven in Oranje. ,,Het is afwachten of ik weer bij de selectie kom. Met Wouter ter Maat, Kay van Dijk, Niels Klapwijk en Robin Overbeeke is de concurrentie op de plek van de diagonaalaanvaller ongekend heftig.’’

Dat de in Den Haag geboren Nimir set-upper werd had met zijn gebrek aan lengte te maken. Op internet is te vinden dat hij als 16-jarige 1.83 meter was. ,,Bij Jong Oranje was ik een van de kleinsten. Ineens kwam die groeispurt. Op mijn negentiende tekende ik mijn eerste contract en de salarissen werden steeds beter, dus ben ik blijven spelverdelen. Op een gegeven moment hield het voor mij op om tegen mijn natuur te volleyballen.’’ Wat daarbij ook meespeelde dat die kortstondige flirt ook uitermate succesvol was. Aanvaller Nimir werd ook gewoon topscorer van zijn team. Bij de eerste kennismaking stond hij als pass’er binnen de lijnen. ,,Ik ben niet zo van het pass’en, laat mij maar alleen aanvallen. Dus vanaf dit seizoen sta ik permanent in de diagonaal. Het gaat hartstikke goed. Ik heb er nog geen moment spijt van dat ik de overstap heb gemaakt.’’

FOTO: RONALD HOOGENDOORN

Beachvolleybal, nog een nieuwe carrière?

Met Poitiers - waarvoor ook Robbert Andringa uitkomt - eindigde hij op een achtste plaats in de reguliere competitie, waarna het

PAGINA 15


YANNICK VAN HARSKAMP

HEEFT GEEN LAST VAN “HET ZWARTE GAT” Yannick van Harskamp (31 jaar) heeft ondanks zijn leeftijd al bij veel verenigingen gespeeld (zie ook kader). Na successen in Nederland met HvA, Nesselande en in België met o.a Antwerpen en Maaseik is hij dit jaar actief bij Inter Rijswijk en heeft het prof-bestaan ingeruild voor een maatschappelijke carrière.

Fysieke problemen (knieklachten) heeft hem in 2015 doen besluiten om niet meer beschikbaar te zijn voor het nationale team, na het EK(2015) wachtte een nieuw bestaan. “Ik weet nog goed dat ik op de bank zat en opeens had ik helemaal niets meer. Ik pakte mijn telefoon erbij waar ik al een aantal jaren nieuwe ideeën noteerde”, vertelt Yannick. “Na 2 weken vakantie ben ik als eerste naar de Kamer van Koophandel gegaan om een bedrijf te starten zonder dat ik wist wat ik wilde gaan doen. Het bedrijf heet Njoi Life. Als je je ogen een beetje dichtknijpt lees je enjoy life ;). Deze naam is gebaseerd op de moeilijke momenten in mijn volleybalcarrière. Hoe zwaar het ook is, altijd genieten van de kleine dingen in het leven”. Yannick vertelt:” Een van de zaken waar ik mee begonnen ben is het organiseren van bedrijvendagen. Dat zijn bedrijfsuitjes bij topsporters. In plaats van karten of bowlen ga je op bezoek bij het Nederlands mannenvolleybalteam, beachvolleybal team Brouwer/ Meeuwsen of het nationale dames zitvolleybal team. Je krijgt een presentatie van de bondscoach, een rondleiding op de trainingslocatie, je volgt een clinic en je sluit af met een diner samen met de spelers. Ik ben dit gaan organiseren om 3 redenen. Ten eerste wilde ik de sporters in contact brengen met het bedrijfsleven om hun alvast een netwerk aan te bieden voor de tijd na de sportcarrière. Ten tweede kan het bedrijfsleven leren van topsporters, het stellen van doelen en het halen van ‘targets’. Als laatste geloof ik dat sponsoring alleen plaatsvindt als er een band is tussen het bedrijf en de spelers. Mijn grote doel is om een sponsor te vinden voor het Nederlands mannenteam”.

16 PAGINA


YANNICK VAN HARSKAMP spelverdeler, geboren Zwartsluis op 2-4-1986 1991-1994 Pegasus Zwartsluis 1994-2011 Landstede Zwolle 2001-2002 Alterno 2002-2003 SSS Barneveld (Talent team) 2003-2004 Capelle (Talent team) 2004-2006 HvA Volleybal (Talent team) 2006-2009 Nesselande 2009-2012 Maaseik (België) 2012-2013 Sir Safety Perugia (Italië) 2013-2016 Antwerpen (België) 2016- 2017 Inter Rijswijk

Een andere activiteit die Yannick via Njoi Life organiseert is een topvolleybalkamp. “Ik wil de kennis die ik opgedaan heb in het buitenland delen met de talenten van nu. Ik hoop hiermee een klein steentje bij te dragen aan de topsport cultuur in Nederland. Tegenwoordig volleyballen kids tot ongeveer 20 jaar en als ze dan een baan aangeboden krijgen stoppen ze met volleybal of zetten het op een laag pitje. Met de volleybalkampen wil ik dat mensen weer gaan dromen van een topsport carrière.”

Eind april is het eerste topvolleybalkamp. Met Matt van Wezel en Saskia van Hintum heeft Njoi Life toptrainers weten te strikken waarvan de kids veel gaan leren! Yannick:” Omdat over een eind deze maand het kamp is kan ik er niet teveel over verklappen, maar we hebben zoveel verassingen voor ze in petto”. Naast deze activiteiten is Yannick RTC-trainer in Rotterdam, assistent- trainer pre-jeugd op Papendal en volgt hij een opleiding Master Sportmanagement aan de Johan Cruyff academie. Veel bezigheden en volop ontwikkelingen.

“Iedere week ziet mijn leven er anders uit. Ik moet er nog achter komen welke richting ik op wil, maar de bedrijvendagen en topvolleybalkamp wil ik de volgende jaren zeker uitbouwen”. Voor meer informatie van de topvolleybalkampen in 2018 (sorry 2017 zit overvol) kan je naar info@NjoiLife.nl. Voor de bedrijvendagen is de website nog in ontwikkeling en zal hopelijk voor de zomer de lucht in gaan. Ook de website www.NjoiLife.nl is bijna klaar.

1 DAG OLY MP ISC H BEA CHV OLL EYB ALL ER

Op

zoek

naar

een

origineel

en

h indrukwekkend bedrijfsuitje? Olympisc en beachvolleyballers Alexander Brouwer collega’s Robert Meeuwsen heten jou en je er. graag welkom in hun leven als topsport Haag. Op de sportcampus Zuiderpark, Den

PROG RAMM A BEDR IJFSU ITJE • Presentatie Alexander Brouwer • Clinic beachvolleybal • Training bezichtigen • Eten samen met spelers & staff

Een greep uit de bedrijfsuitjes, die uit de koker van Yannick van Harskamp komen.

PAGINA 17


VC Sneek wint de beker De Friese ploeg versloeg Sliedrecht Sport, Veel servicedruk en foutjes in de passlinies zorgde voor een wisselend beeld. Sneek bleef na 4 sets aan de goede kant van de score en kon drie jaar na haar laatste bekerwinst opnieuw met de platte kar door de 11-steden stad. De start van de wedstrijd was voor VC Sneek, maar bij 10-10 was Sliedrecht Sport terug in de set. Paula Boonstra scoorde veelvuldig en na een zinderende slotfase bleek een fout tussen Reesink en Molendijk genoeg om Sneek de setwinst te geven (28-30).

In set drie maakte Sneek vanachter de servicelijn het verschil, onder meer met services van Jasper en Tromp. Een liberowissel bij Slierdecht bracht geen verandering en met 13-25 werd een 1-2 voorsprong in sets genomen.

Hetzelfde beeld in set twee, een goede start van Sneek maar bij 16-15 kwam Sliedrecht Sport dichtbij. Lisa Vossen serveerde bij haar invalbuurt op 18-17 Sliedrecht naar een 18-21 voorsprong. Na 21-21 slopen er wat foutjes in het spel van Sneek waardoor Sliedrecht met 25-22 set 2 kon winnen.

Sneek zette Sliedrecht ook in set 4 onder druk. Wederom waren Jasper en Tromp gevaarlijk met hun service en aan het net was het Boonstra die aanvallend veelvuldig bleef scoren.

kwam binnen de lijnen en Sliedrecht kwam terug tot 21-22. Sneek kwam even later op matchpoint (22-24). Een zeldzame fout van Boonstra hield Sliedrecht in leven, maar daarna haalde Sikkes met een harde 1e tempo aanval de set en de beker naar Sneek!

Matt van Wezel probeerde met enkele wissels het tij te keren. Nienke de Waard

Seesing Personeel Orion PAKT BEKER!

Seesing Personeel Orion heeft voor de derde keer (1979 en 2013) in de clubgeschiedenis de nationale beker gewonnen. De Doetinchemmers versloegen Draisma Dynamo met 3-1 in de bekerfinale. Dynamo en Orion brachten veel eigen publiek mee naar Zwolle en de strijd op de tribunes versterkte het duel op het veld. Het initiatief lag in set 1 bij Dynamo en de Apeldoorners namen een voorsprong (22-19) Veel servicedruk van Twan Wiltenburg en aanvallende scores van Erik van der Schaaf bracht Orion langszij. Dik Heusinkveld haalde vervolgens op 23-24 set 1 binnen. De tweede set leek op set 1. Dynamo scoorde gemakkelijk via Max Staples en Nico Manenschijn. Bij Orion kwam een antwoord, spelverdeler Freek de Weijer kwam binnen de lijnen voor Stijn Held. In een spannende

slotfase toonde Orion meer strijd en vocht zich naar setwinst. 0-2. In set 3 mocht Bart van Garderen bij Dynamo de regie van Wessel Keemink overnemen en ook Wessel Blom kwam binnen de lijnen. Dynamo liep weg door een sterke blokkering en variatie in de aanval. De voorsprong werd niet uit handen gegeven en met 25-19 werd de set binnengehaald. 1-2 Set 4 typeerde zich door veel servicefouten aan beide kanten. Twee blokpunten van Erik van der Schaaf (!) brachten de Doetinchemmers op 15-18.Orion bleef de voorsprong behouden en op 20-22 bracht invaller Tom Buijs in een discutabele rally met een blokpunt Dynamo de genadeklap toe. Twee punten later was het definitief gedaan; Wessel Blom sloeg de bal in het net. 1-3.

PAGINA 19


Alexander Brouwer volop in actie tijdens samen met Meeuwsen gewonnen finale van de FIVB Beach Volleyball World Tour Xiamen Open 2017 op 23 april 2017. FOTO: FIVB.ORG ARCHIVE


De toppers van toen....

Mensen die we uit het oog zijn verloren, een speler of trainer die naar het buitenland is vertrokken of iemand die langdurig geblesseerd is geweest. Hoe gaat het nu met ze? In deze rubriek in VolleyMagazine leest u het!

HOE GAAT HET NU MET?

e l il T n e l u e K Caroline Waar heb je gespeeld en wat zijn de prestaties die je gehaald hebt met die teams? 7 jaar bij Dokkum DVC(77-84), (Hans van Wijnen als trainer, met oa Martje de Vries, Joke de Boer, Josephine Wortelboer, Jeantine Berg,Dorry&Alice Posthuma, Geke Dijk,Ingrid Piersma, Ans Nabuurs,vriendinnen voor het leven )5x landskampioen, 6x beker,1 europacupfinale,2eplaats achter Swerdlovsk van Karpol in Ravenna 1982). 1 jaar AMVJ in 1984 om meer te trainen(met Harry Veldhuis,Geert Trompetter, Peter Murphy) 2jaar in Italie Bologna(85-87),2jaar bij Cannes Frankrijk(88-90)(2x2e plaats). Nationale team van 1977-1987(Johan van de Haar en Peter Murphy) 246 interlands, 4EK’s en 2WK’s, brons in 1985 in Arnhem! Wat doe je nu in het dagelijks leven? Ben reizende grootmoeder, Kim(29) speelt prof basketball in Spanje bij Baskonia, zoontje Liam is 14 maand, Kevin (26) is prof volleyballer, speelt in Polen, bij Zaksa,(na Italie en Turkije.) En Killian(19) na Parijs, studeert en speelt basketball voor de universiteit van Gonzaga, ben net terug van de Final Four NCAA in Phoenix, de oudste 2 hebben ook in de VS gespeeld en gestudeerd,( 2006-12)dus veel gereisd om ze te bezoeken, Laurent is trainer van het Franse mannen team, dus zomers ook veel reizen naar wedstrijden en om hem te zien, plus alle familie woont nog in Nederland, ga er 2/3 x per jaar naar toe. Verder verbouw ik ons huis,knap op ,schilder, tuinier, hou me fit met yoga en lopen langs de zee! Volleybal je nog of doe je nog iets in het volleybalwereldje? Heb tot mijn 50e in 2e 3e divisie gespeeld en getraind (uitwedstrijden tot 800km!). Drie pezen in mijn schouder gescheurd, in 2007 en 7 schroeven overgehouden, nooit meer durven spelen, ben wel blijven trainen. 25 jaar van alles getraind in Italie, Parijs en Cagnes van babies 5 jaar tot jongens en meisjes alle categorien tot vrouwen tot 30, nationale 2( 2e divisie) 3x kampioen van Frankrijk met meisjes -20 en jongens -13 en -14 en vrijwilligster volleybaltrainen op middelbare school met de 3 jongens gedurende 10 jaar, 1x kampioen van Frankrijk met Killian en vriendjes! Laatste Jaren in Cagnes trainde en coachte ik 2030 uur in de week!( bénévole). Ben gestopt in 2014 toen ik te weinig tijd had om Laurent en de kids te zien. Hoe kijk je terug op de jaren waarin je mooie resultaten hebt behaald? Geweldige tijd,denk er nog vaak aan .Met DVC als amateurs kregen we van de middenstand een zak met krentenbollen

22 PAGINA

en fruit mee bij de uitwedstrijden, dat was onze sponsoring , de wedstrijden om 17h , gingen de winkels dicht en kwam het hele stadje naar de wedstrijd, in de trein was het nonstop lachen, breien en drop eten. Het eerste kampioenschap, beslissingswedstrijd in Doetinchem tegen favorite Starlift in 1979! Keihard Supertramp in de kleedkamer en ik weet niet hoeveel bussen en auto’s met supporters uit Dokkum! De europacupfinale in Ravenna, 1982,2e plaats, vliegen naar Milaan, trein naar Bologna, in de mist busje naar Ravenna, spelen tegen prof teams die 20 uur per week trainden en ook nog winnen! Wij waren het enige team wat lol had! Nederlands team met Peter Murphy, de zondagen in Kampen 6 uur lang trainen , verdedigen , rollen en duiken! Blauwe ruggen,heupen en schouders! In 1985(door gebrek aan geld) 2 week in de sporthal geslapen, (6stapelbedden in een zaaltje)gegeten en getraind in Gorssel, een maand naar Japan, bij 3 teams, 2x3 uur trainen per dag , slapen op de grond met z’n zessen, twaalven, we waren kapot! Maar wel de kleren van de staff verstoppen toen ze in de sauna zaten haha, het hele team zat klaar met een camera voor de deur! Banden voor het leven geschapen! Dus nu echt leuk door de Volaren elkaar weer terug te zien! En Murphy die ons ijs toetje op at in Varna Bulgarije, wij mochten niet, maar wie was doodziek de volgende dag? Om 4 uur sochtends na een verloren wedstrijd naar het vliegveld van Frankfurt, 12 speelsters in 1 busje en Murphy en de bagage in het ander busje! Wat was het minst leuk? De peesontstekingen, achilles, knieen en schouder, altijd pijn, in die tijd nooit krachttraining gedaan, we gingen van 4 uur per week naar 20 tot 30, we namen geen pijnstillers , geen ontstekingsremmers( ik ben net te vroeg geboren!) Heb je tips voor talenten van nu? GENIET van alles! Het is de BESTE tijd van je leven, doe er ALLES voor om er te komen en om er te blijven, Jouw TEAM is het belangrijkste! Vrienden voor het leven! En…. Geld is NIET het belangrijkste!!! En…. Als je erbij kunt studeren , doe het, scholarships in de US, bedrijven die toppers een kans geven!


NEVOBO NIEUWS!

Ruut de Wit

Waar heb je gespeeld en wat zijn de prestaties die je gehaald hebt met die teams? - Octopus (Alkmaar); toentertijd nog hoofdklasse - For Men Stars / DTS (Enkhuizen); legendarische tweestrijd met Interlance / Zaan om het kampioenschap van de eerste divisie. Helaas door een scheidsrechterlijke dwaling (ik zal de naam van betreffende arbiter niet noemen) op één punt tweede geworden - Velox (Alkmaar); ik moest eerst maar eens de middelbare school afmaken - Deltalloyd / AMVJ; 1x kampioen van Nederland en 1x nationale beker gewonnen - Brother / Martinus; 2x kampioen van Nederland en 2x de beker - Animo / Sneek; 2e van Nederland (topprestatie) - En ook nog wat interlands. Aangezien het gaat over oudjes met de vraag waar ze zijn gebleven, een verhaaltje uit de oude doos: het kon toentertijd nog, dat ik samen met Wim Knip tijdens een interland Nederland - Frankrijk (kwalificatie voor de EK in Kampen, meen ik) tussen de vierde en vijfde set de kleedkamer in ging om een een shaggie te roken. Kun je je niet meer voorstellen.

Wat doe je nu in het dagelijks leven? Ik ben getrouwd, we hebben 3 kinderen en 2 achterkleinkinderen (en wat is opa zijn leuk!). Ben sinds afgelopen 1 april gestopt met werken, met pensioen heet dat. De laatste werkzame 15 jaren was ik hoofd van de afdeling radiologie van het Gemini ziekenhuis te Den Helder (als onderdeel van de NoordWest ziekenhuisgroep door Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van Nederland). Volleybal je nog of doe je nog iets in het volleybalwereldje? Volleyballen zelf doe ik al jaren niet meer. Wat ik nog wel doe, is lid zijn van de technische commissie van de volleybalvereniging Stanfries uit IJlst (waar ik ook woon). Ter verduidelijking: IJlst is één van de Friese elf steden. Daarnaast geef ik binnen de vereniging nog wel eens een training. Hoe kijk je terug op de jaren waarin je mooie resultaten hebt behaald? Voornamelijk positief. Veel meegemaakt en veel geleerd. Wat was het minst leuk? Ten eerste: trainen. Ten tweede: ik heb het één en ander gemist, omdat ik af en toe (of vaker) geblesseerd was. Heb je tips voor talenten van nu? Je kunt niet meer doen dan je uiterste best en zult af en toe wat geluk nodig hebben om alles op zijn plaats te laten vallen. Probeer daarbij altijd voor ogen te houden dat volleybal leuk is.

VOLLEYBALLERS ORANJE KEREN TERUG IN BANKRAS Het Nederlands volleybalteam zal op vrijdag 12 mei terugkeren in de wijk Bankras in Amstelveen. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen speelt ’s avonds in de Emergohal een oefeninterland tegen Tsjechië, ter voorbereiding op het WK-kwalificatietoernooi (23-28 mei). Deze interland is het klapstuk van de activiteiten in de Bankraswijk, waar voorafgaand aan de wedstrijd het Bankrasmonument onthuld zal worden. De Bankrashal is een begrip in de Nederlandse volleybalgeschiedenis. In deze sporthal sloot het Nederlands volleybalteam zich onder leiding van coach Arie Selinger dagelijks op om fulltime te trainen, zonder in de competitie uit te komen. Dit zogenaamde ‘Bankrasmodel’ leidde er jaren later toe dat Oranje onder leiding van coach Joop Alberda goud veroverde op de Olympische Spelen van Atlanta. Michel Everaert, directeur evenementen van de Nevobo, verheugt zich op de terugkeer naar de Bankras: “De Bankras heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van het Nederlandse volleybal, sterker nog, het is enorm belangrijk geweest voor de Nederlandse sport in zijn geheel. Veel Nederlandse topvolleyballers hebben hun eerste stappen op weg naar de top in de Bankrashal gezet. Ons nationale volleybalteam draagt graag bij aan deze dag waarop de wijk Bankras in het zonnetje wordt gezet.” Wethouder welzijn Jeroen Brandes en wethouder sport Peter Bot: “De afgelopen jaren zijn we in Amstelveen succesvol bezig geweest met de uitvoering van Gezond in de stad. De samenwerkende partijen, zoals scholen, huisartsen, wijkplatform en GGD, hebben zich met Sportclub Bankras laten inspireren door het gedachtegoed van het bekende Bankrasmodel. Gezamenlijk hebben zij de afgelopen maanden vijf initiatieven ontwikkeld om de gezondheid en de sociale samenhang in de wijk te verbeteren. De onthulling van het Bankrasmonument is een mooi symbool voor de successen die zijn behaald, zowel voor de volleyballers als voor de initiatieven in de wijk.” Het Nederlands volleybalteam bereidt zich in mei voor op het WKkwalificatietoernooi dat van 23 t/m 28 mei wordt gespeeld in Koog aan de Zaan en in Apeldoorn. Oranje heeft een unieke kans om zich voor eigen publiek te plaatsen voor het Wereldkampioenschap, waar het voor het laatst aan deelnam in 2002. Het Wereldkampioenschap 2018 wordt gespeeld in Italië en Bulgarije.

PAGINA 23


EILERSSPORT BRENGT MIKASA NAAR BENELUX Eilerssport was al sinds 1968 de exclusieve Nederlandse importeur van het Japanse topmerk Mikasa. De samenwerking tussen Japan en Eilerssport beviel echter zo goed dat het Nederlandse bedrijf zich vanaf 1 april 2017 met trots de importeur van de Benelux mag noemen. Een stap die goed past in de ambitie van het bedrijf, dat al ruim 120 jaar bestaat.

De geschiedenis van het Japanse topmerk Mikasa start in Hiroshima op 1 mei 1917. Vanaf de Olympische Spelen Tokyo in 1964 is het merk niet meer weg te denken uit alle FIVB- en CEV-toernooien en de Olympische Spelen. Zowel op indoor- als ook, sinds 1988 op beachvolleybal gebied is Mikasa toonaangevend in de markt. Zo levert Mikasa de officiële wedstrijdballen en accessoires voor internationale (beach-) volleybal toptoernooien als o.a. de Champions League, EK, WK, World Grand Prix, World League en dus de Olympische Spelen. Ook tijdens de Olympische Zomerspelen Tokyo 2020 zal Mikasa veelvuldig zichtbaar zijn tijdens het zaalvolleybal-, beachvolleybal- en waterpolotoernooi. Eilerssport zorgt al bijna 50 jaar voor distributie en naamsbekendheid van het Japanse topmerk in Nederland.

24 PAGINA

HOE HET BEGON.. Eilerssport is het oudste Sportbedrijf van Nederland en bestaat inmiddels ruim 120 jaar. Grootvader Eilers had vier zonen die allemaal actief waren in de sportwereld en ook zakelijk betrokken waren bij de sport in Nederland. Zoon Henk zette de sportartikelenfirma voort en werd in de zeventiger jaren opgevolgd door zijn neef Rob Eilers, die het familiebedrijf verder uitbouwde. Eilers maakte onder andere naam in de sportwereld vanwege de samenwerkingen met diverse bonden zoals de KNHB, IKF, KNKV en de NeVoBo. In 2013 ging Rob Eilers met pensioen en droeg hij het bedrijf over aan Loic Le Goff en Paul Lemonnier. Le Goff geeft aan: “Wij hebben Eilerssport destijds overgenomen omdat we Mikasa een erg mooi en toonaangevend merk vinden. Dhr. Eilers heeft een belangrijk fundament gelegd. Dat wilden wij graag verder uit bouwen binnen de Nederlandse sportmarkt“. Het bedrijf is inmiddels in een nieuw jasje gestoken en er is geïnvesteerd in een nieuwe website, zichtbaarheid via social media, advertenties en zichtbaarheid op diverse internationale toernooien. “Het WK Beachvolleybal en EK indoor toernooi van de Nederlandse volleybaldames waren voor ons perfecte evenementen om ons merk extra te kunnen promoten binnen de Nederlandse volleybalwereld. Mensen kunnen dan onze producten zien, voelen en eventueel kopen, maar het is vooral om mensen advies en uitleg te geven over de diverse ballen die de Mikasa collectie met zich meebrengt”.

KIDSLIJN Het begint natuurlijk allemaal bij de jeugd. Wanneer kinderen een sport leuk vinden en enthousiast worden werkt dat aanstekelijk voor vriendjes en vriendinnetjes om het ook te gaan proberen. Maar wanneer zij in het begin met een te harde of zware bal volleyballen heeft dat direct invloed op het spelplezier. Om dit te voorkomen heeft Mikasa een speciale “Kidslijn” ontwikkeld. Deze ballen hebben een speciale zachte buiten laag die geen zere vingers of armen geeft en heeft ook diverse gewichten. Daarnaast heeft Mikasa een jeugdvolleybal voor Beachvolleybal ontwikkeld: De Beachvolleybal Mikasa SBV Youth Kids. Ook deze bal heeft een speciale foam buitenlaag. Dit zorgt ervoor dat de bal prettig aanvoelt en geen pijn aan de armen doet. De bal is iets groter, maar lichter dan een normale beachvolleybal.

UITBREIDING RICHTING BENELUX Enige tijd geleden kwam de vraag vanuit Mikasa Japan of Eilerssport, naast ons importeur schap van Nederland, ook interesse hadden voor het importeur schap van België en Luxemburg. Le goff licht toe: “Daar hebben we uiteraard niet lang over getwijfeld en hebben daar afgelopen maand definitief en volmondig ‘ja’ op gezegd. Het uitbreiden van ons gebied van Nederland naar de gehele Benelux past zeer goed in onze ambities om het merk Mikasa verder te laten groeien in Europa. We zijn dan ook erg blij met deze ontwikkeling! ”


DE CIJFERS VAN... DE VOORMALIGE BONDSCOACHES TOON GERBRANDS EN PETER BLANGÉ IN DE JURY... ZIJ GEVEN HUN MENING OVER ACTUELE ONTWIKKELINGEN EN GEBEURTENISSEN IN DE VOLLEYBALSPORT.

TOON GERBRANDS BONDSCOACH VAN 1997-2000.

1. HET TALENT TEAM HEREN IS DIT SEIZOEN 4E GEWORDEN IN DE ERE DIVISIE EN WERD DAARNA UIT DE COMPETITIE GEHAALD. HET NIET SPELEN VAN DE PLAY OFF WEDSTRIJDEN IS EEN GEMISTE KANS IN DE ONTWIKKELING VAN DE SPELERS. DOOR HET SPELEN VAN WEDSTRIJDEN “WAAR HET OM GAAT” LEREN ZE MEER DAN VAN SPELEN IN EEN COMPETITIE WAAR HET RESULTAAT NIET MEETELT.  Toon Gerbrands: niet mee eens. Een talententeam dat een plaats krijgt in de eredivisie past bij een visie op talentontwikkeling. Dat is te rechtvaardigen. Het spelen van play offs heeft als doel het bepalen van de landskampioen Daar zijn rechten aan verbonden, zoals spelen in Europese competities waar het talenteam niet aan mag meedoen. Dat betekent dat ze niet mee kunnen doen met de play offs. Peter Blangé: mee eens. Het is een gemiste kans in de ontwikkeling van het Talentteam en de spelers om juist de wedstrijden van de play-offs niet te kunnen spelen. Het doel van het Talentteam is om via een 365 dagen-programma een optimale ontwikkelomgeving te creëren. Het terugtrekken is ingegeven vanuit regelgeving. Juist in de play-offs leer je wat het is om te presteren onder druk.

2. DE BONDSCOACH VAN HET NEDERLANDSE DAMES TEAM JAMIE MORRISON HEEFT ALS ASSISTENT ENKELE PRIJZEN GEWONNEN MAAR IS NOG NOOIT HOOFDCOACH VAN EEN TOPTEAM GEWEEST EN DAARDOOR ONGESCHIKT ALS HOOFDTRAINER VAN ONZE ORANJE DAMES.

3. GEEN TOP 6 VOOR DE ORANJE MEISJES TIJDENS HET EK IN EIGEN LAND. DE JEUGDOPLEIDING VAN DE NEVOBO HEEFT EEN GRONDIGE HERZIENING NODIG WANT DE AFGELOPEN JAREN ZIJN ER GEEN AANSPREKENDE RESULTATEN GEHAALD DOOR JEUGD ORANJE TEAMS.

Toon Gerbrands: mee eens. De volleybalbond heeft dit eigenlijk zelf ook al onderschreven door eerst coaches te benaderen met ervaring, een staat van dienst en een palmares (lijst met gewonnen prijzen). Ervan uitgaande dat het damesteam bij de wereldtop hoort, dan is dat niet het podium om het vak van hoofdcoach te leren. Een blunder van de NeVoBo lijkt mij.

Toon Gerbrands: niet mee eens. Heel veel Nederlandse jeugdteams presteren ten opzichte van hun leeftijdgenoten in andere Europese landen vaak slechter. Dat halen wij later weer in Er wordt dus geduld gevraagd in de opleiding. Als er voldoende speelsters uit de opleiding het Nederlands damesteam halen, dan is de jeugdopleiding succesvol.

Peter Blangé: niet mee eens. Als het trackrecord leidend zou zijn bij het aanstellen van een bondscoach dan hadden in het verleden topcoaches als Joop Alberda en Toon Gerbrands nooit bondscoach kunnen worden. Ooit moet je een keer de kans krijgen om als hoofdcoach op het internationale podium aan de gang te gaan. We mogen veronderstellen dat Jamie voldoende bagage heeft na zijn functies naast Karch Kiraly bij de VS en Giovanni Guidetti in Turkije. Het charisma, passie en de energieke wijze van coachen van Guidetti zal zeker gemist worden. Echter qua strategie en gebruik van statistieken voor effectief handelen tijdens de wedstrijd zijn Amerikanen ongeëvenaard.

Peter Blangé: niet mee eens. Het doel van de jeugdopleiding is om zoveel mogelijk speelsters af te leveren voor de eredivisie en Oranje. De ontwikkeling is nog niet klaar in de jeugd-oranje leeftijd. Wel is een grondige evaluatie op zijn plaats om inzicht te krijgen waar we te kort komen in bijvoorbeeld programma, ontwikkeling, fysieke fitheid, technisch, tactisch, mentaal, sociaal, faciliteiten, staf, duale carrière etc. Een cruciaal onderdeel in de topsport carrière is “leren winnen”. Hoe maken we killers binnen de lijnen die maximaal presteren onder hoge druk?

PETER BLANGÉ BONDSCOACH VAN 2006-2010.

PAGINA 25


DOOR JOS HEMME

SPELERS ZIJN ‘SUPERPROMOTORS’ VAN DE EREDIVISIE BEACHVOLLEYBAL

EREDIVISIE BEACHVOLLEYBAL HEEFT ENORME POTENTIE De eredivisie beachvolleybal gaat compleet veranderen. De eredivisie moet naar een hoger niveau groeien en daar zijn grootse plannen voor. Sportevenementenbureau Music and Sports uit Utrecht gaat de komende drie jaar de Eredivisie Beachvolleybal Tour organiseren. Organisator Wilco Nijland: ‘’Alle toernooien krijgen dezelfde ‘look and feel’ en zijn herkenbaar als onderdeel van de tour. De spelers en speelsters zijn wat mij betreft de helden van de sport, dus die komen in de spotlights te staan.” De eredivisie beachvolleybal gaat compleet veranderen. De eredivisie moet naar een hoger niveau groeien en daar zijn grootse plannen voor. Sportevenementenbureau Music and Sports uit Utrecht gaat de komende drie jaar de Eredivisie Beachvolleybal Tour organiseren. Organisator Wilco Nijland: ‘’Alle toernooien krijgen dezelfde ‘look and feel’ en zijn herkenbaar als onderdeel van de tour. De spelers en speelsters zijn wat mij betreft de helden van de sport, dus die komen in de spotlights te staan.” Als organisator Wilco Nijland van Music and Sports zijn plannen en ideeën over de eredivisie uitlegt, doet hij dat vol passie en stralen zijn ogen. Hij gelooft heilig in een succes en wil er alles aan doen om de tour en het beachvolleybal in eigen land op een hoger niveau te krijgen. ,,Het gaat natuurlijk wel om de hoogste Nederlandse beachvolleybalcompetitie en die moet wat ons betreft ook als zodanig worden geprofileerd. Het heeft grote potentie. We willen er echt iets moois en herkenbaars van maken. Als je alles goed regelt en een voor een herkenbare uitstraling zorgt, gaat

Guido Davio en Wilco Nijland

26 PAGINA

het automatisch meer leven.” Nijland heeft een team samengesteld vol ervaren mensen die veel met de sport hebben waarmee hij de uitdaging aangaat om de Eredivisie Beachvolleybal Tour als een merk neer te zetten. ,,We gaan er echt met z´n allen iets van maken, omdat we hart hebben voor de sport en er vol voor willen gaan. Ook zijn tips en ideeën van iedereen van harte welkom. In drie jaar tijd moet er echt veel veranderen, spelers moeten echt elk weekend de eredivisie willen spelen. Dat was de afgelopen jaren wel anders, dan was het elke keer maar afwachten wie er speelden. ” Nijland beseft ook wel dat het niet zo een twee drie verandert, daar wil hij aan werken en dat heeft tijd nodig. Maar zijn idee is glashelder. ,,Als wij als organisatie zorgen

dat spelers goed verzorgd worden en dus alle randvoorwaarden geregeld zijn zoals overnachtingen en eten, dan zal het al heel anders zijn. Ook willen we spelers die veel spelen op de tour extra belonen en leuke dingen voor ze regelen. Als spelers zich lekker voelen dan presteren ze automatisch beter en hebben we dus leukere duels en daardoor ook een enthousiaster publiek. De spelers zijn de artiesten in onze arena, het zijn de ‘superpromotors’ van de Eredivisie Beachvolleybal Tour. Ik geloof er in dat als wij zorgen voor een professionele tour, dat spelers dan ook elk weekend willen strijden om de eer. De spelers zijn voor ons heel belangrijk, ze zijn natuurlijk ook ons uithangbord. ” Music and Sports reist vanaf mei het


hele land door. Er wordt op veel locaties op meerdere plekken gespeeld, een hele bewuste keus. ,,Er wordt dan gebeachvolleybald op twee locaties: op een centrale plek in de stad én op de velden van de lokale beachvolleybalvereniging. Op die manier betrekken we de verenigingen bij het evenement. In de stad willen we in een knus en half open stadion spelen met ongeveer

400 stoeltjes,” zo blikt Nijland al vooruit. “Het eredivisietoernooi kan op deze manier een jaarlijks hoogtepunt worden voor de clubs.” De tour zal weer een aantal bekende steden aandoen zoals Arnhem en Utrecht, maar ook zijn er mooie nieuwe samenwerkingen met steden. ,,We gaan er iets heel moois van maken dit seizoen in Groningen en Zutphen is enorm blij en enthousiast over

onze komst. ” En uiteraard zal de eredivisie soms ook gespeeld worden bij het Beachlife circuit, zoals in Ameland, Vrouwenpolder en Vlissingen.

PAGINA 27


OUTDOOR BEACHTRAINING SUMMER ‘17 VANAF 8 MEI - 18 WEKEN LANG €160,- (BCA-LID €120,-) Z OMER L ID MA ATS CH A P €50, LOSSE TRAINING €15,-

CHECK JE TRAININGSNIVEAU OP W W W. B E A C H . N L E N D O E M E E !


TEKST: KAROLIEN SCHAAREMAN

TAPETIP

ONDERRUG Ieder nummer wordt een ander lichaamsdeel uitgelicht waar menig volleyballer een stuk tape op heeft zitten tijdens het spelen en worden er tips gegeven om zelf te tapen. Onder het shirt van mijn teamgenoot piept zo nu en dan gekleurde tape vandaan. Ze klaagt er nooit over, maar de tape zegt genoeg. Een goed excuus om er eens naar te vragen, zo’n artikel! Na onze training vraag ik haar hoe het zit. Kiki vertelt: “Ik heb altijd al een zwakke rug en sinds mijn achttiende heb ik regelmatig last van mijn onderrug door het vele volleyballen. Mijn rugspieren zijn te kort en als ik teveel doe verkrampen ze. De tape zorgt ervoor dat ik de spieren minder gemakkelijk kan overstrekken, ze ondersteund worden en minder snel verkrampen. Ik gebruik tape door een oude teamgenoot die fysiotherapeut is. Meer mensen uit mijn oude team hadden rugklachten en zij tapete hen voor het spelen, daar kon nog wel een rug bij! Later heeft ze me geleerd hoe ik het zelf kan doen. Ik tape niet voor elke training, de pijn komt namelijk met vlagen. Vaak tape ik wel preventief voor een wedstrijd, in het heetst van de strijd maak je toch eerder gekke bewegingen. Ik moet dan ook altijd goed op mijn techniek letten en mijn rug- en buikspieren sterk houden. De tape lost het probleem namelijk niet op.” Lage rugproblemen ontstaan door verschillende factoren zoals landen op een harde ondergrond, te ver draaien en overstrekken van de rug. Daarnaast kan ook een schouderblessure ervoor zorgen dat er in de rug gecompenseerd wordt en er klachten ontstaan. De rug wordt dan te ver gedraaid omdat de schouder de arm niet ver genoeg naar achter of naar voor kan brengen. Een juiste techniek en goede warming-up zijn van belang om lage rugpijn te voorkomen. Maar als de pijn er is kun je tijdens het herstel onderstaande tapetip gebruiken.

TAPETIP Knip een strook elastische tape van +/- 10 cm en rond de hoeken af. Scheur de strip in het midden en rek de tape achter je rug op tot 75%. Plak deze vanuit het midden horizontaal over de pijnlijke plek heen en plak de uiteindes zonder stretch vast. Wrijf over de tape om deze te activeren. Op deze manier ontstaat er meer ruimte en gaat er druk van de pijnlijke plek af. Daarna kun je nog aan weerszijden van de ruggengraat tape plakken om de spieren meer te laten ontspannen. Plak het uiteinde van de tape zonder stretch op de overgang van rug naar

billen. Maak je rug bol en plak de tape van beneden naar boven met lichte stretch tot het midden van de rug, waar je het uiteinde zonder stretch vastplakt.

De bovenstaande tekst is zorgvuldig samengesteld op basis van medische literatuur. De auteur draagt geen enkele verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid voor schade die direct of indirect het gevolg is van de inhoud van deze tekst, het gebruik of interpretatie van de tekst. Raadpleeg bij klachten altijd een arts.

PAGINA 29


DE INTERNATIONALS VAN HET SCHEIDSRECHTERSKORPS SAMEN MET HUN “VOORBEELDEN”

DOOR: JOEP VAN IERSEL, VOORZITTER ARBITRAGE

INTERNATIONALE ARBITRAGE De snelste weg naar de Olympische Spelen is door te gaan fluiten. Hoe vaak wordt deze uitdrukking niet gebezigd over de gehele wereld. Toch was er geen Nederlandse Scheidsrechter in RIO aanwezig. (Correctie bij de Paralympics was Benno Meijer actief). Maar in Volleybal en in Beachvolleybal hadden we helaas geen vertegenwoordiger van het Nederlandse arbiterskorps. Waar staan we in Nederland om dat voor de komende Olympische Spelen te verbeteren? BEACHVOLLEYBAL In het Beachvolleybal hebben we inmiddels 3 Internationals, (hier mogen we er 5 hebben): Bas van der Meijden, die in 2015 nog de damesfinale op het WK beachvolleybal mocht fluiten, gaat dit jaar naar Den haag de World Tour en de Beach majors in Gstaad, nog steeds een kandidaat voor de volgende Olympische Spelen in Tokyo. Marcel Haasnoot, die merendeels in Europa zijn wedstrijden fluit, gaat dit jaar ook naar Den Haag , naar de World Tour en Simone Zwaga, kandidaat International die dit seizoen actief is bij het EK onder 18 jaar en tijdens de World Tour in Den Haag.

ZITVOLLEYBAL In het Zitvolleybal, een onderdeel van Paravolley, hebben we naast Benno Meijer,

30 PAGINA

ook Gerard Broekema en Gert Jan de Haan actief.

ZAALVOLLEYBAL In de Zaal hebben we op dit moment 8 scheidsrechters die van hoog tot laag wedstrijden over de gehele wereld fluiten. Cor van Gompel: fluit dit jaar de World League in Tsjechië en is aanwezig tijdens de World League in Den Haag. Verder gaat hij naar een toernooi voor de Grand Prix dames in Venezuela en mag hij Nederland vertegenwoordigen op het EK voor Mannen eind Augustus in Polen, waar ook onze Nederlandse Heren aanwezig zijn. Cor heeft besloten dit jaar te stoppen als internationaal scheidsrechter om ruimte te geven voor jongeren.

Koos Nederhoed: fluit dit jaar namens Nederland op het prestigieuze toernooi in Montreux verder de Grand Prix dames op een toernooi in Argentinië en vertegenwoordigt ons land op het EK dames in Georgië en Azerbeidzjan eind september. Koos stopt in 2018 met fluiten en is inmiddels actief in de masterclass- een project om iedereen jonger dan 35 jaar die nationaal fluit hoger te helpen fluiten- samen met Marc Bloemhard. Helene Geldof, helaas onze enige vrouw in dit gezelschap, gaat Nederland vertegenwoordigen op het WK-kwalificatie toernooi in Tsjechië, is aanwezig bij de Grand Prix dames in Apeldoorn en gaat met de jeugd meisjes mee naar de EYOF in Hongarije. Marc Bloemhard, samen met Koos Nederhoed verantwoordelijk voor de


KOOS NEDERHOED

COR VAN EMPEL

BAS VAN DER MEIJDEN

Masterclass en gaat ook naar een WKK in Bulgarije. Gert Reichardt, heeft het tot nu toe deze zomer rustig, maar is een stabiele scheidsrechter die gedurende het winterseizoen de nodige Europesche cup wedstrijden en nationale teamwedstrijden bemand. Gert kan nog blijven fluiten Internationaal tot 2020. Dan onze “jonkies” allemaal 40 jaar en jonger en hopelijk nog vele jaren actief in de internationale scène. Daniel Jettkandt, gaat voor Nederland naar het WKK in Servië Marco van Zanten was in april actief op het EK voor meisjes onder 18 in Arnhem, en fluit de finale van de CEV cup, verderop deze maand. Wouter de Baar, gaat naar Hongarije en Slowakije, voor het WK jongens onder 19 jaar. 8 scheidsrechters, daar waar wij als Nederland er “recht” hebben op 20. Waarom 20? 20 is vastgesteld naar aanleiding van je Internationale prestaties van de nationale teams, je bijdrage aan de CEV en de FIVB en het organiseren als land van EK’s en WK’s. Andere landen hebben ook 20 plaatsen maar er zijn er ook met 15 – 10 en 5. Waarom zo zuinig? Enerzijds, omdat de landen die hun “quotum” volledig gebruiken toch elk jaar maar 15 scheidsrechters mogen opgeven om actief dat jaar te fluiten, dat willen we niet, we willen daarentegen dat onze internationals zoveel mogelijk wedstrijden fluiten om internationaal optimaal te

presteren. Wij willen naar een quotum van 10-11 scheidsrechters om een optimale begeleiding te kunnen geven en opdat ze zoveel mogelijk wedstrijden kunnen krijgen als persoon.

die beschikbaar zijn.Ook hier zullen eerst scheidsrechters gaan afvloeien voordat er een nieuwe cursus gestart gaat worden.Dit heeft consequenties voor de Nederlandse situatie.

Dat is ook de wens van de FIVB en de CEV, die daartoe nu een campagne zijn gestart om zoveel mogelijk scheidsrechters af te laten vloeien, omdat we er over de gehele wereld “veel te veel” hebben.

Als Taakgroep Internationale Arbitrage, bestaande uit Frans Loderus, Jan Koehorst, Peter Groenewegen, Cor van Gompel en ondergetekende, hebben wij als doel Nederlandse jonge scheidsrechters “klaar te stomen” voor de internationale arbitrage.

De FIVB wil naar een kleine groep scheidsrechters (analoog aan het tennis), die bijna alle wedstrijden voor de FIVB gaan fluiten. Dat betekent veel beschikbaar kunnen zijn en je moet een baan hebben die je die flexibiliteit geeft. Dat heeft consequenties. Met ingang van dit jaar heeft de FIVB besloten geen internationale cursus meer te geven. Enkel indien de behoefte er is om nieuwe scheidsrechters in te laten stromen, zullen ze een “aanvullende cursus” gaan geven. De Cursus om Internationaal scheidsrechter te kunnen worden is teruggegeven aan de Continentale bonden. (In ons geval de CEV). De top van de scheidsrechters van de CEV wordt dan richting FIVB gestuurd. De CEV heeft besloten om in ieder geval dit jaar (2017) maar mogelijk ook in 2018 geen cursus te organiseren, omdat de groep scheidsrechters binnen de CEV beduidend groter is dan de aanwijsplaatsen

Dit doen we door ze een mentor te geven, de wedstrijden van ze extra te gaan bekijken, gesprekken voor en na wedstrijden te organiseren en ze te helpen hun weg te vinden naar het hoogste niveau in Nederland (acceptatie) en om straks op de cursus goed beslagen en met de nodige bagage op pad te sturen. De cursuseisen zijn dat je minstens 30 jaar moet zijn en op de 1ste dag van de cursus nog geen 41 jaar mag zijn. Dus wij blijven die groep optimaal steunen en begeleiden, maar weten nu niet of en wanneer er weer een internationale (continentale) cursus is. Vanuit dat streven zullen we de Eredivisie nu als hoogste platform moeten zien en zodra en weer een cursus gaat komen, de daar fluitende scheidsrechters optimaal voorbereid te hebben voor het instappen van dit niveau.

PAGINA 31


Volleybalkleding in sublimatie Dames, heren en jeugd, made in Italy, scherp geprijsd en mogelijkheden voor een club-webshop!

PRESENTEREN JESOLO BEACHVOLLEYBAL TOUR ITALIË 2017 POWERED BY

2x per dag trainen top trainers top of singlet met bijpassende short verblijf resort Villaggio Marzotto 10 beach courts excursie Venetië

week 1: 23 april t/m 30 april week 2: 30 april t/m 7 mei Digitale catalogi: www.starbygl.com

AANBIEDING

INSCHRIJVEN EN INFORMATIE WWW.LINDOBEACH.NL of WWW.PLAYADELSOL.NL

Gratis grafische ondersteuning t.w.v. 100,00 euro als je ons voor 31/05/2017 contacteert: info@starbygl.com

somersby cider with fresh crisp taste

sta miny open ded SOMERSBY WWW.SOMERSBYCIDER.NL

Geen 18, geen alcohol


DOOR MARINUS WOUTERSE

NVVO VIERT ZIJN 35-JARIG JUBILEUM MET CLINIC De Nederlandse vereniging van volleybal oefenmeester viert dit jaar dat ze vijfendertig jaar geleden werd opgericht. De trainersvakvereniging is in zijn hoedanigheid een van de grootste van Nederland. Hoog in het vaandel staat “het bevorderen van de deskundigheid en kwaliteit van alle volleybaltrainers”. Al jaar en dag gebruikt de NVVO daarvoor een tweetal initiatieven. Namelijk het uitbrengen van het vakblad “Volley techno” en het organiseren van clinics voor het Nederlandse trainersgilde. Bij beide projecten probeert de NVVO “uniek” te zijn. Thema’s, onderwerpen zijn vaak net iets anders uitgewerkt of worden via andere invalshoeken belicht. Dat heeft o.a. te maken met het gegeven dat er momenteel (gelukkig) al zoveel aangeboden wordt. In de voorbije 35 jaar hebben we dan ook vaak inleiders gehad die onze sport naar “The next level” wilden tillen. De Nederlandse Vereniging van Volleybal Oefenmeesters heeft op haar verjaardag ook nu weer twee uitermate interessante inleiders uitgenodigd. Niemand minder dan John Kessel en Trevor Ragan.

JOHN KESSEL Eerstgenoemde speelt al meer dan veertig jaar wereldwijd een integrale rol in de ontwikkeling van de volleybalsport. Hij is een van de meest productieve volleybal ontwikkelaars en een echte ambassadeur van de sport die coaches helpt efficiënter, positiever en creatiever te laten functioneren. Volleyball magazine heeft hem bestempeld als een van de 50 meest belangrijke personen in de sport van de laatste 100 jaar! Onlangs is hij door USA Volleyball opgenomen in “The hall of fame”. Auteur van een zestal volleybalboeken. Met zijn veelgelezen blog “Growing the game

together” laat hij zien dat hij ook met zijn tijd meegaat. Wereldwijd wordt Kessel geprezen vanwege zijn coaching clinics. Vraag een willekeurige bezoeker die een clinic van Kessel heeft bijgewoond wat hij er van vond en hij zal enthousiast vertellen dat hij met een overvloed aan nieuwe ideeën op het gebied van techniektraining en methodieken de zaal heeft verlaten. Kessel is fivb instructeur en technisch directeur (volleybalontwikkeling) van de Amerikaanse volleybal bond en in die hoedanigheid mentor en inspirator van trainers als Hugh Mc.Cutcheon, Karch Kiraly en ook onze nieuwe bondscoach Jamie Morrison.

ontdekkingen te doen op het gebied van motorisch leren, bewegingsleer en psychologie. Met de huidige kennis zouden we anders moeten werken, maar dat doen we niet! Het is mijn missie om daar verandering in aan te brengen! Iedere morgen sta Trevor Ragan ik op en ben ik geïnspireerd om te lezen, te leren, te onderzoeken en zo veel mogelijk met studenten, coaches en leraren te delen”.

TREVOR RAGAN

VT 4/5 CLINIC: 26 EN 27 MEI

Naast John Kessel heeft ook zijn vriend Trevor Ragan toegezegd te komen. Trevor Ragan heeft zich verdiept in zaken als talent ontwikkeling en motorisch leren. Hij is de oprichter van “The train ugly company”. Hij stelt zich ten doel om sporters en coaches inzicht te geven in hun eigen ontwikkeling. Thema’s als growth mindset, motor learning and talentontwikkeling zijn gebieden die hij het liefst samen met zijn toehoorders tot op de bodem uitdiept. In de afgelopen jaren heeft Ragan over de hele wereld druk bezochte en erg succesvolle workshops gegeven.

De jubileum VT 4/5 clinic die natuurlijk ook voor de VT 2/3 trainers toegankelijk is (plus accreditatiepunten) zal in de Alternohal gehouden worden. De clinic zal in het weekend van 26 en 27 mei plaatsvinden. Er vindt een koppeling plaats met een kwalificatiewedstrijd voor het WK van onze lange mannen. Los van de B/C clinic geeft John Kessel op zondag de 28e mei een extra clinic voor trainers die met jeugd werken. Voor het bijwonen van de deze clinic heeft de NVVO een prachtig verenigingsarrangement gemaakt. Verenigingen kunnen al hun (jeugd) trainers tegen een gereduceerd tarief opgeven. Daarvoor krijgen ze een top clinic, een lunch plus koffie en thee.

Zelf zegt hij: ”Ik ben met een zoektocht bezig waarbij ik alles wat we denken te weten over sporten, educatie en (sport) ontwikkeling onderzoek en ter discussie stel. Gedurende deze reis heb ik met bestseller auteurs, olympische coaches, professionele atleten, leraren gerenommeerde professoren en duizenden coaches, studenten en sporters van over de gehele wereld gewerkt. Deze ervaringen hebben me geholpen om sommige ongelooflijk belangrijke

Voor meer nieuws volg de volleybalmedia plus de NVVO-site: www.nvvo.org

John Kessel

PAGINA 33


Het Wel & Wee van Heren 2 Zomaar ergens in Nederland, in een regio, in een rayon, speelt een Heren 2. ’t Zou het tweede van jouw vereniging kunnen zijn. VolleyMAGAZINE volgt de gebeurtenissen van dit ‘team next door’.

Te oud?!? Een niet nader te noemen maar niet zomaar iemand zei gisteravond tegen me: ”Zou je niet eens stoppen met volleybal? Want daar ben je zo langzamerhand toch te oud voor…?” Ik was met stomheid geslagen. Is het de harde werkelijkheid die rauw op m’n dak valt? Of is het de ónwerkelijkheid van die opmerking die mij de mond snoerde?

Wanneer ben je te oud voor volleybal? Wanneer ben ik te oud voor volleybal? Ja, ik heb wat pijntjes links en rechts. En onder en boven. Op het moment dat ik dit typ, moet ik om de paar regels een rondje door de kamer lopen, anders kom ik niet meer van mijn stoel door een onwillige rug. Ach, moet ik als zittendwerker maar geen stratenmakersklus willen doen! En ja, ik herstel wat minder snel van een spiertje hier en een tikje daar. Maar te oud voor volleybal? Ik?

Dit seizoen heb ik toch zo’n driekwart van de wedstrijden gewoon kunnen meedoen. Prima! Hoewel… dat is dus een kwart niet! Een paar jaar geleden was ik iedere wedstrijd nog fit. En die rug voel ik vaker. En die enkel… Hm, moet ik tóch aan mijn volleybalpensioen gaan denken?

Maar wat dan??? Dan… Dan... zit ik bij iedere wedstrijd, van C-jeugd tot de eerste teams, op de tribune. Op een eigen kussentje. Dan... zit ik bij mini-toernooien te genieten, niet gehinderd door die kakafonie van schelle kinderstemmen, want ik ben oud-dus-half-doof. Dan... steek ik zelfs op trainingsavonden mijn hoofd om de hoek. Met een smoes. Dan... zit ik aan een hoekje van de bar na de wedstrijden. Met een paar andere hang-ouderen. Dan... draag ik nog steeds die ene club-sweater, ooit als team aangeschaft. Met mijn Muppet-bijnaam Gonzo. En dan... zeggen ze, voor zover ze het nog over me hebben: ’Die meneer daar, dat is een oud-lid.’ Daar is geen letter van gelogen: OUD lid; verschrikkelijk oud lid. Oef! Tja, ooit stop ik als speler. Ik zou dan nog graag actief blijven als scheidsrechter. En wat commissies: communicatie, sponsoring, website, social media. Het is gewoon te leuk, en ’t kluppie is teveel een deel van mijn leventje om zomaar vaarwel te zeggen. Maar eerst: ik speel nog een seizoen door. Ik klooi nog een seizoen door. Ik sukkel nog een seizoen door. Ik strompel nog een seizoen door.

Jeroen (50 en jong van geest)

34 PAGINA


UITLEG PROCES INSTROOM KAMPIOENEN TOPDIVISIES EN VOLGENDE RECHTHEBBENDEN

INSTROOM EREDIVISIE SEIZOEN 2017-2018 Vanaf het seizoen 2017-2018 start de nieuwe opzet van de Eredivisie. De nieuwe opzet moet ertoe leiden dat talenten langer in Nederland blijven, (ex)-internationals terugkeren in de Nederlandse competitie, de aandacht van de media groeit en dat de sportieve resultaten, de publieke belangstelling en het aantal sponsoren toeneemt. Voor 1 februari dienden alle huidige eredivisionisten (heren en dames) een licentieaanvraag in voor de ‘Eredivisie 2016+’. Het onlangs geïnstalleerde expertpanel beoordeelt de aanvragen en brengt advies uit aan de directie van de Nevobo over het al dan niet toekennen van de licenties. De directie neemt vervolgens het definitieve besluit over het al dan niet verstrekken van de licentie. De Eredivisieorganisaties worden uiterlijk medio april geïnformeerd of de licentie wordt toegekend.

Er is het afgelopen jaar door de huidige Eredivisieorganisaties en de Eredivisieorganisaties in spe veel tijd en energie gestopt in het realiseren van de ambitieuze doelstellingen voor de hoogste volleybalcompetitie in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat alle huidige Eredivisieorganisaties een licentieaanvraag hebben ingediend. Ook in de nieuwe opzet van de Eredivisie blijft het mogelijk om uit de Eredivisie te degraderen en dus ook om naar de Eredivisie te promoveren. Dit laatste uiteraard alleen wanneer de promovendus aan alle voorwaarden van het licentiesysteem kan voldoen. Indien de kampioen van de Topdivisie niet aan de licentievoorwaarden voldoet is er bepaald wie in welke volgorde het recht krijgt. In dit bericht is voor de dames en de herenlijn eea op een rij gezet.

DAMESLIJN Bij de Eredivisie dames schuift het recht om in te stromen in de Eredivisie door naar de nummer 2 en vervolgens nummer 3 van de eind ranking in de Topdivisie. Als ook zij niet kunnen voldoen, komt dit recht de degradant toe. Mocht ook de degradant niet terug de Eredivisie in kunnen of willen stromen dan is er ruimte voor zogenaamde zij-instroom.

HERENLIJN Bij de Eredivisie heren is er dit seizoen een uitzondering omdat er sprake is van versterkte degradatie in de Eredivisie van niet alleen de nummer 11, maar ook de nummer 9 en 10. Het recht om in te stromen als de kampioen niet aan de licentievoorwaarden kan voldoen schuift daarmee eerst door naar de nummer 9 en daarna de nummer 10 uit de Eredivisie. Dan zijn de nummer 2 en vervolgens nummer 3 van de eind ranking in de Topdivisie aan de beurt. Als ook zij niet kunnen voldoen, komt dit recht de nummer 11 uit de Eredivisie toe. Mocht ook de nummer 11 uit de Eredivisie niet terug de Eredivisie in kunnen of willen stromen dan is er ruimte voor zogenaamde zijinstroom.

aanvragen van zij-instromers zal het expertpanel een prioritering in haar advies over de zij-instromers aan de directie meegeven op basis van het al dan niet tekenen van de intentieverklaring voor 1 september 2016; de Eredivisie organisaties die deze intentieverklaring hebben getekend krijgen voorrang. Vervolgens op de kwaliteit van de ingediende aanvragen en de spreiding van de Eredivisie organisaties over Nederland. De komende periode kunnen voor zowel de dames- als de herenlijn de potentiele nieuwe instromers in de Eredivisie een licentie aanvraag indienen. Daarvoor is 29 april een belangrijke datum: • Deadline voor de kampioen van de Topdivisie voor indienen van de licentieaanvraag wanneer het kampioenschap in het laatste weekend op 22 april valt. Wanneer het kampioenschap eerder valt dan geldt een deadline van 2 weken na het kampioenschap. • Deadline voor de nummer 2 en 3 van de Topdivisie, degradanten en zij-instromers. Dit betekent dat zij een licentie aanvraag kunnen doen voor het geval er een extra plek vrij komt. Sinds media april kunt u bij de manager wedstrijdzaken Hans de Vos navraag doen of er kans is dat er een plek vrij komt en de documentatie voor de licentie aanvraag opvragen. De toewijzingsprocedure voor de Eredivisie organisaties kent echter een bezwaar- en beroepsmogelijkheid. De zekerheid waarmee op dat moment kan worden aangegeven of er een plek vrijkomt is mede daarvan afhankelijk. De potentiele nieuwe instromers worden uiterlijk 19 mei geïnformeerd of de licentie wordt toegekend op basis van de ingediende stukken (onder voorbehoud dat er een plek open valt).

Mochten er plekken vrijkomen omdat andere Eredivisie organisaties niet aan de licentievoorwaarden kunnen voldoen dan geldt dezelfde volgorde van rechthebbenden. Bij het beoordelen van de licentie

PAGINA 35


SLIEDRECHT SPORT PRESTEERT OVERTUIGEND BIJ FINALES NOJK Op 18 maart werden in Apeldoorn, Doetinchem, Lichtenvoorde en Wijchen de finales van de 70e editie van het NOJK gespeeld. Het was de hele dag een gezellige drukte, want met de aanwezigheid van 16 teams en hun begeleiding, fans, scheidsrechters, familie en andere geïnteresseerden was iedere hal goed gevuld.

Bij zowel de A-, B- als C – jongens werden de teams van Sliedrecht kampioen. In jongste jongenscategorie, de CMVers, haalde Sliedrecht de tweede plaats en moest Alterno voor zich dulden. Uitslagen bij de jongens:In Apeldoorn waren de A – meiden van Peelpush in de finale tegen Voltena het sterkste. In Doetinchem veroverden de B-meisjes van Sudosa – Desto uit Assen de titel en in Lichtenvoorde ging bij de C – meisjes ook de titel naar Sudosa. In Wijchen speelden de jongste categorie, de cool moves volleyballertjes, voor de nationale titel. Rivo Rijssen was na een hele dag het beste en werd Nederlands kampioen. De teams van Sliedrecht Sport presteerden overall het best en zij prolongeerden de titel voor best presterende vereniging, waardoor de Jaap van Kasteel bokaal voor de vierde maal in de geschiedenis naar Sliedrecht ging.

36 PAGINA


EINDSTANDEN NOJK 2017 Uitslag Uitslag Uitslag Uitslag

1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7. 1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 5. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7. 1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 5. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7. 1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 5. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7.

Jongens Jongens Jongens Jongens

A A A A

Nationale Nationale Nationale Nationale

Open Open Open Open

Jeugd Jeugd Jeugd Jeugd

Kampioenschappen Kampioenschappen Kampioenschappen Kampioenschappen

Sliedrecht Sliedrecht Sport Sport Sliedrecht Sport SSS Sliedrecht Sport SSS SSS VV SSSAlterno VV Alterno VV Alterno Pegasus VV Alterno Pegasus Pegasus Pegasus Prima Prima Donna Donna Kaas Kaas Prima Donna Kaas Prima DonnaApeldoorn Kaas SV Dynamo SV Dynamo Apeldoorn SV Dynamo Apeldoorn Sudosa-Desto SV Dynamo Apeldoorn Sudosa-Desto Sudosa-Desto Lycurgus Sudosa-Desto Lycurgus Lycurgus Lycurgus

Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht Barneveld Sliedrecht Barneveld Barneveld Apeldoorn Barneveld Apeldoorn Apeldoorn Nijmegen Apeldoorn Nijmegen Nijmegen Nijmegen Huizen Huizen Huizen Huizen Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Assen Apeldoorn Assen Assen Groningen Assen Groningen Groningen Groningen

1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7.

Sliedrecht Sliedrecht Sport Sport Sliedrecht Sport Inter Rijswijk Sliedrecht Sport Inter Rijswijk Inter Rijswijk Prima Donna Inter Rijswijk Prima Donna Kaas Kaas Prima Donna Kaas VV Alterno Prima Donna Kaas VV Alterno VV Alterno Seesing Personeel VV Alterno Seesing Personeel Orion Orion Seesing Personeel Orion SSS Seesing Personeel Orion SSS SSS VC Polaris SSSPolaris VC VC Polaris VVH VC VVHPolaris VVH VVH

Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht Rijswijk Sliedrecht Rijswijk Rijswijk Huizen Rijswijk Huizen Huizen Apeldoorn Huizen Apeldoorn Apeldoorn Doetinchem Apeldoorn Doetinchem Doetinchem Barneveld Doetinchem Barneveld Barneveld Helmond Barneveld Helmond Helmond Harderwijk Helmond Harderwijk Harderwijk Harderwijk

1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 5. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7.

Sliedrecht Sliedrecht Sport Sport Sliedrecht Sport Seesing Personeel Sliedrecht Sport Orion Seesing Personeel Orion Seesing Personeel Orion Spaarnestad Seesing Personeel Orion Spaarnestad Spaarnestad Taurus Spaarnestad Taurus Taurus Voorsterslag // VC Taurus Voorsterslag VC Zwolle Zwolle Voorsterslag / VC Zwolle VV Alterno / VC Zwolle Voorsterslag VV Alterno VV Alterno Prima Donna VV Alterno Prima Donna Kaas Kaas Prima Donna Kaas Volley Tilburg Prima Volley Donna TilburgKaas Volley Tilburg Volley Tilburg

Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht Doetinchem Sliedrecht Doetinchem Doetinchem Haarlem Doetinchem Haarlem Haarlem Houten Haarlem Houten Houten Zwolle Houten Zwolle Zwolle Apeldoorn Zwolle Apeldoorn Apeldoorn Huizen Apeldoorn Huizen Huizen Tilburg Huizen Tilburg Tilburg Tilburg

1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 5. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7.

VV VV Alterno Alterno VV Alterno Sliedrecht VV AlternoSport Sliedrecht Sport Sliedrecht Sport Seesing Personeel Sliedrecht Sport Orion Seesing Personeel Orion Seesing Personeel Orion Sudosa-Desto Seesing Personeel Orion Sudosa-Desto Sudosa-Desto Next Volley Dordrecht Sudosa-Desto Next Volley Dordrecht Next Volley Dordrecht Avior Next Avior Volley Dordrecht Avior Taurus Avior Taurus Taurus Zovoc Taurus Zovoc Zovoc Zovoc

Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Sliedrecht Apeldoorn Sliedrecht Sliedrecht Doetinchem Sliedrecht Doetinchem Doetinchem Assen Doetinchem Assen Assen Dordrecht Assen Dordrecht Dordrecht Deventer Dordrecht Deventer Deventer Houten Deventer Houten Houten Zoetermeer Houten Zoetermeer Zoetermeer Zoetermeer

1. 1. 1. 2. 1. 2. 2. 3. 2. 3. 3. 4. 3. 4. 4. 5. 4. 5. 5. 5. 5. 5. 7. 5. 7. 7. 7. 7. 7. 7.

Jongens Jongens Jongens Jongens

B B B B

Jongens Jongens Jongens Jongens

C C C C

J-CMV J-CMV J-CMV J-CMV

Meisjes Meisjes Meisjes Meisjes

2017 2017 2017 2017

A A A A

Peelpush Peelpush Peelpush Voltena Peelpush Voltena Voltena Rivo Rijssen Voltena Rivo Rijssen Rivo Rijssen SOMAS // Activia Rivo Rijssen SOMAS Activia SOMAS / Activia ikwilvanmijnautoaf.nl SOMAS / Activia ikwilvanmijnautoaf.nl ikwilvanmijnautoaf.nl DeVoKo ikwilvanmijnautoaf.nl DeVoKo DeVoKo Prima Donna DeVoKo Prima Donna Kaas Kaas Prima Donna Kaas VC Zwolle Prima Donna Kaas VC Zwolle VC Zwolle Sudosa-Desto VC Zwolle Sudosa-Desto Sudosa-Desto Sudosa-Desto

Meisjes Meisjes Meisjes Meisjes

B B B B

Meisjes Meisjes Meisjes Meisjes

C C C C

Meijel Meijel Meijel Nieuwendijk Meijel Nieuwendijk Nieuwendijk Rijssen Nieuwendijk Rijssen Rijssen St. Anthonis Rijssen St. Anthonis St. Anthonis St. Anthonis Denekamp Denekamp Denekamp Denekamp Huizen Huizen Huizen Zwolle Huizen Zwolle Zwolle Assen Zwolle Assen Assen Assen

// / /

Sudosa-Desto Sudosa-Desto Sudosa-Desto VC Sneek Sudosa-Desto VC Sneek VC Sneek Emmen '95 VC Sneek Emmen '95 Emmen '95 Halley Emmen Halley '95 Halley Dinto Halley Dinto Dinto Irene Dinto Irene Irene Flamingo's '56 Irene Flamingo's '56 Flamingo's '56 Sliedrecht Sport Flamingo's '56 Sliedrecht Sport Sliedrecht Sport Sliedrecht Sport

Assen Assen Assen Sneek Assen Sneek Sneek Emmen Sneek Emmen Emmen Wehl Emmen Wehl Wehl Warmenhuizen Wehl Warmenhuizen Warmenhuizen Bilthoven Warmenhuizen Bilthoven Bilthoven Gennep Bilthoven Gennep Gennep Sliedrecht Gennep Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht

Sudosa-Desto Sudosa-Desto Sudosa-Desto SV Dynamo Sudosa-Desto SV Dynamo Apeldoorn Apeldoorn SV Dynamo Apeldoorn Springendal-Set-Up '65 SV Dynamo Apeldoorn Springendal-Set-Up '65 Springendal-Set-Up '65 Next Volley Dordrecht Springendal-Set-Up '65 Next Volley Dordrecht Next Volley Dordrecht Impala Next Volley Dordrecht Impala Impala Sliedrecht Sport Impala Sliedrecht Sport Sliedrecht Sport Longa '59 Sliedrecht Longa '59 Sport Longa '59 VV Alterno Longa '59 VV Alterno VV Alterno VV Alterno

Assen Assen Assen Apeldoorn Assen Apeldoorn Apeldoorn Ootmarsum Apeldoorn Ootmarsum Ootmarsum Dordrecht Ootmarsum Dordrecht Dordrecht Leek Dordrecht Leek Leek Sliedrecht Leek Sliedrecht Sliedrecht Lichtenvoorde Sliedrecht Lichtenvoorde Lichtenvoorde Apeldoorn Lichtenvoorde Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn

Rijssen Rijssen Rijssen SV Dynamo Rijssen SV Dynamo Apeldoorn Apeldoorn SV Dynamo Apeldoorn V.C.V.-Varsseveld SV Dynamo Apeldoorn V.C.V.-Varsseveld V.C.V.-Varsseveld Flamingo's '56 V.C.V.-Varsseveld Flamingo's '56 Flamingo's '56 Springendal-Set-Up '65 Flamingo's '56 Springendal-Set-Up '65 Springendal-Set-Up '65 Ecare Apollo 8 Springendal-Set-Up '65 Ecare Apollo 8 Ecare Apollo 8 Sudosa-Desto Ecare Apollo 8 Sudosa-Desto Sudosa-Desto VV Alterno Sudosa-Desto VV Alterno VV Alterno VV Alterno

Rijssen Rijssen Rijssen Apeldoorn Rijssen Apeldoorn Apeldoorn Varsseveld Apeldoorn Varsseveld Varsseveld Gennep Varsseveld Gennep Gennep Ootmarsum Gennep Ootmarsum Ootmarsum Borne Ootmarsum Borne Borne Assen Borne Assen Assen Apeldoorn Assen Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn

M-CMV M-CMV M-CMV M-CMV

Klassement Jaap van Kasteel Trofee PL

Vereniging

Plaats

1

Sliedrecht Sport

Sliedrecht

2

Sudosa-Desto

Assen

3

VV Alterno

Apeldoorn

15

4

SV Dynamo Apeldoorn

Apeldoorn

6

5

Rivo Rijssen

Rijssen

6

Seesing Personeel Orion

Doetinchem

7

Peelpush

Meijel

8

Prima Donna Kaas

Huizen

9

SSS

Barneveld

10

Springendal-Set-Up ' 65

Ootmarsum

11

Inter Rijswijk

Rijswijk

11

VC Sneek

Sneek

11

Voltena

Nieuwendijk

JA 30

JB 30

JC 30

3

J-cmv

20 10

10

6

MA 3

MB

MC

3

6

30

30

30

6

15

20

6

20 3

Totaal 119

3

79

3

3

67

20

20

46

30

45

15 6

M-cmv

15

41 30

30

6

30 26 15

20

6

21 20

20 20

20 PAGINA 37 20


COMPETITIE GAAT VOLGEND SEIZOEN DIGITAAL! Na de introductie in 2013 heeft inmiddels zo’n 62% van alle volleybalclubs in ons land de voordelen van werken met het DWF ontdekt: bijzonder gebruiksvriendelijk en tijd- én kostenbesparend. Vanaf seizoen 2017-2018 stappen we met de volledige zaal- en paravolleycompetitie helemaal over op DWF. Voor clubs die nog niet met DWF werken, is het dus handig om deze laatste competitieronden vast te oefenen met ‘resultaat invoeren’ via het digitale wedstrijdformulier.

OP NAAR 100% DWF! Hoewel binnen DWF resultaat invoeren verre van ingewikkeld is, zijn er middelen beschikbaar om dat zo goed mogelijk te doen. Op www.nevobo.nl/DWF vind je bijvoorbeeld een digitale stappenflyer (wie doet wat wanneer) en de meest gestelde vragen.

NOG MEER VOORDELEN Naast het gebruiksgemak en de tijd- en kostenbesparing, zijn er meer voordelen aan het gebruik. Omdat meteen na invoering in DWF de gegevens worden bijgewerkt, hebben gebruikers altijd een actueel overzicht. En, ook prettig; nadat

38 PAGINA

het volledige team aan het begin van het seizoen is ingevoerd, hoeft de rest van het seizoen alleen nog maar binnen DWF aan te worden gevinkt wie er spelen.

3E DIVISIE EN HOGER Voor teams die uitkomen in de 3e divisie of hoger geldt nog wel de verplichting om de stand ook bij te houden op een (vereenvoudigd) wedstrijdformulier. Dit hoeft niet meer te worden opgestuurd, maar

dient tot het einde van het seizoen wel bewaard te worden. Clubs mogen natuurlijk ook het live invullen formulier te gebruiken; daarvoor is echter wel een goede WiFi verbinding in de sporthal nodig.


UNIEK VOOR VERENIGINGEN: KLEDINGLIJN MET EIGEN IDENTITEIT KLEDINGFONDSCONCEPT 5 JAAR GARANTIE NUMMERS, CLUBLOGO'S EN SPONSORTEKSTEN WORDEN IN DE STOF VERWERKT. EXTRA GELDSTROMEN CREËREN MET DE AANSCHAF VAN MUTA KLEDING!

IS UW INTERESSE GEWEKT, TWIJFEL NIET EN NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP VOOR EEN UITGEBREIDE UITLEG! O F F I C IA L S U P P L I ER O F :

POOLSTERWEG 5 | 8938 AN | LEEUWARDEN | 058 - 266 03 15 | VERKOOP@MUTASPORT.NL | WWW.MUTASPORT.NL


FIVB Volleyball World Grand Prix Preliminary Round Apeldoorn 2017 presented by ilionx

samen succes vieren.

VolleyMAGAZINE 12 april 2017  

Nummer 12 van een serie glossy magazine cover volleybal!

VolleyMAGAZINE 12 april 2017  

Nummer 12 van een serie glossy magazine cover volleybal!

Advertisement