__MAIN_TEXT__

Page 47

MADE IN CHINA

Överst. Väggmålningen med referens till platsens tidigare koppling till varvsindustrin är utförd på plats av arkitekten. Nederst. Trappan har frilagts och står nu fritt placerad i rummet.

Liknar inte det det där mer scenografiska sättet att jobba som du beskrev innan? – Vad man än gör så blir det ju till viss del en scenografi. All gestaltning innebär ju att en plats ges vissa associationer. Men om jag verkligen hade velat göra scenografi av det här så hade jag kunnat addera ett handfat som är en kruka från Kina, en massa röda rislampor i taket, Kinakrogstavlor och sånt. Här handlar det ändå främst om taktila och materiella kvaliteter, att få rummet att framträda och bli starkare. – Målningen fick vara en undantagsvägg. Den är ju inspirerad av revolutionens Kina, men motivet är lokalt. Visst blir det ett koncept. Och restaurangen har ett koncept. Vad är då skillnaden mellan en scenografi och en inredning som håller sig till rummet? Det är en hårfin gräns. Målningen är det som talar mest för konceptet, och sammanfattar idén som jag har haft med restaurangen. För mig bryter inte en väggmålning på samma sätt mot känslan av plats. o

FAK TA

Made in China, Göteborg Adress: Tredje Långgatan 9, Göteborg. Arkitekt: Isabella Eriksson (ansvarig och grundare av Main Office). Möbeldesign: Isabella Eriksson. Konstnärlig utsmyckning: Isabella Eriksson. Bestäl­l are: Avenyfamiljen. Underkonsulter: Brand: Prevecon. El: Hultmans El. Konstruktör: VBK. VVS: Andersson & Hultmark. Ljud: Akustikon. Byggherre: KB Linné­s taden Masthugget 8:10. Entreprenadform: General­e ntreprenad. Byggnadsentrepenör: BRA bygg. Brutto­a rea: 138 kvm (gästyta). Byggnadsår: Ombyggnad 2014 (Made in China), ursprungsbyggnad 1977. Made in China var den första restaurangen av fyra som öppnade i den omfattande ombyggnaden av Auktionsverket på Tredje Långgatan i Göteborg. Huvudansvarig arkitekt för hela ombyggnaden på Tredje långgatan är Axel Robach, Robach arkitektur.

47 1/15 · ARKITEKTUR

Profile for Arkitektur

Arkitektur 1/2015  

Arkitektur 1/2015  

Profile for arkfab
Advertisement