Page 7

DET ÄR DAGEN efter den stora utdelningen av Arla Guldko 2014. Ett speciellt jubileum eftersom det är det 15:e året de gyllene kossorna delats ut. Vi befinner oss i en av salongerna på anrika Grand Hôtel där vi träffar vinnarna från två vitt skilda kategorier: Bästa matglädjebutik och Bästa snabbmål. Men är deras verksamheter egentligen så olika – vem är det som drar gränserna? Finns berörings­ punkter och till och med möjligheter att lära av varandra?

Vinnare av klassen Bästa snabbmål, blev K25 i Stockholm. Vilka är ni och vad har ni för vinnande koncept?

-Jag tror vi vann eftersom vi förändrat mycket av matscenen i Stockholm. Vi är ju inte bara en restaurang eller en kedja, berättar Ricard Constantionou, grundare och ägare av K25. Vi är flera restauranger som tillsammans bildar en urban mötesplats. Vi kallar oss inte en food court, utan tycker svenska

ord som mathall eller restauranghall passar oss bättre. -Vi är också en slags mathall, berättar Cilla Wahlgren, butiks­ kommunikatör hos vinnarna av Bästa matglädjebutik, ICA Kvantum Flygfyren i Norrtälje. -Eller rättare sagt försöker vi mer skapa känslan av saluhall. Vi är en butik, men har också färdiglagad mat, både varm och kall. Vi har bland annat eget rökeri och bageri. Här finns även vår bistro och osteria där man kan dricka ett glas vin eller öl till en bit god mat. Bara inom kök- och restaurangavdelning­ arna jobbar 15 medarbetare. -Och på K25 är en av hyresgästerna brödbutiken Fabrique så där snuddar vi er verksamhet, konstaterar Ricard.

Varför vann Flygfyren "Bästa matglädjebutik"?

-Det kunde faktiskt varit vem som helst av oss tre finalister, säger Cilla ödmjukt. Ska man försöka förklara så är det nog för att vi i vår verksamhet alltid sätter människan i centrum,

Cilla Wahlgren är butikskommunikatör hos ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje.

både konsumenter och personal. Vi är mer än en matbutik, vi är en träffpunkt. -Det som talade för oss är kanske att vi alltså dels har mycket egen tillagning. Vi är också en stor butik med ett brett utbud, men samtidigt mitt i centrum – ”butiken på orten”, eller en närbutik helt enkelt, fyller butikschef Patrik Eriksson i.

Vad betyder matglädje för er i butik?

-Allt vi gör och alla våra ombygg­ nader utgår från matglädje. Idag är matglädje mycket ”fasad” i många butiker, men efter en tid märker man att det bara är just yta. Det behöver finnas ett genuint intresse och hos oss brukar vi jobba efter parollen att matglädje inte kommer från frys- och kyldiskar, utan från människan. -Ja, det är oerhört viktigt för oss med matglädje, den gör att vi märks i bruset, förklarar Cilla. Konsumenten behöver inspireras, annars handlar man inte. Idag möts vi av kockar överallt

"Jag tror vi vann eftersom vi förändrat mycket av matscenen i Stockholm"

i media och man måste få med sig den känslan in i butiken så konsumenten kan göra något konkret av den.

Hur plockar ni fram matglädjen i snabbmat hos K25?

-Matglädje är ett knepigt ord, konstaterar Ricard. Men det finns en enande glädje i hela vårt koncept. Om det kommer in en grupp gäster från samma arbetsplats ser man hur de direkt delar upp sig och går till diskarna hos sina olika favoritrestauranger. Efter några minuter träffas de igen och sätter sig ner tillsammans för att äta, umgås och ha trevligt i varandras sällskap. -Men även snabbmat är ett knepigt ord som ringer lite illa i mångas öron. Jag hävdar själv att det bara är en definition av ett systematiserat expedieringssystem. Du kan ha haft långkok igång flera timmar innan kunderna kommer och sedan bara serverar snabbt. Därför tycker jag till exempel

Butikschef hos vinnaren av Bästa matglädjebutik, Flygfyren, är Patrik Eriksson.

"Vinsten blir en bekräftelse på att vi gjort rätt"

12

-Och vi är en mathall som även har en brödbutik, berättar Ricard från K25. Olikheter och likheter mellan butik och snabbmål diskuterades av vinnarna inom Bästa matglädjebutik respektive snabbmål. Skillnaderna är stora, men visst finns beröringspunkter.

att pizza och sushi, som kräver en del tid efter att kunden bestämt sig, egentligen inte är snabbmat. Många förknippar kanske inte snabbmat med matglädje. Hamburgare är typisk snabbmat med lite sämre rykte, men samtidigt något som kan vara riktigt bra och högkvalitativt. Det tycker jag vår hyresgäst Vigårda visar. Där lägger man ner mycket tid och omtanke i förväg och serverar sedan på ett par minuter.

Har tävlingen medfört att ni vunnit något mer än själva Guldkon?

Grundare och ägare av mathallen K25, Ricard Constantionou.

"Det är oerhört viktigt för oss med matglädje, den gör att vi märks i bruset"

-Vi är en butik som också serverar mat, säger Cilla från ICA Kvantum Flygfyren.

-Egentligen har vi inte gjort något extra för att vi varit med och tävlat. Vi ska ju vinna för det vi alltid gör. Men man kan säga att vinsten blir en bekräftelse på att vi gjort rätt, säger Patrik och Cilla fyller i: - Och i butiksvärlden är det här priset ett tydligt kvitto. Redan när vi blev nominerade gick vi ut i sociala medier och berättade. Tillsammans bestämde vi oss för att det här ska vi ta, så det blev en bra vikänsla och motivation för alla. Och jag hoppas att kunderna, våra rospiggar, som fått stå ut med alla ombyggnader även de kan känna sig stolta över att

vi vann. Att vi här i lilla Roslagen faktiskt blev bäst i Sverige.

JURYNS MOTIVERING

Ni nämner sociala medier, är det en del av er vardag?

– BÄSTA MATGLÄDJEBUTIK 2014: ICA KVANTUM FLYGFYREN, NORRTÄLJE "Årets vinnare är inte bara en butik utan även en träffpunkt. Här möter ytterligheterna varandra, både i erbjudandet och bland kunder. Som besökare överraskas man av ett impo­ nerande utbud av lokal produktion och egenproducerat, i perfekt symbios med det som förväntas. Slentrian och inköpslistor möter inspiration och glädje att prova nytt. Här finns den enkla vardagsmaten som förhöjs med egenhändigt gjorda klassiker vid sidan om utbudet och upplevelsen inför fredagsinköpen. Vinnaren är en butik som ger inspiration alla dagar i veckan och som genom sitt engagemang visar på stor kärlek för maten, råvarorna, hantverket och konsten att sälja mat."

-Ja, det är visserligen ingen raketforskning, men visst måste vi finnas där. Vi hade till exempel tänkt ha ett möte på K25 efter tävlingen för att dra resultatet, men ryktet hade redan spridit sig hela vägen digitalt så alla visste redan, skrattar Ricard. -Vi hade i förväg gått ut på vår hemsida och Facebook och berättat att folk kunde följa tävlingen över nätet, så även vi fick gratulationer direkt, innan vi ens själva hunnit berätta att vi vunnit, instämmer Cilla.

Kan ni lära något av varandra?

-Det är klart att det är olika verksamheter med stora skillnader, men visst tror jag man kan hitta beröringspunkter och framför allt låta sig inspireras, säger Ricard. -Ja, även om det skiljer mycket jobbar vi båda med konsumenter, service och mat, så visst tror jag vi skulle kunna ge varandra en hel del bra idéer, avslutar Cilla.

JURYNS MOTIVERING – BÄSTA SNABBMÅL 2014: K25, STOCKHOLM "Vinnaren representerar något helt nytt på den svenska snabbmålshimlen. Tack vare ett fingertoppskänsligt entreprenörskap i sann pionjäranda, har Sverige begåvats med ett nytt, fräscht och spännande koncept som andas modern snabbmat à la 2000-talet. Sverige behöver fler sådana här koncept där det är varierat, gott, snabbt och enkelt att handla."

13

arlaaktuellt_2_2014