__MAIN_TEXT__

Page 1

EDITIE 1 • JAARGANG 27 • FEBRUARI 2017

“SPORT MOET VEEL STERKERE POSITIE KRIJGEN IN DEN HAAG” KAMERLID RUDMER HEEREMA EN RAEMON SLUITER OVER SPORT, POLITIEK EN HET LEVEN


Wij kennen het servicevak als geen ander. Wij kennen het servicevak als geen ander.

Why settle for less?

Bij Bilderberg verstaan we ons vak. Het Het servicevak, servicevak, welteverstaan. Met oog een perfecte perfecte service. service. Alleen het het beste beste voor detail verrassen we onze gasten met een genoeg voor voor ons. De mooiste locaties. De beste koffie. Het lekkerste is goed genoeg lekkerste ontbijt. De zachtste bedden. De De vriendelijkste vriendelijkste medewerkers. medewerkers. De De beste beste service. service. Zo scoren scoren we we eigenlijk eigenlijk altijd. Bovendien zijn Zo zijn wij wij trotse trotse partner partner van van de de KNLTB. KNLTB. perfect match match wat wat ons ons betreft‌ betreft‌ www.bilderberg.nl www.bilderberg.nl Een perfect

Bilderberg. Trotse partner van de KNLTB.


3

Stem voor sport! We zijn nog niet bijgekomen van de uitslag en mogelijke gevolgen van de verkiezingen in de Verenigde Staten of de spannende verkiezingen in Nederland staan alweer voor de deur. Waarschijnlijk denkt u bij Tweede Kamerverkiezingen niet als eerste aan sport en als u dat al doet, bladert u vast niet direct door naar de sportparagraaf in het verkiezingsprogramma van de partijen waarop u overweegt te gaan stemmen. U vindt vast andere thema’s belangrijker. Toch vraag ik u het volgende te overwegen: wanneer u heeft besloten op welke partij u gaat stemmen, kruist u dan op die lijst de kandidaat aan met sport in zijn of haar portefeuille. Zoals Hanke Bruins Slot van het CDA, Pia Dijkstra van D66 en Rudmer Heerema van de VVD, die overigens verderop in Centre Court nog uitgebreid aan het woord komt. En als u sport wel een heel belangrijk thema vindt, stem dan op de kandidaat – van welke partij dan ook – die zich het meest hard maakt voor de sport. Door op de sportkandidaat van de partij van uw keuze te stemmen, slaat u twee vliegen in één klap: u steunt uw partij met uw stem én u maakt duidelijk dat u sport (heel) belangrijk vindt. Dat laatste is een zeer belangrijk signaal voor Den Haag. Het geeft aan dat veel mensen sport heel belangrijk vinden. En als ‘sportkandidaten’ met voorkeursstemmen gekozen worden, geeft hen dat een veel sterkere positie in hun fractie: zij hebben hun eigen achterban. En dat is hard nodig, want de financiering van de breedtesport en de topsport staat zwaar onder druk. De regering laat het budget voor ‘de sport’ afhangen van de inkomsten uit de Nederlandse Loterij. Een heel vreemde prioriteitstelling. Volgens mij moet de overheid bepalen hoe belangrijk ze sport vindt en daar een budget aan ‘hangen’. Onafhankelijk van hoe dat gefinancierd wordt. U hebt als bestuurder van een van de 1.700 prachtige tennisverenigingen een bevoorrechte positie: u bent betrokken bij een maatschappelijk zeer relevante activiteit en daarnaast beoefent u ook zelf onze fantastische sport. Geef die positie nog iets meer inhoud door uw leden over het bovenstaande te informeren en krijg met uw en hun stem sport hoger op de politieke agenda. Namens alle sportbeoefenaren in Nederland veel dank! Wilt u reageren op dit stuk? U kunt uw reactie sturen naar rolf@thung.eu. Rolf Thung Voorzitter KNLTB PS. En als u politiek geen vies woord vindt: door lid te worden van uw partij kunt u in uw afdeling al snel het verschil maken en direct dingen voor elkaar krijgen voor de sport.


4

INHOUD

EDITIE 1 • JAARGANG 27 • FEBRUARI 2017

8 Sparren over sport en politiek Raemon Sluiter en VVD-Kamerlid Rudmer Heerema betreden het strijdtoneel en wisselen met elkaar van gedachten over de rol van sport in hun leven, in de politiek, over winnaarsmentaliteit en Hollandse zeikerds.

24 KNLTB ClubApp onder de loep Wie ruim 20.000 apps heeft getest, weet waar hij het over heeft. App-expert Bart Breij recenseert de KNLTB ClubApp en ziet mogelijkheden in overvloed.

38 Op de vereniging De KNLTB bestaat bij de gratie van de vele verenigingen die ons land telt. En die zijn er in allerlei vormen en maten – dé tennisvereniging bestaat niet. Centre Court bezoekt clubs met een bijzonder verhaal en een onderscheidend profiel en neemt je mee op reis door tennissend Nederland. Vertrekpunt van de tour is TV Carolus, vereniging van het jaar 2016.

Partners KNLTB


5 COLOFON

Centre Court is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en Arko Sports Media en verschijnt drie keer per jaar. HOOFDREDACTIE Friso Schotanus E-mail: friso@hetsportbureau.nl Vivian van Niekerk E-mail: v.vanniekerk@knltb.nl EINDREDACTIE Janeke de Zeeuw KORTE BERICHTEN Sonny Sier MET REDACTIONELE BIJDRAGEN VAN Robert Barreveld, Janneke van der Horst, Jan Koning, Marcella Mesker, Erik Poel, Remco Regterschot, Edward Swier, Rolf Thung, Nick Tol, Eddy Veerman en Roelof Jan Vochteloo FOTOGRAFIE AZ Alkmaar, Dunlop, Gaslicht.com, Henk Koster Fotografie, Jan-Willem de Lange, Ugur Ozdemir, TennisDirect en Bert Treep UITGEVER Michel van Troost E-mail: michel.van.troost@sportsmedia.nl ADRESWIJZIGINGEN Verhuisd of geen functie meer binnen de club? Geef dit door aan de ledenadministrateur van jouw club. Hij/zij wijzigt jouw gegevens.

En verder… 6

Tennis in beeld

15 Infographic: KNLTB scoort in Verenigingsmonitor! 20 Even voorstellen: de Accountmanagers van de KNLTB 32 Op naar honderd procent dekking met Tenniskids Blauw 48 Guido Koekkelkoren (TennisDirect): “Tennis zit in ons DNA” 50 Succesvolle open dag? Bring a friend! 55 Expert aan het woord: Bart Heuvingh (AZ Alkmaar) geeft tips voor mentale begeleiding 60 Anniek Has (Gaslicht.com): “Te veel betalen kan altijd nog!” 62 De vele voordelen van compact spelen

Columns 31 Marcella Mesker 59 Janneke van der Horst 66 Erik Poel

REDACTIEADRES/LEZERSSERVICE Arko Sports Media Postbus 393 3430 AJ Nieuwegein Tel. 030 707 30 00 E-mail: info@sportsmedia.nl VORMGEVING EN ONTWERP Wielaard Media, Belfeld OPMAAK Wielaard Media, Belfeld DRUKWERK PreVision, Eindhoven ABONNEMENT Centre Court wordt driemaal per jaar gratis toegezonden aan functionarissen die binnen de KNLTB en zijn districten en verenigingen bestuurlijk actief zijn en aan tennisleraren met een geldige licentie. Andere geïnteresseerden kunnen een jaarabonnement bestellen voor € 19,95. Een los nummer kost € 7,95. De prijzen zijn inclusief 6% btw. Voor abonnees in het buitenland geldt een toeslag van 50%. Coverfoto: Jan-Willem de Lange ©2017 ARKO SPORTS MEDIA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, in fotokopie of anderszins gereproduceerd door middel van boekdruk, foto-offset, fotokopie, microfilm of welke andere methode dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


6

TENNIS IN BEELD


CENTRE COURT

Medio december vond voor de tweede keer het KNLTB Trainerscongres plaats. Waar tijdens de eerste editie 1.000 tennistrainers op het congres afkwamen, barstte de zaal deze keer met ruim 1.200 bezoekers bijna uit zijn voegen. Het congres, met ‘keynote speaker’ Judy Murray en een groot aantal interessante kennissessies, kon rekenen op grote tevredenheid van de trainers. Ze waardeerden het congres met een gemiddeld cijfer van 7,4. Ook de individuele workshops en presentaties werden met ruime voldoendes beoordeeld. De cijfers bieden alle aanleiding voor een derde editie van het congres in 2017. Bijna 90 procent van de bezoekers gaf aan daar zeker weer bij te zijn.

7


8

INTERVIEW

“Sport moet een veel sterkere positie krijgen in politiek Den Haag” Raemon Sluiter en VVD-Kamerlid Rudmer Heerema sparren over sport en politiek Op 15 maart vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats.

Centre Court zette om die reden een tennisser en een politicus bij elkaar in de ring. Raemon Sluiter en VVD-Kamerlid Rudmer Heerema over de rol van sport in hun leven, in de politiek, over winnaarsmentaliteit én Hollandse zeikerds. Door: Friso Schotanus

Raemon Sluiter en Rudmer Heerema kenden elkaar tot de dag van de ontmoeting op verzoek van Centre Court nog niet, maar vanaf het moment dat ze in gesprek raken, is er sprake van een klik. Dat kan komen doordat de mannen even oud zijn, maar hun gedeelde passie voor sport telt zwaarder. Beiden weten wat het is om volledig toegewijd te zijn aan een sport. Sluiters carrière is bekend, maar ook Heerema werkte ooit met volle overgave aan een olympische droom. Hij werd groot in het zwemwereldje als generatiegenoot van Pieter van den Hoogenband. Hij maakte deel uit van het Nederlands jeugdteam en nam in 1993 deel aan het tweede Jeugd Olympisch Festival in Valkenswaard. “Ik vond het heerlijk om ’s ochtends om kwart voor vijf op te staan, om in een leeg, koud zwembad te duiken en meteen klaarwakker te zijn. Om vervolgens anderhalf uur lang baantjes te trekken. Op een gegeven moment wist ik precies van de tegeltjes op de vloer waar een beschadiging of kleurverschil zat.” Maar voordat een topsportcarrière werkelijkheid kon worden, sloeg het noodlot

toe. Heerema was in die dagen naar eigen zeggen “behoorlijk sterk”, maar bij het bankdrukken lette zijn trainingsmaatje even niet op: hij vergat de loodzware halter aan te nemen. Heerema moest al zijn krachten aanwenden om het gewicht op zijn plaats te krijgen. Toen dat gelukt was, bleken zijn ribben uit zijn borstbeen gescheurd te zijn. Zijn spieren hadden de ribben “eruit gekraakt”. “Cees-Rein van den Hoogenband, de vader van Pieter, heeft dat kunnen repareren, maar het heeft wel vijf jaar geduurd voordat ik weer echt kon sporten. Mijn olympische droom kon ik dus meteen opgeven.”

POEL VAN VERDERF

De carrière van Raemon Sluiter is bij tennissers bekend. Hij was prof van zijn achttiende tot en met zijn 31ste en reikte vier keer tot de finale van een ATP-toernooi, de laatste keer na een veelbesproken comeback. Hij kreeg het tennis niet van zijn ouders mee; het was zijn vijf jaar oudere broer met wie hij op het schoolplein eindeloos voetbalde en, als er niet genoeg klasgenoten waren, “tenniste over een bankie”. Dat bleek heel aardig te gaan, zodat ze zich


9

LAAT JE ALS VERENIGING GELDEN IN DE POLITIEK op enig moment bij een club meldden. “De trainer bij die club zag dat ik wel gevoel voor de bal en voor coördinatie had. En ik kon mij wel twintig minuten concentreren, dat is tegenwoordig heel lang, haha. Ik kan bepaalde dingen zelfs urenlang doen. Ik heb me er nooit op laten testen, maar ik denk dat ik wel iets van autisme in me heb. Ik ben bang of schuchter voor het nieuwe, maar als ik iets eenmaal doorheb, kan ik daar blind voor gaan. Toen ik bij de

De ‘knak’ die Heerema als tiener beleefde en die het eind van zijn sportieve ambities betekende, kwam voor Sluiter tegen het einde van zijn actieve tennisloopbaan. Het dochtertje van zijn broer, met wie hij een hechte band heeft, en diens vrouw, bleek een hersentumor te hebben en zou niet lang meer leven. Sluiter wilde op dat moment niet meer reizen en er zijn voor zijn familie. “Een halfjaar nadat ik gestopt was, is mijn nichtje overleden. Ik heb toen

“Wat ik heel vervelend vind aan politiek, is dat het echt niet meer uitmaakt of je de waarheid spreekt” Raemon Sluiter tennisbond met kinderen werkte [Sluiter begeleidde twee jaar lang jeugdtalenten bij de KNLTB, FS], dacht ik wel eens: Fuck, probeer je eens een paar minuten te concentreren! Dat soort dingen was vroeger voor mij echt geen probleem.”

geprobeerd om een comeback te maken. Nu beschouw ik dat meer als een mislukte hang naar het verleden, toen alles nog goed was. Terwijl ik eigenlijk de energie nog niet had, ik was nog niet hersteld van de klap. Daarna ben ik een paar jaar depressief geweest. Het is voor mij heel moeilijk om aan te geven of dat kwam door

Rudmer Heerema heeft een even eenvoudige als doeltreffende manier om je verenigingsbelangen in de politiek optimaal onder de aandacht te brengen: “Een tennisvereniging heeft meestal een vrij uitgebreide ledenlijst, dus je kunt proberen om degenen die actief of geïnteresseerd zijn in de politiek in de gemeenteraad te krijgen, en zo het lokale lobbywerk te starten voor jouw sport. Zoals ook een lokale voetbalbestuurder altijd in de gemeenteraad terecht zal komen, om de simpele redenen dat de voetbalvereniging vaak een grote club is, met veel stemmers. Daarnaast hebben verenigingen vaak moeite om voldoende vrijwilligers en een sterk karakter te vinden. Daar kunnen wij vanuit Den Haag een klein beetje bij helpen door geld beschikbaar te stellen. Maar het is vooral aan verenigingen zelf om de kansen te pakken die geboden worden. Bijvoorbeeld door cursussen te volgen en door good practices met elkaar te delen.”


sparen met SamenGezond uw steuntje in de rug Werken aan uw gezondheid is veel waard. Daarom is er Menzis SamenGezond. Met dit spaarprogramma ondersteunen we u bij een gezonde leefstijl. U verzamelt bijvoorbeeld punten met apps als Runkeeper en Strava. En zo spaart u voor sportoutfits, leuke uitjes of korting op uw aanvullende verzekering. Kijk snel hoe het werkt en begin met sparen!

samengezond.nl


11

de gebeurtenissen in mijn privéleven of doordat ik stopte met tennissen. Het was een tijdlang één zwarte poel van verderf. Tennis was niet meer belangrijk, omdat er iets was dat alles overschaduwde. Tegelijkertijd is tennis altijd mijn leven geweest en vind ik niets leuker dan dat. Dat gecombineerd met de licht autistische neiging die ik heb, is dat natuurlijk een enorm zwart gat. Ik heb een aantal jaren helemaal niet lekker in mijn vel gezeten.”

10 MILJOEN VOOR TOPSPORT

Na de fysieke tegenslag ging Heerema door in de sport. Hij volgde de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) en stond een paar jaar als docent lichamelijke opvoeding voor de klas. Daarna was hij landelijk LOOT-coördinator: hij stuurde de dertig scholen aan waar jongeren in het hele land topsport en onderwijs combineerden, onder wie Sven Kramer, Wesley Sneijder, Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland. Het was Erica Terpstra die hem vervolgens enthousiasmeerde voor de politiek, met als resultaat dat hij in 2013 Kamerlid werd voor de VVD. Naast sport heeft hij ook natuur en dieren in zijn portefeuille, maar, zo geeft hij ruiterlijk toe, “dat vind ik minder interessant dan sport”. “De meeste van mijn collega’s in Den Haag vinden sport leuk om erbij te doen, maar voor mij is het mijn hoofdportefeuille. Ik vind de portefeuille sport het allermooist om te doen. Ik zit elke week bij een wedstrijd op een tribune. Ik wil dolgraag de nieuwe Erica Terpstra worden en zorgen dat de hele sportwereld weet dat er in Den Haag een aanspreekpunt voor ze is; iemand die ze altijd kunnen bellen als er wat aan de hand is. Dan kijk ik of ik wat voor ze kan regelen. Dat is heel gaaf om te doen.” Het grootste succes dat Heerema boekte, was een structurele verhoging van het topsportbudget van VWS met – jaarlijks – 10 miljoen euro. Hij maakte zich druk over het feit dat geldgebrek een goede voorbereiding op de Olympische Spelen in de weg stond. “Over vier jaar wil ik niet achteraf constateren dat we zaken anders en beter hadden moeten doen”, liet Heerema optekenen. De 10 miljoen waarvoor Heerema gestreden heeft, is een verhoging van 25 procent van het bestaande budget. Daarnaast trekt de regering de komende jaren ook 2,5 miljoen extra uit

voor het kunnen organiseren van topsport­ evenementen in ons land. Heerema werd ook genoemd als de man die de plooien tussen de sportkoepel en het Ministerie van VWS gladstreek na de ontstane onmin rond het mislukte Nederlandse bid voor de Europese Spelen van 2019.

LEKKER BELANGRIJK

Het extra geld voor de topsport kwam er niet zomaar, daar heeft Heerema hard voor gewerkt. En dat is precies wat Sluiter tegenstaat aan de politiek: “Het komt zó stroperig over. En maar duwen en duwen om eventueel iets voor elkaar te krijgen. Bovendien kan ik me best voorstellen dat mensen zeggen: ‘Sport, lekker belangrijk’, als je alle ellende op de wereld beschouwt.

“Ik wil dolgraag de nieuwe Erica Terpstra worden en zorgen dat de hele sportwereld weet dat er in Den Haag iemand is die ze altijd kunnen bellen” Rudmer Heerema

Ik vind het ook best lastig om het belang van sport uit te leggen, terwijl: sport is mijn leven, ik zou niet zonder kunnen. Ik ben blij dat er mensen zijn die zich daar hard voor maken.” Heerema: “Het is gewoon heel gaaf om in de Tweede Kamer aan de knoppen te draaien, om dingen te verbeteren. Of het nou om cultuur, justitie of sport gaat, Kamerleden moeten ervoor zorgen dat dingen verbeteren als daartoe mogelijkheden zijn. Als je de weg weet in Den Haag, dan kun je daarbij het verschil maken. Want 10 miljoen extra per jaar, dat is een megabedrag. Het is 25 procent van het budget. Maar op de totale begroting van de zorg, van 78 miljard, is het niet eens een afrondingscijfer. Je kan met heel kleine middelen in de sport heel veel bereiken. En dat is het mooie van deze portefeuille.” Sluiter: “Ik probeer de politiek wel te volgen. Ik ben niet bozig, wat je tegenwoordig vaak hoort. Wat ook scheelt: ik verdien mijn geld en dat heb ik vroeger ook gedaan. Ik heb een vriendin die dat ook doet. Dan zijn er bepaalde dingen waarover je je niet

druk hoeft te maken. Wat ik heel vervelend vind aan politiek, en Trump is daarvan een goed voorbeeld, is dat het echt niet meer uitmaakt of je de waarheid spreekt. Men denkt: We zetten het nog wel recht, of we gaan er net zo lang tegenin tot mensen zeggen: ‘Oké, het zal wel.’ Ik kan me voorstellen dat ook politici denken: Dit staat echt lijnrecht tegenover de wijze waarop ik politiek wil bedrijven, maar vooral hoe ik in het leven sta. Maar Trump heeft er dus wel succes mee, en hij zal van bepaalde mensen en stromingen ongetwijfeld navolging krijgen, omdat hij op zijn manier succes heeft gehad. Daarbij, en daarin probeer ik mezelf ook te verbeteren, is het supermakkelijk om te vertellen hoe het niet moet. Probeer maar eens te benoemen hoe het wél moet. Wilders is daarvan een goed voorbeeld. ‘Minder, minder, minder’, het is wel duidelijk wat hij daarmee wil. Maar op andere fronten komt hij niet met structurele oplossingen. Ik heb zelf ook wel eens over coaches of tennissers geroepen: ‘Het deugt niet!’ Maar nu denk ik: Kom zelf met een oplossing. Als je minder gaat schieten, maar


12

INTERVIEW

zegt ‘Ik denk dat ik het op deze manier zou doen’, dan houd je de discussie open.”

SPORTAKKOORD

Heerema’s missie is dat sport in Den Haag een veel sterkere positie krijgt. “Ik zou graag zien dat een deel van het geld van de curatieve zorg, dus geld dat besteed wordt om mensen weer op de been te krijgen, naar preventie gaat. Dat we sport gebruiken als middel om onze samenleving gezonder te maken, en dat het wordt ingezet op veel meer terreinen. Sport zit nu vaak bij verschillende ministeries. Bij Justitie

wordt geld besteed aan sport als middel om jongeren van de straat te houden. Ik zou graag willen dat we dat naar elkaar toe halen. Dat we één grote pot maken. We moeten niet alleen op overheidsniveau samenwerken, maar ook met partners in het veld, om tot concrete afspraken te komen, op het gebied van evenementenbeleid, sport op school, ouderensport, sport in de buurt, talentontwikkeling, gehandicaptensport et cetera. Nu moet er vaak een keuze gemaakt worden tussen topsport en breedtesport. Ik wil die keuze niet meer maken, die twee zijn onlosmakelijk met

“Het was een tijdlang één zwarte poel van verderf. Tennis was niet meer belangrijk, omdat er iets was dat alles overschaduwde” Raemon Sluiter

SPORT IN DE VERKIEZINGSPROGRAMMA’S WAT ZEGGEN PVDA, PVV, SP, CDA EN D66 OVER SPORT EN BEWEGEN? Door: Roelof Jan Vochteloo

PvdA – Een verbonden samenleving “Sport en bewegen is bij uitstek dienstbaar aan een verbonden samenleving.” Daarom wil de Partij van de Arbeid (PvdA) het inzetten op school, in de wijk en in verenigingsverband. De PvdA vindt dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk moet zijn en wil daarom structureel meer geld uittrekken voor het Jeugdsportfonds. Verder wil de PvdA het mogelijk maken dat sportverenigingen, “zij draaien op de inzet van vrijwilligers”, een professionele kracht kunnen aanstellen om de continuïteit en kwaliteit van de vereniging te vergroten. Samen met de sportverenigingen wil de huidige regeerpartij (naast VVD) wangedrag op en langs de velden bestrijden. Volgens de PvdA verdienen verenigingen die actief werk maken van diversiteit en integratie, extra ondersteuning. De PvdA wil topsporters financiële steun geven en sportinnovatie stimuleren. Als tegenprestatie moeten topsporters zich actief inzetten voor het enthousiasmeren van kinderen om te gaan sporten en bewegen. “Voor gestopte of geblesseerde topsporters komen programma’s die hen helpen een maatschappelijke carrière of studie te starten.” Tot slot kondigt de PvdA aan fraude, matchfixing en witwasserij binnen het betaald voetbal te willen blijven bestrijden.

SP – Nu wij De eerste sportpassage in het verkiezingsprogramma van de Socialistische Partij (SP) betreft een pleidooi voor een eerlijke sport. “Sport moet integer zijn. Fraude, corruptie, doping, matchfixing en agressie in de sport zullen daarom krachtig worden bestreden.” De tweede passage is geheel in lijn met het initiatiefwetsvoorstel dat de SP dit jaar heeft ingediend: “Ieder kind op de basisschool krijgt in ieder geval drie uur per week gymles van een vakdocent.” Daarnaast staat er dat ieder kind na de basisschool moet kunnen zwemmen, bijvoorbeeld door schoolzwemmen. Verder stelt de SP voor om drie procent per woonwijk te bestemmen voor buitenspeelruimte en vindt ze dat kinderen uit gezinnen met een lager inkomen moeten kunnen sporten. Ook schrijft de SP dat het maatschappelijk belang van sport groot is. Over topsport en grote (top)sportevenementen staat in ‘Nu wij’ niets vermeld.

PVV – Nederland weer van ons! Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Vrijheid bestaat uit één pagina en daarin staat niets vermeld over sport en bewegen.


13

elkaar verbonden. Dat betekent dat je de middelen moet vergroten.” Die organisatorische en financiële versterking van de sport is nodig, betoogt Heerema, want zo goed staat de georganiseerde sport er niet voor. De dalende ledenaantallen van de meeste bonden getuigen hiervan: er moet nu iets gebeuren. Sluiter vindt het op zijn beurt moeilijk om te zeggen hoe die trend gestopt kan worden: “Ik weet wel dat de topsport daar een rol in speelt. Als er echt heel aansprekende prestaties zijn, zoals de halve finale van Kiki Bertens op Roland Garros, dan bereik je een groter publiek. Als je naar het recreatieve niveau kijkt: ik vind het opvallend, en dat geldt ook voor mijn eigen tennisclub, dat de baan vaak ontoegankelijk is voor mensen die geen lid zijn. Je hebt een pasje nodig om binnen te komen. Iemand

uit de buurt die op dinsdagochtend denkt: Ik wil wel eens een balletje slaan, staat voor een dicht hek. Vroeger kon ik altijd op de club terecht. Er waren altijd mensen, er gebeurde ook meer, mensen bleven hangen. Ik heb het gevoel dat dat op heel veel plekken minder is geworden. Nieuwe initiatieven, zoals variabele lidmaatschapsvormen, dat is leuk, maar het succes staat of valt volgens mij met de aanwezigheid van echte verenigingsmensen. Mensen die het leuk vinden om de club te runnen, om bardiensten te draaien. Maar het lijkt wel alsof iedereen het druk heeft, waardoor het sociale leven op de tennisclub minder is geworden.”

VAKLEERKRACHT VOOR GYMNASTIEK

Om te komen tot aansprekende topsportprestaties is een optimale begeleiding

CDA – Keuzes voor een beter Nederland Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) vindt dat elk kind moet kunnen sporten en heeft daarom in het verkiezingsprogramma opgenomen dat elke gemeente een eigen jeugdsportfonds moet hebben. Verder zet de partij in op toegankelijke sportfaciliteiten, een uitdagend topsportklimaat en wil het onnodige regels voor vrijwilligers schrappen. “De vrijwilligers maken het mogelijk dat wij wekelijks kunnen sporten. Zij zijn onze kampioenen en ze verdienen minder regels en meer waardering”, aldus Hanke Bruins Slot (woordvoerder op het gebied van zorg, sport en veteranenbeleid). Meer dan in vorige verkiezingsprogramma’s legt het CDA – dat met de komst van voormalig topschaatsster Moniek Kleinsman het eigen Sportnetwerk nieuw leven ingeblazen heeft – de nadruk op investeren in preventie. Zo wil de partij dat er een brede aanpak komt van zorgverzekeraars, overheden en maatschappelijke organisaties om afspraken te maken over meer sport en speelmogelijkheden in de buurt. Bruins Slot: “Preventie met sport en bewegen moet echt de prioriteit worden van de minister. Daarbij willen we dat een deel van de belasting op bijvoorbeeld ongezonde leefgewoontes wordt besteed aan sport als preventiemiddel.”

van talent een vereiste. En, zo betoogt Heerema, daarvoor moeten we ook het patroon doorbreken dat kinderen minder bewegen. “Als kinderen op een veel leukere manier en vaker met sport in aanraking komen, is de kans dat ze bij een sport of een club terechtkomen veel groter. Daarom is het belangrijk dat op basisscholen een vakleerkracht voor gymnastiek aan het werk is. Deze functie is jaren geleden wegbezuinigd, het wordt nu aan de scholen zelf overgelaten of ze zo’n vakleerkracht aanstellen. We moeten concluderen dat scholen die handschoen niet zelf oppakken. Dus moeten we nu vanuit de politiek zeggen: ‘Alles goed en wel, maar kinderen moeten bewegen, dus gaan wij hier ingrijpen en het aanstellen van een vakleerkracht verplicht stellen.’ Ik trek hierin op met Michiel van Nispen van de SP. Hij heeft een initiatiefwet gemaakt, die drie uur

D66 – Samen sterker – kansen voor iedereen Van de zes grootste partijen heeft Democraten 66 (D66) in diens verkiezingsprogramma de meeste aandacht voor sport en bewegen. Pia Dijkstra (woordvoerder op het gebied van volksgezondheid, sport en emancipatie): “Sport heeft een belangrijke rol in de samenleving, zowel het sociale aspect als de rol die sport en bewegen speelt in gezondheid en preventie. Daarom vindt D66 dat het een prominente plek in ons verkiezingsprogramma verdient.” D66 wil brede buurtscholen, waar ieder kind vanaf twee jaar gelijke kansen krijgt door uitstekend onderwijs met aandacht voor cultuur, sport, digitale vaardigheden en een gezond leven. De partij zet in op een generatie die gezond eet, sport en rookvrij opgroeit en ziet, net als het CDA, sport en bewegen als belangrijke pijler van het preventie- en zorgbeleid. Dijkstra: “Dat is een belangrijk punt voor D66. Sport en bewegen moet daar veel meer onderdeel van worden.” “Naast de aandacht voor sport in het onderwijs spelen buurtsportcoaches hierin een belangrijke, stimulerende rol. De overheid kan zelf het voortouw nemen wat betreft fysieke voorzieningen.” Verder wil D66 dat lokale overheden de ruimte krijgen en nemen om in sport te investeren als onderdeel van hun sociale zaken- en welzijnsbeleid. “Landelijk willen we dat een bewindspersoon zich verantwoordelijk voelt voor een sportagenda.”

Zie https://www.lbl.nl/kcsport/ voor een gedetailleerd overzicht van wat welke partij precies doet aan sport.


14

INTERVIEW

gymles door een vakleerkracht verplicht. Ik heb een nota geschreven – die kan sneller door de Kamer – waarin ik de aanstelling van die vakleerkracht gym wil verankeren op alle basisscholen van Nederland, zonder daar een minimaal aantal uren aan te verbinden.” Sluiter: “Ik denk dat het enthousiasme van de gymleraar of coach heel erg belangrijk is. Het is helemaal mooi als kinderen kunnen sporten met een rolmodel. Soufiane Touzani is een schitterend voorbeeld. Hij kan als straatvoetballer iets wat alle kinderen willen, en dat zelfs door Ibrahimović en Cristiano Ronaldo wordt geïmiteerd. Hij enthousiasmeert kinderen op een fantastische manier, terwijl hij ze tegelijkertijd aanspreekt op hun gedrag en ze respect voor de ander bijbrengt. Dat soort mensen is goud waard.”

“Het is gewoon heel gaaf om in de Tweede Kamer aan de knoppen te draaien, om dingen te verbeteren” Rudmer Heerema

HOLLANDSE MENTALITEIT

Als het gaat om het halen van de top, dan wordt vaak gesproken over winnaarsmentaliteit. Daarbij wordt vaak de vraag opgeworpen of die kwaliteit bij Nederlandse sporttalenten wel voldoende aanwezig is. Heerema: “Ik ben hier heel positief over. Als ik alleen al kijk naar onze handbaldames, of onze volleybaldames: zij doen het ongelooflijk goed. Zij hebben zich in een paar jaar tijd van een gewoon team weten te ontwikkelen tot en profileren als een topteam, met de juiste mentaliteit.” Sluiter: “In het tennis wordt vaak verwezen naar de Russen en hun fantastische mentaliteit. Maar hun situatie is echt anders. Kinderen groeien vanaf hun vijfde, zesde op met de missie om hun milieu te ontstijgen met behulp van tennis. Alle energie wordt ingezet op het zo goed mogelijk raken van de bal. Daardoor zie je dat ze op

sociaal gebied een achterstand hebben. Ik zou niet kunnen werken met zo iemand, die misschien wel goud kan winnen, maar die op menselijk vlak achterloopt. In Nederland gaat het meer om een algemene ontwikkeling. We zeggen – terecht ook – dat je je school moet afmaken. Al is de Nederlandse mentaliteit wel dat het niet snel goed genoeg is. In Amerika moet je bijna zeggen dat je de beste wil worden. Als je dat in Nederland zegt en vervolgens twee keer in de eerste ronde wordt uitgeschakeld, dan ben je een arrogante klootzak. In Amerika zeggen ze: ‘At least you tried.’ Ik ben opgegroeid in Rotterdam en veel cynischer wordt het niet. Als ik op Wimbledon in de derde ronde werd uitgeschakeld en zelf dacht dat dat wel een redelijke prestatie was, kreeg ik op straat alleen maar te horen: ‘Het was weer helemaal kut hè, gisteren?’ Dat is typisch Nederlands, we zijn toch een beetje zeikerds. Daarbij heb ik geleerd dat het heel belangrijk is voor sporters om plezier te hebben, om energie te hebben. De Zweedse spits John Guidetti, die naar Feyenoord kwam, werd op een appartementje tweehoogachter gezet. Daar zat hij maar op de PlayStation te spelen. Met Ron Vlaar en Stefan de Vrij, vrienden van mij, haalden we hem op en gingen we midgetgolfen, tennissen, met elkaar uit eten. Guidetti kwam lekker in zijn vel te zitten en begon te scoren. Ik zeg niet dat het door ons kwam, maar het bewijst dat plezier in je leven een vereiste is om te kunnen presteren.”

SPORTCAMPAGNE

Heerema heeft van zijn partij toestemming gekregen om richting de verkiezingen een speciale sportcampagne te voeren, om zich helemaal te richten op de sportachterban. “Om aan zo veel mogelijk mensen te laten zien dat er iemand bij de VVD is met veel passie voor sport. In de hoop dat mensen die deze passie delen, op mij gaan stemmen.” Die stemmen kan Heerema goed gebruiken, want hij is door zijn partij op een veertigste plaats op de kieslijst gezet. Hij is daarover niet teleurgesteld, maar toont zich strijdbaar. “Ik heb van een flink aantal topsporters en ook een paar grote sportbonden al te horen gekregen dat ze het belangrijk vinden dat ik weer in de

Tweede Kamer kom. Ik ben vaak op symposia, bij wedstrijden en evenementen; dat zijn voor mij de podia om te vertellen waar ik mee bezig ben. Ik was onlangs bij het NK sportklimmen. De bondsvoorzitter stelde me daar even voor aan het publiek, zo’n 600 man sterk: ‘Mocht je in maart nog niet weten wat je gaat stemmen, Rudmer is een goede keus!’ Ik sta dan wel op een lage plaats, maar als ik een bepaalde achterban kan meebrengen, kan ik na de verkiezingen natuurlijk wel met mijn vuist op tafel slaan: ‘Jongens, kijk, ik heb een achterban, we gaan kijken wat we allemaal kunnen bereiken voor de sport hier in de Kamer.’ ”

“Het is natuurlijk supermakkelijk om te vertellen hoe het niet moet. Probeer maar eens te benoemen hoe het wél moet” Raemon Sluiter

Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen gaat het drukke leven van Raemon Sluiter als coach van Kiki Bertens in volle vaart verder. Wat dat betreft, vertelt de coach, is het prettig dat zijn vrouw, voormalig tophockeyster Fatima Moreira de Melo, ook uit de sport komt. “Ik ben nu dertig weken per jaar onderweg als coach. Dat is aan iemand die niet uit de sportwereld komt moeilijker uit te leggen. Faat snapt wel dat als je bepaalde dingen in iemands systeem wil veranderen, technisch of mentaal, de kans op succes groter is als je er veel energie in steekt.” t


15

KNLTB scoort in Verenigingsmonitor De jaarlijkse Verenigingsmonitor toont aan dat de tevredenheid van clubbestuurders over het totaalaanbod aan ondersteuning van de KNLTB is toegenomen naar een gemiddeld cijfer van 7,5 (ten opzichte van een 7,4 het jaar ervoor). Met name op het vlak van ‘persoonlijk contact’ en ‘deskundigheid’ wordt hoog gescoord. Van de 1.680 tennisverenigingen die ons land telt, vulden 463 de monitor – een belangrijke informatiebron van de KNLTB om te weten wat er speelt onder de tennisverenigingen – in. Meer dan de helft van de respondenten (56%) geeft een 8 of hoger voor de dienstverlening.

Hoe tevreden zijn clubbestuurders van tennisverenigingen die in 2016 ondersteuning van de KNLTB hebben ontvangen over de dienstverlening van de KNLTB? Totaalaanbod aan ondersteuning van de KNLTB (7,5)

56% RAPPORTCIJFER:

9 OF 10

10%

8 46%

7 29%

6 12%

1 TOT EN MET 5

3%

van de clubbestuurders geeft een 8 of hoger voor de dienstverlening


16

VERENIGINGSMONITOR

Hoe beoordelen verenigingen negen verschillende aspecten van de ondersteuning van de KNLTB?

7,7

7,7

7,5

Persoonlijk contact

Deskundigheid

Duidelijkheid informatie

7,5

7,5

7,4

Bereikbaarheid

Communicatie

Kwaliteit van het advies

7,4

7,3

7,2

Aanbod van diensten

Reactietijd

Maatwerk ondersteuning

Basis: tennisverenigingen die in 2016 ondersteuning hebben ontvangen van de KNLTB.


17

Op welke gebieden willen clubs ondersteuning? Onderstaande graphic laat duidelijk zien waar de behoeften van clubs liggen. De KNLTB zal hier in 2017 zo goed mogelijk op inspelen. Aandachtsgebied Ledenwerving en -behoud

Percentage dat (heel) veel behoefte heeft aan ondersteuning 49%

Tennispromotie 40% Jeugdbeleid 37% Competitiezaken 31% Lokale samenwerking

27%

Vrijwilligersbeleid 26% Sponsorbeleid 23% Accommodatieadvies 19% Communicatie 17% Verenigingsbeleid 15% Tennisleraren 10% Juridisch advies

9%

Integriteitbeleid 4% Basis: alle respondenten.

Verbeterpunten De belangrijkste verbeterpunten voor de KNLTB die spontaan geopperd worden door clubbestuurders, hebben (veelal) te maken met:

1. de dienstverlening van de KNLTB is te veel gericht op middelgrote en grote tennisverenigingen, denk meer met kleine verenigingen mee; 2. de KNLTB ClubApp, ondersteuning bij de uitrol gewenst; 3. de KNLTB dient het samenwerken met andere tennisverenigingen te ondersteunen; 4. de top-downaanpak van de KNLTB (er wordt onvoldoende geluisterd naar tennisverenigingen); 5. snelheid van reageren en informatievoorziening (responstijd kan sneller, clubbestuurders lopen vaak tegen problemen aan in de avonduren of in het weekend en dan is de ledenservice gesloten); 6. maatwerk advisering (meer maatwerkadvies gewenst). De KNLTB is blij met deze feedback en zal zich in 2017 vol inzetten om bovenstaande punten te verbeteren.


18

KORTE BERICHTEN

Het nieuwe bestuur van de KNLTB.

Tennisjaar 2016 afgesloten met vergadering Ledenraad Op 21 december jongstleden werd in de Rotterdamse Kuip de laatste formele Ledenraadsvergadering van de KNLTB van 2016 gehouden. Schuin tegenover het Topsportcentrum, waar de bezoekers voorafgaand aan de vergadering konden genieten van toptennis op het Lotto NK Tennis, werd met de leden van de Ledenraad uitvoerig gesproken over een aantal belangrijke zaken. Zo werd er onder meer van gedachten gewisseld over het traject Competitie Nieuwe Stijl, dat met de Voorjaarscompetitie 2017 in aantocht veel verenigingen bezighoudt.

JAARPLAN EN REGLEMENTSWIJZIGINGEN

Naast de topics waarover werd gediscussieerd, waren er ook onderwerpen die de Ledenraad formeel moest vaststellen. Op

de agenda stonden de stukken voor het komend jaar en de jaren daarna, zoals het jaarplan voor 2017 en het meerjarenplan van de KNLTB, de zogenoemde Strategische Doorkijk. Deze konden op unanieme instemming rekenen. Ook stonden de begroting en de contributies en bijdragen voor 2017 op de agenda. Daarbij werden enkele zaken nader belicht, waaronder de financiële verhouding tussen toptennis en breedtetennis. Ook deze zaken konden op unanieme instemming rekenen. Wat de reglementen betreft waren wijzigingen in het algemeen reglement, het reglement begripsbepalingen, het toernooireglement, het reglement fair play en het dopingreglement onderwerp van gesprek. De reglementen worden


19

Vertrekkende bestuursleden Marja Bongers-Janssen en Martin Koek.

KNLTB Jaarcongres 2016 “leerzaam, nuttig, prikkelend en interessant” Eind 2016 vond in Omnisport Apeldoorn de vierde editie van het KNLTB Jaarcongres plaats. Gastsprekers als Ben Woldring en Marc Lammers deelden hun visie op het tennislandschap met de ruim 800 verenigingsfunctionarissen van in totaal 330 tennisverenigingen. Aanwezigen konden deelnemen aan sessies over thema’s als Competitie Nieuwe Stijl, ledenwerving en -behoud, het betrekken van nieuwe generaties, Tenniskids, de KNLTB ClubApp en meer.

Marja Bongers-Janssen ontving voor bewezen diensten een oorkonde van de bond.

namelijk voortdurend geëvalueerd en aangepast als de situatie daarom vraagt.

BONGERS-JANSSEN EN KOEK ZWAAIEN AF ALS BESTUURSLID

Tijdens de Ledenraadsvergadering werd ook afscheid genomen van een aantal bestuursleden. Marja Bongers-Janssen, die bij haar clubs Doesburg en LTC Beinum, later als Bondsgedelegeerde en vervolgens als Secretaris van het KNLTB Bondsbestuur in totaal al 35 jaar organisatorische en bestuurlijke functies bekleedt, nam afscheid als bestuurslid. Haar maximale termijn van tien jaar zit erop. Ze wordt opgevolgd door Annemieke Wissink.

Ook Martin Koek zwaaide af als Bondsbestuurslid. De voormalig nationaal indoorkampioen en winnaar van maar liefst 44 A-toernooien was sinds 2012 lid van het Bondsbestuur. Als Bestuurslid Toptennis had hij een groot aandeel in de ontwikkeling van het nieuwe beleid bij Toptennis, waaronder de nieuwe opleidingsstructuur en de Permanente Ontwikkeling voor tennisleraren, bedoeld om tennisleraren zich blijvend te laten ontwikkelen. Bovendien maakte Koek zich in het algemeen sterk voor het creëren van een topsportcultuur, binnen én buiten de KNLTB-organisatie. Hij wordt opgevolgd door Eric Wilborts.

Deelnemers gaven aan dat het Jaarcongres “inspirerend”, “leerzaam”, “nuttig”, “prikkelend” en “interessant” was en gaven het congres een 7,8. Reden genoeg om volgend jaar weer een KNLTB Jaarcongres te organiseren en nog meer clubs te verwelkomen.


20

VERENIGINGSONDERSTEUNING

De Accountmanager als sleutel tot succes De KNLTB komt naar je toe dit seizoen! De KNLTB is al een paar jaar flink in beweging, en nergens is deze beweging meer zichtbaar dan op de afdeling Verenigingsondersteuning. De bond denkt meer ‘van buiten naar binnen’, oftewel: men wil weten wat er speelt en waaraan verenigingen behoefte hebben. Daarbij is de toegenomen tevredenheid voor een belangrijk deel terug te voeren op de aanstelling van de Accountmanagers (voorheen: Verenigingsadviseurs), vertelt Henk Schut van de KNLTB. Door: Eddy Veerman

“Door alle veranderingen – binnen en buiten – heen zijn we erin geslaagd de dienstverlening te verbeteren”, zegt Henk Schut, die als manager het team van inmiddels negen Accountmanagers aanstuurt. “Een 7,5 is een heel mooi cijfer. Ons werk wordt dus gewaardeerd en daar zijn we blij mee, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Een nóg proactievere houding van de Accountmanagers en meer aandacht voor de kleinere verenigingen zijn belangrijke punten in 2017.” De georganiseerde sport verliest nog steeds marktaandeel, zo bleek afgelopen jaar. De KNLTB is volop bezig in te spelen op de maatschappelijke ontwikkelingen. “En daarin staan we niet alleen. In het project ‘Transitie in de sport’ trekken we

op met NOC*NSF en andere sportbonden, om samen onder meer in te spelen op de veranderende positie van de vereniging binnen de samenleving. Je moet als vereniging je positie in de markt verdedigen en dat is een uitdaging”, aldus Schut.

OMDENKEN

“Van sportbonden wordt daarbij gevraagd marktgerichter te gaan werken en verenigingen marktgerichter te ondersteunen. Dat vereist omdenken, zowel van ons als van verenigingen. Voorheen werd er met name reactief gewerkt: vragen van verenigingen werden op kantoor in behandeling genomen, er was slechts sprake van 200 verenigingsbezoeken. In 2015 zijn we veel actiever en intensiever verenigingen gaan bezoeken – zo’n 1.100 – zodat we


21

“Het verenigingsadvies was in het verleden te vrijblijvend. We zijn nu veel meer gefocust op resultaat” Henk Schut inmiddels veel meer weten over onze verenigingen. Ook startte in 2015 de afdeling Marketing, zodat er met onze beschikbare data – de gegevens van tennisverenigingen en leden – ook daadwerkelijk iets gebeurde door middel van het maken van analyses, het ontwikkelen van nieuwe concepten. Die concepten moeten in de markt worden gezet en daar komen de Accountmanagers weer in beeld. Het gaat daarbij niet om harde verkoop, zoals in een bedrijf. Maar zaken die een vereniging vooruit kunnen helpen, moeten wel aan de man worden gebracht. We doen heel veel onderzoek om te weten wat er speelt bij verenigingen, voordat we producten en diensten ontwikkelen.”

PASSENDE CONCEPTEN

“Het verenigingsadvies was in het verleden te vrijblijvend. We zijn nu veel meer gefocust op resultaat, zodat onze inspanningen en die van de verenigingen niet voor niets zijn. De Accountmanagers vervullen daarbij een proactieve rol: wij signaleren wat er speelt en bieden passende oplossingen aan. Dat betekent dat er veel pilots worden gedraaid, en niet alles wat je slaat is raak”, aldus Schut. “Pilots zoals Funmasters, Tennis Credits, Tennis Fit, die onder begeleiding van onderzoek worden ontwikkeld. Bij een positieve evaluatie worden de concepten concreet en landelijk uitgerold.” Schut noemt een voorbeeld van zo’n concept: “Veel verenigingen worstelen met de doelgroep van 13- tot 17-jarigen. Voor die

doelgroep hebben we in 2016 Funmasters ontwikkeld en als pilot opgestart. Daarbij lieten we binnen een regio verenigingen samenwerken om die doelgroep te stimuleren naar de vereniging te komen. Die jongeren kregen de mogelijkheid op een bepaalde datum bij de ene vereniging samen te komen en op andere data bij andere verenigingen. Bij voorkeur op vrijdagen, waarbij het aanbod bestond uit tennis en andere fun-activiteiten. Dergelijk sociaal contact, dat is wat die doelgroep vraagt. De pilot sloeg aan en wordt in 2017 doorontwikkeld en landelijk uitgerold. Dit is duidelijk een product ingestoken op ledenbehoud. Je moet immers eerst de achterdeur dichtdoen, voordat je de voordeur openzet.”


Het laatste nieuws, prestaties, standen en achtergronden 24/7 op telesport.nl.


23

DE ACCOUNTMANAGERS VAN DE KNLTB

KLEINE VERENIGINGEN

Uit de Verenigingsmonitor blijkt dat de ondersteuning van de KNLTB duidelijk een toegevoegde waarde heeft voor de clubbestuurders, maar vooral de kleine verenigingen zijn er nog niet mee bekend. “We hebben ons tot dusver gericht op grote en middelgrote verenigingen en dat zien we terug in de cijfers van kleine verenigingen. 2017 wordt daarom ook het jaar van de kleine verenigingen. Samenwerking tussen verenigingen – ook met die van andere sporttakken binnen een gemeente – is daarbij het sleutelwoord. We willen verenigingen bij elkaar brengen, om een gezamenlijke aanpak te stimuleren. Zodat ze elkaar kunnen versterken, onder regie van de KNLTB. Grote en kleine verenigingen zouden kunnen samenwerken binnen de regio. Dat willen we aanjagen”, vertelt Schut.

“2017 wordt het jaar van de kleine verenigingen” Henk Schut

“Bij het opzetten van samenwerkingen willen we ook de gemeenten betrekken. In 2016 hebben we een rondje Nederland gemaakt en de gemeenten bezocht, waarbij ze het Brancherapport Tennis in Nederland hebben ontvangen. De wens is uitgesproken om te kijken of we gezamenlijk iets van de grond kunnen krijgen. 75 procent van de tennisverenigingen heeft de accommodatie in eigendom en dat betekent dat er geen automatische band is met de gemeente. Vandaar dat rondje Nederland. Alles hangt af van de lokale situatie. In Amsterdam bijvoorbeeld voeren wij een heel actieve lobby voor meer banen, omdat we becijferd hebben dat er op middellange termijn een tekort van honderd banen gaat komen. In krimpgebieden als Groningen of Limburg praten we over geheel andere issues. Daar gaat het om de leefbaarheid van een kern of een gebied en wat past

Arie Martijn Schenk IJmond en Leiden 06-53277520 a.schenk@knltb.nl

Benoit Gilissen Gelderland 06-53303750 B.Gilissen@knltb.nl

Edwin Giethoorn West- en Oost Brabant 06-51550717 e.giethoorn@knltb.nl

Tom van der Burght Den Haag en Rotterdam 06-53277458 T.vanderBurght@knltb.nl

Gerben Bouwman Groningen/Drenthe en Overijssel 06-12197575 G.Bouwman@knltb.nl

Marc Bakkum Noord Holland Noord 06-12996234 M.Bakkum@knltb.nl

Janneke Verwoert Limburg 06-20978647 j.verwoert@knltb.nl Marc Wolfertz Utrecht 06-53449609 m.wolfertz@knltb.nl

daarbij? Dat kan samenwerking zijn, maar die kan ook een stap verder gaan en fusie betekenen. In sommige kernen is een omniv­ereniging een optie. Het gaat erom dat we onszelf laten zien bij gemeenten, met als doel tennis ook bij hen op de agenda te krijgen.”

BIJEENKOMSTEN

Ferdi Martens Centraal Brabant en Zeeland 06-53276659 F.Martens@knltb.nl

Het team van Accountmanagers is uitgebreid tot negen krachten. “Ze gaan veel proactiever te werk en we gaan ook veel meer de diepte in, door middel van het organiseren van clusterbijeenkomsten en visie-avonden. Waarbij we de kern van de

verenigingen, de inner circle van vrijwilligers, bij elkaar halen en samen kijken: Waar gaat deze vereniging naartoe? Als een bestuur alles alleen moet vertalen naar de vereniging, dat is lastig. Daarom zetten we breder in bij de vereniging. Met de aanstelling van vier nieuwe Accountmanagers, die zich door het land bewegen, kunnen we met recht stellen: de KNLTB komt naar je toe in 2017. Die Accountmanagers maken het verschil. We kunnen weer meer verenigingen bedienen en hopen dat die verenigingen ook openstaan. Het blijft tenslotte een wisselwerking.” t


24

KNLTB CLUBAPP

“Vooral die ‘Tinder-achtige functie’, het zoeken naar een tennismaatje, vind ik echt kansrijk” Bart Breij


25

KNLTB ClubApp onder de loep Onafhankelijk app-expert recenseert KNLTB ClubApp Wie ruim 20.000 apps heeft getest, weet vanzelfsprekend wel te vertellen wat er goed, of misschien minder geslaagd, is aan de nieuwe KNLTB ClubApp. Bart Breij, app-adviseur van beroep, blijkt enthousiast. “De tennisbond en de clubs kunnen zich hiermee echt onderscheiden.” Door: Edward Swier

Toegegeven, de verwachtingen zijn hooggespannen. Op dit moment zijn zo’n 1.300 verenigingen overgestapt op het nieuwe ledenadministratiepakket KNLTB.Club. Een groot deel hiervan omarmt ook de KNLTB ClubApp. Maar wat zegt een expert daarvan? Welnu, de verenigingen kunnen met een gerust hart aan de slag met de KNLTB ClubApp. Die heeft namelijk nu al zo veel functionaliteiten en mogelijkheden, dat succes niet kan uitblijven. Volgens Breij zullen de verenigingen die de ClubApp gaan gebruiken daar vermoedelijk geen spijt van krijgen. Met name de mogelijkheid om een tennismaatje te vinden, geeft volgens Breij grote kansen. Het is een krachtig wapen in de strijd om ledenbehoud. En het geeft

extra kansen om de binding tussen club en leden, en leden onderling, te vergroten. Breij: “De gemiddelde gebruiker van een smartphone heeft 35 apps op zijn telefoon, vijf daarvan gebruikt hij dagelijks. De KNLTB ClubApp heeft de potentie om voor vele tennissers een van de belangrijkste apps te worden.”

VAN HOBBY NAAR BEROEP

Breij weet waar hij het over heeft. De man achter Appmeister.nl mag zich zonder twijfel een van Nederlands grootste onafhankelijke experts op het gebied van telefoonapplicaties noemen. “Vanaf het moment dat ik in 2008 een iPhone ben gaan gebruiken, was ik verslaafd aan de App Store. Elke dag waren er wel nieuwe apps, ik stond ermee op en ging ermee

“Als je er 20.000 getest hebt, heb je snel genoeg door of een app potentie heeft of niet” Bart Breij


26

KNLTB CLUBAPP

naar bed.” Van een hobby werd het zelfs zijn beroep. “In 2011 kwam ik bij iPhone­ club.nl terecht en ben ik fulltime apprecensent voor iCulture geworden.” In vier jaar tijd beoordeelde Breij 20.000 apps, en schreef er 6.000 artikelen over. “Toen kende ik het app-veld wel zo’n beetje, en ben ik voor mezelf begonnen.” Sinds twee jaar helpt Breij bedrijven en instellingen met het verbeteren van hun apps. Dagelijks komen er nog letterlijk honderden apps bij. “Daar zit veel troep tussen, eerlijk is eerlijk. Je ziet dat de markt verzadigd is, er komt weinig nieuws uit. Mensen vragen zich als ze iets downloaden oprecht af of die nieuwe apps wel iets toevoegen, of ze nuttig genoeg zijn om ze op je telefoon te laten staan.” In die mêlee onderscheidt de KNLTB ClubApp zich echter wel degelijk, vindt Breij.

TINDER VOOR TENNIS

Hij bekeek op verzoek van de KNLTB de ClubApp reeds in een vroeg stadium. “Ik zag de eerste concepten. Een aantal aspecten sprak me direct aan. Afhangen via de app, daar zag ik bijvoorbeeld direct het voordeel van. Maar vooral die ‘Tinderachtige functie’, het zoeken naar een

tennismaatje, vind ik echt kansrijk. Als je er 20.000 getest hebt, heb je snel genoeg door of een app potentie heeft of niet. En er zijn natuurlijk al honderden, duizenden apps die mensen met elkaar proberen te verbinden. Zo zijn er die je de kans geven om met een volslagen onbekende naar een restaurant te gaan. Maar waarom zou je dat doen? Zoiets werkt niet, zal ook nooit zomaar een groot aantal gebruikers krijgen. En wat heeft het voor zin als de dichtstbijzijnde persoon met wie je kunt afspreken in India of aan de andere kant van Nederland zit. De KNLTB en de clubs hebben echter al een platform. Als je op zoek bent naar een tennismaatje, en je zomaar ineens met alle leden van je club kunt afspreken, dan biedt een app een verbindingsfunctie waar je wat aan hebt.

“Bij veel apps heb je geen idee met wie je van doen hebt en of je die persoon kunt vertrouwen. Binnen de ClubApp is dat anders” Bart Breij

Dan zijn de mogelijkheden heel concreet en behapbaar. Ik had ook meteen zoiets van: Ja, dit is een gaaf idee.” Breij vervolgt: “Veel apps proberen mensen met elkaar te verbinden, in contact te brengen, afspraken met elkaar te laten maken. Maar die missen dan wel een ruggengraat. De KNLTB-clubs daarentegen hebben natuurlijk al een heel leven achter zich, er is een basis. Zelfs al gaat maar de helft van je leden de ClubApp gebruiken, dan nog heb je al gauw een potentieel van enkele honderden mensen met wie je kunt afspreken om een potje te gaan tennissen. Bijkomend voordeel is dat het mensen uit je eigen vereniging zijn, uit je eigen ‘vertrouwenscirkel’. Dat niveau bereiken andere apps soms helemaal niet. Het is vaak los zand, je hebt geen idee met wie je van doen hebt en of je die persoon kunt vertrouwen. Binnen de ClubApp is dat anders. Je zit niet in de ClubApp als je niet als lid van de vereniging geregistreerd staat.” De KNLTB ClubApp werkt bovendien met foto’s. “Dus al ken je iemand niet bij naam, dan heb je dat gezicht allicht al veel vaker op de club gezien. Dat geeft een gevoel van herkenning, van verenigingsgevoel, van veiligheid.”

BLESSURES TE LIJF MET DE KNLTB CLUBAPP Met het idee dat voorkomen veel beter is dan genezen, werkt de KNLTB aan TennisReady. Het blessurepreventieprogramma zal via de KNLTB ClubApp worden uitgerold. Op die manier behoedt de KNLTB veel leden voor onnodig blessureleed. “We kunnen zo meer mensen dan ooit bereiken”, aldus bondsarts Babette Pluim. Pluim: “We streven er al jaren naar het aantal tennisblessures terug te brengen, simpelweg omdat het een reden is waarom mensen afhaken. Dat is zonde. Er is in de laatste jaren zo veel nieuwe informatie gekomen hoe je blessures kunt voorkomen. Iedereen snapt

dat het verstandig is op te bouwen en niet zomaar als je normaal één uurtje in de week tennist, ineens twaalf uur per week te gaan tennissen. Je moet opbouwen, variëren, toewerken naar goede getraindheid. Dat helpt blessures te voorkomen. Maar waar begin je?” Filmpjes van oefeningen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de ClubApp. “We zullen ons vooralsnog concentreren op vier veelvoorkomende blessures, aan de knie, elleboog, enkel en schouder. De oefeningen werken preventief”, aldus de bondsarts. De hoop is dat op termijn het aantal kwetsuren dankzij de ClubApp, en

de inzet van de gebruikers, met vijftig procent zal worden teruggedrongen. Dat de oefeningen zijn afgestemd op de gebruiker, zijn niveau en speelfrequentie, helpt daarbij. Veel respons Door TennisReady in de KNLTB ClubApp te integreren, wordt informatie snel en voor een grote groep mensen beschikbaar. Pluim ontdekte al hoe makkelijk tennissers hun telefoon gebruiken. “We hebben, toen we bezig waren met het opzetten van dit trainingsprogramma, een groep van 73 tennissers gevolgd en ze de kans gegeven via een website of via

hun telefoon telkens een paar korte vragen te beantwoorden. De respons via de telefoon was hoog en snel. Groot voordeel is dat we via pushberichten mensen kunnen voorzien van handige tips op het gebied van gezondheid en blessurepreventie. We kunnen straks bijvoorbeeld mensen die afhangen op een dag dat het boven de dertig graden is een berichtje sturen met wat te doen bij sporten in de hitte. Je moet gewoon écht TennisReady zijn, wil je de baan opgaan.”


27

AFHANGBORD 2.0: EENVOUDIGER, SNELLER ÉN EFFICIËNTER “Zelfs al gaat maar de helft van je leden de ClubApp gebruiken, dan nog heb je al gauw een potentieel van enkele honderden mensen met wie je kunt afspreken om een potje te gaan tennissen” Bart Breij

LOOK AND FEEL

Breij begrijpt dat je – zoals in datingapps evenmin het geval is – niet altijd direct je ideale maatje vindt. “Hoewel iedereen zijn speelsterkte heeft opgegeven, kan het natuurlijk zijn dat de klik er op de baan niet is. Of dat het niveauverschil toch groter is dan je op voorhand dacht. Maar dan zeg je na die ene keer gewoon ‘bedankt’ en zoek je een volgende keer iemand anders uit. Er is namelijk genoeg aanbod, zeker als andere leden merken dat het werkt om op deze manier een tennismaatje te vinden.” Breij werd ook gevraagd naar de look and feel van de ClubApp te kijken. “Die is goed. Er zit iets moderns in, iets luchtigs ook. Het is een app waarin je graag enige tijd vertoeft. Een app moet je in de eerste seconden, bij de eerste handelingen, al kunnen overtuigen. Daarbij speelt uiterlijk ook een belangrijke rol. Maar nog veel belangrijker is natuurlijk dat het prettig is om ermee te werken. En dat is met de ClubApp het geval. De app is intuïtief genoeg, je weet in een paar drukken waar je moet zijn. Je hebt het allemaal snel onder de knie. De app is simpel genoeg voor eenieder die weet hoe een smartphone werkt.”

TOETERS EN BELLEN

Dat de KNLTB ervoor gekozen heeft om het aantal functionaliteiten in de loop der tijd uit te gaan breiden (zie ook de kaders), vindt Breij “de enige juiste manier. Tot 2012 kwamen er apps uit met veel te veel functies, er moesten meer toeters en bellen op zitten dan op de app van de concurrentie. Maar toen kwamen de to-do-apps, die juist zo simpel mogelijk begonnen. En dan naar de wens van de gebruiker alsmaar verder werden uitgebreid. Zo groei je als gebruiker mee met de app.” Verenigingen moeten zelf ook een bijdrage leveren. “De app moet natuurlijk een verlengstuk van je hele verenigingsleven worden. Je moet de app ook promoten. Ik kan me voorstellen dat je leden erop wijst in het clubblad of de digitale nieuwsbrief. Of dat je posters in het clubhuis ophangt. Op de algemene ledenvergadering zou je iedereen ermee kunnen laten kennismaken, een introductie kunnen geven. Maar

Een van de functionaliteiten die straks ook binnen de KNLTB ClubApp te gebruiken is, is Afhangbord 2.0. De KNLTB is momenteel met een twintigtal verenigingen bezig aan een pilot voor Afhangbord 2.0. Dat moet het leden mogelijk maken eenvoudiger, goedkoper, sneller en efficiënter af te hangen én clubs in staat stellen de baanbezetting te optimaliseren. Afhangbord 2.0 gaat de eerste versie van het digitale afhangbord vervangen. De hoop van de KNLTB is bovendien dat ook een flink aantal verenigingen dat nog gebruikmaakt van een niet-computergestuurd systeem zal overstappen op de webbased versie. Afhangbord 2.0 is gekoppeld aan het nieuwe ledenadministratiesysteem KNLTB.Club. De KNLTB verwacht dat over enkele maanden de testfase voorbij is en dat clubs in de tweede helft van 2017 gebruik kunnen maken van Afhangbord 2.0. Zij ontvangen hier in de loop van 2017 meer informatie over.

feit is dat de app van zichzelf zo functioneel is, dat-ie veel van dat werk zelf doet. Het is zaak dat mensen het er onderling over gaan hebben, dat de leden ontdekken dat de app feitelijk onmisbaar wordt. Dan zal het lichtje ook bij anderen snel gaan branden.” t


28

KORTE BERICHTEN

Jan Siemerink stopt als Directeur Sportief De KNLTB neemt na tien jaar afscheid van Jan Siemerink. Per 1 maart legt Siemerink zijn functie als Directeur Sportief neer. Siemerink is sinds januari 2007 verbonden aan de tennisbond. Tien jaar geleden startte hij als captain van het Nederlands Davis Cupteam en in 2012 trad hij aan als Directeur Sportief. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het beleid gericht op top- en jeugdtennis. Onder leiding van Siemerink zette de bond de eerste stappen op weg naar een betere

topsportcultuur en sprak de KNLTB de ambitie uit om structureel tot de beste tien tennislanden ter wereld te behoren. Onderdeel hiervan was de modernisering van de jeugdopleiding. De KNLTB is Siemerink dankbaar voor zijn professionele inzet, enthousiasme en de verbeteringen die onder zijn leiding zijn doorgevoerd binnen en buiten de organisatie. Erik Poel, Algemeen Directeur van de KNLTB: “Als bestuur en directie stonden we voor een heel lastig besluit. Jan heeft een positieve bijdrage geleverd

aan het tennis in Nederland en is een zeer gewaardeerde collega. Maar door een verschil in inzicht moeten we helaas afscheid van hem nemen. We zijn Jan dankbaar voor zijn inzet in de afgelopen jaren.” De komende tijd wordt benut om een geschikte opvolger voor Jan Siemerink te vinden. In de tussenliggende periode heeft oud-Bondsbestuurslid Toptennis Martin Koek zich bereid verklaard om de taken van de Directeur Sportief tijdelijk waar te nemen.


29

Pilot Tennis Fit slaat aan en gaat nationaal Het afgelopen halfjaar heeft de KNLTB in samenwerking met een aantal verenigingen de pilot Tennis Fit gedraaid. Deze tennisvariant is erop gericht dat senior+leden zo lang mogelijk plezier in tennissen houden en fit blijven. De ervaringen van deelnemende tennissers, clubs en trainers zijn dusdanig positief, dat de KNLTB heeft besloten om Tennis Fit dit jaar landelijk te lanceren. “Behalve het sociale element leren de tennissers ook van elke les. Die combinatie slaat aan”, vertelt Arjen Knulst, die als tennisleraar van TV Beekhuizen deelnam aan de pilot. Het compacte Tennis Fit-programma bestaat uit drie onderdelen: een beperkte reeks van een x-aantal Tennis Fit-lessen, een Trainers Toss (tossen onder begeleiding van een trainer) en een Expert Meeting, waarin specialisten onder meer tips over gezondheid en blessurepreventie geven. Vanaf september had Knulst bij de Gelderse vereniging een groep van acht tennissers met een leeftijd tussen de 50 en 68 jaar onder zijn hoede. “De tennissers dachten eerst: Ik kan toch niks meer bijleren. Maar mede door de specifieke lessen en de groene bal, waarbij de tennisser

meer tijd heeft om deze terug te slaan, hebben zij zich zowel technisch als tactisch kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben zij geleerd hoe ze blessures kunnen voorkomen, doordat elke les blessurepreventie een belangrijk onderdeel is. Natuurlijk mag het kopje koffie na afloop niet vergeten worden, want daardoor leren tennissers nieuwe mensen kennen. Maar de hoofdmoot is tennis.” Ook de Expert Meeting werd positief ontvangen. Nu Tennis Fit landelijk uitgerold wordt, is het tijd om het te gaan promoten bij de clubs. “Daarbij hebben de Accountmanagers van de KNLTB een belangrijke taak”, zegt Annemarie Schomaker, Senior Marketeer bij de KNLTB. “Zij gaan nu de boodschap overbrengen aan de clubs en de trainers. En die moeten op hun beurt de leden bereiken. Het is belangrijk dat clubs weten wat Tennis Fit voor hen kan doen. Hoe is de doelgroep bijvoorbeeld vertegenwoordigd op de vereniging? Heb je veel leden in de categorie 45+, dan kun je met Tennis Fit veel bereiken en je leden langer met plezier en fit op de baan houden.”

Funmasters biedt perspectief, KNLTB richt blik op 2017 Funmasters, het clubprogramma voor jeugdleden van 13 tot 17 jaar, slaat aan. Dat werd duidelijk tijdens de pilot bij onder andere TC Woerden en TV De Korrel, waar respectievelijk veertig en 52 jonge tennissers van clubs uit de regio op de middag afkwamen. De pilot is geëvalueerd en er zijn veel aanknopingspunten om Funmasters dit jaar een vervolg te geven en landelijk uit te rollen, voornamelijk via de KNLTB Accountmanagers. Promotie van de middagen zal minder vanuit de bond en veel meer vanuit de verenigingen gaan gebeuren. Vooral de clubtrainers zijn de belangrijkste personen om jongeren enthousiast te maken voor Funmasters. De bond kan hen ondersteunen met bruikbaar promotiemateriaal en advies. Clubs hoeven zich niet alleen te richten op tennissende leden, maar ook op vrienden die (nog) geen lid zijn. Wil jij aan de slag met jongeren tussen 13 en 17 jaar? Kijk dan snel op Centrecourt.nl/funmasters.


NEDERLAND’S No.1 TENNISBAL www.dunloptennis.nl


COLUMN

Tennisbrein Andy Murray was acht jaar oud en speelde samen met een man van zestig een herendubbel op de enige indoorbaan in Schotland, vlak bij zijn huis in Dunblane. Murray was aan de beurt om te serveren en was van plan service-volley te spelen. Zijn dubbelpartner stond dicht op het net, op ongeveer een racketlengte afstand. Dat beviel de jonge Schot niet. Hij stapte zelfverzekerd op zijn partner af om hem erop te wijzen dat hij beter een stapje naar achteren kon doen. “Want u bent veel te oud en langzaam om een lob te halen”, beet de kleine Murray hem toe. Hij wilde de wedstrijd per se winnen en duldde geen beginnersfouten van zijn partner. Als achtjarige voelde hij zich in geen enkel opzicht de mindere van de oudere tennisser. Andy bepaalde de tactiek en Andy gaf de aanwijzingen. Zijn tennisbrein was toen al volop in ontwikkeling. En zijn dubbelpartner kon op dat moment niet bevroeden dat de eigenwijze jongeman ooit de nummer één van de wereld zou worden. Dat daar meer voor nodig was dan een partijtje dubbelen met een oude heer, zult u begrijpen. Financiële opofferingen van zijn ouders, die hem tweeënhalf jaar naar Spanje stuurden voor een tennisopleiding bij Sánchez-Casal. Ondanks een blessure vond 35.000 Engelse ponden per jaar voor een jongetje van vijftien is nogal wat. Toen Andy achttien werd, begon zijn tenniscarrière te Andy toch een manier om lopen. Het winnen van de US Open voor junioren was een aanzet tot zijn succesvolle profcarrière en het begin van een mediahype zich te verbeteren op de rondom zijn persoon. Daar trok Murray zich echter niets van aan. Hij wilde tennissen en de beste van de wereld worden. tennisbaan: hij bekeek alle Een knieprobleem en een verplichte tennispauze wegens een wedstrijden die hij maar blessure, waarin hij gedurende een periode van vier maanden geen bal mocht slaan, was dan ook een ramp voor de fanatieke kon vinden op de televisie jongeling. Maar Andy vond toch een manier om zich te verbeteren op de tennisbaan. Hij ging tennis bestuderen en bekeek alle wedstrijden die hij maar kon vinden op de televisie. Nam een aantekeningenboek in de hand en noteerde strategieën hoe hij bijvoorbeeld Pete Sampras en Andre Agassi kon verslaan. Spelers die hij mogelijk in de toekomst zou treffen, ook al stond hij daar op dat moment nog heel ver van af. Andy Murray dacht na over tennis en op welke manier hij het beste kon spelen om zo goed mogelijk te worden. Zo werd hij een tactisch genie dat tot de dag van vandaag met veel interesse naar tenniswedstrijden kijkt en daar iets van probeert te leren. Mannen- én vrouwenwedstrijden, want hij steekt zijn bewondering voor tacticus Agnieszka Radwańska niet onder stoelen of banken. Ook volgt hij zijn landgenoten op de Challenger Tour of in de Futures. Support hen via mail of telefoon. Murrays liefde voor het spelletje en zijn oprechte interesse in de strategie van onze sport hebben hem gebracht waar hij nu staat. Aan de top van het mondiale tennis! Een voorbeeld voor onze Nederlandse jeugd, want welke jeugdspeler bestudeert tennis zoals Andy dat heeft gedaan? Marcella Mesker Tenniscommentator en voormalig tennisprof

31


32

TENNISKIDS

Op naar honderd procent dekking met Tenniskids Blauw Vernieuwing en verbetering van hét programma voor de jongste jeugd Het gaat goed met Tenniskids. Het programma voor de tennisjeugd met daaraan gekoppeld de World Tour, groeit elk jaar in aantallen clubs én deelnemers. De KNLTB is vastbesloten om die stijgende lijn de komende jaren door te trekken, zodat over een jaar of vier alle tennisverenigingen met jeugdleden ook Tenniskids-verenigingen zijn. De afgelopen jaren toonden echter niet alleen groei, maar boden de bond ook waardevolle informatie over zaken die anders of beter kunnen. In 2017 worden dan ook enkele wijzigingen doorgevoerd. Bovendien wordt er een nieuwe categorie aan Tenniskids toegevoegd: Tenniskids Blauw, voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Door: Robert Barreveld


33

Hoewel het haast geen tennisvereniging kan zijn ontgaan, frissen we toch nog even het geheugen op: Tenniskids is het KNLTBtennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Op een uitdagende manier leren kinderen de sport kennen en versterken ze hun fysieke en sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids. Om dat plezier zo groot mogelijk te maken, zijn bij Tenniskids onder meer de afmetingen van de banen aangepast en wordt er gespeeld met aangepaste materialen, zoals zachtere ballen en kleine rackets. En dan is er nog de World Tour, de competitie voor kinderen in de categorieën rood en oranje. Elke speelronde staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen op de ATP World Tour. Voor de jeugd van 10 tot en met 12 jaar is er de Groene competitie.

MOOIE CIJFERS

De cijfers spreken voor zich. Het aantal clubs dat zich Tenniskids-vereniging mag noemen, steeg in 2016 van 820 naar 1.100. En het aantal tennisleraren dat een Tenniskids-workshop volgde, nam in het afgelopen jaar met ongeveer 250 toe tot een totaal van 1.750. Van de jeugdleden bij de 1.100 Tenniskids-verenigingen nam in 2016 zeker vijftig procent deel aan de World Tour of de Groene competitie. In het najaar van 2016 kwam dat neer op een totaal aantal deelnemers van 15.000 aan de World Tour; inclusief de Groene competitie ligt dat aantal rond de 20.000. De KNLTB ziet met gepaste trots hoe Tenniskids meer en meer de standaard in het Nederlandse jeugdtennis wordt, maar leunt zeker niet achterover. “Van de 1.700 Nederlandse tennisverenigingen heeft 85 procent jeugdleden en van die clubs biedt nu 75 procent Tenniskids aan”, zegt Erik Broeren, Manager Marketing en Communicatie van de bond. “Het mag duidelijk zijn dat wij naar die honderd procent willen. Hoe mooi zou het zijn als over een jaar of vier al die clubs met jeugdleden Tenniskids hebben. We willen naar een situatie waarin Tenniskids dé standaard in het jeugdtennis is.”

“Hoe mooi zou het zijn als over een jaar of vier alle clubs met jeugdleden Tenniskids aanbieden” Erik Broeren

WIJZIGINGEN

Indrukwekkende cijfers dus, maar de bond deinst er niet voor terug om aanpassingen en verbeteringen door te voeren als de situatie daarom vraagt. Met dezelfde kritische blik waarmee de KNLTB Competitie Nieuwe Stijl ontwikkelde en zo de Nederlandse tenniscompetitie op een aantal vlakken opnieuw vormgaf, is ook naar Tenniskids en de bijbehorende competitie gekeken. Het leverde voor 2017 drie belangrijke veranderingen op. Ten eerste verdwijnen de harde leeftijdsgrenzen voor de categorieën rood, oranje en groen. De KNLTB is nog steeds voorstander van een indeling op basis van leeftijd, maar de leeftijdsgrenzen worden adviesrichtlijnen, met een marge van twee jaar. De tennisleraar kan in uitzonderlijke gevallen gebruikmaken van de marge om een kind langer in een categorie te houden of eerder in een hogere categorie te laten spelen. Zo is beter in te spelen op het feitelijke niveau van het kind en zouden de niveauverschillen per categorie uiteindelijk kleiner moeten worden. Concreet betekent het bijvoorbeeld dat de categorie oranje (8-11 jaar) een ondergrens van 6 jaar en een bovengrens van 13 jaar krijgt.

GEEN TENNISKIDS-PASPOORT MEER

Deze wijziging leidt direct tot de tweede noemenswaardige verandering: het Tenniskids-paspoort verdwijnt. Met de mogelijkheid voor jeugdleden om, naar inzicht van de leraar, eerder door te stromen naar een volgende Tenniskids-categorie, is het niet langer nodig om een paspoort aan te vragen. Het Tenniskids-paspoort was immers juist bedoeld als dispensatie voor

kinderen die, eerder dan de voorgeschreven leeftijd, in een bepaalde categorie wilden uitkomen. “Als er sprake is van een uitzonderlijk niveau bij een kind, werkt dit nieuwe systeem gewoon makkelijker en efficiënter”, legt Broeren uit. “Bovendien vertrouwen wij de Nederlandse tennisleraren ook wel zo dat we vinden dat zij dat zelf prima kunnen inschatten.” Met het paspoort komt tegelijkertijd de plusstatus te vervallen. Die status was bedoeld voor kinderen die duidelijk beter presteerden dan het niveau in hun categorie, maar voor wie de stap naar een hoger niveau nog wat groot was. Met een plusstatus bleven ze in hun eigen categorie, maar konden ze deelnemen aan plustoernooien, bedoeld voor de allerbeste tennissers in een categorie. Om deze tennissers toch regelmatig competitie op het juiste niveau te bieden, komen er regionale tennisdagen voor de leeftijdsgroepen 5-8 en 9-10 jaar. Tijdens deze dagen, georganiseerd door in de nieuwe structuur van de jeugdopleiding gecertificeerde tennisscholen, worden de beste kinderen geselecteerd en uitgenodigd voor extra wedstrijdmomenten. Die wedstrijdmomenten worden ook georganiseerd voor kinderen boven de 10 jaar. Overigens wordt ook een kleine wijziging doorgevoerd in de opzet van de ‘gewone’ World Tour-competitie.

“Als er sprake is van een uitzonderlijk niveau bij een kind, werkt dit nieuwe systeem gewoon makkelijker en efficiënter” Erik Broeren

Waar teams voorheen soms wel uit acht of meer leden bestonden, is vanaf nu het maximum per team zes leden. Dat moet het teamgevoel van de deelnemers en de


VOOR 21:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS

TELEFONISCH ADVIES VAN ONZE TENNISSPECIALISTEN

GRATIS RETOURNEREN & OMRUILEN

GA NAAR WWW.TENNISDIRECT.NL


35

verplichting naar elkaar toe versterken en dwingt leraren en teamfunctionarissen om nog beter in de gaten te houden dat spelers in één team van vergelijkbaar niveau zijn.

GROENE COMPETITIE OP ZONDAG

Binnen de verscheidene Tenniskidscategorieën gaan ook enkele zaken veranderen. Voor clubs die zelf spelen in de Groene competitie, zal het nauwelijks nog verrassend zijn, maar toch: de Groene competitie verhuist van de woensdagmiddag naar de zondag. Door school en andere activiteiten werd het voor kinderen én ouders steeds moeilijker om op de woensdagmiddag voldoende tijd voor de competitie te hebben. Bovendien is de zondag een logisch speelmoment, meent Broeren. “De World Tour zit al op zondag. Komt de Groene competitie daar bij, dan is zondag hét speelmoment voor de jeugd en dat willen we graag. Voor clubs die daardoor een probleem met de banencapaciteit dreigen te krijgen, kijkt de afdeling Wedstrijdtennis van de KNLTB naar passende oplossingen.” Binnen de categorie oranje betreft de wijziging de puntentelling. De huidige telling in oranje, twee gewonnen tiebreaks tot zeven punten, komt te vervallen en wordt vervangen door het spelen van vijf games met gebruik van het Beslissend Punt Systeem (BPS). De puntentelling en wisseling van service bleken, zeker in het dubbelspel, regelmatig lastig voor kinderen. Bovendien bleek het vaak voor ouders en begeleiders lastig om de spelers daarin wegwijs te maken. Met vijf games

EVEN VOORSTELLEN… Maak kennis met Set & Let, het jongere broertje en zusje van de Tenniskids-mascottes Ace & Love. Net als hun grote broer en zus spelen zij heel graag tennis. Dat doen ze in Tenniskids Blauw, voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar.

“Tenniskids Blauw is goed voor de kinderen, maar ook voor de verenigingen. De kinderen komen al heel vroeg in aanraking met de tennisvereniging en ondervinden hoe leuk het is om bij een club te tennissen” Erik Broeren

heb je altijd een winnaar en wordt in een dubbelwedstrijd door elke speler minimaal één keer geserveerd.

TENNISKIDS BLAUW

En dan de meest in het oog springende verandering van Tenniskids in 2017. Of eigenlijk is het geen verandering, maar een toevoeging: Tenniskids Blauw. Deze nieuwe categorie is bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en is nog niet specifiek gericht op het tennisspel, maar meer op beweging in het algemeen en basale bal- en racketvaardigheden. “Je kunt met kinderen al in een vroeg stadium leuke spelletjes spelen, al is het dan nog geen echt tennis”, vertelt Broeren. “Goed voor de kinderen, maar ook voor de verenigingen. De kinderen komen al heel vroeg in

aanraking met de tennisvereniging en ondervinden hoe leuk het is om bij een club te tennissen. Op die manier is de kans groter dat ze op latere leeftijd bij de club blijven spelen. Bovendien is er een markt voor deze leeftijdscategorie. Een aantal andere grotere sportbonden heeft al aanbod voor deze jonge kinderen.”

LESSEN EN BIJSCHOLING

Zes tennisscholen hebben in een testfase al lesgegeven in Tenniskids Blauw en lieten overwegend positieve reacties horen. Het totale lespakket van Tenniskids Blauw bestaat nu uit vier blokken van negen lessen, maar die vier blokken hoeven niet achter elkaar afgewerkt te worden. “Clubs, maar ook de ouders, kunnen zelf kiezen hoeveel lessen ze doen. Een vereniging kan bijvoorbeeld twee blokken aanbieden en het jaar erna weer twee. En die vrijheid hebben de ouders ook. Misschien vinden mensen het na twee blokken even voldoende of willen ze tijdelijk ruimte creëren voor een andere sport. Dat kan gewoon.” Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen, heeft elk blok een eigen thema: dierentuin, op vakantie, circus en prinsen en prinsessen. Tenniskids Blauw is dit jaar dus beschikbaar voor verenigingen, maar leraren moeten daar wel een bijscholing voor volgen. De eerste bijscholingscursus Tenniskids Blauw vond plaats in februari en zat met 45 trainers helemaal vol. De eerstvolgende workshop is op vrijdag 31 maart in Doorn. Ga voor meer informatie en inschrijving naar Centrecourt.nl/cursuszoeker. t


36

KORTE BERICHTEN

Ledenmonitor: leden te spreken over club Net als in voorgaande jaren heeft de KNLTB in 2016 een representatieve groep tennissers ondervraagd voor de Ledenmonitor. Daaruit blijkt dat de service van de KNLTB gemiddeld wordt beloond met een 6,9, nagenoeg dezelfde waardering als vorig jaar. Ongeveer één op de vier tennissers geeft aan in 2016 ‘zeer tevreden’ te zijn. Met name de heldere manier van communiceren kan op veel waardering rekenen.

en in competitieverband te tennissen (beide 8,0) zijn diensten die het meest in de smaak vallen. Uit onderzoek is gebleken dat de sfeer op de club voor leden zwaar weegt in de totale beoordeling van de tennisclub. Voor verenigingen liggen hier dus kansen om het hun leden (nog) beter naar de zin te maken. Ook het activiteitenaanbod is een onderdeel waar ruimte voor verbetering is. Desondanks wordt dit aspect beoordeeld met een 7,6.

DIENSTVERLENING SCOORT HOOG

COMPETITIE EN TOERNOOIEN

Ook over de dienstverlening van de club zijn de tennissers tevreden. Zij geven de verenigingen gemiddeld een 7,5. Liefst 95 procent van de ondervraagden beoordeelt de service van de club minimaal met een voldoende. Het openstellen van het sportpark (8,3) en de mogelijkheden om vrij te spelen

de organisatie van toernooien is verder een aantal verschillende aspecten onder de loep genomen. De klantvriendelijkheid van de toernooileiding kreeg met 7,7 het hoogste cijfer, gevolgd door de vindbaarheid van inschrijfmogelijkheden (7,6) en een flexibele toernooileiding (7,3). Voor clubs valt de meeste winst te behalen in het tijdig doorgeven van speeltijden. Maar met een gemiddelde score van 7,1 is ook die service zeker niet ondermaats. De KNLTB is verheugd om te zien dat leden zo te spreken zijn over de dienstverlening van hun club. De 6,9 voor de dienstverlening van de KNLTB toont aan dat daar nog veel winst te behalen is. Daar zal de bond zich in 2017 op richten.

Aan tennissers die het afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de competitie of een toernooi is gevraagd naar hoe zij verschillende aspecten hebben ervaren bij de betreffende vereniging. Toernooien krijgen een algemeen tevredenheidscijfer van 7,5; voor de competitie is dat een 7,2. Bij

ALS JE DE VOLGENDE ASPECTEN VAN JOUW TENNISVERENIGING ZOU MOETEN BEOORDELEN MET EEN CIJFER, WELK CIJFER ZOU DAT DAN ZIJN?

Openstelling van de vereniging/het tennispark (8,3) 2% 4%

Mogelijkheden tot vrijspelen (8,0) 4%

Mogelijkheden wedstrijdtennis (competitie/toernooien) (8,0) 4%

Staat van de tennisbanen (7,9) 5%

De sfeer op de tennisvereniging (7,9) 4%

Verhouding hoogte contributie en wat je daarvoor terugkrijgt (7,7) 6%

13%

39%

6%

19%

5%

37%

20% 8%

7% 9%

43% 35%

43%

29%

19%

36%

33%

21%

39%

30%

25%

37%

Tennistraining/-les (7,7) 6%

8%

23%

40%

De voorzieningen op de vereniging (7,6) 4%

10%

27%

41%

Voldoende tennissers op eigen niveau (7,6) 8%

Aanbod van activiteiten (7,6) 7%

Aankleding van het clubhuis (7,5) 8%

Voldoende tennissers in dezelfde leeftijdscategorie (7,4) 11%

Rapportcijfer 1 tot en met 5  Basis: alle respondenten.

Rapportcijfer 6  

9%

20%

9% 10%

Rapportcijfer 7 

23% 19%

40%

26% 12%

23%

23%

37%

21%

27%

31%

22%

21%

38%

21%

Rapportcijfer 8 

Rapportcijfer 9 tot en met 10 


37

Vernieuwde versie van strategisch beleidsplan KNLTB

Doe weer mee met Blijf Helder en win mooie prijzen! Het is weer zover, clubs kunnen zich opnieuw inschrijven voor de Blijf Heldercampagne! Daarmee stimuleer je niet alleen verantwoord alcoholgebruik op en rond de sportvelden, maar kun je ook mooie prijzen winnen. De winnaar van de hoofdprijs mag zich bovendien ‘De helderste club van Nederland’ noemen. Blijf Helder, een initiatief van NOC*NSF en Heineken, kende vorig jaar zijn eerste seizoen. Toen was hockeyclub AH&BC de grote winnaar. Het idee van Blijf Helder is het belonen van goed gedrag. En dit jaar staan vooral goede ideeën en voorbeelden van verantwoord alcoholgebruik in de sport centraal. Zogenoemde ‘best practices’ van clubs die op hun eigen manier al mooie successen hebben geboekt op dit gebied, moeten zo veel mogelijk worden besproken en gedeeld, zodat zo veel mogelijk verenigingen geïnspireerd raken om soortgelijke initiatieven te nemen.

PRIJZEN EN STEEKPROEF

Alle creatieve ideeën zijn welkom en de beste plannen worden bekroond. In het najaar van 2017 bepaalt een jury van deskundigen wat het leukste en meest creatieve idee is. De winnende club mag zich vervolgens ‘De helderste club van Nederland’ noemen. Prijzen zijn onder meer sportclinics met toonaangevende sporters of kaarten voor sportevenementen. Verder wordt dit seizoen gemeten hoe effectief de campagne is. Onder de deelnemende clubs wordt in het najaar van 2017 een kleine steekproef gehouden op de naleving van de wettelijke alcoholleeftijd.

AANMELDEN

Wil je meedoen? Schrijf je club dan in, ook als je vorig jaar al hebt deelgenomen. Aanmelden kan door te reageren op een mail die de club al heeft ontvangen van het Blijf Helder-team, of door een bericht te sturen naar info@blijfhelder.nl met de titel ‘aanmelding 2016-2017’. Mocht je een communicatiepakket van Blijf Helder willen ontvangen, geef dit dan aan bij je aanmelding.

Het vernieuwde KNLTB strategisch beleidsplan Nederland Tennist is vastgesteld. In deze update staan de belangrijkste kernpunten voor de periode 2016-2021 beschreven. De KNLTB heeft een scherpe ambitie geformuleerd. Om de doelstellingen te realiseren, zijn er keuzes gemaakt waar de komende jaren de focus op ligt. Deze keuzes staan beschreven in het strategisch beleidsplan 2016-2021. De basis voor dit document is gelegd in de Strategische Doorkijk van 2014. Deze vernieuwde versie is een aanscherping op basis van de laatste trends en ontwikkelingen; zowel binnen de tenniswereld als daarbuiten. Het nieuwe beleidsplan is in te zien op Centrecourt.nl.


38

OP DE VERENIGING


39

De kracht van Carolus Portret van de tennisvereniging van 2016 TV Carolus uit Helmond werd tijdens het meest recente KNLTB Jaarcongres in Apeldoorn uitgeroepen tot ‘Vereniging van het Jaar’. Centre Court ging op zoek naar het geheim achter dit NoordBrabantse succesverhaal. Voorzitter Anita van den Heuvel: ”Het gaat erom dat je kansen ziet in plaats van beperkingen.” Door: Remco Regterschot

Goed onderhouden, vrijstaande huizen in een keurig aangeharkte Vinex-wijk: dat is de eerste indruk die je krijgt wanneer je vanaf station Helmond ’t Hout richting het park loopt van TV Carolus. Een ruimtelijke parkeerplaats, een toegangslaantje dat grandeur krijgt door grote, statige rododendrons aan weerszijden en aan het einde ervan het ronde clubhuis met grote ramen. De goed en gelijkmatig verlichte banen eromheen worden omzoomd door hoge heggen. De thuisbasis van TV Carolus gaat naadloos op in de omgeving van de wijken Mierlo-Hout en Brandevoort.

CAROLUS

TV Carolus vond haar oorsprong naast de gelijknamige middelbare school, die vernoemd werd naar de heilige Carolus Borromeus (1538-1584), een vroegere kardinaal en aartsbisschop van Milaan. Er kon door leerlingen worden getennist op de banen naast de school. Veertig jaar geleden werd de vereniging officieel opgericht. Mede door Thieu de Wit, die ook de eerste voorzitter werd van de Helmondse tennisvereniging. De huidige locatie werd betrokken nadat de gemeente Helmond de bewuste plek aanwees voor

één van de vier Helmondse tennisverenigingen (TV Carolus, De Horst, Shaile en Waranda), die in 2000 nog binnen een straal van een kilometer van elkaar te vinden waren. TV Carolus wierp zich op als voornaamste kandidaat om de nieuwe locatie in de nieuwe wijk te betrekken en sinds 2001 huist de tennisvereniging er daadwerkelijk. Kansen zien in plaats van beperkingen, dat blijkt welhaast een handelsmerk van Carolus. De bestuursleden komen daar later in deze reportage op terug. De verhuizing legde TV Carolus geen windeieren. In eerste instantie zegde één


41

vijfde van de 500 leden het lidmaatschap op, daarna zwol het ledental aan. Inmiddels is er een wachtlijst omdat het maximumaantal leden van 900 is bereikt. 300 van hen zijn overigens jeugdlid.

GEBAKJES

Anita van den Heuvel wacht na haar werkdag bij Rabobank Utrecht op het afgesproken tijdstip bij de ingang van het clubhuis. Haar eerste jaar als voorzitter van TV Carolus zit er bijna op, het zat vol hoogtepunten. Van den Heuvel is actief lid sinds 2001. Ze laat trots petitfourtjes op tafel zetten waarin het clublogo verwerkt is, met de toevoeging ‘Vereniging van het Jaar’. Aan de tafel zit ook Gijs de Ruijter, bestuurslid Jeugdzaken. Kort daarop arriveren Daan Bosch (17-jarig jeugdlid dat binnen de vereniging verantwoordelijk is voor het project Carolus NEXT!/WhoZnext) en Yoka Beijnsberger (bestuurslid Algemene Zaken). Het liefst had Van den Heuvel de vier ontbrekende bestuursleden, alsmede een aantal trainers, andere actieve leden en een paar handenvol vrijwilligers ook uitgenodigd om aan te schuiven. Een interviewafspraak met de voorzitter is al snel een afspraak met de vereniging. Haar collega-bestuurslid De Ruijter knikt en zegt: “Klopt. Want de prijs die wij hebben

gekregen als vereniging, is door iedereen binnengehaald. En dat is mooi.” Van den Heuvel: “Het klinkt als een cliché, maar we doen het met z’n allen, iedereen doet mee. Dat is de kracht van Carolus. Een vaste kern van bevlogen mensen vormt het bestuur, dat duidelijk naar alle leden communiceert: wij staan ten alle tijden open voor ideeën en suggesties. We staan allemaal letterlijk tussen de leden in en nodigen iedereen uit om met ideeën te komen. Door deze stimulerende houding komt er veel input. En als die input Carolus verder kan brengen, geven we er vaak een klap op zonder dat er veel vergaderingen aan te pas komen. Ontwikkelen en verbinden is een belangrijk thema binnen Carolus en het is mooi om te zien hoe dat wordt opgepakt. Een dergelijke aanpak werkt. Want hoewel tennis natuurlijk de voornaamste kernwaarde is, willen wij meer zijn dan een tennisvereniging.” De Ruijter: “Met als gevolg dat Carolus geen moeite heeft om voor verschillende projecten binnen de vereniging vrijwilligers op de been te krijgen, omdat iedereen zo betrokken is. Bovendien werken wij op deze manier snelle besluitvorming in de hand, de lijnen zijn kort, we nemen iedereen serieus.”

ONDERNEMEND

De instelling van Van den Heuvel en de overige bestuursleden zorgt voor een

“We staan letterlijk tussen de leden in en nodigen iedereen uit om met ideeën te komen” Anita van den Heuvel


42

OP DE VERENIGING

ondernemend ledenbestand. Omdat mensen zich thuis voelen en op hun gemak zijn binnen de tennisvereniging en tegelijkertijd het nemen van initiatief wordt gestimuleerd, ontstaat er een proactieve dynamiek op allerlei gebieden. “Het vervult me met trots dat veel jeugdleden zich opwerpen en ontwikkelen als vrijwilliger, als bestuurslid, als ondernemer”, zegt de voorzitter. Ze gebaart naar de bar en zegt: “Dat is Jordy Verdonschot. Hij zit op het Summa College in Eindhoven, waar hij de opleiding Sport & Beweging volgt. Zijn stage heeft hij hier kunnen doen, inmiddels geeft hij onder begeleiding van onze hoofdtrainer Johan Wannemakers tennislessen. Daarnaast is hij bezig met een afstudeerproject waarin hij zich richt op de jeugd. Hij heeft een mooi plan geschreven voor 14- tot 20-jarigen.”

“De prijs die wij hebben gekregen als vereniging, is door iedereen binnengehaald” Gijs de Ruijter De Ruijter: “Veel sportverenigingen hebben moeite om jeugd te binden. Jordy kent inmiddels bijna alle jeugd binnen de vereniging en wat minstens zo belangrijk is: de kinderen kennen hem. Dus als er jeugdkampen worden georganiseerd, schrijven ze zich daar sneller voor in. De trainers hebben een belangrijke rol in de binding met onze vereniging en het enthousiasmeren van jeugdleden.”

PARTICIPATIE

De twee andere tafelgenoten knikken instemmend als ze Van den Heuvel en De Ruijter horen praten. De pas 17-jarige Daan Bosch beaamt: “Ik voel me erg serieus genomen door het bestuur. Omdat ik wilde meedenken, klopte ik bij hen aan voor een project waarmee Carolus activiteiten kan

organiseren voor middelbare scholieren. Van daaruit ben ik betrokken geraakt bij het project WhoZnext.” De Ruijter: “Wij kunnen als oudere bestuursleden iets proberen te organiseren voor de jeugd, maar dat kan de jeugd zelf veel beter. Dus als iemand als Daan zich aandient, zeggen wij: ‘Goed idee, werk maar uit, doe het!’ ” Van den Heuvel: “En dan beperken wij ons tot een begeleidende rol.” Daan: “Ik krijg veel verantwoordelijkheid en dat werkt goed. Zo word ik gedwongen om na te denken over allerlei zaken, bijvoorbeeld over de promotie rond jeugdactiviteiten. Er is dan veel interactie vanuit het bestuur. Dat zegt dan bijvoorbeeld: ‘Misschien kun je eens even praten met die en die hierover.’ Ik leer daar veel van.” Zo zijn er meer projecten die op deze manier gestalte krijgen, zoals het aanwenden van subsidies voor ledverlichting, het deelnemen aan een gemeentelijke pilot of het binnenhalen van een gesponsord watertappunt. Daardoor wordt duurzaam ondernemen op haast speelse wijze ingepast binnen de vereniging. De Ruijter: “Wat die duurzaamheid betreft, durf ik te stellen

dat we toonaangevend zijn, mede dankzij dat ondernemerschap dat aanstekelijk werkt.” Yoka Beijnsberger: “Wij waren bijvoorbeeld de eerste sportvereniging in Helmond die na overleg met de gemeente een energiescan aangeboden heeft gekregen. Voor de gemeente was dit een pilot, die inmiddels is uitgegroeid tot een aanbod voor alle sportverenigingen in Helmond. Na de energiescan zijn we overgestapt op ledverlichting. Hiervoor hebben we aanspraak gemaakt op de subsidie van de RVO. Ook dat is een proces dat we echt samen doen. De één deed de voorbereiding, een ander zorgde voor offertes en een opdrachtverstrekking en de penningmeester zat vervolgens om negen uur ’s ochtends achter de laptop op de dag waarop het subsidieloket openging. Door de ledverlichting op deze manier aan te schaffen, zorgen we op een financieel aantrekkelijke manier voor minder energieverbruik. Onze ervaringen delen we nu met andere sportverenigingen.”

WATERTAP

Het watertappunt kwam tot stand met behulp van een NUDGE-project van


43

“Het vervult me met trots dat veel jeugdleden zich opwerpen en ontwikkelen als vrijwilliger, als bestuurslid, als ondernemer” Anita van den Heuvel

KNLTB: “VEEL JEUGDPARTICIPATIE EN INNOVATIE’

ABN AMRO, waaraan een stemming was verbonden. Door de aanleg van een put hoeft de jeugd geen flesjes water meer te kopen, maar kunnen er naar hartenlust bidons gevuld worden. Er komen meerdere voorbeelden voorbij, waaronder het efficiënt delen van accommodaties met andere verenigingen, het inzamelen van tenniskleding voor Gambia en het recyclen van tennisballen. Daarin werkt TV Carolus graag samen met andere partijen. Er bestaan samenwerkingsverbanden met scholen, Stadsmarketing Helmond, het bedrijfsleven, gemeente, wijkvertegenwoordigers, KNLTB, NOC*NSF en andere sportverenigingen. Van den Heuvel: “Onze slogan luidt ‘Thuis bij TV Carolus’. Dat geldt voor iedereen. Iedereen mag en kan zich hier thuis voelen. Dat proberen we in alles uit te stralen. Wij denken niet in concurrentie, maar in gelijkwaardig partnerschap.” De Ruijter: “We promoten ook de toernooien van andere verenigingen, overleggen met collega-bestuurders, bijvoorbeeld over het plaatsen van competitiespelers die bij de ene vereniging niet terechtkunnen en bij de ander misschien wel. Zo proberen we elkaar zo veel mogelijk te helpen en

Edwin Giethoorn is als Accountmanager van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond verantwoordelijk voor District Oost- en West Brabant, waar zo’n 180 van 1.700 verenigingen huizen die aangesloten zijn bij de KNLTB. Onder die verenigingen is ook TV Carolus. Giethoorn: “Ik zie bij Carolus een betrokken, enthousiaste groep bestuurders die zeer positief en open-minded in het verenigingsleven staat. Ze staan altijd klaar om iets te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de Funmasters Pilot van de KNLTB, een leuke, gezellige, sportieve tennisvrijdag voor iedereen tussen 13 en 17 jaar oud, waarbij jongeren met vrienden op een leuke manier kunnen kennismaken met tennis.” De KNLTB wil tennis graag relevanter maken voor jeugd. Funmasters is daartoe een middel. Giethoorn: “Landelijk gezien wordt onze sport vaak door beoefenaars bestempeld als hun tweede sport. Dus als ze bijvoorbeeld op voetbal en tennis zitten, staat voetbal op één, tennis op twee. Dat kan veranderen door er deels een teamsport van te maken, deels door de participatie en binding te vergroten. Dat doet Carolus. Hun bestuurders zien altijd kansen in plaats van bedreigingen en doen enorm veel aan jongerenparticipatie en innovatie. Een mooi voorbeeld voor andere clubs.”


Altijd de

beste muziek altijd non-stop! Justin Bieber

Taylor Swift

Ed Sheeran

Adele

skyradio.nl


45

te ondersteunen. Ook in het geval van niet-tennisverenigingen.”

GOUDEN PAS

De titel ‘Vereniging van het Jaar’ is mede door een dergelijke insteek tot stand gekomen. Een titel die de Helmondse tennisvereniging vervult met trots. In alle uitingen draagt TV Carolus dat uit. En prachtig natuurlijk, dat leden een gouden spelerspas mogen gebruiken in 2017 als ze op bezoek gaan bij andere tennisverenigingen. Van den Heuvel, lachend: “Er zijn heel veel pasfoto’s ingeleverd voor nieuwe spelerspassen! Logisch natuurlijk, we waren allemaal supertrots toen onze vereniging als winnaar uit de bus kwam. Zo’n pasje is dan een heel leuk symbool. De uitverkiezing zelf voelt ergens ook als erkenning voor hetgeen wij hier met z’n allen hebben gerealiseerd. En dat in ons jubileumjaar!” Ze vindt het jammer dat oprichter Thieu de Wit het niet meer heeft meegemaakt dat Carolus werd verkozen tot ‘Vereniging van het Jaar’. De Wit overleed eind oktober 2016 op 84-jarige leeftijd. “Het veertigjarig jubileum dat we op 1, 2 en 3 april 2016 groots hebben gevierd, heeft hij gelukkig nog wel kunnen meemaken. Hij was toen ontzettend trots op zijn club!” Praten over hoe het gaat en ging, doen ze graag, de voorzitter en haar collegabestuurders. Liever nog kijken ze naar de toekomst. Naar hoe dingen anders en nog beter kunnen. Van den Heuvel: “Het KNLTB-traject ‘Thuis op de Club’ heeft ons in dat opzicht geholpen. We hebben nog meer inzicht gekregen in wat er leeft bij onze leden en wat we daarmee kunnen doen. We scoren goed tot zeer goed op pijlers als ‘vrijheid’ en ‘interactie’, maar op ‘visueel’ en ‘facilitair’ kan Carolus zich verbeteren. Dus daar gaat onze aandacht vooral naartoe. We doen dat samen met de stichting die ons tennispark beheert en het facilitaire deel organiseert. We willen een modernere uitstraling realiseren en de capaciteit verhogen. We hebben nu acht

tennisbanen, maar [haar stem krijgt een enigszins ongeduldige toon, RR] we willen al een tijdje graag naar twaalf.” Ze knikt naar buiten. “Het liefst daar. De besluitvorming daaromtrent gaat ons niet snel genoeg. We wachten nu op een uitspraak van de Raad van State, de laatste stap. Intussen proberen we uit alle macht dat voor elkaar te krijgen, zodat we niet in de knel zitten met trainingsuren voor al onze leden en er ook voldoende ruimte is voor vrij tennis. Dat is een gepuzzel, maar ook daarin zien wij kansen.”

Beijnsberger: “Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik vaker in gewone kleding rondloop bij TV Carolus dan in sportkleding. We steken er veel tijd in! Maar wel leuk om te doen, hoor.” Van den Heuvel: “Je zou ons naast betrokken en bevlogen, een ambitieuze vereniging kunnen noemen.” t

De Ruijter: “Sinds vorig jaar hebben we het meedoen aan de World Tour voor onze jongste jeugd verplicht gesteld. Deze teams hebben een teamcaptain en gaan samen op stap. Het sociale aspect van teamsport is binnen tennis lastig te verwezenlijken. Door te zorgen dat onze tenniskids ook wedstrijdjes spelen, wordt dat gestimuleerd. Wat jeugd weer langer bindt aan een vereniging. Dat is bij tennis geen vanzelfsprekendheid.” Als je de bestuurders van TV Carolus hoort praten, en het aantal uren in ogenschouw neemt dat zij wekelijks stoppen in hun verenigingswerk, vraag je je af of ze zelf nog wel eens toekomen aan het slaan van een balletje. De Ruijter: “Gelukkig ben ik nog vaak op de tennisbaan te vinden. Tennis is ook de belangrijkste kernwaarde.” Wijzend naar de banen buiten, waar volop wordt getennist en getraind: “Want daar gebeurt het, daar doen we het voor. Voor leden die zich hier thuis voelen en lekker kunnen tennissen en trainen. Onder leiding van een deskundige groep trainers, met veel enthousiaste en bevlogen mensen om zich heen. Dat werkt aanstekelijk.”

“Wij kunnen als oudere bestuursleden iets proberen te organiseren voor de jeugd, maar dat kan de jeugd zelf veel beter” Gijs de Ruijter


46

KORTE BERICHTEN

Zwarte Tulp voor vrijwilliger van het jaar Geert-Jan van Dijken Geert-Jan van Dijken van ULTC-Iduna is op het afgelopen KNLTB Jaarcongres uitgeroepen tot ‘Vrijwilliger van het Jaar 2016’. Van Dijken kreeg voor zijn onvoorwaardelijke inzet de bijbehorende Zwarte Tulp overhandigd. Van Dijken wordt door zijn collega’s bij ULTC-Iduna geroemd om zijn enthousiasme en zijn vermogen om iedereen zich thuis te laten voelen op de club. Die bindende eigenschap is belangrijk voor een vereniging met liefst 1.600 leden. Of het nu gaat om topspelers, tennissers van niveau 8, rolstoeltennissers of vluchtelingen, Geert-Jan staat altijd en voor iedereen klaar. Wat Iduna betreft is Geert-Jan de vrijwilliger die elke Nederlandse tennisclub zich zou wensen. De andere genomineerden waren Yoeri Martens (OTC De Warande) en Diederik van Hogendorp (TC’91 Stadshagen).

Tenniskids@school: laat kinderen via de basisschool kennismaken met tennis Meer kinderen laten tennissen, dat is de ambitie van de KNLTB. Tenniskids@ school is een zeer goed middel om jongere jeugd te bereiken in hun eigen omgeving, namelijk op school. Naast kennismaking met de tennissport biedt Tenniskids@school ook alle mogelijkheden om jeugdleden te werven.

Om te zorgen dat kinderen uiteindelijk ook daadwerkelijk lid worden van een tennisvereniging, is vaak meer nodig dan slechts een aantal tennislessen in de gymles. Op Centrecourt.nl vind je een compleet stappenplan hoe je Tenniskids@school kunt inzetten om uiteindelijk nieuwe jeugdleden te verwelkomen op de vereniging.

Daarnaast is het mogelijk om via de KNLTB Tenniskids@school-pakketten te lenen of aan te schaffen. De pakketten bestaan uit zestien minirackets, zachtere ballen, pylonen, een lesmap en diploma’s. Deze pakketten zijn niet alleen perfect in te zetten voor tennislessen op school, maar zijn ook heel geschikt voor een leuke kennismakingsdag op de tennisvereniging. Kijk hiervoor op Knltb-uitleen.nl.


47

Gratis VOG voor alle vrijwilligers, regel het op jouw club! Bij een tennisvereniging moet iedereen onbezorgd en in een veilige, aangename omgeving van de tennissport kunnen genieten. Er zijn verscheidene manieren om die voorwaarden op de club te realiseren. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers is er daar één van. De VOG biedt geen garanties, maar wel een eerste check of iemand geen strafblad heeft, met feiten die van invloed kunnen zijn op zijn of haar functie. Bovendien is de VOG gratis voor verenigingsvrijwilligers. Neem het zekere voor het onzekere en regel het! Zeker bij vrijwilligers die met kinderen of andere kwetsbare groepen werken, is de VOG een prettige extra zekerheid. De KNLTB hecht grote waarde aan het beoefenen van de tennissport in een veilige, sportieve en respectvolle sfeer en ondersteunt het streven om zo veel mogelijk te werken met vrijwilligers met een VOG. Daarnaast beveelt de KNLTB aanvullende screening van vrijwilligers aan, bijvoorbeeld door te kijken of iemand al ergens anders actief was of is als vrijwilliger en die organisatie eens te bellen.

AANMELDEN

De regeling gratis VOG wierp zijn vruchten de afgelopen jaren af. Sinds de start van de regeling in 2015 vroegen maar liefst 117.000 vrijwilligers de VOG gratis aan, maar gek genoeg gebeurde dat nog relatief weinig bij tennisverenigingen. Op de website van NOC*NSF wordt stapsgewijs uitgelegd hoe aanmelding voor de regeling en de feitelijke gratis aanvraag van VOG’s exact in zijn werk gaat.


48

PARTNER IN BEELD

“Tennis zit in ons DNA” TennisDirect en KNLTB, een goede match TennisDirect is een van de official suppliers van de KNLTB. Het bedrijf is begonnen vanuit passie voor de sport, tennis stroomt bij de werknemers door de aderen. “Wanneer iemand ons benadert, merkt hij direct dat wij weten waar we het over hebben.” Door: Jan Koning

“We steken onze hart en ziel in het bedrijf. Mensen die bijvoorbeeld op onze website kijken, moeten het gevoel hebben dat we het snappen, dat we weten waar we over praten”, vertelt TennisDirect-eigenaar Guido Koekkelkoren. Het bedrijf is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste onlinetennisshop van de Benelux. “Daar zijn we uiteraard heel trots op”, vervolgt Koekkelkoren. “Vooral omdat we zijn begonnen vanuit onze passie voor de sport. Het is vanaf het begin onze wens geweest om kwalitatieve materialen en bijbehorend advies beschikbaar te maken voor tennissers van alle niveaus.”

ASSORTIMENT

Sinds april 2016 is TennisDirect businesspartner van de KNLTB. Koekkelkoren: “Wanneer een gerenommeerde bond als de KNLTB zijn naam aan de jouwe

“Wij willen kwalitatieve materialen en bijbehorend advies beschikbaar maken voor tennissers van alle niveaus” Guido Koekkelkoren

verbindt, krijg je nog meer vertrouwen van de consument. Dit merken wij ook. Mede door toedoen van de KNLTB zijn we bekend geworden bij een grote groep tennissers. Via reclame-uitingen van de tennisbond op de site, in Centre Court en nog veel meer. Waar de consument normaal voor tennisrackets of kleding nog naar de lokale sportwinkel ging, nemen ze nu toch eerst even een kijkje op onze website. De samenwerking met de KNLTB heeft gezorgd voor een betrouwbare uitstraling.” Wanneer de consument de website van TennisDirect afstruint, valt direct het enorme assortiment op. Koekkelkoren: “Wij hebben alles. Dat is het streven. Dus niet twee of drie rackets van ieder merk, maar alle rackets. Hetzelfde geldt voor kleding en schoenen. Vind je het lastig om een keuze te maken, dan helpen we je graag bij het vinden van het juiste materiaal. Bij rackets kun je het ook zelf ervaren, door vrijblijvend een racket te testen. Op alle andere vragen over de juiste gripmaat, bespanning of schoen geven we je graag een passend antwoord. Onze klantenservice staat iedere dag voor je klaar. En als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, streven wij ernaar om alles dat voor negen uur ’s avonds is besteld, de volgende dag al te bezorgen.”


49

Erik Poel, Algemeen Directeur van de KNLTB, en Guido Koekkelkoren, eigenaar van TennisDirect, werken intensief samen om de tennisser in Nederland toegang te geven tot vrijwel alle denkbare tennisproducten.

“Wij hebben alles. Dus niet twee of drie rackets van ieder merk, maar alle rackets” Guido Koekkelkoren WISSELWERKING

De samenwerking met de KNLTB levert niet alleen voor de tennisbond of TennisDirect voordelen op. Ook de leden van de KNLTB profiteren hiervan. “Er zijn vaak acties speciaal voor de leden van de KNLTB”, gaat Koekkelkoren verder. “Deze communiceren we via alle kanalen van de bond. Ook zijn er voor de leraren of verenigingen tal van mogelijkheden. Hiervoor hebben we een eigen trainerspagina. Wanneer je met ons contact opneemt, kunnen we de mogelijkheden bespreken. We leveren graag producten en diensten op maat.”

Dit gebeurt ook voor de KNLTB. “We verzorgen de artikelen voor trainingen of evenementen van de tennisbond. Zo dragen wij vanuit onze kant een steentje bij om het tennislandschap in Nederland te verbeteren. Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde. En dat is ervoor zorgen dat Nederland weer bij de beste tennislanden van de wereld gaat horen. Daar doen we het tenslotte voor.” t

“LOGISCHE SAMENWERKING” Volgens Iris Smulders, Partner Manager bij de KNLTB, is de samenwerking tussen de tennisbond en TennisDirect voor de hand liggend. “De KNLTB heeft aan TennisDirect een partner bij wie niet alleen tennissers, maar ook verenigingen, coaches en trainers vrijwel

alle denkbare tennisproducten kunnen aanschaffen. Door de samenwerking is het voor ons mogelijk om KNLTB-leden met gerichte acties veel voordeel te bieden op artikelen en diensten van TennisDirect. TennisDirect is het snelst groeiende bedrijf binnen hun gebied en

daarom is het logisch dat wij juist met hen de samenwerking zijn aangegaan. De webshop van TennisDirect is dé centrale plek waar de KNLTB specifieke materialen kan aanbieden.”


50

LEDENWERVING EN -BEHOUD

Werf nieuwe leden volgens het succesvolle bring a friend-principe KNLTB ontzorgt tennisverenigingen bij organisatie open dag Een open dag is voor tennisclubs een mooie en laagdrempelige manier om leden te werven en te binden. Om verenigingen te ondersteunen bij het organiseren van een open dag stelt de KNLTB een concreet stappenplan en vernieuwd promotiemateriaal beschikbaar. Hierin speelt het bring a friend-principe een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze aanpak potentiële leden het meest aanspreekt. Door: Roelof Jan Vochteloo Door het organiseren van een open dag laten verenigingen mensen kennismaken met tennis en in het bijzonder met hun club. Uiteindelijk hopen ze hier natuurlijk zo veel mogelijk leden aan over te houden. Maar hoe organiseer je nu een succesvolle open dag? Onderzoek wijst uit dat de meeste deelnemers aan een open dag naar het park komen via tennissende familieleden, vrienden of kennissen en lokale media. De huidige leden zijn de belangrijkste ambassadeurs van de vereniging. Zij kunnen met een persoonlijke benadering al snel veel potentiële leden bereiken. Een aantal clubs past dit principe al met succes toe. Zo organiseren verschillende tennisclubs in Noord-Holland

al enige tijd een straten- of wijkentoernooi. Uit de huidige leden selecteren zij enkele captains, die elk een team rondom zich moeten verzamelen. Die toernooien leveren de verenigingen elk jaar tientallen nieuwe leden op. Een andere manier is dat alle leden een introducé meenemen voor een gezellige tennisdag, die bestaat uit bijvoorbeeld clinics, een demonstratiewedstrijd, verschillende tennisspelen en een quiz.

STAPPENPLAN EN PROMOTIEMATERIAAL

Om verenigingen te ontzorgen bij de organisatie van een open dag stelt de KNLTB vanaf februari 2017 een concreet stappenplan en promotiemateriaal beschikbaar. Deze zijn ontworpen met het bring a friend-principe in het achterhoofd. De slogan ‘Tennis. Love the


51

RUIM DERTIG NIEUWE LEDEN VOOR TV ANNA PAULOWNA Geïnspireerd door het succesverhaal van buurvereniging TC Middenmeer organiseerde TV Anna Paulowna uit het Noord-Hollandse Hollands Kroon al tweemaal een stratentoernooi. “Net als andere verenigingen moeten wij actief aan ledenwerving doen”, stelt Koen Wijnker, voorzitter van de Noord-Hollandse club. “Wij hoorden van het stratentoernooi en vonden dat een pakkende manier om mensen te laten kennismaken met onze sport.”

game’ en de pay-off ‘Deel je liefde voor tennis en kom naar de open dag!’ zijn dan ook heel bewust gekozen. Op Centrecourt.nl/opendag vind je onder andere een draaiboek, stappenplan, persberichten en flyer- en postermateriaal. Hiermee kan je club aan de slag en kan de open dag op elk moment in het jaar georganiseerd worden. Vanzelfsprekend wordt in dit verhaal ook de onlinecommunicatie niet vergeten. Zo adviseert de KNLTB clubs om een evenement op Facebook aan te maken en levert het teksten aan, die verenigingen op hun onlinekanalen kunnen gebruiken. Al het materiaal is gratis en voor de aankleding van het park op de dag zelf kan je club tegen gereduceerd tarief een grote vlag en een hekbanner bestellen. t

Onderzoek wijst uit dat de meeste deelnemers aan een open dag naar het park komen via tennissende familieleden, vrienden of kennissen en lokale media

WANNEER ORGANISEER JE EEN OPEN DAG? Maart en september zijn zeer geschikte maanden om een open dag te organiseren. In maart begint eenieder weer aan de zomer te denken en start het traditionele tennisseizoen. Eind augustus en begin september is de vakantie net achter de rug, vaak hét moment waarop kinderen een keuze voor een sport maken. Meer weten? Bekijk op Centrecourt.nl/opendag alle materialen en lees succesvolle verhalen van tennisclubs.

Zo sloegen in de zomer van 2015 de tennisleraar en de wedstrijdcommissie van TV Anna Paulowna de handen ineen. Ze gingen op zoek naar straatcaptains, die in hun straat mensen charterden voor een team van acht à tien personen. Per team mogen maximaal drie mensen al lid zijn. Wijnker: “Die captains waren lid van onze club, maar de meeste mensen die zij moesten werven waren dus allemaal nog nooit met tennis in aanraking geweest.” Er werden flyers gedrukt en het evenement werd via de sociale media aangeprezen, maar Wijnker bemerkte dat de persoonlijke aanpak toch het beste werkte. “Het zijn de enthousiaste kartrekkers die zorgen dat zoiets een succes wordt.”

“Het zijn de enthousiaste kartrekkers die zorgen dat zoiets een succes wordt” Koen Wijnker En een succes werd het. Het toernooi in september 2015 trok ruim honderd mensen, verdeeld over twaalf teams. Een geweldig aantal voor een club als Anna Paulowna, die zo’n 350 leden telt. “Vooraf hebben we de drempel verlaagd door potentiële deelnemers oefenavonden aan te bieden. Zo konden ze een beetje wennen aan de sport, maar ook aan elkaar. Dat mensen bij elkaar in de straat wonen, betekent namelijk nog niet dat ze elkaar goed kennen.” Het tweedaagse toernooi verliep voorspoedig en naast de baan werd van een hapje en een drankje genoten. De club smeedde het ijzer toen het heet was en deed de deelnemers een mooie aanbieding. “Die actie leidde tot 27 nieuwe leden en dat was een prachtige score”, zo blikt Wijnker enthousiast terug. Voor de tweede editie – in juni 2016 – trok TV Anna Paulowna nagenoeg hetzelfde draaiboek uit de kast. Op deze editie kwamen 75 mensen af en dit toernooi leverde de club uiteindelijk tien nieuwe leden op. “Niet dezelfde indrukwekkende cijfers als in het jaar ervoor, maar toch ook erg netjes.” Dit jaar staat het evenement gepland op 23 en 24 juni. Wijnker, tot slot: “We blijven hiermee doorgaan, want zo’n evenement prikkelt en enthousiasmeert de mensen.”


52

KORTE BERICHTEN

Bijscholingscursussen uitgelicht TENNISKIDS TECHNIEK

Wil jij meer weten over de technische ontwikkeling van kinderen die tennissen op niveau rood 3, 2 en 1? Schrijf je dan in voor de workshop Tenniskids Techniek (rood) en behaal hiermee zes PO-punten. De workshop vindt plaats in Utrecht op 23 maart. De kosten voor deze dag bedragen 49 euro (inclusief cursusmateriaal en lunch).

WORKSHOP TENNISKIDS BLAUW

Aan het succesvolle Tenniskidsprogramma is een nieuwe kleur toegevoegd: Tenniskids Blauw (zie ook pagina 32 tot en met 35 van deze editie van Centre Court). Het doel bij Tenniskids Blauw is het leren van heel basale vaardigheden aan de hand van verschillende oefeningen. Hierbij gaat het vooral om bewegings-, bal- en racketvaardigheden. De kinderen worden voorbereid op Tenniskids Rood.

De tennisleraar krijgt al het ‘gereedschap’ aangereikt om lessen te verzorgen die volledig aansluiten bij de belevingswereld en mogelijkheden van kinderen in de kleuterleeftijd. Zo worden met Tenniskids Blauw de basisbeginselen van tennis aangeleerd en draait het vooral om plezier en samenspel. Wil jij lesgeven aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar? Schrijf je dan in voor de workshop Tenniskids Blauw en behaal hiermee vijf PO-punten. De kosten voor de cursus zijn 48 euro (inclusief lunch).

TECHNIEK VOOR RECREATIEVE TENNISSERS (ONLINE BIJSCHOLING)

Met deze bijscholing krijgen de cursisten handvatten aangereikt hoe je een recreatieve speler (van niveau 7 tot en met 9) met een technische hulpvraag kunt helpen. Waar kijk je naar? Hoe kom

je erachter in welk gebied de basis van het probleem ligt? Wat zijn leuke en effectieve oefeningen om het probleem aan te pakken? De onlinecursus bestaat uit theorie in de vorm van tekst, foto’s en filmpjes, en tien stappenplannen waarin de meest voorkomende hulpvragen worden uitgewerkt. Aan het einde van de cursus wordt de e-learning afgerond met een toets en het maken van twee praktijkverslagen. De cursus kost 160 euro (exclusief btw) en is goed voor negen PO-punten. Docent van de cursus is Afke Hartog.

MEER WETEN? Voor deze en heel veel andere bijscholingen bekijk je de bijscholingskalender op Centrecourt.nl/cursuszoeker.

Verenigingsleraar van 2016 Bianca de Bruijn “supertrots” op waardering Tijdens het tweede KNLTB Trainerscongres in het Topsportcentrum in Rotterdam is Bianca de Bruijn uitgeroepen tot ‘Verenigingsleraar van het Jaar 2016’. De 30-jarige tennistrainer van TV Pijnacker is verguld met de prijs, maar is bijna net zo blij met de waardering die spreekt uit de voordracht door haar eigen club. “Ze zien mijn inzet, wat ik allemaal voor de club doe en laten hun waardering blijken. Daar ben ik echt ontzettend trots op.” In de verkiezing, die jaarlijks gezamenlijk wordt georganiseerd door de KNLTB en de Vereniging van Nederlandse Tennisleraren (VNT), liet De Bruijn de andere genomineerden – Rick Bos van TV Ommoord en Bryan Kerkhofs van TV Ubach over Worms – achter zich. De jury roemt De Bruijn vooral vanwege haar oog voor jong talent en haar vermogen om jonge spelers optimaal te laten presteren. Zo leverde ze al heel regelmatig spelers af die

in aanmerking kwamen voor een Tenniskids-paspoort, waarmee ze in een hogere categorie konden gaan tennissen. “Naast haar inzet op breedtesportgebied, zet zij zich dus ook in om jeugdspelers op te leiden tot goede wedstrijdspelers”, zo luidde het juryrapport.


53

Wijzigingen clubs NIEUWE VERENIGINGEN

District: Utrecht Vereniging: Tennis & Padel Club Coronel Verenigingsnummer: 86321 District: Limburg Vereniging: SVOC’01 Verenigingsnummer: 41460

NAAMSWIJZIGINGEN

Handhaving Permanente Ontwikkeling Kan jouw trainer een geldig diploma én een licentie tonen? Het is de taak en verantwoordelijkheid van iedere KNLTBvereniging om een tennisleraar in dienst te hebben die hierover beschikt. Sinds 1 januari 2016 is bijscholing voor tennisleraren een voorwaarde voor het verlengen van de licentie. Dit houdt in dat de leraar binnen twee jaar 24 punten voor bijscholing moet halen om zijn of haar licentie te verlengen. Zo is de leraar op de hoogte van de nieuwste methodes en inzichten en wordt de kwaliteit van trainingen voor de leden op jouw club gegarandeerd. Maar er zijn nog meer belangrijke redenen om in het bezit te zijn van een geldige licentie, zoals bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk tijdens de tennisles. Wanneer er schade vergoed moet worden, kijken verzekeringsmaatschappijen onder meer naar de geldigheid van de licentie. Denk aan een beenbreuk of een bal in het oog en de kosten die daarmee gepaard kunnen gaan. Als de persoon die de tennisles geeft geen geldige licentie kan tonen, kan dat voor de verzekeringsmaatschappij een reden zijn om niet uit te keren.

LICENTIEREGISTER

Voorzitters van tennisverenigingen en trainers met een geldige licentie kunnen via MijnKNLTB nagaan of tennisleraren

over de juiste papieren beschikken om les te mogen geven. Staat iemand niet in het register (let daarbij goed op de juiste spelling van de naam), dan is bij de bond niet bekend dat diegene over de juiste papieren beschikt en mag deze persoon geen tennisles geven.

MELDING MAKEN

Om de clubs, leden en het vak tennisleraar te beschermen zal de bond vanaf dit jaar regelmatig controles uitvoeren. Ook voorzitters en collega-tennisleraren kunnen bij de bond melding maken van onrechtmatigheden, door een mail te sturen naar tennisleraren@knltb.nl. De KNLTB checkt de melding en koppelt dit terug. De vereniging gaat vervolgens het gesprek aan met de leraar, als blijkt dat hij of zij niet over een geldige licentie beschikt.

HANDHAVING

Houdt een club zich niet aan het licentiereglement, dan volgen er verschillende stappen. Te beginnen met waarschuwingen en vanaf 2018 met daadwerkelijke acties na het negeren hiervan. Uiteraard hoopt de KNLTB dat het niet zo ver zal komen. De kwaliteiten van de trainer bepalen voor een groot deel het plezier dat mensen aan de tennissport beleven en daarmee ook het succes van een vereniging.

District: Centraal Brabant Vereniging: S.V. Ulicoten Nieuwe naam: T.C. Ulicoten Verenigingsnummer: 55151 District: IJmond Vereniging: LTC Brederode Nieuwe naam: L.T.C. Groeneveen Verenigingsnummer: 29850 District: Overijssel Vereniging: FC Twente-Tennis Nieuwe naam: TC Park Veldwijk Verenigingsnummer: 67199 District: Gelderland Vereniging: Tennisvereniging Dukenburg Smash ‘70 Nieuwe naam: Tennis- en Padelvereniging Dukenburg Smash Verenigingsnummer: 16303

FUSIES

District: Overijssel Verenigingen: TOGO (66282) en T.V.O. Hardenberg (66258) Nieuwe vereniging: T.C. Hardenberg Verenigingsnummer: 66259 District: Leiden Verenigingen: TV Stevenshof (31484) en Vereniging Sportpromotie Stevenshof Nieuwe vereniging: TV Stevenshof Verenigingsnummer: 31484


54

EXPERT AAN HET WOORD


55

“Positieve gedachten werken prestatie­ bevorderend” Topsportbegeleider Bart Heuvingh, AZ Alkmaar, is innovator en inspirator op het gebied van mentale begeleiding

Hoe creëer je een cultuur waarin een tennisser zich optimaal kan ontwikkelen? Hoe krijg je een sporter mentaal gezien in de perfecte prestatietoestand? Bart Heuvingh (28) is als topsportbegeleider werkzaam bij voetbalclub AZ Alkmaar, een innovator op het gebied van leefstijl en mentale begeleiding. De afgestudeerd bewegingswetenschapper en prestatiepsycholoog heeft handenvol tips die indirect ook voor tennissers, tenniscoaches en ouders waardevol kunnen zijn. In Centre Court deelt hij zijn visie. Door: Nick Tol


56

EXPERT AAN HET WOORD

Bart Heuvingh is een nuchtere NoordHollander, die kantoor houdt op het hypermoderne trainingscomplex van AZ in Wijdewormer, dat vorig jaar zomer is opgeleverd. Zijn werkplek biedt uitzicht op een van de kunstgrasvelden en een tribune, waar een groepje trainers van collegavoetbalclub Roda JC een training van een jeugdelftal analyseert. Zo zijn er elke week wel wat sportcoaches op bezoek in Wijdewormer. Het is iedere keer weer een verrassing wat ze daar aantreffen. Soms traint er bijvoorbeeld een elftal met de zogeheten Adaptaball. Deze bal beweegt door zijn bijzondere gewichtsverdeling zelfs op kunstgras onvoorspelbaar. Zo leren de spelers te reageren op eventuele vreemde bewegingen van een normale bal op natuurgras. Ook spelen de voetballers van AZ tijdens trainingspartijtjes af en toe met tennisballen in hun handen, zodat ze minder balans hebben en niet aan het shirtje van hun tegenstander kunnen trekken. “De gedachte achter dit alles is dat het brein van de spelers continu wordt geprikkeld en ze dus altijd scherp en gefocust aan een training moeten beginnen”, legt Heuvingh uit. “Bovendien helpt het hen vervolgens weer om tijdens wedstrijden makkelijker en sneller de juiste keuzes te kunnen maken.”

met veel verschillende specialisten die elk op hun eigen manier een bepaald gebied behandelen, hebben we als inefficiënt ervaren. Als een speler een heel kort lontje heeft, kan de psycholoog hem bijvoorbeeld adviseren om ontspanningsoefeningen te gaan doen. Terwijl de diëtist hem misschien wel zou opdragen om iets in zijn voedingsschema aan te passen. Dat werkt verwarrend, stimuleert de sporter niet en is bovendien alleen symptoombestrijding.” Het werkt volgens Heuvingh veel beter om op zoek te gaan naar de kern van het probleem. “Denk niet alleen vanuit je vakgebied, maar ga in gesprek met een speler, op zoek naar het diepere probleem. Wat is er de afgelopen maanden veranderd in zijn leven waardoor hij zich zo gedraagt? In het geval van een kort lontje kan een tekort aan slaap een van de oorzaken zijn. In Zuid-Afrika zegt men: ‘Gras laat je niet groeien door eraan te trekken, maar door de wortels te voeden.’ ”

VISUALISEREN

Die laatste uitspraak is tevens de reden waarom AZ heilig gelooft in preventie. Heuvingh geeft veel interactieve voorlichtingen aan jeugdspelers, maar ook aan trainers en ouders. Als je iemand wilt ontwikkelen, is het immers belangrijk

“De gedachte erachter is dat het brein van de spelers continu wordt geprikkeld en ze dus altijd scherp en Bart Heuvingh

Het mentale facet behoort binnen AZ tot de leerlijn ‘topsport’. Daar vallen ook zaken onder als voeding, slaap en teamvorming. Heuvingh is als topsportbegeleider de persoon die de spelers traint in mentale vaardigheden, zodat ze zichzelf voor een wedstrijd in de juiste mindset kunnen brengen en die focus tijdens een wedstrijd kunnen vasthouden. Daarnaast heeft hij binnen AZ de mogelijkheid gekregen om zich verder te specialiseren op het gebied van voeding. “Voorheen hadden we ook een paar uur per week een sportpsycholoog en diëtiste in dienst”, vertelt Heuvingh. “Maar het werken

GEDACHTECONTROLE

De spelers van AZ onder 13 jaar leren van alles over ontspanningsoefeningen. Heuvingh: “Geconcentreerd via je buik ademhalen, bijvoorbeeld. Of achtereenvolgens alle spieren van het lichaam aanspannen en ontspannen. Hierdoor word je je bewust van waar in je lichaam de spanning zit. Dit soort oefeningen kunnen de sporters gebruiken voor een wedstrijd, maar ook voor het slapengaan.” De talenten onder 14 jaar leren zichzelf oppeppen, terwijl de jongens van een jaar ouder veel te horen en zien krijgen over gedachtecontrole. “Dat laatste is vooral bij een sport als tennis van groot belang. Daarin heb je tijdens een wedstrijd te maken met veel stopmomenten, waarbij er logischerwijs heel veel gedachten door je hoofd gaan. Positieve gedachten werken prestatiebevorderend, maar negatieve gedachten kunnen averechtse gevolgen hebben. Een bekende quote van Rafael Nadal is dat hij elk punt speelt alsof het zijn belangrijkste punt is. Dat is een goede manier om zowel negatieve als positieve gedachten te vermijden. Moeilijk, maar dat soort vaardigheden is allemaal trainbaar.”

MINDSET

gefocust aan een training moeten beginnen”

KORT LONTJE

kunt de komende wedstrijd alvast afspelen in je hoofd op de door jou gewenste manier, waardoor je met meer zelfvertrouwen aan de start verschijnt en minder zenuwachtig bent doordat je ongeveer weet wat je te wachten staat.”

om de omgeving mee te nemen in het proces. Alleen zo kun je een cultuuromslag teweegbrengen. Binnen de jeugdopleiding van de Alkmaarse club staat per leeftijdsgroep een bepaald focusthema centraal. Bij AZ onder 12 jaar, het jongste team binnen de club, wordt veel aandacht besteed aan visualiseren. Deze techniek wordt ook door veel tennissers toegepast en kan helpen om balans te vinden tussen ontspanning en activatie voor een wedstrijd. “Als sporters visualiseren, proberen zij zich hun prestaties voor te stellen in beelden”, legt Heuvingh uit. “Je

Als de spelers van AZ eenmaal hebben ervaren wat voor hen het beste werkt, wordt hen op 15-jarige leeftijd geleerd hoe en wanneer ze de dingen die ze hebben geleerd op de juiste manier kunnen inzetten. “Het is onze taak om de spelers zo goed mogelijk te informeren en te raken, bijvoorbeeld door filmpjes te laten zien van topvoetballers die ook aan mentale voorbereiding doen. Als uiteindelijk blijkt dat ze geen behoefte hebben aan onze technieken, is dat geen probleem. Het zijn slechts handvatten die hen kunnen helpen, niets is verplicht. Maar de praktijk wijst uit dat heel veel spelers niet meer zonder willen en dat het hen ook echt helpt, onder meer bij het voorkomen van faalangst, het tanken van zelfvertrouwen en het creëren van de perfecte prestatietoestand.”


57

Toch hebben al die voorlichtingen en persoonlijke gesprekken pas echt zin als de sporter over de juiste mindset beschikt. AZ deelt daarom al jaren de boodschap van de mindsettheorie, die is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Carol S. Dweck. Volgens haar zijn er twee verschillende mindsets te onderscheiden: de statische en de groeimindset. De overtuiging dat talent en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan, wordt een statische mindset genoemd. Herkenbare punten hiervan zijn: opgeefgedrag, fouten vermijden en feedback als een aanval zien. Een groeimindset is de overtuiging dat talent en vaardigheden zijn te ontwikkelen door te trainen. Dit zijn vaak de leergierige mensen, de doorzetters die altijd zoeken naar een verbeterde versie van zichzelf en openstaan voor feedback. “Ik geloof er heilig in dat veel potentieel niet wordt benut, omdat een statische mindset als een rem op de ontwikkeling werkt. Waarom zou een sporter aan zijn ontwikkeling werken als hij gelooft dat talent een vaststaand gegeven is?”, aldus Heuvingh. “Ik heb in de loop der jaren veel sporters van dichtbij gezien die ongelooflijk veel talent hadden, maar uiteindelijk niet de top bereikten doordat ze een statische mindset hadden. Natuurlijk is het andersom ook niet zo dat iedereen met een groeimindset net zo goed als Roger Federer of Rafael Nadal wordt. Maar het staat wel aan de basis van een optimale talentontwikkeling. En als je deze mindset eenmaal op het sportveld hanteert, zul je hem ook sneller toepassen op school of op het werk. Daar kan het ook bepalend zijn.”

COMPLIMENTEN

Menig sportvereniging heeft te kampen met sporters die een statische mindset hebben. Maar dat is te veranderen, verzekert Heuvingh. Al is het volgens hem geen trucje, maar een houding. “Vooral trainers en ouders hebben daar veel invloed op. Daarom is bewustwording van je eigen mindset als trainer en ouder vaak al erg belangrijk. De mindset die jij bezit, klinkt namelijk door in de voorbeelden die je geeft aan kinderen.” Er is een aantal leerprincipes dat een groeimindset stimuleert. “Het begint bij het geven van complimenten over wat een speler dóet en niet wat een speler ís. Zeg als trainer of ouder dus niet: ‘Jij bent echt

een tennistalent.’ Of: ‘Je bent de nieuwe Federer, jij bent voor tennis in de wieg gelegd.’ Maar vraag bijvoorbeeld: ‘Wat een mooie ace sloeg je, hoe heb je geleerd om met zo veel effect te slaan?’ Of zeg: ‘Erg knap dat je deze uitdaging bent aangegaan.’ Deze procesgerichte complimenten belonen inspanning, aanpak en doorzetten. Waarom zou een sporter hard blijven trainen als hij toch voortdurend hoort hoeveel talent hij wel niet heeft?”

OPEN FOUTENCULTUUR

In het verlengde daarvan kan het – zeker bij jonge kinderen – helpen om meer feedforward dan feedback geven. “Met feedback kijk je terug en geef je aan wat iemand niet goed heeft gedaan in het verleden. Wij begrijpen dat we dat doen om een sporter verder te helpen, maar vooral jonge kinde-

kan ik niet’, zeg dan niet: ‘Dat kun je wel, het zit in je.’ Maar: ‘Dat klopt, je vindt het nu nog moeilijk en kunt het op dit moment nóg niet. Maar als je vaak en goed oefent, kun je het straks wel.’ Wees eerlijk, maar laat wel blijken dat je in ontwikkeling gelooft.”

RESULTATEN

Het is inmiddels een jaar of vijf geleden dat AZ het roer heeft omgegooid op het gebied van topsportbegeleiding. Het doel is dat over vijf jaar vijftig procent van het eerste elftal moet bestaan uit zelf opgeleide spelers die goed genoeg zijn om mee te strijden met de top van de Eredivisie. Toeval of niet: de club staat er momenteel uitstekend voor. Zo is de jeugdopleiding van de Alkmaarders al twee jaar op rij uitgeroepen tot de beste van Nederland. Alle jeugdteams spelen op het hoogste niveau,

“Het werken met veel verschillende specialisten die elk op hun eigen manier een bepaald gebied behandelen, werkt verwarrend, stimuleert de sporter niet en is bovendien alleen symptoombestrijding” Bart Heuvingh ren hebben vaak nog niet het vermogen om zelfreflectie toe te passen. Zij zullen in veel gevallen defensief reageren of balen van de feedback. Als je feedforward geeft, haal je het veroordelen eruit. Je focust dan op de toekomst en gewenst gedrag, je geeft een toekomstgerichte tip: ‘Werkt het niet beter om je racket de volgende keer op deze manier vast te houden?’ Daar heeft een speler veel meer controle over en zal hij sneller mee aan de slag gaan. En als je veel feedforward geeft, waardoor je uitstraalt dat iemand zich kan ontwikkelen, kan diegene in de toekomst ook beter omgaan met feedback. Je voelt in de praktijk vanzelf wel aan hoe je daarin een balans kunt vinden.” Ook het creëren van een open foutencultuur stimuleert een groeimindset. “Pas wanneer fouten worden gezien als onderdeel van het leerproces, zullen spelers niet meer bang zijn om ze te maken. Dat zorgt voor een veilige leeromgeving, waarin spelers hun grenzen durven te verleggen. Als een speler na een tegenslag zegt ‘Dat

het belofteteam gaat aan kop in de Tweede Divisie en dertien spelers uit de eigen opleiding maakten dit seizoen hun officiële debuut in het eerste team, dat opnieuw op weg is om zijn doelstellingen te behalen. Heuvingh: “Welke rol het mentale voorbereidingsplan en de mindsettheorie daarin spelen, is natuurlijk moeilijk te meten. Maar dat vind ik niet zo belangrijk, omdat wij er als club in geloven dat deze visie bijdraagt aan het neerzetten van een cultuur die presteren en leren mogelijk maakt. Onmeetbaarheid is bij de belangrijkste dingen in het leven het geval. De liefde van een ouder voor zijn kind kun je ook niet meten. Moet je er daardoor minder waarde aan hechten? Mij verbaast het dat er in de Nederlandse sport en op scholen nog steeds weinig aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld de mindsettheorie. Maar misschien kunnen wij bij AZ als inspiratiebron dienen, waardoor het over een paar jaar de normaalste zaak van de wereld is.” t


Dagelijks Dagelijks Dagelijks Dagelijks opop de opde op Hoogte deHoogte de Hoogte Hoogte Blijven Blijven Blijven Blijven van van van Tennis van Tennis Tennis Tennis Dagelijks op de Hoogte in in Nederland? inNederland? in Nederland? Nederland? Blijven van Tennis in Nederland? volg volg volg alle volg alle tennis alle tennis alle tennis tennis

Lees Lees de Lees laatste de Lees de laatste laatste de laatste

Tweets Tweets Tweets Tweets Lees de laatste over over over tennis over tennis tennis tennis Tweets twitter.com/knltb twitter.com/knltb twitter.com/knltb twitter.com/knltb

Ins Ins Ins &Ins & Outs & Outs Outs &tennis Outs volg alle vanvan nederland van nederland van nederland nederland Ins & Outs facebook.com/knltb facebook.com/knltb facebook.com/knltb facebook.com/knltb

over tennis

van nederland

twitter.com/knltb

facebook.com/knltb

bekijk bekijk bekijk de bekijk mooiste dede mooiste mooiste de mooiste

Bekijk Bekijk Bekijk actuele Bekijk actuele actuele actuele

Video’s Video’s Video’s Video’s over over over over Bekijk actuele Nederlands Nederlands Nederlands Nederlands toptennis toptennis toptennis toptennis Video’s over knltb.nl/tennistv knltb.nl/tennistv knltb.nl/tennistv knltb.nl/tennistv

Foto’s Foto’s Foto’s Foto’s bekijk de mooiste vanvan de van knltb de van de knltb knltb de knltb Foto’s instagram.com/_knltb instagram.com/_knltb instagram.com/_knltb instagram.com/_knltb

van de knltb Lees al Lees het al Lees al het het al het instagram.com/_knltb Lees

Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Lees al het vanvan de van KNLTB de van de KNLTB KNLTB de KNLTB Nieuws knltb.nl knltb.nl knltb.nl knltb.nl van de KNLTB

knltb.nl

Nederlands toptennis

knltb.nl/tennistv

Volg Volg Volg Volg Volg

de de KNLTB de KNLTB KNLTB op KNLTB op op op dede KNLTB op social social social social media media media media social media


COLUMN

Omgangsvormen op de baan Voor iedereen die op latere leeftijd met tennis begint of het weer oppakt als volwassene vallen veel bijzondere gebruiken op. Zo belde een vriendin mij deze zomer op met de vraag: “Mag je na de wedstrijd de kop koffie weigeren van je tegenstander als je het een enorme lul of trut vond?” Ik vond van niet. Hoe vervelend het ook is. Behalve als je bent uitgescholden of een racket naar het hoofd gegooid kreeg. Dan vind ik dat het niet hoeft. Maar de kans is dan ook klein dat zo iemand daarna naar je toekomt en zegt: “Wil je nog wat drinken?” De vraag kwam op omdat de vriendin had verloren van een niet heel sympathieke dame. Na de wedstrijd werd het er niet gezelliger op. De tegenstander werd tijdens de koffie gebeld door haar vriend en de vriendin kon horen dat hij vroeg: “Heb je gewonnen?” En dat de dame antwoordde met: “Ja, natuurlijk.” Waar ze naast zat. Je moet er doorheen. Door dit soort ‘nazitten’. Net zoals in het dagelijks leven bestaan er ook in tennisland verschrikkelijke figuren. En dan heb je ook nog de overdreven sociale personen. Vaak teamsporters die op de tennisbaan zijn beland. Je doet bijvoorbeeld mee aan een gezelligheidstoernooitje of aan een tossavond en de partner aan wie je gekoppeld wordt, wil na elk mooi punt Een vriendin appte me ‘highfiven’. Of nog erger: na werkelijk elk gewonnen punt. Ook na laatst dat ze zich hulpelozer fouten van de tegenstander. Ongelooflijk ongemakkelijk als je zelf niet zo’n natuurlijke highfiver bent. Het enige wat je dan kunt voelde in haar begintijd op doen, is meedoen of deze dame of heer de hele wedstrijd niet aankijken. De heren highfivers zijn vaak ook van die types die over de tennisbaan dan in een het net springen bij het wisselen. Hier heb je op zich niet direct last van, maar het heeft iets aanstellerigs. Het is eigenlijk alleen Chinese stad leuk als het misgaat. De sociale omgangsvormen op en naast de tennisbaan lijken op een totaal nieuwe wereld voor niet-getogen tennissers. Een andere vriendin appte me laatst dat ze zich hulpelozer voelde in haar begintijd op de tennisbaan dan toen ze meeging voor het werk van haar vriend naar een Chinese stad. Voor iedereen die zich zo voelt, kan ik alleen maar zeggen: het went. Langzaam. Net zoals het wonen in een vreemde stad. Voor je het weet, spring je over het net en probeer je iemand te highfiven. Janneke van der Horst

59


60

PARTNER IN BEELD

Gaslicht.com steunt tennisclubs “Overstappen is niets meer dan een administratieve handeling” Gaslicht.com heeft zich als partner verbonden aan de KNLTB. De vergelijkingssite voor energieaanbieders onderscheidt zich al jaren in de markt en is de langstlopende site in zijn soort. Via de website Knltb.gaslicht.com kunnen leden van de KNLTB hun vereniging steunen. “Een zogenoemde win-win-winsituatie.” Door: Jan Koning Je struikelt tegenwoordig over de vergelijkingssites, maar Gaslicht.com is een blijvertje. Als onderdeel van de Bencom Group zijn ze voornamelijk gericht op consumenten. Via de verschillende sites probeert de Bencom Group, met als eigenaar de jonge internetondernemer en vergelijkingsgoeroe Ben Woldring, de consument overzicht te bieden in de jungle van aanbiedingen. Gaslicht.com heeft als doel consumenten, instellingen en bedrijven onafhankelijk en objectief te informeren over de diensten en tarieven van de Nederlandse energieleveranciers. Met als missie: mensen in staat stellen beter en makkelijker keuzes te maken.

“Check KNLTB.Gaslicht.com en kijk hoeveel u kunt besparen. Te veel betalen kan altijd nog” Anniek Has

Anniek Has is sinds 1 november 2014 businessmanager bij Gaslicht.com. In deze functie is ze onder andere verantwoordelijk voor de marketing en sales. Zij legt haarfijn uit waarom Gaslicht.com in haar ogen de beste vergelijkingssite is. “Er zijn natuurlijk tal van sites zoals de onze, maar we bestaan niet voor niets al veertien jaar. Hiermee zijn we zelfs de langstlopende vergelijkingssite in ons gebied. We zijn in al die jaren onafhankelijk gebleven en streven dit ook na in de toekomst.”


61

GRATIS

Gaslicht.com biedt al zijn diensten gratis aan bezoekers aan. Has: “Nu zullen veel mensen denken: Gratis? Dat bestaat niet. Maar de consument betaalt inderdaad niets extra voor het overstappen. Gaslicht.com ontvangt per overstapaanmelding een vergoeding voor de verwerking hiervan. Voor ons maakt het dus niet uit naar wie men overstapt. De vergoeding van de aanbieder is voor ons altijd gelijk. Hierdoor zijn wij in staat om onze service gratis aan de consument aan te bieden.” Wat Gaslicht.com verder onderscheidt van andere sites, is voor Has duidelijk. “Bijvoorbeeld de top vijf van goedkoopste aanbieders van gas en licht [bij gemiddeld gebruik, red.] op onze homepage. Daar onderscheiden we ons direct mee. Ook kun je bij ons berekenen hoeveel energie zonnepanelen opleveren en wat dit voor het energiegebruik betekent. Verder zit een groot deel van onze kwaliteit in onze servicedesk, die altijd goed bereikbaar is voor alle vragen. Op verschillende manieren – chat, WhatsApp, telefonisch, Facebook, Twitter en e-mail – behandelen we alles wat voorbijkomt. Zelfs callcenters van leveranciers bellen onze medewerkers wel eens om te vragen hoe iets ook alweer zit! Je krijgt bij ons dan ook geen bandjes en keuzemenu’s, maar direct iemand aan de lijn.”

SAMENWERKING

Een partnership tussen Gaslicht.com en de KNLTB ligt meer voor de hand dan je misschien zou denken. “Eigenaar Ben Woldring is een heuse tennisfanaat”, begint Has. “Hij tennist al heel lang – net als zijn moeder – en daarom is de warme band met de KNLTB van huis uit aanwezig. Daarnaast zijn verenigingen vaak op zoek naar een manier om te besparen op het energieverbruik. Dat kunnen ze doen door minder te verbruiken, maar wellicht is het handiger om te kijken welke aanbieder de goedkoopste is. Hier kunnen wij als Gaslicht.com natuurlijk een grote rol in spelen.”

“Voor ons maakt het niet uit naar wie men overstapt. De vergoeding van de aanbieder is voor ons altijd gelijk” Anniek Has Miljoenen Nederlanders – onder wie tal van leden van de KNLTB – die op zoek zijn naar een goedkope energieleverancier vinden via Gaslicht.com het beste aanbod. “Wanneer iemand overstapt via deze website kan hij aangeven van welke vereniging hij lid is. Stapt een consument over, dan gaat er tien euro naar de vereniging. Als het een zakelijke overstap betreft, wanneer een KNLTB-lid bijvoorbeeld een MKB’er is, betreft het zelfs 25 euro. Zo ontstaat er dus een win-win-winsituatie. Een tiebreak in de derde set waarbij alle partijen gegarandeerd winnen”, lacht de businessmanager.

BESPAREN

Als laatste wil Anniek Has nog een tip geven voor mensen die twijfelen over het overstappen naar een andere energieleverancier. “Veel mensen denken nog steeds dat bij het overstappen een hoop gedoe komt kijken. Monteurs die de meterkast in moeten om leidingen om te leggen, enzovoort. Het is echter niets meer dan een administratieve handeling waarmee heel veel geld kan worden bespaard. Belangrijk is vooral dat men niet kijkt naar de buren, vrienden of familieleden in een vergelijkbaar huis, maar naar de eigen situatie. Iedere situatie is namelijk verschillend en daarom is voor iedereen een ander pakket van toepassing. Check dus aan het einde van het jaar altijd even de website Knltb.gaslicht.com en kijk hoeveel u kunt besparen. Te veel betalen kan altijd nog.” t

HART VAN DE KNTLB “Onze 1.700 tennisverenigingen vormen het hart van de KNLTB. Om aan onze rol als aanjager van tennis in Nederland invulling te geven zoeken we continu naar producten en diensten met meerwaarde voor onze verenigingen.

De samenwerking met Ben Woldring en Gaslicht.com is hiervan een mooi voorbeeld, omdat het thema energie(besparing) zowel voor onze verenigingen als voor de leden relevant is. Het verzorgen van deze collectieve

propositie past heel goed in onze dienstverlening”, aldus Albert-Jan Smid, Manager Commercie bij de KNLTB.


62

COMPETITIE NIEUWE STIJL

Compact spelen: kortere competitiedagen ĂŠn meer capaciteit Een kleine twee jaar geleden maakte de KNLTB een start met Competitie Nieuwe Stijl (CNS). Doel: hervorming van de competitie voor een aantrekkelijker en toekomstbestendig aanbod dat past bij de wensen van tennisleden in deze tijd. Het moet uiteindelijk leiden tot een verdubbeling van het aantal competitiespelers in 2025. De competitie is tenslotte voor veel tennissers dĂŠ reden om elk jaar weer met frisse moed de baan op te gaan. Inmiddels is het 2017 en nadert het moment dat CNS voor het eerst in de praktijk wordt gebracht. Verenigingen die nieuwe competitievormen gaan aanbieden, bereiden zich voor. Er is echter ook dat andere onderdeel van CNS: compact spelen. Clubs hoeven de knoop daarover pas kort voor de start van de competitie door te hakken, maar moeten tegen die tijd wel goed weten wat compact spelen voor hen betekent en hoe ze moeten handelen. Door: Robert Barreveld

De term zegt het al. Compact spelen zorgt voor een compactere, beter planbare competitiedag die tot stand komt door twee elementen: bij deuce wordt een beslissend punt gespeeld en bij een stand van 1-1 in sets volgt geen derde set, maar een tiebreak tot en met tien punten. De keuze voor compact spelen moeten verenigingen duidelijk kenbaar maken. Concreet betekent het dat clubs uiterlijk acht dagen voor het begin van de competitie per speeldag beslissen of zij op hun

park compact spelen. Vervolgens geldt compact spelen op die competitiedag voor alle teams voor de gehele competitie. Daarbij is het wel belangrijk te weten dat de nieuwe competitievormen 8&9-competitie en Zomeravondcompetitie standaard compact worden gespeeld. Dat betekent echter niet dat ook in alle bestaande competitievormen op dezelfde dag compact spelen moet worden gehanteerd.


63

Een winnend punt bij deuce (Beslissend Punt Systeem, BPS) en een wedstrijdtiebreak (tien punten) in plaats van een derde set zijn overigens onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als een club kiest voor compact spelen, kunnen de twee niet los van elkaar worden ingevoerd. Het idee om bij de invoering van compact spelen de twee elementen wel los van elkaar beschikbaar te stellen, is bij de KNLTB zeker de revue gepasseerd. Ook is overwogen om het bijvoorbeeld in eerste instantie alleen bij nieuwkomers in de competitie te hanteren. “Maar uiteindelijk is het toch een totaalpakket geworden”, verklaart Sanne Meijer, Manager Wedstrijdtennis van de KNLTB. “Het kan in de gehele competitie gebruikt worden en het is ‘en-en’, dus derde set tiebreak én een winnend punt bij veertig gelijk. Alleen op die manier boek je de maximale tijdswinst en profiteren clubs die compact spelen hebben gekozen dus optimaal.” Die tijdswinst is niet gering. Compact spelen levert een tijdsbesparing van zeker een kwartier per wedstrijd op, waardoor je uiteindelijk niet acht, maar tien wedstrijden per dag per baan kunt afwerken.

Compact spelen levert een tijdsbesparing van zeker een kwartier per wedstrijd op, waardoor je uiteindelijk niet acht, maar tien wedstrijden per dag per baan kunt afwerken als de competitieverplichtingen beter in hun drukke agenda zouden passen. “Niet verrassend”, zo stelt Meijer. “Ik merk het aan mezelf ook. Vroeger vond ik het geen bezwaar om ’s ochtends vroeg van huis te vertrekken, de hele dag competitie te spelen en ’s avonds laat weer thuis te komen. Dat vond ik leuk. Maar nu is mijn leven anders, drukker. Dat geldt voor veel meer mensen. Bovendien vindt ook het thuisfront het vast niet altijd leuk dat iemand zo lang weg is. Veel competitiespelers willen weten op welk moment zij precies moeten spelen. Ze willen liever niet te lang wachten. Spelen, na de wedstrijd nog een drankje en dan weer naar huis, dat moet kunnen. In de tenniscompetitie is dat nu haast onmogelijk.

MAKKELIJKER PLANNEN

Enquêtes over redenen om wel of niet competitie en toernooien te spelen, brachten duidelijk aan het licht dat mensen in veel groteren getale zouden deelnemen

VERSCHILLENDE SITUATIES EN BEHOEFTEN Toen de knoop werd doorgehakt om Competitie Nieuwe Stijl verder uit te rollen, begon de KNLTB dat


64

COMPETITIE NIEUWE STIJL

proces met een clubsegmentatie. De Nederlandse tennisverenigingen werden verdeeld in zes groepen, van clubs met een lage baanbezetting en een dalend ledenaantal tot aan verenigingen met voldoende leden en structureel volle banen. “Voor deze uitersten en alles ertussenin bieden we deze oplossingen van compact spelen en de nieuwe competitievormen. Er zijn zo’n 1.000 verenigingen waar ook tijdens de Voorjaarscompetitie volop ruimte is qua baancapaciteit. Voor deze clubs met overcapaciteit en een afnemend ledentotaal is er alle reden om één of meerdere nieuwe competitievormen aan te bieden. Bij clubs waar geen sprake Het besluit om compact te is van ledendaling, maar die wel heel volle banen hebben, is gaan spelen, mogen VCL’s compact spelen juist een optie. Daarmee kunnen ze ruimte uiterlijk acht dagen voor de creëren voor het plaatsen van meer competitieteams, voor eerste competitiedag nog de mogelijkheid tot recreatief tennis naast de competitie of doorgeven voor de invoering van nieuwe competitievormen.”

DEFINITIEF BESLISSEN

Het mag duidelijk zijn dat er verscheidene belangrijke redenen bestaan voor clubs om compact spelen te gaan hanteren. Veel verenigingen kunnen daar echter pas op 1 maart, als de competitie-indeling bekend is, een definitief besluit over nemen. Dan pas ziet de Verenigingscompetitieleider (VCL) welke gevolgen de competitie heeft voor de baanbezetting en in hoeverre compact spelen noodzakelijk is. Het besluit om compact te gaan spelen, mogen VCL’s uiterlijk acht dagen voor de eerste competitiedag nog doorgeven. Natuurlijk zijn er verenigingen die al zien aankomen dat de baanbezetting tijdens de competitie een probleem gaat worden én zijn er clubs die al hebben besloten compact spelen te gaan gebruiken. “We hebben in oktober al een uitdraai gemaakt van de verenigingen waarvan wij denken dat ze wellicht een probleem met de baanbezetting gaan krijgen”, legt Meijer uit. “Met hen hebben we persoonlijk contact gezocht en hen maatwerk geboden. Sommige verenigingen kennen het probleem, maar hebben al een oplossing; andere zijn er nog niet uit en weer andere clubs gaan zeker compact spelen. Er zijn absoluut clubs bij met complexe

COMPACT SPELEN IN ELST Een aantal verenigingen heeft dus al besloten komend jaar compact spelen te gaan hanteren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ETV de Helster in Elst. Compact spelen gaan ze bij de vrijdagavondcompetitie zeker invoeren. De veelal recreatieve spelers op die dag vinden de competitieavonden regelmatig aan de lange kant, dus een manier om de duels te verkorten, is welkom. En om iedereen aan het idee te laten wennen, wordt compact spelen in maart ook gebruikt tijdens de clubkampioenschappen. Daar zijn eigenlijk weinig woorden aan vuilgemaakt, zo weet Wim ten Bosch, secretaris van De Helster. “We hebben direct gezegd: ‘Dat gaan we doen.’ Daar hebben we eigenlijk weinig discussie over gevoerd.” Ook bij De Helster wordt zo nu en dan best kritiek gehoord op CNS, maar er leeft wel een groot besef dat de competitie van groot belang is voor het Nederlandse tennis en dus ook moet aansluiten bij de huidige tijd en omstandigheden. “Wij snappen sowieso goed dat er iets moet gebeuren met de competitie”, zegt Wim ten Bosch. “Natuurlijk wel met beleid, met respect voor wat we nu hebben, maar er moet ruimte zijn voor nieuwe dingen. En daar gaan wij in mee.”

EERDER KLAAR OP VRIJDAG De Helster is in de gelukkige omstandigheid dat er meer dan voldoende competitiespelers zijn en zich momenteel ook geen capaciteitsproblemen voordoen. Voor de invoering van CNS in al zijn facetten is nu dan ook geen reden, maar voor compact spelen dus wel. “Op die vrijdagavond

hebben wij zo’n zeventien deelnemende teams. Dat is veel. Ze staan soms tot twaalf uur of half één op de baan. Dat vinden ze laat en dat geldt ook voor de barmedewerker van dienst die avond. Dus gaan we compact spelen.” Ook in het weekend brengt De Helster veel competitieteams op de been. Hoewel de Gelderse club de opzet van de competitie op deze momenten nu niet wil veranderen, is wel goed nagedacht over de banencapaciteit en de lengte van de competitiedagen. “Dus hebben we twee starttijden. Eén groep begint om elf uur en de volgende om één uur. De laatste groep is dan tussen zes en zeven uur klaar, daar is iedereen tevreden over.” De Helster wil veranderen waar de situatie dat praktisch vraagt, maar realiseert zich dat openstaan voor nieuwe dingen ook een mentaliteitsverandering vraagt. “Sowieso zijn wij geen club die ten koste van alles de bestaande situatie wil behouden. Wij zijn een vereniging waar heel veel mensen competitie spelen, maar waar ook veel recreanten actief zijn. Als je hen allemaal iets wil bieden, horen veranderingen erbij. We hebben ook een aantal volleybalfanaten op de club rondlopen en vanuit die sport weten zij niet beter, zij zijn dit soort veranderingen gewend. Straks tijdens de clubkampioenschappen is er nog behoorlijk wat tijd en ruimte om mensen aan de aanpassingen van compact spelen te laten wennen. Ik voorzie eigenlijk weinig problemen.”


65

FLEXIBEL

problemen die niet zomaar verholpen zijn. Met hen kijken we naar maatwerkoplossingen.”

PLANNINGSTOOL

Geen maatwerk, maar wel een heel belangrijk hulpmiddel waaraan de KNLTB momenteel de laatste hand legt, is een nieuwe baanplanningstool. Er bestaat al een planningstool waarmee clubs redelijk kunnen inschatten hoe de baanbezetting eruit gaat zien, maar het nieuwe hulpmiddel is geavanceerder. “Alle variabelen kunnen erin worden meegenomen. Aantal wedstrijden, aantal teams, begintijd, eindtijd, het verschil tussen wel of niet compact spelen, noem maar op. De tool geeft vervolgens aan hoe in een specifieke situatie de planning voor een optimale baanbezetting eruitziet. Dat is belangrijke informatie en bovendien een grote steun voor Verenigingscompetitieleiders. Het maken van een optimale baanplanning is nu eenmaal een complexe taak. Je hebt te maken met een groot aantal variabelen, zoals het totale aantal banen, verschillende starttijden, een per team wisselend aantal partijen en meer. En bij clubs die ook de nieuwe competitievormen onder CNS aanbieden, wordt de uitdaging voor de VCL nóg groter.” In februari, nog voor de competitie begint, zijn er op verschillende locaties in het land bijeenkomsten voor de VCL’s. Daar worden zij zo goed mogelijk geïnformeerd en begeleid voorafgaand aan de competitiestart en wordt vooral een conceptplanningstool geïntroduceerd en uitgelegd. Ook ontvangen alle VCL’s nog een mailing over de tool. Vervolgens moet het planningsinstrument begin maart volledig te gebruiken zijn en kunnen de VCL’s er via de website van de KNLTB mee aan de slag. Uiterlijk acht dagen voor de start van de competitie kan elke vereniging een weloverwogen keuze hebben gemaakt. En dan is het belangrijk dat in het competitieschema alle verenigingen die hebben gekozen voor compact spelen, ook op die manier worden aangemerkt. “Wij zullen in ons systeem in ieder geval alle teams van

verenigingen die dat hebben besloten, koppelen aan compact spelen. Zo kunnen teams die bij die club uit moeten spelen, ook zien dat daar compact gespeeld wordt. Maar de VCL moet dat natuurlijk ook nog wel direct aangeven richting de bezoekende club.” Bovendien kunnen verenigingen ook op het park zelf kenbaar maken dat er bij hen compact wordt gespeeld. Daarvoor krijgen zij een promotiepakket toegestuurd met onder meer flyers, posters en tafelstandaards.

ONTWIKKELING GAAT DOOR

Vanaf 2017 geldt nog een nieuwe regel die het plannen van een competitiedag in de agenda eenvoudiger maakt. Bij competities waarin zowel enkel- als dubbelpartijen worden gespeeld, mogen teamcaptains tot een kwartier voor aanvang van de eerste dubbelwedstrijd de opstelling van de ploeg wijzigen en nieuwe spelers aan de opstelling toevoegen. Hierdoor hoeven spelers die alleen in het dubbelspel uitkomen, niet de hele dag aanwezig te zijn.

De start van de Voorjaarscompetitie 2017 is hoe dan ook een mijlpaal voor CNS en compact spelen. Na een lang en zorgvuldig traject van onderzoek, overleg en ontwikkeling is het tijd voor de vuurdoop. Het is echter zeker geen eindpunt. Praktijkervaringen, eventuele obstakels, bewezen successen – de KNLTB wil ze horen om zo verbeteringen te kunnen doorvoeren. Na de komende Voorjaarscompetitie wordt er dan ook grondig geëvalueerd en richt de bond de blik vooruit. “We gaan weer met alle stakeholders in gesprek, de meningen peilen, ervaringen horen, zoals we dat in het gehele traject CNS hebben gedaan”, benadrukt Meijer. “En ook na de competitie zijn er weer VCL-bijeenkomsten. Bovendien gaan we door met meningen peilen onder de leden om erachter te komen wat goed werkte en wat minder in de smaak viel. CNS is niet afgerond, we hebben niet voor niets een grote ambitie uitgesproken voor 2025.” t


66

COLUMN

Verfrissend Verhuizen… Daar komt altijd aardig wat bij kijken. Spullen uitzoeken, dozen inpakken en vooral heel veel weggooien. Afgelopen maand heeft er een verhuizing plaatsgevonden bij de KNLTB. Helaas nog niet naar het nieuwe Nationaal Tennis Centrum, maar wel binnen het bondsbureau in Amersfoort. Toen ik drie jaar geleden aan de slag ging bij de tennisbond, zag ik dat als een kans om tennis naar een nieuw tijdperk te loodsen. Ik kom uit het bedrijfsleven en merkte dat het er binnen de KNLTB stroperig aan toe kon gaan, bijna ambtelijk, en dat de organisatie nogal naar binnen gekeerd was. Iedereen zat in zijn eigen kamertje zijn eigen ding te doen. Anno 2017 zijn wanden verwijderd en zijn afdelingen op een strategische plek bij elkaar gaan zitten. We staan nu letterlijk open voor elkaar en de buitenwereld. Dit past bij onze huidige cultuur. Verhuizen is ook het perfecte moment om de balans op te maken, stil te staan bij behaalde resultaten en vooruit te kijken. Terugkijkend op de afgelopen drie jaar is er ontzettend veel veranderd in positieve zin. We zijn een noodzakelijke nieuwe koers gaan varen. Een koers die past bij de veranderende maatschappij. Dat het een juiste koers is, zien we langzaamaan terug in de resultaten. Dit jaar is voor het eerst sinds jaren sprake van een stabilisatie van het aantal deelnemers aan de Voorjaarscompetitie en zelfs een lichte stijging in het aantal deelnemende teams. Bij de jeugd zien we eenzelfde positieve ontwikkeling: in de Groene competitie tellen we 827 deelnemende clubs, 45 meer dan vorig jaar. Op het totale ledenaantal is in 2016 één procent meer mensen ingestroomd en vier procent minder uitgestroomd in vergelijking met een jaar eerder. Ook het percentage aangelegde gravelbanen is weer gestegen, in 2016 naar ruim 43 procent. Dit zijn resultaten waar we trots op zijn en die duidelijk maken dat we op de juiste weg zijn. De waardering die spreekt uit de cijfers van de Verenigingsmonitor bevestigt dit. We zijn er nog lang niet en we moeten nog flink aan de bak om een volgende stap te maken, maar ik kan elke vereniging aanraden om eens flink op te ruimen. Het werkt heel verfrissend. Erik Poel Algemeen Directeur


De 5 voordelen van LED sportveldverlichting: Lage energiekosten Besparing tot wel 50% door het toepassen van LED verlichting. Geen warming-up nodig Direct inzetbaar Minder lichtverspilling Fors minder lichthinder voor de omgeving Flexibel Verlicht de velden naar behoefte (heel veld, half veld) en is gemakkelijk te dimmen Weinig onderhoud LED-verlichting heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee (25 jaar versus 4 jaar t.o.v. conventionele verlichting)

Benieuwd naar de mogelijkheden van LED voor jouw vereniging? www.philips.nl/sportveldverlichting


HEEL NEDERLAND WINT

Wij zijn Nederlandse Loterij. De naam achter zeven bekende kansspelen. Samen gaan wij voor een gezonder, socialer en gelukkiger Nederland. Daarom investeren we onze opbrengst in de Nederlandse samenleving. Met een flink deel daarvan steunen we doelen op het gebied van sport en bewegen. Samen maken we sport en beweging bereikbaar voor iedereen. Van jong tot oud, van Olympisch tot paralympisch, en van revalidatie tot gehandicaptensport. Want kinderen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen door te sporten, ouderen maken meer contact en de maatschappij wordt sterker door gezonde en fitte mensen. Door mee te spelen met één van onze kansspelen, weet je één ding zeker: je draagt bij aan een gelukkiger en gezonder Nederland.

NEDERLANDSELOTERIJ.NL

Profile for Arko Sports Media

Centrecourt nr 1 2017  

Centrecourt nr 1 2017