Issuu on Google+

Developing LANGUAGE Arif Javed | Design Portfolio


Design is language. Language has rules. Rules can be broken. Language has structure. Structure can be molded. Language communicates ideas. If there is something to say.


Connecting Light | 004

Algorithmic Song | 014

Machine Duality| 020

Enlightened Active | 028

Infinitely Intertwined | 034

Protective Irradiant | 042

Explorative Making | 048

Floating Intervention | 054

ResumĂŠ | 066


C o n n e ct i n g L IG HT

Hybrid Use Building | Manhattan, NY | Professor Dave Lee Summer 2013 | With: Diane Rosch


Connecting entry axes

Connection between ground level and Highline level

Connecting interior spaces through central light well

Connecting Light was designed over the course of a 6 week summer studio in Manhattan. The project tackled a few main questions, some more broad reaching such as the question of how to resolve three disparate programs into one hybrid use building and some more project specific such as how to account for the Highline running through the project site itself. Another main question was how to resolve the building at ground level due to two main entry points. Our scheme answered these three questions through three main “connections� in the form of subtractions from the building mass.


Connecting Light | 006


Form atrium under High Line

Add coworking spaces, 19850 SF

Add residential spaces, 15400 SF

Vertical circulation cores subtracted from floor plates

Add circulation cores

Add gallery as interstitial spaces between floor plates

Programmatically, the challenge of the project was to reconcile three disparate usages within one dense building. The residential, commercial, and gallery categories are all independent of one another and each had their own spatial needs. Our concept was to make one big gesture through a central lightwell that allowed the gallery to become a space of cross-pollination and social activity on each floor. It is also connects the program through the building vertically, as it allows occupants of one floor to observe the activities happening above and below.


Connecting Light | 008


1 Type A Residential 1

2 Type B Residential 3 Office_large 4 Office_individuals

2 7

5 Office_2x4

12

6 Conference Rooms

3

7 General Exhibition 8 Special Exhibition

5

11

9 Circulation 10 Egress

6

11 Elevators 12 Bathroom

12 15

9 14

13 Public Outdoor Space 14 Entry

4

10

15 Loading/Service Area 8

12


The building’s envelope was devised through mapping a gradient along each facade from programmatic spaces that require more light to those that require less light. This map was then used to determine the pattern of glazing for the envelope, with the hope that the apertures increase as spaces become more public and collaborative. This system allows the building’s mixed use, dense program to become it’s overall language, hopefully becoming a precedent for a new direction of urbanism.

Connecting Light | 010


Connecting Light | 012


A l go r i t h mi c S O N G

Door Window Stair | Professor Annemarie Jacques Fall 2011 | Based on “Sligo River Blues” by John Fahey


Key joint detail

Tablature of the song’s notes became the driving algorithm for the project

I attempted to capture the essence of the song’s rustic, deceptively complex nature by creating a simple structure with attention to joinery details and elegance. The song’s fluid nature and subtle changes were also key design ideas. The sections to the left represent the three key “moment” or changes of the project. They correspond to the three algorithmic diagrams and represent the chords changes in the song. However, more than this, the three moments attempt to encapsulate the subtly dynamic beauty that permeates through John Fahey’s piece. This project, early on in my education, showed how something removed from architecture can be explicated and re-interpreted into a new vocabulary for a design.


Algorithmic Song | 016


Algorithmic Song | 018


M a ch i n e D UA L ITY

Cultural Center | Genoa, Italy | Prof. Robert Bruhns Fall 2012 | With: Tyler Silvers + Shawna Hammon


Parti based on circulation as continuous loop

The Genoa Cultural Center was designed as a home for performing arts as well as visual arts. The focus was placed on creating one indoor theatre and one outdoor theatre, in a site nestled in a valley . Immediately from this program of outdoor/indoor we became fascinated with the idea of dualities, or similar elements with contrasted execution. The outdoor amphitheatre immediately lent itself to becoming a highly green, built into the landscape series of spaces. In plan the indoor theatre follows the same curve as the outdoor theatre; however, as we were inspired by the nature of duality, we contrasted the green zero impact outdoor theatre with an imposing concrete, steel, and glass indoor theatre, whose form was inspired by the idea of the machine. We wanted to use the language of machines and industrial elements to dictate our forms for the indoor theatre, such as the claw like vertical members seen on the left.


Machine Duality | 022


Atrium

Stagehouse

Sculpture Garden

Art Gallery Indoor Theatre

Outdoor Theatre

Machine Duality | 024


These two details illustrate the idea of dualities and the play between the machine and the natural. The left detail is from the indoor theatre and is thus more claw-like and machine inspired, whereas the one from the outdoor theatre is more familiar and vernacular.


Machine Duality | 026


E nl i g h te n e d ACT IVE

Case Study + Money Box | Schrรถder House | Gerrit Rietveld Prof. Martha Skinner | Spring 2013 | With: Jonathan Shaffer


Sliding money tray section

Sliding money tray plan

This project, as the rendering to the right shows, was meant as a money collection box that reinterpreted a famous house as a centerpiece for a homeless charity fundraising event. The design of the model is meant to embody and convey in an interpretive manner Rietveld’s intention and concept of the house. Process sketches and sketch models, such as those pictured above were also an important aspect of the project. They were used as tools to explore and understand Rietveld’s language which we decided consisted of an attention to joinery and how it can be used as a compositional tool that holds together and envelope of geometric point, line, and plane elements. We attempted to continue the house’s enlightened and active spirit by making a model that prompts the user to push, pull, and slide to reveal compartments that allow donations to be made.


Enlightened Active | 030


Enlightened Active | 032


Inf i n i te l y IN T ERT W IN ED

Education Center for Autism | Asheville, NC Spring 2013 | Professor Martha Skinner


NATURE

CHILD

ARCH

CHILD

ARCH

NATURE

Infinitely Intertwined was conceived as a new typology for the elementary school system. The task assigned for this project was to design a school for children with autism. My proposed solution for this problem was to craft a new type of school that seamlessly integrates “neurotypical� and autistic children in the same building, by making design decisions tailored for the autistic mind that are at the same time beneficial to neurotypical children. Sited in the Dupont State Forest a series of connections (shown above) were made that drove the design from site planning to form finding.


Connecting nature to the child through hiking trails, walking paths, etc.

Using connection to nature to allow the autistic mind

Connecting the architecture to the child through gradual changes of spatial size that are easier to adjust to and less jarring to children on the autism

Improving the child’s experience through diffused light on the interior which prevents distraction as well as provides mental comfort to


1. Building roofline hidden below trees to minimize presence 2. Occupiable roof makes building landscape feature

Building form in inspired by offsetting forms of surrounding rivers

This final set of diagrams show how the nature and architecture share an infinitely intertwined relationship. These were used to develop a language that activated the form of the building and the surrounding landscape. The language of the building is also a consequence of a process more based around defining an experience rather than a structural or pragmatic system. This process of hiding within the trees and being moulded by the site was intended to minimize the effect the school has on the park it is set in. The building’s principal classroom spaces are arranged around a central courtyard. As the section to the left shows, the classrooms are adjacent to a “soft space� that serves as a place where children can decompress or retreat from all the stimuli of the classroom that can be difficult of a child with autism.


Office Storage

Office

Class Class

WC WC Mech

Class

Courtyard

Class

Class

Cafeteria Kitchen

Library Multimedia Storage

Infinitely Intertwined | 038


Infinitely Intertwined | 040


P ro te ct i ve IR RA D IA N T

Bikeway proposal | Clemson, SC | Prof. Martha Skinner Spring 2013 | With: Edgar Mozo


2033

2023

2013

Transportation paradigm shift encouraged by proposal Left image, exterior render of proposed bike passageway

The purpose of the Protective Irradiant wall is to create a paradigm shift in the way Clemson students and faculty commute to campus. We propose a pathway that encourages biking by making biking safer, more enjoyable, and more convenient. The wall will do this by redirecting light and sound from passing cars. Additionally, the Protective Irradiant wall will absorb and sequester carbon to reduce Clemson and the surrounding area’s impact.


Protective Irradiant | 044


Photocatalytic Cement

Glass with Refracting Foil

Algae Bioreactors

Module diagram

The barrier consists of an inner skin and an outer skin. The outer skin is a new type of cement that is coated with Titanium Oxide and houses an organic compound that reacts with light (sunlight, or headlights from traffic) to sequester air pollutants. The inner skin is a glass and foil material that changes color depending on the angle light hits it. This inner skin activates the space inside the wall by creating a passageway that uses a dynamic path of color to lead to campus.


Protective Irradiant | 046


E x p l ora t i ve MA K IN G

Box Design/Build | Charleston, SC | Prof. Dave Pastre | Fall 2013


This box was designed and fabricated for a Introduction to Craft class. The design is conceived as an exploration of contrast, mainly between materiality of the external and internal volumes. Above are initial concept sketches showing the parti of the more organic, “natural� exterior wrapping a more rigid interior. The realization of this was milling poplar wood and then using an angle grinder to produce and external surface texture to emphasize the organic nature of the material. The joinery method for the wood of through dovetails was chosen because it could be executed with limited use of machinery and power tools. This allowed for imperfection and variation across the joinery. The interior consisted of laser-cut black acrylic panels; which provide a full contrast of rigid form, machined fabrication method, and unnatural material.


Explorative Making | 050


Explorative Making | 052


F loa t i n g IN T ERVEN T IO N

Community Garden Pavilion | Charleston, SC | Prof. Dave Pastre | Fall 2013 | With: Rachel Gamble, Haley Fitzpatrick, Robert Taylor, Yiwen Cui


Site plan, involving masterplan of community garden

Floating Intervention is a pavilion completed as a design build project for the Charleston Parks Conservancy in Charleston, SC. The clients wanted an iconic structure that provided shade, space for congregation, and shed storage for a planned community garden (shown in site plan above). Design progressed, through a series of presentations to the client, in individual schemes at first, then in smaller groups, and finally as a collective studio.


Given footprint of pavilion

Roof is used to extend Main programmatic Structure for roof East and West light is diffused area of design, without mass blocks southern creates thresholds into main gathering area obstructing main path light and defines gathering through screen walls

Floating Intervention | 056


Floating Intervention | 058


Storage

Gathering

Sink/Work

Storage

Storage

Floor Plan


North-South Section

Enlarged Storage Section

Floating Intervention | 060


In terms of a cohesive design language, we aimed to make the pavilion a forward looking structure that took cues, both subtle and prominent from archetypal elements of Southern barns and rural shed structures. Pictured above to the right are sliding doors, an interpretation of the typical sliding barn door. To the left is a facade paneling system, reminiscent of shingling. The roof itself is made of corrugated polycarbonate. This is a typical material of shed and barn vernacular, that we attempted to adapt into a contemporary statement.


Floating Intervention | 062


2x8 beams, sandwiching 4x4

1 1/2� gap between beam and girder

4x4 post sandwiched between two 2x6 boards

The structure of the pavilion is also a conventional wooden framing, but done with unique details. One important detail was an 1 1/2� gap between post and girders, to give the roof a lighter, floating expression. The twisted trellis screen is composed of straight pieces of rebar; another contemporary expression made through a simple, ubiquitous material.


2”x2” steel angle 3/8” rebar

4x4 board, set into 3” thick concrete base

Floating Intervention | 064


Arif Javed 787 Navigators Run Mt Pleasant, SC 29464 e. arifj@g.clemson.edu p. (843)834-0834

Education Clemson University

Bachelor of Arts: Architecture GPA: 3.64/4.0 2010 - 2014 Off Campus Study Genoa, Italy // Fall 2012 // At Charles E. Daniel Center // Travel to 7 countries

Achievements Clemson University

Dean’s List Sophomore Year President’s List Junior Year Susan and Harry Frampton Grant// SC Life Scholarship // SC Presidential Scholarship // Pelham Travel Grant

Academic Magnet High

New York, NY // Summer 2013 // Studio_NYC program

Completed Senior Thesis: Reaserched alternate methods for funding SC public schools

Charleston, SC //. Fall 2013 // Participated in Design/Build as well as Intern program

National Honor Society 2008 - 2010

Academic Magnet High 2006 - 2010


Experience Intern

Beau Clowney Design Office August-December 2013 Charleston, SC Drafting, 3d modeling, construction research

Unpaid Intern/Shadowing

June-August 2012 Making Places LLC Charleston, SC Code research, basic Revit assistance, etc.

Volunteer

Habitat for Humanity 2009-2010 Various residential construction tasks ReWeGo Fall 2011 Replaced flooring in Easley, SC residence

Skills Digital

Drafting Vectorworks // AutoCAD 3D Modeling Rhinoceros // SketchUp // Blender Parametrics Grasshopper for Rhino 5 Rendering V Ray // Kerkythea Graphics Illustrator // InDesign // Photoshop Fabrication 3D Printing // Lasercutting Programming C // C++ // Python

Analog

Sketching // Drafting // Modeling Woodworking//Basic Metalwork



Finalportfolio 9x7