Page 1

Tvt -vinkit Viikko 37/2013

tvt-ulvila.com

Ota selville omat valmiutesi! Ylläty vastaamalla Opeka –kyselyyn; osaat enemmän kuin luulitkaan. Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa. Opettaja saa tietoa omista valmiuksistaan suhteessa muihin opettajiin, kouluihin ja valtakunnalliseen tilanteeseen.

Opeka-palvelun kehitystyöstä vastaa Tampereen yliopiston TRIM. Kehitystiimin muodostavat tutkimusjohtaja Jarmo Vitelin, projektitutkija Heikki Sairanen ja järjestelmäsuunnittelija Mikko Vuorinen. Tavoitteena on säilyttää Opekan peruspalvelu ilmaisena myös jatkossa ja siten turvata sen laajaalainen käyttö koulujen kehittämistyön tukena.

Opekalla arvioidaan opettajien opetusteknologian käyttöä, koulujen TVT-ympäristöä ja toimintakulttuuria eri näkökulmista: Teknologiset valmiudet Toimintatavat Asennoituminen Opetuskäyttö TVT-osaaminen Testaa tässä osoitteessa!

Kohti uutta ekosysteemiä Ulvilassa Pilvipalvelu jo piankin koulujen arkea

Ekosysteemi tarkoittaa tässä tapauksessa tekniikan tuotteen ympärille muodostunutta palvelujen ja oheistuotteiden verkostoa. Ulvilassa valmistellaan

verkkopalvelu Office 365 Educationin käyttöönottoa kouluihin. Kyse on pilvipalvelusta, jossa tietokoneelle ei tarvitse asentaa mitään, vaan kaikki toimii wwwselaimella.

riippumattomuuden lisäksi laiteriippumattomuuden. Käyttöön saadaan sähköposti-, verkkokokous-, intranet-, ad-integrointi- ja mm. Office Web Apps – palvelut.

Palvelu mahdollistaa ajasta ja paikasta

Tutustu tarkemmin!

1

Vinkeissä tällä viikolla Remix Kopiokissa kilpailu

2

Tablettivertailu

2

CAMPUS 2013

2

Sovelluksia esi- ja alkuopetukseen

3

Hakkerin henkilökuva

3

Opetus.tv

3

ViLLE

4


Remix Kopiokissa -kilpailu

Remix Kopiokissa -kilpailussa opiskelijat ja oppilaat voivat tehdä omia Kopiokissamuunnelmiaan! Opiskelijat miltä tahansa oppiasteelta voivat yksin tai ryhmissä tuottaa uusia tekijänoikeuksiin liittyviä tarinoita remiksaamalla eli hyödyntämällä Kopiokissasarjakuvan osia ja yhdistämällä niitä muuhun materiaaliin. Kilpailijoille tarjotaan apua ja

neuvoja sekä tekijänoikeusasioissa että mediatuotannossa. Opettajat voivat jo miettiä, miten tämän kilpailun voi yhdistää syksyn opetustoimintaan. Kilpailun sääntöjä ja yksityiskohtia hiotaan syyskuun aikana. Ilmoittautuminen alkaa 1.10.2013 ja kilpailu päättyy syyslukukauden lopussa.

Tablettivertailu Taivalkoskella vertailtiin Surface RT:n ja iPadin opetuskäyttöä. Monissa kouluissa mietitään tabletin hankintaa . Taival-

koskella vertaaminen eri laitteiden välillä koettiin hankalaksi. Tuloksia kuitenkin syntyi ja ne ovat nyt luettavissa blogissa.

Campus -huippuseminaarin antia Viime viikolla järjestetyn opettajien huippuseminaarin anti on nähtävänä nyt videoina. Suomessa järjestetään vuosittain useita huippuseminaareja. Niistä valtaosa on suunnattu yritysjohdolle. Maassamme on maailman parhaat opettajat. He ansaitsevat omansa, Campus –seminaarin.

2

Viimeisintä Campus–seminaaria 4.9.2013 pääsi seuraamaan myös suorana verkossa. Campus –videoita löytyy tapahtuman kotisivulta. Tämän vuoden videot näkyvät myös Katsomossa.


Hyviä iPad -sovelluksia esi- ja alkuopetukseen Molla –hankkeessa on luetteloitu esi- ja alkuopetukseen soveltuvia appseja. Luettelosta löytyy maksuttomia ja maksullisia vaihtoehtoja,

yhteensä viitisenkymmentä kappaletta.

Kaikkia sovelluksia on kokeiltu lasten kanssa.

Sovellukset on lajiteltu käyttötarkoituksen mukaan. On sovelluksia logiikkaan, musisointiin ja vaikkapa pienille.

Tarkemmin

Hakkerin henkilökuva Pelottavaa? Turvallista? Avartavaa? Ahdistavaa?

Millaisia tuntemuksia sinulle mainosvideoksi tehdyn herää, kun katsot lyhyen Hakkerin henkilökuvan?

Tarjoa mahdollisuus itsenäiseen opiskeluun!

Opetus.tv tarjoaa maksutonta opetusmateriaalia niin opettajien tueksi kuin oppijoiden itsenäiseen opiskeluunkin.

yläkoulun matematiikkaan ja kemiaan sekä lukion lyhyeen ja pitkään matematiikkaan, fysiikkaan , kemiaan ja biologiaan.

Opetus.tv:ssä on opetusmateriaalia videoina

Sivustolla on ohjeita

3

vaikkapa GeoGebrasta ja opetusvideoiden tekemisestä. Ekstrana löytyy mm. Angry Birds – matikkaa ja viikon pulmatehtäviä sekä todistus siitä, että 2=1.


ViLLE

ViLLE on Turun yliopistossa kehitetty yhteistoiminnallinen opetusympäristö. Järjestelmän avulla opettajat voivat helposti muodostaa, muokata, ja jakaa erilaisia automaattisesti arvioitavia harjoitustehtäviä, kursseja ja muita opetusresursseja.

ViLLEn tehtävätyyppejä ovat automaattisesti arvioitavat ohjelmointitehtävät ja yleiset tehtävät . Lisäksi opetusympäristö sisältää kollaboratiivisia tehtäviä ja elektronisen tenttijärjestelmän. Tämän järjestelmän vuoksi ViLLE kiinnostaakin monia

tvt -terveisin

Arja Kemppainen 4

lukioita. ViLLEä käytetään myös ala- ja yläkouluissa. ViLLEn esittelyvideo on toteutettu Turun yliopiston IT-laitoksen kurssin "Digitaalinen opetusteknologia 2013" harjoitustyönä.

Viikon 37 2013 tvt vinkit  
Viikon 37 2013 tvt vinkit  
Advertisement