Issuu on Google+

ONTWERP PORTFOLIO ARIE MALLEGROM 2011


5

PROJECTEN S E L E C T I E JAN07-JAN11


AFSTUDEERONTWERP WATERSPORTPAVILJOEN ENGELERMEER 2011 Als afstudeerproject heb ik een ontwerp gemaakt als inzending voor een prijsvraag, uitgeschreven door het BAI [Bosch Architectuur Instituut] in mei 2010. Het betreft een watersportpaviljoen voor watergebonden activiteiten. Het watersportpaviljoen is zowel voor watersporters als voor wandelaars en andere dagjesmensen.


doorsnede looproute


Het ontwerp voor dit watersportpaviljoen is gebaseerd op de twee doelgroepen (watersporter en natuurliefhebber) en de bijbehorende routes door het omgevingsgebied van het ontwerp. De route van de natuurliefhebber vormt de basis voor het gebouw. De ontmoeting tussen beide doelgroepen en routes bevindt zich aan het einde van het gebouw, op de plek van de ontmoetingsruimte, waar ook het buitenterras en de aanlegsteigers zich bevinden. In het gebouw is de route vertaald door middel van tientallen ontwerpelementen die zijn gebaseerd op geanalyseerde foto’s van de wandelroute in het omliggende gebied. De vorm van het gebouw is ontstaan als omhulling van de route die door het gebouw loopt. De opgaande lijn in het dakvlak zorgt voor een climax aan het einde van het gebouw en de route. De gevelbekleding is gemaakt van cortenstalen geveldelen, die in een verticale belijning gemonteerd zijn. Deze lijnen volgen de vorm van het gebouw en de route. Het gebouw is ingedeeld in verschillende zones met verschillende temperaturen. De hoofdroute door het gebouw en de ontmoetingsruimte worden op een lage basistemperatuur verwarmd. De grote glazen pui aan de voorgevel en de grote glazen taatsdeuren aan de kant van de route kunnen in de zomer volledig open worden gezet, zodat de route ÊÊn wordt met de natuur.


VISUALISATIE WOONHUIS IJBURG, AMSTERDAM 2010 Deze visualisatie is gemaakt als presentatie van een woonhuis op IJburg, Amsterdam. Aan dit plan heb ik van schetsontwerp tot werktekeningen meegewerkt. De start van de bouw was in december 2010.


Woonhuis IJburg is een woonhuis aan de rand van Rieteiland-Oost, een van de eilanden van de wijk IJburg, pal aan de waterkant. Het grote glasoppervlak in de gevel zorgt voor een wijds uitzicht over het water. De keuken bevindt zich aan de voorzijde van de woning en de woonkamer aan de achterzijde. Aan de zijgevel is een grote kastenwand gemaakt met daarachter gematteerd glas wat zorgt voor diffuus licht in de woonkamer. Aan de voorgevel zijn op de bovenverdieping houten zonwerende luiken geplaatst die, wanneer ze gesloten zijn, in hetzelfde vlak vallen als de gevel.

ONTWERP Marc Prosman Architecten


INTERIEURONTWERP THE IMPOSSIBLE, HOUSE OF STAIRS 2009 Deze ontwerpopgave met als titel ‘De onmogelijke opdracht‘, bestond uit het ontwerpen van een huis (binnen een kader van diverse eisen) dat alleen bestaat uit trappen.


Aan het ontwerp voor deze woning werden verschillende eisen gesteld. De woning heeft een maximale afmeting, een in- en uitgang op een vaste plek en is er een vastgesteld programma. Daarnaast is er in het huis geen enkele deur en geen meubilair aanwezig. De inspiratie voor het ontwerp komt uit de natuur. Ik heb gekozen voor het uithollen van de woning door middel van gangen. De woning bestaat uit allemaal schijven, ge誰nspireerd op aardlagen, die de treden van de trappen vormen. In de woning bevinden zich een slaapplaats, een bad-/tandenpoetsplaats, een toiletplaats, een kookplaats, een eetplaats voor zes personen en een relax-/zitplaats.


ONTWERP JONGERENCENTRUM, STADSHAGEN 2009 De opdracht voor het ontwerpen van een jongerencentrum bestond uit het creĂŤren van een nieuwe plek voor de jongeren van de wijk Stadshagen in Zwolle.


Het idee voor dit jongerencentrum ontstond bij het onderzoek naar de doelgroep. De jongeren in deze wijk waren op zoek naar een eigen plek waar ze zich zelf kunnen zijn, veilig zijn en zichzelf kunnen laten zien. Het ontwerp voor dit jongerencentrum is gebaseerd op de visie dat het gebouw een beschermende hand vormt om de gebruikers heen. Dit is in het dakvlak terug te zien. In het hart van het gebouw, het kloppend hart, bevindt zich een tentoonstellingsruimte waar jongeren kunnen laten zien wie ze zijn. Dit centrale kloppende hart is fel gekleurd en extra belicht, zodat het al van buitenaf zichtbaar is. De glazen vliesgevel met daarvoor een divers ensemble aan houten geveldelen zorgt ervoor dat de jongeren niet in een soort etalage staan, maar dat wat binnen gebeurt wel naar buiten straalt.


ONTWERP APPARTEMENTENCOMPLEX, IJSSELMUIDEN 2008 Deze opdracht bestond uit het ontwerpen van een stedelijke herinrichting van de stationszone van IJsselmuiden met als vervolgopdracht de uitwerking van een appartementencomplex in het plangebied.


begane grond

1e verdieping

2e verdieping

3e verdieping


noord-osst gevel

zuid-west gevel

noord-west gevel

zuid-osst gevel


De opdracht voor het appartementencomplex in IJsselmuiden was onderdeel van een stedenbouwkundig project. In de eerste (stedenbouwkundige) fase is het totaalplan ontworpen voor het stationsgebied, waarin de afmetingen van de bebouwing globaal zijn uitgezet. De tweede fase betrof de uitwerkingen van een appartementencomplex in het stedenbouwkundig plan. Het appartementencomplex bestaat uit drie verdiepingen, op de derde verdieping bevinden zich twee penthouses met een weids uitzicht over de omgeving. Er bevinden zich drie opgangen in het gebouw waaraan de toegangsdeuren van de appartementen grenzen. Een van de twee penthouses heeft een eigen toegang. De gevel is enerzijds ge誰nspireerd op een vesting die in vroegere tijden op deze locatie heeft gestaan. Dit is te zien aan de verticale kolommen in de gevel. Door deze iets uit te laten steken ten opzichte van de rest van de gevel wordt dit effect versterkt. Anderzijds is er geprobeerd een horizontale lijn in de gevel te maken die meewerkt met de lijnen in het landschap, de weg en de rivier voor het gebouw. De raampartijen hebben allemaal een willekeurige indeling, wat zorgt voor veel afwisseling in de gevel.


OVER MIJ Arie Mallegrom, geboren 31 december 1988 in Rotterdam. In januari 2011 studeerde ik af aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle, opleiding Bouwkunde Vormgeving. In mijn vrije tijd houd ik er van om met vormgeving bezig te zijn. Niet alleen op het bouwkundige vlak: ook grafische vormgeving trekt me enorm. Daarnaast houd ik erg van reizen en muziek(maken). In dit portfolio heeft u een aantal projecten kunnen zien waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest. Voor meer en recente projecten, kunt u mijn website bezoeken.

CONTACT Arie Mallegrom Beverdam 15 3871 CP HOEVELAKEN

t. 06 23 39 82 94 e. mail@ariemallegrom.com w. www.ariemallegrom.com


CV Personalia

Opleiding

Naam: Voornamen: Adres: Geboren: Burgerlijke staat:

Voortgez. onderwijs: 2001-2006: havo Van Lodenstein College, Amersfoort Economie & Maatschappij Profiel: Wiskunde A1 2 en Natuurkunde Keuzevakken: Bacheloropleiding: 2006-2011: hbo bouwkunde, vormgeving Hogeschool Windesheim, Zwolle 2009: Interieurdesign Minor: augustus 2008-januari 2009: majorstage Stage: Poolen Architekten, Amersfoort augustus 2009-januari 2010: minorstage Marc Prsoman Architecten, Amsterdam

Mallegrom Arie, Bastiaan Beverdam 15 3871 CP HOEVELAKEN 31 december 1988 Ongehuwd

Diploma’s

Werkervaring

2006: Voortgezet onderwijs, havo 2008: Propedeuse 2011: hbo Bachelor Bouwkunde, vormgeving

2007-heden: februari 2010augustus 2010, februari 2011:

Hobby’s

Programmaervaring

Creatief bezig zijn, ontwerpen Muziek (maken), Reizen

Adobe Indesign, Photoshop, Illustrater, Dreamweaver (beperkt) AutoCAD, Artlantis Studio, Google Sketchup, Rhinoceros

IKEA Nederland, sales medewerker Marc Prosman Architecten, tekenaar



Ontwerpportfolio Arie Mallegrom 2011