Page 1

Ariadna Moreno

Volum

TREBALL POEMA OBJECTE

Joan Brossa Joan Brossa i Cuervo fou un poeta, dramaturg i artista plàstic català sense distinció de gèneres (literari, visual, escènic, instal·lacions, poemes objecte, poemes corporis...). És el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX. Els seus inicis literaris se situen a l'entorn de quan el poeta té divuit anys i és cridat a lluitar el front de Lleida amb els republicans. A la guerres s'inicia la seva carrera literària. Concretament, li demanen que escrigui un text al butlletí del batalló per animar els seus companys al front. Després de la derrota va haver de fer el servei militar a Salamanca. En tornar a Barcelona (1941) es relacionà amb JV Foix, Joan Miró i Joan Prats, màxims representants de les avantguardes d'abans de la guerra. El 1947, amb un grupet de joves artistes, fundà la revista Algol, de la qual sortirà un únic exemplar. L'any següent, amb Antoni Tàpies, Joan Ponç, JoanJosep Tharrats, Modest Cuixart, Arnau Puig i altres fundà la revista avantguardista Dau al Set. L'any 1949 havia publicat el primer llibre de poemes (Sonets de Caruixa) i el 1951 havia estrenat les primeres peces teatrals en ambients privats. D'altra banda, la inclusió de l'obra de Brossa en exposicions col·lectives, especialment les monogràfiques de poesia visual o d'arts transversals, ha estat i és constant arreu del món. El manlleu d'obra brossiana en tota mena d'esdeveniments i publicacions en tots el suports, fan de Joan Brossa un dels comptats creadors catalans amb autèntica projecció mundial.


Per això en motiu d’aquest autor, donem lloc al nostre nou projecte de crear un poema objecte amb ajuda dels exemples de Joan Brossa. PASSOS: Primer de tot, fer un llistat d’idees per tenir en ment la relació entre dos objectes que manipulats/units tinguessin un sentit general. Havíem de fer un llistat gran de tots els objectes que ens vinguessin pel cap i apuntar-los. Seguidament, seleccionar els possibles per utilitzar-los en el projecte.


El següent pas era, amb els objectes seleccionats fer entre 4 i 5 esbossos dels que crèiem que es podrien relacionar per dur a terme el poema objecte: cartes espanyoles, un plat, una bola del món i una copa.

El tercer pas era escollir dos dels objectes dels esbossos i relacionar-los de manera que junts tinguin un sentit clar i concís mitjans expressions, llocs de paraules, doble sentits... Jo he escollit la bola del món i el plat basant-me en l’expressió: menjar-se el món.

+


Quart pas: resulta del poema objecte.

Per concloure m’ha semblat un projecte fàcil de fer però alhora difícil de pensar. La idea entre els objectes havia d’esta relacionada d’una forma en la qual tothom pogués entendre-la a la primera clarament i s’hi veiés a primera vista.

Poema objecte  
Poema objecte  

Treball de volum