Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO

Arnaud BAAS


p2/25


p3/25


Education 2016-2017: Second year in architecture studies at the ENSA in Lyon.

ARNAUD BAAS

August 2016: Obtained the french youth work diploma. March 2016: Emergency rescue training at the ENSA. 2015: Obtained the French baccalauréat in STI2D.

1 Verchères street, flat 1106, 69120 Vaulx-en-Velin,France

Expériences 2016-2017: Event manager in the Students Office (events organization) and member of the graduations ceremony organization at the ENSA in Lyon.

+33.6.72.24.49.55

arnaud.baas@lyon.archi.fr

July 2016/July 2015: summer camp in Merville in France.

Activity organizer at a

April 2016: Two weeks internship at a construction site in the Ramery company in Aire sur la Lys in France. November 2014: Three days internship at a civil engineering office in Bati Techni Concept in Hazebrouck in France.

English B1 Dutch A1

Adobe Suite Archicad Revit Sketchup Artlantis

April 2012: Two days internship at an architecture office specialized in sustainable development (Mr Goudeseune) in Nieppe in France.

tennis hand-ball volleyball workout

p4/25

England Italy Roumania Germany The Netherlands Spain

Photography 3D printing music mixing


p5/25


TABLE OF CONTENTS

Architecture : The memorial semester 1 A forest of remains semester 2 A module coming from elsewhere semester 2 A city hall multi-flow

semester 3

Art : The screens semester 1 Empty and matter semester 2 Urban polychrome semester 3

Photography : Lyon confluence Barcelona Alsace Lyon’s festival of light

p6/25


p7/25


ARCHITECTURE

p8/25


p9/25


First year

THE MEMORIAL For this project of memorial, the goal was to create everything from the place to the building. First of all, every one of us had to imagine a story between quarry workers and foresters to build a site in connection with the story. My history dealt with a site devastated by the bombings during the war. To commemorate the centenary of this war, the inhabitants decided to build a giant memorial in honor of the quarry workers and the foresters who died there. The route is important in this kind of programs, that's why I chose to build a very bright entrance which represented what the place looked like before the bombings. Then, the visitor has to enter in a tunnel which is becoming smaller and smaller. In this building's part, we can find some items from the war's beginning. Continuing his route, the visitor ascends into the war's darkness to discover the impact of this war on the landscape thanks to the panoramic view.

p10/25


First year

A FOREST OF REMAINS Here, the subject was to imagine an ethnological exhibition hall in a museum's extension which will be on the roof of the original museum. So, I chose to exhibit a Maya's collection because for me it's one of the most important civilizations in the world. They were at the root of a lot of things in our modern world. For this exhibition hall, just as this civilization gave a lot of importance to the sun and the light, a huge effort was made regarding the lightning as you can see on the drawings on the left. Also, I wanted to make the visitors believe that they are walking in a forest and not in a common museum because most of the maya's treasures are found in the forest. Thanks to this idea, the constraint of the post frame became an advantage. My forest creates a route too, this route isn't the quickest, the route is winding between the collection and the ÂŤ trees Âť of my forest, where the visitor could wander.

p11/25


First year

A MODULE COMING FROM ELSEWHERE This project is unique because it was the only time where we had to work with a real customer, it was an artist company: Komplex Kapharnaüm. This company wanted each group composed of three students to imagine a « module » which will be easy to dissemble, transportable in a truck and where each piece could be handled by four people maximum, to allow the company to setup everywhere they wanted. With my group, we chose pieces made of polycarbonate. To attach all the pieces together, there were on the length some ball joints and on the width some clip fixing. Each part is reversible to build two types of module to correspond to the different uses of the company. All the modules are based on telescopic piles integrated in each piece. To close the construction, you just have to stretch a tarpaulin with the specific fixing. The company awarded our project for its technological innovation.

p12/25


Second year

A CITY HALL MULTI-FLOW This project lasted all the third semester, there were different steps: the site analysis, the concept, the form and the project The project was to take place in Lyon next to the Perrache train station and the neighbourhood of Confluence, we had to build a city hall for 2046. So, the first questions that we had to answer were: how to imagine the city hall in 2046 and then how to imagine the society in 2046 ? After the site analysis, I decided that my city hall would be built inside the flow of this neighbourhood, between the train station and the interchange. These flows are symbolized by the archs which are embracing my city hall. So I redesigned the space of the older footbridge. Imagining the society in 2046, it seems to me that it could be interesting to integrate a coworking space in my city hall because it's how business will be conducted in the future. My city hall integrates a wedding hall, offices and an exhibition hall.

p13/25


ART

p14/25


p15/25


First year

THE SCREENS For this work, we were in group of four, we had to experiment with two randomly chosen materials : my group had black plastic wrap and the black non-woven fabrics. First of all, we experimented the materials in different situations, we eroded, crumpled, cut and pulled it off to see the results. We found that the stretched wrap could be interesting so we tried to stretch this material in round shape smaller and smaller. To have a continuity between the screens, we created some lines in non-woven fabrics and in crumpled plastic wrap which are continuing on each screens. Concerning non-woven fabrics, we cut it and we fixed it on different plans, thanks to that we were able to create some drop shadows. Also superimposing it, we created a gradation of lightning. The first screen is in non-woven fabric, the third is in plastic wrap and the second is composed of the two materials

p16/25


First year

EMPTY AND MATTER This project is composed of two works, one in iron wires and the other in cardboards. The aim was to represent emptiness with different materials. These works could be connected or not, mine are totally distinguished, they don't work together even if the principle is the same. For the iron wire structure, I worked with different thickness of wires to create different levels of empty carving. Moreover, this ÂŤvortexÂť carves the empty without really closing the space. The fact that these vortexes aren't the same density and that they don't really close the space make it so that the emptiness is perceived differentely according to the spectator. Regarding the cardboard work, I took the same principle of vortex but now with the same density and I multiplied this to create several spaces, some of them are connected. Also, I played with the different looks of the cardboard with some smooth interior and a splined cover.

p17/25


Second year

URBAN POLYCHROME Urban polychrome is two projects by group of three, the first one is just a presentation of a project which could be installed for the Lyon's Festival of Lights for the year 2017, the other is almost the same but took place in my school. Our first idea was to create a crossable « wall », in other words, by far the installation looks like a light wall, but when one goes near it and bypasses the installation, one realizes that this wall can be crossed and even erased. We chose to put this work on the pavement of the Place Des Archives, in Lyon. As soon as we had to adjust our project to the school dimensions, we wanted to obstruct all the most beautiful views there: the view of « the street » perspective. Installing it in front of the atrium allows to bypass the installation and see the erasure of the wall. Regarding color, we opted for some red spotlight behind and some purple ones in front of each screen.

p18/25


p19/25


PHOTOGRAPHY

p20/25


p21/25


LYON CONFLUENCE

p22/25


BARCELONA

p23/25


ALSACE

p24/25


LYON’S FESTIVAL OF LIGHTS

p25/25



English architecture portfolio