Page 1

INSJosep Mestres i Busquets. VILADECANS. Juny 2013

2A

Arnau Arias Lucía Aguilar Lydia Antón Albert Morales Ainoa Monzonís


vILADEClocANS

SUMARI 

Equip de redacció

Editorial

Història de Viladecans

Fem esport, a Viladecans.

El Delta del Llobregat

On podem comprar a Viladecans?

La ronda de barri de la guardia urbana

Reportatge 1

Reportatge 2

Com arribar a…

Reportatge de llocs per visitar

Upcoming events

L’EQUIP DE REDACCIÓ Revista redactada per Arnau Arias, Ainoa Monzonís, Lucia Aguilar, Lidia Antón, Albert Morales. Revista editada per l’Institut Josep Mestres i Busquets. Maquetació i Disseny: Arnau Arias

Ainoa Monzonís

Lucia Aguilar Lidia Anton

Albert Morales


EDITORIAL: ULLS VERDS Aquesta revista està redactada per uns alumnes de l’institut Josep Mestres i Busquets, del curs 2A. Trobaràs tot tipus d’informació sobre el nostre barri, Viladecans. Podràs veure la seva història, els seus carrers, activitats i establiments, reciclatge, etc. Al final de la revista trobaràs una agenda cultural, on et podràs informar de totes les activitats d’aquest mes, però només si saps anglès! Gràcies al que hem après durant tot aquest curs, ens hem pogut orientar millor per poder fer aquest treball. Aquesta nova experiència, per nosaltres ha sigut una mica complicada al principi però després ens hem anat coneixent i ens hem pogut posar d’acord i amb ganes de treballar. Esperem que us agradi la revista!


L’HISTORIA DE VILADECANS

Viladecans ciutat ubicada a la

comarca

Els feus estaven dividits en dues parts:

del Baix Llobregat a la província de Barcelona.  Aquesta ciutat que a experimentat un creixement demogràfic molt important en els últims anys degut al ser a prop de Barcelona.

El senyor que tenia: els prats del senyor, terres del senyor, moli de senyor, pont del senyor, els boscos i els prats i el castell del senyor feudal.

El feu que contenia: granges aïllades, les Cap l’any 1000 es diu d’un lloc anomenat canis  cases dels pagesos lliures i serfs, el povallis que sembla coincidir amb el que més blet, l’església, el ferrer, i les terres tard s’anomenarà la Villa de Canibus, que serà (masos). dependent eclesiàsticament de Sant Climent de Llobregat i que posteriorment es denomiL’organització d’un feu es feia a patir d la renarà "Lugar de San Juan de Viladecans". serva senyorial o domin, el masos i les rendes senyorials. Les rendes senyorials es dividia en En el segle XVIII es va produir una independència parroquial. Històricament Vila de Cans parts de la collita, la primícia, prestacions peronals, drets de monopoli i cobraments per jurisdepenia de la parròquia de Sant Climent de dicció. Llobregat.


FEM ESPORT, A VILADECANS!

vila

ESPAIS Piscines

ACTIVITATS cursos de natació

ATRIUM

Infantil Pistes exteriors de tennis

- entrenaments

tennis

- partits

HORARIS dimarts i dijous 20:30 a 21:20 horari poliesportiu

PREUS trimestral 88 euros preus de pàdel

Abonats: 20,25euros/h Pistes exteriors de

- entrenaments

pàdel

- partits - gimnastic suau

Gimnàs

- step

horari poliesportiu

No abonats: 28,25E/h Diurn: 24E/h

dilluns i dimecres 8:50-9:35 Matricula: juvenil 34,15 dimarts 13:30-14:15

Adult. 47 Gent gran 25 Familiar 54,85

Poliesportiu

qualsevol activitat

dillluns a divendres 7h-22h Dissabtes 8-20h

no s’alquila només events o competicions


Espècies d’ocells i les basses de Viladecans A Viladecans hi ha moltes zones humides, la zona es diu Maresma de les Filipines, tenen moltes espècies d’ocells. En els arbres hi abunden els passeriformes, i a la maresma: hi ha daurades, becadells, martinets de nit,xarxets, etc. També es poden observar ànecs i flamencs, i

sovint, a l’estiu podem trobar camallargues i martinets menuts. A l’hivern hi destaquen els corbs marins, que dormen i habiten a les illes. Els becplaners també estan en aquestes aigües, capturant aliment.

Aguait de la Bassa dels Pollancres.

Aguait de la Maresma.

Estany del Remolar.

Les zones humides del Maresma de les Filipines són:

És important reciclar, ja que des de fa molt de temps s'ha estat consumint d'una forma molt massiva, llençant tot en qualsevol lloc i de qualsevol manera. Avui en dia podem fer de coses velles unes altres de noves, i així no contaminar tant. Per ajudar a que aquest costum no se'n vagi, podríem reciclar amb diferents papereres per a cada cosa cadascú a casa seva. Podem utilitzar de fulls d'esborrany, fulls que encara es poden fer servir, i així aprofitarlos millor. També podríem utilitzar ampolles de vidre ''individuals'' però

no comprar tantes de plàstic i no llençar-les la primera vegada que les utilitzem. En lloc d’utilitzar mocadors de paper, podem comprar o fer-nos de tela. Sempre hauríem de reutilitzar els objectes que encara es poden fer servir.


ON PODEM COMPRAR A VILADECANS?

ALGUS ESTABLIMENTS DEL BARRI: 1. Panaderia VILAPAN 2. Quiosc 3. Farmàcia Montés 4. Ferreteria IÑAKI 7

1

6 3

4

5

5. Perruqueria 6. Bar

2

7. Cafeteria

LA RONDA DE BARRI DE LA GUÀRDIA URBANA. He arribat a la comissaria de la Guardia Urbana de Viladecans i de seguida he conegut al meu company Daniel. Es un noi amb els cabells negres i la cara molt morena. Té els ulls castanys i una boca una mica grassa. Jo crec que el seu coll es bastant alt. El seu pit es massa robust i la seva esquena molt esvelta. Encara que té la panxa forta les seves cames són molt primes i els seus peus bastant lleigs. Per el que he pogut conèixer se li veu simpàtic i té la pinta de ser modern, generós i observador. M’he donat compte de que es una mica tossut, però es molt sensat. Pel que he vist es valent i apassionat. També molt amable i decidit.

La cap de servei ens ha manat fer una ronda pel barri Can Palmer. Hem sortit de la Comissaria, avinguda Lluis Moré. Hem passat per davant d’un bar i d’una cafeteria, on hem parlat amb gent d’allà. Caminant per la vorera, hem passat pel costat del teatre Atrium. On a la plaça ens havíem aturat a un supermercat per consultar si hi havia molts robatoris i hem anat al col·legi Can Palmer. A continuació hem anat al carrer Ferran i Clua, al ser dimecres, hi havia mercat, i hem vigilat la zona. Hem aprofitat per entrar al Vila (el camp de futbol) i finalment hem anat donant voltes per molts llocs de Viladecans, sobretot pel passeig del davant de l’església.


LA RONDA DE BARRI DE LA GUÀRDIA URBANA.

Al acabar la ronda, hem passat per l’Avinguda Lluis Moré fins arribar a la nostra comissaria. He hagut de fer un informe per a la cap de servei que deia:

El meu company i jo hem valorat com ha anat la ronda. Hem donat unes quantes voltes per la zona del barri Can Palmer, després hem passat per altres llocs per fer una ronda més completa. No ens hem trobat molts incidents. Ha hagut algun robatori pels supermercats i alguns problemes pel mercat del carrer Ferran i Clua, però els demés llocs han estat correctes.

Redacció redactada per: Lucía Aguilar i Ainoa Monzonís.


R

A Viladecans hi ha un total d’habitants de 65.328 i una superficie de terreny de 20,5 km 2

5,64% 18,67%

617,25 40656,66

8,63% 10,73%

47008,33

9,97% 9,19%

6934

4,93%

8062,5

5,03%

6716,32

3,70% 5,43%

13444,4 8865

6,789%

2843,58

7,74%

14058,3 15246,66

3916,75 766,5

3,50% 65328

100%

20,5

3186,78


Barris que tenen més i menys població:

Percentatge

Densitat

L’Eixample Centre

La Montserratina

El Ginestar

L’Eixample Centre

La Torre-Roja

El Mas Rates

Barri de Sales

Torret Ballester

La Montserratina

Poblat Roca

El Torrent Ballester

Can Palmer

L’Alba Rosa

Grup Sant Jordi

Barri Antic

La Torre-Roja

Can Palmer

Can Sellares

Can Sellares

El Ginestar

Grup Sant Jordi

L’Alba Rosa

Poblat Roca

Barri de Sales

El Mas Rates

Barri Antic

Relació entre la densitat de la població i dels barris:


Hem fet una enquesta a dos homes i a dos dones de cada familia de nosaltres cinc, en total 20 persones. L’enquesta tracta del nivel educatiu i el setor productiu. És a dir de si treballen en agriultura, en una fàbrica o venen en alguna botiga i de si té estudis i quins té.

NIVELL EDUCATIU

9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

Series1

Estudis primaris

Estudis seundaris

Universitaris

SECTOR PRODUCTIU

9 8 7 6 5

Series1

4 3 2 1

0 primaris

secundarias

terciaris

sense treball


ENTREVISTA A UNA PERSONA EN ATUR 

De que treballaves? Jo treballava en una fàbrica prop de l’Empordà, la meva feina m’agradava molt perquè treballava d’ingenieria industrial. Quant de temps portaves fent-lo? Portava treballant en aquesta feina uns 20 o 22 anys T’agradava? Sí, i moltíssim, estava molt content, però al treballar tant arribava a casa molt cansat encara que a mi sempre m’ha agradat la ingenieria. Quant de temps portes en atur? Més o menys uns 3 anys. Actualment, estàs buscant treball? Sí, però avui en dia és molt difícil trobar feina, estic per tirar la tovallola. De què? Em dona igual, només necessito un treball per poder donar de menjar a la meva família. Tornaries a treballar on treballaves abans? I tant que sí, això era el paradís, em pagaven el suficient i treballava del que jo volia. Com estàs econòmicament? Aquest últim any hem baixat molt d’economia però jo crec que sortirem endavant.

Entrevista feta per: Arnau Arias Contestada per: Anònim


Si vols anar desde l’escola de Can Palmer, que és un edifici no molt alt, però es molt gran, té dos patis, un on majoritariament hi ha sorra, i l’altre on hi han les pistes per a jugar i algunes escales, fins a l’institut Josep Mestres i Busquets primer has de seguir recte tot el carrer de Lluis Moré, hi veuras una rotonda, i has de creuar el carrer seguint tot recte, per aquest carrer hi trobarás un bar petit amb una Terrassa i algunes taules i cadires, a la esquerra i

a la teva dreta tot ple d’edificis. Has de seguir tot recte passant la comisaria dels mossos d’esquadra, que es tota gris i té banderas al costat de la porta, i arribant a una segonda rotonda, on allà has de girar cap a l’esquerra. Quan facis això has de pujar tot el carrer fins arribar a la porta principal de l’institut, es un edifici alt, i no molt vell, té moltes finestres, i des de fora sembla que tingui tres edificis.


TURISME Esglesia de Santa Maria de Sales Es recomana anar per la seva forma arquitectónica ja que les curves que fa són originals.

Torre Roja La Torre Roja és una fortificació medieval situada en Viladecans. Troben que té molta història i és un lloc bastant interessant per anar.

Torre Baró La Torre del Baró és una construcció defensiva. Es recomana anar ja que és una de les fortificacions més antigues i representatives de Viladecans.


TDS  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you