Page 1


A R J U N

J H A V E R I

RIBA PART - I ARCHITECT Curriculum Vitae

PERSONAL

WORK EXPERIENCE

Name

Arjun Jhaveri

D.O.B

July 15, 1994

Nationality

Indian

Languages

English, French, Hindi, Gujarati

2018

Collaborated with the design team of the oldest architectural practice in Newcastle and assisted in the preparation of drawings, schedules and specifications, starting from Pre-App to Client Handover on a wide array of Residential and Refurbishment projects. Gained an increased insight into Building Regulations after working on Town Planning projects in conjugation with Barratt Homes and Ascent Homes. Conducted site surveys and liaised with contractors to deliver the bulk of projects.

CONTACT Mobile

+91 99250.11827

E-mail

arjunjhaveri21@gmail.com

Skype

arjun.jhaveri

Address

16 Ashwamegh-2 Off Satellite Road Ahmedabad 15 INDIA

ARCHITECTURAL ASSISTANT (Aug-Nov, 2018) MWE ARCHITECTS, NEWCASTLE. (ARB, RIBA)

2017

FACADE DESIGNER (Dec, 2015-17)

2015

SENIOR INTERN (Apr-Aug, 2015) GRAY PARIKH ARCHITECTS, INDIA. (ARB, RIBA)

Assisted in making technical drawings for the renovation, reconstruction and refurbishment of 78 rural schools across the state of Gujarat. Supervised on site visits for the same.

REFERENCES Available upon request 2014

JUNIOR INTERN (Apr-Aug, 2014) SNEHAL SHAH ARCHITECTS, INDIA. (ARB, RIBA)

Arjun Jhaveri/LinkedIN

2018

HARVARD UNIVERSITY (edX), USA. Architectural Imagination (Online Course)

2018

NORTHUMBRIA UNIVERSITY, THE UK. Architecture BA (Hons.) RIBA Part I

2015

Assisted in making architectural presentations on the historic monuments of Azerbaijan, Georgia and Armenia. Prepared a report on Byzantine Architecture.

NAVRACHANA UNIVERSITY, INDIA. Bachelor of Architecture (Transferred)

2012

CHINMAYA INTERNATIONAL, INDIA. High School and Higher Secondary School Grade 12 Academic Score - 88.40% Grade 10 Academic Score - CGPA: 9.2/10

2007

ST. XAVIER’S LOYOLA HALL, INDIA. Primary School

THE CHRISTMAS DECORATORS, NEWCASTLE.

Designed and decorated facades for various projects in and around Newcastle including Castlegate Shopping Centre, Newcastle Int. Airport, Footballers’ Mansions (Jermain Defoe, Fabio Borini, Jonjo Shelvey), and Award Winning Restaurants (The Botanist, Gusto, Tiger Tiger).

SOFTWARE SKILLS

EDUCATION

POSITIONS OF RESPONSIBILITY

2D Revit (3D) ArchiCAD 3D SketchUp Rhinoceros RENDER 3DS Max Keyshot V-Ray Photoshop PRESENTATION & LAYOUT InDesign Microsoft Suite

ACHIEVEMENTS

PRESIDENT Northumbria Indian Society, 2016-18 (NHSF UK).

Article published in the International Bestseller, Chicken Soup for the Soul.

INSTALLATIONS’ MANAGER The Christmas Decorators, 2015-17.

Featured Photographer in the award winning E-Magazine, www.dfuse.in.

HOUSE CAPTAIN Chinmaya International Valmiki House, 2008-09.

Selected as one of the only two photographers countrywide in the Press Corps at Dhirubhai Ambani International Model United Nations (DAIMUN), 2011, Mumbai.

AREAS OF INTEREST Football Journalism Documentary Photography Skydiving

Formed the first ever School Band, ‘TANTRA’. Invited to perform as the opening act for an Environmental Expo organized for the then President of India, Dr. APJ Abdul Kalam.


CONTENTS

Studio I

Studio III

MASTERPLAN

RETREAT

THE DERWENT SPA

OUSEBURN VALLEY

p. 1-3

p. 7

Studio II

URBAN INFILL INDIAN COMMUNITY CENTRE p. 4-6

Pre Studio BRIDGE

SPANNING THE OUSEBURN p. 8


STUDIO III - ‘From The Ground Up’ A DERWENT SPA RETREAT

The design proposal is located at the mouth of Derwent Reservoir, a site that is virtually uninhabited, socially secluded and exclusively indulged within the natural fabric of the Durham countryside. The chosen typology of Retreat is the Spa, and hence, the guiding force behind the proposal is the concept of touch and texture. The scheme is therefore entirely placed under the contours of the site, to enhance the embedded propensity of being one with nature. Lastly, the surrounding landscape also provides interesting views and consequently, the proposal has been altered to extend a select few built spaces “popping out” of the ground, to support the stance.

EXTERNAL PERSPECTIVE_

TYPOLOGY: Spa Retreat

Human interaction with Nature

Site Texture Study

Human Texture Study

Building Materials Derivation

Spa treatments and therapies are a form of relaxation of the human body. Therefore, it is imperitive to understand what the body is made of. A. ‘On’ the ground.

The site is located on the border between County Durham and Northumberland, It is one of the biggest inland waters in England covering an area of upto 4km2. It offers opportunity for various nature indulging activities and can be utilised to create an exotic spa retreat destination.

SITE PLAN_ SCALE - 1:2500

1. Ear

2. Nose

3. Elbow

B. ‘In’ the ground.

4. Palm

5. Knuckles

6. Knee

7. Ankle

Gathering texture impressions on dry clay.

C. ‘Into’ the ground.

A serial vision done shows a plethora of textures available in and around the site. These textures help in understanding the materiality that can be best used on the scheme to blend the building with the landscape. Hence, natural and locally available materials are chosen for the skin of the scheme.

Clay models with impressions of different body parts reveal the different inherent textures of the human body. The same study is taken forward to the site to understand the various site textures available.

1. Pow Hill Car Park.

2. Access leading to Site.

3. Southern surroudings.

4. Eastern surroundings.

5. The chosen site.

6. Site exit towards Car Park.

Models and sketches represent the concept of ‘impressions’. Ultimately, this brings about the idea of going ‘into the ground’.

The different body textures.

Collection of different textures seen on site.


Design Principle - To use existing site elements such as the bourne, contours and textures to create a link between the scheme and the landscape. Site contours

9

Bourne Visual connection

3

First Floor Accommodation Rooms

2 5

2

Optical illusion

3

Reservoir views

8 Thermal Pool

2

Outdoor deck

2 2

Derivation of building form from existing site contours. 2

6

3

2

FIRST FLOOR PLAN_ SCALE - 1:250

First Floor Slab with Skylights Green Roof

3

1

5

2

3

7

Stage - 1

1 - Entrance 2 - Skylights 3 - Accommodation 4 - Disabled Access Ramp 5 - Outdoor Seating 6 - Existing Site Pathway 7 - Culvert 8 - Bourne 9 - Reservoir

2

2 2

4

2

Ground Floor Walls Waterfall Stone Cladding Stage - 2

17 16 3 6

Structural Framework In-situ Reinforced Concrete

15

8

3 8

Stage - 3

14

13

GROUND FLOOR PLAN_ SCALE - 1:250 1 - Recption & Foyer 2 - Administrative Office 3 - Accommodation 4 - Mud Therapy Room 5 - Laundry Room 6 - Toilets & Showers 7 - Massage Room 8 - Thermal Pool 9 - Children’s Pool 10 - Staff Room 11 - Plant Room 12 - Kitchen & Storage 13 - Children’s Play Area 14 - Restaurant & Bar 15 - Hydromassage Pool 16 - Steam & Sauna Room 17 - Outdoor Deck

12 1

3 3 5

2

Stage - 4

6 3 7

4

11 8 9

10

Structural Retaining Walls In-situ Concrete Ground Floor with Pools Smooth Exposed Concrete Outdoor Deck Light Timber Floorboards


SECTION (THROUGH CULVERT)_ SCALE - 1:150

NORTH EAST ELEVATION _ SCALE - 1:250

BAR & RESTAURANT_ (COMMUNAL SPACE)

THERMAL POOL_ (PUBLIC SPACE)

The restaurant, an indoor communal space, caters to guests residing on site. All earthen materials are chosen to for its interiors to increase the experience of nature indulgence. Flemish bond light timber wood is chosen for flooring and walls include artificial green fern mats. The unusual uncoventional seating arrangement is in the form of dugoutsto maintain the steady of language of being ‘into the ground’ floor for a more humbling experience overall.

Thermal pools and therapy rooms form the heart of the design. These are public spaces where guests get the opportunity to break away from their routine and get a chance to spend time with themselves. It is for this reason that their interior materiality is kept soft and subtle, with only limited luminosity.

ACCOMMODATION_ (PRIVATE SPACE)

Accommodation rooms are duplexes, helping in accommodating entire families and groups in staying together. This provides pockets of private spaces in between the pools, which in-turn helps in achieving segregation of guests depending on their chosen therapy; hydrotherapy or mudding. All duplexes face towards the reservoir enabling spectacular views of nature from within the comforts of a bedroom, establishing a co-relation between the inside and the outside.

EXTERNAL DECK_ (OUTDOOR SPACE)

The outdoor deck linearly incorporates the form of the existing contours of the project site. It is where the bourne terminates to project water back into the reservoir after passing through the concrete culvert underneath the building, as seen in the section above. The deck provides a direct view of the reservoir, and is positioned in a way that it can be used as a picnic spot, point of origin to explore the surrounding nature, as well as being of walking distance to the existing sailing club on site. It is also directly approachable from the accommodation rooms.


ROOF - 20mm Waterfall stone cladding - 10mm Monarflex RMB400 DPM - 200mm Rockwool insulation - 150mm cast In-situ concrete slab - 10mm Tremco Illbruck ME22O EDPM

GREEN ROOF

INTERMEDIATE FLOOR

- Grass - 100mm Soil substrata - 12mm Geotextile Filter fabric - 100mm Optigreen Drainage board - 12mm Crossgrip protection layer - 12mm DuPont root barrier - 200mm Rockwool insulation

- Saint Gobain single glazed window - 300mmx25mm Timber batten - 10mm Screed and Heating pipes - 50mm Rockfloor insulation - 200mm cast In-situ concrete slab - 300mmx550mm cast In-situ beam

FLOORING TO FOUNDATION - 20mm Granite floor tiles - 200mmx50mm Timber batten - 10mm Screed and Heating pipes - 50mm Rockfloor insulation - 200mm cast In-situ concrete slab - 150mm Rockwool insulation - 10mm Monarflex RMB400 DPM - 150mm Concrete binding (C7 mix) - Subsoil

TECHNICAL PERSPECTIVE SECTION_ SCALE - 1:50


STUDIO II - ‘Urban Infill’ INDIAN CENTRE FOR PERFORMING ARTS The Studio II project aims at designing a new community centre, which would enable and enhance social interaction, entertainment and a breakaway from the constant city hustle. In this case, the project focuses on bringing the Indian community of the city of Newcastle together with an intent to also educate a diverse group of people offering them an opportunity to connect with their culture a few thousand miles away from their homeland, also opening doors to the revival of traditional performing arts by dedicating a special space to achieve the feat.

EXTERNAL PERSPECTIVE_ CONCEPT Early precedent studies of Performing Arts spaces by architect Daniel Libeskind draw the attention towards deconstructivism.

SITE PLAN_ SCALE - 1:1000

Existing

To deconstruct the given site, it was of paramount importance to understand the existing grid lines, the points of convergence, the site boundaries and limitations, and the cultural, economic and intellectual impact of the eventual scheme.

site axis

Sketches depicting the asymmetricality and undulation of form with the use of exaggeration of scales and heights. The demarcation of spaces is done after adjusting the primary functions of the scheme at either ends of the building. Early ideas of cut and fold, intersection, disjunction, voids and cube transformation taken forward.

Deconstructivism led to a dynamic undulation of the form of the building. It is loud, evidently visible throughout the stretch of the street leading to attracting visitors to the building even before they have actually entered it.

Linearity of site

SITE AXONOMETRIC_

Another formular aspect of the building is the exaggeration of scale. Double and triple heighted spaces allow to achieve the vertical and horizontal spans of the spaces that govern the scheme. The play of form within predetermined guidelines.

Serial demarcation of the primary functions of the scheme.

Design transformation represented by abstract models.


FIRST FLOOR PLAN_

SECOND FLOOR PLAN_

ROOF PLAN_

11

13 14

1

2

10

18 16

3 4 12 5

19

9

17 15

6

GROUND FLOOR PLAN_ SCALE - 1:200 1 - Entrance 2 - Box Office 3 - Reception & Foyer 4 - Cafe 5 - Kitchen & Storage 6 - Outdoor Cafe 7 - Stepped Seating 8 - Revised NCP Parking 9 - Toilets 10 - Art Gallery

11 - Outdoor Seating 12 - Lift & Stairs 13 - Fire Staircase 14 - Crush Bar 15 - Technical Room 16 - Performing Arts Theatre 17 - Green Room 18 - Backstage & Storage 19 - Delivery Collection Point 20 - Outdoor Food Stalls

7

8


DESIGN LONGITUDINAL SECTION_ SCALE - 1:200 1 - Backstage & Green Room 2 - Performing Arts Theatre 3 - Library & Rehearsal Space 4 - Administrative Offices 5 - Gallery Exhibits 6 - Cafe

2

CLADDING DETAIL_ 1 - Extruded glazed ceramic elements 2 - Ceramic fixing bracket 3 - Aluminium substructure profile on unit 4 - Aluminium insulated unit 5 - Fixed double glazing 6 - Inclined interior bulkhead

STREET VIEW EXTERNAL PERSPECTIVE_


PERFORMING ARTS THEATRE INTERNAL PERSPECTIVE_

STRUCTURAL RENDER_

The structural profile of the building is a steel framework to achieve the dynamic undulation of form and the elongated spans of the building. Moreover, it is an easier form of construction that can be erected within a quick timescale and at minimal labour costs.

CAFE INTERNAL PERSPECTIVE_

CAFE EXTERNAL PERSPECTIVE_


STUDIO I - ‘Masterplan’ REDESIGNING THE OUSEBURN VALLEY

Existing Canvas Works

The Studio I project is circumferenced around giving the Ouseburn Valley of Newcastle a breath of fresh air. The lower Ouseburn Valley had fallen into disuse and dereliction by the mid-twentieth century, but its industrial heritage had left many large buildings which, since the 1970s, have increasingly been utilised as creative workspaces by artists, musicians and performers. A futher two buildings (Canvas Works and Community Clubhouse) are designed in accordance with the brief to lead the area’s regeneration as a cultural hotspot.

1

3

1. Initial ideas of space allocation.

2

6 1 - Canvas Works (proposed scheme) 2 - Brewery 3 - Markets 4 - Heritage Centre 5 - Community Clubhouse 6 - River Tyne

2. Establishing a strong interconnection.

5

4

3. Consideration of existing built fabric.

4. Landscaping and linking the River Tyne.

MASTERPLAN_ SCALE - 1:250


PRE STUDIO - ‘Community Crossing’ SPANNING THE OUSEBURN This bridge design encompasses the idea of community, sculpture and sustainability. The pedestrian walkway on the bridge is kept at 1500mm wide for ease of crossing, also keeping in mind the disability access. The bridge is located near the dock area of the Ouseburn Valley, Newcastle, and hence the design allows for swinging the bridge open whenever there is boat traffic with minimal use of hydraulics. The swing suspension bridge is held together by load bearing columns on either side and tension cables around the bridge. The overall design is conceived on the notion that the bridge must reflect the industry and heritage of the Ouseburn, hence the plywood elliptical boat-shaped form. The kinetics of the bridge is operated by a hydraulic system. SITE PLAN_ SCALE - 1:500

DESIGN SECTION_ SCALE - 1:250

DESIGN PLAN_ SCALE - 1:250


COUNTYLIFE HOMES, DINNINGTON PROJECT TYPE - Residential STATUS - Under Construction PROGRAM USED - Revit 3D PROJECT DESCRIPTION: Entrance Canopy and Bathroom Details of House Type-2 for Countylife Homes at Dinnington, UK. Lead grey coloured single ply membrane roof with decorative standing seams rests above a structural framework of 200x100mm green oak cross beams and 175x175mm green oak posts, bolted with washers as per strucutral engineer’s details. Drawing Sheet prepared on A1 size paper for NHBC (National House-Building Council) approval. Zoom-in for details.


Z

TYPE 2

WHB with vanity unit

2361 250

WHB

2111

X Fix mirror (no lighting required)

1720

SVP

1780 2475

Toughened glass shower screen

V

1593

2772

SHOWER

WC

WHB

300mm wide x 350mm high x 125mm deep soap recess with water proof downligher. Set bottom of opening 1350mm from finished floor level

114

1800

1500

243

V

BATH

Toughened glass shower screen

W

1035mm high boxing

250

WC

1175

Dashed line indicates 900 x 750mm clear space required to front of WC in accordance with part 'M' of the building regulations.

Fix mirror (no lighting required)

695

W IMPORTANT! Anti- scalding water mixing valves to be fixed to all baths. These will be located in a place where they cannot be easily adjusted and set to a maximum temperature of 48 degrees centigrade.

Y

2350 WHB with vanity unit

1725

SVP

Y

Heated towel rail

1475

2350

WHB

Heated towel rail

Shower

300mm wide x 350mm high x 125mm deep soap recess with water proof downligher. Set bottom of opening 1350mm from finished floor level

WC

695

1035mm high boxing

SVP

1500

1035mm high boxing

WC

X

Bathroom

1 : 20

Ensuite

1 : 20

Z

1 : 20

1593 250 600

1342

1315

197

1800 1350

WC 540

1724

BATH

WHB with vanity unit

SHOWER

1035

700

WC

350

2350

1035mm high boxing

WHB

800

800

WHB with vanity unit

WHB 1035

WHB

300mm wide x 350mm high x 125mm deep soap recess with water proof downligher. Set bottom of opening 1350mm from finished floor level

1750

1506

300

198

Toughened glass shower screen

2350

2358

IMPORTANT! Antiscalding water mixing valves to be fixed to all baths. These will be located in a place where they cannot be easily adjusted and set to a maximum temperature of 48 degrees centigrade.

1210

Toughened glass shower screen

300

Fix mirror (no lighting required)

1720

1035mm high boxing

Section V-V 1 : 20

Section X-X

Section Z-Z

1 : 20

1 : 20

2361 300

2475

800

1261

2350

1559

2350

221

1750

1800

Toughened glass shower screen

SHOWER

1913

1035mm high boxing

WHB with vanity unit

540

WC

800

1035

WHB

BATH 695

Section W-W

WC

1 : 20

BATHROOM

PRELIMINARY

Section Y-Y 1 : 20

ENSUITE

Rev.

By

MWE

Heriot House 12 Summerhill Terrace Newcastle Upon Tyne NE4 6EB

Chartered Architects Town Planning Consultants Planning Supervisors Project Managers

Telephone. (0191) 260 2299 Description Fax. (0191) 260 3340 TYPE Email. enquiries@mwearchitects.co.uk

Mauchlen Weightman & Elphick

Architects

Client

Date

Countylife Homes Job Title

Description Job No.

16023

Scale

Dinnington 2 - WC / Bathroom / Ensuite

Date

1 : 20

Dwg No.

T2-9001

Rev.

Sept '18

Drawn by AJ Paper size A1

Date


Rendered view of the proposed roadside semi-detached bungalows.

Rendered view of the proposed roadside singular bungalows.

PROJECT DESCRIPTION: To propose a sketch Planning Layout of 134nos. bungalows of different specifications derived from the generic Barratt Homes catalogue, with garages and gardens, for the former Walkergate Hospital site, UK, to be converted into a residential scheme. HOUSE TYPES 1. Derwent 2. Windermere 3. Aldridge 4. Kennel 5. Morpeth 6. Maidstone

Profile for Arjun Jhaveri

Undergraduate Portfolio  

Undergraduate Portfolio  

Advertisement