Page 1


ABOUT ME

I am currently a fourth year architecture student who is very passionate and hard-working. I was born in Lipa,Batangas, Philippines and I have been living in Ireland since 2006. I enjoy exploring the compression and expansion of spaces which creates the atmosphere and the journey within a building. My architectural manifesto is about merging the distinction between spaces; between a negative and a positive space; internal and external; a bright and a dark space; a solid and a void. The in-between spaces directs the architectural experience. As Architects we decide on what experience we allow to happen. The building and its surrounding should dictate the route, it should be obvious, allowing for glimpses to excite the onlooker without giving away the whole ‘‘story’’. I am also interested in the external world as much as the internal world - landscape architecture, master planning and urbanism. I have a part-time job while in college and I always manage to do the projects accordingly. I am always willing to learn new skills and new techniques in design, technical and presentation.

2


ARIANE MARIE OGACO

08.08.1993 Nationality : Irish 52 Davis Court, Thomas Davis St. West Inchicore, Dublin 8, Dublin

ARCHITECTURE STUDENT

+353857301283 ariane.o@outlook.com

EDUCATION

EXPERIENCE

Play, Risk and Public Realm Exhibition Learning Beyond The View

Architecture DT 101 2013- present

University College Dublin

Landscape Architecture 2012

Architectural Discourse publication 2016/2017

Christian Brothers Secondary New Ross

Thirty Three Trees Merrion Square

Rome Concrete Hall

Exhibition Curator

Dublin Institute Of Technology

2006-2012

Visual Carlow May 2017

Summer Internship 2016

Bee Breeders Competition 2016

3rd year

SOFTWARE SKILLS

TECHNICAL SKILLS

Adobe Photoshop Adobe InDesign Adobe Illustrator Autodesk AutoCad Autodesk Revit Rhino Sketchup Microsoft Office

HOBBIES/ INTERESTS

LANGUAGES

References are available on request

Model Making Hand Drawing Sketches Technical Drawing


CONTENTS

4

01

CULTURAL CENTRE

02

LEARNING BEYOND THE VIEW

03

AN ACTIVE LEARNING LANDSCAPE

04

ROME CONCRETE HALL

05

OTHER WORKS


01 CULTURAL CENTRE

CAFE, ART EXHIBITION AND THEATRE

GALWAY CITY CENTRE CULTURAL 2016 3RD YEAR The site is within Galway City Centre, we were asked to design a cultural centre as part of Galway 2020. The Centre will consists of a theatre, an art gallery and a cafe. My concept is to wrap the gallery around the theatre - this way the art gallery will also be visited during the intervals in theatre. The exhibition gallery ramps up to 1.5m to make space for the backstage areas accessible at the rear of the site. The building has four main levels - -1.5m where the backstage areas for theatre are located and an exhibition space for the gallery can be seen. Level 0 where the cafe, the main office and the entrance foyer is situated. The Art Gallery ramping up at 1.5m and the entry space for the theatre is and the seating area for the theatre on the top level with a viewing port and refreshment area looking over the city and the church nearby.

Site map

6


Level +1.5m Gallery Hall and Theatre Entrance at the top

Level -1.5m Art Exhibition Space


8


Materiality Study Section showing the theatre space


Axonometric of the Building

10


Section A Showing Ramps up to the theatre and back stage access

A Backstage Theatre

Art Exhibition Space

Art Exhibition Space

Art Gallery Theatre

Toilets Admin Offices Lift

Entrance Foyer Public Cafe

A

Level -1.5m

Level 0.0

Level +1.5 m

Art Exhibition and Backstage Theatre

Cafe , Office and Art Gallery

Entrance to theatre, Stage and Small Exhibition Room


02 LEARNING BEYOND THE VIEW

NEW ROSS, CO. WEXFORD EDUCATIONAL - SECONDARY SCHOOL 2016/2017 4TH YEAR

The challenge with this site is the steep slope the school is currently situated at. My concept is to introduce the landscape as part of the educational system. The main idea is to have three different levels embedded within the sloping site to take advantage of the view of the town. One side is completely embedded - the depth of room are limited to 12-15m with roof lights to provide more light in. The main building compromises of the admin space- this space is 1.5m higher than the entry space separated by the main ramp positioned along the colonnade- opens up to the view. As you travel up the ramp, you would be directed straight to the canteen or turn left to move up the exterior stairs that would take you directly to the classroom strip. However, there is also a direct access from the entrance straight up to the classroom strip via the main stairs immediately in front of you as you enter the building. The workshops are located as the top level of the building and this space would be open to the public during out of school hours.

Sports Area Canteen and Admin Classroom Strip Workshop Strip Circulation Areas

12

Green Roof Area Entrances Courtyards


Top level workshops with roof garden for the community and the school

Main Hall leading to the canteen and Admin Space to the right


Existing Slope Intervention

Proposed Slope Intervention

14


Terraced view of the site

Proposed School Section Showing Materiality and Slope Intervention


03 AN ACTIVE LEARNING LANDSCAPE

DIT GRANGEGORMAN EDUCATIONAL - LANDSCAPE PROJECT 2017 4TH YEAR In collaboration with Lea Duran Our project for this semester is to look at the landscape strategy and design for the new DIT campus. The main objective is to merge the natural habitat and urban fabric surrounding the site. The starting point emerges from looking at the existing trees within the site. With these trees, we determined the main path and introduced a view port as part of the public realm strategy. We also looked at how the site can be educationally independent without relying on buildings- therefore the site itself become educational - as in our view, the buildings will change overtime in terms of usage and appearances whereas the landscape will be consistent in terms of educating the campus and the community around it. The whole campus will give importance to pedestrians and cyclists rather than being infested by vehicular traffic- instead of ample car parking spaces we’re introducing bike racks and seating areas to encourage the ‘greening’ of the site. The introduction of the woodland serves as a wind shelter for the campus as it is heavily exposed to south-westerly winds. Within this woodland, we have a series of interventions to add to the public realm. The whole campus also serves as a ‘parkland’ for the community - it is open to the public.

Main path/view port showing public realm furniture interventions

16


Site map overview of the greening strategy


4

18


5


6


7


Public Realm Urban Furniture

22


04 ROME CONCRETE HALL

ROME, ITALY COMPETITION SUMMER 2016 Collaboration with Lea Duran and Valeria Kazachova

The brief is to provide a concrete hall - a gallery or an exhibition space and a cafe in the given site. The site is located in the middle of the a main intersection area. The tram line goes through the given site. Our concept is to bring the exhibition underground with roof lights and courtyards to provide light and the cafe will be on ground level. We are also introducing a tram stop to provide access.

24


Colonnade with exhibition space to the left and reflective pool to allow light into t


05 COLLECTION OF OTHER WORKS

GALWAY CITY CENTRE CULTURAL 2015-2016 3RD YEAR The objective for this project is to provide a new sailing centre and recycling centre for Galway. One of the main challenges was to find a suitable site for the given brief. I have chosen a site near the River Corrib as it would provide easy access for the sailing centre and it is also along one of the main roads which connects back to the city centre for easy access for the recycling centre. My main concept is to provide one building which snakes through along the site. The sailing centre would be facing the river while the recycling centre will be facing the Galway industrial centre but both will still have access of the view along the river

Sketch Concept

28


6


PLAY, RISK AND PUBLIC REALM CARLOW SITE STRATEGY 2017 Visual Communication Elective In collaboration with Lea Duran

Our main observation is how tight the streets of carlow are. We focused on four main streets which will define the centre of the town. We are suggesting to provide a shared street with priority towards the pedestrians. We are introducing two different paving patterns to differentiate the centre of carlow town and also to differentiate between pedestrian walkway and vehicular traffic areas. Also, we are decluttering the streets from unnecessary urban furniture and man holes. The rest of the group focused on the regeneration of the main square (Potato Market).

30


MODEL MAKING

Small Scale Study Models

1:200 Sailing and Recycling Centre model

32


1:5 Sectional Model through drain 4th year Landscape Project

Contour and Contextual Model 1:500


THANK YOU FOR YOUR KIND CONSIDERATION

ARIANE MARIE OGACO ariane.o@outlook.com +353857301283


Architecture Portfolio  
Architecture Portfolio  
Advertisement