Page 1

NUMMER 2 2014

Grillsåsen gör susen VINNARNA I GULDKON TÄNKER TILL

arlako möter dalahäst

Nytt kök i Landvetter

RYNKEBY I VIRAL SUCCÉ


L O S R A M M SO T E K Ö K A L R IA GRILLTIPS!

SÅ HÄR SVARAR K UDU !

NDEN

Spänt folielock på nya Kelda Grillsåser Ibland kan folielocket på förpackningarna till de nya grillsåserna från Kelda, upplevas vara extra spänt. Några kunder har hört av sig till Arla Forum och undrat över om det då är något fel på produkten. Svaret från Arlas förpacknings­ tekniker är att det finns levande mjölksyrabakterier från syr­ ningskulturen i crème fraiche. Ibland har de en benägenhet att omvandla sockerarter till gas, i form av koldioxid, vilket då kan resultera i att folielocket spänns. Det är en helt naturlig process och påverkar inte produktens kvalitet och smak på något sätt.

Grillad biff med grönsaker och bearnaisesås samt fler recept med våra goda såser hittar du på arla.se.

S6omrig trädgårdsfest8

4 Allt om grillsåserna och grilltipsen!

6

Arla bygger om i Landvetter

8

Rynkeby i rosad TV-film

11

Dagen-efter-intervju med vinnare

14

Ny skruvkork löser problem

15

Havssalt i delikatessdiskarna

16

Två svenska ikoner: Arlakon och Dalahästen

18

Arla står för det vardagsgoda

19

Kvargen kommer med träningsvindar Illustration av Ulf Frödin

LÄTTA NYHETER!

KELDA® SPANSK MOJO ROJOSÅS

Trädgårdsfest

Njut av fyra härliga såser från Kelda® till sommarens grillstunder. Alla med lite lägre fetthalt och crème fraiche som bas. Såserna är mycket smakrika och gör dina grillfavoriter ännu godare. Prova själv får du se!

www.arla.se Arla Forum 020-99 66 99

Den rökiga d often

signalerar a fest på hela v grillat gatan. På g ligger kry allret ddad karr é , korv och tiga gröns f r ukaksspett. I kylen vä härliga sa n t a r llader och smakrika smör. När k r y ddalla hjälps åt är trädg festen kla årdsr på ett kic k.

Kryddiga

k

arréspett Stora, kryd | 8 port dade köttb itar som g och sedan rillas på sp skärs upp ett vid bordet. 1 ½ kg ben fr

1 ½ tsk salt

i fläskkarr é

11

½ dl chilis ås 1 ½ msk ch ipotlepasta 1 tsk male n koriande r 1 ½ tsk spis kummin

Sätt ugnen på 175°. Sk är köttet p i ca 4 cm b å längden reda bitar. S alta och lä ugnssäker gg det i en form. Stek i mitten av innertemp ugnen tills eraturen ä r 70 svalna. Rö r ihop ingre °, ca 40 min. Låt dienserna Trä upp kö till glazen. ttet på lån g a grillspett med hälfte . Pensla n av glaze n. G 10–15 min. Dra av kött rilla köttet över glöd et från spe skär det i s tten och kivor. Pens la resten a skivorna v v glazen öve id serverin r g.

Rostad sö tp

otatissalla Vacker sall d | 8 port ad på fat d är färskpo potatis ros tatis och s tas för me ötr smak. 750 g sö

Tropisk bå l

med lime Välkomna | 8 glas gästerna m ed en fruk 2 lime tig bål.

• Gå helst raka vägen hem utan omvägar, i värmen.

1 liter God Morgon® Tropical mango&passionsju ice

• Ta gärna med en kylväska till butiken, att stoppa kyl- och frysvarorna i. • Placera varorna på det kallaste stället i kylskåpet. • Ställ in förpackningarna i kylen igen så fort som möjligt, direkt när de använda.

KELDA® SVENSK ÖRTAGÅRDSÅS

Glassigt!

Glaze: 3 msk Arla ® Smör&rapsolja 3 pressade vitlöksklyftor

Påminn om kyl­ kedjan! När nu sommaren och värmen återvänder till vårt land, kan det vara på sin plats att påminna kunderna om att försöka hålla kylkedjan obruten så länge som möjligt. Här är några tips:

KELDA® AMERIKANSK BARBEQUESÅS

s, . Vi samla id t s n e s la ta och och ka festernas us för att umgås, ä ning med r ä n e r a mh älj Somm us och uto heterna till merförs e. h m o in e båd sad jlig t. Och mö r närmast obegrän matglädje t o g a k ic r d iration, ä t f yllt med aktuell n DIN p s in v a nlig hjälp äve är som va enderna. Här finns mera! t e k ö K la r r A ste matt nsamhet. Inspirera a n e s e d och e lö n till bättr inspiratio

INNEHÅLL NR 2/2014 4

KELDA® FRANSK BEARNAISESÅS

Sommar nr 2/14

PACKA FÖR PICKNICK!

ArlaAktuellt ges ut av Arla Sverige 105 46 Stockholm, Tel: 08-789 50 00 Kontaktperson: Gert Ovefeldt 2

2

is 75 cl mou sserande halvtorrt vin eller fruktsoda

Skär limen ik stor skål. L lyftor. Pressa ner sa ften i en ägg i lime klyftorna, Häll på vin ju ic eller frukts e och is. oda och se rvera direk t.

16

Chilidipp

m

ed jordgu Chili och k bbar | 8 port oriander ly fter smake gubbarna. n på Bla med söt he nda med färskost till jordtta. en dipp

400 g Arla Köket® färskost n aturell 1 finhacka d röd chili

¾ dl hacka d koriande r 2 dl hacka de jordgub bar

Blanda färs kost, chili, ko gubbar i e n skål. Serv riander och jordera på cro salta kex. stini eller

tpotatis 750 g färsk potatis 1 tsk salt 3 msk Arla ® Smör&rapsolja 3 salladslö kar

250 g körs bärstomate r 1 dl svarta oliver 3 dl Arla® gräddfil 1 krm svart peppar 1 tsk flings alt

Sätt ugnen på 225°. Sk ala sötpota skär den i tis bitar. Tvätt a färskpota en och den i klyft tisen och s or. Lägg p kä å en plåt m papper. Sa ed bakplåts r lta och rin g la Rosta i mit över smörten av ugn &rapsolja. en ca 30 m Strimla sa in. Låt kall lladslökarn na. ao Varva alla ingrediens ch halvera tomatern a. er på ett s över pepp tort fat. Str ar och flin ö gsalt. 3


Bild från appen "Kokbo

! E S I A N R A BE- GRILLSÅSERNAS SÅS NÄR KVÄLLARNA blir varma och grillarna plockas fram i bersåer, på altaner och uteplatser över hela Sverige, kommer också frågorna om vad man ska lägga på grillen. En saftig köttbit eller en smakfull laxfilé brukar höra till huvudalternativen som man kan tänka sig. Ganska snart minns man också från tidigare år, att det faktiskt är tillbehören som gör en stor del av smak- och måltidsupplevelsen när grillandet står i fokus. En fräsch sallad kan t ex vara avgörande för att få till en komplett maträtt. Men det som verkligen gör skillnad, är några smak-

fulla grillsåser. Kall eller varm, kan en rätt vald grillsås gifta sig och lyfta fram smakerna i grundråvaran och skapa den där riktigt stora smakupplevelsen. En av de verkligt stora favoriterna och långkörarna bland såserna, är den klassiska Bearnaisesåsen, som aldrig verkar kunna bli fel. Här hyllar vi den fantastiska såsen som har skänkt smaksensationer åt så många matälskare och dessutom inspirerat Arlas produktutvecklare till en av årets nyheter på grillbordet. Läs mer här intill.

Traditionell Bearnaisesås Det finns förstås massor av varianter på en så populär sås som Bearnaise. Men ungefär så här ser originalreceptet ut. Varför inte prova själv? DU BEHÖVER: • 6 st ägg • 500g Smör • 1 kvist dragon • 8 st vitpepparkorn

Bearnaise SER DAGENS LJUS ALLA HÄPNADE ÖVER DEN UTSÖKTA OCH VÄLBALANSERADE SMAKEN PLATSEN är vackra Saint-Germain-en-Laye utanför Paris. Året är 1836 och den fashionabla restaurangen "Le Pavillion Henri IV" ska just öppna. Namnet på restaurangen hade man valt efter den franske renässanskungen Henri IV. För att få ett extra bra dragplåster till premiären tänkte

chefskocken ut en helt ny typ av sås till invigningsmenyn. Han kokade ihop lök, kryddor och vinäger och blandade ner några äggulor. Sen tillsatte han smält smör försiktigt och kryddade med bl a dragon. Alla häpnade över den utsökta och välbalanserade smaken. Den skulle passa perfekt till olika typer av kött. Man bestämde direkt att såsen skulle få namnet efter det område i södra Frankrike, som kungen Henri IV kom ifrån, nämligen landskapet Bearn. Man kallade den därför "Bearnaisisk sås", eller på franska; "Sauce béarnaise". 4

• 4 st schalottenlökar • 1 msk hackad persilja • 0,5 dl vinäger • 1 dl vatten

SÅ HÄR GÖR MAN: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Sila ner i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.

kshyllan", fotograf Joh

5

an Ekstam.

att den här nder Räkna med torsäljare u s n e lir b n nyhete n! grillsäsonge a k s n e v s n de

A SNABB OM BEA LEIF TILL MANNERST RÖM ArlaAktuellt ringde upp en av de allra största svenska kockarna, Leif Mannerström, för att fråga lite om den berömda såsen. Leif har som alltid många järn i elden, men vi lyckades klämma in en liten pratstund med honom.

1. När och hur kom Bearnaise till Sverige egentligen?

- Den har nog funnits här under hela 1900-talet faktiskt. Den skapades troligen i Frankrike under 1800-talet. När jag började i köket på 50-talet, minns jag att den redan då var väldigt populär och ofta med på menyerna. - Ungefär samtidigt kom ju också Hollandaisesåsen, som är nästan samma sak som en Bearnaise, men med lite andra kryddor i.

2. Men varför blev Bearnaisesås så populär? - Helt enkelt för att den är så otroligt god. Och passar till många olika typer av rätter. - Du ska veta det att när kockarna bjuder varandra på mat, är det inte sällan grillbiff med Bearnaise och pommes frites som gäller.

3. Många verkar ha en stor respekt för att göra Bea själva. Varför? - Det beror nog mest på att

man egentligen inte försökt. Om man bara följer några enkla instruktioner så är det egentligen inte alls speciellt svårt. - Och det här med att den lätt kan skära sig - gör man som man ska, så skär den sig inte. Och gör den det ändå, så går den att rädda.

Spansk mojo rojo-sås (23% fett)

Svensk örtagårdssås (26% fett)

Grillsåser av idag

4. Det verkar som att Bearnaise har fått en nytändning i Sverige. Har den varit "ute" en tid?

TRADITIONELL Bearnaise­ sås har många fördelar, men en nackdel kan vara att den är mycket energirik. Det gäller också för de flesta produkter i kategorin "Kalla grillsåser" i dagligvaruhandeln, eftersom de är majonnäsbaserade och därför mycket feta - inte sällan med uppåt 80% fetthalt. Så även om de är goda, finns det många konsumenter som gärna vill ha

- Nej, inte som jag upplever det. Kanske att den inte har varit så het på några av de mest fashionabla restaurangerna. - Men ser man på Sverige i stort, så har den definitivt inte varit ute.

5. Vilken är din favoriträtt med Bearnaise?

- En riktigt bra grillad entrecôte med pommes och Bearnaise, är bland det godaste jag vet. Jag är ju också kock...

SÄLJ EN GRILLIDÉ! Hjälp dina kunder med en komplett grillidé i stället för att bara sälja enstaka varor! Du får nöjdare kunder och bättre dagskassor. Här ser du vad man behöver för att det ska bli en intressant exponering. Den här idén finns på baksidan av senaste receptbroschyren ArlaKöket.

Amerikansk barbequesås (21% fett) Fransk Bearnaisesås (26% fett)

RECEPT OCH SKYLTAR ATT SKRIVA UT, FINNS PÅ ARLA BUTIKSWEBB. VAD VÄNTAR DU PÅ?

biff • Utskuren nsk • Kelda Fra sås e is a rn a Be tis • Färskpota rris • Grön spa nskt • Arla Sve lle Smör e r apsSmör- & R olja Oliv

5

ett lättare alternativ på sin grillbiff. Med det i tanken har Arla nu tagit fram en Kelda-sås där man i stället använder crème fraiche som bas. Resultatet blev fyra grillsåser med inspiration från olika delar av världen alla med välkända smaker, fin konsistens och med mycket lägre fetthalt än de majonnäsbaserade alternativen.

MIDDAGSTIPS Besök också arla.se eller Arla Kökets app för inspirerande recept.


ICA Kvantum Landvetter

PILOTBUTIK FÖR ARLAS NYA MEJERIKONCEPT Strax intill motorvägen mot Göteborg ligger ICA Kvantum Landvetter. Idag är det invigning av den nya mejeriavdelningen och ArlaAktuellt är på plats. Vi träffar två av medarbetarna som varit med i implementeringen av Arlas nya mejerikoncept, Henrique "Henke" Persson som är säljledare och Joel Fermhede, försäljningschef. Strax innan den formella invigningen får vi en prat­ stund om ombyggnaden.

Den moderna mejeriavdelningen

- EN INSPIRERANDE BUTIKSMILJÖ UNDER SENARE år har många butiker gjort stora investeringar i bättre butiksmiljö för färskvaror, där delikatesser, frukt & grönt, kött- och fiskavdelningar har moderniserats och gjorts till mer inspirerande säljplatser. Men en av butikens viktigaste avdel­ ningar både vad gäller försälj­ ning och inspiration, har inte riktigt fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Det handlar alltså om mejeriavdelningen. Fokus för mejeri har till stor del varit att utveckla sortiment och kylutrymmen och själva säljmiljön har därför kanske inte riktigt hängt med i samma takt. Kunderna upplever fortfarande ofta att mejeriavdelningen är kall och att den känns mer som ett lager, än en miljö som inspirerar till matglädje och merförsäljning. Men nu så är det faktiskt dags att få med även mejeri­ avdelningarna som en trivsam, bra inspirationskälla i butikerna.

rerande butiksmiljö där kunden kan hitta tips och inspiration till veckans måltider. En nyckel till detta utöver den fysiska butiksmiljön är att aktivt arbeta med sambands- och inspirations­ exponeringar – något Arla skapar förutsättningarna för att lyckas med genom detta nya koncept. - Vi vill ta vara på handelns intresse för att arbeta med inspi-

produktkategorier finns, samt en optimering av säljplatsen utförd av en av Arlas butiksutvecklare. Beståndsdelarna i miljö­materialet är allt som hör till det lantliga men moderna hemmaköket: köksluckor, rustikt trägolv, trasmattor, nedpendlade kökslampor och spotlights som ger en varmare atmosfär, samt ett skafferi med recept och köksattiraljer. Som en del av konceptet finns också en exponerings­ kyl och en köksö. Där kan butiken duka upp med aktiviteter och teman som förslag på måltider, eller göra inspirerande uppdukningar med frukostprodukter. Det nya mejerikonceptet skapar många ytor för kunderna att få inspiration i avdelningen, med TV-skärmar som visar matlagning, ett skafferi där det samlats recept och inspiration, samt budskapsskyltar med enkla och snabba tips som ska hjälpa kunderna i köpögonblicket. - Provsmakning och receptförslag är viktiga delar som kunden tycker underlättar köpen i mejeriavdelningen. Vi

"Vi hoppas att det nya mejerikonceptet ska inspi­ rera till mer matlagning"

Utveckla och inspirera

Med ett helt nytt koncept vill Arla utveckla säljplatsen i mejeriavdelningen, detta genom att förvandla den till en mer inspi­

ration och ge butikerna en möjlighet att lyfta upp matinspiration även i mejeriavdelningen, säger Frida Kjellberg, projekt­ ansvarig på Arla Foods. - Vi hoppas att det nya mejerikonceptet ska inspirera till mer matlagning och hjälpa konsumenten att variera sin frukost- och middagsmat.

Lantlig miljö och matinspiration

Delarna i det nya konceptet är ett nytt miljömaterial på tema köket - med många ytor för exponeringar och inspiration, ett navigeringsmaterial som tydliggör var olika

*Arla Köket - En undersökning om inspiration till matlagning och receptanvändning, TNS Sifo, 2009

6

Här är gänget som gjorde det: Henriqu Ekman, Malin Berg e man, Christer Ande Persson, Martin rss - ICA Kvantum, Fri da Kjellberg och Joa on, Joel Fermhede chim Malmenborn ArlaFoods. -

Hur viktig är mejeriavdelningen för er?

- Det är en av butikens kärnpunkter och en av våra största avdelningar. Det är mycket viktigt att den rullar och går på ett bra sätt, konstaterar Joel. - En fräsch mejeriavdelning bidrar helt klart till att kunderna känner sig välkomna och blir inspirerade till mat och matlagning. - Matglädjen ligger ju i ICA Kvantums gener, så alla avdelningar måste bidra till det på bästa sätt. - Vi söker ju det där lilla extra som gör att vi och vår profil sticker ut bland andra butiker.

navigeringen, dvs färgkoderna som märker ut olika produktkategorier, blir det enklare att hitta rätt vara. En annan viktig del i det nya är att hela avdelningen har blivit ljusare vilket gör att produkterna syns bättre. På så vis blir det lättare för kunderna att hitta rätt produkt, men också lättare att upptäcka nyheter.

Påverkas ert eget arbete?

- Ja det är roligare att jobba i en fräsch och aktiv avdel­ ning. - Och det är riktigt kul när det händer någonting nytt.

Kommer era kunder gilla det nya konceptet?

Exponeringskyl med recept och

ingående ingredienser i Veckans middagsförslag.

Mejeriavdelningen står för ca 11 % av butikens omsättning (ACN 2010), vilket gör den till en viktig avdelning för butiken. Dessutom är mejerivaror en stor del av kundens planerade inköp och därmed är mejeriavdel­ ningen en bra trafikbyggare till butiken. vet att 62% av de som besöker butiken planerar middagen samma dag som de ska äta den*, så det finns stor möjlighet att påverka kundens köpbeslut i butiken, säger Frida Kjellberg.

Recepttavla med A3-driverskylt för mejeri, nedanför en kökskubb med köksredskap.

- Vi har fått uppskattande kommentarer under arbetets gång, när kunder har passerat. Det har hittills varit väldigt positivt rätt igenom, skulle jag säga. - Någon har skämtat om att det blir svårt att hitta när vi plockar om, men det var nog mest på skoj, skrattar Henke. - Och med nya produkt­

Tror ni att försäljningen kommer påverkas positivt?

- Ja det får vi verkligen hoppas, skrattar båda. - Men vi är ganska övertygade om att det här kommer generera både mer matkänsla, intresse och en hel del merförsäljning för oss.

Köksö med veckovis exponeringar, recept och demos kopplade till aktuella teman i samhället - här Pannkakans dag.

7

Vilken blir nu er nästa utmaning?

- Nu gäller det att hålla igång våra två nya expokylar i avdelningen, konstaterar Henke. Vi har ju fått en "köksö" som vi tänker hålla fylld med matinspiration under hela veckan. - Ska det vara inspiration och matglädje, måste det skötas bra hela tiden. - Vi har länge jobbat med måltidsidéer. Men det har ibland varit så att ingen känt sig direkt ansvarig för de exponeringarna eftersom de går över kategorigränserna. Nu kommer de som jobbar med mejeri tydligare att hålla i detta. - Sen kommer förstås både Arla och vi att följa upp det här under det kommande året. - Inte bara försälj­ ningsmässigt, utan också hur materialet fungerar i praktiken. - Eftersom vi är först med den här typen av ombyggnad är det viktigt att lära sig av den inför kommande projekt. Vi avslutar intervjun eftersom Henrique och Joel måste rusa vidare för att lägga sista handen vid förberedelserna till startskottet. För om en liten stund är det invigning på gång, med nyutnämnda Årets Kock Filip Fastén som extra dragplåster.


- Ja vi har fått fantastiska resultat, många fler än beräknat. Den första månaden fick vi 2,6 miljoner unika visningar i Norden, vilket är riktigt högt. Det som skiljer ut vår virala kampanj från liknande kampanjer, är att det är många fler som delar eller gillar.  Blondinbella - en av Sveriges största bloggar - valde att lägga vår film på sin blogg, vilket har gett oss enorma tittarsiffror.

RYNKE JAZZAR LOSS I RUTAN!

NY 3D-TEKNOLOGI

I RYNKEBYS NYA REKLAMFILM UNDER MARS dök den upp i TV-rutan lite då och då. Den charmiga orangutangen som dricker saften av en apelsin och sen gör en jazzig dans. Den är ny för oss i Sverige, men i Danmark känner man väl till "Rynke" sedan tidigare. Då använde Rynkeby en levande apa till sina inspelningar, något som nu de flesta tycker är ett oetiskt sätt att utnyttja djur. Det tyckte Rynkeby också och såg sig därför om efter nya sätt att producera sina filmer. Vi pratar med Maria Schmidt, som är Marketing Manager på Rynkeby Foods i Danmark.

Hur har man kunnat filma en apa så här?

- Vi har faktiskt inte filmat någon apa. Vi har bara utgått från en

bild av en apa från Borneo och försökt att efterlikna utseendet. Det har inte varit några levande djur alls involverade i produktionen. - Alla rörelser är gjorda i studio av en skådespelare, från vilken man sedan byggt upp en 3D-orangutang. Från skelett till muskler och hår. Miljön är uppbyggd av riktiga växter och bakgrunden är en film.

Varför valde ni att göra så?

- Det var väldigt viktigt för oss att inte använda en riktig apa när Rynke skulle komma tillbaka.

Det passar helt enkelt inte vårt varumärke, där naturlighet och ansvarstagande är av största vikt. Därför var det en självklarhet för oss att använda den nya 3D-teknik som nu finns. Så vi vände oss till de allra bästa på marknaden, det Londonbaserade företaget The Mill.

helt verkligt ut. - Mellan 10-15 personer har arbetat med kraftfulla datorer i nästan fyra månader. Allt är 3D-animerat. The Mill ligger också bakom bl a den hypade djurskyddsorganisationen PETA:s filmer och har tidigare vunnit en Oscar för sitt arbete med Gladiator.

Vad är det för teknik?

Vilka marknader kommer filmen att visas på?

- Det handlar om riktigt avancerad dataanimation i 3D. The Mill har specialiserat sig på den här tekniken och utvecklat den med en extrem detaljrikedom som gör att resultatet ser

"Det var väldigt viktigt för oss att inte använda en riktig apa"

UPPMÄRKSAMHET FÖR RYNKEBY I SVERIGE Top-of-mind: Före kampanjen 1% Efter kampanjen 14% Kan tänka sig att köpa varumärket: Före kampanjen 19% Efter kampanjen 34%

RYNKEBY GER 30.000 USD TILL ORANGUTANGERNA Rynkeby har inte bara ändrat sin teknik för filmproduktion, man har nu också blivit en ny aktör i kampen för orangutangernas överlevnad och stödjer därför organisationen BOS Foundation, med 30.000 USD under de närmaste tre åren. Vid danska organisationen Rädda Orangutangen, uppskattar man att ett stort företag som Rynkeby vill hjälpa till. - Vi är mycket glada att Rynkeby vill hjälpa oss med vår sak. Och naturligtvis hoppas vi att det kan bidra till att fokusera på ett område som många kanske inte alltid tänker på, säger Lone Dröscher Nielsen, grundare av Rädda Orangutangen. Med de bidrag organisationen får, har de nu möjlighet

Team Rynkeby är cykelsatsningen som gör allt för sta att livets allra tyng a sk r uppförsbacka ra bli lättare – eller all lt. he s helst undvika

pet om meningen med projektet – att till slut besegra en hemsk sjukdom, speciellt när den drabbar de allra yngsta.

- I ett första steg går den i TV i Danmark och Sverige. Finland lanserar Rynkeby i oktober, och då skall filmen visas även där. Den virala kampanjen i mars, gick i alla nordiska länder. Den går förstås nu också att se på YouTube.

Är det många som sett Rynke?

Det här är Team Rynkeby

TEAM RYNKEBY LÄGGER IN EN

HÖGRE VÄXEL www.team-rynkeby.se 8

att hjälpa många hotade apor. - För pengarna kan vi bl a få bananer, blöjor, nappar och babyleksaker till föräldralösa orangutanger. Det betyder väldigt mycket för aporna och vårt arbete.

- Organisationen Rädda Orangutangen startades 1999 av Lone Dröscher-Nielsen - Ett bidrag på 100:- kan ge en apa mat i 10 dagar - man kan "adoptera" en orangutang för 100:-/månad - Du kan också stötta orangutangernas överlevnad, läs mer på www.savetheorangutan.se

UNDER FLERA år har Arla genom Team Rynkeby stöttat arbetet mot cancer. Nu tar man ytterligare ett steg framåt och blir nationell ”Guld­ sponsor”, alltså en av projektets största partners. -Samarbetet är spännande med allt från logo på tröjor hos samtliga svenska lag till energigivande drycker på vägen, säger Sverige­ chefen för Team Rynkeby, Paul Chronqvist-Svensson. -Tillsammans kan vi hitta nya bra sätt att sprida budska-

9

Team Rynkeby är ett internationellt projekt som syftar till att samla in pengar till kampen mot barncancer, (i Sverige skänks pengarna till Barncancerfonden) främst genom sponsring men också via insamlingar och evenemang. 2013 cyklade Team Rynkebys svenska lag in hela 8,6 miljoner kronor. I sommar sätter sig runt 1250 deltagare på sadeln för att ta sig hela vägen från Danmark och Sverige till slutdestinationen Paris. Bland de medverkande finns sex svenska team med 40 cyklister i varje. Vi håller tummarna för att ett nytt bidragsrekord slås.


Arla Ko® Yoghurt Nu vitaliseras sortimentet på hela Arla Ko® Yoghurt med ny naturlig arom och nya dekorer. Dessutom kommer två nya, varianter: Arla Ko® Mild Yoghurt Grekisk och Arla Ko® Mild Ekologisk Yoghurt, Jordgubb och Vanilj.

Från Brik till TT Arla Ko 3 dl Tetra Brik, byter förpackning och kommer nu istället i Tetra Top. Även ny b-pack, med 24 st 3 dl ersätter den tidigare med 12 st. Avser Standardmjölk, Mellan­ mjölk och Lättmjölk.

Tropicana Resfresh En törstsläck­ ande, god och naturlig juice, med 100% frukt och ingen­ ting tillsatt, av­sedd för konsumtion när som helst på dagen. Kommer i 0,85 lit flaska, i smakerna: Lemon, Lichi och Red Grapefruit.

God Morgon Green Juicing God Morgon® Green Juicing tillverkas av hälften grönsaker och hälften frukt. Det är ett gott och enkelt sätt att få i sig en av de fem rekommen­ derade portionerna frukt och grönt per dag. Juicerna passar bra som dryck till frukost eller som uppiggande mellanmål. Kommer i smakerna Rödbeta Äpple Tranbär och Morot Apelsin Äpple Pumpa.

PRODUKT-

NYHETER: Nytt från Starbucks Starbucks driver iskaffe-segmentet och bidrar till ökad lönsamhet med bra margi­ nalkronor i hela mjölkkategorin. Cappuccino är popu­läraste smaken på Starbucks coffee houses. Dessutom är produkter med låg socker- och fetthalt en mega-trend inom mat och dryck. Så nu lanseras Starbucks Skinny Cappuccino 220 ml.

Arla Köket Kesella kvarg blåbär Inför sommaren byts Arla Köket Kesella äpple kanel till en mer somrig smak - blåbär, som passar bra till sommarens bakning och desserter!

Cocio Milkshake Cocio Milkshake har redan gjort sig känd i Sverige. Med en snygg 60-tals retro on-the-go förpackning, 180ml, kommer nu två goda, lyxiga smaker: Chocolate och Cappuccino. Mild Kvarg Proteintrenden har ökat kvargätandet, inte minst i samband med t ex träning. Arla lanserar nu en mild kvarg som är en ren mellanmåls- och frukostprodukt. 500 g, vanilj och naturell för hemmakonsumtion och 250 g med sked i locket, blåbär och vanilj för att äta på språng.

Tropicana Sanguinello Blodapelsin - efter­ frågad och efterläng­ tad av många, kompletterar den nu "homestyle"-sortimentet. 0,85 lit PET.

Yoggi Citrus/Mascarpone Nu uppdateras 200 g - bägarsortimentet med smaksuccén från "ny smak hälsar på" - Citrus/Mascarpone.

TIPSRLA

FRÅN A GULDKO : A VINNARN

Så vinner du

Guld x 2 Det har varit fest och glamour med både dans och glans på Grand Hôtel i Stockholm. Men framför allt har det varit prisutdelning då årets vinnare av Arlas Guldkor utnämnts. ArlaAktuellt har träffat några av huvudpersonerna för att se om vi kan komma deras framgångsrecept på spåret.

Yalla-favorit i repris Efter en mycket lyckosam lansering av Yalla protein, har efterfrågan på nyheter varit hög. Och nu kommer en favorit i repris - Yalla Kärlek - som favorit i repris t o m vecka 37. God smak med jordgubbe, choklad, och ett stänk av chili.

Arla Köket mjukglass choklad 5 dl Lagom till sommaren kommer den älskade och efterlängtade smaken choklad, tillbaka igen. Det är upplagt för att upprepa förra årets försäljningssuccé med mjukglass.

Arla Köket laktosfri lätt crème fraiche Det är stor efterfrågan på laktosfria matlagningsprodukter t ex smaksatt crème fraiche. Nu kommer även de två största smakerna på marknaden av smaksatt crème fraiche: paprika chili och franska örter som laktosfria. 10

11


DET ÄR DAGEN efter den stora utdelningen av Arla Guldko 2014. Ett speciellt jubileum eftersom det är det 15:e året de gyllene kossorna delats ut. Vi befinner oss i en av salongerna på anrika Grand Hôtel där vi träffar vinnarna från två vitt skilda kategorier: Bästa matglädjebutik och Bästa snabbmål. Men är deras verksamheter egentligen så olika – vem är det som drar gränserna? Finns berörings­ punkter och till och med möjligheter att lära av varandra?

Vinnare av klassen Bästa snabbmål, blev K25 i Stockholm. Vilka är ni och vad har ni för vinnande koncept?

-Jag tror vi vann eftersom vi förändrat mycket av matscenen i Stockholm. Vi är ju inte bara en restaurang eller en kedja, berättar Ricard Constantionou, grundare och ägare av K25. Vi är flera restauranger som tillsammans bildar en urban mötesplats. Vi kallar oss inte en food court, utan tycker svenska

ord som mathall eller restauranghall passar oss bättre. -Vi är också en slags mathall, berättar Cilla Wahlgren, butiks­ kommunikatör hos vinnarna av Bästa matglädjebutik, ICA Kvantum Flygfyren i Norrtälje. -Eller rättare sagt försöker vi mer skapa känslan av saluhall. Vi är en butik, men har också färdiglagad mat, både varm och kall. Vi har bland annat eget rökeri och bageri. Här finns även vår bistro och osteria där man kan dricka ett glas vin eller öl till en bit god mat. Bara inom kök- och restaurangavdelning­ arna jobbar 15 medarbetare. -Och på K25 är en av hyresgästerna brödbutiken Fabrique så där snuddar vi er verksamhet, konstaterar Ricard.

Varför vann Flygfyren "Bästa matglädjebutik"?

-Det kunde faktiskt varit vem som helst av oss tre finalister, säger Cilla ödmjukt. Ska man försöka förklara så är det nog för att vi i vår verksamhet alltid sätter människan i centrum,

Cilla Wahlgren är butikskommunikatör hos ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje.

både konsumenter och personal. Vi är mer än en matbutik, vi är en träffpunkt. -Det som talade för oss är kanske att vi alltså dels har mycket egen tillagning. Vi är också en stor butik med ett brett utbud, men samtidigt mitt i centrum – ”butiken på orten”, eller en närbutik helt enkelt, fyller butikschef Patrik Eriksson i.

Vad betyder matglädje för er i butik?

-Allt vi gör och alla våra ombygg­ nader utgår från matglädje. Idag är matglädje mycket ”fasad” i många butiker, men efter en tid märker man att det bara är just yta. Det behöver finnas ett genuint intresse och hos oss brukar vi jobba efter parollen att matglädje inte kommer från frys- och kyldiskar, utan från människan. -Ja, det är oerhört viktigt för oss med matglädje, den gör att vi märks i bruset, förklarar Cilla. Konsumenten behöver inspireras, annars handlar man inte. Idag möts vi av kockar överallt

"Jag tror vi vann eftersom vi förändrat mycket av matscenen i Stockholm"

i media och man måste få med sig den känslan in i butiken så konsumenten kan göra något konkret av den.

Hur plockar ni fram matglädjen i snabbmat hos K25?

-Matglädje är ett knepigt ord, konstaterar Ricard. Men det finns en enande glädje i hela vårt koncept. Om det kommer in en grupp gäster från samma arbetsplats ser man hur de direkt delar upp sig och går till diskarna hos sina olika favoritrestauranger. Efter några minuter träffas de igen och sätter sig ner tillsammans för att äta, umgås och ha trevligt i varandras sällskap. -Men även snabbmat är ett knepigt ord som ringer lite illa i mångas öron. Jag hävdar själv att det bara är en definition av ett systematiserat expedieringssystem. Du kan ha haft långkok igång flera timmar innan kunderna kommer och sedan bara serverar snabbt. Därför tycker jag till exempel

Butikschef hos vinnaren av Bästa matglädjebutik, Flygfyren, är Patrik Eriksson.

"Vinsten blir en bekräftelse på att vi gjort rätt"

12

-Och vi är en mathall som även har en brödbutik, berättar Ricard från K25. Olikheter och likheter mellan butik och snabbmål diskuterades av vinnarna inom Bästa matglädjebutik respektive snabbmål. Skillnaderna är stora, men visst finns beröringspunkter.

att pizza och sushi, som kräver en del tid efter att kunden bestämt sig, egentligen inte är snabbmat. Många förknippar kanske inte snabbmat med matglädje. Hamburgare är typisk snabbmat med lite sämre rykte, men samtidigt något som kan vara riktigt bra och högkvalitativt. Det tycker jag vår hyresgäst Vigårda visar. Där lägger man ner mycket tid och omtanke i förväg och serverar sedan på ett par minuter.

Har tävlingen medfört att ni vunnit något mer än själva Guldkon?

Grundare och ägare av mathallen K25, Ricard Constantionou.

"Det är oerhört viktigt för oss med matglädje, den gör att vi märks i bruset"

-Vi är en butik som också serverar mat, säger Cilla från ICA Kvantum Flygfyren.

-Egentligen har vi inte gjort något extra för att vi varit med och tävlat. Vi ska ju vinna för det vi alltid gör. Men man kan säga att vinsten blir en bekräftelse på att vi gjort rätt, säger Patrik och Cilla fyller i: - Och i butiksvärlden är det här priset ett tydligt kvitto. Redan när vi blev nominerade gick vi ut i sociala medier och berättade. Tillsammans bestämde vi oss för att det här ska vi ta, så det blev en bra vikänsla och motivation för alla. Och jag hoppas att kunderna, våra rospiggar, som fått stå ut med alla ombyggnader även de kan känna sig stolta över att

vi vann. Att vi här i lilla Roslagen faktiskt blev bäst i Sverige.

JURYNS MOTIVERING

Ni nämner sociala medier, är det en del av er vardag?

– BÄSTA MATGLÄDJEBUTIK 2014: ICA KVANTUM FLYGFYREN, NORRTÄLJE "Årets vinnare är inte bara en butik utan även en träffpunkt. Här möter ytterligheterna varandra, både i erbjudandet och bland kunder. Som besökare överraskas man av ett impo­ nerande utbud av lokal produktion och egenproducerat, i perfekt symbios med det som förväntas. Slentrian och inköpslistor möter inspiration och glädje att prova nytt. Här finns den enkla vardagsmaten som förhöjs med egenhändigt gjorda klassiker vid sidan om utbudet och upplevelsen inför fredagsinköpen. Vinnaren är en butik som ger inspiration alla dagar i veckan och som genom sitt engagemang visar på stor kärlek för maten, råvarorna, hantverket och konsten att sälja mat."

-Ja, det är visserligen ingen raketforskning, men visst måste vi finnas där. Vi hade till exempel tänkt ha ett möte på K25 efter tävlingen för att dra resultatet, men ryktet hade redan spridit sig hela vägen digitalt så alla visste redan, skrattar Ricard. -Vi hade i förväg gått ut på vår hemsida och Facebook och berättat att folk kunde följa tävlingen över nätet, så även vi fick gratulationer direkt, innan vi ens själva hunnit berätta att vi vunnit, instämmer Cilla.

Kan ni lära något av varandra?

-Det är klart att det är olika verksamheter med stora skillnader, men visst tror jag man kan hitta beröringspunkter och framför allt låta sig inspireras, säger Ricard. -Ja, även om det skiljer mycket jobbar vi båda med konsumenter, service och mat, så visst tror jag vi skulle kunna ge varandra en hel del bra idéer, avslutar Cilla.

JURYNS MOTIVERING – BÄSTA SNABBMÅL 2014: K25, STOCKHOLM "Vinnaren representerar något helt nytt på den svenska snabbmålshimlen. Tack vare ett fingertoppskänsligt entreprenörskap i sann pionjäranda, har Sverige begåvats med ett nytt, fräscht och spännande koncept som andas modern snabbmat à la 2000-talet. Sverige behöver fler sådana här koncept där det är varierat, gott, snabbt och enkelt att handla."

13


Naturligtvis vore det bättre om fler konsumenter drack ekologisk mjölk. Undersökningar visar att ett hinder är att ekomjölken inte har skruvkork. Många medvetna konsumenter vill däremot inte ha en förslutning av plast. Med en skruvkork gjord på förnybart material tar Arla ett stort steg närmare en lösning. Självklart byter vi samtidigt också till den bättre korken på nästan alla andra produkter.

NU GÖR ARLA SKRUV-AV KORKAR SOCKER RÖR

Ny skruvkork får fler konsumenter att välja ekologisk mjölk

Miljöanpassad lösning på skruvat problem Problemet

Många konsumenter vill kunna välja ekologisk mjölk oftare. Ett hinder har varit att det saknats skruvkork på den största ekologiska produkten: mjölken – och kork vill många ha. Faktum är att en stor konsumentgrupp prioriterar skruvkork så pass högt att de av den anledningen väljer bort ekomjölk. Varför använder då inte Arla fler förpackningar med skruvkork till ekosortimentet? Svårigheten ligger i materialet förslutningen är gjord av. En stor del av den ekologiskt drickande målgruppen vill inte ha en kork gjord av plast framställd av fossilbaserade material. • Fler konsumenter skulle välja ekologisk mjölk om skruvkork fanns. • I en undersökning* uppger en majoritet av mjölk­ konsumenterna att de föredrar skruvkork, även om den är av fossilbaserat material. Nu erbjuder Arla en ännu bättre lösning.

Lösningen

ARLAS NYA SKRUVKORK • GJORD PÅ FÖRNYBAR RÅVARA • ÅTERVINNINGSBART MATERIAL • ÅTERVINNS SOM TIDIGARE OCH SORT­ E­RAS SOM PLAST PÅ ÅTERVINNINGS­ STATIONEN

Med hjälp av en ny skruvkork, framställd av sockerrör, får man en kork tillverkad av förnybar råvara och slipper använda fossila material. En bra väg mot målet att få fler konsumenter att välja eko!

Ett viktigt steg

Vi får ta oss ner till Brasilien och socker­rörsodlingarna där för att hitta råvaran till den nya mer miljöanpassade korken. – Fossila material tas ur marken och där ska de helst få vara kvar. Det här är istället en kork av förnybart material. Den är samtidigt ett stort 14

steg mot målet att få en förpackning som till 100% är förnybar, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekosatsning. Samtidigt är det viktigt att poängtera att odlingarna inte ligger i Amazonas närhet utan främst kommer från redan tidigare uppodlad mark. Rören skördas maskinellt och blir till råvara för den förnybara plasten.

HAVSSALT I Delikatessernas HÖGBORG

Återvinns som vanligt

- Att undvika fossila material är en viktig del i Arlas långsiktiga miljöarbete. En förutsättning för den nya korken har också varit att hitta ett material som passar in i redan existerande återvinningssystem, fortsätter Ann. Korken sorteras alltså precis som tidigare i miljöstationens vanliga behållare för plast.

Hållbara egenskaper

Den nya korken har samma goda förslutningsegenskaper som sin före­ gångare och det är ingen kemisk skillnad. Det enda sättet att skilja dem åt är faktiskt via kol 14-metoden. – Men än är vi inte klara, säger Ann. Fortfarande är halsen, som korken sitter fast i, gjord av fossilbaserat material. Vi arbetar vidare på att även den lösningen ska förbättras och vårt mål är att vara klara 2016.

Per Hagström är delikatessäljare hos Melanders.

– Med hjälp av den nya skruvkorken kommer ekoförsäljningen enligt våra prognoser öka avsevärt. Självklart byts framöver också korkarna i det befintliga sortimentet, alltså både inom eko och konventionellt. Det här är en alldeles för bra idé för att bara hålla sig till ekomjölk, avslutar Ann.

*YOUGOV aug 2013

Vad har ni för typer av kunder här? Svenskt Smör med Havssalt fick en central plats bland övriga delikatesser.

rar Per Hagström, delikatessäljare hos Melanders. - Och för dem med mindre tid, har vi massor av gott som är pannfärdigt. Det är lite av vårt signum att kunna erbjuda delikatesser till alla.

Hur passar smöret in bland delikatesserna?

- Vi tyckte det var en bra idé att testa nyheten från Arla tillsammans med våra övriga varor, säger Per. Egentligen säljer vi inte varor av den här typen, men den här produkten har ett så tydligt samband med framförallt vår färska fisk. En klick Svenskt Smör med Havssalt i pannan när man

"En klick Svenskt Smör med Havssalt i pannan när man steker, är ju helt rätt" Arla Foods fick i höstas kontakt med Nils Molinder - en av ägarna till Melanders och känd för att uppskatta smör - som blev intresserad av Arlas nya smör. Nyheten presenterades för butiks­ chefer och köksmästare, fick bifall och klartecken att säljas i Melanders butiker. Vi lutar oss över disken och frågar hur det går att sälja smör tillsammans med övriga delikatesser:

Eko driver positiv utveckling

Förnybart material + återvinningsbar = Snällare mot miljön

ÖSTERMALMSHALLEN mitt i Stockholm är ett riktigt mattempel. Här är ett eldorado för alla som är intresserade av utsökta råvaror, god mat, inspiration och matlagning. Företagen som säljer sina varor här behöver inte tänka på att bygga matinspiration, den bygger nämligen sig själv. Dignande diskar med allt från dagsfärska grönsaker och nyfångad fisk, till läckra charkuterier och nykokta skaldjur, kan få även den mättaste, sugen att vilja smaka fler godsaker. Inte minst gäller det hos Melanders. Här är det färsk fisk, skal­ djur och hemlagade delikatesser som gäller.

- De består dels av riktiga gourméer som älskar att laga mat själva, gärna avancerat från fina råvaror, men också av de som älskar god mat, men inte riktigt har tid att laga från grunden, sva15

steker, är ju helt rätt. Nästan allt man behöver. - Men det passar också bra till många andra typer av råvaror och rätter.

Hur har det gått? Hur står sig smöret bland övriga varor?

- Det har gått över förväntan tycker jag. Nu ligger smöret mitt bland övriga varor, så det går inte att missa och intresset från kunderna har varit mycket stort. De förstår sambandet och fördelarna och vill gärna passa på att köpa. - Sen har ju också de enkla men bra recepten, bidragit till att vi sålt oväntat mycket smör, konstaterar Per.


100 procent svensk

Arla Ko-produkter innehåller bara helsvensk mjölk – och att mjölken kommer från just svenska gårdar betyder mycket för konsumenten. Som trygghetssigill är förpackningen märkt med den röda kon, en klassisk ikon för det svenska. Men visste du att hon till och med upplevs lika positiv som en av våra andra nationalsymboler – dalahästen?

ARLA KO – LIKA OMTYCKT SOM DALAHÄSTEN ATT MJÖLKEN I våra paket kommer från svenska gårdar är något mjölkkonsumenter över hela Sverige upplever som mycket viktigt. Förpackningar med den välkända röda Arlakon bär en försäkran om att produkten – vare sig det handlar om mjölk, ost, fil eller något annat – är tillverkad av 100 procent svensk mjölk. Kon hittar du i regel också på Arlas ekologiska produkter, tillverkade i Sverige.

En positiv ko

Den omtyckta kosymbolen har ett långt förflutet och dök första gången upp 1887. I den versionen hade hon

en mjölkande flicka vid sin sida och stod redan då för god hygien och noggranna kontroller. Under 40-talet skapades den första röda kon och hon registrerades som varumärke 1949. Under årens lopp har små förändringar gjorts och idag är Arlas ko en märkning som upplevs lika positiv som något av det allra svenskaste vi har – dalahästen. I en undersökning1 svarade hela 88% att de associerade Arlakon som just något positivt. Det är fina värden som ställer henne bredvid den välkända hästen från Dalarna och faktum är att det inte är slut här. Kon kan stolt sträcka på halsen ytterligare något då hela 63% ger henne omdömet ”Mycket positiv” och maxbetyget 5.

Föregångaren till Arla Ko var ”Flickan med kon”. Skydds­ märket registrerades som varu­märke 1887 av Stockholms Mjölkförsäljnings AB och stod för god hygien och noggranna kontroller.

Svensk mjölk viktig

I samma studie uppger 87% att de tycker det är viktigt att mjölken är svensk (varav 68% säger ”mycket viktigt”). Det finns flera aspekter att ta

Arla följer löpande upp konsumenters attityder till mat och dryck – och visst stiger intresset för produkter gjorda i Sverige. Så här svarar konsumenterna i en undersökning2

hänsyn till när man talar om fördelarna kring varför det är så viktigt. Dels finns faktorer som att vi vill hålla våra landskap öppna, något våra trogna svenska kor bidrar till, samt vikten av god djurhållning och att korna mår bra. Dels finns starka trender som talar om konsumentens önskan av naturliga produkter, producerade på nära håll. Idag har 7 av 10 konsumenter en Arlabonde som sin närmaste mjölkgård. Visst är man intresserad av att prova t.ex. ost från Frankrike, men när det gäller den vanliga påläggsosten vi dagligen använder, finns även här - precis som med mjölken en stark önskan om svensk råvara.

”Jag köper helst mat som är producerad i Sverige.” Kvartal 4, 2012: 49% Kvartal 4, 2013: 58%

”För mig är det viktigt att mjölken kommer från Sverige.” Kvartal 4, 2012: 28% Kvartal 4, 2013: 35% 1) Allies associationshjul 2012 2) Ipsos

16

17


”UPPTÄCK DET GODA” -bärande budskap i Arlas nya kommunikation

Hur kall en mejerikyl än må vara, finns det något varmt och känslomässigt i produkterna den rymmer – och vid de små vardagliga tillfällen då de används. Den känslan vill nu Arla lyfta fram och uppmärksamma konsumenten på. LIVET ÄR FYLLT av stunder man lätt tar för givet. Det gäller att upptäcka och bli medveten om de situationerna för att ta tillvara dem. Ta det här med frukosten till exempel. Den är ett perfekt tillfälle att umgås med sina närmaste. Och det ska inte behöva vara svårt att göra något bra av den. En tallrik yoghurt, ett glas juice och en smörgås med några goda pålägg – knepigare än så är det inte att få en skön stund, själv eller tillsammans. I de här sammanhangen har mejerivaror ett stort värde för både kropp och själ, något Arla gärna vill berätta för konsumenten. I den nya kommunikationen hyllar man därför livets små stunder och det naturligt goda i tillvaron. Det kommer man göra i alla sina olika kanaler, något du i butik kommer märka mer av framöver.

Bara för att något händer om och om igenbetyder det inte att det är oviktigt. Du kan ha ost på mackan ett helt liv utan att tröttna. Men till slut blir den så självklar att du slutar se den. Och här står du nu. Tre miljoner ostmackor senare. Ibland är vi så upptagna med att spana efter det stora och livsavgörande att vi missar det lilla. När solen värmer för första gången på länge. När hunden viftar på svansen. Och den där ostmackan. Vi tar inte de små sakerna för givet. Vi gör våra produkter naturliga, nyttiga och enkla. Okomplicerade. Vi finns där i glaset och tallriken. På den första mackan, likväl som på den miljonte. Och tillsammans med Sveriges bönder värnar vi om öppna landskap och betande kor.

KVARGEN Ny, proteinrik produkt matchar KOMMER! träningstrenden Starka träningsvindar har gjort att den proteinrika kvargen efterfrågats allt mer. Men vad är egent­ ligen kvarg och varför är den så bra? Och vad gör Arla för att möta den stora efterfrågan?

Vi vet inte vad du kommer att upptäcka. Det enda vi kan göra är att uppmana dig att se dig omkring.

-TACK VARE en hälsointresserad, tränande målgrupp har kvargkurvorna länge stigit – och de fortsätter peka uppåt, berättar Kajsa Ohlson, Concept Manager på Arla. Kesella har länge varit Arlas stora varumärke inom segmentet kvarg, men det är en produkt som varit framtagen för att framför allt lämpa sig väl vid exempelvis bakning. Därför kommer nu Arla med en ny produkt, Arla Mild Kvarg, speciellt utvecklad för den stora konsumentgrupp som lever ett aktivt liv och vill äta kvarg som den är eller med egna tillbehör.

Arla. Upptäck det goda.

Vad är kvarg?

Så lyft blicken och se vad som händer. Du och din granne kanske kommer ha historiens viktigaste småprat. Du kanske hittar några riktigt betydelsefulla brödsmulor i sängen. Eller smakar på den godaste mjölken någonsin. Det vill säga; tills du häller upp nästa glas.

JAG Tar alltid gräddfilen.

Upptäck

ARLAS MANIFEST

- I grunden består den nya kvargen från Arla av mjölk med låg fetthalt där vasslen först separeras. Därefter syrar man produkten som en yoghurt, förkla-

det goda

rar Kajsa. Man kan säga att det rent tekniskt är en färskost man äter som en yoghurt – naturell eller smaksatt. - I konsistensen är den krämig och mjuk, och den speciella syrakulturen gör den mild i smaken. Den fungerar särskilt bra på frukostbordet eller som ett mättande mellanmål. Det går åt en hel del mjölk för att få fram den naturligt proteinrika kärnan, något som gör den till en bra träningskompis för de konsumenter som tycker om att hålla igång och samtidigt vill äta hälsosamt.

Varför så bra?

Namnet ”Protein” myntades av svensken Jacob Berzelius 1838 och kommer från grekiskans ”Proteos” som betyder ungefär ”det viktigaste”. Och visst är ämnet viktigt – till och med livsviktigt. Protein innehåller nämligen i sin tur de livsnödvändiga aminosyrorna. Flera av dem kan kroppen inte tillverka själv. Människan måste därför få i sig ämnet via det vi äter och dricker och det är här mejeriprodukterna kommer in i bilden. När det finns en tillräcklig mängd av alla aminosyror för att tillfredsställa krop-

Kallt och coolt. Arlas bilar i ny dekor à la kylskåpmanér, självklart med stilriktiga magneter.

18

19

pens behov kallas proteinet fullvärdigt. Mest känt är proteinet för att det tillsammans med träning hjälper till att bygga upp kroppens muskulatur. Mejeriprodukter är rika på fullvärdigt protein och till kvargen har man utvunnit ordentligt av ämnet, något som gör den till en riktig proteinladdning i samband med träning.

I de två föregående numren av ArlaAktuellt har vi skrivit mer om protein – hur det fungerar och hur det har en naturlig roll hos många som tränar. Gå gärna tillbaka och läs igen.


Två stolta butiksvinnare, Henrik och Daniel från Coop Forum i Östersund.

360

ton glass ! n a k c e v i

VI SVENSKAR är ett glassälskande folk. För enligt en nyligen genomförd undersökning äter vi inte mindre än 360 ton glass - i veckan. Det motsvarar faktiskt ca 20 "glasstillfällen" per sekund. I Norrland är man störst glass­ älskare i landet Där säger 43% av befolkningen att man äter glass minst 2 gånger varje vecka i genomsnitt. De 10% norrlänningar som äter allra mest glass, äter hela fyra eller fem gånger i veckan. Vanilj- och Choklad­ smak står - kanske som väntat - högst på önskelistan av alla smaker. Lanseringen av Arla Mjukglass inför förra sommaren, blev en stor succé. Volymerna blev väsentligt högre än vad Arla vågat hoppas på. Svenskarna tog nyheten till sina hjärtan och hem till sina kök, vispade och åt mjukglass vid matbord och i TVsoffor, så det stod härliga till. Och nu står sommaren för dörren igen. 360 ton glass ska varje vecka distribueras till konsumenterna. Så passa på att utnyttja intresset för glass och gör en säljande exponering med sambandsvaror som våffelstrutar, bär, strössel, nötter och myc­ket annat.

JE ATT VAR Å P K N Ä T VILL 20 LASS... SEKUND AR HA G SVENSK

Vinnardag på Bosön Naturens egen sportdryck tog dem från Östersund till Stockholm

an om näring Dagen fylldes med lär k. kti pra Både i teori och

På det historiska idrottsmeckat Bosön har många starter och avstamper skett. Men det finns tillfällen då själva Bosön är målet – eller rättare sagt priset. När Coop Forum i Östersund byggde en gavel och expo­nerade mjölk tillsammans med Arlas sportflaska gjorde man det så bra att man vann en heldag på den heliga idrottsmarken.

Vad gjorde ni för att vinna?

-Vi skulle göra en säljande gavel med OS-tema, men samtidigt ville vi inte överexponera, säger Daniel Palm, färskvaruchef på Coop Forum i Östersund. Jag tror vi vann genom en expo­ nering som passade in i omgivningen och inte såg ”för mycket” ut. ”Clean” var ett 20

ledord där produkterna fick tala och mynnade ut i en lösning där ”less is more”.

Vad hände på idrottscentret?

-Jag och min kollega, Henrik Olsson, fick sällskap av ett 30-tal andra butiksmänniskor. Efter en genomgång av Arlas OS-satsning fick vi lyssna till en

och träning.

näringsfysiolog. Därefter var det dags för OS-utmaningen då vi fick utföra övningar och tester – alltifrån löpning och viktträning till hängande situps i ”brutalbänken”. Hela tiden fanns svenska olympier runt omkring som hjälpte till och coachade.

Nu när du är i mål – hur känns det?

Det var jätteroligt att ha varit med om händelsen. Extra givande var att vi efter testerna fick ett värde som visade hur man faktiskt låg till träningsmässigt. Det var inspirerande och gav mersmak till att träna mer.

arlaaktuellt_2_2014