Page 4

ICA Kvantum Landvetter

PILOTBUTIK FÖR ARLAS NYA MEJERIKONCEPT Strax intill motorvägen mot Göteborg ligger ICA Kvantum Landvetter. Idag är det invigning av den nya mejeriavdelningen och ArlaAktuellt är på plats. Vi träffar två av medarbetarna som varit med i implementeringen av Arlas nya mejerikoncept, Henrique "Henke" Persson som är säljledare och Joel Fermhede, försäljningschef. Strax innan den formella invigningen får vi en prat­ stund om ombyggnaden.

Den moderna mejeriavdelningen

- EN INSPIRERANDE BUTIKSMILJÖ UNDER SENARE år har många butiker gjort stora investeringar i bättre butiksmiljö för färskvaror, där delikatesser, frukt & grönt, kött- och fiskavdelningar har moderniserats och gjorts till mer inspirerande säljplatser. Men en av butikens viktigaste avdel­ ningar både vad gäller försälj­ ning och inspiration, har inte riktigt fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Det handlar alltså om mejeriavdelningen. Fokus för mejeri har till stor del varit att utveckla sortiment och kylutrymmen och själva säljmiljön har därför kanske inte riktigt hängt med i samma takt. Kunderna upplever fortfarande ofta att mejeriavdelningen är kall och att den känns mer som ett lager, än en miljö som inspirerar till matglädje och merförsäljning. Men nu så är det faktiskt dags att få med även mejeri­ avdelningarna som en trivsam, bra inspirationskälla i butikerna.

rerande butiksmiljö där kunden kan hitta tips och inspiration till veckans måltider. En nyckel till detta utöver den fysiska butiksmiljön är att aktivt arbeta med sambands- och inspirations­ exponeringar – något Arla skapar förutsättningarna för att lyckas med genom detta nya koncept. - Vi vill ta vara på handelns intresse för att arbeta med inspi-

produktkategorier finns, samt en optimering av säljplatsen utförd av en av Arlas butiksutvecklare. Beståndsdelarna i miljö­materialet är allt som hör till det lantliga men moderna hemmaköket: köksluckor, rustikt trägolv, trasmattor, nedpendlade kökslampor och spotlights som ger en varmare atmosfär, samt ett skafferi med recept och köksattiraljer. Som en del av konceptet finns också en exponerings­ kyl och en köksö. Där kan butiken duka upp med aktiviteter och teman som förslag på måltider, eller göra inspirerande uppdukningar med frukostprodukter. Det nya mejerikonceptet skapar många ytor för kunderna att få inspiration i avdelningen, med TV-skärmar som visar matlagning, ett skafferi där det samlats recept och inspiration, samt budskapsskyltar med enkla och snabba tips som ska hjälpa kunderna i köpögonblicket. - Provsmakning och receptförslag är viktiga delar som kunden tycker underlättar köpen i mejeriavdelningen. Vi

"Vi hoppas att det nya mejerikonceptet ska inspi­ rera till mer matlagning"

Utveckla och inspirera

Med ett helt nytt koncept vill Arla utveckla säljplatsen i mejeriavdelningen, detta genom att förvandla den till en mer inspi­

ration och ge butikerna en möjlighet att lyfta upp matinspiration även i mejeriavdelningen, säger Frida Kjellberg, projekt­ ansvarig på Arla Foods. - Vi hoppas att det nya mejerikonceptet ska inspirera till mer matlagning och hjälpa konsumenten att variera sin frukost- och middagsmat.

Lantlig miljö och matinspiration

Delarna i det nya konceptet är ett nytt miljömaterial på tema köket - med många ytor för exponeringar och inspiration, ett navigeringsmaterial som tydliggör var olika

*Arla Köket - En undersökning om inspiration till matlagning och receptanvändning, TNS Sifo, 2009

6

Här är gänget som gjorde det: Henriqu Ekman, Malin Berg e man, Christer Ande Persson, Martin rss - ICA Kvantum, Fri da Kjellberg och Joa on, Joel Fermhede chim Malmenborn ArlaFoods. -

Hur viktig är mejeriavdelningen för er?

- Det är en av butikens kärnpunkter och en av våra största avdelningar. Det är mycket viktigt att den rullar och går på ett bra sätt, konstaterar Joel. - En fräsch mejeriavdelning bidrar helt klart till att kunderna känner sig välkomna och blir inspirerade till mat och matlagning. - Matglädjen ligger ju i ICA Kvantums gener, så alla avdelningar måste bidra till det på bästa sätt. - Vi söker ju det där lilla extra som gör att vi och vår profil sticker ut bland andra butiker.

navigeringen, dvs färgkoderna som märker ut olika produktkategorier, blir det enklare att hitta rätt vara. En annan viktig del i det nya är att hela avdelningen har blivit ljusare vilket gör att produkterna syns bättre. På så vis blir det lättare för kunderna att hitta rätt produkt, men också lättare att upptäcka nyheter.

Påverkas ert eget arbete?

- Ja det är roligare att jobba i en fräsch och aktiv avdel­ ning. - Och det är riktigt kul när det händer någonting nytt.

Kommer era kunder gilla det nya konceptet?

Exponeringskyl med recept och

ingående ingredienser i Veckans middagsförslag.

Mejeriavdelningen står för ca 11 % av butikens omsättning (ACN 2010), vilket gör den till en viktig avdelning för butiken. Dessutom är mejerivaror en stor del av kundens planerade inköp och därmed är mejeriavdel­ ningen en bra trafikbyggare till butiken. vet att 62% av de som besöker butiken planerar middagen samma dag som de ska äta den*, så det finns stor möjlighet att påverka kundens köpbeslut i butiken, säger Frida Kjellberg.

Recepttavla med A3-driverskylt för mejeri, nedanför en kökskubb med köksredskap.

- Vi har fått uppskattande kommentarer under arbetets gång, när kunder har passerat. Det har hittills varit väldigt positivt rätt igenom, skulle jag säga. - Någon har skämtat om att det blir svårt att hitta när vi plockar om, men det var nog mest på skoj, skrattar Henke. - Och med nya produkt­

Tror ni att försäljningen kommer påverkas positivt?

- Ja det får vi verkligen hoppas, skrattar båda. - Men vi är ganska övertygade om att det här kommer generera både mer matkänsla, intresse och en hel del merförsäljning för oss.

Köksö med veckovis exponeringar, recept och demos kopplade till aktuella teman i samhället - här Pannkakans dag.

7

Vilken blir nu er nästa utmaning?

- Nu gäller det att hålla igång våra två nya expokylar i avdelningen, konstaterar Henke. Vi har ju fått en "köksö" som vi tänker hålla fylld med matinspiration under hela veckan. - Ska det vara inspiration och matglädje, måste det skötas bra hela tiden. - Vi har länge jobbat med måltidsidéer. Men det har ibland varit så att ingen känt sig direkt ansvarig för de exponeringarna eftersom de går över kategorigränserna. Nu kommer de som jobbar med mejeri tydligare att hålla i detta. - Sen kommer förstås både Arla och vi att följa upp det här under det kommande året. - Inte bara försälj­ ningsmässigt, utan också hur materialet fungerar i praktiken. - Eftersom vi är först med den här typen av ombyggnad är det viktigt att lära sig av den inför kommande projekt. Vi avslutar intervjun eftersom Henrique och Joel måste rusa vidare för att lägga sista handen vid förberedelserna till startskottet. För om en liten stund är det invigning på gång, med nyutnämnda Årets Kock Filip Fastén som extra dragplåster.

arlaaktuellt_2_2014  
arlaaktuellt_2_2014  
Advertisement