Page 3

Bild från appen "Kokbo

! E S I A N R A BE- GRILLSÅSERNAS SÅS NÄR KVÄLLARNA blir varma och grillarna plockas fram i bersåer, på altaner och uteplatser över hela Sverige, kommer också frågorna om vad man ska lägga på grillen. En saftig köttbit eller en smakfull laxfilé brukar höra till huvudalternativen som man kan tänka sig. Ganska snart minns man också från tidigare år, att det faktiskt är tillbehören som gör en stor del av smak- och måltidsupplevelsen när grillandet står i fokus. En fräsch sallad kan t ex vara avgörande för att få till en komplett maträtt. Men det som verkligen gör skillnad, är några smak-

fulla grillsåser. Kall eller varm, kan en rätt vald grillsås gifta sig och lyfta fram smakerna i grundråvaran och skapa den där riktigt stora smakupplevelsen. En av de verkligt stora favoriterna och långkörarna bland såserna, är den klassiska Bearnaisesåsen, som aldrig verkar kunna bli fel. Här hyllar vi den fantastiska såsen som har skänkt smaksensationer åt så många matälskare och dessutom inspirerat Arlas produktutvecklare till en av årets nyheter på grillbordet. Läs mer här intill.

Traditionell Bearnaisesås Det finns förstås massor av varianter på en så populär sås som Bearnaise. Men ungefär så här ser originalreceptet ut. Varför inte prova själv? DU BEHÖVER: • 6 st ägg • 500g Smör • 1 kvist dragon • 8 st vitpepparkorn

Bearnaise SER DAGENS LJUS ALLA HÄPNADE ÖVER DEN UTSÖKTA OCH VÄLBALANSERADE SMAKEN PLATSEN är vackra Saint-Germain-en-Laye utanför Paris. Året är 1836 och den fashionabla restaurangen "Le Pavillion Henri IV" ska just öppna. Namnet på restaurangen hade man valt efter den franske renässanskungen Henri IV. För att få ett extra bra dragplåster till premiären tänkte

chefskocken ut en helt ny typ av sås till invigningsmenyn. Han kokade ihop lök, kryddor och vinäger och blandade ner några äggulor. Sen tillsatte han smält smör försiktigt och kryddade med bl a dragon. Alla häpnade över den utsökta och välbalanserade smaken. Den skulle passa perfekt till olika typer av kött. Man bestämde direkt att såsen skulle få namnet efter det område i södra Frankrike, som kungen Henri IV kom ifrån, nämligen landskapet Bearn. Man kallade den därför "Bearnaisisk sås", eller på franska; "Sauce béarnaise". 4

• 4 st schalottenlökar • 1 msk hackad persilja • 0,5 dl vinäger • 1 dl vatten

SÅ HÄR GÖR MAN: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Sila ner i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.

kshyllan", fotograf Joh

5

an Ekstam.

att den här nder Räkna med torsäljare u s n e lir b n nyhete n! grillsäsonge a k s n e v s n de

A SNABB OM BEA LEIF TILL MANNERST RÖM ArlaAktuellt ringde upp en av de allra största svenska kockarna, Leif Mannerström, för att fråga lite om den berömda såsen. Leif har som alltid många järn i elden, men vi lyckades klämma in en liten pratstund med honom.

1. När och hur kom Bearnaise till Sverige egentligen?

- Den har nog funnits här under hela 1900-talet faktiskt. Den skapades troligen i Frankrike under 1800-talet. När jag började i köket på 50-talet, minns jag att den redan då var väldigt populär och ofta med på menyerna. - Ungefär samtidigt kom ju också Hollandaisesåsen, som är nästan samma sak som en Bearnaise, men med lite andra kryddor i.

2. Men varför blev Bearnaisesås så populär? - Helt enkelt för att den är så otroligt god. Och passar till många olika typer av rätter. - Du ska veta det att när kockarna bjuder varandra på mat, är det inte sällan grillbiff med Bearnaise och pommes frites som gäller.

3. Många verkar ha en stor respekt för att göra Bea själva. Varför? - Det beror nog mest på att

man egentligen inte försökt. Om man bara följer några enkla instruktioner så är det egentligen inte alls speciellt svårt. - Och det här med att den lätt kan skära sig - gör man som man ska, så skär den sig inte. Och gör den det ändå, så går den att rädda.

Spansk mojo rojo-sås (23% fett)

Svensk örtagårdssås (26% fett)

Grillsåser av idag

4. Det verkar som att Bearnaise har fått en nytändning i Sverige. Har den varit "ute" en tid?

TRADITIONELL Bearnaise­ sås har många fördelar, men en nackdel kan vara att den är mycket energirik. Det gäller också för de flesta produkter i kategorin "Kalla grillsåser" i dagligvaruhandeln, eftersom de är majonnäsbaserade och därför mycket feta - inte sällan med uppåt 80% fetthalt. Så även om de är goda, finns det många konsumenter som gärna vill ha

- Nej, inte som jag upplever det. Kanske att den inte har varit så het på några av de mest fashionabla restaurangerna. - Men ser man på Sverige i stort, så har den definitivt inte varit ute.

5. Vilken är din favoriträtt med Bearnaise?

- En riktigt bra grillad entrecôte med pommes och Bearnaise, är bland det godaste jag vet. Jag är ju också kock...

SÄLJ EN GRILLIDÉ! Hjälp dina kunder med en komplett grillidé i stället för att bara sälja enstaka varor! Du får nöjdare kunder och bättre dagskassor. Här ser du vad man behöver för att det ska bli en intressant exponering. Den här idén finns på baksidan av senaste receptbroschyren ArlaKöket.

Amerikansk barbequesås (21% fett) Fransk Bearnaisesås (26% fett)

RECEPT OCH SKYLTAR ATT SKRIVA UT, FINNS PÅ ARLA BUTIKSWEBB. VAD VÄNTAR DU PÅ?

biff • Utskuren nsk • Kelda Fra sås e is a rn a Be tis • Färskpota rris • Grön spa nskt • Arla Sve lle Smör e r apsSmör- & R olja Oliv

5

ett lättare alternativ på sin grillbiff. Med det i tanken har Arla nu tagit fram en Kelda-sås där man i stället använder crème fraiche som bas. Resultatet blev fyra grillsåser med inspiration från olika delar av världen alla med välkända smaker, fin konsistens och med mycket lägre fetthalt än de majonnäsbaserade alternativen.

MIDDAGSTIPS Besök också arla.se eller Arla Kökets app för inspirerande recept.

arlaaktuellt_2_2014  
arlaaktuellt_2_2014  
Advertisement