Page 10

Lopen in de lente Nog even en het is lente. De krokusjes staan al volop in bloei en ook de andere voorjaarsbloemen laten zich al zien. Hoog tijd om uit de winterslaap te ontwaken en iets aan onze conditie te doen. Straks willen we immers weer onze blote zomerkleren dragen. Hardlopen is een goede manier om aan je lijf te werken. Je kunt het altijd en overal doen en het is prima te combineren met een druk bestaan. Bovendien maak je met een rondje rennen je hoofd lekker leeg. Als je gaat lopen bij warm weer is het verstandig een aantal algemene maatregelen op te volgen: • Draag luchtige kleding die verdamping van zweet mogelijk maakt, zodat de huid kan afkoelen. Ook de kleur van de kleding is belangrijk: lichte kleuren zullen de zonnestralen weerkaatsen en daardoor minder warmte opnemen. Donkere kleuren daarentegen absorberen de zonnestralen waardoor ze juist warmte opnemen. • Probeer geleidelijk te acclimatiseren als het weer plotseling omgeslagen is of wanneer je naar een land gereisd bent waar het warm is. Het kan dagen tot ruim een week duren voordat je geacclimatiseerd bent. • Loop in de hitte in een lager tempo dan je gewend bent en loop minder kilometers. Dit is vooral belangrijk wanneer je niet zo goed getraind bent. • Train bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds en probeer de hete middag te vermijden. Als je een prestatieloop of wedstrijd wilt gaan doen, train dan op het tijdstip van het komende evenement. Hierbij kan het lichaam zich aanpassen aan de weersomstandigheden van dat tijdstip van de dag. Gaan de trainingen niet zo lekker, wees dan zo verstandig om niet deel te nemen.

Vrijwilliger van het jaar 2013

• Loop op bosgrond of gras. Dit is aanzienlijk koeler dan lopen op asfalt waar de warmte wordt teruggekaatst. • Las bij warm weer regelmatig drinkpauzes in, zelfs wanneer je geen dorst hebt. Dorst treedt namelijk pas op als je al (te) veel vocht verloren hebt. Het al dan niet hebben van dorst is dus een slechte graadmeter voor uitdroging. Een hardloper zal zich daarom moeten ‘aanleren’ om tijdens lange duurlopen regelmatig te drinken en niet te wachten tot het dorstgevoel optreedt. Voor het drinken tijdens inspanning gelden de volgende richtlijnen: • Drink zo’n 20-30 minuten voor de start van de training of wedstrijd een halve liter water. • Drink tijdens inspanning om de 15 minuten zo’n 150-200 ml (= een bekertje). Koele dranken van 12-15⁰C worden makkelijker opgenomen dan warme dranken. • Neem geen zouttabletten. In de Nederlandse situatie zijn zouttabletten niet nodig maar kunnen deze wel maag- en darmklachten veroorzaken. • Drink geen of weinig koffie, thee en alcohol. Deze dranken hebben tot gevolg dat je meer urine gaat produceren dan je gedronken hebt. Dit bemoeilijkt het handhaven van de lichaamstemperatuur. • Weeg jezelf steeds (zonder kleren) voor en na de training. Je kunt dan goed controleren of je tijdens en vlak na het hardlopen voldoende gedronken hebt.

Op de nieuwjaarsreceptie is Manfred Vels tot vrijwilliger van het jaar gekozen. Manfred is een aantal jaren geleden begonnen als loper in een loopgroep, waarna hij vrij snel overstapte naar de wedstrijdgroep. Zijn dochters gingen beiden bij de pupillen trainen, waardoor hij interesse kreeg voor het jeugdtrainerschap. Hij besloot daarop de cursus Jeugdatletiektrainer te volgen. Hij is nu al een aantal jaren trainer van de A1-pupillen. Hij is tevens organisator van de Grote Clubactie voor ARGO, waarmee de jeugdleden zelf door de verkoop van loten geld inzamelen: dit geld wordt ook aan hen besteed. Daarnaast is Manfred lid van de Jeugdcommissie, die onder meer het jeugdkamp, de eindcross, feestavonden, sinterklaas en de jaarlijkse verloting bij de GS-cross organiseert.De wintercrosscompetitie heeft hij samen met de jeugdtrainers opgezet: Manfred zorgt voor de wedstrijddata en voor een goed verloop van de inschrijvingen, en hij zorgt ervoor dat er trainers aanwezig zijn voor de warming-up en de begeleiding van de atleten.

(Bron: de hardloopbrochure KNAU) Een goede keus dus als vrijwilliger van het jaar.

Wissel maart 2014  

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Wissel maart 2014  

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Advertisement