Arktinen Banaani Kirjakatalogi 2021

Scroll for more

Page 1

ARKTINEN BANAANI Kirjat 2o21


Heidi Airaksinen

Vierge moderne

Kuva: Emiel Riiko

ISBN 978-952-270-438-2 Kovakantinen kirja 391 sivua

Vierge Moderne on vuorottain Helsingissä ja Berliinissä asuvan steinerkoulun opettajan Heidi Airaksisen (s. 1980) esikoisteos.

D

iakonissasisar Kerstin työskentelee 1920-luvulla Helsingin kaupungin veneeristen tautien sairaalassa, joka tunnetaan kansanomaisesti Kuppalana. Enimmäkseen prostituutiosta ja irtolaisuudesta pidätetyt, sukupuolitaudin saaneet naispotilaat passitetaan Kumpulan kartanossa toimivaan laitokseen. Potilaat ovat tiukan silmälläpidon alaisina, kunnes eräänä iltana talon tarkoin valvottu rauha järkkyy pahoin. Sisar Kerstin löytää pihaportin ulkopuolelta väkivaltarikoksen uhriksi joutuneen talon asukin. Tapaus palauttaa Kerstinin mieleen erään hänen elämäänsä aiemmin järkyttäneen kuolemantapauksen. Kaikessa hiljaisuudessa diakonissa alkaa selvitellä Ulrika-nimellä tunnetun uhmakkaan potilaan kuolemaa. Poliisiraportit kertovat Ulrikan tulleen viimeisen kerran pidätetyksi Unioninkadulla sijaitsevaan asuntoon tehdyssä ratsiassa. Ajan henki on kaksijakoinen: modernit

2


Kaunokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

tuulet puhaltavat nopeasti kehittyvässä Helsingissä, mutta samalla sanomalehtien otsikot kertovat ”homosexualistien ja ristiinpukeutujien” pidätyksistä perinteisen paheksuvaan sävyyn. Tutkimuksissaan Kerstin pääsee lähelle monia ihmisiä, joita hän ei siihenastisessa elämässään ole osannut edes kuvitella tuntevansa. Tapahtumien taustasyiden valjetessa hän oppii ymmärtämään paremmin myös itseään. Sovinnaisuus ja tiukka sukupuolikuri kohtaavat kuplivan dekadenssin ja monikasvoisen ihmisyyden eloisasti kuvatussa sadan vuoden takaisessa Suomen pääkaupungissa.

3


Wilkie Collins (1824— 1889) oli englantilainen romaani- ja näytelmäkirjailija. Hänen teoksistaan on suomennettu Valkopukuinen nainen (The Woman in White, 1859) ja Kuunkivi (Moon Stone, 1868), joka ilmestyi Suomessa ensimmäisen kerran Pellervoseuran kustantamana nimellä Kuun kivi vuonna 1949. Uuden suomennoksen tekijä Mika Tiirinen esittelee kirjailijan romaanin yhteydessä.

Wilkie Collins

Kuunkivi

Suomentanut Mika Tiirinen ISBN 978-952-270-430-6 Kovakantinen kirja 656 sivua

R

achel Verinder saa 18-vuotislahjaksi valtavan timantin, Kuunkiven. Tytön setä, huonomaineinen brittiarmeijan eversti, on Intian-komennuksellaan kahmaissut tämän ainutlaatuisen aarteen haltuunsa. Kotimaassaan jalokivi on sädehtinyt Shiva-jumalaa esittävässä patsaassa, ja bramiiniryhmä, joka on omistanut koko elämänsä timantin vartioimiselle, on valmiina seuraamaan sitä maailman ääriin. Syntymäpäiväjuhlansa iltana Rachel huomaa lahjansa kadonneen, ja siitä alkaa monelle taholle viittavien epäilysten, dramaattisten – ja toki romanttistenkin – tapahtumien, persoonallisten henkilöhahmojen ja väärien vihjeiden värittämä pitkällinen selvitystyö. Vuonna 1868 ilmestynyt Kuunkivi on aikaa kestänyt, mukaansatempaava ja humoristinen teos. Se myös tuulettaa brittiläisen luokkayhteiskunnan asenteita, vaikka kahden kerroksen todellisuutta se ei kyseenalaista. Keskeinen

4


Kaunokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

tarinan eri kertojista onkin perheen uskollinen palvelija, joka etsii vastaukset kaikkiin mieltään painaviin kysymyksiin Robinson Crusoesta. Kuunkivi tunnetaan maailman ensimmäisenä yhtenäisen teoksen muodossa julkaistuna salapoliisiromaanina. Sen ainutlaatuisuutta ovat ylistäneet muiden muassa klassikkodekkaristi Dorothy L. Sawyers sekä Nobel-palkittu kirjailijarunoilija T. S. Eliot. 5


Hannu Kauppinen

Helteen havahduttamat ISBN 978-952-270-444-3 Kovakantinen kirja 298 sivua

Helteen havahduttamat on turkulaisen työterveyspsykologi Hannu Kauppisen (s. 1969) kunnianhimoinen esikoisromaani 2000-luvun alkuvuosikymmenien Zeitgeistista — isoista asioista jotka vaikuttavat niin Suomen rajojen sisällä kuin globaalisti. Kerronta liikkuu vaivattomasti vakavista kepeisiin, paikoin tragikoomisiin tunnelmiin.

6

H

elteen havahduttamat on romaani nykyisyydestä ja hiukan tulevastakin samoihin aikoihin opiskelleiden, nyt jo keski-ikäisten miesten silmin. Yksi hakee yhteyttä murrosikäiseen tyttäreensä, toinen vaimoonsa ja kolmas itseensä. Tapahtumien kulkuun liittyy myös kreikkalainen virkanainen, jonka askeleet hetkellisesti leikkaavat miesten teitä. Aluksi nimetön minäkertoja käy keskusteluja tyttärensä kanssa ja palaa vielä myöhemmin muistoissaan etsimään vastausta monien mieltä piinanneeseen kysymykseen. Epätavallisen kuumana kesänä ja muutenkin epävakaissa sääolosuhteissa miesten tiet vievät eri puolille Eurooppaa Kreikan saaristosta Perämeren tyrskyihin. Pari- ja perhesuhteiden pyörityksessä riittää yllätyksiä, mutta oudoimmat niistä odottavat osakuntajuhlassa Ostrobotnialla. Myrskyisästä illasta nousee järisyttävä näky.


Kaunokirjallisuus

Kansi: Harto Pasonen ja Pekka Niemi

”Kemiläistaustainen, turkulaistunut työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Hannu Kauppinen kirjoittaa sujuvaa proosaa lämpimän humoristisella moodilla ja ikätovereitaan ymmärtäen. Kymmeniä asiantuntija-artikkeleita laatinut esikoiskirjailija hallitsee draaman kaaren ja romaanin rakentamisen elementit.” (Heidi Lakkala, Kaleva)

Kirja on ilmestynyt Arktisen Banaanin syksyn 2020 valikoimassa.

7


Mervi Koskinen

Piika

ISBN 978-952-270-437-5 Kovakantinen kirja 224 sivua

Piika on useammissa kirjoitus- ja novellikilpailuissa palkitun hollolalaisen Mervi Koskisen (s. 1968) esikoisromaani. Hän on opiskellut filosofiaa Tampereen yliopistossa ja biologiaa Oulun yliopistossa.

8

N

uori ja kyvykäs, mutta elämän sivuraiteelle eksynyt Elina onnistuu saamaan paikan karjanhoitajana nuoren ja vanhan isännän hallitsemassa Vaskian kartanossa. Vaskia on ollut aina kovan talon maineessa, enempää piikoja kuin eläimiäkään ei ole kohdeltu hyvin. Elina sen sijaan kiintyy hoitamaansa karjaan. Hän on valmis uhraamaan paljon ja antaa myös käyttää itseään monin tavoin hyväksi saadakseen eläimille paremmat olot. Piika on moderni versio vanhoista Suomi-filmeistä, lukijaa viedään tunnetilasta toiseen. 2000-luvun piian asema on hankala tilalla, joka ei ole seurannut aikaansa. Tahdonvoimien taistelu Elinan ja vanhanisännän Oven välillä johtaa siihen, että Elina-piika tulee sysänneeksi nuoremman isännän Tuomaksen todelliseen vastuuseen talosta. Talon ainoana naisena Elina ohjailee isäntien mieliä joskus melko kyseenalaisinkin keinoin.


Kaunokirjallisuus

Kansi: Harto Pasonen ja Pekka Niemi

Ajankohtainen eläinsuojeluteema kulkee punaisena lankana läpi romaanin. Elina kiinnittää huomiota moniin epäkohtiin, joihin parhaillaan kehitetään EU:n tasolla parannuksia. Piika on myös selviytymistarina, joka kertoo nuoren naisen irrallisuudesta, seksuaalisuudesta, paikkansa etsimisestä ja myös alkoholismin kanssa kamppailemisesta. Vaihtuvat olosuhteet nostavat Elinasta esiin vahvuuksia, joiden olemassaolosta hän on ollut tuskin tietoinen. ”Piika on hersyvän humoristinen mutta samaan aikaan syvällinen romaani, joka tuo maitotilojen arjen lukijan aistittavaksi kaikilla aisteilla. Raikas teos yhdistää ronskilla tavalla 1950-luvun Suomi-filmit ja Eläinten vapautusrintaman ja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.” (Päivi Alasalmi, Etelä-Suomen Sanomat) Kirja on ilmestynyt Arktisen Banaanin syksyn 2020 valikoimassa.

9


Kuva: Sanna Lappalainen

Tarja Lappalainen

Rakkauden kiirastuli on historiaan perehtyneen Tarja Lappalaisen ensimmäinen kaunokirjallinen romaani. Hänen viimeisintä tuotantoaan ovat Suomen sota-ajan elämää kuvaavat teokset Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin-Ihantalan tulimyrskyyn (Docendo 2020) ja Se oli yhtä tulihelvettiä — talvi- ja jatkosodan kasvot (Docendo 2016). Uutta tuotantoa edustaa myös Elämäni urheilukirurgina, jonka Lappalainen on kirjoittanut yhdessä professori Sakari Oravan kanssa (Päivä 2020).

10

Rakkauden kiirastuli ISBN 978-952-270-435-1 Kovakantinen kirja 253 sivua

J

anet Dancort elää nuoruuttaan 1300-luvun Skotlannissa de Caleonen linnan piikana. Nainen rakastuu palavasti linnanherra John de Caleoneen, joka tuntuu vastaavan hänen tunteisiinsa vähintään yhtä kiihkeästi. Säätyero tekee yhteiselosta kuitenkin vaikeaa, sillä etenkin Johnin äiti Arabella de Caleone vastustaa liittoa verisesti. Kun Arabella kuulee nuorten suunnitelmista, alkaa hän punoa juoniaan heidän saattamisekseen erilleen ja varmistaakseen oman asemansa huipulla. John itsekään ei tilannetta helpota omalla suhtautumisellaan Janetin kohtaamiin ongelmiin. Janet saa tukea äidiltään, joka myöskin elää yksinkertaista piian elämää aviottoman lapsensa kanssa. Lapsen, jonka hän sai teille tietymättömille kadonneen – omien sanojensa mukaan aatelisen – saksanmaalaisen ritarin kanssa. Arabellan ja Johnin aiheuttamat koettelemukset eivät suinkaan ole ainoat, joita Janet ja hänen äitinsä joutuvat


Kaunokirjallisuus

Kansi: Harto Pasonen ja Pekka Niemi

yhdessä kohtaamaan. Janetin luottamus tuttuihin särkyy ja jopa kirkko sekaantuu voimakastahtoiseksi kasvavan naisen elämään. Joillekin naisille kirkollinen kutsumus tuo lohdullisen ratkaisun, mutta Janet joutuu päällystämään itse oman polkunsa. Koettelemukset opettavat nuorelle naiselle itsensä ja omien oikeuksiensa puolustamisen tärkeyden.

11


Hemmo Murto-Unkila

Hudd-sedän suolasirotin ISBN 978-952-270-459-7 Kovakantinen kirja Noin 350 sivua

Hemmo Murto-Unkila (s. 1967) on kotkalainen kirjailija, pakinoitsija, medianomi sekä entinen baarimestari. Hudd-sedän suolasirotin on hänen ensimmäinen novellikokoelmansa, mutta spekulatiivista fiktiota hän on kirjoittanut jo esikoisromaanissaan Sälekaihtimien sulkijat (2018). Hänen tärkeimpänä inspiraation lähteenään toimii kauhukirjallisuus, ja kirjoitustyön lopputuloksena syntyy mitä kiehtovimpia ja mielikuvituksellisempia tarinoita.

12

M

iten käy ihmiselle, joka jäätyy ajassa seitsemäksi vuodeksi? Entä voiko elämää jatkaa, jos unohtaa oman kuolemansa?

Hudd-sedän suolasirotin on kokoelma omaperäisiä ja absurdeja novelleja tummempaan makuun. Tarinat sisältävät fantasiaelementtejä, sekä eksistentiaalista että käsin kosketeltavaa kauhua, mutta myös huumoria. Outoudessaan kiehtovaa kokoelmaa leimaa yllätyksellisyys niin aihepiirien kuin kertomusten etenemisen osalta. Arki voi muuttua silmänräpäyksessä makaaberiksi tällä erikoisella elämysmatkalla. Kokoelman nimikkonovelli on esimerkki kokoelman groteskimmasta osastosta. Tarinassa tututustaan henkilöön, joka joutuu edesmenneen sukulaisensa riivaamaksi, minkä seurauksena sukulaisesta paljastuu uusia, valonarkoja asioita.


Kaunokirjallisuus

Kansi: Ville Tietäväinen

Aloitusnovelli Tilanteeseen, jossa juuri nyt olet, ei saada yhteyttä edustaa humoristisempaa kerrontaa. Päähenkilö saapuu kauppaan, tarttuu kissanruokapurkkiin ja jäätyy ajassa, kunnes purkin päivämäärä menee umpeen. Elämä ympärillä jatkuu, mutta kummeksuntaa tapaus kyllä aiheuttaa.

13


Esa Mäkijärvi

Aurinko

Kuva: Esko Räsänen

ISBN 978-952-270-458-0 Kovakantinen kirja Noin 400 sivua

Esa Mäkijärvi (s. 1984) on tuottelias kriitikko ja vapaa kirjailija, joka on julkaissut muun muassa esseitä ja runokokoelmia. Esikoisromaani Vieraita ilmestyi vuonna 2015 (Arktinen Banaani). Aurinkoa hän sanoo hauskimmaksi ja älykkäimmäksi kirjakseen.

14

A

urinko on huikea romaani rakkaudesta, taiteesta ja nousevasta populismista. Suomeen ja Italiaan sijoittuva kertomus saa uskomattomia käänteitä, mutta yhteydet nyt kuluvaan aikaan ovat selvät. Kirja sekoittaa viihdyttävästi totta ja tarua. Siinä tutustutaan muun muassa poliitikko Silvio Berlusconiin, laulaja Eros Ramazottiin, kirjailija Juhani Nykvistiin ja kuvataiteilija Laura Giacomoon. He liikkuvat suurissa kaupungeissa, kuten Roomassa, Helsingissä ja Kouvolassa, nauttien elämästä ja esittäen tärkeitä kysymyksiä. Romantiikan ja toiminnan lisäksi Aurinko sisältää myös syvemmälle porautuvaa satiiria: Suomessa syntynyt sitrushedelmiä palvova uskonlahko on aiheuttaa kansainvälisen katastrofin. Tapahtumien mittasuhteet kasvavat Italian taivaalla loistavaa aurinkoakin suuremmaksi.


Kaunokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

Etsittyä onnea ei löydy politiikasta, uskonnosta tai muista korvikkeista, vaan pyyteettömästä rakkaudesta ja omistautumisesta toiselle. Lukija saa nauttia matkasta järjen ja tunteiden liittoon.

15


Eeva Nikoskelainen

Venuksia veitsenterällä ISBN 978-952-270-460-3 Kovakantinen kirja 304 sivua

Lääkäri-kirjailija Eeva Nikoskelainen on Turun Yliopiston silmätautiopin emeritaprofessori, jonka suosituissa kaunokirjallisissa teoksissa käsitellään terveydenhuollon ja sairaalamaailman ajankohtaisia ilmiöitä huumorilla ja satiirilla höystettyinä, potilasnäkökulmaa ymmärtäen ja arvostaen. 16

J

oukko paino-ongelmaisia hakeutuu yliopistolliseen keskussairaalaan lihavuusleikkauksen toivossa. Aluksi operaatioon pyrkivät joutuvat tiukkaan seulontaan. Voisiko vaikean ylipaino-ongelman takana piillä häiriö aivojen mielihyvää säätelevissä tumakkeissa? Pakollisen ryhmälaihdutuksen ohella hoitokeinoihin kuuluvat kylmäaltistus ja täsmälääke Miraklon. Hoikistumista tavoittelevat potilaat rimpuilevat myös identiteettiongelmissaan; iloinen rehevyys on joidenkin minäkuvan olennainen osa, ei vain terveysriski. Eeva Nikoskelainen käsittelee ajankohtaisessa romaanissaan asiantuntemuksella ja lämpimällä huumorilla suomalaisten lihavuusongelmaa, mutta tätäkin keskeisemmäksi teemaksi nousee ihmissuhteiden kiemuraisuus. Laihdutuspotilaita hoitavan sairaalan sisätautilääkärillä ja ravitsemusterapeutilla, samoin kuin yksityisklinikan


Kaunokirjallisuus

Kansi: Kris Keränen ja Pekka Niemi

gastrokirurgilla, on omat henkilökohtaiset ongelmansa. Joitakin elämä suosii, toiset joutuvat pettymään, mutta kun rakkaus puuttuu peliin, mittanauha ja vaaka menettävät merkityksensä. Venuksia on monenlaisia, eikä heidän viehätysvoimaansa voi painoindeksillä arvioida.

17


Janne Ora

Kuva: Jani Laukkanen

Amsterdam Blackout

Janne Ora (s. 1965) tunnetaan ihmissuhteiden ja elämänvalintojen merkitystä kuvaavien romaanien kirjoittajana. Jalkapallon dramaattista maailmaa käsittelevä ihmissuhde- ja kasvutarina, Amsterdam Blackout, on Janne Oran neljäs romaani. Janne Oran Afrikkaan ja Senegaliin sijoittuva esikoisromaani Rajamailla (Tammi) ilmestyi vuonna 2008.

18

ISBN 978-952-270-461-0 Kovakantinen kirja Noin 350 sivua

M

itä tapahtuu, kun kaksi poikaa jakaa unelman, mutta se toteutuu vain toiselle? Jalkapallo merkitsee Janille ja Adulle muuttumista toiseksi, vahvemmaksi versioksi itsestään. Mutta miksi ainoastaan Adu yltää heidän yhteiseen tavoitteeseensa? Adu suuntaa jo parikymppisenä Saksaan, Bayern Müncheniin, ottamaan mittaa toisista ammattilaispelaajista. Jani puolestaan joutuu kamppailemaan kateuden ja alemmuudentunteen kanssa. Vaikka Jani ja Adu ovat lapsuudenystäviä ja valaveljiä yhteisessä harrastuksessaan, tapahtuu heissä muutos. Amsterdam Blackout seuraa poikien kehitystä miehiksi sekä heidän ystävyytensä kehittymistä 1980-luvun lapsuusvuosista kertomuksen nykyhetkeen, vuoteen 2008. Se on tarina sekä menestyksestä että menetyksestä.


Kaunokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

Jalkapallon ja ammattilaisuusunelman ympärille nivoutuvan romaanin teemoja ovat ystävyys, naisten ja miesten väliset suhteet sekä niiden karikot. Janin kaksi vierailua Adun ja tämän perheen kotiin Amsterdamiin nostaa vuosien ajan tukahdutetut jännitteet ja traumat pintaan. Ristiriidat huipentuvat tekoihin ja paljastuksiin, jotka dramaattisella tavalla muuttavat molempien päähenkilöiden elämän.

19


Jukka Parkkari

Kuva: Seppo K. Niiranen

Paperitiikerit

Jukka Parkkari (s. 1945) on Valtion tiedonvälityspalkinnon saanut kokenut lehtimies, päätoimittaja ja kirjailija, joka on kuulunut mm. parlamentaariseen väestönsuojelukomiteaan sekä puolustusministeriön Suomen asevientiä tutkivaan työryhmään. Parkkari on ollut jäsenenä pääesikunnan tiedotusosaston niin sanotussa sodan ajan kokoonpanossa. Hänelle on myönnetty mm. Vapaudenristi ja Sotilasansiomitali. 20

ISBN 978-952-270-470-2 Kovakantinen kirja Noin 300 sivua

L

auantaina 20.3.2021 Helsingin Sanomat otsikoi kokosivun juttunsa: ”Supo älähti Kiinan vakoilusta omalla verhotulla tavallaan.”

Jukka Parkkari on aiemmissa 15 romaanissaan vähemmän verhotulla tavalla kertonut eri valtioiden tiedustelutoimista Suomessa, pääasiassa sotilasvastavakoiluun keskittyen, mutta myös suojelupoliisin työn huomioiden. Syksyllä 2020 ilmestyneen Lupa tappaa -romaanin alussa kaksi eläköitynyttä, mutta edelleen valpasta supolaista havaitsee Suomesta taannoin Lupa tappaa (2020) ISBN 978-952-270-428-3


Sarjan uusimman osan Paperitiikerit nimi viittaa kiinalaiseen näkemykseen muista ”suurvaltoina itseään pitävistä” maista. Lännellä on kellot, mutta heillä – keskustan valtakunnalla – on aikaa.

Kaunokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

Moskovaan loikanneen CIA:n asemapäällikön näköisen miehen keskellä kirkasta päivää Helsingissä. Romaanin jälkisanoina esitellään siihen mennessä ilmestynyt sarja kokonaisuudessaan.

Vuonna 2005 Lapista, armeijan Rovajärven harjoitusalueen tuntumasta, löytyy asekätkö. Asiassa ei sinänsä olisi uutisarvoa, koska vuoden 1944 asekätkennän jäljiltä piiloja vanhoine aseineen ja tarvikkeineen paljastuu silloin tällöin. Mutta tämä kätkö sisältää muutakin. Pääesikunnan vastavakoilu eli tutkintaosasto lähtee viipymättä selvitysmatkalle pohjoisen paikallistoimistonsa avustamana. Samoissa maisemissa on liikkeellä myös Kiinan tiedustelua Suomessa johtava kenraali. Hänen avustajanaan seuraa suomalainen seurapiirikaunotar, kiinan kielen tulkki, jonka seikkailut tunnetaan hyvin

myös tutkintaosastolla. Kun kuvioihin vielä sotkeutuu Venäjän sotilasvakoilun pohjoisen sektorin johtaja ideoimallaan operaatio Muumipeikolla, on tutkintaosaston väellä taas piirileikissä pitelemistä. 21


Joonas Tolvanen

Turvapaikanhakija ISBN 978-952-270-462-7 Kovakantinen kirja Noin 450 sivua

Joonas Tolvanen (s. 1989) on joensuulainen lääkäri ja kirjailija sekä Shaolinsoturimunkkien ikiaikaisen perinteen jatkaja ja kung-fun opettaja. Turvapaikanhakija on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu kaunokirjallinen romaaninsa. Tolvasen aikaisempaa tuotantoa ovat omaelämäkerrallinen Soturimunkin oppipoika (Atena 2017) sekä lasten romaani Jademiekan arvoitus (Otava 2020).

22

T

uonelan joki virtaa ikuista uomaansa, eikä mikään kuunaan muutu. Paitsi silloin, kun Manalan lautturille sattuu harmillinen työtapaturma: kohtalon oikusta hän liukastuu kaidassa puuveneessään, kolauttaa päänsä ja menettää muistinsa. Muistamaton lautturi lähtee soutamaan Tuonelan jokea väärään suuntaan ja päätyy Mikkelin vierasvenesatamaan. Satamassa hän löytää ystäväkseen iäkkään kalamiehen, joka ottaa asiakseen auttaa kohtalon kolhimaa, ilmeisesti kaukaisilta mailta paennutta ikätoveriaan, saamaan turvapaikan Suomesta. Mikkelissä olonsa aikana Manalan lautturi, Kharon, kuoleman ikoni, kohtaa sekä suomalaisia että suomalaiseksi kaipaavia kasvoja. Siinä missä kuolema pelottaa monia eläviä, on itse eläminen jokseenkin vaivaannuttavaa tummapukuiselle lautturille. Kharonin silmien kautta peilataan myös suomalaisen nyky-yhteiskunnan byrokratiaa.


Kaunokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

Turvapaikanhakija on Antonio Vivaldin säveltämän Neljä vuodenaikaa -viulukonserttosarjan neljännen konserton (Talvi) inspiroima hauska, koskettava ja herkkä romaani rakkaudesta, menetyksestä ja ulkopuolisuudesta. Jokainen kirjan hahmoista on menettänyt jotakin, mutta jokainen heistä suhtautuu menetykseen eri tavalla. Kirja myös pohtii sitä, teemmekö omat valintamme vai tekevätkö valintamme meidät?

23


Māra Zālīte

Paratiisilinnut Kuva: Jānis Deinats

Suomentanut Hilkka Koskela

Māra Zālīte syntyi Siperiaan kyyditetyille vanhemmille Krasnojarskissa 1952. Perhe palasi Latviaan 1956. Zālīte aloitti kirjallisen tuotantonsa runoilijana 1970-luvulla. Hän on Latvian kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija ja tunnustettu kulttuurielämän auktoriteetti. Suursuosion Zālītelle toivat musikaalien ja rockoopperoiden libretot, joiden säkeistä monet ovat nousseet modernin kansanlaulun asemaan.

24

ISBN 978-952-270-463-4 Kovakantinen kirja Noin 400 sivua

P

aratiisilinnut jatkaa Viisi sormea -teoksen kertomusta Siperiaan kyyditetyn, jälleen kotikyläänsä palanneen latvialaisperheen elämästä. Romaanin päähenkilö on nyt kymmenvuotias koulutyttö. On edetty 1960-luvulle Hruštšovin aikaan. Kotiinpaluun riemu vaihtuu reaalisosialismin arkipäivään. Tähän todellisuuteen kuuluvat puolueen pakkovalta, toverituomioistuin, kielletyt kirjat ja kielletyt juhlapäivät, kaksinaismoralismi Viisi sormea (2018) ISBN 978-952-270-404-7


Kaunokirjallisuus

Edellisten sukupolvien elämänpiiriin kuulunut vapaa matkustelu vaikkapa Pariisiin tai Roomaan on Neuvosto-Latviassa mennyttä. Samalla vapauden unelmaa, taiteilijan värikylläistä vapautta, edustaa Tyynenmeren saaren idylli paratiisilintuineen.

Kansi: Jānis Esītis, Māris Gārjanis ja Pekka Niemi

ja kellarissa piileskelevä metsäveli. Koulun ideologinen kasvatus tutustuttaa sosialistisen leirin maihin, mutta kaveripiiri tuo ulottuville Amerikan ihmeet: Coca-Colan, purukumin ja kuulakärkikynän.

Sadun maailma, kansantarusto, luonto ja huumori ovat Zālīten tuotannon rakennuspuita. Edeltäjänsä tavoin Paratiisilinnut valittiin ilmestymisvuotenaan Latvian parhaaksi proosateokseksi. 25


Essi Raekoski — Mira Piitulainen

Kuminakujan Julle ja Kauri hiipparijahdissa ISBN 978-952-270-467-2 Kovakantinen kirja 96 sivua

Essi Raekoski

Mira Piitulainen

26

J

ulle laskee päiviä kesälomaan, Kauri käsikirjoittaa koulun kevätjuhlanäytelmää. Ystävykset asuvat perheineen samassa talossa Kuminakujalla. Lasten arki muuttuu, kun pihalla tehdään havaintoja epäilyttävästä hiipparista. Aikuiset suhtautuvat uhkaan vakavasti: jopa talon omat kesäjuhlat ovat vaarassa peruuntua. Jännittäviltä käänteiltä ei säästytä, kun Julle ja Kauri päättävät ottaa ohjakset omiin käsiinsä. Alkaa rohkeutta koetteleva hiipparijahti. Essi Raekoski (s. 1988) on helsinkiläinen esikoiskirjailija, joka haluaa lisätä lasten kirjallisen kulttuurin kentälle iloisia seikkailuja ja merkittäviä kohtaamisia. Essille on tärkeää tuoda tekstissään esiin yhdenvertaisuuteen liittyviä havaintoja.


lasten- ja nuortenkirjat

Kansi: Mira Piitulainen

Mira Piitulainen (s. 1986) on kuvittaja ja graafikko, joka asuu ja työskentelee Hämeenkyrössä. Mira pyrkii kuvittamaan maailmasta tasa-arvoisemman, yksityiskohtia ja lämpöä unohtamatta. Piitulaisen kuvittama Aada ja kiukkuleijona oli 10. myydyin kotimainen lastenkirja vuonna 2020.

27


Mika Wickström (s. 1965) on Helsingissä asuva kirjailija, joka on erikoistunut lastenja nuortenkirjoihin. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu kuvitettuja lastenkirjoja, romaaneja ja tietokirjoja. Hän on kirjoittanut myös elämäkerran pituushyppääjä Tommi Evilästä ja kosovolaistaustaisesta jalkapalloilijasta Shefki Kuqista. Wickströmille on myönnetty teoksistaan Tampereen kirjallisuuspalkinto, Vuoden parhaan urheilukirjan palkinto, Laivakello-palkinto sekä WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto. Hän on myös Helsingin Kirjailijat ry:n puheenjohtaja. Arto Nyyssönen (s. 1957) on sarjakuvataiteilija ja graafikko, joka on kuvittanut mm. toukokuussa 2020 ilmestyneen Teemu Pukki Babyn.

28

Mika Wickström — Arto Nyyssönen

Mörkö-Marko ISBN 978-952-270-453-5 Kovakantinen kirja 80 sivua

M sankari.

örkö-Marko on kertomus lempääläläisestä pojasta, josta kasvoi monien jännittävien vaiheiden jälkeen koko kansan rakastama jääkiekko-

Teini-iässä Marko venähti niin pitkäksi, ettei hänelle tahtonut löytyä edes oikeankokoisia varusteita. Hänen hontelo ulkomuotonsa oli helppo pilkan kohde, mutta poika päätti näyttää kaikille. Parikymppisenä Marko sai pukea päälleen Tampereen Ilveksen legendaarisen Teemu Pukki Baby (2020) ISBN 978-952-270-441-2


lasten- ja nuortenkirjat

Kansi: Arto Nyyssönen ja Pekka Niemi

pelipaidan. Tampereelta matka jatkui Turkuun ja viimein myös jääkiekkokansan tietoisuuteen. Ennen pitkää hän vakuutti myös Suomen maajoukkueen valmentajat. Tässä hauskasti kuvitetussa ja tarinan muotoon kirjoitetussa teoksessa seurataan Mörkö-Markon matkaa Lempäälästä aina KHL-seura Jokerien ja Leijonien kapteeniksi, joka sai nostaa käsivarsilleen maailmanmestarien pokaalin. Mörkö-Marko on tarkoitettu lapsille, nuorille ja kaikille heille, joita kiinnostaa eräs jääkiekkokaukaloidemme kiehtovimmista tarinoista.

29


Vesa Anttonen — Ville Hänninen — Timo Mäkelä

Timppa – Timo Mäkelän juhlakirja

Kuva: Nauska

ISBN 978-952-270-469-6 Kovakantinen kirja 144 sivua

Timo Mäkelä Vesa Anttonen (s. 1955) on toimittaja ja kustannustoimittaja, joka on seuraillut Timo Mäkelän työtä vuodesta 1987. Ville Hänninen (s. 1976) on sarjakuviin erikoistunut kriitikko ja tietokirjailija, joka hämmästeli lapsena Timpan karikatyyrejä IltaSanomissa. 30

70

-vuotiaan Timo ”Timppa” Mäkelän ura on hämmästyttävä. Hän aloitti levyjen kansikuvilla ja muilla kuvituksilla, mutta löysi pian pila- ja sarjakuvan. Molempia on syntynyt nelisen vuosikymmentä. Timpan tarina on myös suomalaisen sarjakuvataiteen tarina. Samaan tahtiin kuin suomalainen sarjakuvailmaisu on edennyt kohti pidempiä ja kunnianhimoisempia tarinoita, myös Timppa on laajentanut ilmaisuaan. Timo Mäkelän juhlakirja porautuu Timpan keskeisiin teemoihin, kuten taiteilijuuteen ja Helsingin historiaan. Samalla se korostaa kädentyön merkitystä. Vuonna 1951 syntynyt hauholaispoika muutti 17-vuotiaana Hämeestä Helsinkiin Taideteolliseen oppilaitokseen. Silloin saadut opit kantavat yhä ja näkyvät viivassa, joka elää ja


Lopputuloksena on syntynyt hyvin erilaisia ja vaikuttavia sarjakuvateoksia. 1980–90-luvuilla julkaistu sanomalehtisarjakuva Häjyt pelkistää pohjalaisen mielenmaiseman mustaan ja valkoiseen, huumorista tinkimättä. Kolmiodraamaa Vaaleanpunaista pilveä (2001) markkinoitiin aikoinaan Suomen ensimmäisenä sarjakuvaromaanina. Rooma-sarjakuvakirjan (2004) lyhyissä tarinoissa näkyivät Timpan tiivistäjän ja tunnelmoijan taidot. Uran edellinen huippuvuosi oli 2018, jolloin Timpalta ilmestyi sarjakuvakirja niin omasta lapsuudestaan (Lapsen kengissä) kuin Helsingin kuvaajasta Signe Branderista (Neiti Brander). Molemmissa näkyy herkkyys katoavia aikoja kohtaan.

sarjakuvat

Kansi: Timo Mäkelä ja Pekka Niemi

hengittää. Timppa tarkentaa katseensa taloihin, puihin ja ihmisen erityispiirteisiin, seuraa kätensä lisäksi maailmaa.

Timo Mäkelän juhlakirja sisältää toistasataa sivua taiteilijan itsensä valitsemia sarjakuvatarinoita ja -strippejä uran varrelta. Mukana on myös harvinaisia kuvanäytteitä. 31


Ilpo Koskela

Kuva: Mari Verho

Rajalinja

Ilpo Koskela (s. 1958) on oululainen sarjakuvanovelleistaan sekä -romaaneistaan tunnettu taiteilija, joka on toiminut monissa alan luottamustehtävissä, kuten Kemin kansainvälisen sarjakuvakilpailun johtajana. Hänen pitkistä tarinoistaan tunnetuimmat kertovat Aleks Revel -salakuljettajahahmosta. Koskela on laatinut myös Sarjakuvantekijän oppikirjan uudistettuine laitoksineen.

32

ISBN 978-952-270-442-9 Kovakantinen kirja 64 sivua

Rajalinja-sarjakuvakirjan uusi painos tulee nyt aiempaa suuremmassa koossa! Loppuunmyyty ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 2014, ja se valittiin yhdeksi peruskoulujen 5–6-luokkien Lukudiplomi-kirjoista. Rajalinja on viihdyttävä sarjakuva juniorijalkapallon maailmasta. Huumorilla höystetyt vauhdikkaat tarinat kuvaavat, mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun joukko innostuneita nuoria perustaa oman joukkueen ja elää siitä lähtien jalkapallolle. Lopulta tuloksia alkaa syntyä, ja joukkue pääsee osallistumaan Sao Paulon junioriturnaukseen. Pitkän linjan sarjakuvantekijän Ilpo Koskelan Rajalinjaa julkaistiin Futari-jalkapallolehdessä vuosina 2005–2009. Tämän teoksen sarjakuvat ovat aiemmista julkaisuista täydennettyjä versioita, ja mukana on yksi täysin uusi tarina. Jännittävien jalkapallotarinoiden lisäksi kirjan lopussa on tiivis tietopaketti futiksen perusasioista.


sarjakuvat

Kansi: Ilpo Koskela

”Hienoa! Täällähän on oikeita tarinoita, joissa mennään aina Brasiliaan saakka. Jalkapallosarjikset kun ovat yleensä stripin tai puolensivun mittaisia one-linereita.” (Kirjastovirkailija) ”Olin yllättynyt kun tämä onkin jatkosarja. Meidän kymmenvuotias lukee tarinaa kuusivuotiaalle jo neljättä kertaa viikonlopun aikana. Pihapelejä suunnitellaan toukokuulle kunhan lumi lähtee. Innostava!” (Lukijapalaute) 33


Mitja Mikael Malin

Kivet, kannot, tähdet, kuuta ISBN 978-952-270-449-8 Kovakantinen kirja 160 sivua

Mitja Mikael Malin (s. 1994) on sarjakuvataiteilija, peligraafikko ja kuvittaja. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista medianomiksi ja opiskellut kuvittamista Edinburgh College of Artissa. Malinin sydäntä lähellä ovat intersektionaalinen feminismi ja ihmisoikeusaktivismi. Tarinoillaan hän haluaa rikkoa konventioita, joilla kirjoitamme historiallista fiktiota ja queer-narratiiveja. Kivet, kannot, tähdet, kuuta on hänen esikoisalbuminsa.

34

K

ivet, kannot, tähdet, kuuta on suomalaisen kansanuskon inspiroima queer-positiivinen sarjakuvakokoelma. Sen kuusi sarjakuvanovellia käsittelevät kansanuskon ilmiöitä kekristä karhunpalvontaan ja tontuista tietäjiin. Sisarukset joutuvat metsänpeittoon, tyytymätön saunatonttu aiheuttaa päänvaivaa kerrostalossa ja vanhapiika kohtaa kuolleista nousseen ystävättärensä. Kun kristinusko saapui Suomeen, kirkon missio oli kitkeä pakanausko pois suomalaisista. Sen seurauksena syntyikin kulttuuri, jossa pakanallinen kansanuskomme ja kristinuskon tarut nivoutuivat yhteen. Kalmanväki piti jouluyönä kirkonmenoja ja piru seikkaili tarinoissa veijarimaisena hahmona. Kokoelman sarjakuvat sijoittuvat ajallisesti aina rautakaudelta maatalousyhteiskunnan kautta moderniin Suomeen. Kansanusko ja myytit ovat


sarjakuvat Kansi: Mitja Mikael Malin

edelleen läsnä suomalaisten elämässä, vaikka aika on niitä muuttanut niin kristinuskon vaikutuksen kuin kaupungistumisenkin myötä. Metsänpeitto-novellin Annikin kasuaali rakastuminen kohtaamaansa naiseen osoittaa, ettei historiaan sijoittuvien seksuaalivähemmistöistä kertovien tarinoiden tarvitse aina olla traagisia. Kalmanmessu-tarinassa on myös vakavampia teemoja, kun kertoja vanhapiika Hilja käsittelee rakkauttaan naapurin emäntään.

35


Veli-Matti Ural – Matti-Pekka Heikura

Ahava – Ensimmäinen lippu ISBN 978-952-270-465-8 Kovakantinen kirja 96 sivua

Veli-Matti Ural

Matti-Pekka Heikura

36

V

oiko yksi ihminen muuttaa maailmaa? Suuret aatteet muokkaavat maailmaa 1900-luvun alussa. Liput nousevat, laskevat ja palavat. Suomen ja Karjalan kansat elävät Venäjän vallan alla, mutta kun Verisunnuntain tahrat leviävät kohti länttä, itsenäistyminen tuntuu hetki hetkeltä todellisemmalta. Vanhemmilta perityn idealismin innoittamana uhtualainen Iivo Ahava kasvaa maailmassa, jossa vanhat rakenteet natisevat liitoksissaan ja vallitseva järjestys vaatii muutosta. Karjalan on aika itsenäistyä. Ahava – Ensimmäinen lippu on tositarinaan perustuva kertomus punaisena heimosoturina tunnetun Iivo Ahavan myrskyisestä nuoruudesta. Vapaasta Vienasta haaveileva vaikutusvaltainen Ahavan perhe työskentelee maltillisesti Kuusamosta käsin karjalaisen kansansa sivistämiseksi. Iivosta, perheen esikoisesta, povataan tuon hiljaisen tehtävän jatkajaa. Hillitty sivistys tarkoittaa tulisieluiselle nuorukaiselle turhan kivikkoista tietä, kun historian


sarjakuvat

Sarjakuvan käsikirjoittajat ovat oululaisen kulttuurin sankareita. Veli-Matti Ural (s. 1991) on kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja sarjakuvan opettaja, joka tunnetaan teoksistaan Taivalkoskelta ilmataisteluihin (Zum Teufel 2018), Sarjakuvapaja hyppysiin – Sarjisopen oppimateriaali (Oulun Sarjakuvaseura ry 2018) ja Keijo Teuras (Arktinen Banaani 2016). Matti-Pekka Heikura (s. 1980) on ohjaaja, käsikirjoittaja ja tarinankertoja. Hän on sukua Iivo Ahavalle äitinsä puolelta.

Kansi: Veli-Matti Ural

hirveimpään verenvuodatukseen varustautuva maailma tarjoilee nopeita ja houkuttelevampia reittejä kohti vapautta. Iivo Ahava on luvannut muuttaa maailmaa. Ja lupaus pitää kuin rauta.

37


Timo Airaksinen – Heta Gylling

Suvaitsevaisuus

– Erään taistelun kuvaus ISBN 978-952-270-443-6 Kovakantinen kirja 256 sivua

Timo Airaksinen

Heta Gylling

38

S

uvaitsevaisuus ja suvaitsemattomuus hallitsevat osaltaan tämän vuosituhannen mielenmaisemaa samoin kuin julkisuuttakin. Suvaitsevuus on ollut perinteisesti, vaikka joskus hiukan varautuneestikin, myönteinen sana. Vastaavasti suvaitsemattomuus on tarkoittanut ja tarkoittaa edelleen jotakin kielteistä. Mutta suvaitsevaisuus on saanut myös ivallisen leiman esimerkiksi puhuttaessa ”suvakeista”. Ihmisiä ei tule vainota eikä vihata, mutta mielipiteitä ja uskomuksia täytyy saada arvostella ja jopa pilkata, jos haluamme elää moniarvoisessa demokratiassa. Mitä meidän pitäisi suvaita, ei ole ainoa ongelma. Miten meidän pitäisi puhua suvaitsevaisuudesta, se on myös tärkeä kysymys. Pitäisikö suvaitsevaisuutta ja suvaitsemattomuutta pitää luonteenpiirteinä ja hyveinä? Tällaisia huomioita ja kysymyksiä esittävät ajankohtaisessa


tietokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

kirjassaan suomalaisen arvokeskustelun asiantuntijat professori Timo Airaksinen (s. 1947) ja dosentti Heta Gylling (s. 1955). ”Ensin vihataan, sitten annetaan näennäiset perustelut sille, miksi vihataan. Oikea tieteellisen järjen mukainen kaava on, että ensin haetaan perustelut ja sitten muodostetaan käsitys asiasta; lopuksi suoritetaan arvo-arviointi, jonka perusteella asia nimetään hyväksi tai pahaksi, ehkä samantekeväksi. Ja pahaa saa kyllä vihatakin. Ennakkoluulot rikkovat tämän kaavan. Ensiksi on viha ja sitten näennäinen selitys vihalle. Jokaisen on hyvä miettiä kohdallaan tätä asioiden järjestystä.” 39


Ilkka Heino

Labyrintit ISBN 978-952-270-466-5 Kovakantinen kirja 160 sivua

Ilkka Heino (s. 1964) on vaari, graafikko, valokuvaaja ja arkkitehti. Hänen ensimmäinen labyrinttinsä julkaistiin Ilta-Sanomissa vuonna 1978 tekijän ollessa vasta 13-vuotias. Sen jälkeen hänen labyrinttinsä ovat levinneet kirjoihin ja lehtiin ympäri maailmaa. Niistä on aiemmin julkaistu mm. kokoelmateokset Sokkelotehtäviä ja muita (Otava 1993), Labyrinths and Number Mazes (St. Martin’s Griffin 1995, New York) ja Sokkelo Salat (WSOY 1996).

40

L

abyrintti on maailman vanhimpia pelejä. Se on innostanut ihmisiä kautta aikojen, mitä erilaisimmilla tavoilla. Esimerkkejä löytyy tieteiden, uskontojen ja taiteiden kaikilta alueilta. Ajatellaanpa pieniä hiiriä, jotka joutuvat koe-eläiminä etsimään juustonpaloja labyrinteistä; tietokoneiden prosessoreissa vipeltäviä sähköisiä impulsseja törmäämässä toisiinsa, kun ne etsivät reittiä pisteestä A pisteeseen B; tarinoiden sankareita seikkailemassa pimeissä sokkeloissa sekä taiteilijoiden käyttämiä labyrinttikuvioita ja -aiheita teoksissaan. Tavallinen koti pitää sisällään monenlaisia labyrintteja, mm. LVI- ja sähköjärjestelmineen. Ja sinä itse olet yksi suuri labyrintti: kilometreittäin verisuonia, hermoja ja suolia, jotka muodostavat monia mutkikkaita päällekkäisiä reittejä. Elämääkin voi pitää labyrinttina, jossa suuntaansa joutuu etsimään.


tietokirjallisuus

Kansi: Ilkka Heino

Labyrinttien ratkaisemiseksi ei kuitenkaan tarvita monimutkaisia sääntöjä. Jokainen pystyy ne ratkaisemaan, ja ne soveltuvat kaikenikäisille. 41


Kuva: Pia Pettersson

Ville Hänninen

Ville Hänninen (s. 1976) on tietokirjailija ja keskipitkän linjan kulttuuritoimittaja. Hän on tehnyt aiemmin muun muassa kirjat Kirjan kasvot — sata vuotta suomalaisia kirjankansia (SKS 2017), Keskipäivän miehiä — kuvia Suomen historiasta (Art House 2016) ja Setä Pim-pom! Hjalmar Löfvingin kummat kuvat (Arktinen Banaani 2016). Kirjan kasvot sai Eliel Aspelin -palkinnon ja Suomen Taideyhdistyksen Vuoden taidekirja -palkinnon.

42

Muuten se on mennyttä — Kirjoituksia taiteista ISBN 978-952-270-429-0 Kovakantinen kirja Noin 200 sivua

M

iksi taiteilla on väliä? Miksi taiteilla on minulle väliä? Muuten se on mennyttä on matka taiteisiin ja tunteisiin. Ville Hännisen esseet eivät kuvaa taideteoksia saavuttamattomina tai teoreettisina vaan välttämättömänä osana elämää. Ilman niitä ei olisi mitään. Kirja kuvaa kerääntyviä kirjakasoja, 1970-luvun laululiikkeen painoarvoa, yli vuoden jatkunutta väriruiskutusta, betonikirkon paljasta pyhyyttä ja Peter von Baghin ääntä. Se on lempeä, viisas ja huumorintajuinen rakkaudentunnustus maailmalle, jossa kauneus varmasti voittaa. Niin on uskottava.


tietokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

”Olen käyttänyt sanojen etsimiseen ikäni. Silti taiteesta kirjoittaminen ei ole tullut helpommaksi vaan vaikeutunut merkittävästi. Kaavat ja rutiinit auttavat mutta myös vievät etäämmäs. Usein kritiikki tai artikkeli on taitavasti rakennettu, mutta osoittautuu vain rakennelmaksi, suojaksi tuulta vastaan. Ajan mittaan alkaa haaveilla muustakin. Kunpa saisin lukea, mistä todella on kyse. Ei puheenaiheista teoksen ympärillä, vaan mitä se sisältää ja miten se on tehty. Millä tavalla se on taidetta, miten se puhuttelee?” 43


Laotse

Tao te Ching Kuva: Miko Kauppinen

Suomentanut TaoLin

Kirjailija ja runoilija TaoLin asuu Suomessa ja kirjoittaa suomeksi. Tähän asti häneltä on ilmestynyt kaksi romaania, kaksi runokirjaa ja novellikokoelma. Esikoisromaani Suomen taivaan alla oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

44

ISBN 978-952-270-457-3 Kovakantinen kirja 118 sivua

T

ien ja hyveen klassikko ja sen uusi suomennos on saanut nyt päivitetyn version. Tässä laitoksessa suomentaja TaoLin on hionut kieltä entisestään, täydentänyt joitakin kohtia ja ylipäänsä tarkistanut tekstiä, jotta se noudattaisi entistä tiukemmin alkutekstin lainalaisuuksia. Tavoite on säilynyt alkuperäisenä: tuoda Laotsen teksti ja sen runous mahdollisimman puhtaassa muodossa suomen kielelle. TaoLin on kääntänyt Laotsen teoksen raikkaasti ja yksinkertaisesti – mystinen käy käsitettäväksi, toiminnallinen ymmärrettäväksi. Taolaisuus, tuo noin viisisataa vuotta ennen ajanlaskun alkua syntynyt oppi, jaetaan uskontoon ja filosofiaan, joista jälkimmäinen ylittää kulttuuriset perinteet ja käsitteiden rajat.


tietokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

Kolmekymmentä puolaa yhdistyy pyörännapaan, välissä on tyhjää tilaa; tästä johtuu kärryjen käytännöllisyys. Tehdään savesta muoto, tyhjää tilaa voi käyttää astiana. Veistetään ovet ja ikkunat, tyhjää tilaa voi käyttää huoneena. Tällä tavoin voi hyötyä siitä, mitä on, ja käyttää sitä, mitä ei ole.

45


Kuva: Tuglas-seuran arkisto, Toomas Detteborn

Tapio Mäkeläinen

Tapio Mäkeläinen (s. 1958) on suomalainen estofiili, talsinkilaiseksi itseään luonnehtiva tietokirjailija ja matkanjohtaja. Hän on kirjoittanut yli 20 tietoteosta ja opastanut yli 100 000 Viron-matkailijaa. 39 vuoden aikana kertyneellä kokemuksella Mäkeläisen johdattaa lukijaansa Tallinnan jälkeen ehkä vielä vähän tunnettuihin, mutta äärimmäisen kiinnostaviin osiin Viroa.

46

Peipsimaa ja Jõgevamaa Tapion matkassa -sarja ISBN 978-952-270-464-1 Pehmeäkantinen kirja Noin 300 sivua

V

irosta on moneksi! Se ei ole pelkkä Tallinna, Pärnu, Tartto tai Saarenmaa, se on paljon muutakin. Tapion matkassa -sarjan neljännessä osassa tutustutaan Euroopan viidenneksi suurimpaan järveen Peipsiin, kiehtovaan vanhauskoisten venäläisten elämäntapaan ja kulttuuriin sekä kolmeen maahan eli Peipsimaahan, Põltsamaahan ja Vooremaahan. Näistä yksikään ei koskaan ole ollut oma valtionsa, mutta jokaisella on ollut oma kuninkaansa. Kirjailijat, poliitikot, säveltäjät, taiteilijat, teatterin ja elokuvan tekijät – tältä alueelta on kotoisin suuri joukko Suomessa ja muuallakin maailmassa tunnettuja lahjakkuuksia. Kirjasta löytyy: pikkukaupunki, jossa on viiden eri uskontokunnan kirkot; sipulipenkkejä, jotka ovat melkein korkeampia kuin niitä hoitavat pienet mummot ja


tietokirjallisuus

Kansi: Tiina Sildre

karakatitsoja, jotka ovat traktoreista ym. vanhoista kulkuneuvoista rakennettuja uppoamattomia jääkulkuneuvoja. Opitaan juomaan teetä ja Ivan-tšaita oikealla tavalla ja syömään maailman parhaita sipuleita, suolakurkkuja ja kalaruokia, paikallisia juomia unohtamatta. Mukana yhdeksän eri kansanryhmää ja vähintääkin yhtä monta eri kulttuuria ja herkullista ruokaperinnettä. Esittelyssä ovat alueen kaikki nähtävyydet, muistomerkit, museot, puistot, kirkot, kartanot, luontokohteet ja lomakohteet sekä majoitus- ja ravitsemusliikkeet; yhteensä 212 kohdetta, 250 valokuvaa ja 11 karttaa. Tapion Matkassa -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet:

Tallinnan keskikaupunki (2018) ISBN 978-952-270-411-5 Tallinnan Vanhakaupunki (2019) ISBN 978-952-270-425-2 Tallinnan esikaupunkialueet (2020) ISBN 978-952-270-448-1

47


Timo Ronkainen

Carl Barks — Ankkamestarin salaisuus ISBN 978-952-270-422-1 Kovakantinen kirja 272 sivua

Timo Ronkainen (s. 1967) on ansioitunut ankisti ja sarjakuvaneuvos. Monipuolisen sarjakuvaan liittyvän toimintansa ohessa hän päätoimitti yli 20 vuoden ajan Ankkalinnan Pamaus -fanzinea. Tämä Disney-maailmaan ja erityisesti Barksiin keskittyvä julkaisu palkittiin amerikkalaisen Carl Barks Fan Clubin myöntämällä Goose Egg Nugget Award -palkinnolla 2005.

48

M

odernin sarjakuvan todellisen mestarin, Carl Barksin (1901–2000) syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 120 vuotta. Roope-sedän, Karhukoplan, Pelle Pelottoman, Hannu Hanhen, Milla Magian ja monien muiden klassisten hahmojen luoja on Ankkalinnan todellinen perustaja. Barks työskenteli vuosina 1935–1942 Walt Disneyn studiolla kohoten käsikirjoittajaksi ja animaattoriksi, joka työsti erityisesti Aku Ankka -piirroselokuvia. Terveyssyistä Barks jätti studion ja perusti kanafarmin – huonolla menestyksellä. Hän onnistui saamaan töitä Disneyn ym. studioiden piirroshahmojen sarjakuvalisenssit ostaneelta Western Publishingilta ja osoittautui aliarvostetun ”funny animal” -genren taituriksi. Teostensa todellisen vaikutuksen Barks sai kuitenkin nähdä vasta yli 90-vuotiaana


tietokirjallisuus

Kansi: Timo Ronkainen

tekemällään Euroopan kiertueella, jolloin hän sai kaikkialla lähes kuninkaallisen vastaanoton. Carl Barks – Ankkamestarin salaisuus sisältää kokoelman kirjoituksia, jossa tutkaillaan Barksin sarjojen näkökulmia ruokaresepteistä rakettitieteeseen. Barks pysytteli ajan hermolla, vaikka ei televisiosta piitannut. Muun muassa National Geographic -lehden juttujen ja kuvien avulla hän saattoi lähettää Ankat mihin tahansa aikakauteen ja maailmankolkkaan. Barksin omat vaihtelevat kokemukset eri ammateista siirtyivät satiirin kautta Aku Ankan elämään.

49


Raija Tervomaa

Suomi – Opas historiaan,

Kuva: Virve Obolgogiani

kieleen, kulttuuriin ja tapoihin

Tietokirjailija Raija Tervomaa on opettajan työssään tutustunut kulttuurien välisiin eroihin ja oppimisen ongelmiin.

ISBN 978-952-270-445-0 Kovakantinen kirja Noin 200 sivua

H

aluatko tietää: miksi talvisota teki sisusta maailmankuulun; miksi et voi tietää, onko talonmies mies vai nainen; miksi Lönnrot kokosi Kalevalan tai miksi tosimies ei itke?” Jos olet muuttanut tai muuttamassa Suomeen, asut kaukana kotimaasta tai olet muuten vain kiinnostunut maamme historiasta, kielestä, kulttuurista ja tavoista, saat moniin kysymyksiin vastauksen Suomi – Opas historiaan, kieleen, kulttuuriin ja tapoihin -kirjasta. Suomi-kirja kertoo yli satavuotiaan Suomen matkasta Ruotsin ja Venäjän vallan kautta itsenäiseksi, eurooppalaiseksi hyvinvointivaltioksi. Se tutkiskelee tämän päivän suomalaisten elämää, arkipäivän töitä ja vapaa-ajan askareita. Opas on helppolukuinen paketti suomalaista tietoa, kulttuuria ja viihdettä.

50


tietokirjallisuus

Kansi: Asko Künnap

Suomi-kirjan teksti on suurelta osin helppolukuista selkokieltä. Kirjan aakkosjärjestykseen sijoitetuissa aihealueissa tekijä tarkkailee terävästi ja usein itseironisen humoristisesti suomalaisten joskus outojakin tapoja. Mikä on totta, mikä tarua, jää lukijan päätettäväksi.

Arktinen Banaani | kirjat 2021

Goodseller Finland Oy, Tel. +358 50 529 9768, myynti@arktinenbanaani.fi, www.arktinenbanaani.fi KUSTANTAJA Harto Pasonen  TOIMITTAJAT Vesa Anttonen ja Asra Pietilä  ULKOASU Asko Künnap TAITTO Pekka Niemi, Rhinoceros Oy  PAINOPAIKKA Status Print, Estonia, 2021

51


Goodseller Finland Oy Tel. +358 50 529 9768 • myynti@arktinenbanaani.fi @arktinenbanaani @arktinenbanaani @ABanaani

www.arktinenbanaani.fi