Page 1

Οι ενοποιήσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Νέα εθνικά κράτη στα Βαλκάνια.  Από το 1 860 έως το 1870 δημιουργήθηκε το ενιαίο ιταλικό βασίλειο με τη σημερινή εδαφική μορφή της Ιταλίας.  Πρωταγωνιστές της ενοποίησης ήταν ο βασιλιάς του Πεδεμοντίου Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο πρωθυπουργός του Καμίλο Καβούρ, ο αρχηγός του κινήματος «Νέα Ιταλία» Τζουζέπε Ματσίνι και ο επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι.  Το 1815 ιδρύθηκε η Γερμανική Συνομοσπονδία.  Το 1834 πραγματοποιήθηκε η τελωνειακή ένωση μεγάλου τμήματος του γερΗ ενοποίηση της μανικού χώρου με πρωτοβουλία της Πρωσίας και χωρίς τη συμμετοχή της ΑυΓερμανίας (1871) στρίας.  Την ενοποίηση της Γερμανίας πέτυχε ο καγκελάριος της Πρωσίας Μπίσμαρκ, ύστερα από συγκρούσεις με την Αυστρία (1 8όό) και τη Γαλλία (1870-1871), τις οποίες και συνέτριψε.  Πρώτο εθνικό κράτος στα Βαλκάνια υπήρξε η Ελλάδα.  Από τα μέσα του 1 9ου αιώνα ακολούθησαν και οι υπόλοιποι βαλκανικοί λαοί.  Οι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτό ήταν:  η οικονομική και πολιτισμική σύνδεση Βαλκανίων με τη Δύση,  η παρακμή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας,  οι ανταγωνισμοί των Ευρωπαίων,  οι αντικρουόμενες διεκδικήσεις των βαλκανικών λαών.  Απέκτησαν αυτονομία (1812-1815) με επικεφαλής της εξέγερσης το Μίλος Σέρβοι Ομπρένοβιτς.  Ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1 878.  Αυτονομήθηκαν θρησκευτικά από το Πατριαρχείο με την ίδρυση της Εξαρχίας (1870).  Με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878} οι Ρώσοι δημιούργησαν τη Μεγάλη Βούλγαροι Βουλγαρία.  Στο συνέδριο του Βερολίνου (1 878), η Αγγλία και η Γερμανία επέβαλαν την κατάλυση της Μεγάλης Βουλγαρίας και αντ' αυτής δημιουργήθηκε ένα μικρό αυτόνομο βουλγαρικό κράτος.  Κατοικούσαν στη Μολδαβία και τη Βλαχία.  Στα 1858-1859 οι δύο ηγεμονίες εξέλεξαν τον ίδιο ηγεμόνα, τον Αλέξανδρο Ρουμάνοι Κούζα.  Η Ρουμανία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1 878. Μαυροβούνιοι  Ίδρυσαν ανεξάρτητο κράτος το 1 878, μετά το συνέδριο του Βερολίνου.

Βαλκάνια κράτη Τα νέαστα έθνη-

Η ενοποίηση της Ιταλίας (1861 -1870)

Αποικιοκρατία και αποικιακοί ανταγωνισμοί Ιμπεριαλισμός και αποικιοκρατία Κατά την περίοδο 1 870-1914 εκδηλώθηκε έντονα το φαινόμενο του ιμπεριαλισμού, που εκφράστηκε με την αποικιοκρατία.  η ανάγκη των εκβιομηχανισμένων κρατών της Ευρώπης για απόκτηση νέων αγορών για τα βιομηχανικά προϊόντα τους,  η εξασφάλιση πρώτων υλών και καυσίμων, αίτια  η επένδυση των κεφαλαίων,  ο έλεγχος των θαλασσών και ο εφοδιασμός των πολεμικών πλοίων,  η ενίσχυση του εθνικού γοήτρου. Την αποικιακή πολιτική στήριξαν: Κοινωνική  οι αστοί, κυρίως, αλλά και βάση της  άλλες κοινωνικές ομάδες, επειδή ενισχυόταν η κοινωνική, οικονομική και αποικιοκρατίας εθνική τους υπόσταση.  Οι εξερευνητές (φιλομαθείς αλλά και πατριώτες}  Οι χριστιανοί ιεραπόστολοι (φορείς της χριστιανικής πίστης) Πρωτοπόροι  Οι έμποροι (κερδοσκόποι)


 Κατάκτηση εδαφών Μέθοδοι αποικιοκρατίας  Οικονομική διείσδυση  Μεγάλη Βρετανία (Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Γιβραλτάρ, Μάλτα, Κύπρος κ.ά.)  Γαλλία (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Σενεγάλη, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη κ.ά.}  Βέλγιο (Κογκό)  Πορτογαλία (Γουινέα, Αγκόλα κ.ά.) Η αποικιακή  Ισπανία (Μαρόκο κ.ά.) εξάπλωση  Ιταλία (Ερυθραία κ.ά.)  Γερμανία (νοτιοδυτική Αφρική, ανατολική Αφρική κ.ά.)  Ρωσία (βόρεια Ασία)  Το 90% της Αφρικής ήταν αποικίες Ευρωπαίων.  Οι λαοί μετατράπηκαν σε δούλους.  Ο πλούτος των αποικιών λεηλατήθηκε.  Ο πολιτισμός των αποικιακών λαών υποτιμήθηκε και αλλοιώθηκε με την εισαγωγή του Τα πολιτισμού των αποικιοκρατών. αποτελέσματα  Η αντίδραση των αποικιών δεν ήταν πάντα η ίδια. της αποικιοκρατίας Τα αποικιοκρατικά κράτη και οι λαοί τους Η αποικιοκρατία:  υπέθαλψε την ευρωπαϊκή πολιτισμική αλαζονεία των Ευρωπαίων,  όξυνε τον ανταγωνισμό μεταξύ των αποικιοκρατών.

Εξελίξεις στην αμερικανική ήπειρο, στην Κίνα και στην Ιαπωνία Επαναστάσεις και νέα κράτη στη Λατινική Αμερική  Ο φιλελευθερισμός και οι εθνικές ιδέες προκάλεσαν επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική.  Ιδρύθηκαν, έτσι, νέα κράτη: Αργεντινή, Παραγουάη, Χιλή, Περού, Μεξικό, Βραζιλία, Βολιβία, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Κολομβία.  Ηγέτες των επαναστάσεων ήταν ο Σιμόν Μπολιβάρ και ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτιν.

Στα νέα κράτη  Οικονομικά, οι πολλοί εξακολουθούσαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες.  Πολιτικά, επικράτησε αστάθεια και εγκαθιδρύθηκαν δικτατορίες. Για παράδειγμα, η δικτατορία του Πορφίριο Ντίας επιβλήθηκε στο Μεξικό, αλλά ανατράπηκε στη συνέχεια από τον Ερνέστο Ζαπάτα και τον Πάντσο Βίλα.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ  Οι βόρειες πολιτείες αναπτύχθηκαν ραγδαία και τάσσονταν κατά της δουλείας. Στις νότιες πολιτείες επικρατούσε η μεγαλοϊδιοκτησία που εκμεταλλευόταν τους δούλους.  Το 1860 οι νότιες πολιτείες συγκρότησαν νέο κράτος και η κρίση οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο.  Ο εμφύλιος πόλεμος (Βορείων-Νοτίων) έληξε με νίκη των Βορείων (1865). Μετά τον εμφύλιο πόλεμο ^  Θεσμοθετήθηκε η κατάργηση της δουλείας.  Οι ΗΠΑ επανενώθηκαν.  Σταδιακά οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικό έλεγχο σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο.  Οι Ινδιάνοι εξοντώθηκαν.  Μετανάστες έφταναν μαζικά στις ΗΠΑ.  Η βιομηχανία επεκτάθηκε στο νότο.

Η Κίνα  Η Κίνα δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις ξένων (Βρετανών, Γάλλων, Ιαπώνων) κατά το 19ο αιώνα.  Μετά τον Πόλεμο του οπίου (1839-1842), η ηττημένη Κίνα άνοιξε τις αγορές της στους δυτικούς εμπόρους.  Έχασε από τους Γάλλους τον έλεγχο της Ινδοκίνας και από τους Ιάπωνες τον έλεγχο της Ταϊβάν.  Οι Ρώσοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι χώρισαν την Κίνα σε ζώνες επιρροής.  Η επανάσταση του 1911 έφερε την κατάργηση της μοναρχίας στην Κίνα, όχι όμως και την απαλλαγή της από τη βουλιμία των αποικιοκρατών.


Η Ιαπωνία  Από τα μέσα του 19ου αιώνα εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις:  Το καθεστώς των σογκούν (ευγενών κυβερνητών γαιοκτημόνων) ανατράπηκε.  Αναπτύχθηκε η βιομηχανία.  Υιοθετήθηκαν δυτικοί θεσμοί.  Η εκβιομηχάνιση γέννησε τον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό:  Αφαίρεσε από την Κίνα την Ταϊβάν.  Κατέλαβε την Κορέα.  Εκτόπισε τη Ρωσία από τη Μαντζουρία.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 14ης-15ης-16ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ  

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 14ης-15ης-16ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 14ης-15ης-16ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ  

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 14ης-15ης-16ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Advertisement