Page 1

Anton Pavlovixh Txèkhov

Biografia Ilustrada

Oscar Fernández Ariadna Rodrigo Carla Celda Emma Raventos


Anton Txèkhov va néixer a Taganrog, Rússia el 29 de gener de 1860.

g o r n a g t de Ta

C iu t a

Fa m i l i

a T xè k

Fou el tercer de sis germans, fill d'un petit comerciant de queviures. Txèkhov començà a escriure i a publicar contes per influència del germà gran.

h ov


L'any 1879 es traslladà a Moscou per ingressar a la facultat de medicina

D i a ri

Set de

m e d ic in

a

A 1881 començà a publicar els seus contes en periòdics, i la seva fama aviat es difongué. Més tard i temptat pel teatre, escenificà contes propis. Això donà un tomb decisiu al teatre europeu, amb la ajuda d'un altre escriptor.


La salut perillava per la tuberculosi, viatjà per l'estranger, es dedicà filantròpicament a la medicina i creà escoles per a infants camperols.

o h k è x T

Portad

a l li b r e C o nt e s

e g t e m e v f en t d

Durant aquests anys va escriure alguns dels seus millors contes. A 1900 va ser nomenat un dels primers membres de la secció de lletres de l'Acadèmia Russa de Ciències, renuncià el càrrec quan el tsar vetà el nomenament de Gor'kij.


Un any després Txèkhov es casà amb l'actriu Olga L. Knipper

m a v o h T x èk

Mo

r

a s o p s e a b l a se v

Quan es trobava a Badenweiller, exactament en un balneari alemany, la tuberculosis va suposar la seva mort el 14 de juliol de 1904.


Obres Importants Contes, Quaderns Crema, 1995 Del foc a les brases, Lumen, 1993 El monjo negre, Laertes, 2003 La gavina, Teatre Nacional de Catalunya, 1997 L'estepa i altres narracions, Edicions 62, 1991 Les tres germanes, Pòrtic, 1990, trad. Joan Oliver Les tres germanes, Proa, 2005, trad. Narcís Comadira L'oncle Vània: escenes de la vida rural en quatre actes, Edicions del Mall, 1983, trad. Feliu Formosa Mel salvatge, Edhasa, 1986 Teatre complet (Obra completa), Diputaciò Provincial de Barcelona. Institut del Teatre, s. d. Teatre de Txékhov, Aymà, 1982, trad. Joan Oliver


Fi

Anton Pavlovixh Txèkhov  

Oscar, Carla, Emma, Ariadna

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you