Page 1


SOBRE L'OBRA

Vermell Negre i Ignorant, és la primera de tres obres agrupades sota el títol general de “Obras de Guerra” (The War Plays). És la més sintètica de totes. Què passaria si una dona es posés a parir en el precís moment que casa seva es bombardejada i incendiada i la criatura acabada de néixer esdevingués un munt de carn cremada? Agafem aquest munt de carn cremada, aquest monstre, i deixem que creixi, que vagi l`escola, s`enamori, formi una família, tingui un fill, que el fill es faci gran, l`absorbeixi l`Estat, l`Estat el faci soldat i que el soldat acabi matant. Potser vivim sota el domini de governants amb vermell a les mans, negre al cor i ignorància al cap. The War Plays, és una trilogia sobre les catàstrofes de la guerra nuclear i de com dues bombes atòmiques han ofert la possibilitat d'una Apocalipsi real. Vermell Negre i Ignorant és una paràbola del món que ens envolta i de com la societat sustenta l'educació en la violència, l'individualisme, la manipulació, la competència, l'odi, la por, la destrucció, etc. És una obra que ens convida a reflexionar sobre els mecanismes que estan transformant el ser humà en un ésser estrany i aliè. Edward Bond diu: El sentit que nosaltres donem al món, és el sentit que ens donem a nosaltres mateixos. Al teatre, la imaginació busca les situacions extremes que condueixen als límits dels sentits i és aquí on es defineix la humanitat. La base del teatre de Bond és la paradoxa ( Opinió contrària al sentit comú, però que de fet és exacte). Les paradoxes no es poden resoldre, entendre-les és esdevenir humà, és acció, és escenari. La humanitat no pot existir sense un escenari.


SOBRE L'AUTOR

Vaig néixer a dos quarts de nou del capvespre el 18 de juliol de 1934 enmig d´una tempesta de llamps La meva mare una hora després de trencar aigües fregava l`escala del seu pis perquè estiués neta quan la trepitgés la comadrona Al barri on vivia la meva mare la gent de la professió mèdica mereixia la consideració d`agents de l`autoritat Vaig patir el primer bombardeig quan tenia cinc anys El bombardeig va continuar fins que vaig tenir onze anys Més tard l`exeèrcit em va ensenyar deu maneres de matar l`enemic I la comunitat em va ensenyar cent maneres de matar el meu veí Em vaig adonar que no hi havia justicia entre una part de la comunitat i l`altra Una injusticia és com un còdol tirat al centre d`un oceà Quan les ones arriben a la costa s`han convertit en les onades gegants que ofeguen les ciutats La necessitat governa els nostres dies amb la llei de la causai efecte Els que governen no saben què és una persona I els governants no saben què ha de ser un govern En comptes d`això el mal fa el mal i perquè no hi ha justícia el bé també ha de fer el mal De quina altre manera poden governar la presó on viuen? Vaig caminar pels carrers i em vaig enfurismar volia que les làpides del cementeri militar ploressin pels morts que hi havia sota d`elles Volia que la calavera somiés la justícia I aleshores vaig recordar l`estel de ferro que vola a la ment del nen I vaig veure que ells vells es tocaven els cabells blancs tan delicadament com un pardal fent el niu al cingle d`un iceberg Per això als vint anys vaig escriure una obra La llei de les obres de teatre ha de ser causa I ús Per trencar la necessitat i mostrar com hi pot haver justícia Com tots els que han viscut a la meitat d`aquest segle o han nascut després Jo sóc un cuitadà d`Auschwitz i un cuitadà d`Hiroshima Del lloc on el mal va fer el mal i del lloc on el bé va fer el mal Fins que no hi hagi justícia no hiha més llocs sobre la terra: Només hi ha aquests dos llocs Però també sóc un ciutadà delmón just que encara està per fer Edward Bond ( trad. Bennàssar)


FITXA ARTISTICA

AUTOR Edward Bond DIRECCIÓ Marta Rodríguez Pérez INTÈRPRETS David Marín Marta Santandreu Albert Pérez Hidalgo MUSICS M. Mercedes Leavy Jose Martino

ESCENOGRAFIA Víctor Peralta Ángela Rivera Adriá Pinar Eli Siles Marta Rodríguez DISSENY DE IL.LUMINACIÓ Fernando Fernandez-Delgado MOVIMENT Juan Carlos Castillo


MARTA RODRIGUEZ PEREZ

Neix a Barcelona l`any 1982. Es Diplomada de interpretació per el Col·legi del teatre de Barcelona y actualment cursa el últim any de direcció escènica y dramatúrgia en el Institut del teatre de Barcelona. Ha estudiat interpretació al Instituto Departamental de Bellas Artes (CaliColombia), el TEC ( Teatro Experimental de Cali), i en la acadèmia Charles Chaplin (CaliColombia). Ha participat en cursos intensius de interpretació a càrrec de Paula Beron Castro i de Diego Ramires. Ha realitzat cursos intensius de Akido i Aikitaisó amb Jordi Arus i de Clawn a càrrec de Peter Gadish. Entre 2003 i 2005 Realitza estudis de dansa contemporània a la escola AREA de Barcelona. Entre els seus treballs como actriu destaquen: “ Los cinco hemanos Chinos” de Claire Huchet (dir. Diego Montoya), “ Las Criades” de Jean Genet ( dir. Diego Ramires), amb el que participa en el tercer Festival Juvenil de Teatro en el Teatro Jorge Isaacs (Cali-Colombia), “ Els cecs” de Meaterlink i “ la feminista” (Dir. David Plana), “ Ronda la Mort”, text de creació Colectiva ( Dir. Cau Prat i Xavi Sola), “ Los imbéciles estan de testigo” de Andres Caicedo, amb el que participa en el festival de teatre de Mataró ( Dir. Marta Rodríguez). Entre els seus treballs com a directora es conten: “ las cucarachas”, de Marta Rodríguez. “Medeamaterial” de Heiner Müller, amb aquesta obra participa en el Rencontres theâtrales en Lyon-Francia del 8 al 13 de setembre de 2008. “Riba Desolada i Paisatge amb Argonautes” de Heiner Müller. el 2007 realitza la Asistencia de direcció ( pràctiques del Institut), en el muntatge de “Que va passar quan Nora va deixar al seu Home” de Elfriede Jelinek ( Dir. Carme Portacelli) i en el 2010 col·labora en la creació de la obra “ el drama del desencantado” dirigit per Rene Baker.


MARTA SANTANDREU

Va néixer a València l’any 1987. El primer contacte amb el teatre que va tenir va ser a l’Escola Municipal de Teatre d’Aldaia (EMTA) (1993-2004). Durant aquesta època va participar en companyies de teatre com “Nas Teatre” i “Bicho & Damian”. Va participar com actriu al programa”Lluna Plena” de Canal 9. A l’any 2004 va realitzar diversos curtmetratges al I.E.S. Faustí Barberà: “OFF” premi a la millor actriu al festival de GAZTEBIDEO de Vitoria.”La Pregunta”, nominació a la millor actriu al festival de Cinema Jove de València. Va ser actriu i coautora amb Nuria Martin de l’obra “Empezamos”, dirigit per Arturo Roldan (2005-2006). A l’any 2006 va entrar a l’ Institut del Teatre de Barcelona, on ha realitzat diverses obres amb diferents directors professionals: “Galileo Galilei” de Bertolt Brecht, dirigit per Carme Portaceli. “El misantrop” de Moliere, dirigit per Ramón Vila. ”Pool (no water)” de Mark Ravenhill, dirigit per Raimon Àvila.”Pusto” dirigit per Michal Daerlatka. També ha participat com actriu en el programa de TV3 “Més Dinamita” dirigit per TRICICLE.


DAVID MARIN

Neix a Palma de Mallorca el 27 de març de 1987. Al 1998 començà a Sa Nau a formar-se com actor, ballarí i acróbata, rebent classes impartides pel components del circ Criollo d’Argentina. Més tard estudia al Centre dramàtic di Marco, amb classes de Xisco Segura, Catalina Alorda, Assun Planes i la pròpia directora del centre: Leona di Marco. Durant el tres anys d’estudis pertany a la compañía oficial de l’escola realitzant diferents espectacles per les Illes Balears. Mentrestant s’incorpora a Pasodos Dance Company com actor i ballarí realitzant “Tarzan y Jane”, “Love duets” i “El conjur del tango”, aquest últim presentat al Festival de Tàrrega 2005. Al 2005 es trasllada a Barcelona on fa el primer curs d’actor de l’escola Eòlia. Al 2006 entra a l’Institut del Teatre de Barcelona, on actualmente és recentment llicenciat. Durant aquests cuatre anys es forma paral·lelament com a ballarí a El timbal i Vàrium. Imparteix classes de teatre físic a nen i joves a diferents escoles de Catalunya i forma part de la Companyia de dansa del teatre d’Alaró (Mallorca). Al 2008 guanya el Segon premi de dansa contemporània de Balears (Art Jove) i realitza es seu primer espectacle propi de dansa teatre: “El sueño de Federico”. Durant el 2009 dirigeix varis espectacles a l’Escola Municipal de Teatre de Palma. El mateix any és el ballarí principal i coreògraf de l’òpera “La Traviatta” dirigida per Pablo López. Finalment, al 2010 coreografía l’òpera “Lulú” dirigida per Kaisa Selde a Turku, Finlandia.


ALBERT PÉREZ HIDALGO

Va néixer a Barcelona el 1982. Des de 2006 estudia interpretació a l'Institut del Teatre, on ha participat en els muntatges de “Cròniques” de Xavier Durringer (Dir. Julio Álvarez), “El Cafè de la Marina” de Josep Maria de Sagarra (Dir. Ramon Vila), “Edmond” de David Mamet (Dir. Xicu Masó) i “Electra” de Sòfocles (Dir. Joan Castells). Ha realitzat lectures dramatitzades a la Sala Beckett amb Glòria Balañà, Jordi Prat i David Plana. Dins de l’entorn de l’Institut coneix a Víctor Sánchez, director i dramaturg amb qui comença una col·laboració participant en diversos muntatges (“Uns amors, uns indrets”; “Cavalls Salvatges”; “Platònov”). Forma part de l’Associació Verins Escènics amb la qual ha participat en els següents muntatges: “El Señor Arreglos” (creació col·lectiva, Act Festival Bilbao 2009, Cerkal festival 2009) i “Magnificat” (Dir. Pasquale Bàvaro; Assaig obert al Teatre Lliure, Festival Barri Brossa 2010). Ha realitzat cursos de clown (Hernán Gené, Pep Vila) i “Commedia dell ´arte” (Adriano Iurissevich, Stefano Perocco, Andrej Leparski, Bob Heddle Roboth).


FITXA TECNICA

LLUMS 12 Retall 1KW-614XS 12 PC -310 CHPC 9 Fresnel-ADB THH 2001 JHS 4 Fluorescents sota tarima 1 Reproductor de diapositives 1 Banc de dimmers Filtres

ESPAI 12 Tarimes de 1x2

PERSONAL TECNIC 1 Maquinista

NOTA: Les necessitats tècniques poden ser perfectament adaptades a l'espai que s`ofereixi


CONTACTE

argosteatre@gmail.com

MARTA RODRIGUEZ PEREZ martarp05@hotmail.com Tel. 699.82.00.26


Vermell, Negre i Ignorat  

Vermell Negre i Ignorant, és la primera de tres obres agrupades sota el títol general de “Obras de Guerra” (The War Plays). Què passaria si...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you